Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Seyfo

#15076 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

Kad vidim afirmativne članke o Terziću, njegovom direktorovanju u Autocestama, sve pozitiva, vrijedno se radi,ali ne može jer drugi tamo neki dušmani ne daju, a sve sa stranačkim potpisom - odmah dobijem nagon za povraćanje.Čovjek kad pročita, vidi da tu nešto ne štima, jer gradnja ne ide u skladu sa Terzićevim zagonetnim osmijehom.
drug_profi

#15077 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Mislim da su se oni neki kinezi nudli za Prenj i pominjali rok od 6 godina.
Ja vjerujem da bi to i bilo tako sa njima.
Ali na tom tunelu mora biti bar 5 mrtvih u toku izgradnje.
Laertes

#15078 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

drug_profi wrote:Mislim da su se oni neki kinezi nudli za Prenj i pominjali rok od 6 godina.
Ma nek bude i 10.

Mislim na godine, naravno :mrgreen:
Alfons Kauders

#15079 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

drug_profi wrote:Mislim da su se oni neki kinezi nudli za Prenj i pominjali rok od 6 godina.
To je prednost ovog modela gradnje autoputa na koji se trenutno oslanjamo - čak i da nam negdje pogine cijela smjena radnika, to je opet samo troje mrtvih.

Zato ne valja imati gradilišta s 10, 20 ili čak 30 radnika...
Tempo
ZeModerator

#15080 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tempo »

da, da. velika je sreca da smo zaustavili izgradnju hidrocentrale vranduk. i tu je mogao neko poginuti.
drug_profi

#15081 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Mozda je malo morbidno, ali tipujem na most Pocitelj dvije zrtve. Obzirom da su kinezi, da ce raditi po 12-16 sati, da ih ima jos milijardusestomiliona otamo odkle su dosli, zastita i sve ostalo ce biti na granicnom nivou.
BadBoy

#15082 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BadBoy »

Alfons Kauders wrote:
BadBoy wrote:
Zar baš ovaj mentalitet nas ne jebe? Nemamo sekunde kolektivne solidarnosti, nas boli briga šta se dešava u USK, njih tamo boli briga za autoput jer ne voze ovda, one dole u Hercegovini boli briga za plin jer ga ne koriste, nas boli briga za njihove tenzije itd itd

Ne napadam tebe direktno ovdje, znam da si normalan i razuman, samo ističem da je ovo svojestveno našem mentalitetu i jedna je velika kočnica za cjelokupan napredak.
Ja sam ovdje u više navrata napisao da bi spajanje USK trebalo biti prioritet, i spram Karaule, i Neuma, i nekih drugih stvari. Dakle, to što si napisao za "solidarnost" jednostavno ne stoji.

A nisam ja kriv što se već 20 godina gradi do Zenice, i što još se neće doći do Nemile još 5 godina... Da je to gotovo, već bi se radila Lašva, pa dalje prema USK, pa prema Tuzli itd. Tako je kako je, pa nek se tješi ko hoće.

Ma znam, napisao sam u postu da ne govorim tebi ništa jer pratim temu, znam tvoje stavove i znam kako razmišjaš. Shvatio sam šta si želio reći.

Samo sam istakao da nas kao narod kolektivno za sve boli briga. Pa tako i za najznačajniji projekat u poslijeratnoj BiH (a možda i duže). To ovaj narod svake izborne godine iznova i iznova dokazuje. Bitno je samo pobjeći u Njemačku.
holowey

#15083 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by holowey »

drug_profi wrote:Mozda je malo morbidno, ali tipujem na most Pocitelj dvije zrtve. Obzirom da su kinezi, da ce raditi po 12-16 sati, da ih ima jos milijardusestomiliona otamo odkle su dosli, zastita i sve ostalo ce biti na granicnom nivou.
to ce biti klevete zlobnika... na iste papire ce uci njih vise... ko zagine, zazida se u temelje... na kraju smjene, svi na broju :evil:
Dr Arsla

#15084 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dr Arsla »

Zna li neko šta je bilo sa Bičakčićevim kamenom temeljcem za auto put :?:
Čuo sam vic da ga je ponio kući da pritisne kupus da prije ukiseli :mrgreen:
Alfons Kauders

#15085 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Dr Arsla wrote:Zna li neko šta je bilo sa Bičakčićevim kamenom temeljcem za auto put :?:
Reciklirali ga za HE Vranduk?
Cossack

#15086 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Cossack »

Dr Arsla wrote:Zna li neko šta je bilo sa Bičakčićevim kamenom temeljcem za auto put :?:
Na tu temu :mrgreen:

http://gorazdeportal.com/edhem-bicakcic ... o-gorazde/

"20-togodišnja Emina Galijašević, studentica druge godine Prirodno – matematičkog fakulteta u Sarajevu ne sjeća se kada je prvi put Bičakčić polagao kamen temeljac jer je imala samo dvije godine, ali će sutra prisustvovati ovom svečanom činu

– Pričao mi je babo Hajro da je bio prisutan 1998. godine ovom događaju i da me je tada držao u naručju. Drago mi je da sada kao punoljetna osoba mogu sama biti prisutna na tom grandiznom događaju."

:lol:
drug_profi

#15087 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Edhem Bičakčić je do sada u šest navrata uspješno, u godinama izbora, polagao “kamen temeljac” za bolje cestovno povezivanje ova dva grada. Prvi put kamen temeljac je položen prije 18 godina, tačnije pred izbore u oktobru 1998. godine, zatim 2000. godine i tako svake dvije godine sve do 2010. godine.

Svaki put to je radio Bičakčić koji ima ogromno iskustvo u polaganju “kamena temeljca” što je bilo jedno od osnovnih opredjeljenja Vlade da mu ponovo ukažu tu čast.
E što se ismijah... :lol:
detroit-mercy

#15088 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

Cossack wrote:
Na tu temu :mrgreen:

http://gorazdeportal.com/edhem-bicakcic ... o-gorazde/

"20-togodišnja Emina Galijašević, studentica druge godine Prirodno – matematičkog fakulteta u Sarajevu ne sjeća se kada je prvi put Bičakčić polagao kamen temeljac jer je imala samo dvije godine, ali će sutra prisustvovati ovom svečanom činu

– Pričao mi je babo Hajro da je bio prisutan 1998. godine ovom događaju i da me je tada držao u naručju. Drago mi je da sada kao punoljetna osoba mogu sama biti prisutna na tom grandiznom događaju."

:lol:
-Tako ce i ona svoju scer u narucju drzat prisustvujuci jos jednom polaganju kamena temeljca, family tradition :mrgreen: sa koljena na koljeno.
Ci-Nick

#15089 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Ci-Nick »

Pad prihoda Cementare Kakanj u prvih šest mjeseci ove godine je najbolji pokazatelj dinamike kojom se izvode radovi na autoputu.
Akcize usvojene, priliv sredstava povećan ali nikako da se krene,.. četiri godine se tapka u mjestu. :cry:
Cossack

#15090 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Cossack »

Para ima. Znanja i volje nažalost nema.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#15091 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

Znanja ima, politicke volje nema
baglama

#15092 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by baglama »

Halo bolan kakvijeh para ima
Vidju mosta od 3 milijarde Eura :D
900 000 Eura metar mozes 2 koridora cenife :D WC v5 zavrsit
https://www.google.com/search?biw=1536& ... LwbJfIAbM:
Alfons Kauders

#15093 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

mk ultra wrote:Znanja ima, politicke volje nema
Gledajući podvige naših neimara po Karauli i Ormanici... Nema care ni znanja, ni radnika, ni mehanizacije.

Ima samo probranih stranačkih firmi kojim se dodjeljuju jaranski ugovori bez rokova i penala. Sad će godina i po kako na Karauli rade 1200 metara puta, a rok je bio 8 mjeseci. Toliko o znanju. Domaće firme samo znaju proći na tenderu i ući na gradilište. Poslije toga ih zaboli kurac za sve, jer lova kapa, bez obzira šta radili (odnosno ne radili u ovom slučaju).
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#15094 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

Alfons Kauders wrote:
mk ultra wrote:Znanja ima, politicke volje nema
Gledajući podvige naših neimara po Karauli i Ormanici... Nema care ni znanja, ni radnika, ni mehanizacije.

Ima samo probranih stranačkih firmi kojim se dodjeljuju jaranski ugovori bez rokova i penala. Sad će godina i po kako na Karauli rade 1200 metara puta, a rok je bio 8 mjeseci. Toliko o znanju. Domaće firme samo znaju proći na tenderu i ući na gradilište. Poslije toga ih zaboli kurac za sve, jer lova kapa, bez obzira šta radili (odnosno ne radili u ovom slučaju).
Zato taj isti EA zavrsi prije roka mjesec dana u Sloveniji... a to sto kazes je istina, malo zakopaju i odose na drugo mjesto

Po mogucnosti semafor stoji :lol:
escobar__

#15095 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by escobar__ »

Zato što će u Sloveniji popit fasungu ako ne završi na vrijeme, a u Bosni i Hercegovini neće pa ih zaboli qrac.
Alfons Kauders

#15096 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

escobar__ wrote:Zato što će u Sloveniji popit fasungu ako ne završi na vrijeme, a u Bosni i Hercegovini neće pa ih zaboli qrac.
Da, i onda odrade posao u Sloveniji, pa odu na istarski ipsilon, a kod nas stave semafor i pretvaraju se da nešto rade dvije godine, dok im ne ponestane posla vani.

Dok god takve banditske firme rade puteve, ništa se neće uraditi.
escobar__

#15097 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by escobar__ »

Ma u djelo treba sprovest ono što si neki dan govorio - domaćim ne treba dat ni poljske hale da prave, kamoli ceste i autoceste. Sve su to manje-više stranačke firme, a takvima nije mjesto u građevinarstvu, posebno ne u granama kakva je cestogradnja.
Haris033

#15098 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

Zajeb** nas je Karić kada je dao ovim domaćim firmama da budu podizvođači na izgradnji dionice Vlakovo - Tarčin. Da nisu bili podizvođači ne bi imali reference potrebne da samostalno konkurišu na bilo kojem poslu u EU i samo bi nam strane firme konkurisle na tenderima.
Zato nam danas izgradnja autoputeva ovisi samo o ove dvije mafijaške firme.
Alfons Kauders

#15099 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

escobar__ wrote:Ma u djelo treba sprovest ono što si neki dan govorio - domaćim ne treba dat ni poljske hale da prave, kamoli ceste i autoceste. Sve su to manje-više stranačke firme, a takvima nije mjesto u građevinarstvu, posebno ne u granama kakva je cestogradnja.
Pa bilo ko iskren će to reći. Zamisli da dovedem nekog da mi radi oko kuće, da ugovorimo da će sve biti gotovo za 8 sedmica, i onda narednih 16 sedmica skoro ništa ne rade već samo glume da rade. Jebu me svaki dan dok ulazim u dvorište, pola zatvoreno i ograđeno - a napretka nema, samo kukanje, traženje da se odgodi još koju sedmicu, i da im se da još para.

A onda pogledam preko ograde, kod komšije ista firma radi po ugovorenom roku i budžetu, dok im ja dođem kao rezervna opcija. U mom dvorištu rade nekakvi šegrti koji nisu dovoljno dobri da rade kod komšije, fušere, kasne, a ja ih plaćam više od komšije.

Ovo je ljudi moji postalo suludo. Otvaraju kojekakva kurčeva gradilišta koja mjesecima zjape prazna, i jedino služe da maltretiraju učesnike u saobraćaju. Zinula guzica pohlepna, da im je da uzmu pare na deset tendera odjednom, mada nemaju operative ni da uporedo drže dva gradilišta. I onda će naravno na 8 lokacija staviti semafor i dva čuvara, pa čekati par godina da oslobode operativu. Rokovi nisu bitni, jer se ne odnose na mafiju.
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#15100 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by parappa »

Haris033 wrote:Zajeb** nas je Karić kada je dao ovim domaćim firmama da budu podizvođači na izgradnji dionice Vlakovo - Tarčin. Da nisu bili podizvođači ne bi imali reference potrebne da samostalno konkurišu na bilo kojem poslu u EU i samo bi nam strane firme konkurisle na tenderima.
Zato nam danas izgradnja autoputeva ovisi samo o ove dvije mafijaške firme.
nije on kriv sto su ovi lopovi na kvadrat.
treba ih samo dobrim ugovorom prikovati i naplatiti penale da se vise nikad ne prijave na tender.

izmedju ostalog ih treba pustiti niz vodu cim bude doslo do kakvog sranja. niposto parama iz budzeta spasavati.
radnici ce svakako naci nesto drugo.
Post Reply