Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
Naslovnica
#15126 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Samo jedna napomena....u oktobru 2014 su otvorene dionice prema jugu, znam da su tada primali, između ostalog, radnike za naplatne kućice.
Dakle, jedan dio povećanja broja radnika su radnici primljeni zbog novootvorenih dionica.
Dakle, jedan dio povećanja broja radnika su radnici primljeni zbog novootvorenih dionica.
-
Ci-Nick
#15127 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ovo je broj uposlenih na 31.12.2014. god.,.. dakle 236 ljudi,... pa je 31.12.2015 bilo uposleno 328 ljudi,.. pa je 31.12.2016. bilo 348 uposlenih ,.. pa je 31.12.2017. bilo 389 uposlenih i 31.12.2018. 412 uposlenih,..Naslovnica wrote:Samo jedna napomena....u oktobru 2014 su otvorene dionice prema jugu, znam da su tada primali, između ostalog, radnike za naplatne kućice.
i sigurno će na kraju ove godine biti duplo više ljudi nego 2014. bez ijednog novog kilometra,..
Last edited by Ci-Nick on 26/07/2019 17:07, edited 2 times in total.
- Alfons Kauders
#15128 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne vjerujem da su morali zaposliti skoro 200 ljudi za ta dva naplatna mjesta...Naslovnica wrote:Samo jedna napomena....u oktobru 2014 su otvorene dionice prema jugu, znam da su tada primali, između ostalog, radnike za naplatne kućice.
A ako jesu, tek onda smo najebali, jer dok ga završe, ima da zaposle još 4,000 ljudi za ostala naplatna mjesta
-
Naslovnica
#15129 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nisu 2 nego 3 naplatna mjesta. Takoder, mislim da je tada otvoren i COKP.
Ne vjerujem ni ja da su morali primiti 200.
Vjerovatno je 2/3 novoprimljenih viška i primljeno preko stranke.
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#15130 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pokvari mi petak ova brojka... Fakat niđe veze.Alfons Kauders wrote:A za ovo im kolektivno jebem mater, od-do.Ci-Nick wrote:Samo da se ne zaboravi, već za ovo bi neko trebao odgovarati,..
U 2014. godini 236 uposlenih, trošak plaća i ostalih primanja 8.292.107,00 KM, prosjek 35.100,00 KM
U 2018. godini 412 uposlenih, trošak plaća i ostalih primanja 15.785.914,00 KM, prosjek 38.200,00 KM
Dakle bez ijednog novog kilometra, bez ijedne nove naplatne kućice povećanje broja uposlenih za 75%, povećanje troškova plaća za 90 %.
A pokazat će se da će i ove godine rasti i plate i broj uposlenih,..gdje to ima da u nekoj kompaniji sa istom proizvodnjom udvostručiš trošak plaća u samo četiri godine,.
Ovo ko neki Aluminij,.. samo što ne može propasti,..
Udvorstručili izdvajanja na plate i broj zaposlenih, a jedino što su napravili i otvorili za to vrijeme je bila nova (i nepotrebna) poslovna zgrada.
Gdje odoše akcize?
- Alfons Kauders
#15131 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ok, hajmo popoloviti, nek je 100 viška...Naslovnica wrote:Nisu 2 nego 3 naplatna mjesta. Takoder, mislim da je tada otvoren i COKP.
Bruto plata 2500KM po glavi x 100 ljudi x 12 mjeseci u godini = 3,000,000 maraka godišnje na nove uhljebe.
-
tec
#15132 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jeli sam to ja nešto drugo napisao. Nisam. Tačno u tome je problem umjesto kako je predviđeno da ide dionica od 30 kilometara podijeljena na razne lotove u ovih 4+ godina oni su izmišljali jedna ovdje ova nipošto jer neće dobiti povoljni itd. A mogu se kladiti oni koji se bune na dužinu lotova su isti koji glasaju za te na vlasti.Thorgerson wrote:Nije problem dionicu od 20-30km podijeliti na lotove. To je normalno kako kažeš i postoji razlog zašto se to u svijetu tako radi.tec wrote:...Podjela na lotove se radi U cijelom svijetu (i to baš na što manje dionice da bi se dozvolio veci broj ponuđivača koji smanji cijenu). To što u BiH niko ne vidi tu podjelu je jednostavna vise para znaci vise lotova od jedanput izgleda kao duže dionice ali kada ides vidjeti izvođače vidiš da 6 ili 7 firmi.
...
Ali ono što nije normalno jeste iscjepkati dionicu i onda raditi samo jedan lot od 4-5-6km, a ostatak neka čeka bolje dane. Ili raditi neke dionice koje ne vode nigdje, nit kojima se može pristupiti. I Tarčin - Vlakovo je rađen u više lotova. Ali je rađeno istovremeno, istovremeno je sve završeno, te pušteno u promet.
Ali naravno upravu si, i ja sam to napisao - glupi građani su glasali za ove iste koji ništa nisu napravili prethodne 4 godine. Mazohizam - rijetko viđen u svijetu. I zašto bi se onda trudili uopšte? Ako su sa 0 km osvojili mandate, pa šta će tek kada otvore 20 ak km za ove 4 godine.
ps da još dodam Nemila – Vranduk je još gluplje stanje Poprikuše - Nemila je gotov tender Vranduk – Ponirak potpisan i izvođač uveden na gradilište. ALi između postoji dionica Nemila – Vranduk koja je imala financiranje i projekat ali je lokalno stanovništvo (tražili su da trasa ide kroz novu nemilu da bi zaradili na eksproprijaciji) i političari odlučili promijeniti projekat i sada još započet tender nego samo usvajanje projekta i ponovna eksproprijacija. Koji sada ide bukvalno kroz naselje. Kada ce se početi tender to price samo znaju, ali glavno da se je glasalo po nacionalno/vjerskom ključu. Da ne govorim o dionici tunela Zenica za koje se svaki trag izgubio nakon otvaranja ponuda.
- Alfons Kauders
#15133 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Znaš li slučajno šta je s tunelom Ivan i dionicom od Tarčina? Jer bio je neki tender prošlo ljeto, i od tad ništa.tec wrote:Jeli sam to ja nešto drugo napisao. Nisam. Tačno u tome je problem umjesto kako je predviđeno da ide dionica od 30 kilometara podijeljena na razne lotove u ovih 4+ godina oni su izmišljali jedna ovdje ova nipošto jer neće dobiti povoljni itd. A mogu se kladiti oni koji se bune na dužinu lotova su isti koji glasaju za te na vlasti.Thorgerson wrote:Nije problem dionicu od 20-30km podijeliti na lotove. To je normalno kako kažeš i postoji razlog zašto se to u svijetu tako radi.tec wrote:...Podjela na lotove se radi U cijelom svijetu (i to baš na što manje dionice da bi se dozvolio veci broj ponuđivača koji smanji cijenu). To što u BiH niko ne vidi tu podjelu je jednostavna vise para znaci vise lotova od jedanput izgleda kao duže dionice ali kada ides vidjeti izvođače vidiš da 6 ili 7 firmi.
...
Ali ono što nije normalno jeste iscjepkati dionicu i onda raditi samo jedan lot od 4-5-6km, a ostatak neka čeka bolje dane. Ili raditi neke dionice koje ne vode nigdje, nit kojima se može pristupiti. I Tarčin - Vlakovo je rađen u više lotova. Ali je rađeno istovremeno, istovremeno je sve završeno, te pušteno u promet.
Ali naravno upravu si, i ja sam to napisao - glupi građani su glasali za ove iste koji ništa nisu napravili prethodne 4 godine. Mazohizam - rijetko viđen u svijetu. I zašto bi se onda trudili uopšte? Ako su sa 0 km osvojili mandate, pa šta će tek kada otvore 20 ak km za ove 4 godine.
ps da još dodam Nemila – Vranduk je još gluplje stanje Poprikuše - Nemila je gotov tender Vranduk – Ponirak potpisan i izvođač uveden na gradilište. ALi između postoji dionica Nemila – Vranduk koja je imala financiranje i projekat ali je lokalno stanovništvo (tražili su da trasa ide kroz novu nemilu da bi zaradili na eksproprijaciji) i političari odlučili promijeniti projekat i sada još započet tender nego samo usvajanje projekta i ponovna eksproprijacija. Koji sada ide bukvalno kroz naselje. Kada ce se početi tender to price samo znaju, ali glavno da se je glasalo po nacionalno/vjerskom ključu. Da ne govorim o dionici tunela Zenica za koje se svaki trag izgubio nakon otvaranja ponuda.
-
Nivelacija
#15134 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zalosno mi je da mi nemamo nijednog novinara u drzavi koji prati problematiku i izgradnju autoputeva..pa da lijepo razotkriva... ok terzic rekao potpisan ugovor tunel Zenica..odmah se sutra kontaktira, jucer ste to izjavili javno, sa kim ste potpisali ugovor, kolika je cijena i koji je rok.
A ne ovi iz autocesta posalju saopstenje i mediji to objave pa da pise u saopstenju uskoro u izgradnji dionica livno citluk na koridu vc ovi bi to prenijeli jer ne bi skontali caku, tako da uspjesno prodaju maglu evo vec 5 godina.
A ne ovi iz autocesta posalju saopstenje i mediji to objave pa da pise u saopstenju uskoro u izgradnji dionica livno citluk na koridu vc ovi bi to prenijeli jer ne bi skontali caku, tako da uspjesno prodaju maglu evo vec 5 godina.
-
tec
#15135 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Tender ivan obavljen i kao tunel Zenica nestao u nekoj rupi. Za dionicu do Tarčina se može nagađati: nakon pretkvalifikacijom obavljenom prošle godine firme koje su prošle su trebale dobiti poziv na tender, o kojem ne postoje informacije(ali nije ni privi put), jedina vijest je da je sad objavljen tender za nadzor koji normalno radi pred početak radova. Ali kao ovih 4 + godina trebaš biti prorok da nesto saznaš.Alfons Kauders wrote:
Znaš li slučajno šta je s tunelom Ivan i dionicom od Tarčina? Jer bio je neki tender prošlo ljeto, i od tad ništa.
Novinari?
- drug_profi
#15136 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Znači biće izgrađene samo dionice koje se uopšte neće moći koristiti.
Bosanska genijalnost na djelu u punom sjaju.
-
Dr Arsla
#15137 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Samo me čudi da Nadrealisti nisu predvidjeli i dešavanja sa izgradnjom Vc-a u BIHdrug_profi wrote:Znači biće izgrađene samo dionice koje se uopšte neće moći koristiti.
- So What!
#15138 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Istinomjer i Žurnal.Nivelacija wrote:Zalosno mi je da mi nemamo nijednog novinara u drzavi koji prati problematiku i izgradnju autoputeva..pa da lijepo razotkriva... ok terzic rekao potpisan ugovor tunel Zenica..odmah se sutra kontaktira, jucer ste to izjavili javno, sa kim ste potpisali ugovor, kolika je cijena i koji je rok.
Istinomjer u principu provjerava izjave nadležnih i analzira da li su se obistinile. Avdo Avdić je namazan i u nekim tekstovima ili dokumentarcima koje pravi prečesto zna preuveličati, ali radi solidna istraživanja.
-
Tempo
- ZeModerator
#15139 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
namazan je govnimaSo What! wrote:Istinomjer i Žurnal.Nivelacija wrote:Zalosno mi je da mi nemamo nijednog novinara u drzavi koji prati problematiku i izgradnju autoputeva..pa da lijepo razotkriva... ok terzic rekao potpisan ugovor tunel Zenica..odmah se sutra kontaktira, jucer ste to izjavili javno, sa kim ste potpisali ugovor, kolika je cijena i koji je rok.
Istinomjer u principu provjerava izjave nadležnih i analzira da li su se obistinile. Avdo Avdić je namazan i u nekim tekstovima ili dokumentarcima koje pravi prečesto zna preuveličati, ali radi solidna istraživanja.
-
tec
#15140 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Tragi-komično je da izmišljaju načine da ne urade cjelinu.drug_profi wrote:Znači biće izgrađene samo dionice koje se uopšte neće moći koristiti.
- Alfons Kauders
#15141 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ako se tek tako "gube" tenderi za projekte teške stotine miliona, onda se samo može zaključiti da je JPAC kriminalna organizacija, a ne javno preduzeće.tec wrote:Tender ivan obavljen i kao tunel Zenica nestao u nekoj rupi. Za dionicu do Tarčina se može nagađati: nakon pretkvalifikacijom obavljenom prošle godine firme koje su prošle su trebale dobiti poziv na tender, o kojem ne postoje informacije(ali nije ni privi put), jedina vijest je da je sad objavljen tender za nadzor koji normalno radi pred početak radova. Ali kao ovih 4 + godina trebaš biti prorok da nesto saznaš.Alfons Kauders wrote:
Znaš li slučajno šta je s tunelom Ivan i dionicom od Tarčina? Jer bio je neki tender prošlo ljeto, i od tad ništa.
Novinari?![]()
![]()
![]()
Samo postoje naručeni.
A krivim i kreditore. Očekivao sam da će EBRD ili EIB imati neke standarde, ali očito je da i njih živo zaboli kako će se utrošiti ta sredstva (a sad postaje sve jasnije da se neće potrošiti na cestogradnju, već da će ležati neiskorištena i da ćemo plaćati penale, ili da će ih potrošiti na nešto drugo).
-
Ci-Nick
#15142 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Naši ljudi bi pokvarili i najpoštenijeg i naveli ga na korupciju,.. i humanitarci koji su dolazili sa najboljim namjerama su poslije par pijanih noći i serviranih eskort dama postajali korumpirani lopovi, zašto ne bi i ljudi iz EIB-a ili EBRD-a,..
Ljudi su najkvarljivija roba kad osjete da sistem (ne) funkcioniše i da sankcija nema,..
Ljudi su najkvarljivija roba kad osjete da sistem (ne) funkcioniše i da sankcija nema,..
- Alfons Kauders
#15143 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nama ostaju veći porezi na gorivo, nova zaduženja, propali tenderi i pusta gradilišta.Ci-Nick wrote:Naši ljudi bi pokvarili i najpoštenijeg i naveli ga na korupciju,.. i humanitarci koji su dolazili sa najboljim namjerama su poslije par pijanih noći i serviranih eskort dama postajali korumpirani lopovi, zašto ne bi i ljudi iz EIB-a ili EBRD-a,..
A oni su, u doba kad evropske centralne banke imaju negativne kamatne stope, uspjeli naći debile da se zaduže i plaćaju kamatu... Plasirali nam preko dvije milijarde sredstava, a sad postaje očito da ih nećemo moći iskoristiti.
-
Ci-Nick
#15144 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
To što kažeš negativne kamate,. gledam kamate po kojim se banke zadužuju -0,4% a Draghi reče da će ih još spustiti,..Alfons Kauders wrote:Nama ostaju veći porezi na gorivo, nova zaduženja, propali tenderi i pusta gradilišta.Ci-Nick wrote:Naši ljudi bi pokvarili i najpoštenijeg i naveli ga na korupciju,.. i humanitarci koji su dolazili sa najboljim namjerama su poslije par pijanih noći i serviranih eskort dama postajali korumpirani lopovi, zašto ne bi i ljudi iz EIB-a ili EBRD-a,..
A oni su, u doba kad evropske centralne banke imaju negativne kamatne stope, uspjeli naći debile da se zaduže i plaćaju kamatu... Plasirali nam preko dvije milijarde sredstava, a sad postaje očito da ih nećemo moći iskoristiti.
posudiš milijardu vratiš 4.000.000 manje,.. dobar biznis.
Sve sa leđa malih štediša i širokih narodnih masa koji plaćaju inflaciju od skoro 2%.
Last edited by Ci-Nick on 27/07/2019 10:14, edited 1 time in total.
- Alfons Kauders
#15145 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hajde ti to objasni našim nepismenim ekonomistima i političarima koji misle da je ECB nekakva stranka, a ne evropska centralna banka...Ci-Nick wrote: To što kažeš negativne kamate,. gledam kamate po kojim se banke zadužuju -0,4% a Draghi reče da će ih još spustiti,..
posudiš milijardu vratiš 40.000 manje,.. dobar biznis.
Sve sa leđa malih štediša i širokih narodnih masa koji plaćaju inflaciju od skoro 2%.
- Better Man
#15146 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Očekivati od naših kriminalnih vlasti nesposobnog Terzića i Pravdića sa nam izgrade autoput i srede ostale ceste čista utopija. Kada krenete na more preko Mostara i želite doći na naš dio autoputa i na GP Bijaču, ako ne znate put, nema šanse da dođete do Bijače našim dijelom autoputa. Naime, kad vozite od Mostara imate skrenuti prema manastiru Žitomisliči i onda pređete preko mosta i penjete se zavojitom cestom i dolazite u Čitluk. Kad dođete na kružni tok lijepo vam tabla pokazuje da ako želite na autoput? A time i Bijaču idete pravo. To znači da idete u Ljubuški i onda dolazite na Bijaču i HR autoput. Ni jedne jedine oznake da možete preko Međugorja doći do našeg autoputa i Bijače. Tako oni koji ne znaju put voze 20 km duže nego treba. Umjesto da su stavili oznaku da lijevo kad skreneš za Međugorje možeš doći do Bijače. Dakle kad iz kružnog toka izađeš lijevo i ideš za Međugorje vrlo brzo se ima skrenuti desno i za sekund si na Bijači tako umjesto 20 km voziš samo 2 km do autoputa i eto te na Bijači. Dalje. Idioti uopće nisu stavili nikakvu obavijest da je ta dionica od 2 km u rekonstrukciji i da su digli čitav asfalt i ostavili makadam i da ništa ne rade.
-
Seyfo
#15147 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma hajde ba, ko se u BiH jos bavi oznakama ako nisu nacionalisticke. Da se moglo ikako "anamo onima" jebat mater oznakama, bilo bi ih i to prioritetno.
- studeni76
#15148 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Produzis jos malo i kroz Capljinu se ukljucis na AP. Koliko se sjecam tamo imaju znakovi
-
doboj71
#15149 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
imaju kroz capljinu oznake za autoput ,ali su vrlo cesto prefarbane crnom bojom .Omladini dosadno ,nema nista drugo da radi .Tako da je nekad tesko proci kroz sve kruzne tokove kroz capljinu , i izaci na AP.
- drug_profi
#15150 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
U vremenu kad svaki telefon ima navigaciju.... 
teško put naći
teško put naći