Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Kralj Tvrtko I.

#15076 Re: RE: Re: Zeničani

Post by Kralj Tvrtko I. »

Neki dan je telemach provlaćio kablove kroz šahtove, na drvenom mostu.
Ajatolah_

#15077 Re: Zeničani

Post by Ajatolah_ »

Freamon Lester wrote:Zadnji put prica sa jelkama nije sretno za :D vrsila.
Šta je bilo, nešto se ne sjećam?
Freamon Lester

#15078 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

Ajatolah_ wrote:
Ima tome i 15 godina dok su one klupe bile na sredini ceste. U sredini klupa su bile jelke. Nisu dugo trajale. :lol:
Freamon Lester

#15079 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#15080 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Freamon Lester wrote:
Ajatolah_ wrote:
Ima tome i 15 godina dok su one klupe bile na sredini ceste. U sredini klupa su bile jelke. Nisu dugo trajale. :lol:
Ima i vise od 15 godina cini mi se.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#15081 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Freamon Lester wrote:https://www.facebook.com/txtvzenica/
http://www.txtv.ba/

Novi kablovski operater.
400/200 Mbps 102 KM...brutalno :mrgreen: , ne cijena nego brzina :D.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#15082 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Bobi wrote:

Novi kablovski operater.
Mrsko mi ulazit u detalje, kako vam se ovo generalno cini naspram Telemaha?
ExNihilo

#15083 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Kao karina.
Throttle

#15084 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Ja s telemahom zavrsavam za par mjeseci kad istekne ugovor, nakon sto su digli cijene za 3KM bez osnove.. ne zbog 3KM nego zbog principa.. nek nadju drugu ovcu, ja nisam vesla sisao.. za sad je mojatv opcija, al vidjecemo i ovaj txtv, ako zazivi
Norm

#15085 Re: Zeničani

Post by Norm »

Throttle wrote:Ja s telemahom zavrsavam za par mjeseci kad istekne ugovor, nakon sto su digli cijene za 3KM bez osnove.. ne zbog 3KM nego zbog principa.. nek nadju drugu ovcu, ja nisam vesla sisao.. za sad je mojatv opcija, al vidjecemo i ovaj txtv, ako zazivi
...samo bih volio da znam ko je vlasnik?
Ajatolah_

#15086 Re: Zeničani

Post by Ajatolah_ »

Norm wrote:
Throttle wrote:Ja s telemahom zavrsavam za par mjeseci kad istekne ugovor, nakon sto su digli cijene za 3KM bez osnove.. ne zbog 3KM nego zbog principa.. nek nadju drugu ovcu, ja nisam vesla sisao.. za sad je mojatv opcija, al vidjecemo i ovaj txtv, ako zazivi
...samo bih volio da znam ko je vlasnik?
Negdje pročitah da ih drži banjalučka Elta. Inače valjda u Tuzli imaju najviše korisnika...
channel10

#15087 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Ma ovo je isto moja tv,samo skuplje i ima bolji net, barem na papiru.
Zaitsev

#15088 Re: Zeničani

Post by Zaitsev »

dinoze77 wrote:hahahah sreca pa ima i logosoft ima i onaj zipzap
Bio na Telekabelu pa na Telemachu. Totalno razočaran pokupio sve uređaje i kablove i vratio im. Tužili me jer to kao ne mogu, potpisao sam ugovor bla bla, pa sad čekam šta dalje. X puta mi je nestajalo konekcije, isto toliko puta sam ih zvao. Na popravak čekao i po 5 dana. Nakon 3. ili 4. puta tako, odlučim im vratiti sve fino i prebaciti se na nekog drugog operatera. Zipzap mi je dao objašnjenje da ukoliko zgrada nema vizuelni kontakt sa Kineskim zidom, ne mogu mi isti instalirati. Logosoft se nije činio kao opcija i nekako teška srca uzmem MojaTV. Prezadovoljan sam i internetom i televizijom. Nedostaju mi mali Sport Klubovi zbog NBA i to je jedino što mogu reći "loše" o njima. Imao sam jednom problem i prijavio, ljudi su se stvorili za 20 minuta, napravili i to je to...
kakavdanakneiskustvu

#15089 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

_BataZiv_0809 wrote:
Bobi wrote:

Novi kablovski operater.
Mrsko mi ulazit u detalje, kako vam se ovo generalno cini naspram Telemaha?

Nikako s obzirom da nemaju sportklub
dinoze77

#15090 Re: Zeničani

Post by dinoze77 »

Norm wrote:...samo bih volio da znam ko je vlasnik?
sa podforuma od telemaha

Code: Select all

Vlasnik Elte u RS i TXTV u FBiH je Aca Kabanica koji je i suvlasnik HS-a i nije htio prodat svoj udio u HS-u Telemach-u. Tako da Telemach nije 100% ni vlasnik HS-a.
Mustang1

#15091 Re: Zeničani

Post by Mustang1 »

Ali moglo bi se mozda iskombinovati za 50.ak KM Telemachov net i tv i njihov tv. Posto oni imaju Arene.. Samo ja vezan ovim ugovorima a ima i fixni telefon. Ko nema fixni mozda moze nesto iskombinovati. Ako to uopste zazivi txtv :D
belfy

#15092 Re: Zeničani

Post by belfy »

Ci-Nick wrote:
belfy wrote: huh, sada cemo otici daleko... ako pricamo o elektromotoru taj tvoj omjer je obrnut (i efikasnost im ide cak do 96%). nisam previse upoznat sa SUS motorima, ali sumnjam da ijedan ima takav omjer. huh, sada mi se pocinje svidjati ova prica. mozda budem i u krivu, pa nesto novo naucim (ne zahebajem se).
elem, kada se radi pretvaranje kcal u watt treba uzeti potrosnju domacina (covjeka, jel). pa kada bi pretvorio tu energiju u punom omjeru i sa tim viskom kalorija (osim ako ne radi teske fizicke poslove) ti bi vjerovatno bio u pravu. no, ako uzmemo u obzir da imamo potrosace te energije unutar tog covjeka (iako i oni generisu toplotu, naravno) onda cemo imati manju izlaznu. posto je jasno da ljudsko tijelo nece raditi ispod nekog nivoa unesene energije, zbog manjka energije za rad unutrasnjih organa tako mu opada i vanjska temperatura. prema tome slijedi da i sama temperatura koju unutrasnji organi stvaraju ima donju granicu emisije. samim tim znaci da unutrasnja tjelesna potrosnja sve ispod te donje granice trosi na sebe. jer, ako ta granica bude probijena tijelo (organi) ce, prvo raditi manjim kapacitetom, a onda otkazivati.

eh sada, ja ne znam koja je donja temperaturna granica tijela kada mozemo reci da neko umire. za primjer, nek bude 30C. dakle energija koju prosjecno tijelo moze predati nakon unosenja dovoljno kolicine kalorija je samo ta razlika, jer ostalo ocigledno trosi samo tijelo za svoj rad. onda ce to, shodno primjeru, biti nekih 6,5C. od standardne tepmerature tijela to cini oko 16% predavanja temperature okolini. i prema onome sto sam pominjao ranije (10-15% emisije ako unesemo 99W energije) bi bilo u tim granicama. gresim li? imam osjecaj da negdje postoji previd koji nisam ukljucio, jer bi ovo trebalo biti jos manje...
Naravno da sam mislio na SUS motor,.. organizam će raditi i kad ne uneseš dovoljno energije jer će trošiti rezerve, prvo troši šećer, pa prelazi na masnoće a onda na kraju razgrađuje i mišiće ako zatreba.
Rekao si da sijalica od 120 W oslobađa 100 W toplote, tačnije rečeno 90% pa je to 108 W, e sad da se vratimo na učionicu i 35 učenika, da li bi učionicu moglo zagrijati 35 sijalica od 120 W ?
Naravno da ne bi ako su gubici veliki, ako je vanjska temperatura takva da je gubitak na cca 30m2 prozora plus zidovi npr. 10 kwh, dakle uz 35 učenika nedostaje još 6,5 kWh da bi temperatura ostala ista.
zaboravih odgovoriti, pa da ispravim gresku sa malim zakasnjenjem:

vec rekoh da ne znam za SUS motore, ali prijatelj google kaze da im se iskoristivost krece od 0,25-0,5, sto je puno vise od sijalice. eh sada, ja ne znam zasto ti nastavljas pricu o sijalicama kada je i meni i tebi jasno koliko ona izbaci kroz toplotnu energiju, ali se ne slazem da ljudsko tijelo ima toliko isijavanja iste. i nema veze sto ce organizam raditi i sa manje unesene energije, meni je to sve jasno, ali tada ides u deficit do umiranja... valjda pricamo o tome koliko ljudsko tijelo u normalnom rezimu rada prepusti energije okolini. ti kazes da je to 100W, a ja sam rekao puno manje (pri cemu mislim oko nekih 10-15W). dakle, koliko sijalica ce zagrijati ucionicu po meni nije tema, jer se oko toga mozemo lako sloziti. pitanje je da li ce isti broj ucenika zagrijati ucionicu kao isti broj sijalica, ako cemo se dohvatiti tog primjera.

sijalicom mozes zapaliti tanji papir, tijelom ne mozes. naravno, sijalica tu toplotu isijava na manju povrsinu. ali ako sijalicu (jos uvijek uzimamo onu od 120W) stavimo u balon zapremine ljudskog tijela mislim da ce ona isti puno brze zagrijati nego ljudsko tijelo u jedinici vremena (bilo da uzmemo sekundu, minutu ili sat kao istu). pa da odgovorim i na ovo pitanje za ucionicu: mislim da bi je sijalice (u)grijale dosta vise od ucenika.
Ci-Nick

#15093 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

belfy wrote:
Ci-Nick wrote:
belfy wrote: huh, sada cemo otici daleko... ako pricamo o elektromotoru taj tvoj omjer je obrnut (i efikasnost im ide cak do 96%). nisam previse upoznat sa SUS motorima, ali sumnjam da ijedan ima takav omjer. huh, sada mi se pocinje svidjati ova prica. mozda budem i u krivu, pa nesto novo naucim (ne zahebajem se).
elem, kada se radi pretvaranje kcal u watt treba uzeti potrosnju domacina (covjeka, jel). pa kada bi pretvorio tu energiju u punom omjeru i sa tim viskom kalorija (osim ako ne radi teske fizicke poslove) ti bi vjerovatno bio u pravu. no, ako uzmemo u obzir da imamo potrosace te energije unutar tog covjeka (iako i oni generisu toplotu, naravno) onda cemo imati manju izlaznu. posto je jasno da ljudsko tijelo nece raditi ispod nekog nivoa unesene energije, zbog manjka energije za rad unutrasnjih organa tako mu opada i vanjska temperatura. prema tome slijedi da i sama temperatura koju unutrasnji organi stvaraju ima donju granicu emisije. samim tim znaci da unutrasnja tjelesna potrosnja sve ispod te donje granice trosi na sebe. jer, ako ta granica bude probijena tijelo (organi) ce, prvo raditi manjim kapacitetom, a onda otkazivati.

eh sada, ja ne znam koja je donja temperaturna granica tijela kada mozemo reci da neko umire. za primjer, nek bude 30C. dakle energija koju prosjecno tijelo moze predati nakon unosenja dovoljno kolicine kalorija je samo ta razlika, jer ostalo ocigledno trosi samo tijelo za svoj rad. onda ce to, shodno primjeru, biti nekih 6,5C. od standardne tepmerature tijela to cini oko 16% predavanja temperature okolini. i prema onome sto sam pominjao ranije (10-15% emisije ako unesemo 99W energije) bi bilo u tim granicama. gresim li? imam osjecaj da negdje postoji previd koji nisam ukljucio, jer bi ovo trebalo biti jos manje...
Naravno da sam mislio na SUS motor,.. organizam će raditi i kad ne uneseš dovoljno energije jer će trošiti rezerve, prvo troši šećer, pa prelazi na masnoće a onda na kraju razgrađuje i mišiće ako zatreba.
Rekao si da sijalica od 120 W oslobađa 100 W toplote, tačnije rečeno 90% pa je to 108 W, e sad da se vratimo na učionicu i 35 učenika, da li bi učionicu moglo zagrijati 35 sijalica od 120 W ?
Naravno da ne bi ako su gubici veliki, ako je vanjska temperatura takva da je gubitak na cca 30m2 prozora plus zidovi npr. 10 kwh, dakle uz 35 učenika nedostaje još 6,5 kWh da bi temperatura ostala ista.
zaboravih odgovoriti, pa da ispravim gresku sa malim zakasnjenjem:

vec rekoh da ne znam za SUS motore, ali prijatelj google kaze da im se iskoristivost krece od 0,25-0,5, sto je puno vise od sijalice. eh sada, ja ne znam zasto ti nastavljas pricu o sijalicama kada je i meni i tebi jasno koliko ona izbaci kroz toplotnu energiju, ali se ne slazem da ljudsko tijelo ima toliko isijavanja iste. i nema veze sto ce organizam raditi i sa manje unesene energije, meni je to sve jasno, ali tada ides u deficit do umiranja... valjda pricamo o tome koliko ljudsko tijelo u normalnom rezimu rada prepusti energije okolini. ti kazes da je to 100W, a ja sam rekao puno manje (pri cemu mislim oko nekih 10-15W). dakle, koliko sijalica ce zagrijati ucionicu po meni nije tema, jer se oko toga mozemo lako sloziti. pitanje je da li ce isti broj ucenika zagrijati ucionicu kao isti broj sijalica, ako cemo se dohvatiti tog primjera.

sijalicom mozes zapaliti tanji papir, tijelom ne mozes. naravno, sijalica tu toplotu isijava na manju povrsinu. ali ako sijalicu (jos uvijek uzimamo onu od 120W) stavimo u balon zapremine ljudskog tijela mislim da ce ona isti puno brze zagrijati nego ljudsko tijelo u jedinici vremena (bilo da uzmemo sekundu, minutu ili sat kao istu). pa da odgovorim i na ovo pitanje za ucionicu: mislim da bi je sijalice (u)grijale dosta vise od ucenika.
Zar je tako teško priznati neznanje ?
Zašto nastavljam priču sa sijalicama ? Zato što si ih ti spomenuo i što priznaješ da one emituju cca 100 W/h. Sijalica ima površinu od cca 100 cm2 a čovjek skoro 20.000 cm2, razlika samo 200 puta. Da temperaturu koju čovjek emituje na tako veliku površinu koncentrišeš na tih 100 cm2 dobio bi isti rezultat, istu temperaturu.
Prvo si rekao:
"ne znam odakle je gornja slika, ali znam prostu racunicu. covjek pojede dnevno oko 2000 kcal. to je vrijednost nesto oko 99 watt-a ako cemo gledati fizicke jedinice."
pa sam ti prikačio convertor koji kaže da je to 2,36 kW,
prikačio dijagram koji nisam pravio ja nego tamo neki,
Prof. Dr.-Ing. E. Specht
Institut für Strömungstechnik und Thermodynamik
Otto-von-Guericke-Universität Magdeburg
pa ni to nije dovoljno,..
evo nešto i na našem jeziku,.. jest ovaj njemački je gadan,

http://tesla.pmf.ni.ac.rs/people/nesicl ... glava4.pdf

Objekat/ fenomen Snaga u vatima
Supernova (na maksimumu snage) 5 × 10na37
Mlecni put 10na37
Pulsar 10na28
Sunce 4 × 10na26
Erupcija vulkana na ostrvu Sveta Jelena (maksimum) 4 × 10na15
Munja 2 × 10na12
Nuklearna elektrana 3 × 10na9
Borbeni avion 10na8
Automobil 8 × 10na4
Maˇsina za suˇsenje veˇsa 4 × 10na3
Covek u stanju mirovanja (toplota) 100 ˇ
Sijalica sa uˇzarenim vlaknom 60
Srce ˇcoveka u stanju mirovanju 8
Last edited by Ci-Nick on 16/12/2016 16:01, edited 1 time in total.
Freamon Lester

#15094 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

:lol:
belfy

#15095 Re: Zeničani

Post by belfy »

Ci-Nick wrote: Zar je tako teško priznati neznanje ?
Zašto nastavljam priču sa sijalicama ? Zato što si ih ti spomenuo i što priznaješ da one emituju cca 100 W/h. Sijalica ima površinu od cca 100 cm2 a čovjek skoro 20.000 cm2, razlika samo 200 puta. Da temperaturu koju čovjek emituje na tako veliku površinu koncentrišeš na tih 100 cm2 dobio bi isti rezultat, istu temperaturu.
Prvo si rekao:
"ne znam odakle je gornja slika, ali znam prostu racunicu. covjek pojede dnevno oko 2000 kcal. to je vrijednost nesto oko 99 watt-a ako cemo gledati fizicke jedinice."
pa sam ti prikačio convertor koji kaže da je to 2,36 kW

ja necu pokusavati tako drsko, pa cu reci da si previdio jednu stvar u tom svom konverteru, a to da je pretvorba po satu. dakle, ako bi covjek jeo 2000 kcal/h tada bi unosio energiju od 2,36 kW. posto sam ja rekao (a tako i jeste) da covjek dnevno unosi 2000 kcal, onda te watte podijelis sa 24h. ako 2.36kW podijelis sa 24h da li dobijes nesto oko 99W kao sto sam ja napisao?
evo ti konverter preko kojeg sam ja gledao odnos:
https://www.unitjuggler.com/convert-ene ... l?val=2000
Ci-Nick wrote: prikačio dijagram koji nisam pravio ja nego tamo neki,
Prof. Dr.-Ing. E. Specht
Institut für Strömungstechnik und Thermodynamik
Otto-von-Guericke-Universität Magdeburg
pa ni to nije dovoljno,..
evo nešto i na našem jeziku,.. jest ovaj njemački je gadan,

http://tesla.pmf.ni.ac.rs/people/nesicl ... glava4.pdf

Objekat/ fenomen Snaga u vatima
Supernova (na maksimumu snage) 5 × 10na37
Mlecni put 10na37
Pulsar 10na28
Sunce 4 × 10na26
Erupcija vulkana na ostrvu Sveta Jelena (maksimum) 4 × 10na15
Munja 2 × 10na12
Nuklearna elektrana 3 × 10na9
Borbeni avion 10na8
Automobil 8 × 10na4
Maˇsina za suˇsenje veˇsa 4 × 10na3
Covek u stanju mirovanja (toplota) 100 ˇ
Sijalica sa uˇzarenim vlaknom 60
Srce ˇcoveka u stanju mirovanju 8

idem sada iscitati ovaj pdf, pa dam misljenje i o njemu... a do tada samo da napomenem da sam vec na pocetku diskusije rekao "mozda i ja nesto naucim", tako da sam se vec opredijelio da moze biti da sam u krivu. tako da tvoja konstatacija da mi je tesko reci "ne znam"...je pogresna i nisam jednom priznao kada nisam u pravu...

EDIT: prlistah, lijepo objasnjeno. evo sada jedan dio teksta oko ove tabele koju si predstavio ovdje iznad iz istog PDF-a:
Kada je rec o prelasku jednog oblika energije u drugi, retko se desava da
dolazi do kompletnog transfera. Na primer, obicna sijalica sa uzarenom niti,
snage 60 W, konvertuje samo 5 W elektricne snage u svetlost, dok ostatak od 55 W predstavlja toplotu. Prosecna elektrana konvertuje 35 do 40%
goriva u elektricnu energiju

molim te da mi kazes, prema tabeli koju si postavio, da li sijalica (od 60W) trosi 60W ili isijava 60W toplote? shodno tome, da li covjecije tijelo u datoj tabeli trosi 100W da bi odrzalo toplotu ili isijava toliko?
Last edited by belfy on 16/12/2016 16:24, edited 1 time in total.
Bobi
Forum administrator

#15096 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Mislim da niste uzeli u obzir metan (CH4) iz prdeža, koliku on kaloričnu vrijednost ima? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
belfy

#15097 Re: Zeničani

Post by belfy »

Bobi wrote:Mislim da niste uzeli u obzir metan (CH4) iz prdeža, koliku on kaloričnu vrijednost ima? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
cini mi se da je metan nesto oko 15000 kcal/kg, ako se dobro sjecam. :izet: zavisi koliko ima drugih primjesa u istom. :D
Bobi
Forum administrator

#15098 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Sad se nešto sjetih, pa imaju one energetski samo-održive farme krava :D, sve od prdeža i podrigivanja :D plus pišoke i govana :D.
belfy

#15099 Re: Zeničani

Post by belfy »

Bobi wrote:Sad se nešto sjetih, pa imaju one energetski samo-održive farme krava :D, sve od prdeža i podrigivanja :D plus pišoke i govana :D.
:shock: ne kaze se tako, nego biodjubrivo i biogorivo... nisi u trendu.
Bobi
Forum administrator

#15100 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Ama ja to i da djeca razumiju :D
Post Reply