Sirija vol. 2
- Čitalac
#15051 Re: Sirija vol. 2
Taj Deir izgleda brane svi - osim njegovih stanovnika. Ništa mi tu nije jasno.
-
solar7
#15052 Re: Sirija vol. 2
Kako ti nije jasno;pa u vecini mjesta je situacija takva.U Siriji na strani asada se najmanje bore lokalni mjestani a najvise strani drzavljani;jedni zbog vjerskih a drugi ekonomskih interesa.To je odgovor svim onima sro kazu da vecina naroda zivi na teritoriji pod asadom.Da mozda je tako a zive pod asadom zato sto im je sigurnije i nece ih avioni i balisticke rakete ubijati a ni glad moriti al da se bore za istog to malo teze.Vecina tog naroda ceka pobjednika i tu ce se primaci i ako bi rebeli nadvladali vidjeli bi onda da je vecina naroda kod njihČitalac wrote:Taj Deir izgleda brane svi - osim njegovih stanovnika. Ništa mi tu nije jasno.
Last edited by solar7 on 03/02/2016 14:45, edited 1 time in total.
- Herr Flick
#15053 Re: Sirija vol. 2
Sta ti nije jasno,vecina Sirijica nece da ratuje ni za koga,kada se uzme koliki broj stanovnika ima ta drzava i koliko ljudi ratuje dodjes do zakljucka da vecina ne zeli ratovati pa tako i u DeiruČitalac wrote:Taj Deir izgleda brane svi - osim njegovih stanovnika. Ništa mi tu nije jasno.
- Čitalac
#15054 Re: Sirija vol. 2
Pa dobro, jasno mi je to za ona područja koja su dalje od fronta, ali nije mi jasno da se u gradu pod nekakvom opsadom ljudi tako ponašaju. MIslim, ako je njima sasvim svejedno što bi mogli da žive pod vlašću ISIL-a, onda u redu. Konačno, njihov grad, njihova stvar.Herr Flick wrote:Sta ti nije jasno,vecina Sirijica nece da ratuje ni za koga,kada se uzme koliki broj stanovnika ima ta drzava i koliko ljudi ratuje dodjes do zakljucka da vecina ne zeli ratovati pa tako i u DeiruČitalac wrote:Taj Deir izgleda brane svi - osim njegovih stanovnika. Ništa mi tu nije jasno.
- Čitalac
#15055 Re: Sirija vol. 2
Da, moguće je da si u pravu što se tiče tog primicanja.solar7 wrote:Kako ti nije jasno;pa u vecini mjesta je situacija takva.U Siriji na strani asada se najmanje bore lokalni mjestani a najvise strani drzavljani;jedni zbog vjerskih a drugi ekonomskih interesa.To je odgovor svim onima sro kazu da vecina naroda zivi na teritoriji pod asadom.Da mozda je tako a zive pod asadom zato sto im je sigurnije i nece ih avioni i balisticke rakete ubijati a ni glad moriti al da se bore za istog to malo teze.Vecina tog naroda ceka pobjednika i tu ce se primaci i ako bi rebeli nadvladali vidjeli bi onda da je vecina naroda kod njihČitalac wrote:Taj Deir izgleda brane svi - osim njegovih stanovnika. Ništa mi tu nije jasno.
- Krokodajl
#15056 Re: Sirija vol. 2
Tako je svugdje, tako će sutra stanovnici Al Rake dočekati SAA kao da se nikad ništa nije ni desilo, nigdje u Siriji nisam vidio oduševljenje kada je ijedna vojska "oslobodila" grad, kada je FSA umarširala u Raku ljudi su bili irelevantni, prva videa ISIL-a iz Rake gdje kolone tenkova prolaze kroz grada a raja prolazi ulicom ko da ovamo svatovi idu a ne vojska neka, stanovništvo živi svoje živote i ne bave se pretjerano ko će kuda doći. u ovim selima na sjeveru Sirije Kurde dočekuju kao oslobodioce, isti onaj narod kojeg su Arapi je do jučer tlačili sada im je spasitelj, sutra ako opet bude rata ti isti Arapi će biti u prvim redovima za napast Kurde, to je takav mentalitet nama nepojmljiv njima normalan.Vecina tog naroda ceka pobjednika i tu ce se primaci i ako bi rebeli nadvladali vidjeli bi onda da je vecina naroda kod njih
Razlika između stanovnika koji žive na prostoru SAA i koji žive na prostoru ostalih frakcija je što se ovi na prostoru SAA barem pokušavaju ponašati kao da žive normalan život, i to je ono što privlači simpatije stranaca prema tom "mrskom režimu" kada je oslobođen Kveirs slavilo se i u Homsu i u Tartusu i u Damasku, kada je ISIL izvršio teroristički napad u Šiitskom dijelu Damaska prvi su Suniti (koji inače čine 90% stanovništva Sirije) ustali i rekli da to oštro osuđuju, nije SAA ta koja brani tu multikulutralnost i taj normalan način života, već narod.
Za vrijeme rata u Bosni mi smo štitili Pravoslavne crkve, ne zbog Srba kojih ionako nije bilo nego zbog nas sami, zbog ubjeđenja da je to ispravno, isto tako i Suniti u Damasku štite Šiite, ne zato jer ih vole već zato što smatraju da je to ispravno, ne mislim ni ja da neki tamo seljak u Hami ili Homsu voli što mu braću ubijaju Ruski avioni ali shvata da je to jedini način da se sve to sranje sredi, ili je ipak ljepše živjeti u zemlji u kojoj će te uhapsiti i javno bičevati jer si pustio neku pjesmu na radiju.
Režim u Siriji nije normalan, ali je najmanje nenormalan od svih strana dole, na kraju teško je prebaciti tekovine Evropske civilizacije na prostor gdje vladaju drugačija pravila, jedina istinska demokratska zemlja u tom dijelu svijeta je Izrael a i oni su demokratija jer većina stanovnika nije iz Izraela.
Onaj ko misli da se demokratija i provedba ljudskih prava mogu prenijeti na Arapsko društvo taj uopće ne poznaje Arapski mentalitet i njihova shvatanja. Može demokratija al predsjednik ne može biti Alavit
edit: prema navodima sa više izvora jedinice SAA iz Aleppa ušle u selo Zahraa, presječen je koridor Azaz - Idlib.
Last edited by Krokodajl on 03/02/2016 15:52, edited 1 time in total.
- Challenger__
#15057 Re: Sirija vol. 2
Koliko ja pratim priču iz Zora, mislim, ne samo da misilm nego sam uvjeren da je ta priča o apatiji naroda mit, odnosno laž plasirana iz pro-ISIL krugova... Prvo, u vladin dio grada se sklonio veliki broj izbjeglih iz okoline grada i doline Eufrata. Drugo, profesionalna armija širom Sirije vodi glavnu riječ, pa tako i u Zoru. Treće i najbitnije. Ljudi su svjedoci stravičnih sudbina koje su zadesile provladine snage i kadrove širom Sirije kada bi dopali šaka ovih monstruma. Realno, situacija u gradu je i dalje neizvjesna pa je razumljiv taj prividni oportunizam.
Istina, ljudi nisu entuzijasti kao Damasku, Homsu ili Latakiji ali u okolnostima krajnje neizvjesnosti to je sasvim razumljivo.
Istina, ljudi nisu entuzijasti kao Damasku, Homsu ili Latakiji ali u okolnostima krajnje neizvjesnosti to je sasvim razumljivo.
- Krokodajl
#15058 Re: Sirija vol. 2
Hassan Ridha#SAA source declares an open route from #Aleppo to #NublZahraa, siege has effectively been broken
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#15059 Re: Sirija vol. 2
to su arapi... uživali bi u životu ali da drugi gine, radi, muči se po kanalizaciji, čisti pere gradi....Herr Flick wrote:Sta ti nije jasno,vecina Sirijica nece da ratuje ni za koga,kada se uzme koliki broj stanovnika ima ta drzava i koliko ljudi ratuje dodjes do zakljucka da vecina ne zeli ratovati pa tako i u DeiruČitalac wrote:Taj Deir izgleda brane svi - osim njegovih stanovnika. Ništa mi tu nije jasno.
u arapa je izgleda još uvijek 1991. ako se poredi rat u hrvatskoj... dragovoljci i poluorganizirane vojske
još im je 1991. nakon 5 godina ratovanja
potpuno ih razumijem
kao što ne razumijem autobusku liniju raka damask bejrut
- Herr Flick
#15061 Re: Sirija vol. 2
Ima jedan klip na youtube o tome kako ljudi idu u posjetu rodbini u Raku iz Damaska i kako idu kamioni sa krompirima iz Rake za DamaskBlack swan wrote:to su arapi... uživali bi u životu ali da drugi gine, radi, muči se po kanalizaciji, čisti pere gradi....Herr Flick wrote:Sta ti nije jasno,vecina Sirijica nece da ratuje ni za koga,kada se uzme koliki broj stanovnika ima ta drzava i koliko ljudi ratuje dodjes do zakljucka da vecina ne zeli ratovati pa tako i u DeiruČitalac wrote:Taj Deir izgleda brane svi - osim njegovih stanovnika. Ništa mi tu nije jasno.
u arapa je izgleda još uvijek 1991. ako se poredi rat u hrvatskoj... dragovoljci i poluorganizirane vojske
još im je 1991. nakon 5 godina ratovanja
potpuno ih razumijem
kao što ne razumijem autobusku liniju raka damask bejrut
- Truba
#15062 Re: Sirija vol. 2
meni je i misterij onaj naš lik što je pjehe išao u Meku kroz siriju 
- Ja_Ja
#15063 Re: Sirija vol. 2
To je bilo 2011-2012 kada je vecinu zemlje drzala SAA pa se moglo. Tip nije imao nikakvih problema, proso ko kroz svoje.Black swan wrote:meni je i misterij onaj naš lik što je pjehe išao u Meku kroz siriju
- Truba
#15064 Re: Sirija vol. 2
ma ne znam i onaj kip kad su Isusu pravili bilo je primirje
čudna zemlja
ma ne bih noću kroz bosnu pjehe a ne kroz siriju u miru a ne ratu
imal mapa s početka rata kako je to sve izgledalo danas sam gledao video svi dani islamske države u animaciji kako su se širili i skupljali
ma ne bih noću kroz bosnu pjehe a ne kroz siriju u miru a ne ratu
imal mapa s početka rata kako je to sve izgledalo danas sam gledao video svi dani islamske države u animaciji kako su se širili i skupljali
- muhafuca
#15065 Re: Sirija vol. 2
potvrde spajanja Nubl/Zahraa enklave sa ostatkom SAA teritorije i od drugih izvora

- Truba
#15066 Re: Sirija vol. 2
šta sad vraćen ritan?
- muhafuca
#15067 Re: Sirija vol. 2
na svim mapama (danasnjim) o spajanju sa Nubl/Zahraa enklavomBlack swan wrote:šta sad vraćen ritan?
Ritan je u rukama rebelsa , tako da vjerovatno jeste vracen
- Challenger__
#15068 Re: Sirija vol. 2
Sehro wrote:Operacija uspjela:

- Challenger__
#15069 Re: Sirija vol. 2
Političko šibicarenje. Mizerija.Kikibombona wrote:Cheli
Brett McGurk insistira kod YPG da puste Rojava Peshmerge u Siriju...
- muhafuca
#15070 Re: Sirija vol. 2
Zumirana situacija sa MilitaryMaps -
I Bajanun i Ritjan koji su bili u rukama SAA jucer prema izvjestajima su vraceni
do kada , vidjecemo.
Ako rebelsi ne uspiju izorganizovati neku kontraofanzivu SAA ce vjerovatno krenuti prema jugu da zatvori (grad) Aleppo/Haleb

I Bajanun i Ritjan koji su bili u rukama SAA jucer prema izvjestajima su vraceni
do kada , vidjecemo.
Ako rebelsi ne uspiju izorganizovati neku kontraofanzivu SAA ce vjerovatno krenuti prema jugu da zatvori (grad) Aleppo/Haleb

- Čitalac
#15071 Re: Sirija vol. 2
Taj Ritjan je bio "under fire control". Dakle, Asadovci nisu juče ušli u njega.
- Kareem Abdul
#15072 Re: Sirija vol. 2
Nije dobro.muhafuca wrote:potvrde spajanja Nubl/Zahraa enklave sa ostatkom SAA teritorije i od drugih izvora
Mislim da je vrijeme da Turska reagira i pomogne pobunjenicima na sjeveru pokrajine Allepo. Barem zračnim udarima ili obaranjem ruskih zrakoplova.
Valjda su za toliko sposobni.
- Lincoln-Burrows
#15073 Re: Sirija vol. 2
Fenomenalna taktika SAA,
velike snage opozicije i naoružanja smješteno u Rityan i ujedno najkraći put do Zahre a
SAA odabere niti ne napasti Rityan ozbiljnije i izbjegne veće gubitke.
Pobunjenici iz Rityana gledaju što se događa i nije im jasno,
zaobišlo ih i odsjeklo od sjevera Sirije.
velike snage opozicije i naoružanja smješteno u Rityan i ujedno najkraći put do Zahre a
SAA odabere niti ne napasti Rityan ozbiljnije i izbjegne veće gubitke.
Pobunjenici iz Rityana gledaju što se događa i nije im jasno,
zaobišlo ih i odsjeklo od sjevera Sirije.
- Maystor
#15074 Re: Sirija vol. 2
Ni jedno ni drugo nije bilo oslobođeno. Ta linija (Ritijan-Bajanun) je bila najbolje branjena i komplet minirana. Neki vojni genije je smislio ovu deblokadu sa zvrčkom koja zaobilazi Ritijan. Fantastično! Radujte se, dobri ljudi!muhafuca wrote:Zumirana situacija sa MilitaryMaps -
do kada , vidjecemo.
btw, grad se zove Alep na bosanskom jeziku. Spominje se u brojnim djelima i prijevodima našeg najvećeg alima, prof.dr. Enesa Karića. Pusti savine transkripcije i neku njegovu kvazi-arebicu.
EDIT: Lincoln, sad vidim da si i ti napisao isto.
Last edited by Maystor on 03/02/2016 17:10, edited 1 time in total.
- Lincoln-Burrows
#15075 Re: Sirija vol. 2
Turci reagiraju tako da mlate po Kurdima u Turskoj, to je najviše što smiju.Kareem Abdul wrote: Nije dobro.
Mislim da je vrijeme da Turska reagira i pomogne pobunjenicima na sjeveru pokrajine Allepo. Barem zračnim udarima ili obaranjem ruskih zrakoplova.
Valjda su za toliko sposobni.