Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#15051 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Sta te to cudi, pa ima li iko na onom Univerzitetu da nije u SDA?
clio_dci120

#15052 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Ma znam sve, ali sada je stvarno uzelo maha, evo ova tribina sto je organizovana, istoj nisam prisustvovao, ali kada je vec Univerzitet organizuje bas me interesuje kakvi su podaci izneseni, ko ih je evaluirao, jesu li istiniti? Na osnovu cega se tvrdi da smo perpesktivniji od MNOGIH drugih clanica EU. Upravo je pomenuta tribina po meni primjer kako se preko Univerziteta promoviraju odredjene poruke i uvjerenja koja vec izvjesno vrijeme plasiraju u javnost od strane jedne politicke partije. Univerzitet ne smije biti sredstvo sirenja politicke propagande.
Po meni je nedopustivo iz ovoga i vec gore napisanih razloga da profesori i svi ostali uposlenici imaju bilo koji oblik profesionalnog politickog angazmana. Makar bi trebali podnijeti privremenu ostavku.
Sputava se sloboda izrazavanja i djelovanja studenata, koji kako sam vec napisao trebaju i moraju biti glavni pokretaci promjena u drustvu, a i direktno i grubo se narusava sama autnomoija Univerziteta.
I koliko vidim, ni u dogledno vrijeme nece se nista mjenjati po ovome pitanju...
U sustini, sam Univerzitet je trenutna slika naseg drustva i drzave!
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#15053 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Eh dobri stari Jalimam i bajke o zabrani politickog djelovanja na fakultetu :D

Dvojica profesora sa Prava na istaknutim politickim funkcijama, a koliko ih je jos u javnosti manje vidljivim politickim porama ovog drustva? Pitaj boga.
Ci-Nick

#15054 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

belfy wrote:
Ci-Nick wrote:
belfy wrote: :shock:
da si bogdom u pravu... i grijanje bi bilo jeftinije... jesi kada probao pipnuti sijalicu od 120W? ona oslobadja nesto oko te vrijednosti...
Potpuno sam u pravu, površina tijela čovjeka je skoro 2 m2 pa tjelesna temperatura 36,6 ( ni radijatori nam nisu uvijek značajno topliji :lol: ), plus što disanjem čovjek zagrije cca 350 litara/ h zraka na tih cca 35 stepeni. Fizički aktivan čovjek i nekoliko puta više od tih 100 W.
Image
gornja kriva je za teški rad, srednja za umjereni i donja za mirovanje i zavisno od visine temperature zraka ide i preko 300 W ( za osobu težine 75 kg)
ne znam odakle je gornja slika, ali znam prostu racunicu. covjek pojede dnevno oko 2000 kcal. to je vrijednost nesto oko 99 watt-a ako cemo gledati fizicke jedinice. za sav rad organa, od mozga, srca, ostalih misica se potrosi veliki dio toga. sva ta unutrasnja potrosnja i uzrokuje da nam je temperatura tijela 36-37C. i na kraju van toga emitujemo, putem te temperature i koze oko 10-15% sto bi znacilo, ugrubo, 10-15W.

kada bi emitovali 100W po covjeku, onda ako deset ljudi sjedne u sobu i nista ne radi - nikada im ne bi bilo hladno. shodno tome, jedna ucionica od 35 ucenika ili jedan amfiteatar koji prima 120-130 nikada ne bi imali potrebu za grijanjem. cak, ako bi racunica bila tacna, onda je dovoljno deset (zarnih) sijalica u prosjecnoj prostoriji da ne bude hladno. mogu baciti i racunicu na brzinu da provjerim ako je potrebno...
Čovjek kao toplotni sistem
http://www.uni-magdeburg.de/isut/TV/Dow ... System.pdf
Čovjek ima efikasnost sličnu motoru, 80% energije se pretvara u toplotnu energiju a 20% u rad.
http://www.translatorscafe.com/cafe/uni ... ower/7-36/
2500 kcal je 2,9 kW pa po toj računici čovjek dnevno u toplotu pretvori cca 2,4 kW ili 0,1 kW na sat.
Sjećam seda sam mnogo puta došao u Šen među prvim gostima, pa bude hladno i sjediš u jakni a oko 12 kada se napuni znojiš se i u majici kratkih rukava.
notsure

#15055 Re: Zeničani

Post by notsure »

clio_dci120 wrote:Ma znam sve, ali sada je stvarno uzelo maha, evo ova tribina sto je organizovana, istoj nisam prisustvovao, ali kada je vec Univerzitet organizuje bas me interesuje kakvi su podaci izneseni, ko ih je evaluirao, jesu li istiniti? Na osnovu cega se tvrdi da smo perpesktivniji od MNOGIH drugih clanica EU. Upravo je pomenuta tribina po meni primjer kako se preko Univerziteta promoviraju odredjene poruke i uvjerenja koja vec izvjesno vrijeme plasiraju u javnost od strane jedne politicke partije. Univerzitet ne smije biti sredstvo sirenja politicke propagande.
Po meni je nedopustivo iz ovoga i vec gore napisanih razloga da profesori i svi ostali uposlenici imaju bilo koji oblik profesionalnog politickog angazmana. Makar bi trebali podnijeti privremenu ostavku.
Sputava se sloboda izrazavanja i djelovanja studenata, koji kako sam vec napisao trebaju i moraju biti glavni pokretaci promjena u drustvu, a i direktno i grubo se narusava sama autnomoija Univerziteta.
I koliko vidim, ni u dogledno vrijeme nece se nista mjenjati po ovome pitanju...
Ne kontam o čemu na istoj tribini mogu govoriti Goran Milić i ovaj lik u sredini slike (M. Mahmutović), koji se slika sa najretrogradnijim spodobama u BiH (ovaj desni je na youtube vazio kako žena ne smije sama od Sarajeva do Zenice autom).
A organizator tribine je bila Unija studenata, nije univerzitet.

Image
apsidejzi

#15056 Re: Zeničani

Post by apsidejzi »

belfy wrote:
apsidejzi wrote:
belfy wrote:kada bi emitovali 100W po covjeku, onda ako deset ljudi sjedne u sobu i nista ne radi - nikada im ne bi bilo hladno. shodno tome, jedna ucionica od 35 ucenika ili jedan amfiteatar koji prima 120-130 nikada ne bi imali potrebu za grijanjem. cak, ako bi racunica bila tacna, onda je dovoljno deset (zarnih) sijalica u prosjecnoj prostoriji da ne bude hladno. mogu baciti i racunicu na brzinu da provjerim ako je potrebno...
Pa kad ne bi imao gubitaka energije onda bi se moglo i tako. Druga je stvar sto izolacija ne valja pa onda sve ode vani.
izvini, ne znam sta si zelio reci ovim... moze li pojasnjenje?
Hocu da kazem da si zapravo upravu kada kazes da jedna ucionca od 35 ucenika ne bi imala potrebu za grijanjem ako bi imali dobru izolaciju. Glavni problem vecine nasih gradjevina je sto su pravljeni od materijala koji provodi toplotu i na taj nacin zagrijava prostoriju ljeti a hladi je zimi. Kad stavis izolaciju od stiropola, i kad imas sloj zraka (koji je dobra izolacija), kad imas kvalitetne prozore i sl, onda su gubici energije mali i ne treba ti mnogo da zagrijes prostoriju. Shodno tome, teoretski 35 ucenika bi sa svojom tjelesnom temeraturom mogli podici sobnu temperaturu na 22 oC sto je poprilicno ugodna temperatura.

OK, to sa sobom nosi problem ventilisanja zraka ali i kad je ventiliras, mnogo lakse je dodati par izgubljenih stepeni kroz zagrijavanje sa radijatorima. Veliki dio problema sa grijanjem u Zenici lezi u slaboj izolaciji. Nije da opravdavam Grijanje :D samo kazem da oni nisu jedini izvor problema.
apsidejzi

#15057 Re: Zeničani

Post by apsidejzi »

notsure wrote:
clio_dci120 wrote:Ma znam sve, ali sada je stvarno uzelo maha, evo ova tribina sto je organizovana, istoj nisam prisustvovao, ali kada je vec Univerzitet organizuje bas me interesuje kakvi su podaci izneseni, ko ih je evaluirao, jesu li istiniti? Na osnovu cega se tvrdi da smo perpesktivniji od MNOGIH drugih clanica EU. Upravo je pomenuta tribina po meni primjer kako se preko Univerziteta promoviraju odredjene poruke i uvjerenja koja vec izvjesno vrijeme plasiraju u javnost od strane jedne politicke partije. Univerzitet ne smije biti sredstvo sirenja politicke propagande.
Ne kontam o čemu na istoj tribini mogu govoriti Goran Milić i ovaj lik u sredini slike (M. Mahmutović), koji se slika sa najretrogradnijim spodobama u BiH (ovaj desni je na youtube vazio kako žena ne smije sama od Sarajeva do Zenice autom).

Image
Image
belfy

#15058 Re: Zeničani

Post by belfy »

Ci-Nick wrote: Čovjek kao toplotni sistem
Čovjek ima efikasnost sličnu motoru, 80% energije se pretvara u toplotnu energiju a 20% u rad.
2500 kcal je 2,9 kW pa po toj računici čovjek dnevno u toplotu pretvori cca 2,4 kW ili 0,1 kW na sat.
Sjećam seda sam mnogo puta došao u Šen među prvim gostima, pa bude hladno i sjediš u jakni a oko 12 kada se napuni znojiš se i u majici kratkih rukava.
huh, sada cemo otici daleko... ako pricamo o elektromotoru taj tvoj omjer je obrnut (i efikasnost im ide cak do 96%). nisam previse upoznat sa SUS motorima, ali sumnjam da ijedan ima takav omjer. huh, sada mi se pocinje svidjati ova prica. mozda budem i u krivu, pa nesto novo naucim (ne zahebajem se).
elem, kada se radi pretvaranje kcal u watt treba uzeti potrosnju domacina (covjeka, jel). pa kada bi pretvorio tu energiju u punom omjeru i sa tim viskom kalorija (osim ako ne radi teske fizicke poslove) ti bi vjerovatno bio u pravu. no, ako uzmemo u obzir da imamo potrosace te energije unutar tog covjeka (iako i oni generisu toplotu, naravno) onda cemo imati manju izlaznu. posto je jasno da ljudsko tijelo nece raditi ispod nekog nivoa unesene energije, zbog manjka energije za rad unutrasnjih organa tako mu opada i vanjska temperatura. prema tome slijedi da i sama temperatura koju unutrasnji organi stvaraju ima donju granicu emisije. samim tim znaci da unutrasnja tjelesna potrosnja sve ispod te donje granice trosi na sebe. jer, ako ta granica bude probijena tijelo (organi) ce, prvo raditi manjim kapacitetom, a onda otkazivati.

eh sada, ja ne znam koja je donja temperaturna granica tijela kada mozemo reci da neko umire. za primjer, nek bude 30C. dakle energija koju prosjecno tijelo moze predati nakon unosenja dovoljno kolicine kalorija je samo ta razlika, jer ostalo ocigledno trosi samo tijelo za svoj rad. onda ce to, shodno primjeru, biti nekih 6,5C. od standardne tepmerature tijela to cini oko 16% predavanja temperature okolini. i prema onome sto sam pominjao ranije (10-15% emisije ako unesemo 99W energije) bi bilo u tim granicama. gresim li? imam osjecaj da negdje postoji previd koji nisam ukljucio, jer bi ovo trebalo biti jos manje...
belfy

#15059 Re: Zeničani

Post by belfy »

apsidejzi wrote:
belfy wrote: Hocu da kazem da si zapravo upravu kada kazes da jedna ucionca od 35 ucenika ne bi imala potrebu za grijanjem ako bi imali dobru izolaciju. Glavni problem vecine nasih gradjevina je sto su pravljeni od materijala koji provodi toplotu i na taj nacin zagrijava prostoriju ljeti a hladi je zimi. Kad stavis izolaciju od stiropola, i kad imas sloj zraka (koji je dobra izolacija), kad imas kvalitetne prozore i sl, onda su gubici energije mali i ne treba ti mnogo da zagrijes prostoriju. Shodno tome, teoretski 35 ucenika bi sa svojom tjelesnom temeraturom mogli podici sobnu temperaturu na 22 oC sto je poprilicno ugodna temperatura.

OK, to sa sobom nosi problem ventilisanja zraka ali i kad je ventiliras, mnogo lakse je dodati par izgubljenih stepeni kroz zagrijavanje sa radijatorima. Veliki dio problema sa grijanjem u Zenici lezi u slaboj izolaciji. Nije da opravdavam Grijanje :D samo kazem da oni nisu jedini izvor problema.
pa, ne postoji materijal koji ne provodi toplotu. neki samo manje od drugih. ali se ne slazem da bi sami ucenici to mogli ostvariti. imas li neki primjer takve ucionice bez grijanja? da li je neko to postigao?

mislim...sve i da je ostvarivo ti ucenici moraju trositi zrak koji mora dolaziti iz vanjske atmosfere i koji bi morao biti necim grijan da ne obara temperaturu u ucionici koja je vec postignuta... znas li neki, barem, priblizan primjer?
Ci-Nick

#15060 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

belfy wrote:
Ci-Nick wrote: Čovjek kao toplotni sistem
huh, sada cemo otici daleko... ako pricamo o elektromotoru taj tvoj omjer je obrnut (i efikasnost im ide cak do 96%). nisam previse upoznat sa SUS motorima, ali sumnjam da ijedan ima takav omjer. huh, sada mi se pocinje svidjati ova prica. mozda budem i u krivu, pa nesto novo naucim (ne zahebajem se).
elem, kada se radi pretvaranje kcal u watt treba uzeti potrosnju domacina (covjeka, jel). pa kada bi pretvorio tu energiju u punom omjeru i sa tim viskom kalorija (osim ako ne radi teske fizicke poslove) ti bi vjerovatno bio u pravu. no, ako uzmemo u obzir da imamo potrosace te energije unutar tog covjeka (iako i oni generisu toplotu, naravno) onda cemo imati manju izlaznu. posto je jasno da ljudsko tijelo nece raditi ispod nekog nivoa unesene energije, zbog manjka energije za rad unutrasnjih organa tako mu opada i vanjska temperatura. prema tome slijedi da i sama temperatura koju unutrasnji organi stvaraju ima donju granicu emisije. samim tim znaci da unutrasnja tjelesna potrosnja sve ispod te donje granice trosi na sebe. jer, ako ta granica bude probijena tijelo (organi) ce, prvo raditi manjim kapacitetom, a onda otkazivati.

eh sada, ja ne znam koja je donja temperaturna granica tijela kada mozemo reci da neko umire. za primjer, nek bude 30C. dakle energija koju prosjecno tijelo moze predati nakon unosenja dovoljno kolicine kalorija je samo ta razlika, jer ostalo ocigledno trosi samo tijelo za svoj rad. onda ce to, shodno primjeru, biti nekih 6,5C. od standardne tepmerature tijela to cini oko 16% predavanja temperature okolini. i prema onome sto sam pominjao ranije (10-15% emisije ako unesemo 99W energije) bi bilo u tim granicama. gresim li? imam osjecaj da negdje postoji previd koji nisam ukljucio, jer bi ovo trebalo biti jos manje...
Naravno da sam mislio na SUS motor,.. organizam će raditi i kad ne uneseš dovoljno energije jer će trošiti rezerve, prvo troši šećer, pa prelazi na masnoće a onda na kraju razgrađuje i mišiće ako zatreba.
Rekao si da sijalica od 120 W oslobađa 100 W toplote, tačnije rečeno 90% pa je to 108 W, e sad da se vratimo na učionicu i 35 učenika, da li bi učionicu moglo zagrijati 35 sijalica od 120 W ?
Naravno da ne bi ako su gubici veliki, ako je vanjska temperatura takva da je gubitak na cca 30m2 prozora plus zidovi npr. 10 kwh, dakle uz 35 učenika nedostaje još 6,5 kWh da bi temperatura ostala ista.
Ci-Nick

#15061 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

belfy wrote:
apsidejzi wrote:
belfy wrote: Hocu da kazem da si zapravo upravu kada kazes da jedna ucionca od 35 ucenika ne bi imala potrebu za grijanjem ako bi imali dobru izolaciju. Glavni problem vecine nasih gradjevina je sto su pravljeni od materijala koji provodi toplotu i na taj nacin zagrijava prostoriju ljeti a hladi je zimi. Kad stavis izolaciju od stiropola, i kad imas sloj zraka (koji je dobra izolacija), kad imas kvalitetne prozore i sl, onda su gubici energije mali i ne treba ti mnogo da zagrijes prostoriju. Shodno tome, teoretski 35 ucenika bi sa svojom tjelesnom temeraturom mogli podici sobnu temperaturu na 22 oC sto je poprilicno ugodna temperatura.

pa, ne postoji materijal koji ne provodi toplotu. neki samo manje od drugih. ali se ne slazem da bi sami ucenici to mogli ostvariti. imas li neki primjer takve ucionice bez grijanja? da li je neko to postigao?

mislim...sve i da je ostvarivo ti ucenici moraju trositi zrak koji mora dolaziti iz vanjske atmosfere i koji bi morao biti necim grijan da ne obara temperaturu u ucionici koja je vec postignuta... znas li neki, barem, priblizan primjer?
Ako je vanjska temperatura npr. 15 stepeni kolika će biti temperatura u učionici ?
clio_dci120

#15062 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

notsure wrote:
notsure wrote:Ne kontam o čemu na istoj tribini mogu govoriti Goran Milić i ovaj lik u sredini slike (M. Mahmutović), koji se slika sa najretrogradnijim spodobama u BiH (ovaj desni je na youtube vazio kako žena ne smije sama od Sarajeva do Zenice autom).

Mislim da nisi bas upravu, jedan od organizatora je Unija Studenata, u suradnji sa katedrom koja djeluje pod okriljem UNZE.
Meni je jos zalosnije vidjeti da sami studenti sebe lazu da smo perspektivniji od EU ili sami u rukovodstvu te Unije po necijim nalozima prosipaju ovakve ublehe.
Trebali su jos dodati na plakatu da se u Zenici rapidno smanjuje nezaposlenost, najmanje 25 hiljada da se mjesecno uposli. :izet: :lol:
clio_dci120

#15063 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

I jos ovaj Mahmutovic zivi u Svedskoj..hahaha :-D toliko o tribini... :D
Ali kada ovce daju da se sisaju, neka se i sisaju!
Kada je perspektivna, sto ne dodju ziviti ovamo...
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#15064 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

Tribina je bila čisti promašaj, u jednom trenutku se Goran Milić malte ne uhvatio za glavu i pitao Bože što mi je ovo trebalo. Ovaj Mahmutović se napričao nekakvih gluposti (on je napisao ono nevjerovatno tendenciozno pismo nedavno kao on nama Zeničanima poručuje šta da radimo), zatim neki vehbos iz publike poprilično radikalniji uzeo mikrofon i počeo vazit o štetnosti kafića za omladinu, o kladionicama i sličnima i počeo on mimo njih držat predavanje, onda ovi hoće da ga ušutkaju ali ne mogu jer lik ne staje nego počinje galamit na mikrofon, zatim ovaj zeJd počeo pjevati onde neke ilahije i kaside, ovaj iz publike baci mikrofon i demonstrativno napusti sve to :D Milić sav u čudu jadan :lol: a voditelj svega toga neki mladić koji nema veze sa vezom. Užas, osramotili smo se do boga pred onakvom novinarskom veličinom.
Freamon Lester

#15065 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

Jimmy McNulty wrote:Tribina je bila čisti promašaj, u jednom trenutku se Goran Milić malte ne uhvatio za glavu i pitao Bože što mi je ovo trebalo. Ovaj Mahmutović se napričao nekakvih gluposti (on je napisao ono nevjerovatno tendenciozno pismo nedavno kao on nama Zeničanima poručuje šta da radimo), zatim neki vehbos iz publike poprilično radikalniji uzeo mikrofon i počeo vazit o štetnosti kafića za omladinu, o kladionicama i sličnima i počeo on mimo njih držat predavanje, onda ovi hoće da ga ušutkaju ali ne mogu jer lik ne staje nego počinje galamit na mikrofon, zatim ovaj zeJd počeo pjevati onde neke ilahije i kaside, ovaj iz publike baci mikrofon i demonstrativno napusti sve to :D Milić sav u čudu jadan :lol: a voditelj svega toga neki mladić koji nema veze sa vezom. Užas, osramotili smo se do boga pred onakvom novinarskom veličinom.
:lol:
BlackCaviar

#15066 Re: Zeničani

Post by BlackCaviar »

Ma meni je odlicno bilo pa vi pricajte sta hocete. Samo je onaj momak kojeg znam usro na kraju, al hajd. A ko je stvarni organizator, zaboli me :D
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#15068 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

Ne vraćam se na BH Telecom makar ne imao ni TV-a ni interneta. :)
dinoze77

#15069 Re: Zeničani

Post by dinoze77 »

hahahah sreca pa ima i logosoft ima i onaj zipzap
channel10

#15070 Re: Zeničani

Post by channel10 »

dinoze77 wrote:hahahah sreca pa ima i logosoft ima i onaj zipzap
Gdje to ima logosofta? Mozda su "pokrili " par zgrada i to je to. Zipzap isto. Svi ce ovi letiti na BHT cim im zavrnu pipu.
dinoze77

#15071 Re: Zeničani

Post by dinoze77 »

channel10 wrote:
dinoze77 wrote:hahahah sreca pa ima i logosoft ima i onaj zipzap
Gdje to ima logosofta? Mozda su "pokrili " par zgrada i to je to. Zipzap isto. Svi ce ovi letiti na BHT cim im zavrnu pipu.
znam sigurno da zipzap ima na hamidi pirjatelj moj koristi njihove usluge bezicnog interneta, za lol ne znam
N.N.

#15072 Re: Zeničani

Post by N.N. »

Ko su ovi danas sto su dijelili letke ?
TXTv ? :D
Povoljni su ovako gledajuci...

p.s. imat cemo u veliku jelku u centru grada, dovukli je prije sat vremena :D
kamberovica polje

#15073 Re: Zeničani

Post by kamberovica polje »

Image :thumbup:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#15074 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Jel to donacija iz Babina :D?
Freamon Lester

#15075 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

Zadnji put prica sa jelkama nije sretno za :D vrsila.
Post Reply