Irak

Post Reply
GIVI

#15076 Re: Irak

Post by GIVI »

What Behind Zealous Israeli Support for Kurdish Independence Referendum in Iraq?
What Behind Zealous Israeli Support for Kurdish Independence Referendum in Iraq?
The Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu during his last week visit of the Latin American countries and talks with the Argentina president supported establishment of an independent Kurdish state in northern Iraq, and said that Tel Aviv backed the aspirations of the Iraqi Kurds for statehood.

In 2014 and months before rise of ISIS terrorist group in Iraq and seizure of vast swaths of the country, the Israeli leader maintained that the Kurds “deserve independence” and that independence of Kurdistan will pave the way for cooperation with the so-called moderate forces in the region.

The Israelis recently even added to their remarks of support to the forthcoming referendum on independence of the Kurdish region of Iraq that is set for September 25. What is the main drive behind the Israeli endorsement of the Kurds’ plans to hold the divisive plebiscite?

Starting new crisis in the region

The expected poll is set for holding while various international, regional, and internal parties have expressed strong opposition to it. Pressing forward with the plans means very possibly the move will spark a new and lasting crisis in the West Asia region. In fact, eruption of a Kurdish crisis while the crisis ignited by ISIS and other terrorist groups in Iraq and Syria is nearly over on the strength of the fast advances of the two countries’ national armies is strongly linked to the Israeli interests and Tel Aviv’s traditional foreign policy. The region’s moving towards relative stability is not a desire of the Israeli decision makers who look forward to seeing the West Asia engaged in crisis in post-ISIS time which means further regional and international media and public opinion’s distraction from the Palestinian cause. Tel Aviv knows it well that once the terrorism crisis is over, Palestine will return to the center of attention and restore its status as a regional priority and its developments will gain focus afresh, which means pressures on Tel Aviv will build anew.

Impairment of Tel Aviv’s regional opponents

Another reason why Tel Aviv encourages the Kurdish referendum of independence is putting strains on the regional rivals and enemies that each have their own Kurdish minorities and are facing these minorities’ identity-related demands. If Kurdistan splits from Iraq and builds its statehood, Tel Aviv will find the ground prepared to offer backing to the separatist Kurds in Turkey, Iran, and Syria on the independent Kurdistan soil. And more, it will station spying and security facilities in the Kurdish state and right next to the borders of the Islamic Republic of Iran, the arch-foe of the Israeli regime in the region. The Jerusalem Center for Public Affairs in a 2012 report told of Israeli-Kurdish intelligence cooperation, adding that the Kurdistan Regional Government signed contract with the Israeli security and communication firms to train Kurdish staff and provide the autonomous region with facilities.

Making a regional ally

Through their advocacy for an independent Kurdish state, the Israelis are looking forward to make a strategic regional ally that will to help, to some extent, break their long-standing geopolitical isolation. Sixty-nine years after emergence of the Israeli regime, only three countries of Turkey, Egypt, and Jordan officially recognize the Israeli regime in West Asia. Tel Aviv’s only option to deal with the challenge is seeking ways that allow it normalize relations with other regional countries. Boosting ties and building alliance with a newly-established state of Kurdistan is a crucial step and marks itself as part of the course towards regional normalization.

Energy and economic interests for Tel Aviv

Another motivation making Tel Aviv resolved in pro-Kurdish independence agenda is the potential profits that can flow to the Israeli regime’s economy under an independent Kurdistan. Kurdistan has rich energy resources, beside its huge consumer market. While the Iraqi forces since 2014 have been busy fighting ISIS terrorists, unofficial reports emerged that Iraqi Kurdistan Region’s official exported oil and gas to the Israeli regime.

The Reuters news agency reported on June 29, 2014– the time ISIS launched an offensive to seize control of Mosul, Iraq’s second largest city– that the Israelis had established contacts with the Kurdistan officials to discuss buying oil from the autonomous region. The report added that first Israeli tanker at the time docked in Ashkelon port in the Mediterranean carrying the first cargo of oil provided by the Kurdish region’s government. Other reports noted that Israeli-Kurdish dealing in non-oil sector had started years before. The Jerusalem Center for Public Affairs also in 2012 unveiled the details of the Israeli firms’ partnership in Erbil International Airport expansion project.

Therefore, in a time that the Israelis cannot get a toehold and take economic and political advantages in a united Iraq, independence of Kurdistan will realize their economic and political interests, beside improving their regional position by providing them with a new ally. This is the strongest reason why while the global and regional sides voice opposition to the Kurdish referendum, Tel Aviv leaders keenly maintain the sole pro-division voice.
http://ansarpress.com/english/8859/
GIVI

#15077 Re: Irak

Post by GIVI »

Kaže službeni Bagdad da se strogo protivi primanju Kurdistana u savez članica Fife.Nikad nečemo odigrati utakimcu sa reprezentacijom Kurdistana izjavio je premijer Abadi.Brojni međunarodni analitičari vjeruju da če svoju prvu i povijesnu međunarodnu utakmicu Kurdi odigrati u Erilu gdje če dočekati ekipu Izraela.Analitičari vjeruju da će utakmica između ove dvije bratske zemlje još više pridonjeti miru na bliskom istoku.
zrakomlat

#15078 Re: Irak

Post by zrakomlat »

Kikibombona wrote:
Za to vrijeme...

Image
Okle nametnuto glavopokrivalo :D
zrakomlat

#15079 Re: Irak

Post by zrakomlat »

japin_mutapi wrote:ех, да је стари садам жив и при добром здрављу, све би било боље
мир, ред, слобода, срећа, правда, рахатлук, економија, индустрија, трговина, развој, изградња, незапосленост нула, спавало би се у парку, тероризма не би било, сп у фудбалу би било у ираку, велика награда багдада у ф1, ђиро д месопотамија, рели ербил-басра

ђаба струја, вода, плин, хљеб кила пола марке ... још уз све то би садам поклопио саудијску арабију и свргнуо сауде, рокао би повремено скадовима по израелу
саудија би било садамија(хусеинова арабија, баш лијепа слика) удај би био наслиједни предсједник а кусај командант штаба здружених војски слободних земаља(осовине добра)

не знам што ови асасовци не воле садама
:lol:
sunceKOtepsija

#15080 Re: Irak

Post by sunceKOtepsija »

Image
Sulejman Sojlu-ministar unutrasnjih poslov Turske izhhavio danas da "cijeli ummmet islamski i cijelo covjecanstvo danas gleda u Tursku trazeci lidera i izlaz iz teskog stanja..."
Sulejman je istakao i da su na djelu zakulisane igre oko Sirije i Iraka-a koje se nastoji podijeliti-a sve s ciljem sprecavanja uspona Turske-te je dodao-komentarisuci sramnu odluku Barzanija o odrzavanju referenduma:"...pokusali su da nas oslabe drzavnim udarom-nisu uspjeli-nastavljamo da se razvijamo i rastemo na polju ekonomije, turizma, energetike...sad su nadosli na ideju odrzavanja referenduma na sjeveru iraka...sta god pokusali necete uspjeti da sprijecite Tursku da preuzme lidersku poziciju u regionu..." :thumbup:
Kikibombona

#15081 Re: Irak

Post by Kikibombona »

zrakomlat wrote:Okle nametnuto glavopokrivalo :D
Erbil, Kurdistan

Image

Teheran, tzv. Iran

Image

Ako su ti blizi i drazi ovi sa druge nego sa prve slike, zabrinut sam za tebe druze! :D Ja bih se neuporedivo prijatnije osjecao u drustvu ovih sa prve slike. Nemam nista protiv ovih sa druge, ali sam kulturoloski udaljen od njih kao mjesec od zemlje. :D

GIVI

Moj istancan osjecaj za detekciju sarkazma je deaktiviran kada je tema Iraka. Naime, od tih ludaka me vise nista ne moze iznenaditi. Da si rekao kako je neki siitski ajatolah rekao da su Kurdi nastali od majmuna i svinja, vjeruj da ne bih na pravu posumnjao u vjerodostojnost izjave.

Nego, kurdski lav Mesud Barzani je odrzao posljednji inspirativan govor uoci referenduma! :thumbup: :thumbup:
We have reached the conclusion that only through independence we can secure our future
Barzani to @HaiderAlAbadi: "We are now neighbors with #Iraq."
https://mobile.twitter.com/RudawEnglish

Kasim Sulejmani je visio u Kurdistanu i vrsio pritisak na kurdske partije i politicare. U proteklim danima je boravio u Kirkuku.
Thanks to Kurdish unity, we could clean up the mess created by Qasim Sulaimani.
Big failure for Qasim Sulaimani & his puppets

Zanimljivo je istaci da su stranke Gorran (druga po snazi u parlamentu) i Komal (peta po snazi u parlamentu) bile do samog kraja protiv referenduma. Danas su porucili, iako se ne slazu sa odlukom da se SADA pokrene referendum (smatraju da nije pravi trenutak), da ce izaci na referendum i izabrati 'DA'. Pozvali su clanstvo i simpatizere da ucine isto. :thumbup:

Kurdi u u sred bliskoistocnog sranja ocitali lekciju iz demokratije i pluralizma.
zrakomlat

#15082 Re: Irak

Post by zrakomlat »

Kikibombona wrote:
Erbil, Kurdistan

Teheran, tzv. Iran

Ako su ti blizi i drazi ovi sa druge nego sa prve slike, zabrinut sam za tebe druze! :D Ja bih se neuporedivo prijatnije osjecao u drustvu ovih sa prve slike. Nemam nista protiv ovih sa druge, ali sam kulturoloski udaljen od njih kao mjesec od zemlje. :D
Erbil, Kurdistan, i Teheran, tzv Iran :lol: :lol: :lol: ne trolaj

A što se tiče žena i uopšte društva, ja sam ti lokal patriota :D ebeš iranke i indijanke iz brdovitog kurdistana

bosno bosno rodna grudo, Rodney kraju moj :D
Kikibombona

#15083 Re: Irak

Post by Kikibombona »

zrakomlat wrote:

A što se tiče žena i uopšte društva, ja sam ti lokal patriota :D ebeš iranke i indijanke iz brdovitog kurdistana

Malo potpaljujem domace sije i njihove rusko-pravoslavne drugove. :D

Ne znam za tebe, ali se meni cini privlacnije drustvo koje je isprepleteno razlicitostima, u kojem je svaki pojedinac slobodan ispoljiti individualnost.

U Kurdistanu imas zene sa pokrivalom i bez. Svako je slobodan oblaciti se i zivjeti po vlastitom nahodjenju. Kao kod nas, normalna je scena vidjeti dvije drugarice, jedna sa i jedna bez pokrivala. To je sloboda.

Sa druge strane imas iransku teokratiju koja namece vrijednosti i zalazi u privatne zivote pojedinaca.

Normalno da mi je iz te perslektive blizi Kurdistan.
salik79

#15084 Re: Irak

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:
Erbil, Kurdistan

Image

Teheran, tzv. Iran

Image

I kulturoloski, ali i edukacijski si udaljen od njih kao Mjesec od Zemlje. :D Ja se bas ugodno osjecam:

zrakomlat

#15085 Re: Irak

Post by zrakomlat »

Kikibombona wrote:
zrakomlat wrote:

Malo potpaljujem domace sije i njihove rusko-pravoslavne drugove. :D

Ne znam za tebe, ali se meni cini privlacnije drustvo koje je isprepleteno razlicitostima, u kojem je svaki pojedinac slobodan ispoljiti individualnost.

U Kurdistanu imas zene sa pokrivalom i bez. Svako je slobodan oblaciti se i zivjeti po vlastitom nahodjenju. Kao kod nas, normalna je scena vidjeti dvije drugarice, jedna sa i jedna bez pokrivala. To je sloboda.

Sa druge strane imas iransku teokratiju koja namece vrijednosti i zalazi u privatne zivote pojedinaca.

Normalno da mi je iz te perslektive blizi Kurdistan.
Ma slažem se ja u dosta toga s tobom, ali prećeraš nekad u srbov ovaj kurdovanju :D, pa onda pretpostavim da to ustvari radiš jer raji ide na živce. A naravno da je privlačnije takvo društvo, logično što bi čombe rekao. ali ima ih kojim nije.
Nego, vezano za to crveno, neku veče, izašli na piće, kad u kafiću, sjedi pokrivena djevojka s kolegicom koja pije točenu :D :bih:
sarajevoxxxx

#15086 Re: Irak

Post by sarajevoxxxx »

.
Last edited by sarajevoxxxx on 24/09/2017 20:16, edited 1 time in total.
sunceKOtepsija

#15087 Re: Irak

Post by sunceKOtepsija »

sarajevoxxxx wrote:EuphratesPost: Oko 70 pripadnika Isila među kojima i određen broj stranaca jutros se predalo SDF-u u regionu postrojenja u Deir Ez-Zouru.

#فرات_بوست
#دير_الزور :
قرابة 70 عنصر تابعين لتنظيم #داعش بينهم مهاجرين يقومون بتسليم أنفسهم إلى ميليشيات #قسد صباح اليوم بالقرب في منطقة المعامل .
na iraku o siriji na siriji o iraku -pred-referendumska groznica i tebe uhvatila :lol:
Her biji serok Savo, her biji Kurdistan :thumbup:
Kikibombona

#15088 Re: Irak

Post by Kikibombona »

zrakomlat wrote:Ma slažem se ja u dosta toga s tobom, ali prećeraš nekad u srbov ovaj kurdovanju :D, pa onda pretpostavim da to ustvari radiš jer raji ide na živce. A naravno da je privlačnije takvo društvo, logično što bi čombe rekao. ali ima ih kojim nije.
Nego, vezano za to crveno, neku veče, izašli na piće, kad u kafiću, sjedi pokrivena djevojka s kolegicom koja pije točenu :D :bih:
Ponekad se malo nasalim, bacim provokaciju, ali nista zlonamjerno.

Ja samo pobornik okupljanja i jedinstva naroda, jedinstva ljudi. Po prirodi sam anti-nacionalista.

Jugoslavija je bila plemenita ideja za koju su narodi/ljudi bili nespremni. Ja bih volio da postoji Jugoslavija, pa cak nesto vece od toga, zajednica u koju ce uci sve drzave Balkana - recimo. Podrzavam EU i nas ulazak u uniju. Svako usitnjavanje je lose i put unazad, al' je sve bolje od diktature i represije vecine nad manjinom.

Isti slucaj je Iran. Plemenita ideja koja je pogresno, silom nametnuta. Iran su trebali formirati svi narodi zajedno a ne perzijski nacionalisti. Svi Kurdi bi trebali biti dio Irana a ne podijeljeni na cetiri drzave i diktaturu tri/cetiri naroda.

Podrzavao sam skotski referendum al' mi je bilo drago da su demokratskim putem i slobodnom voljom odlucili ostati dio VB. Isto tako, apsolutno podrzavam katalonski referendum. I volio bih da Katalonci odluce ostatiti dio Spanije, mada cu postovati i 'braniti' slobodnu volju Katalonaca ako odluce drugacije.
sunceKOtepsija

#15089 Re: Irak

Post by sunceKOtepsija »

Image
Erdogan-Ruhani telegfonski razgovor dvojice Predsjednika-u saopstenju za javnost istaknuto je da su se dvojica lidera slozila da bi neotkazivanje referenduma na sjeveru iraka dovelo do haosa i sukoba te su izrazili zajednicku opredjeljenost za ocuvanjem cjelovitosti i teritorijalnog integriteta Iraka.
Takode razgovarano je o najavljenoj posjeti turskog predsjednika Teheranu 04.10.2017.
Turski predsjednik je Istakao da posjetu glavnom gradu Irana s nestrpljenjem ocekuje i da mu se, kao malo dijete-iskreno raduje
Idemedosumom

#15090 Re: Irak

Post by Idemedosumom »

Image
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#15091 Re: Irak

Post by japin_mutapi »

ово нису истине
sarajevoxxxx

#15092 Re: Irak

Post by sarajevoxxxx »

:lol:
Kikibombona

#15093 Re: Irak

Post by Kikibombona »

Breaking: Iraqi Oil minister demands control over #Kirkuk oil fields and asks for immediate action if necessary by force.
Iraq's National Security Council, demand control over KRG Airports, Border Crossings and oil and stands they dont accept #KRG Referendum.
#BREAKING: Iraq asks foreign countries to stop oil trade with #Kurdistan over #KurdishReferendum
https://mobile.twitter.com/AlArabiya_En ... 1035543553

Iracka vlada je obavjestila sve susjedne drzave i sve drzave svijeta da prekinu svaku komunikaciju sa vlastima Kurdistana.

Od Kurdistana odmah traze da irackim instutucijama predaju aerodrome i granicne prijelaze. :lol:

Sada ce GIVI pomisliti da je sarkazam. Nije. Zaista ovo traze. Smijesno al' je tako. Citav niz budalastina za koje bi svako normalan pomislio da se radi o sarkazmu. Nazalost, bolna je iracka realnost.

Biji! :D
It's Jazhn [#Eid] in #Kurdistan
Mosques in Duhok welcome the independence referendum.
Churches will ring bells
https://mobile.twitter.com/BaxtiyarGora ... 7378459648
President Barzani: We are neighbours with Iraq from this moment on

Barzani: We have suffered a lot and we were not independence. Let whatever happens to us from now be for independence. i am not afraid.
Barzani sam protiv cijelog svijeta! :thumbup: :D
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#15094 Re: Irak

Post by japin_mutapi »

није сам, биби је уз њега
insomnia78

#15095 Re: Irak

Post by insomnia78 »

Nista ti vise ni ne treba. Nisu to Irani, Turska i njihovi amaneti
sarajevoxxxx

#15096 Re: Irak

Post by sarajevoxxxx »

I kurdska stranka Džema' Islamije objavila da podržava referendum i da će glasati "za".
salik79

#15097 Re: Irak

Post by salik79 »

Ima li mjesta za Mesketove pesmerge?!

Image
Maystor

#15098 Re: Irak

Post by Maystor »

Ciganski referendum otišo u 3pm prije nego je i održan :lol:

Abadi, inače pička od čovjeka, se drznuo da malo i priprijeti! Ova blokada zračnog i kopnenog prometa, koju su maestralno odradili Irak i Iran je još jedan pokazatelj da Izrael 2.0 neće da može, što bi reko g. Šojić.
Challenger__

#15099 Re: Irak

Post by Challenger__ »

salik79 wrote:Ima li mjesta za Mesketove pesmerge?!

Image
Dobra, dobra!
Drvosjeca iz Dejcica

#15100 Re: Irak

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Idemedosumom wrote:Image

Kakav cinizam. :oops:
Post Reply