PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

amra67

#15151 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by amra67 »

Ja mislim da od ovih protesta nema nista iz samo jednog razloga a to je sto u bosni ima malo trgova ili ih uopste nema? .da bi se vlast srusila mora biti trg jer trg je uzrok svakog pada rezima ili vlasti..zato treba napraviti trg na kojem bi se narod skupio na jednom mjestu a ne na ulicama..ja jos nisam nikad cula da se vlast srusila na ulicama nego na trovima.. :D
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#15153 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JoseMujica »

ali je ovo legendarno :D
DOBIVA BROJNE ZAHTJEVE GRAĐANA I PLENUMA
:lol: :lol: krmak jedan perverzni
goran16v

#15154 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

A na slici poklopljenim flomasterom ili sta je vec potpisuje knjigu! :lol:
goran16v

#15155 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

Sad nesto kontam, ovaj Jelec, koji je on po redu da u ime demonstranata daje izjave ili dolazi u centar paznje, a da je bio akter Crne hronike? Bio je onaj Redzic sto je slomio lakat pa se ispostavilo da je lopov i seoska varalica, pa neki Kristija sto je davao izjave da bi 2-3 dana poslije sa bratom pokusao covjeku oteti pare i dobio po nosu, sad ovaj sto ima nerjesene imovinsko-pravne odnose da komsijama...

I ovo mi je sega... Onaj privedeni za dostavi benzina je slucajno imao gorivo za motorku, pa se slucajno nasao pored demonstranata koji saswvim slucajno bas njega zaustavili i slucajno bas njemu otvorili auto i nasli to gorivo, a sad ovaj sto je slucajno nosio gorivo za razglas. Opsta marisana s policijom, pale se zgrade, a on kren'o do agregata i razglasa!? :-)
AkHolic

#15156 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by AkHolic »

goran16v wrote:Sad nesto kontam, ovaj Jelec, koji je on po redu da u ime demonstranata daje izjave ili dolazi u centar paznje, a da je bio akter Crne hronike? Bio je onaj Redzic sto je slomio lakat pa se ispostavilo da je lopov i seoska varalica, pa neki Kristija sto je davao izjave da bi 2-3 dana poslije sa bratom pokusao covjeku oteti pare i dobio po nosu, sad ovaj sto ima nerjesene imovinsko-pravne odnose da komsijama...

I ovo mi je sega... Onaj privedeni za dostavi benzina je slucajno imao gorivo za motorku, pa se slucajno nasao pored demonstranata koji saswvim slucajno bas njega zaustavili i slucajno bas njemu otvorili auto i nasli to gorivo, a sad ovaj sto je slucajno nosio gorivo za razglas. Opsta marisana s policijom, pale se zgrade, a on kren'o do agregata i razglasa!? :-)
Jos je veca sega :mrgreen: sto su neki duznosnici eu i usa otvoreno takvima davali potporu.
VjecitiStudent

#15157 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by VjecitiStudent »

goran16v wrote:Sad nesto kontam, ovaj Jelec, koji je on po redu da u ime demonstranata daje izjave ili dolazi u centar paznje, a da je bio akter Crne hronike? Bio je onaj Redzic sto je slomio lakat pa se ispostavilo da je lopov i seoska varalica, pa neki Kristija sto je davao izjave da bi 2-3 dana poslije sa bratom pokusao covjeku oteti pare i dobio po nosu, sad ovaj sto ima nerjesene imovinsko-pravne odnose da komsijama...

Ovaj drugi slučaj sa gorivom se dešava prije dva dana. Grupa ispred predsjednistva ima razglas i agregat.
say_cheese

#15158 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by say_cheese »

VjecitiStudent wrote: Ovaj drugi slučaj sa gorivom se dešava prije dva dana. Grupa ispred predsjednistva ima razglas i agregat.
To je istina, ovaj slucaj nije povezan sa desavanjima prije mjesec dana. Ipak mi je neshvatljivo, zasto se dize halabuka oko hapsenja i saslusanja. Kanister benzina je poput crvene marame i razlog da nivo opreznosti bude povecan. Mogao se decko fino obratiti prisutnoj policiji, objasniti o cemu se radi i zasto mu benzin treba. Ali jok, hajmo malo provokacije i setnje sa kanisterom po ulici.
weredsf

#15159 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by weredsf »

Damir Niksic
Naljutili se neki ljudi na mene jer k'o biva ne podržavam proletarijat, radnike bez posla, nezaposlene, sirotinju, raju i fukaru. Vele - rugam im se. Ja se čudom začudio toj percepciji. Šta imam ja da podržavam proletarijat, radnike bez posla, nezaposlene, sirotinju, raju i fukaru?! Pa ja sam taj. Ja sam proletarijat, radnik bez posla, nezaposleni, bez zdravstvenog, penzijskog, sirotinja, raja i fukara koji je izludio na ulici od jada i očaja - budalu pravim od sebe već mjesecima i sve što imam čuti od tih jadnih ljudi ja sam već i ispričao i snimio i objavio i šta? - svi se smiju. Smiju se od muke k'o i ja - muci u inat.

Kažu mi prijatelji - nije to smiješno! Pa i nije, ali da se ne smijem - ne bi na dobro. Pritisla muka.
Kažu mi to onako s visoka, s vrha moralne vertikale insistirajući na patosu dok ih izvještavam sa terena tu na sečijama i tabureima "fensi" kafića, da patetika bude veća.

Šta ja tu imam da podržavam go opucan gole opucane kao što sam i sam? Čuj podržavam? Čudi me da su mi toliki prijatelji, a da ne znaju moju situaciju i poziciju. Nemam ja šta da podržavam kada sam ja taj. To sam ja. (Halooooooo.... - što bi rek'o onaj sa demonstracija)
Nemam ja šta tu da se "uključujem" i "priključujem". Ja sam već unutra. Na dnu kace. Ja sam tu taj dotični. Oni mogu i trebaju da podržavaju ili ne, a ne ja.

Ja u najmanju ruku mogu da povedem raju i fukaru k'o što sam i sam, da ih, da izvineš, usmjerim, da im artikulišem glas, ali ne mogu da dođem do glasa i na red od svih onih koji se "uključiše" i "priključiše" sa svojom podrškom i organizacionim sposobnostima, od bivših ministara do kojekakvih NVO šefova i šefica na inostranim budžetima, od raznih amatera-volontera i potrčkala, od dežurnih huškača i zavojevača opšteg haosa i anarhije. Izlaktali se ljudi na vrijeme. Sve sami prvoborci i tehnokrate. A mene i tebe bi za pionire da mašemo zastavicama i presetovanim transparentima.
Lijepu su i ugodnu moralnu poziciju sebi izabrali.

Ne mora meni niko pričati bajke i objašnjavati stvari. Ja sam na licu mjesta odmah ošacovao stvar i vidio da tu za mene nema mjesta. Ja sam pronjuškao i zaključio: nije ovo za mene. A šta je to "ovo" - ne zna samo onaj ko nije bio. Ili je bio, ali su mu emocije i revolucionarni zanos malo zamaglile percepciju igre. Rekoh sebi, da izvineš na mom mozgu: neće od mog jada niko praviti ni političku karijeru ni posao, niti će od mene iko praviti budalu. Ako će to neko da radi - ja ću to sam da radim kako sa sobom tako sa svima koji su u istoj mojoj poziciji, a koji su od straha, ljenosti ili raznih pasjaluka, u međuvremenu sebi dozvolili da do sada čekaju, pa sad zapomažu - kada je dogorilo do nokata. No ovo još nije sve. Bankrot tek treba da nastupi.

Čuj ja da podržavam?! Neka podržavaju oni. I treba da podržavaju. To je lijepo od njih. Ja ih podržavam. Ja podržavam njih. Podržavam "njihovu" podršku "nama".

Neka slušaju šta ko ima za reći. Ja to ne moram. Ja već to sve napamet znam. Ako je njima novo da to čuju - meni nije. Ja sam tu sapunicu već pogledao, s tim što znam i to da rješenje nije na ulici već u parlamentu.

Hvala od srca svakom ko me tjera na ulicu. Hvala im na brizi i na brižnosti. Hvala i svima onima koji su me do sada uspješno tjerali i istjerali na ulicu da mi ulica bude i atelje i posao. Samo što sam ja evo već previše dugo na ulici. Već godinama. I iz te perspektive ne vidim da to vodi ikud, osim u onaj isti krug kao i do sada. Neka oni slobodno izlaze na ulicu, ako im je to interesantno. Znam ja dobro šta ulica priča i kako ulica misli. Znam ja šta je glas ulice. Pa ako neko zbilja i ozbiljno hoće da taj glas uđe u Federalni parlament, neka da svoj glas. Samo pismeno.

Sve može, sve treba i pokušati, pa čak i ono što je prvo trebalo uraditi, ako ni zbog čega drugog, a ono da čovjek može sebi reći da je pokušao, da ne krivi uvijek druge i ne traži uvijek krivca u drugima. Jer ne radi se ovdje o "njima", o tome kako su "oni" organizovani i šta "oni" žele, šta "oni" rade - već se radi o "nama", o tome kako smo "mi" organizovani, ko smo "mi" i šta "mi" želimo, šta "mi" radimo. "Oni" su do sada pokazali da su tu legalno i pismeno. Da li "mi" možemo biti legalni i pismeni? Da li smo u stanju staviti nešto na jedan obični A4 i držati se toga, izgurati to? Jer, vidite, ne možete se baviti politikom, a da vam ne uđe - barem jedan vaš predstavnik u parlament.

U svakom slučaju - ovu epizodu na kojoj neki insistiraju sada - ja sam već pogledao i apsolvirao. Gledali smo je svi, i to direktno na TV-u, iz Ukrajine.

Ne treba meni ni političar u stilu: "ne sme niko da vas bije", ni nova "antibirokratska revolucija", ni "Bosno moja iz tri dijela ponovo ćeš biti cijela", ni protesti ispred Predsjedništva BiH, ni referendumi, ni secesija u recesiji, ni strasti, ni nemiri... To je, što se mene tiče, prošla epizoda. Prošli vijek.

Meni treba neko pismen u parlamentu da zastupa moj interes, neko ko zna za šta služi laptop i kako da koristi obični A4 papir - pa da im dam svoj glas.

Ako nema takvih - čemu svi megafoni i razglasi svijeta?
goran16v

#15160 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

Generalno govoreci opsta ideja demonstracija i protesta je ispravna, ali je od samog pocetka kompromitovana sa toliko negativnih i sumnjivih stvari da je jednostabno ta strana prevazisla onu pozitivnu. Prvo paljevina i huliganstvo, pa niko od njih da se ogradi, pa Fahrini elementi, na NVO paraziti, pa odredeni nerealni i nerazumski, a pocesto i paradoksalni zahtjevi i prijedlozi plenuma, pa sumnjivi tipovi i kojekakvi prevaranti koji dolaze u centar paznje na demonstracijama i govore u ime naroda, sad tuga i zal za Fahrom, itd itd... Puno toga da bi zadrzali opstu podrsku...
goran16v

#15161 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

AkHolic wrote:

Jos je veca sega :mrgreen: sto su neki duznosnici eu i usa otvoreno takvima davali potporu.
Jbga i nama samima je trebalo malo da vidimo sta sve tu ima, a deklarativne i nacelne ciljeve demonstracija i plenuma bi svako normalan podravo, kao sto su ih podrzali ti neki duznosnici, da ne vidi sta sve ima ispod te deklarativne i nomilalne povrsine......
costacurta

#15162 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by costacurta »

goran16v wrote:Generalno govoreci opsta ideja demonstracija i protesta je ispravna, ali je od samog pocetka kompromitovana sa toliko negativnih i sumnjivih stvari da je jednostabno ta strana prevazisla onu pozitivnu. Prvo paljevina i huliganstvo, pa niko od njih da se ogradi, pa Fahrini elementi, na NVO paraziti, pa odredeni nerealni i nerazumski, a pocesto i paradoksalni zahtjevi i prijedlozi plenuma, pa sumnjivi tipovi i kojekakvi prevaranti koji dolaze u centar paznje na dem
onstracijama i govore u ime naroda, sad tuga i zal za Fahrom, itd itd... Puno toga da bi zadrzali opstu podrsku...
U čemu je sad problem?
Mislim,
sad kad nema više Fahre, nema Trnke, Hatibović u zatvoru, ulice odblokirane, sunce sija, kaćunci procvjetali, osmijesi su se vratili na srećna i razdragana lica, kod vas u SA se otvara najnoviji u nizu ScientFikšn tržnih centara dok se istovremeno onaj preko puta zatvara, kod nas u Tuzli padaju cigle sa fasada na glavnoj čaršijskoj džadi drito na glave, kafići i bašče puni "nezadovoljnih", obespravljenih, studenata, šta će reći osim sve normala. Što ti sad trebaju opet ovi crnjaci?
Apsolvirano je,
Fahro i SBB su krivci, Sarajlić (SDA) nakon Fahrine smjene kaže da "nam predstoji novo i ljepše vrijeme i živićemo srećno do kraja života" ono ko u bajci, bezbeli pod tim je podrazumievao i:
Tačan datum generalnog štrajka trebao bi biti poznat sredinom iduće sedmice. To znači da učenici osnovnih škola neće imati nastavu, te da će biti zatvorene i predškolske ustanove.

Ovo je kod vas u Sarajevu, da ne bude zabune, kod nas u Tuzli prosvjetari su grofovi i nemaju oni ovih problema..............

:lol:
goran16v

#15163 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

Problem sto je pros'o voz...
Kemo BA

#15164 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Kemo BA »

goran16v wrote:Problem sto je pros'o voz...
http://www.klix.ba/forum/sindikat-p8832 ... 4#p8756099
weredsf

#15165 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by weredsf »

Ma niiiisu "demonstracije" politički obojene, niiiisu. To je samo socijalni moment.
http://www.youtube.com/watch?v=qqRfXcWw ... e=youtu.be
snaga_znanja

#15166 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by snaga_znanja »

HALLLO MORATE SE URAZUMIT' SVI OVDJE.... :izet: :lol:
rtmper44

#15167 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by rtmper44 »

Treba ih fakat ukloniti, skupio se šljam Fahrin i terorišu... :-)
guruman

#15168 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by guruman »

Koja se to guzica prepala Fahre.Čoek nit luk jeo nit miriso."Neka visi Pedro" je novi predizborni slogan zabludjelih stranaka koje se ščapile vlast i ni po koju cijenu ne odustaju od svoje falš ideologije.Kese su se napunile a bogami pune se i sada dok narod leta ko muha bez glave.Mašala,nigdje se nafaka nemore ovako nafatat,na foru,na fintu,na mlačenju prazne slame.
Narod se polahko okrteće onima koji djelom pokazuju šta su i ko su.Psi rata i mira podvijaju repove,ali se još uvijek nadaju da će mimikrija koja im je imanentna upaliti,otjelovljena u zakonima i pravilima ponašanja koja su sami odredili u svom interesu.Sada su se udružili u čopor,zbijaju se jedno uz drugo jer su isto,kunući se u "bratstvo i jedinstvo",što su se i ranije kleli "lično i personalno" velikom Titi dok je bio živ.Mogu sde odmah udružiti u jednu stranku sa jednim vođom ili voždom,nema razlike nikakve.Koliko su jadni i čemerni osjeti se u zraku kako zaudara na pokvareno i ne može se usporediti ni sa ćim.Nazire im se kraj.Narod niko nemože prevariti.
kingofsnake

#15169 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by kingofsnake »

guruman wrote:Koja se to guzica prepala Fahre.Čoek nit luk jeo nit miriso
:-) :-) :-)
Jedaj

#15170 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Jedaj »

BiH mora postati funkcionalna i decentralizirana država

Bosna i Hercegovina je na raskrsnici. Vrijeme koje neumitno teče ne smije se protraćiti.

Najveći rizik je da se nastavi ovako. Onda neće biti bolje u BiH, već gore. A kada je gore u BiH, onda stvari postaju sve opasnije – upozorio je u svom govoru na Rose-Roth seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a u Sarajevu nekadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown).

Brojni uspjesi

Govoreći o sigurnosnim izazovima na Balkanu i Evropi, Ešdaun se fokusirao na BiH.

- Lahko je zaboraviti koliko je napretka zabilježeno od kako se raspala Jugoslavija. Slovenija i Hrvatska članice su EU i NATO, Srbija i Crna Gora napreduju.

U prvih 10 godina nakon rata BiH je bila lider napretku te vrste. Ali, u zadnjih osam godina, BiH opasno ide unazad.

Kada govorimo o izgradnji funkcionalne i jedinstvene BiH, sposobne da se priključi EU, te služi svojim građanima, ova je zemlja danas dalje od tih ciljeva nego li je bila 2006.

Politika međunarodne zajednice u prvih 10 godina nakon Dejtona bila je bliska uključenost, jasna strategija i izgradnja snažnog partnerstva s političkim strankama na terenu. Sada, čini se da je politika međunarodne zajednice u neangažiranju i petljanju u nadi da će vrijeme uraditi svoje. Ali to se neće desiti!

Ako mi, međunarodna zajednica, želimo uraditi posao kojeg smo se prihvatili 1995., sada nemamo izbora nego da se dublje i strateškije angažiramo, u savezu s naprednim bh. političarima i novim odnosima s građanima koji se bore da prežive, koje ne zanima politička elita BiH i koji žele da se ova paraliza i propadanje zaustavi.

Ako, međutim, međunarodna zajednica nastavi zajedno s lokalnim političarima po starom, onda ćemo dobiti šta zaslužujemo! Dobit ćemo BiH koja samo dublje tone i postaje crna rupa nefunkcionalnost, podjela i korupcije, dok njeni susjedi napreduju prema evropskoh budućnosti koja je sve dalje od domašaja BiH.

Ne mogu sakriti svoju tugu zbog propuštenih prilika u proteklih nekoliko godina. Ili svoju ljutnju zbog toga što je toliko stvari koje smo uradili sada ili demontirano ili jednostavno zaboravljeno i nestalo. Najviše me brine opasna putanja na kojoj je BiH sada i neizbježna kriza s kojom je država suočena.

Nedavni protesti trebaju biti poziv na buđenje kako međunarodne zajednice, tako i bh. političara. Nakon stagnacije i indisponiranosti, neizbježno je bilo da će do nečega doći. Dostizanje trenutka u krizi kada će gladni i očajni dići svoj glas i reći – e sad je dosta, bilo je neizbježno.

Neki pokušavaju proteste ocijeniti kao „zavjeru“. Neki čak kažu da je to „strana zavjera“. A neki idu i do toga da kažu da su protesti etnički motivirani i utemeljeni.

Ali to nije tačno!

Krik bola

Protesti su krik bola i ljutnje običnih ljudi kivnih na način na koji se vlada u BiH i kojima je uskraćena i nada da će biti drugačije.

Njihova poruka je jasna: očajni smo! I dosta nam je više! Čujte naš glas, riješite naše probleme. Povedite nas k boljoj budućnosti, a ne nazad u užasnu prošlost.

Ljudi ove zemlje žele dostojanstven život. Ništa manje i ništa više od toga.

To je pravedan cilj i može biti i naš cilj.

Nakon svih grešaka iz prošlosti, barem ovo dugujemo običnim ljudima.

Dvije se stvari trebaju promijeniti.

Političari i politika sada se u BiH moraju početi baviti onim što su do sada tako spektakularno očito odbijali raditi. Oni moraju početi služiti većini grfađana, a ne samo odabranoj nekolicini. Moraju preuzeti odgovornost za stanje države, a ne to ostavljati međunarodnoj zajednici.

Njihovi prioriteti moraju postati (nova) radna mjesta, zdravstvo, obrazovanje i vladavina zakona. To mora biti ispred politike etničkih podjela.

Oni se moraju prestati igrati mirom, kako bi ostvarili ratne ciljeve. Umjesto tih igrica, oni moraju izgraditi sigurnu budućnost u evropskim okvirima.

Nadam se da će nove opcije iznići iz protesta i da će nova lica, nova energija i ideje biti na sceni tokom predstojećih izbora.

BH. izbori onda bi mogli, konačno, donijeti nešto svježe, a ne samo iste stare face opredjeljene samo za stari pristup rješavanju problema, starim i istim greškama i ishodima koji se stalno ponavljaju.

Sada je vrijeme za ljude koji žele izgraditi bolju budućnost, da se uključe u politiku. BiH ima priliku za katarzu i od vitalnog je značaja da se ona iskoristi.

Ali, evo poruke i za međunarodnu zajednicu u BiH, također. Trenutni pristup problemu naprosto ne funkcionira. Učinak zadnjih osam godina očajan je. Evo kako on izgleda u najkraćem:

- Većina onoga što je bilo dobro urađeno za prvih 10 godina je ili razmontirana ili ugrožena u proteklih osam godina;

- Tokom 2005. rast bruto društvenog proizvoda BiH bio je 5.8 odsto i predstavljao je najveći procenat u regionu. Sada je najniži u regionu s manje od 1 odsto;

- Insustrijska proizvodnja bila je skoro 10 odsto. Sada je manji od 7 procenata;

- Direktne strane investicije bile su skoro 500 miliona KM. Sada iznose manje od 300 miliona;

- BiH je u evropskom vrhu po nezaposlenosti, ali je pri dnu kada govorimo o novim radnim mjestima;

- Pri samom evropskom vrhu je po korupciji, pri dnu u kategoriji naklonjenosti prema privredi i investicijama;

- Napredak k EU i NATO je bukvalno u ćorsokaku;

- Državna vlast je paralizirana a državni parlament – koji treba biti motor reformi – prošlu godinu završio je s dva nova usvojena zakona.

Ovo nisu simptomi funkcionalne, već države u propadanju.

Uloga EU

To sve istovremeno s činjenicom da je BiH država u kojoj EU ima više instrumenata utjecaja i moći nego bilo gdje drugo u svijetu.

I još, da stvari budu još gore, podjele i slabosti BiH mogu ovu državu sada odvesti još dublje prema ukrajinskoj krizi koja bi samo povećale podjele.

Neki bh. političari idu naruku Moskvi i, još gore, igraju na kartu slavenstva! To pokušavaju iskoristiti za vlastitu politiku separatizma. Vidljiv je njihov očajnički pokušaj da izbjegnu poraz na izborima. Nadaju se da će nelegalni referendum na Krimu njima olakšati nešto slično u BiH.

I Rusija ne čini ništa da ih obeshrabri u tome. Šta više! Takvo nešto je obmanjujuće, destabilizirajuće i iznimno opasno.

BiH nije periferija EU, kao Ukrajina. Ona je unutar Unije, kao što su i baltičke države.

Evropa i Zapad sada moraju odlučno reagirati i zatvoriti priču o ovoj novoj prećutnoj podjeli države.

Što jasniji budu u tome, manje će prostora biti za neke druge „nestašluke“ po svijetu. Ako se to ne desi, stvrit će se nove i nove prilike za sve one koji su već oslabili i destabilizirali BiH s rezultatima koje niko od nas ne može predvidjeti. Ali, svako od nas ko zna historiju ove zemlje – i onu bližu i onu dalju - mora bi se jako plašiti.

Neupitni suverenitet

Sada je vrijeme da Brisel i Vašington urade jednu stvar, ponovo, kristalno jasno, pod uslovima koji su jednoglasni i neupitni. Suverenitet i teritorijalni integritet BiH nedodirljivi su! Svaki pokušaj da se oni dovedu u pitanje, bilo nelegalnim referendumom, političkom akcijom ili na bilo koji drugi način, naići će na naš otpor svim raspoloživim sredstvima!

Niko u BiH, kao ni van njenih granica, ne bi smio sebi priuštiti luksuz potcjenjivanja volje i mogućnosti Zapada da osigura da BiH ostane jedna država.

Znate, šta god ko mislio o stavovima bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića iznijetim u njegovom izuzetnom govoru u Mostaru nedavno, zasigurno se niko ne može ne složiti s njegovim ključnim stavom – da se BiH izvuče s ivice, potreban je veliki, a ne mali korak.

Mesić je u pravu kada je rekao da, ako se međunarodna zajednica ponovo ne angažira, aktivno i jedinstveno uz, ako treba, korištenje mišića, BiH će nastaviti tonuti u nefunkcionalnost.

Kako bi ta nova strategija angažmana međunarodne zajednice trebala izgledati? Cilj je dosta jednostavan – stvoriti decentraliziranu, ali funkcionirajuću državu BiH koja je u stanju osigurati mjesto unutar evropske zajednice država.

Institucije Brisela imaju jako mnogo mehanizama kako to ostvariti. Ali, nedostaje im volja da ih koriste i to smo vidjeli u proteklih osam godina.

Ovim ne želim kritizirati Delegaciju EU u Sarajevu. Brisel je taj koji se mora mijenjati, a ne njegovi predstavnici u Sarajevu.

Naravno, dani bonskih ovlasti su prošlost, osim u slučajevima krajnje nužde. I svi se slažu s time.

Jedan od mitova bio je da je napredak u BiH postignut upravo zahvaljujući bonskim ovlastima. To uopće nije tačno! Niti jedan od veličanstvenih reformskih uspjeha bih – reforma odbrane, uvođenje PDV-a, stvaranje OSA-e, jedinstvene carinske službe, jedinstvenog pravosuđa – nije nametnuta. Sve su one provedene i prihvaćene u parlamentarnoj proceduri s najširom mogućom podrškom i saglasnošću.

Ako je moglo tada, što ne bi i sada?

Ako je politika bonskih ovlasti i direktne intervencije, prošlost, prošlost mora biti i politika potpunog neinterveniranja i nemiješanja.

Briselska teorija, testirana do momenta uništenja u proteklih osam godina je „vlasništvo nad sudbinom BiH u rukama njenih ljudi“. To je bila temeljna postavka. Ona je značila i da se međunarodna zajednica miješa što je manje moguće i da izbjegava rizike što je više moguće.

Pa, to nije uspjelo. Taj je koncept potpuno propao.

Provođenje reformi u BiH nije posao za sjedenje i gledanje. To je ragbi, a ne kriket! On zahtijeva stalni, čvrsti kontakt, snažan timski rad, pažljivo manevriranje i duboko uključenje. Također, to zahtijeva i duboku koncentriranost na rezultat, a ne retoriku. Dani kada, kako je komesar Paten (Chris Patten, nekadašnji komesar EU op. pr.) znao reći „bh. političari pretvarali da provode reforme, a Brisel se pretvarao da im vjeruje“ su prošlost. Sada se broje samo rezultati.

EU i SAD trebaju imati jedinstveni cilj, podržan stavom da će se koristiti svaki gram uticaja, pa i snage, bilo da se radi o političkim, finansijskim ili regionalnim mehanizmima, kako bi se osiguralo da se kretanje BiH prema daljoj nefunkcionalnosti preokrenulo u proces napretka prema jedinstvenoj, funkcionalnoj i decentraliziranoj BiH, državi bez korupcije koja je u stanju da pristupi EU.

Naravno, međunarodna zajednica ne može napisati novi ustav. To mogu samo građani BiH. Ali, mi možemo pomoći. I u toj pomoći možemo insistirati na tome da svaka vrsta usluge koju pružamo, povezana je samo s ovim ciljem koji se mora ostvariti.

Crna rupa

Zašto bi smo,uostalom, nastavili bacati novac u crnu rupu čija je jedina budućnost u tome da i dalje bude samo – crna rupa?

Zašto bi smo i dalje sarađivali s političarima koji javno priznaju da je njihov cilj dezintegracija države koju mi želimo vidjeti jedinstveno.

Zašto bi smo i dalje finansijski podržavali broje nivoe vlasti koja samo insistira na tome da nastavi tratiti novac svojih građana, ali i naš novac i trošiti ga na neuspješnost, korumpiranost i dupliranje položaja.

Mi, međunarodna zajednica, trebamo jasno reći da ćemo uraditi sve što možemo da pomognemo da ova država nađe svoj evropski put. Ali, nećemo uraditi ama baš ništa ako ona odbije taj put. I da ćemo raditi sa svakim ko istinski dijeli naše ciljeve i ni sakim ko traži načine da ga potkopa.

No, utjecaj ne dolazi samo iz para, politike i pomoći. Ovdje postoji i regionalna dimenzija. Ako susjedi BiH žele biti dio Evrope, od njih se treba tražiti da aktivno, očigledno i energično podrže politike EU, a ne projekte prikrivene secesije u BiH.

Ne govorim ovdje o tome da se ništa ne radi, već da se takve ideje i aktivnosti jasno i nedvosmisleno obeshrabre. Ključevi u okončanju zastoja, paralize i secesionizma RS i destabilizirajućih poziva na „treći entitet“ su u Beogradu i Zagrebu isto koliko u Briselu i Vašingtonu.

I da zaklučim: kao međunarodna zajendica, mi ćemo i dalje imati obaveze i odgovornosti prema ovoj zemlji. I one neće nestati dok posao ne bude završen. A on nije završen. Štaviše! Jer, BiH ide nazad, a ne naprijed. I to se mora promijeniti.

U narednim danima čut ćemo dosta glasova brige za situaciju u BiH.

Ali, te riječi neće značiti ništa ako ih ne prate obnovljeni napori i ponovni angažman međunarodne zajednice i suštinska promjena u načinu na koji se politika u ovoj zemlji vodi.

BiH nikada neće biti centralizirana. Niti to treba biti! Ali, isto tako, BiH neće imati prosperitetnu pa ni mirnu budućnost sve dok se ne reintegrira iznutra i bude u cjelosti u sastavu evro-atlantske porodice.

Nema alternativnog puta, nego da se korupcija iskorijeni i ojača vladavina zakona.

Osim ako neko ne želi da se nastavi putem propadanja. Taj put znači ostajanje tamo odakle je cijeli Balkan već otišao. Na tom putu BiH je onda crna rupa nefunkcionalnosti, zločina i korupcije, a njeni stanovnici zarobljenici bijede i beznađa u kojoj je međunarodna zajednica zarobljena i nikada ne može izaći jer je to previše opasno.

Siguran sam da niko od nas to ne želi.
Treebeard

#15171 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Treebeard »

avaz wrote:15:46 Među demonstrantima su se pojavile špekulacije da će im se zabraniti ulazak u Dom mladih na sutrašnjem plenumu.
- Moraju nam dati Dom mladih da tamo održavamo plenume, jer mi doprinosimo ovoj državi i to ne samo za plenume, već i za radne grupe građana. Pojavile su se priče da nećemo ući, a ako je to istina, neka znaju da ćemo ući silom - kaže Bojan Svrdlin, jedna od učesnika demonstracija.
Je li ovako mogu i clanovi SDP-a, ili SDA, ili DF-a ili itd. (kojih u svakom slucaju ima vise nego sto ima clanova/prisutnih na/ucesnika plenuma) traziti Dom mladih za svoje sastanke (citaj: preizborne skupove) za DŽ ili da u protivnom zauzmu Dom mladih silom? I oni takodje kontaju da "doprinose ovoj državi". :izet:
Kakvi su ovo debili Boze dragi.. :roll:

Evo im ideja, neka fino onaj ko bude krenuo na plenum ponese dvije, tri, pet markica pa neka se fino talnu za prostor i plenumaju do sutra. Isto ko sto se ljudi tale za termine. Sto bi ja ili bilo ko drugi ko ne podrzava rad plenuma njima finansirao prostor kad se vec ne finansira ostalim grupama?
Kemo BA

#15172 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Kemo BA »

Koliko "filozofskih" misljenja !

Napisa li neko : " Krivi smo i mi !" ?

Da neka se svako pogleda u ogledalo i neka potrazi odgovor na dva slijedeca pitanja:

1. Koliko sam ja svojim glasanjem na izborima uticao na ovo stanje?

2. Da li sam se u svojoj sredini borio za postene stvari ili sam licemjerno pravio kalkulacije kako izvuci licnu korist?

Citam biraju se Dr., Mr .... "Fr". Gdje su bili ti isti Dr, Mr a ja ih zovem Fr. Prodavali maglu narodu! Kazete sposobni?
Za sta?

Sve dok na vlast ne dođe neko ko ima titule: postenja, pravednosti i istinske vrijednosti borca za prava svalog građanina nema sanse da izađemoiz ovoga.

Kada vidim da se predlaze posten rudar, radnik iz proizvodnje, poljopribrednik da uvedu malo postenja u odnose u drustvu i ja cu sa vama. Do tada nema sanse necu da dozvolim da me izmanipulisu Dr, Mr, i FR mangupi.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#15173 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by KatarinaKosaca »

Treebeard wrote:Je li ovako mogu i clanovi SDP-a, ili SDA, ili DF-a ili itd. (kojih u svakom slucaju ima vise nego sto ima clanova/prisutnih na/ucesnika plenuma) traziti Dom mladih za svoje sastanke (citaj: preizborne skupove) za DŽ ili da u protivnom zauzmu Dom mladih silom? I oni takodje kontaju da "doprinose ovoj državi". :izet:
Kada se stranke i njihova predizborna kampanja ne budu financirali od naših para tvoj će post imati smisla. Sve do tad je ubleha, podvala, falsifikat. Svaka od pobrojanih stranki, a i sruge plate ili Skenderiji ili Zetri ili gdje već idu, našim parama, dakla nikakvim imaginarnim, nego od svega što kupimo 17% ide u budžet, pa onda dio njima, pa ondaK oni plate pošteno tuđim parama zakup. I u hotel Europi izbornu večer, sve sa koktelom. SDP čak i vlasništvo SK, zgradu u Alipašinoj koja se gradila novcem naših roditelja renta vladi federacije, pa onda pošteno plati
To su debili Bože dragi, samo ti i takvi.
Treebeard

#15174 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Treebeard »

KatarinaKosaca wrote:
Treebeard wrote:Je li ovako mogu i clanovi SDP-a, ili SDA, ili DF-a ili itd. (kojih u svakom slucaju ima vise nego sto ima clanova/prisutnih na/ucesnika plenuma) traziti Dom mladih za svoje sastanke (citaj: preizborne skupove) za DŽ ili da u protivnom zauzmu Dom mladih silom? I oni takodje kontaju da "doprinose ovoj državi". :izet:
Kada se stranke i njihova predizborna kampanja ne budu financirali od naših para tvoj će post imati smisla. Sve do tad je ubleha, podvala, falsifikat. Svaka od pobrojanih stranki, a i sruge plate ili Skenderiji ili Zetri ili gdje već idu, našim parama, dakla nikakvim imaginarnim, nego od svega što kupimo 17% ide u budžet, pa onda dio njima, pa ondaK oni plate pošteno tuđim parama zakup. I u hotel Europi izbornu večer, sve sa koktelom. SDP čak i vlasništvo SK, zgradu u Alipašinoj koja se gradila novcem naših roditelja renta vladi federacije, pa onda pošteno plati
To su debili Bože dragi, samo ti i takvi.
Ma hajde, je li ko brani plenumasima da formiraju stranku pa da imaju ista prava kao i ostali sve dok se ta ista prava ne ukinu sto u potpunosti podrzavam? Ili treba da ovi drugi un-registruju stranke pa na silu da zauzimaju sta im se vec svidja?

Ili vec kad se Dom mladih daje dzaba jednoj grupi ljudi, sto to ne bi dali nekome glavnu salu Zetre da igraju ljudi malo tenisa, malu salu Skenderije da igraju fudbala na male, nekome dvoranu Mirza Delibasic da razbace basketa i to da se svi troskovi namire iz budzeta? Cak je i zdravije nego sto oni majmuni rade na sastancima plenuma. Ponavljam sto bi ja ili bilo ko drugi ko ne podrzava rad grupe ljudi koji sebe nazivaju plenum finansirao prostor kad se vec ne finansira ostalim grupama?
Debili nego sta. :twisted:
The BEN10

#15175 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by The BEN10 »

rtmper44 wrote:
Treba ih fakat ukloniti, skupio se šljam Fahrin i terorišu...
Nemoj mi na FahrA. Fahro je čoek iz naroda, on je zabranio da se puca u demonstrante, da njega nije bilo...
Post Reply