Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Zehran82

#15076 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Ateista wrote: 18/07/2025 13:08 Opet logicki paradoksi... Ako neko svemoguce bice stvori neko drugo bice, pojavu ili bilo sta, i zna rezultat tog stvaranja, to znaci da je tvorac odgovoran za posljedice. Ne postoji logicki moguci nacin da tvorac, pogotovo svemoguci tvorac, stvori nesto i prilikom stvaranja zna ishod, a da na njega ne utice. Samim tim sto zna ishod svoje kreacije, znaci da je direktno odgovoran, inace je mogao to bice/pojavu drugacije stvoriti.
Odredjeno umanjenje krivice za svoju kreaciju moze imati samo tvorac koji nije bio svjestan rezultata, pogresno procijenio i slicno, ali opet ne u potpunosti. Ako ja programiram robota, pokusam ga napraviti da bude dobar ali on na kraju pobije veliki broj ljudi, ja bih bio odgovoran bez obzira na to sto sam ga pokusao napraviti da bude dobar, ja sam nenamjerno zajebo stvar i bio bih osudjen za ubistva iz nehata.
A tek ako bih znao sta ce taj robot uraditi a svjesno ga napravio, to bi bila ubistva sa predumisljajem.

Bog ako bi postojao bi bio direktno odgovoran za ogroman broj ubistava, patnje, genocida i svega sto se desava na ovoj planeti, i to sve sa predumisljajem, bez ikakvih olaksavajucih okolnosti, jedan veliki sadista.
Ne postoji logicki moguci nacin da tvorac, pogotovo svemoguci tvorac, stvori nesto i prilikom stvaranja zna ishod, a da na njega ne utice.
to je sad druga tema koliko on se uplice u tvoju slobodnu volju na osnovu tvojih stavova, namjera, iskrenosti itd to je sad druga tema...o kojoj jos nismo ni pricali.
Samim tim sto zna ishod svoje kreacije, znaci da je direktno odgovoran, inace je mogao to bice/pojavu drugacije stvoriti.
ne kontas opet da , On mora nuzno znati je je svaznajuci, nema nesto da ne zna, i zna gdje ces ti sa svojom slobodnom voljom otici u Dzennet ili Dzehennem...sve to zbog djela ruku tvoji, ne mozes se ti pravdati tu da je Bog kriv sto ubijes nekoga na pravdi Boga....jer ako Boga okrivis, eto ti onda duple kazne, za zlocin, i za laznu potvoru na Boga.

Dali ti uopste znas da ti mozes sada mijenjati sudbinu, da pobrisu nesto andjeli sto se trebalo desiti pa promijene to.....a to je sve takodjer dio sudbijne, u sudbini zapisano da ce andjeli pobrisati a trebalo se desiti, a nije zbog tebe jer si nesto uradio pa Bog dao da andjeli pobrisu to iz sudbine....dali si znao za to....nisi sigurno....

A tek ako bih znao sta ce taj robot uraditi a svjesno ga napravio, to bi bila ubistva sa predumisljajem.
poredis pogresno

Bog ako bi postojao bi bio direktno odgovoran za ogroman broj ubistava, patnje, genocida i svega sto se desava na ovoj planeti, i to sve sa predumisljajem, bez ikakvih olaksavajucih okolnosti, jedan veliki sadista.
ljudi ubijaju, Bog naredjiva spasavanje ljudskih zivota, da je toliko vazno da ako bi spasio jedan ljudski zivot kao da si spasio cijelo covjencastvo, a ako bi ubio jednog nevinog covjeka kao da si ubijeo cijelo covjecanstvo. tako je to kod Boga.

eh sad kada ti pocnes da radis svasta kroz svoju slobodnu volju pa i zlocine, ti si odgovoran za to a ne Bog, Bog ti je dao slobodnu volju i naredio ti da budes poslusan da bi te uveo u vjecna uzivanja Dzenneta, a azbranio ti nepokornost i grijesenje, pa ti kad krenes tim putem krenuo si svojom voljom.....a tvoje optuzivanje Boga za to sto tvoje ruke rade samo izaziva duplu kaznu za tebe u tom slucaju.
Zehran82

#15077 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

nemezis wrote: 18/07/2025 18:44 ---
Ako bog zna da će neko počiniti ubistvo, može li ga on ne počiniti?
AKo Bog zna da ces pociniti ubistvo, nemoguce je da to ne uradis, jer bi to znacilo da Bog ne vidi buyducnost, nije sveznajuci koji vidi sve.

Pa ti ako ubijes, ubio si ga svojom slobodnom voljom a to Bog znao za to od prije da ces ti tako pokliznuti u svojoj slobodnom volji.
Zehran82

#15078 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

nemezis wrote: 18/07/2025 18:46 ---
Pusti metafore, ti nisi bog. Ako se ne može desiti drugačije, onda se nema izbor. Kako posroji izbor kada ne možeš izabrati drugačije od zapisanog?

Metafore su bitne da se bolje stvari razumiju.

Ne moze se drugacije od Onoga kako Bog vidi, a ti mozes drugacije u svojoj slobodnoj volji kako ti volja, hoce li lijevo ili desno do tebe je....a Bog zna koji ces put uzet, i nije te natjerao na to svojim sveznanjem.

Kako postoji izbor kada ne možeš izabrati drugačije od zapisanog?

da li mozes sad, ustati kad hoces, sjesti kad hoces, sjedes u auto kad hoces, vozis do raskrsnice kad ono 3 puta na 34 strane, ti biras svojom voljom, i reci da ne biras, lazes opnda sebe samoga, a to sto Bog zna gdje ces ti biti svaku sekundu to je samo iz bozijeg sveznanja.

na buffeu si hrane, biras sta hoces, dali ti ko brani da izaberes nesto, a to sto Bog zna da ces ti izabrati mozda 3 krompira, pilete filete, sos of gljiva, i jos nesta tu da ne nabrajam...ti si sam licno izabrao a Bog znao sta ces, i nije te BOg natjerao na to sto si izabrao...ne zavaravaj sebe u ludjackom ateistickom maniru punom nelogike, pa da poslije to sve ne iskihas duplo kad stanes pred Boga poslije smrti.
Zehran82

#15079 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 18/07/2025 21:36 ---
opet ista papagajska prica. ni milimetra se nisi pomakao kroz godine...

naravno da ce neko ko tacno napise sta ce se desiti, i to se desi, znao da ce se to i desiti. zapisao to ili ne, on zna. ako je vec na tvom stvaranju znao gdje ces zavrsiti, onda ti to ne mozes promijeniti, jel tako? sada ces ti ponovo poceti o dovama koje to mogu promijeniti, ali ako se to promijeni onda se mora promijeniti i sto je zapisano, a to ne moze. jel tako?

nego ovako druze papagaju, posto vidis da je sasvim jasno i sta ces sljedece reci, ja nemam te sklonosti da ponavljam toliko puta. ako izbacis sta novo (jer ponovo zujis, a nigdje meda, sto bi ti rekao) budem se javio. ovako samo trljas istom starom krpom koja pravi iste masne mrlje...

idi tamo i vidi sa @Dozer -om oko atavizma (trebalo bi doci do zajednickog pretka, evo onako unaprijed). on je razumio kojim putem ta prica ide. meni je malo dosadilo, a doba je godisnjih odmora... a odmor meni znaci i da ne moram poducavati nekoga sta koja rijec znaci i kako se recenica ispravno pise...

zdrav ti meni i ziv bio. :kakoste:
ako je vec na tvom stvaranju znao gdje ces zavrsiti, onda ti to ne mozes promijeniti, jel tako?
ti sa ovim pitanjem trazis da se otrgnes od Bozijeg sveznanja i pobjegnes iz njegova sveznanja, i na taj nacin da osakatis njegove atribute svemogucnosti i svevidljivosti...a to se ne moze desiti..

Ti biras sada gdje ces, evo ti dajem nacin klako ces u Dzennet, iskreno se pokaj Bogu, trazi iskreno uputu od Njega, i on ce te uputiti i usmjeriti na put u Dzennet...ali ti mozda to neces , mozda ces se ti meni ovdje podsmijavati pa jos dodatno sebi povfecati kaznu , to jeste nivo kazne zbog podrugivanja i ismijavanja, a mozda Bog odredio da ti odes tim putem jer ti je satanu natakario na vrat da ubrizgava pogresne zle ideje, jer si se udaljio od Boga na svaki moguci nacin, mozda i nesto radis sto on mrsi i onda te prepsusti satani da te on vodi kroiz zivot, uljepsava ti zlo, a ocrnjuje dobro...i onda se tesko snalazis.....znaci na kraju krajeva tvoja je krivica za zabludu u kojoj si.

a imas sansu da se iz nje izvuces, samo ako ti to hoces....

sada ces ti ponovo poceti o dovama koje to mogu promijeniti, ali ako se to promijeni onda se mora promijeniti i sto je zapisano, a to ne moze. jel tako?
sve je zapisano, i to da ces doviti , pa ce ta dova promijeniti sudbinu, andjeli pobrisati iz sudbine i promijeniti je u tvoju korist...znaci sve je u sudbini zapisano pa i to da ces doviti i sudbinu mijenjati....

nego ovako druze papagaju,
ne pametuj na moj racun.
Zehran82

#15080 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 18/07/2025 22:55 Ma bog je zapravo samo vidovnjak. K'o vidovita Dzemila :lol:

Nista on ne odredjuje, on samo unaprijed sve zna. Zanci - vidovnjak. Mozda mu je i Milan Tarot sta u rodu....

A, atavizam...eh, to je vec tema u koju Smrle ne smije. :D :D
Davno sam ga nekad isto pitao, i samo je to zaobisao.
Ma bog je zapravo samo vidovnjak. K'o vidovita Dzemila :lol:
zbog toga sto ti pises, ti nama vec sada nagovjestas da tebe ceka tezak kraj kod Boga, jer da te mozda ne planira kazniti nebi ti dao da tako pises protiv njega, a onoga kojeg Bog pusti da takoo blebece protiv njega i da te ceka tezak kraj kada andjeli smrti krenu dolaziti.
i ne samo to nego si ti sam prijetnja i svojoj familiji da ih nesto snadje jer izazivas Onoga u cijem je rukama ljudski zivot.

Mozda mu je i Milan Tarot sta u rodu....
sve ces ti to druze iskihati, samo polahko....

A, atavizam...eh, to je vec tema u koju Smrle ne smije.
ne blebeci gluposti, nema te teme koju ja ne smijem, ne umisljaj sebi ludjacki.

Davno sam ga nekad isto pitao, i samo je to zaobisao.
to je samo genetska mutacija koja se pojavi podjahkad
Dozer

#15081 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dozer »

Dok cekam.kazne, da vidimo kako funkcionise ta genetska mutacija kod savrsene bozije kreacije kakva smo mi.

Mozes li mi reci malo vise o tome kako je moguce da se u nasem savrseno kreiranom genetskom kodu podjahkad pojavi mutacija koja uzrokuje pojavu zivotinjskih karakteristika?
Naravno, odmah da znas da za ovo ne mozemo nikako biti sami krivi, niti su uzrocnik kojekakvi nasi otrovi, kako tvrdis za razne druge genetske poremecaje.

Iz koje zivotinje nas je stvorio tvoj bog?
Zehran82

#15082 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 19/07/2025 13:14 Dok cekam.kazne, da vidimo kako funkcionise ta genetska mutacija kod savrsene bozije kreacije kakva smo mi.

Mozes li mi reci malo vise o tome kako je moguce da se u nasem savrseno kreiranom genetskom kodu podjahkad pojavi mutacija koja uzrokuje pojavu zivotinjskih karakteristika?
Naravno, odmah da znas da za ovo ne mozemo nikako biti sami krivi, niti su uzrocnik kojekakvi nasi otrovi, kako tvrdis za razne druge genetske poremecaje.

Dok cekam.kazne, da vidimo kako funkcionise ta genetska mutacija kod savrsene bozije kreacije kakva smo mi.
mali milion puta sam spomenuo da inteligenti dizajn ne znaci savrseno stvaranje koje ti impiciras ovdje, cak i Bog kaze da je stvorio covjeka slabim, znaci ima mahana , nije savrsen....

tako da ti je suplja prica.

izraslina nekakva nije zivotrinjska karakteristika, nego moze da lici na nesto od zivotinje...i to nije nikakav argument za evoluciju kako ti to hoces da predstavis....ako su vam atavizmu najjaci dokaz evolucije onda jadni vi....

genetske mutacije colazi iz unutrasnjeg faktoa i stranog faktora.....unitrasnji faktor je greske u kopiranju DNK kodova, i strani faktor je sttena zracenja i hemikalije.

sad dali ti nesto jedes ili unosis u sebe pa reci detsabiliziras svoj imuni sistem, i svoj reparacijski mehanizam DNK, pa on ne funkionise optimalno i onda se pocnu pojavljivati mutacije, izrasline nekakve, rakovi i sta vec jos.....
ni iz jedne. Bog jke direktno svojom rukom stvarao covjeka, kojeg je nazvao Adem.
Dozer

#15083 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dozer »

OK.
Cemu sluze dlake na nasem tijelu?
Zasto u nekom omjeru dijelimo DNK sa svim zivim na planeti, od zivotinja do biljaka, pri cemu sa cimpanzama dijelimo 99% DNK? Sa svinjama (mrsko mi trazit tacno), cini mi se oko 80%.
Kako i zasto nam podjahkad naraste rep, ili zivotinjske dlake, itd. (atavizmi)?
-Chesterfield-

#15084 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by -Chesterfield- »

Dozer wrote: 19/07/2025 14:23 OK.
Zasto u nekom omjeru dijelimo DNK sa svim zivim na planeti, od zivotinja do biljaka, pri cemu sa cimpanzama dijelimo 99% DNK? Sa svinjama (mrsko mi trazit tacno), cini mi se oko 80%.
Dlake na našem tijelu imaju više uloga, štite kožu, pomažu u očuvanju topline, smanjuju trenje na osjetljivim dijelovima tijela i zadržavaju određene mirise koje tijelo luči. Obrve i trepavice nas čuvaju od znoja i prašine, a osjetljive dlačice po koži služe kao senzor za dodir.

To što dijelimo DNK sa drugim živim bićima, pa i do 99 posto sa šimpanzom, ili manje sa svinjom i biljkama, ne znači da smo nastali jedni od drugih. To samo pokazuje da nas sve pokreće isti osnovni kod, ista građa, ista logika. Kao što više kuća može biti građeno od istih cigli, ali svaka ima drugačiju svrhu i oblik, tako je i sa životom. DNK je univerzalan kod života, a Allah kaže u Kur’anu: „A Allah je svako živo biće stvorio od vode...“ (En-Nur, 45). I to je ono što i nauka potvrđuje, da je voda temelj života, od ćelija do organizama.

O takozvanim atavizmima, rijetkim pojavama gdje neko, naprimjer, ima zakržljali rep ili dodatne dlačice, nauka kaže da su rezultat mutacija i grešaka u razvoju. To ne znači da smo ranije bili životinje, već da genetski kod sadrži gomilu informacija koje se većinom nikad ne aktiviraju. Ponekad, kao greška, nešto što ne pripada našem obliku bude izraženo, ali to su izuzeci, ne pravilo.
Seawolf

#15085 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Seawolf »

-Chesterfield- wrote: 19/07/2025 14:35
Spoiler
Show
Dlake na našem tijelu imaju više uloga, štite kožu, pomažu u očuvanju topline, smanjuju trenje na osjetljivim dijelovima tijela i zadržavaju određene mirise koje tijelo luči. Obrve i trepavice nas čuvaju od znoja i prašine, a osjetljive dlačice po koži služe kao senzor za dodir.

To što dijelimo DNK sa drugim živim bićima, pa i do 99 posto sa šimpanzom, ili manje sa svinjom i biljkama, ne znači da smo nastali jedni od drugih. To samo pokazuje da nas sve pokreće isti osnovni kod, ista građa, ista logika. Kao što više kuća može biti građeno od istih cigli, ali svaka ima drugačiju svrhu i oblik, tako je i sa životom. DNK je univerzalan kod života, a Allah kaže u Kur’anu: „A Allah je svako živo biće stvorio od vode...“ (En-Nur, 45). I to je ono što i nauka potvrđuje, da je voda temelj života, od ćelija do organizama.

O takozvanim atavizmima, rijetkim pojavama gdje neko, naprimjer, ima zakržljali rep ili dodatne dlačice, nauka kaže da su rezultat mutacija i grešaka u razvoju. To ne znači da smo ranije bili životinje, već da genetski kod sadrži gomilu informacija koje se većinom nikad ne aktiviraju. Ponekad, kao greška, nešto što ne pripada našem obliku bude izraženo, ali to su izuzeci, ne pravilo.
Temelj života je ugljik, a tog elementa u vodi nema.
toska

#15086 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by toska »

Stanite ba,
čovjek je tijelom biološki identičan životinjama, a ono što ga odvaja od životinja nije tijelo već svijest, razum i kako mnogi vjeruju, duša, znači netjelsno.
Zehran82

#15087 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

:thumbup: bravooooo, uzeo si mi rijeci iz usta
-Chesterfield-

#15088 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by -Chesterfield- »

Seawolf wrote: 19/07/2025 14:45
Spoiler
Show

Temelj života je ugljik, a tog elementa u vodi nema.
To što je ugljik osnovni element života ne pobija Kur’an. U Kur’anu stoji da je Allah svako živo biće stvorio od vode, a u drugom ajetu da nas stvara od zemlje. Oboje je tačno. Zemlja daje materiju, voda daje život. Nauka potvrđuje da se svi elementi našeg tijela nalaze u zemlji, a da bez vode život nije moguć. Ćelije su pune vode, krv je većinom voda, i svi procesi u tijelu zavise od nje.
Kada Kur’an kaže da je čovjek stvoren od zemlje, to se odnosi na sastav. Kada kaže da je život stvoren od vode, to se odnosi na funkcionisanje. Nauka tu ne vidi kontradikciju, naprotiv, to je ono što i sama potvrđuje. I zato kad se danas traži život na drugim planetama, prvo se traži voda.
Kur’an je tim riječima rekao više nego što savremena nauka još uvijek u potpunosti razumije.
Dozer

#15089 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 19/07/2025 15:05

Eki tebi neko uzeo rijeci iz usta :lol:

@Chesterfield
Sve sto si nabrojao donekle je OK, ali zar je moguce da ne uvidjas da su sve nabrojane funkcije identicne kao i kod zivotinja?
Posto znamo da su mnoge zivotinje puno starije od nas na ovoj planeti, logika ipak nalaze neke druge zakljucke osim bozijeg kreacionizna, zar ne?

Pretpostavljam da znas sta je primordijalna supa?
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#15090 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by TojoOptics »

Image

Naucnik studira suru Krava, koja je nevjerovatno teska za razumijeti.
-Chesterfield-

#15091 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by -Chesterfield- »

Dozer wrote: 19/07/2025 15:21
Zehran82 wrote: 19/07/2025 15:05

Eki tebi neko uzeo rijeci iz usta :lol:

@Chesterfield
Sve sto si nabrojao donekle je OK, ali zar je moguce da ne uvidjas da su sve nabrojane funkcije identicne kao i kod zivotinja?
Posto znamo da su mnoge zivotinje puno starije od nas na ovoj planeti, logika ipak nalaze neke druge zakljucke osim bozijeg kreacionizna, zar ne?

Pretpostavljam da znas sta je primordijalna supa?
Život na Zemlji je postojao i prije čovjeka, to niko ne negira. Kur'an ne tvrdi da je čovjek prvo stvorenje, već naprotiv, kaže: "On je za vas sve što postoji na Zemlji stvorio, zatim se prema nebu uzdigao i njih sedam uredio, On sve zna" (El-Bekare, 2:29). Tek nakon toga počinje kazivanje o stvaranju čovjeka. Dakle, sve je bilo pripremljeno, pa je čovjek došao kao onaj koji će nositi odgovornost i razum.

To što čovjek dijeli osobine sa životinjama, pa i veliku sličnost DNK, nije nikakav dokaz protiv postojanja Stvoritelja, nego upravo potvrda da je jedan isti Tvorac koristio iste zakone, s istom osnovom. Allah kaže: "Svako živo biće smo od vode stvorili" (El-Enbija, 30), i "On stvara parove, muško i žensko" (En-Nedžm, 45–46). Nauka još istražuje tu povezanost, ali Kur'an jasno ukazuje da je čovjek stvoren iz zemlje, iz vode, iz kapi, iz ničega, a sve to su različiti stadiji, ne kontradikcija.

Što se tiče tzv. primordijalne supe, ona je samo hipoteza o početku hemijskog života, ali ne daje odgovor ni na osnovna pitanja, odakle red u toj zbrci, gdje je svjesnost, kako neživo prelazi u živo, gdje je prvi kod, ko je napisao uputstva DNK. Hemija može objasniti kako funkcioniše, ali ne i zašto uopće postoji.

Neki ljudi kažu da nisu krivi jer nisu znali, ali Kur’an jasno kaže: "Mi smo mnoge džinne i ljude stvorili za Džehennem" (El-A'raf, 179). Njihova srca su zatvorena jer su sami tako izabrali. I kaže se: "Gorivo džehennemsko bit ćete vi" (El-Enbija, 98). Kao što nafta nastaje od davno mrtvih i istruhlih ostataka života i postaje gorivo, tako i oni koji u sebi ubiju istinu, savjest i razum, postaju gorivo kazne. Sve je to precizno i pravedno, jer Allah nikome ne čini nepravdu, čovjek sam sebi čini.
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#15092 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by TojoOptics »

Evo ovih kojima srca nisu zapecacena i koji vide, koji ce dobiti nagradu u Dzenetu, evo ga kolju za Kurban Bajram. Ja sa ovim ljudima ne bih nano sekundu bio, a kamoli vjecnost. Treba biti zaista dovoljno odvaljen pa vjerovati u slicne pizdarije. Doduse, ljudi vjeruju i u duha koji zivi u lampi.

Image
belfy

#15093 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 19/07/2025 12:21 ...evo ti dajem nacin klako ces u Dzennet...
belfy wrote: 18/07/2025 21:36 nego ovako druze papagaju,
ne pametuj na moj racun.
ti meni 'dajes' nacin kako cu u Dzennet, a meni kazes da ja pametujem tebi zato sto sam rekao da se ponavljas?

mislim da si malo zasao u Bozije, jer on daje i uzima, a ne ti. neko bi rekao da je to sirk. ne znam kakav zivot zivis, ali ovo sto ovdje pises bi tebe moglo odvesti tamo gdje ne bi zelio papagaju. napisana rijec je kao i izgovorena (cak i teza). idi pitaj tog sejha i vidi sta ce ti reci pernati prijatelju...

:kakoste:
Last edited by belfy on 19/07/2025 23:17, edited 1 time in total.
Dozer

#15094 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dozer »

@Chesterfield
Sta da ti odgovorim na ovo.....
Neki ljudi kažu da nisu krivi jer nisu znali, ali Kur’an jasno kaže: "Mi smo mnoge džinne i ljude stvorili za Džehennem" (El-A'raf, 179). Njihova srca su zatvorena jer su sami tako izabrali.
...osim isto sto i Smrletu - ako me bog stvorio ovakvog kakav jesam, sta ja tu mogu?
Upravo si i sam napisao da je bog unaprijed odredio ko ce u dzehennem, a ko u dzennet, i samim tim je slobodna volja bilo koga od nas ponistena. Ne postoji.

Djelujes kao pismena osoba, i zaista mi je malo nevjerovatno da i sam ne uvidjas kontradiktornosti ovoga sto postavljas/citiras....
belfy

#15095 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 19/07/2025 12:07 Dali ti uopste znas da ti mozes sada mijenjati sudbinu, da pobrisu nesto andjeli sto se trebalo desiti pa promijene to.....a to je sve takodjer dio sudbijne, u sudbini zapisano da ce andjeli pobrisati a trebalo se desiti, a nije zbog tebe jer si nesto uradio pa Bog dao da andjeli pobrisu to iz sudbine....dali si znao za to....nisi sigurno....
Zehran82 wrote: 19/07/2025 12:09 AKo Bog zna da ces pociniti ubistvo, nemoguce je da to ne uradis, jer bi to znacilo da Bog ne vidi buyducnost, nije sveznajuci koji vidi sve.

Pa ti ako ubijes, ubio si ga svojom slobodnom voljom a to Bog znao za to od prije da ces ti tako pokliznuti u svojoj slobodnom volji.
:lol:

kakav sudar kotradiktornosti (u samo dva posta i dvije minute nerazmisljanja)... ti si toliko nepismen i kontradiktoran da bi mogao biti dobar primjer kao iduci Muhamed. jer znas oko pcela, mrava, krava (a i sa gljivama ti dobro ide, a Muhamed je o njima malo znao, ako ista), a ne znas sve ostalo. pri tome si nepismen i iz posta u post pricas sam protiv sebe, ali pokusavajuci to raditi u svoju korist, docim to tako ne zavrsi. i, pri tome, kada ti neko ukaze na to onda mu se mora zaprijetiti Dzehennemom i dati preporuku za pravi put koji ukljucuje samo tvoj put...

fakat novi Poslanik. ako ti nisi ja ne vidim drugog... Isus je uskrsnuo samo jednom, a Smrle vec po treci put. kako ga, onda, ne prihvatiti kao Poslanika napokon?
belfy

#15096 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by belfy »

-Chesterfield- wrote: 19/07/2025 14:35 ...
odakle onda to u genetskom kodu?

a ovo o atavizmima si provjerio tacno kao i Smrle. ChatGPT i prepricavanje...

sta ti mislis da li je Smrle moguca iteracija Poslanika? ono... ozivio je ipak vise puta. koje je tvoje misljenje?
toska

#15097 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by toska »

Sve teme zatrolane :-)

Ni sa pozicije vjernika ni sa pozicije ateiste, agnostika itd. nije moguće dati smislen i logičan odgovor o postojanju ili nepostojanju slobodne volje.
-Chesterfield-

#15098 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by -Chesterfield- »

Dozer wrote: 19/07/2025 23:17 @Chesterfield
Sta da ti odgovorim na ovo.....
Neki ljudi kažu da nisu krivi jer nisu znali, ali Kur’an jasno kaže: "Mi smo mnoge džinne i ljude stvorili za Džehennem" (El-A'raf, 179). Njihova srca su zatvorena jer su sami tako izabrali.
...osim isto sto i Smrletu - ako me bog stvorio ovakvog kakav jesam, sta ja tu mogu?
Može se slikati, :D ako uzmemo u obzir i ovaj hadis, pod uslovom da je istinit?
Prenosi Abdullah ibn Mes’ud, radijallahu anhu:

"Svako od vas se u utrobi svoje majke formira četrdeset dana kao kap sjemena, zatim postane ugrušan komad krvi isto toliko, pa postane komad mesa isto toliko. Zatim mu se pošalje melek i udahne mu dušu i zapišu se četiri stvari: opskrba, životni vijek, djela i hoće li biti sretan ili nesretan. Tako mi Allaha, osim kojeg nema drugog boga, jedan od vas čini djela stanovnika Dženneta dok između njega i Dženneta ne ostane osim jedan pedalj, pa ga pretekne ono što mu je zapisano, i on učini djelo stanovnika Vatre i uđe u nju. A drugi čini djela stanovnika Vatre dok između njega i Vatre ne ostane osim jedan pedalj, pa ga pretekne ono što mu je zapisano, i on učini djelo stanovnika Dženneta i uđe u njega.”

(Sahih Buhari, br. 3208, i Sahih Muslim, br. 2643)
Ali evo da probamo ovako objasniti. Sudbina nije kao zaključan put bez skretanja, već više kao GPS. Pokazan ti je pravac, ali ti biraš hoćeš li skrenuti ili ne. Allah zna tvoju rutu jer zna tvoje srce, tvoje namjere i krajnji ishod. Ali te ne prisiljava. Znanje nije prisila.

Čak i ako moliš da ti Allah promijeni sudbinu i On to učini, i ta dova, i ta promjena, i Njegov odgovor, sve je već znano Njemu i zapisano u Levhi mahfuzu, odnosno glavnoj izvornoj knjizi.

Nadam se da će ti biti malo jasnije..? :D

"Allah briše što hoće i ostavlja što hoće, a u Njega je izvorna Knjiga."
(Sura Er-Ra'd, 39).

U islamskom vjerovanju razlikuju se četiri nivoa sudbine.
-Chesterfield-

#15099 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by -Chesterfield- »

belfy wrote: 19/07/2025 23:58
-Chesterfield- wrote: 19/07/2025 14:35 ...
odakle onda to u genetskom kodu?
Imamo gene za više boja očiju ili tipova kose, ali se samo neki izraze, tako i ti atavizmi, nisu dokaz porijekla, nego raspon mogućnosti u Allahovom stvaranju.

A ako On hoće, može nas vratiti u niži oblik, kao što je rekao,

"A onaj ko se odvrati od Moje opomene, zaista će imati tegoban život, i na Sudnjem danu podići ćemo ga slijepa." (Taha, 124)

Ili kao u slučaju naroda koji su bili pretvoreni u majmune i svinje, poniženje koje ukazuje da Allah ima moć da nas oblikuje kako hoće.
darius_maximus

#15100 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by darius_maximus »

1. Bog stvori čovjeka, jer je svemoguć
2. Bog zna sve šta će čovjek uraditi, jer je sveznajući

Da li mi sad kažemo da su opcije prilikom rođenja, kao što je rak, nešto što Bog jednostavno ima enableano u postavkama iz zabave?
Mislim, on može disableati greške u kopiranju genetskog koda, ako hoće, zar ne?
Može disableati i starenje ćelija, ako hoće, zar ne?

Također, da li sada govorimo da Bog samo zna šta će čovjek sve uraditi, ali kao ne utiče na njegove radnje ni najmanje (samo time kakvim ga je kreirao i u kakve okolnosti i vrijeme ga je postavio)?
To bi značilo da je ovo zatvorena simulacija i da Bog zna ishod simulacije, a sve ovo je sada samo komputacija rezultata u stvarnom vremenu (on je vidio već ishod simulacije i putanje svih elemenata simulacije)?
Post Reply