Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
nadžak

#15027 Re: Zeničani

Post by nadžak »

A vala i nismo imali neke fajde od toga mjerenja koliko sam vidio. Šta smo dobili što se uložile grdne pare u taj projekat?! Dobili smo fensi elektroniku koja nam kaže ono što smo svi znali i na žalost osjećali i trpili, da živimo u otrovu. Ne znam jeli ikad išta poduzeto ( i moglo biti poduzeo uopšte) da se šta promjeni? Po Zakonu je predviđeno i oglašavanje nekakve uzbune, evakuacija stanovništa itd, vjerovatno i kaznene odgovornosti zbog prekoračenja dozvoljene emisije ali eto nikad ništa. Ne talasaj jarane i nadaj se da će se nekim čudom stanje samo rješiti na bolje.

How yes no! :-)
clio_dci120

#15028 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Meni nije jasno kako se samo tetovljani prodaju za nekoliko metara puta kojeg je ionako taj isti donator razvalio, a najvise se truju od svih. Njima prvim nece trebati struja, svjetlit ce u mraku od radijacije. I jos docekaju donatora svi radosni. Kako ne shvataju da im djaba put, kada ce se istim voziti na kemoterapiju.

A opet kome pricati o zagadjenju, prije godinu dvije sisam se i pun salon onako, i krenu prica da se ukida ciro, ma ljudi sto ne placu, krenu prica treba ostaviti cir, neka cire...
Kada sam davno govorio da u Zenici treba mjenjati industriju, mene krenuli ismijavati. Vecini zenicana je postalo normalno to zagadjenje, valjda ih sa nostalgijom podsjeca na bolja vremena. :) Ovo sto mi na forumu kritikujemo, to smo manjina.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#15029 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Image

:)
nacho_

#15030 Re: Zeničani

Post by nacho_ »

http://www.zenicablog.com/sabani-vijecn ... kod-omisa/
Uz to, ne znamo da li je ovim informacijama raspolagao sam Grdonačelnik, prije nego nam je nepotpuna informacija ponuđena. Neko se očigledno ne ponaša ozbiljno i troši vrijeme nas u vijeću i samih građana Zenice koji su izuzetno senzibilni po ovom pitanju. Dakle, ponovit ću – Grad Zenica ne može upravljati zemljišnom parcelom koju posjeduje u Omišu, jer sve pravne radnje nisu završene oko prenosa vlasništva i raspolaganja sa tom parcelom.
http://www.zenicablog.com/foto-dokument ... stem-duce/
Prema podacima koji datiraju iz 2014. godine, Grad (Općina) Zenica IPAK NE MOŽE prodati, iznajmiti ili graditi na lokalitetu, obzirom da je država Hrvatska zaustavila UPIS vlasništva na Zenicu.
http://www.zenicablog.com/vrace-zahtjev ... saradnika/
Lično sam informisan od strane gradonačelnikovog saradnika Hazbe Ličine da “je u toku procedura uknjiženja”, što znači da se namjerno manipulisalo podacima. Čak i po objavljivanju Dnevnog reda “preskočen” je podatak da zemljište nije uknjiženo i da postoji “problem”, navodi Eldin Vrače, predsjednik SC.

Slična situacija je sa službama koje vode drugi gradonačelnikovi saradnici, poput Jugoslava Anđelića, Mirsada Helega, Semire Karić, jer se informacije kriju, selektivno daju ili se namjerno usmjeravaju na pogrešne prioritete.

-Javno pozivam gradonačelnika da iskoristi sve raspoložive ovlasti i ne dozvoli više da vijećnici, ali još bitnije – građani budu izmanipulisani lažnim, friziranim i svjesno nepotpunim podacima, selektivnim činjenicama, jer se time šteti Gradu Zenica i najavljenim promjenama.
-Također, tražimo javno objavljivanje svih podataka, ugovora, transfera u vezi gradnje GGM-a i da ostali podaci rada Gradske uprave postanu javni. Nedopustivo je da saradnici Gradonačelnika plasiraju lažne informacije kako meni, tako i vijeću. Iznenađeni smo njihovim bojkotom i opstruiranjem rada vijeća i gradonačelnika i pozivam ih na odgovornost ili da podnesu ostavke.
:D :D :D
zenicablues

#15031 Re: Zeničani

Post by zenicablues »

Raja,da li je neko bio uvečer u novom Tapasovom restoranu,kontam gore staviti novu godinu,a neki kažu da im je objekat hladan. Pa ako neko ima informaciju,kakva im je trpezariji,da li je hladno, i tako, ne bih baš da sjedim u kaputu...
notsure

#15033 Re: Zeničani

Post by notsure »

Freamon Lester

#15034 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

:lol: :lol: :lol: :lol:

Sto bi rekao jedan moj zlonamjerni kolega: "Kad su vidjeli kakav olos dosao da se raspituje oko zemljista oni dobrovoljno zabranu raspolaganja uveli". :lol:
Last edited by Freamon Lester on 13/12/2016 20:18, edited 1 time in total.
Casual's

#15035 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Ooooo pa đe si Sokrate. :run: :run:
Kralj Tvrtko I.

#15036 Re: Zeničani

Post by Kralj Tvrtko I. »

Gdje se može u Zenici kupiti mobitel na rate preko kreditne kartice?
kakavdanakneiskustvu

#15037 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

Kralj Tvrtko I. wrote:Gdje se može u Zenici kupiti mobitel na rate preko kreditne kartice?

u techno shopu u šoping centru,dvije godine garancija,moze i u prizemlju tamo do deichmana ali je pola godine garancija
notsure

#15038 Re: Zeničani

Post by notsure »

Kralj Tvrtko I. wrote:Gdje se može u Zenici kupiti mobitel na rate preko kreditne kartice?
U Gogu je bilo samsunga, ne znam ima li još
http://gog.ba/shop/94-telefoni
channel10

#15039 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Domod,technomag, technoshop.
cenecimoveocino

#15040 Re: Zeničani

Post by cenecimoveocino »

Gdje mogu u Zenici kupiti rucni sat sa štopericom,najobicniji i najjeftinijr?

Sent from my S4 Mini using Tapatalk
s@mson

#15041 Re: Zeničani

Post by s@mson »

zenicablues wrote:Raja,da li je neko bio uvečer u novom Tapasovom restoranu,kontam gore staviti novu godinu,a neki kažu da im je objekat hladan. Pa ako neko ima informaciju,kakva im je trpezariji,da li je hladno, i tako, ne bih baš da sjedim u kaputu...
Prije dvije godine Novu Godinu dočekao u pomenutom restoranu...
Prepuno bilo i uopšte nije hladno, pogotovo kad mazneš koju ljutu :D
Šalim se, zaista nije hladno jer sama atmosfera dočeka nove podigne temperaturu a imaju i svoju kotlovnicu koja je radila cijelu noć a negdje oko 5 ujutro kada smo izišli termometar u autu je pokazivao -16 stepeni...
Sretna Nova Godina
Ci-Nick

#15042 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Ma ne može biti hladno,.. svaka odrasla osoba oslobađa 0,10 kW na sat pa to pomnožiš sa 150 ljudi i dobiješ 15 kWh prirodne energije, a ovi što plešu ili su zaljubljeni, oni griju i bolje.
zenicablues

#15043 Re: Zeničani

Post by zenicablues »

s@mson wrote:
zenicablues wrote:Raja,da li je neko bio uvečer u novom Tapasovom restoranu,kontam gore staviti novu godinu,a neki kažu da im je objekat hladan. Pa ako neko ima informaciju,kakva im je trpezariji,da li je hladno, i tako, ne bih baš da sjedim u kaputu...
Prije dvije godine Novu Godinu dočekao u pomenutom restoranu...
Prepuno bilo i uopšte nije hladno, pogotovo kad mazneš koju ljutu :D
Šalim se, zaista nije hladno jer sama atmosfera dočeka nove podigne temperaturu a imaju i svoju kotlovnicu koja je radila cijelu noć a negdje oko 5 ujutro kada smo izišli termometar u autu je pokazivao -16 stepeni...
Sretna Nova Godina
Nadam se da mislimo na isti restoran (onaj sa bočne strane kod crkve, ima one neke galerije u samom restoranu).
Kakva je bila usluga (hrana, muzika...) čisto da znam šta mogu očekivati
Hvala
belfy

#15045 Re: Zeničani

Post by belfy »

Ci-Nick wrote:Ma ne može biti hladno,.. svaka odrasla osoba oslobađa 0,10 kW na sat pa to pomnožiš sa 150 ljudi i dobiješ 15 kWh prirodne energije, a ovi što plešu ili su zaljubljeni, oni griju i bolje.
:shock:
da si bogdom u pravu... i grijanje bi bilo jeftinije... jesi kada probao pipnuti sijalicu od 120W? ona oslobadja nesto oko te vrijednosti...
Ci-Nick

#15046 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

belfy wrote:
Ci-Nick wrote:Ma ne može biti hladno,.. svaka odrasla osoba oslobađa 0,10 kW na sat pa to pomnožiš sa 150 ljudi i dobiješ 15 kWh prirodne energije, a ovi što plešu ili su zaljubljeni, oni griju i bolje.
da si bogdom u pravu... i grijanje bi bilo jeftinije... jesi kada probao pipnuti sijalicu od 120W? ona oslobadja nesto oko te vrijednosti...
Potpuno sam u pravu, površina tijela čovjeka je skoro 2 m2 pa tjelesna temperatura 36,6 ( ni radijatori nam nisu uvijek značajno topliji :lol: ), plus što disanjem čovjek zagrije cca 350 litara/ h zraka na tih cca 35 stepeni. Fizički aktivan čovjek i nekoliko puta više od tih 100 W.
Image
gornja kriva je za teški rad, srednja za umjereni i donja za mirovanje i zavisno od visine temperature zraka ide i preko 300 W ( za osobu težine 75 kg)
belfy

#15047 Re: Zeničani

Post by belfy »

Ci-Nick wrote:
belfy wrote:
Potpuno sam u pravu, površina tijela čovjeka je skoro 2 m2 pa tjelesna temperatura 36,6 ( ni radijatori nam nisu uvijek značajno topliji :lol: ), plus što disanjem čovjek zagrije cca 350 litara/ h zraka na tih cca 35 stepeni. Fizički aktivan čovjek i nekoliko puta više od tih 100 W.
Image
gornja kriva je za teški rad, srednja za umjereni i donja za mirovanje i zavisno od visine temperature zraka ide i preko 300 W ( za osobu težine 75 kg)
ne znam odakle je gornja slika, ali znam prostu racunicu. covjek pojede dnevno oko 2000 kcal. to je vrijednost nesto oko 99 watt-a ako cemo gledati fizicke jedinice. za sav rad organa, od mozga, srca, ostalih misica se potrosi veliki dio toga. sva ta unutrasnja potrosnja i uzrokuje da nam je temperatura tijela 36-37C. i na kraju van toga emitujemo, putem te temperature i koze oko 10-15% sto bi znacilo, ugrubo, 10-15W.

kada bi emitovali 100W po covjeku, onda ako deset ljudi sjedne u sobu i nista ne radi - nikada im ne bi bilo hladno. shodno tome, jedna ucionica od 35 ucenika ili jedan amfiteatar koji prima 120-130 nikada ne bi imali potrebu za grijanjem. cak, ako bi racunica bila tacna, onda je dovoljno deset (zarnih) sijalica u prosjecnoj prostoriji da ne bude hladno. mogu baciti i racunicu na brzinu da provjerim ako je potrebno...
apsidejzi

#15048 Re: Zeničani

Post by apsidejzi »

belfy wrote:kada bi emitovali 100W po covjeku, onda ako deset ljudi sjedne u sobu i nista ne radi - nikada im ne bi bilo hladno. shodno tome, jedna ucionica od 35 ucenika ili jedan amfiteatar koji prima 120-130 nikada ne bi imali potrebu za grijanjem. cak, ako bi racunica bila tacna, onda je dovoljno deset (zarnih) sijalica u prosjecnoj prostoriji da ne bude hladno. mogu baciti i racunicu na brzinu da provjerim ako je potrebno...
Pa kad ne bi imao gubitaka energije onda bi se moglo i tako. Druga je stvar sto izolacija ne valja pa onda sve ode vani.
belfy

#15049 Re: Zeničani

Post by belfy »

apsidejzi wrote:
belfy wrote:kada bi emitovali 100W po covjeku, onda ako deset ljudi sjedne u sobu i nista ne radi - nikada im ne bi bilo hladno. shodno tome, jedna ucionica od 35 ucenika ili jedan amfiteatar koji prima 120-130 nikada ne bi imali potrebu za grijanjem. cak, ako bi racunica bila tacna, onda je dovoljno deset (zarnih) sijalica u prosjecnoj prostoriji da ne bude hladno. mogu baciti i racunicu na brzinu da provjerim ako je potrebno...
Pa kad ne bi imao gubitaka energije onda bi se moglo i tako. Druga je stvar sto izolacija ne valja pa onda sve ode vani.
izvini, ne znam sta si zelio reci ovim... moze li pojasnjenje?
clio_dci120

#15050 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Prosli vikend u organizaciji Univerziteta u Zenici organizovana nekakva javna tribina na temu "Zasto je nasa BiH perspektivnija od drugih clanica EU" (tako nekako)....Ne mogu da se otmem utisku da je ista organizvana po direktivima iz politickih centara, te da ideja o odrzavanju iste nije potekla unutar samog Univerziteta. Znaci, sad su i univerzitete vrbovali da prosipaju ublehe o perspektivnosti nase zemlje...Zao mi je samo sto nisam otisao, pa malo odrzao predavanje kako smo perspektivni samo uskom krugom ljudi okupljenih oko politicke elite i naravno perpektivni smo i ljudima koji zele raditi u tekstilnoj industriji i malinarstvu sa 300-400 maraka...
Ali fakat samo kod nas ima da su profesori profesionalno angazovani u politici, ne samo na UNZE, nego i ostalim univerzitetima, a da i dalje rade na univerzitetima. Poptuno je izostala depolitizacija fakulteta u vezi sa autonomijom univerziteta. Smijesno je da se direktno krsi i sam statut UNZE, koji se vec u opcim odrednicama poziva da je nezavisan od bilo kakavog politickog uticaja.
Sami studenti koji bi trebali biti pokretaci pozitivnih drustvenih procesa se na ovaj nacin sputavaju, ugrozava se njihovo pravo na slobodu izrazavanja i misljenja.
Post Reply