Sirija

Locked
sheiitan 666

#15101 Re: Sirija

Post by sheiitan 666 »

animals wrote:
picaso wrote:Nemam rijeci, komentar je suvisan.....Samo se pitam dali Yusuf Kardavi sa svojim fetvama ovu stoku podrzava..

Sokantno, kolju mladica i ubijaju dvije zene.....I to neki zovu Dzihad...
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... F-346WBNgc
Koji su ovi koji ubijaju i kolju, jesu li to pobunjenici protiv Asada?
Ko god da bio jednostavno nije covjek a ako bog (pod preduslovom da postoji) u kojeg se kunu zaista podrzava takve zlocine onda to nije bog vec u pravom smislu rijeci sotona. Ne razumijem se u vjerska pitanja ali ako postoji vjera koja ovakve postupke moze BILO CIM opravdati onda je i ta vjera sotonsko djelo.

Takve stvari su te zivotinje i po Bosni radile.
svjezi_ustipak

#15102 Re: Sirija

Post by svjezi_ustipak »

sarajevoxxxx wrote:
amoninan wrote: IMaš vala pravo, u mnogim tačkama.
Sirija također, odnosno, ishod može biti velika prekretnica. I biće najvjerovatnije. Zato je toliko "halabuke", i igrača u priči.
Prekretnica ? Nema tu nikakve prekretnice, Sirija je još samo jedna crna epizoda, jedan težak period za sve ljdue dobre volje, još jedan rat sa užasnim posljedicama, a poslije rata svi akteri će biti i gubitnici i pobjednici, svako će tumačiti na svoj način tj onako kako mu odgovara, a jadni narod će slijedećih dvadeset trideset godina vidati rane.

Nema tu ničeg spektakularnog, sve je to dole jalovo, nema tu hljeba, svi ti glavni igrači ili su napuštena djeca bez staratelja ili su djeca ulice nevaspitana i pokvarena, ne znaš koje je gore.
tako nekako. ta prica o prekretnici je slicna onoj prici o nama tokom rata u Bosni, kako smo bitni i vazni.

Brigade od 500 ljudi, samoprozvani specijalci, pukovnik koji ne priznaje vlastito politicko vodjstvo, ujedinjenje "profesora sa Al Ahzara, selefija, umjerenih" sviju dakle sem Sirijaca koji su danima sjedili pokusavajuci se dogovoriti ko njih ustvari predstavlja i za sta se bore, komandanti koji ne znaju informacije sa vlastitog terena, gomila ludaka koji vjeru koriste kao masku za psihoticne epizode, klasicni diktator, njegova familij uredno rasporedjena po glavnim polugama vlasti, kanibali, ubice 14godisnjaka, milicije iz drugih drzava, oruzane bande koje sluze rezimu-eto Sirije danas. Kao Liban nekad decenijama ranije. Zali Boze onih civila sto to sve trpe. Nakon 250 hiljada mrtvih i stotine milijardi ratne stete opet ce biti neki duhoviti mirovni sporazum kojim ce rat samo preci u novu fazu. Nema tu pobjednika, niti ga moze biti.
amoninan

#15103 Re: Sirija

Post by amoninan »

Ne možemo se mi porediti sa Sirijom, iz 501 razloga.
sarajevoxxxx

#15104 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

amoninan wrote:
Vidjećemo. Historija ima masu sličnih primjera...
Ah, radikalni rezovi, su gotovo uvijek bolni. Moglo se možda izbjeći, i na drugi način postaviti neke stvari. Ali nije..
Da im Allah dragi pomogne, da rat što prije stane. Ne zna čovjek više šta da misli.
Opetja033

#15105 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

славянин wrote:Amoninan - nema ti postas ovdje kao da ti zivot ovisi a broju istih :mrgreen:
Najaci su ti izvori nebuloza sto lupas: ttp://jihadology.net/2013/06/01/new-st ... l-suwayda/ i slicni :lol: :lol: :lol: :lol:
A njemu nesto kaze covjek koji ne silazi sa ove teme danima, mislim ono - gdje je pamet. :lol: . Uostalom vidis da je postavio link proglasa, kakve onda veze ima koja je web stranica u pitanju? Nije nista spektakularno tvrdio. Hoces objasniti u cemu je problem?

Vidim i ti se, zajedno sa jos par likova, bunis oko kolicine postavljenih informacija. Ni tebe a ni te druge nisam vidio da to isto pisete @Klavikuli i @Challengeru. Dakle ne smetaju vam informacije same po sebi, vec vam smeta ko ih postavlja. Prodajete muda za bubrege.
svjezi_ustipak

#15106 Re: Sirija

Post by svjezi_ustipak »

amoninan wrote:Ne možemo se mi porediti sa Sirijom, iz 501 razloga.

prvi je to sto smo mi imali makar kostur oruzanih snaga koje su se borile i imali politicke predstavnike. u Siriji ima samo jedan politicki predstavnik, Asad, za mogucu mirovnu konferenciju. Oni koji se bore protiv njega niti imaju organizaciju niti imaju politicke predstavnike. Sto milicija, "brigade" zvucnih religijskih imena, "specijalci", oslobodioci koji nakon oslobodjenja naprave izbjeglicku katastrofu, otmicari vjerskih lidera manjinskih zajednica, komandati kanibali, tesko krsenje Zenevskih konvencija, vodje opozicije koji prestavljaju zemlju koje se i ne sjecaju.

Dobro im se pise sve u svemu. Odlicno.
sarajevoxxxx

#15107 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

svjezi_ustipak wrote:

prvi je to sto smo mi imali makar kostur oruzanih snaga koje su se borile i imali politicke predstavnike. u Siriji ima samo jedan politicki predstavnik, Asad, za mogucu mirovnu konferenciju. Oni koji se bore protiv njega niti imaju organizaciju niti imaju politicke predstavnike. Sto milicija, "brigade" zvucnih religijskih imena, "specijalci", oslobodioci koji nakon oslobodjenja naprave izbjeglicku katastrofu, otmicari vjerskih lidera manjinskih zajednica, komandati kanibali, tesko krsenje Zenevskih konvencija, vodje opozicije koji prestavljaju zemlju koje se i ne sjecaju.

I takve jadne i kukavne opozicionare čitav šitski svijet poklopio. Kad su tako bezmudi i beznačajni šta radi pogani Hizbullat u Siriji, iračka policija, jemenske šitske brigade, iranska garda, koji klinac se Putin digao ?

Tako sve jednostavno i bezazlneo, Asad nema ni izbliza dostojnog protivnika, a ono svako malo G osam se sastaje i razgovara ???
animals

#15108 Re: Sirija

Post by animals »

sheiitan 666 wrote:
animals wrote:
picaso wrote:Nemam rijeci, komentar je suvisan.....Samo se pitam dali Yusuf Kardavi sa svojim fetvama ovu stoku podrzava..

Sokantno, kolju mladica i ubijaju dvije zene.....I to neki zovu Dzihad...
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... F-346WBNgc
Koji su ovi koji ubijaju i kolju, jesu li to pobunjenici protiv Asada?
Ko god da bio jednostavno nije covjek a ako bog (pod preduslovom da postoji) u kojeg se kunu zaista podrzava takve zlocine onda to nije bog vec u pravom smislu rijeci sotona. Ne razumijem se u vjerska pitanja ali ako postoji vjera koja ovakve postupke moze BILO CIM opravdati onda je i ta vjera sotonsko djelo.

Takve stvari su te zivotinje i po Bosni radile.
Zar se te spodobe od ljudi mogu pozivati na Boga...nisu to ljudi, mislim da su to sotone..i jos postoje forumasi koji podrzavaju
takve kreature, to mogu samo bolesnici...
amoninan

#15109 Re: Sirija

Post by amoninan »

svjezi_ustipak wrote:

Ma uopće nisam govorio o u tom kontekstu, nego geopolitičkom, historijskom...
Assad je danas, vođa još samamo jedne paramilicije. I to je pianje, da li je uopće on vođa, ili Khamnei.
rasuta_riza

#15110 Re: Sirija

Post by rasuta_riza »

Tačno, iz 501 razloga smo bolji od njih, bez obzira o kome je riječ. Tek sada vidim koliko je, mada sam protiv Assada - to uvijek naglašavam, Armija BiH neuporedivo bolja od FSA.
amoninan

#15111 Re: Sirija

Post by amoninan »

Opetja033 wrote:
славянин wrote:Amoninan - nema ti postas ovdje kao da ti zivot ovisi a broju istih :mrgreen:
Najaci su ti izvori nebuloza sto lupas: ttp://jihadology.net/2013/06/01/new-st ... l-suwayda/ i slicni :lol: :lol: :lol: :lol:
A njemu nesto kaze covjek koji ne silazi sa ove teme danima, mislim ono - gdje je pamet. :lol: . Uostalom vidis da je postavio link proglasa, kakve onda veze ima koja je web stranica u pitanju? Nije nista spektakularno tvrdio. Hoces objasniti u cemu je problem?

Vidim i ti se, zajedno sa jos par likova, bunis oko kolicine postavljenih informacija. Ni tebe a ni te druge nisam vidio da to isto pisete @Klavikuli i @Challengeru. Dakle ne smetaju vam informacije same po sebi, vec vam smeta ko ih postavlja. Prodajete muda za bubrege.
Možda da mu postavim ovako

Image
svjezi_ustipak

#15112 Re: Sirija

Post by svjezi_ustipak »

sarajevoxxxx wrote:
svjezi_ustipak wrote:

I takve jadne i kukavne opozicionare čitav šitski svijet poklopio. Kad su tako bezmudi i beznačajni šta radi pogani Hizbullat u Siriji, iračka policija, jemenske šitske brigade, iranska garda, koji klinac se Putin digao ?

Tako sve jednostavno i bezazlneo, Asad nema ni izbliza dostojnog protivnika, a ono svako malo G osam se sastaje i razgovara ???
Nije ni opoziciji maslo za Ramazana. Itekako u njihova jedna duvaju Ameri, Turci, zalivske monarhije, neke zemlje EU. Samo malo vrati temu i vidi kako oni koji podrzavaju opoziciju pisu o tome. Kako je krenulo opet ce Damask svako naredno jutro biti oslobodjen. Malo sutra. Nema ga ko osloboditi jer je to toliko razjedinjeno i vec se rokaizmedju sebe da je rat sam sebi u Siriji nekim postao svrha.

Hebe se G osam za Asada. Vec da se Iran malo ne bi sirio, da se ne bi neko sjetio i stvarno doturio S-300, da Al Kaida ne napravi koju bazicu malo blize Evropi. Bas je G8 stalo do Sirije, opozicije, civila i Asada. Ljudi ganjaju svoj interes. Niti moze Asad pobjediti kako njegovi forumski glasnogovornici najavljuju niti opozicija moze skloniti Asada. Opet kazem, samo zali Boze civila koji su izmedju.

Vidio sam ja te brigade koje se ovdje reklamiraju i samoprozvane "specijalce" ovdje kod nas. Deja vu. Svaki kloc sa puskom odjednom najpametniji i najspecijalniji. Jasta je. U snovima mozda.

Tuga i cemer, kako god okrenes.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#15113 Re: Sirija

Post by Hame_ »

sarajevoxxxx wrote:U nedostatku informacija svi love u mutnom. Niko nema pojma šta se zapravo u Siriji dešava. Kada ljudi na terenu kažu poput onog lika pukovnika FSA da je neinformisan šta onda reči za nas. Puno je je stvari u igri, svi bi nešto da učišare, svi bi da morališu, svi imaju nešto za kazati, a zapravo svi su nemoćni, a takva situacija se ubila za razne poklonike teorija zavjere, ratne huškaće, za one koji decenijama upozoravaju na opasnost od šija odnosno vehabija jednom riječju kazano svi su došli na svoje i ožeži.

Znam samo da čitav arapski svijet je decenijama u nekom bunilu, da ga je nafta umjesto da ga uzdigne i ljude koji naseljavaju taj dio zemlje učini plemenitim, ona ih je zapravo uništila, napravila naciju koja ništa ne proizvodi, koja ništa ne privređuje, koja svakim danom sve više propada i fizički i psihički, zapravo postali su ono o čemu je Poslanik s.a.v.s. govorio prije 1400 godina tj mnoštvo ili mulj koji je beskoristan i koji nema nikakve vrijednosti.
Ovo za mulj, moramo sačekati narod...

rasuta_riza

#15114 Re: Sirija

Post by rasuta_riza »

animals wrote:c
Koji su ovi koji ubijaju i kolju, jesu li to pobunjenici protiv Asada?[/quote]

[/quote]

Zar se te spodobe od ljudi mogu pozivati na Boga...nisu to ljudi, mislim da su to sotone..i jos postoje forumasi koji podrzavaju

Pa kroz istoriju ljudskog roda je poznato da se najviše ljudi pobilo na najgroznije načine upravo u ime Boga i vjere.
U ime đavla, koji je tako ocrnjen skoro pa niko. Sve vjere zagovaraju dobroru, i milost Božiju a onda se nađe masa bolesnika koji u ime iste milosti rade grozote kojih bi se i sam Iblis postidio, koje licemjerje.
takve kreature, to mogu samo bolesnici..
svjezi_ustipak

#15115 Re: Sirija

Post by svjezi_ustipak »

rasuta_riza wrote:
Tačno, iz 501 razloga smo bolji od njih, bez obzira o kome je riječ. Tek sada vidim koliko je, mada sam protiv Assada - to uvijek naglašavam, Armija BiH neuporedivo bolja od FSA.

FSA postoji samo na papiru izgleda. To je sinonim za masu nekih milicija i oruzanih grupa bombasticnih imena koje u stvarnosti imaju jako malo vojnickog efekta. Imas link pukovnika FSA koji ide u pomoc opkoljenom gradu. On nakon dvije godine rata jasno opisuje potpuni nedostatak organizacije svoje oruzane sile, odsustvo bilo kakve komunikacije sa drugim jedinicama u okruzenju, nepoznavanje terena na koji ide, nepriznavanje vlastitog politickog rukovodstva, donosenje odluka u voskci glasanjem (?!), totalna anarhija jednom rijecju.

Svaki dan se pojavi nova brigada i novi islamski, superislamski, cisti dzihadski, serijatski, serijatski na kvadrat, specijalni islamski serijatski, specijalni islamski serijatski na kvadrat pokret, brigada i organizacija u Siriji. Ni oni vise ne znaju za sta se bore. Niti ih ima vise ko predstavljati. FSA je vojnicki ptica Dodo Bliskog Istoka. Nekad postojala, optimisti s tjee da je jos uvijek ima.
amoninan

#15116 Re: Sirija

Post by amoninan »

I takvi, drže većinu teritorije Sirije. Šta onda reći za SAA?
sarajevoxxxx

#15117 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

rasuta_riza wrote:
Glupo je kazati koje bolji, nema smisla hvaliti se, nismo ni mi Bog zna šta, ali u mnogim segmentima Armija RBiH se bolje organizovala, ne samo Armija već i političko vođstvo. Kad vidiš FSA na terenu danas ''Dejton'' se doima tako moćno, imaš čak osječaj da si i pobjedio, ama stid te što si ga i kritikovao, još malo pa ću ga poćeti braniti.

Ali et'. Evo opozicija se raspisala o velikim količinama oružja koje ulazi u Siriju. Vidjet ćemo je li sve bilo do oružja, ili je po srijedi druga stvar u pitanju.
kohlrabi

#15118 Re: Sirija

Post by kohlrabi »

"rasuta_riza"

Pa kroz istoriju ljudskog roda je poznato da se najviše ljudi pobilo na najgroznije načine upravo u ime Boga i vjere.
U ime đavla, koji je tako ocrnjen skoro pa niko. Sve vjere zagovaraju dobroru, i milost Božiju a onda se nađe masa bolesnika koji u ime iste milosti rade grozote kojih bi se i sam Iblis postidio, koje licemjerje.
takve kreature, to mogu samo bolesnici..
haha..Kakvi bolesnici. To su osobe kojima je nasa drzava dala gostoprimstvo i koji danas zele od te drzave napraviti
BIH po standardima Maoce. Nece moci!
Zato nam je takva situacija danas ...a ko stoji iza toga zna se.
amoninan

#15119 Re: Sirija

Post by amoninan »

sarajevoxxxx wrote:
svjezi_ustipak wrote:

SAA igra sekundarnu ulogu ima 3 mjeseca. Bez Iranskih proksija, ostala bi možda još Latakija. U Homsu, Dari, Damasku, glavnu ulogu igra IRGC i buket šijjskih paramilicija. SAA služi samo kao podrška. Evo u Idlibu su uglavnom sami, osim u Foahu i padaju baze ko domine s prvom ozbiljnijom ofanzivom.
svjezi_ustipak

#15120 Re: Sirija

Post by svjezi_ustipak »

amoninan wrote:I takvi, drže većinu teritorije Sirije. Šta onda reći za SAA?

pitanje kvaliteta teritorije koju drze. Opoziciorani nisu mogli zadrzati strateski grad nedavno npr. TO BiH je drzala puno veci teritorij od npr Armije RBiH, u Istocnoj Bosni si npr imao veliku slobodnu teritoriju do 1993. To su promjenljive stvari o cemu govoris.

Nije me briga nesto za SAA. O Asadu generalno nemam neko visoko misljenje, o njegovoj vojsci nikakvo. Ono sto je uocljivo tokom zadnjih mjeseci je da su dobili uputstva sa strane kako da se organizuju i bore i to je pocelo davati rezultate. Ocito je neko malo pametniji od Asadovih rusofilskih oficira sjeo i napravio mu nesto sto djelimice lici na vojsku.

Opoziciji je najveci problem razjedinjenost. Proliferacija raznih pokreta i anarhija su samo nastetili njihovoj vojnoj moci i imidzu koji imaju.

Sve u svemu jos jedno 4 godine dodatnog rata.
rasuta_riza

#15121 Re: Sirija

Post by rasuta_riza »

sarajevoxxxx wrote:
rasuta_riza wrote:
Glupo je kazati koje bolji, nema smisla hvaliti se, nismo ni mi Bog zna šta, ali u mnogim segmentima Armija RBiH se bolje organizovala, ne samo Armija već i političko vođstvo. Kad vidiš FSA na terenu danas ''Dejton'' se doima tako moćno, imaš čak osječaj da si i pobjedio, ama stid te što si ga i kritikovao, još malo pa ću ga poćeti braniti.

Ali et'. Evo opozicija se raspisala o velikim količinama oružja koje ulazi u Siriju. Vidjet ćemo je li sve bilo do oružja, ili je po srijedi druga stvar u pitanju.
Imali smo jedinstvenu komandu i poltičko vodstvo koje se slušalo i u opkopjenim enlkavama, nismo imali ni kilomtetra granice sa prijateljskom državom, dobivali smo mnogo manje oružja nego ovi, i vala nismo radili ovakve stvari zarobljenicima.
U vojnom smislu smo za njih doslovce armija ispali,.tamo se doslovno ne zna ko koga.
amoninan

#15122 Re: Sirija

Post by amoninan »

svjezi_ustipak wrote:

pitanje kvaliteta teritorije koju drze. Opoziciorani nisu mogli zadrzati strateski grad nedavno npr. TO BiH je drzala puno veci teritorij od npr Armije RBiH, u Istocnoj Bosni si npr imao veliku slobodnu teritoriju do 1993. To su promjenljive stvari o cemu govoris.

Nije me briga nesto za SAA. O Asadu generalno nemam neko visoko misljenje, o njegovoj vojsci nikakvo. Ono sto je uocljivo tokom zadnjih mjeseci je da su dobili uputstva sa strane kako da se organizuju i bore i to je pocelo davati rezultate. Ocito je neko malo pametniji od Asadovih rusofilskih oficira sjeo i napravio mu nesto sto djelimice lici na vojsku.

Opoziciji je najveci problem razjedinjenost. Proliferacija raznih pokreta i anarhija su samo nastetili njihovoj vojnoj moci i imidzu koji imaju.

Zadržati Qusayr je bila nemoguća misija . Pitao bi te ja bil mi zadržali pola gradova da nije bilo no-fly zone.

Evo šta je ostalo od grada...

Image
rasuta_riza

#15123 Re: Sirija

Post by rasuta_riza »

svjezi_ustipak wrote:
rasuta_riza wrote:

FSA postoji samo na papiru izgleda. To je sinonim za masu nekih milicija i oruzanih grupa bombasticnih imena koje u stvarnosti imaju jako malo vojnickog efekta. Imas link pukovnika FSA koji ide u pomoc opkoljenom gradu. On nakon dvije godine rata jasno opisuje potpuni nedostatak organizacije svoje oruzane sile, odsustvo bilo kakve komunikacije sa drugim jedinicama u okruzenju, nepoznavanje terena na koji ide, nepriznavanje vlastitog politickog rukovodstva, donosenje odluka u voskci glasanjem (?!), totalna anarhija jednom rijecju.

Svaki dan se pojavi nova brigada i novi islamski, superislamski, cisti dzihadski, serijatski, serijatski na kvadrat, specijalni islamski serijatski, specijalni islamski serijatski na kvadrat pokret, brigada i organizacija u Siriji. Ni oni vise ne znaju za sta se bore. Niti ih ima vise ko predstavljati. FSA je vojnicki ptica Dodo Bliskog Istoka. Nekad postojala, optimisti s tjee da je jos uvijek ima.
U takvom smislu, narodski rečeno, nema kruha za takve još zadugo, a i oni ništa bolji nisu.
sarajevoxxxx

#15124 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

svjezi_ustipak wrote:

S obzirom kako se sve uredno bilježi i postavlja na net, FSA je izgleda mala maca za zločine Armije RBiH. Uopšte nemam visoko mišljenje o njoj, ali i naša Armija je činila strašne zločine. samo kada se sjetim onih racija po Sarajevu, odvođenja civila na prisilni rad, ubijanje istih, onda oni događaji sa Cacom. Nije ni Armija RBiH bela lala, a bilježilo se i objavljivalo u javnosti mnogo manje nego što se to danas radi u Siriji.
Last edited by sarajevoxxxx on 20/06/2013 01:55, edited 1 time in total.
rasuta_riza

#15125 Re: Sirija

Post by rasuta_riza »

amoninan wrote:
svjezi_ustipak wrote:

Zadržati Qusayr je bila nemoguća misija . Pitao bi te ja bil mi zadržali pola gradova da nije bilo no-fly zone.

Evo šta je ostalo od grada...

Image
Slažem se za no-fly zonu. Da nam Ameri nisu to uveli, gadno bismo ga ispušili.
Locked