_BataZiv_0809 wrote:jeza u ledja wrote: razmisli da malo smanjis nivo bezobrazluka prema

E od svih ljudi da ti ovo napises

De jos jednom uprati moju prepisku sa nekim i stavi smajli koji se cereka. Deset puta nije bilo dovoljno.
I obozovas moralisati o mojim postovima, nacinu komunikacije. Kad ti se ukaze na to da ja odgovaram na ad hominem meni, kad ti se ukaze na progresiju prepiske s nekim ko se prvi nije mogao suzdrzati, a da ne napise neku licnu opasku meni, ti se jednostavno napravis lud. I to svaki put isto. Valjda je normalno da meni neko napise da sam “uhljeb” jer sam radio u drzavnoj instituciji, ili da sam “moralno ruzna i gadna osoba” jer podrzavam NATO ili da “perem pisoare” jer hvalim Ameriku. Parafraziram, ali ovo su slucajevi kojih se sjecam. Onda kad ja kazem da mi nece lik koji uzima cekove od socijale govoriti da sam uhljeb, da mi nece lik koji se javljao iz zapadne zemlje da pljuje po Bosni govoriti da sam moralno ruzna osoba jer podrzavam Zapad, i liku koji mi se javlja iz Sarajeva da prica o mojoj profesiji da se malo presabere... onda je to, jel, po tvojem misljenju, ono sto je problem?
Ne vidis tu neku nelogicnost?
Ja vidim, i ako sta ne podnosim onda je hinjaluk.
I nisi ti jedini. Evo iznad, javi se salik sav sretan da mi kaze “jes to tek sad otkrio Ameriku?”. Znaci na prepisku u kojoj se ja slazem sa sagovornikom koji kritikuje Ameriku (i to sa Challengerom od svih ljudi) on se, salik, nadje ponukanim da iz cista mira napise sjoo jes to otkrio Ameriku. Kad mu ja odgovorim kako zasluzuje, on napise kako sam “nadobudan”. Kako onda opisati njegov prvobitni post meni? On nije nadobudan, jel? No on to ne vidi, ne shvata, jer mu tako odgovara. I tako ti mogu navesti stotine primjera.
Ima tu nesto. Ima neka poveznica izmedju takvog vaseg mentaliteta i vase podrske rezimima koji istovremeno izigravaju siledzije u komsiluku, kurce se velikim rijecima, vojskom, ekonomijom, dostignucima, no onda kada dobiju po guzici, onda kukaju, placu, kako su oni mali, slabasni, zrtve, nevinasca, kmee. Kakav je to kompleks jbt, u kom si toliko slijep da o sebi mislis da si tako benevolentan, altruistican, humanistican, spreman pomoci i stati u zastitu drugih, a ne vidis koliko si bezobrazan, drzak, agresivan, nepravedan i sebican?
To je verzija svijeta i vidjenje drustva koje ne priznaje postulat da covjek uvijek prvo gleda sebe, da gleda prvo sta ce zaraditi i da mu niko ne odredjuje kako ce zivjeti, vec se pretvara da je od toga bolji oblikujuci kolektivnu svijest zajednice u kojoj se namecu drustvena moralna nacela. Tako se stvara nacionalizam, komunizam, institucionalizirana religija, i silom suzbija svaka teznja za necim drukcijim, individualnim.
Kolektivni kompleks zavaravanja samih sebe da su dostigli nivo koji u stvarnosti ne moze postojati. A ispod te maske ista ona mraka i zajedljivost, samo se skriva, tj. ne vidi, i kao takva neobuzdana i prisutna u svakom aspektu zivota.