Zadržati Qusayr je bila nemoguća misija . Pitao bi te ja bil mi zadržali pola gradova da nije bilo no-fly zone.amoninan wrote:svjezi_ustipak wrote:amoninan wrote:I takvi, drže većinu teritorije Sirije. Šta onda reći za SAA?
pitanje kvaliteta teritorije koju drze. Opoziciorani nisu mogli zadrzati strateski grad nedavno npr. TO BiH je drzala puno veci teritorij od npr Armije RBiH, u Istocnoj Bosni si npr imao veliku slobodnu teritoriju do 1993. To su promjenljive stvari o cemu govoris.
Nije me briga nesto za SAA. O Asadu generalno nemam neko visoko misljenje, o njegovoj vojsci nikakvo. Ono sto je uocljivo tokom zadnjih mjeseci je da su dobili uputstva sa strane kako da se organizuju i bore i to je pocelo davati rezultate. Ocito je neko malo pametniji od Asadovih rusofilskih oficira sjeo i napravio mu nesto sto djelimice lici na vojsku.
Opoziciji je najveci problem razjedinjenost. Proliferacija raznih pokreta i anarhija su samo nastetili njihovoj vojnoj moci i imidzu koji imaju.
Sve u svemu jos jedno 4 godine dodatnog rata.
Evo šta je ostalo od grada...[/quote]
Opozicija to isto moze ocekivati i u drugim gradovim gdje misle da su sada sigurni. Ne bi se iznenadio da do zime Alep bude u potpunosti u rukama rezima. Mogu opozicionari dobiti jos 2000 tona oruzja, jednostavno nemaju organizacione mogucnosti niti operativnu sposobnost da upotrijebe oruzje kad im se dostavi. I sto ga koriste jednostavno se ne osjeti na ukupnom toku rata.
Taj nedostatak organizacije i nepriznavanje jednog autoriteta je samo njihov minus. Skontace to i sami, ako nisu dosad.