Ateista wrote: ↑18/07/2025 13:08 Opet logicki paradoksi... Ako neko svemoguce bice stvori neko drugo bice, pojavu ili bilo sta, i zna rezultat tog stvaranja, to znaci da je tvorac odgovoran za posljedice. Ne postoji logicki moguci nacin da tvorac, pogotovo svemoguci tvorac, stvori nesto i prilikom stvaranja zna ishod, a da na njega ne utice. Samim tim sto zna ishod svoje kreacije, znaci da je direktno odgovoran, inace je mogao to bice/pojavu drugacije stvoriti.
Odredjeno umanjenje krivice za svoju kreaciju moze imati samo tvorac koji nije bio svjestan rezultata, pogresno procijenio i slicno, ali opet ne u potpunosti. Ako ja programiram robota, pokusam ga napraviti da bude dobar ali on na kraju pobije veliki broj ljudi, ja bih bio odgovoran bez obzira na to sto sam ga pokusao napraviti da bude dobar, ja sam nenamjerno zajebo stvar i bio bih osudjen za ubistva iz nehata.
A tek ako bih znao sta ce taj robot uraditi a svjesno ga napravio, to bi bila ubistva sa predumisljajem.
Bog ako bi postojao bi bio direktno odgovoran za ogroman broj ubistava, patnje, genocida i svega sto se desava na ovoj planeti, i to sve sa predumisljajem, bez ikakvih olaksavajucih okolnosti, jedan veliki sadista.
to je sad druga tema koliko on se uplice u tvoju slobodnu volju na osnovu tvojih stavova, namjera, iskrenosti itd to je sad druga tema...o kojoj jos nismo ni pricali.Ne postoji logicki moguci nacin da tvorac, pogotovo svemoguci tvorac, stvori nesto i prilikom stvaranja zna ishod, a da na njega ne utice.
ne kontas opet da , On mora nuzno znati je je svaznajuci, nema nesto da ne zna, i zna gdje ces ti sa svojom slobodnom voljom otici u Dzennet ili Dzehennem...sve to zbog djela ruku tvoji, ne mozes se ti pravdati tu da je Bog kriv sto ubijes nekoga na pravdi Boga....jer ako Boga okrivis, eto ti onda duple kazne, za zlocin, i za laznu potvoru na Boga.Samim tim sto zna ishod svoje kreacije, znaci da je direktno odgovoran, inace je mogao to bice/pojavu drugacije stvoriti.
Dali ti uopste znas da ti mozes sada mijenjati sudbinu, da pobrisu nesto andjeli sto se trebalo desiti pa promijene to.....a to je sve takodjer dio sudbijne, u sudbini zapisano da ce andjeli pobrisati a trebalo se desiti, a nije zbog tebe jer si nesto uradio pa Bog dao da andjeli pobrisu to iz sudbine....dali si znao za to....nisi sigurno....
poredis pogresnoA tek ako bih znao sta ce taj robot uraditi a svjesno ga napravio, to bi bila ubistva sa predumisljajem.
ljudi ubijaju, Bog naredjiva spasavanje ljudskih zivota, da je toliko vazno da ako bi spasio jedan ljudski zivot kao da si spasio cijelo covjencastvo, a ako bi ubio jednog nevinog covjeka kao da si ubijeo cijelo covjecanstvo. tako je to kod Boga.Bog ako bi postojao bi bio direktno odgovoran za ogroman broj ubistava, patnje, genocida i svega sto se desava na ovoj planeti, i to sve sa predumisljajem, bez ikakvih olaksavajucih okolnosti, jedan veliki sadista.
eh sad kada ti pocnes da radis svasta kroz svoju slobodnu volju pa i zlocine, ti si odgovoran za to a ne Bog, Bog ti je dao slobodnu volju i naredio ti da budes poslusan da bi te uveo u vjecna uzivanja Dzenneta, a azbranio ti nepokornost i grijesenje, pa ti kad krenes tim putem krenuo si svojom voljom.....a tvoje optuzivanje Boga za to sto tvoje ruke rade samo izaziva duplu kaznu za tebe u tom slucaju.