Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
reis1

#15076 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by reis1 »

Corto Maltese wrote:
weredsf wrote:
Corto Maltese wrote:Tako će i biti. SDA i HDZ će na državnom nivou sa jednim, na federalnom sa drugim, a na kantonalnom sa trećim.
Tesko, tu ce biti all-in all-out gdje je HDZ nezaobilazan
Govorim o SDA i HDZ kao jednini.
Ta jednina će na državnom nivou koalirati sa pobjednicima iz RS, na federalnom će dodati neku manju stranku (pod tu definiciju sada ulazi i SDP BiH), a na kantonalnim će sarađivati sa onima koji u određenom kantonu ostvare rezultat.
Mislim da SDA+HDZ ne mogu stvoriti poziciju bez trece stranke sa preko 100.000 glasova. Dakle mogu ici sa: ili DF ili SBB ili SDP+HDZ1990.

SDP i HDZ1990 ce biti kljucne stranke, na koju stranu one odu, ti ce formirati vlast. Obje stranke su mislim na oko +/- 60.000 glasova (sudeci po izboru za tro-predsjednistvo).
Corto Maltese

#15077 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

JoseMujica wrote:
Corto Maltese wrote:
Govorim o SDA i HDZ kao jednini.
Ta jednina će na državnom nivou koalirati sa pobjednicima iz RS, na federalnom će dodati neku manju stranku (pod tu definiciju sada ulazi i SDP BiH), a na kantonalnim će sarađivati sa onima koji u određenom kantonu ostvare rezultat.

mislim da će i SDA i HDZ prišlepati uza se po jednu manju strankicu...čisto da imaju kolateralu ako ustreba

najizgledniji kandidati su SDP i HDZ 1990...ali je naravno, prije svega, pitanje broja ruku
Stvaranje Hrvatskog bloka, na osnovu ovih rezultata je sasvim moguće. Imaju jasnu situaciju, sa jednom izrazito dominantnom strankom, što je dobar uslov za stvaranje takvog bloka.
Ukoliko se to desi, SDA-HDZ-HDZ1990 bi imali oko 45% glasova na federalnom nivou, što bi, kada se pretvori u mandate, bilo oko 55% u zastupničkom domu parlamenta FBiH.
A u domu naroda i mnogo više od toga.
Po kantonima gdje nemaju čistu većinu, će se praviti ad hoc aranžmani.
weredsf

#15078 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by weredsf »

Za drzavni parlament :

SDA 151.081
DF 87.642
SBB 83.710
HDZ 28.000
SDP 48.897

56% obradjeno
Maystor

#15079 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Maystor »

JoseMujica wrote:zaboravite ko je šta pričao, i o čemu i o kome, pred izbore jer je sada samo bitno koliko ko ruku ima u nekoj skupšćini ....koalicije su kod nas svakako matematičke (foteljaške), a ne ideološko-programske...realno bi se moglo desiti da imamo i asimetrične koalicije po vertikali
mani se šuplje, deder ti nama reci je li ti idol prošao za skupšĆinu kurtona sarajevo?
Maystor

#15080 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Maystor »

LonelyWolf wrote:
leo karan wrote:
sharafce wrote:Udje li Željko u koaliciju sa Fahrudinom-sa mnom je završio :D
Pa bolje nego s SDA
Nije bolje jer je SDA dobila povjerenje a SBB nije. Dakle, koaliranjem sa SBB bi se DF upustio u veliku avanturu iz koje bi sigurno izašao puno slabiji. Na stranu što mrzim i SBB i SDA gotovo podjednako ali realnosti se moraju uvažiti. Dakle, ili SDA ili opozicija, ja bih iskreno volio da DF ostane u opoziciji, zašto se mora po svaku cijenu ići u vlast?
Ja znam da bi neki članovi DF-a rado u vlast, pa makar i sa SDA. Međutim, ja vjerujem da od toga nema ništa. Ma šta pričali režimski šupci, Željko nije glup. Zna on dobro da bi to bio kraj DF-a.
Što se mene tiče - može opozicija.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#15081 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JoseMujica »

Maystor wrote:
JoseMujica wrote:zaboravite ko je šta pričao, i o čemu i o kome, pred izbore jer je sada samo bitno koliko ko ruku ima u nekoj skupšćini ....koalicije su kod nas svakako matematičke (foteljaške), a ne ideološko-programske...realno bi se moglo desiti da imamo i asimetrične koalicije po vertikali
mani se šuplje, deder ti nama reci je li ti idol prošao za skupšĆinu kurtona sarajevo?

:D jebga nisam pratio ali vjerujem u Essa a.s. i njegove bogom dane potencijale
reis1

#15082 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by reis1 »

Maystore jel imas brojOve koliko su stranjske sakupile za FBiH? :D
Dozer

#15083 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Dozer »

DF ako je imalo pametna, NI POD KOJIM USLOVIMA NECE KOALIRATI SA SDA I SBB.
Ako to urade, sami sebi su potpisali politicku smrtnu presudu za naredne izbore.
Maystor

#15084 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Maystor »

reis1 wrote:Maystore jel imas brojOve koliko su stranjske sakupile za FBiH? :D
nemam. zvao sam par ljudi, niko se ne javlja, svi spavaju izgleda :lol:
Maystor

#15085 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Maystor »

Dozer wrote:DF ako je imalo pametna, NI POD KOJIM USLOVIMA NECE KOALIRATI SA SDA I SBB.
Ako to urade, sami sebi su potpisali politicku smrtnu presudu za naredne izbore.
rekoh već - što se mene tiče najbolje opozicija. ali ako je moguće sastaviti većinu da se SDA izbaci iz vlasti, to ne bi bilo loše
north

#15086 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by north »

Odličan rezultat....ali sada su na pravoj raskrsnici, ako hoće vlast morati će kolairati ili sa Fahrom ili SDA, u bilo kojoj opciji razočarati će veliki broj glasača...ako im vlast nije pod svaku cijenu opcija, najbolje bi bilo da idu u opoziciju, time bi kupili veliki broj glasača i na narednim izborima ostvarili još bolje rezultate..ali jebi ga, svako voli vlast, da bog da tna tako nešto idu...

U svakom slučaju, u pamet, od mene su glas dobili, ali nadam se da neće raditi pod svaku cijenu sve samo radi vlasti....najbolji primjer im je SDP, šta ih može snaći....sa zelenim banditima ni pod koju cijenu u saradnju...
reis1

#15087 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by reis1 »

Maystor wrote:
Dozer wrote:DF ako je imalo pametna, NI POD KOJIM USLOVIMA NECE KOALIRATI SA SDA I SBB.
rekoh već - što se mene tiče najbolje opozicija. ali ako je moguće sastaviti većinu da se SDA izbaci iz vlasti, to ne bi bilo loše
Glupo je ici u opoziciju, osim ako poslednji izbor ne ostane koaliranje s SDA i koalicijom koju oni budu stvarali. Pod nasim okolnostima, DF bi zauvijek ostajala u opoziciji, jer tesko da u nekim narednim ciklusima moze ici nesto znacajno iznad ove sada snage.
daddy-kool

#15088 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by daddy-kool »

Učekujem znatan upliv MZ u formiranju koalicije za PD PS BiH.
weredsf

#15089 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by weredsf »

JoseMujica wrote:
Maystor wrote:

:D jebga nisam pratio ali vjerujem u Essa a.s. i njegove bogom dane potencijale

Negdje je oko 2.1% za sada :)
Dr. Kuca

#15090 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Dr. Kuca »

gdje pratis to?
leo karan

#15091 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by leo karan »

Dr. Kuca wrote:gdje pratis to?
cuj gdje, pa u centrali.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#15092 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JoseMujica »

weredsf wrote:

kolko mu treba za prolaz? Ako nije puno da doplatimo :D
de balzac

#15093 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by de balzac »

Maystor wrote: Ja znam da bi neki članovi DF-a rado u vlast, pa makar i sa SDA. Međutim, ja vjerujem da od toga nema ništa. Ma šta pričali režimski šupci, Željko nije glup. Zna on dobro da bi to bio kraj DF-a.
Što se mene tiče - može opozicija.

Zeljko je glup.
The BEN10

#15094 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by The BEN10 »

JoseMujica wrote:
weredsf wrote:

Pa valjda je prag 3%...
weredsf

#15095 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by weredsf »

reis1 wrote:Maystore jel imas brojOve koliko su stranjske sakupile za FBiH? :D

Federacija 48 % obradjenih

SDA 134.749

DF 66.666

SBB 78.423

SDP 48.051

HDZ 28.351
Dozer

#15096 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Dozer »

Za SDP sam bio u pravu s predvidjanjem da odose nizbrdo i da im vise nema oporavka.
Za SDA sam takodjer bio u pravu da ce i na ovim izborima imati dodatni mali pad podrske. Nisam ocekivao da ce pobijediti, cinjenica, jer sam se nadao da ovaj narod ipak ima bar malo zdravog razuma u glavi...

Ocekivao sam vecu izlaznost, a na bazi toga bi SDA sigurno prosla dosta gore. Ali, ni to se nije desilo i za to nije zasluzan niko drugi osim nas samih, tj. naroda, tj. biraca.

Garantujem da ce DF na sljedecim izborima proci isto kao i SDP ako na bilo koji nacin, posredno ili neposredno, budu u vladajucoj koaliciji sa SDA.
weredsf

#15097 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by weredsf »

Dr. Kuca wrote:gdje pratis to?
Imam izvor :mrgreen:
weredsf

#15098 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by weredsf »

JoseMujica wrote:
weredsf wrote:

Proci ce, ne znam koje opcine su do sada ubacile rezultate ali sa rastom obrade podataka on i Nasa Stranka konstantno padaju
seln

#15099 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by seln »

Ja bogam ne znam kako ce nam @Corto ovo prezivjeti. :D
JedanMova

#15100 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JedanMova »

seln wrote:Ja bogam ne znam kako ce nam @Corto ovo prezivjeti. :D
Taj mi je dio sada zanimljiviji od cijele predizborne kampanje :D
Post Reply