Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ci-Nick

#15101 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

belfy wrote:
Ci-Nick wrote: Zar je tako teško priznati neznanje ?
Zašto nastavljam priču sa sijalicama ? Zato što si ih ti spomenuo i što priznaješ da one emituju cca 100 W/h. Sijalica ima površinu od cca 100 cm2 a čovjek skoro 20.000 cm2, razlika samo 200 puta. Da temperaturu koju čovjek emituje na tako veliku površinu koncentrišeš na tih 100 cm2 dobio bi isti rezultat, istu temperaturu.
Prvo si rekao:
"ne znam odakle je gornja slika, ali znam prostu racunicu. covjek pojede dnevno oko 2000 kcal. to je vrijednost nesto oko 99 watt-a ako cemo gledati fizicke jedinice."
pa sam ti prikačio convertor koji kaže da je to 2,36 kW

ja necu pokusavati tako drsko, pa cu reci da si previdio jednu stvar u tom svom konverteru, a to da je pretvorba po satu. dakle, ako bi covjek jeo 2000 kcal/h tada bi unosio energiju od 2,36 kW. posto sam ja rekao (a tako i jeste) da covjek dnevno unosi 2000 kcal, onda te watte podijelis sa 24h. ako 2.36kW podijelis sa 24h da li dobijes nesto oko 99W kao sto sam ja napisao?
evo ti konverter preko kojeg sam ja gledao odnos:
https://www.unitjuggler.com/convert-ene ... l?val=2000
Ci-Nick wrote: prikačio dijagram koji nisam pravio ja nego tamo neki,
Prof. Dr.-Ing. E. Specht
Institut für Strömungstechnik und Thermodynamik
Otto-von-Guericke-Universität Magdeburg
pa ni to nije dovoljno,..
evo nešto i na našem jeziku,.. jest ovaj njemački je gadan,

http://tesla.pmf.ni.ac.rs/people/nesicl ... glava4.pdf

Objekat/ fenomen Snaga u vatima
Supernova (na maksimumu snage) 5 × 10na37
Mlecni put 10na37
Pulsar 10na28
Sunce 4 × 10na26
Erupcija vulkana na ostrvu Sveta Jelena (maksimum) 4 × 10na15
Munja 2 × 10na12
Nuklearna elektrana 3 × 10na9
Borbeni avion 10na8
Automobil 8 × 10na4
Maˇsina za suˇsenje veˇsa 4 × 10na3
Covek u stanju mirovanja (toplota) 100 ˇ
Sijalica sa uˇzarenim vlaknom 60
Srce ˇcoveka u stanju mirovanju 8

idem sada iscitati ovaj pdf, pa dam misljenje i o njemu... a do tada samo da napomenem da sam vec na pocetku diskusije rekao "mozda i ja nesto naucim", tako da sam se vec opredijelio da moze biti da sam u krivu. tako da tvoja konstatacija da mi je tesko reci "ne znam"...je pogresna i nisam jednom priznao kada nisam u pravu...

EDIT: prlistah, lijepo objasnjeno. evo sada jedan dio teksta oko ove tabele koju si predstavio ovdje iznad iz istog PDF-a:
Kada je rec o prelasku jednog oblika energije u drugi, retko se desava da
dolazi do kompletnog transfera. Na primer, obicna sijalica sa uzarenom niti,
snage 60 W, konvertuje samo 5 W elektricne snage u svetlost, dok ostatak od 55 W predstavlja toplotu. Prosecna elektrana konvertuje 35 do 40%
goriva u elektricnu energiju

molim te da mi kazes, prema tabeli koju si postavio, da li sijalica (od 60W) trosi 60W ili isijava 60W toplote? shodno tome, da li covjecije tijelo u datoj tabeli trosi 100W da bi odrzalo toplotu ili isijava toliko?

Radi se o ukupnoj energiji pa će ta sijalica od 60W u svjetlost pretvoriti 5 W a u toplotu 55W a kao što vidiš jedino kod čovjeka ( u stanju mirovanja) je navedeno da se radi o 100 W toplote.
Naravno da to nije konstantna vrijednost i zavisi od temperature zraka i odjeće kao izolatora, u svakom slučaju organizam će pokušati da održi temperaturu 36,6 metaboličkim procesima, ako zatreba i drhtanjem a ukoliko temperatura bude previsoka onda ide znojenje.
belfy

#15102 Re: Zeničani

Post by belfy »

Ci-Nick wrote:
belfy wrote:
Ci-Nick wrote: Zar je tako teško priznati neznanje ?
Zašto nastavljam priču sa sijalicama ? Zato što si ih ti spomenuo i što priznaješ da one emituju cca 100 W/h. Sijalica ima površinu od cca 100 cm2 a čovjek skoro 20.000 cm2, razlika samo 200 puta. Da temperaturu koju čovjek emituje na tako veliku površinu koncentrišeš na tih 100 cm2 dobio bi isti rezultat, istu temperaturu.
Prvo si rekao:
"ne znam odakle je gornja slika, ali znam prostu racunicu. covjek pojede dnevno oko 2000 kcal. to je vrijednost nesto oko 99 watt-a ako cemo gledati fizicke jedinice."
pa sam ti prikačio convertor koji kaže da je to 2,36 kW

ja necu pokusavati tako drsko, pa cu reci da si previdio jednu stvar u tom svom konverteru, a to da je pretvorba po satu. dakle, ako bi covjek jeo 2000 kcal/h tada bi unosio energiju od 2,36 kW. posto sam ja rekao (a tako i jeste) da covjek dnevno unosi 2000 kcal, onda te watte podijelis sa 24h. ako 2.36kW podijelis sa 24h da li dobijes nesto oko 99W kao sto sam ja napisao?
evo ti konverter preko kojeg sam ja gledao odnos:
https://www.unitjuggler.com/convert-ene ... l?val=2000
Ci-Nick wrote: prikačio dijagram koji nisam pravio ja nego tamo neki,
Prof. Dr.-Ing. E. Specht
Institut für Strömungstechnik und Thermodynamik
Otto-von-Guericke-Universität Magdeburg
pa ni to nije dovoljno,..
evo nešto i na našem jeziku,.. jest ovaj njemački je gadan,

http://tesla.pmf.ni.ac.rs/people/nesicl ... glava4.pdf

Objekat/ fenomen Snaga u vatima
Supernova (na maksimumu snage) 5 × 10na37
Mlecni put 10na37
Pulsar 10na28
Sunce 4 × 10na26
Erupcija vulkana na ostrvu Sveta Jelena (maksimum) 4 × 10na15
Munja 2 × 10na12
Nuklearna elektrana 3 × 10na9
Borbeni avion 10na8
Automobil 8 × 10na4
Maˇsina za suˇsenje veˇsa 4 × 10na3
Covek u stanju mirovanja (toplota) 100 ˇ
Sijalica sa uˇzarenim vlaknom 60
Srce ˇcoveka u stanju mirovanju 8

idem sada iscitati ovaj pdf, pa dam misljenje i o njemu... a do tada samo da napomenem da sam vec na pocetku diskusije rekao "mozda i ja nesto naucim", tako da sam se vec opredijelio da moze biti da sam u krivu. tako da tvoja konstatacija da mi je tesko reci "ne znam"...je pogresna i nisam jednom priznao kada nisam u pravu...

EDIT: prlistah, lijepo objasnjeno. evo sada jedan dio teksta oko ove tabele koju si predstavio ovdje iznad iz istog PDF-a:
Kada je rec o prelasku jednog oblika energije u drugi, retko se desava da
dolazi do kompletnog transfera. Na primer, obicna sijalica sa uzarenom niti,
snage 60 W, konvertuje samo 5 W elektricne snage u svetlost, dok ostatak od 55 W predstavlja toplotu. Prosecna elektrana konvertuje 35 do 40%
goriva u elektricnu energiju

molim te da mi kazes, prema tabeli koju si postavio, da li sijalica (od 60W) trosi 60W ili isijava 60W toplote? shodno tome, da li covjecije tijelo u datoj tabeli trosi 100W da bi odrzalo toplotu ili isijava toliko?

Radi se o ukupnoj energiji pa će ta sijalica od 60W u svjetlost pretvoriti 5 W a u toplotu 55W a kao što vidiš jedino kod čovjeka ( u stanju mirovanja) je navedeno da se radi o 100 W toplote.
Naravno da to nije konstantna vrijednost i zavisi od temperature zraka i odjeće kao izolatora, u svakom slučaju organizam će pokušati da održi temperaturu 36,6 metaboličkim procesima, ako zatreba i drhtanjem a ukoliko temperatura bude previsoka onda ide znojenje.

da, samo kod covjeka je navedeno toplote i ja tvrdim (prema dokumentu koji si ti postavio) da se ta energija koristi za odrzavanje iste, jer sve ostalo u tabeli navodi samo potrosnju. niti jedna stavka ne pominje isijavanje toplote kao posljedice. eh, ono u cemu se ja i ti ne slazemo koliko od te potrosnje covjecijeg tijela izlazi vani. dakle, ako prosjecan covjek trosi 99W da bi odrzao zivotne funkcije koliko od te energije ce ispustati vani. tu dolazimo u stvari do pitanja energetske efikasnosti ljudskog tijela, tj. iskoristivosti primljene energije spram gubitaka.

zato i jesam postavio primjer sijalice i motora (ti dodao i SUS motora), a u ovom dokumentu se jos pominju i elektrane. i niko od njih nema isti koeficijent iskoristivosti. zasto ja zastupam ovakvo misljenje? pa kada bi isijavali 99W/h (u prosjeku), a istovremeno unosimo 99W/h (u prosjeku) energije onda bi energetski balans potrosnje tijela bio nula, sto znaci da tijelo ne trosi nista ili da ce vrlo brzo doci do gasenja istog. eh sada, jedino ako ja negdje ne pravim veliku gresku u racunici (ili razmisljanju) shodno ovim nasim konverzijama, moguce da tijelo predaje vise toplote od 10-15W, jer su ti gubitci neminovni zbog atmosfere...
Ci-Nick

#15103 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

belfy wrote:
zato i jesam postavio primjer sijalice i motora (ti dodao i SUS motora), a u ovom dokumentu se jos pominju i elektrane. i niko od njih nema isti koeficijent iskoristivosti. zasto ja zastupam ovakvo misljenje? pa kada bi isijavali 99W/h (u prosjeku), a istovremeno unosimo 99W/h (u prosjeku) energije onda bi energetski balans potrosnje tijela bio nula, sto znaci da tijelo ne trosi nista ili da ce vrlo brzo doci do gasenja istog. eh sada, jedino ako ja negdje ne pravim veliku gresku u racunici (ili razmisljanju) shodno ovim nasim konverzijama, moguce da tijelo predaje vise toplote od 10-15W, jer su ti gubitci neminovni zbog atmosfere...
Znam da sam dosadan sa ovim njemačkim izvorima ali šta ću kad tu najlakše nađem informaciju.
http://www.ernaehrung.de/tipps/allgemei ... aehr10.php
Tu kaže da 60% unesene energije u toku dana organizam pretvori u toplotu.
"Der Mensch ist als gleichwarmes Lebewesen darauf ausgerichtet, eine konstante Körpertemperatur von 36-37° C zu halten. Er verwendet etwa 60 % des Grundumsatzes für die körpereigene Wärmebildung."

Dalje je navedene tabele koliko koji organ troši,.. ko bi rekao da mozak troši skoro 3 puta više od srca a i bubrezi skoro duplo,..
dalje su navedene tabele sa potrebnom energijom zavisno od kilaže i starosti a onda i zavisno od posla i aktivnosti pa bi ova zadnja tabela bila mjerodavna kao prosjek. U toj tabeli je navedeno da muškarac starosti od 19 do 25 god. troši 2400 kcal pa ako to pomnožimo sa onih 60% s početka koji odu u toplotu i pretvorimo u W dobijemo 1440 kcal : 24 sata =60 kcal ili 70 W.
Ajatolah_

#15104 Re: Zeničani

Post by Ajatolah_ »

Je l' dosta? :lol:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#15105 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Ajatolah_ wrote:Je l' dosta? :lol:
Budi malo suptilniji :D...možda se naljute :zoka:
Casual's

#15106 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Kvalitetniju raspravu nismo imali od izbora. :thumbup:
Ci-Nick

#15107 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Ajatolah_ wrote:Je l' dosta? :lol:
Da podignem ljestvicu,.. ako dokaže ( kao što tvrdi ) da čovjek emituje samo 10 do 15 W toplotne energije na sat plaćam doček Nove godine po izboru. :wink:
belfy

#15108 Re: Zeničani

Post by belfy »

Ci-Nick wrote:
belfy wrote:
Znam da sam dosadan sa ovim njemačkim izvorima ali šta ću kad tu najlakše nađem informaciju.
"Der Mensch ist als gleichwarmes Lebewesen darauf ausgerichtet, eine konstante Körpertemperatur von 36-37° C zu halten. Er verwendet etwa 60 % des Grundumsatzes für die körpereigene Wärmebildung."

Dalje je navedene tabele koliko koji organ troši,.. ko bi rekao da mozak troši skoro 3 puta više od srca a i bubrezi skoro duplo,..
dalje su navedene tabele sa potrebnom energijom zavisno od kilaže i starosti a onda i zavisno od posla i aktivnosti pa bi ova zadnja tabela bila mjerodavna kao prosjek. U toj tabeli je navedeno da muškarac starosti od 19 do 25 god. troši 2400 kcal pa ako to pomnožimo sa onih 60% s početka koji odu u toplotu i pretvorimo u W dobijemo 1440 kcal : 24 sata =60 kcal ili 70 W.
nemam problema sa njemackim, kao sto nisam imao ni na prvom grafu sto si postavio. ali lijepo kaze da se 60% toga trosi na ocuvanje tjelesne temperature od 36-37C. ne da tijelo emituje toliko. valjda citamo isti tekst. potrosnju organa sam vec ranije naveo, da se ne ponavljam. i u onom prvom grafu sto si postavio citas isto kao i sada, sto mislim da je pogresno. da, mladji trose vise i vise su aktivni, samim tim ce i vise trositi. ako cemo gledati na nacin na koji ti racunas, onda je Michael Phelps koji je jeo 12000 kcal dnevno mogao komotno grijati sprat kuce. no, on je ispustao isto toplote kao i radnik na teskim poslovima, dok su mu (prevashodno) misici i organi trosili ostalo.

a ovo za dizanje ljestvice... :lol: sta ako nadodjemo da se emituje 25W ili 40W? jel onda ide pola-pola? :-D
zenicablues

#15109 Re: Zeničani

Post by zenicablues »

Kud upitah za temperaturu u restoranu tapas.... a niko konkretnog odgovora, sve fizičari....
nadžak

#15110 Re: Zeničani

Post by nadžak »

Ovako to rade naši obijesni frajeri:

kakavdanakneiskustvu

#15111 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

ovakvih mi nije zao da ovo veče negdje stradaju,samo da niko neduzan ne strada
Ci-Nick

#15112 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

belfy wrote:
Ci-Nick wrote:
belfy wrote:

nemam problema sa njemackim, kao sto nisam imao ni na prvom grafu sto si postavio. ali lijepo kaze da se 60% toga trosi na ocuvanje tjelesne temperature od 36-37C. ne da tijelo emituje toliko. valjda citamo isti tekst. potrosnju organa sam vec ranije naveo, da se ne ponavljam. i u onom prvom grafu sto si postavio citas isto kao i sada, sto mislim da je pogresno. da, mladji trose vise i vise su aktivni, samim tim ce i vise trositi. ako cemo gledati na nacin na koji ti racunas, onda je Michael Phelps koji je jeo 12000 kcal dnevno mogao komotno grijati sprat kuce. no, on je ispustao isto toplote kao i radnik na teskim poslovima, dok su mu (prevashodno) misici i organi trosili ostalo.

a ovo za dizanje ljestvice... :lol: sta ako nadodjemo da se emituje 25W ili 40W? jel onda ide pola-pola? :-D
da 60% energije ide na održanje tjelesne temperature,... a gdje završi ta izgubljena energija ? Naravno van organizma, dakle u prostoru oko čovjeka.
To što spominješ 12.000 kcal i grijanje,.. temperatura se održava ne samo grijanjem nego i hlađenjem,.. onaj ko potroši 12.000 kcal taj popije bar 5 litara vode i preko znojenja ( isparavanja znoja) odvede višak toplotne energije.
a ovo na kraju,.. ako nadođemo da se radi o 25 do 40 W onda nikom ništa. :run:
Norm

#15113 Re: Zeničani

Post by Norm »

nadžak wrote:Ovako to rade naši obijesni frajeri:

@kakavdanak, vrijedi li ovo ista nasim saobracajcima? Hoce li biti kazne na adresu osobe na koju je registrovano vozilo?
Ako hoce i vrijede ovi snimci da postavim i ja...imam mozda desetak mentola koje treba u suru utjerati kad ih vec roditelji nisu...
Last edited by Norm on 16/12/2016 22:46, edited 1 time in total.
Norm

#15114 Re: Zeničani

Post by Norm »

dinoze77 wrote:
Norm wrote:...samo bih volio da znam ko je vlasnik?
sa podforuma od telemaha

Code: Select all

Vlasnik Elte u RS i TXTV u FBiH je Aca Kabanica koji je i suvlasnik HS-a i nije htio prodat svoj udio u HS-u Telemach-u. Tako da Telemach nije 100% ni vlasnik HS-a.
aha...
nadžak

#15115 Re: Zeničani

Post by nadžak »

I mene zanima, ovo je više prešlo granice tolerancije.
U ovakvim situacijama se gine ljudi, dovoljan je momenat i gotovo!

Poslao sam i na zvaničnu adresu MUPa ZDK sa svim podacima pa ćemo vidjet hoće li me tko kontaktirat.
asMir11
Grijem se na: Gree Hansol 12

#15116 Re: Zeničani

Post by asMir11 »

nadžak wrote:I mene zanima, ovo je više prešlo granice tolerancije.

Poslao sam i na zvaničnu adresu MUPa ZDK sa svim podacima pa ćemo vidjet hoće li me tko kontaktirat.
:thumbup:

Obavezno nam javi ako odgovore.
Freamon Lester

#15117 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

Svaka cast. To cini promjenu u drustvu. Svi mi vidimo ali slabo ko reaguje na ovakve majmune. :thumbup:
clio_dci120

#15118 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Ja jedno naucno istrazivanje za konferenciju radio, trazio podatke od MUP-ova, svi dostavili, ukljucujuci i MUP RS-a, osim zenickog...jos me prijatno iznenadilo, cak govorili ljudi ako treba jos kako da doprinesemo javi se...zenicki nije ni odgovorio.
Ali ko zna, kada je u pitanju sigurnost saobracaja, mozda i reaguju.
belfy

#15119 Re: Zeničani

Post by belfy »

Ci-Nick wrote: da 60% energije ide na održanje tjelesne temperature,... a gdje završi ta izgubljena energija ? Naravno van organizma, dakle u prostoru oko čovjeka.
To što spominješ 12.000 kcal i grijanje,.. temperatura se održava ne samo grijanjem nego i hlađenjem,.. onaj ko potroši 12.000 kcal taj popije bar 5 litara vode i preko znojenja ( isparavanja znoja) odvede višak toplotne energije.
a ovo na kraju,.. ako nadođemo da se radi o 25 do 40 W onda nikom ništa. :run:
malo prosvljah netom da vidim sta kazu strucniji, pa izmedju ostalog naletim i na ovo:
"...And radiation of heat from the body accounts for approximately 60% of heat lost when the body is at rest in a neutral thermal indoor environment. A neutral thermal environment is a set of conditions . . . in which the temperature of the naked body does not change when the subject is at rest".
So it would estimate as somewhere around 56W."
sto bi se ugrubo slagalo sa tim gubitkom od 60% koje pominjes i unesenih 99W energije, ali sa okolnom temperaturom koja ne utice na tjelo. tako da bih, shodno recenom do sada slozio oko ovih 56W. da ne smaramo dalje. :)
Norm

#15120 Re: Zeničani

Post by Norm »

...cekaj dok 'ovi novi' provjeri da nije ciji amidzic...
ja sam imao situaciju, doduse prije nekih desetak godina, presretanja i zajebavanja na bulevaru, i zapisem table, odem u MUP i prijavim...kad cujem od kolege da su dosli i podnijeli prijavu protiv njegovog komsije koji tu noc uopste nije bio u Zenici...nego su prikalemili to liku koji je imao auto iste marke i boje, table ni blizu, da bih ja svojim kanalima dosao do informacije da je auto vozio brat od policajca na koje je auto registrovano...i naravno sve se usutilo...sad imam kameru... :D
Last edited by Norm on 17/12/2016 09:19, edited 1 time in total.
Ci-Nick

#15121 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Freamon Lester wrote:

Svaka cast. To cini promjenu u drustvu. Svi mi vidimo ali slabo ko reaguje na ovakve majmune. :thumbup:
Svaka čast i od mene,..
MUP bi trebao postaviti kamere na npr. 50 taxi vozila i 50 vozila ljudi koji prave veliku kilometražu po gradu i koji su voljni da im dostavljaju snimke kamikaza,..
Vjerovatno bi prije toga trebalo zakonsko rješenje da su svi ti snimci validni,... e onda bi bar po gradu majmuni drugačije vozili,..
Throttle

#15122 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Mene neki dan golf dvica pretekao ovom stanicom na Uscu, kao i na prvom videu.. sa mnom zena i dijete od 5 mjeseci.. najtuznije je sto se taj kreten ukljucio kod PP kluba kod bazena i vozio cijelo vrijeme iza mene Babinom rijekom gdje je isprekidana linija.. Ja sam zbog bebe vozio nekih 40..
Ne razumijem, zasto je interesantno preticati autobuskom stanicom? Sta je u glavi tih tarzana? Zica koja drzi usi?
clio_dci120

#15123 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Ma kreteni, i jos budale ne shvataju da nista tvojim preticanjem ne dobivaju, jer si odmah iza njega na sljedecem kruznom toku. Stvarno ne shvatam zbog cega, osim nekakvog dokazivanja, valjda nigdje ne smije svoje provoditi, pa se pravi vazan na cesti...
I meni se ovako slicno znalo desavati, tacno pozelim nekad da ne usporim, da ih ne pustim ili da samo ubrzam kada ih vidim da krenu, ali opet skontam iako imam ful kasko, opet ce mi bezveze ostetiti auto, povlacenje po servisu, pa popustim. Ali stvarno ovo je kretenluk.
kakavdanakneiskustvu

#15124 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

Norm wrote:
nadžak wrote:Ovako to rade naši obijesni frajeri:

@kakavdanak, vrijedi li ovo ista nasim saobracajcima? Hoce li biti kazne na adresu osobe na koju je registrovano vozilo?
Ako hoce i vrijede ovi snimci da postavim i ja...imam mozda desetak mentola koje treba u suru utjerati kad ih vec roditelji nisu...

daj boze da vrijedi,nesto ne vjerujem
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#15125 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

Kad je kažnjen onaj lik što je od Mostara prema Sarajevu vozio 300 lm/h na sat i onaj što je divljao po Vlašiću na osnovu snimka trebalo bi onda da i ovi kreteni mogu. Ali sumnjam, velik je to pos'o za naše policajce i njihove nadređene.
Post Reply