Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post Reply
mO k3

#15026 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by mO k3 »

Ako bogda ima dzamahiriju da napravimo , polako ali sigurnop ce mo vas vas poklopiti

:mrgreen: :mrgreen:
mO k3

#15027 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by mO k3 »

ah da imali treceg??

:mrgreen:
hizo ramidovic

#15028 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by hizo ramidovic »

Лепо су то муслићи замислили: под кринком грађанске државе они би да направе калифат у којем би увели шеријат! То би остварили уѕ помоћ Турске, Њемачке, Америке и других непријатељских држава те уз помоћ бивших бораца ИСИС-а. Као, они желе демократију а деца им у основној школи уче о Исламској декларацији као светом слову којег треба следити. Они желе претворити ову тзв. БиХ у великобошњачку исламску џамахирију!!! Па данас у том тзв. Сарајеву не смете да купите београдске или загребачке новине односно морате то да радите илегално. Ако вас чују да причате екавицом или са загребачким нагласком можете добити батине и завршити у болници. А ни у тој болници нисте сигурни да ће вас правилно лечити кад вам прочитају име и презиме. Само они који су прошли сарајевски пакао турског зулума могу разумети о чему се ради.
Сви се искрено надамо да су српски и хрватски политичари прозрели ову подлу и перфидну игру великобошњачких хегемониста и исламских радикала и да ће на време реаговати те се договорити да се ова држава мирно подели и да се муслићи депортују у њихове матичне државе-Турску, Иран и Саудијску Арабију.

СТОП ТУРСКОМ ЗУЛУМУ!!!
mO k3

#15029 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by mO k3 »

hizo ramidovic wrote:Лепо су то муслићи замислили: под кринком грађанске државе они би да направе калифат у којем би увели шеријат! То би остварили уѕ помоћ Турске, Њемачке, Америке и других непријатељских држава те уз помоћ бивших бораца ИСИС-а. Као, они желе демократију а деца им у основној школи уче о Исламској декларацији као светом слову којег треба следити. Они желе претворити ову тзв. БиХ у великобошњачку исламску џамахирију!!! Па данас у том тзв. Сарајеву не смете да купите београдске или загребачке новине односно морате то да радите илегално. Ако вас чују да причате екавицом или са загребачким нагласком можете добити батине и завршити у болници. А ни у тој болници нисте сигурни да ће вас правилно лечити кад вам прочитају име и презиме. Само они који су прошли сарајевски пакао турског зулума могу разумети о чему се ради.
Сви се искрено надамо да су српски и хрватски политичари прозрели ову подлу и перфидну игру великобошњачких хегемониста и исламских радикала и да ће на време реаговати те се договорити да се ова држава мирно подели и да се муслићи депортују у њихове матичне државе-Турску, Иран и Саудијску Арабију.

СТОП ТУРСКОМ ЗУЛУМУ!!!
de prevedi mi ovo na arapski :mrgreen:
daddy-kool

#15030 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by daddy-kool »

Sinoć prebaci na Nikolininu emisiju, negdje pred kraj. Razgovarali su o SDP-DF prijedlogu izbornog zakona, i sve je naravno afirmativno, reklama, bla, bla, ali mi bi zanimljivo kada reče onaj Čengić iz SDP: da zakon može glat proći i bez HDZ u FBiH, ali pod uslovom da dobije podršku SDA i SBB? Uokviri on priču kako je to sad Bakirov izbor između države i Čovića.

Sad mi nije jasno da li treba ovaj zakon proći i na nivou BiH, i da li i tamo može proći bez HDZ?
mO k3

#15031 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by mO k3 »

daddy-kool wrote:Sinoć prebaci na Nikolininu emisiju, negdje pred kraj. Razgovarali su o SDP-DF prijedlogu izbornog zakona, i sve je naravno afirmativno, reklama, bla, bla, ali mi bi zanimljivo kada reče onaj Čengić iz SDP: da zakon može glat proći i bez HDZ u FBiH, ali pod uslovom da dobije podršku SDA i SBB? Uokviri on priču kako je to sad Bakirov izbor između države i Čovića.

Sad mi nije jasno da li treba ovaj zakon proći i na nivou BiH, i da li i tamo može proći bez HDZ?
sta su tacno predlozili?`
daddy-kool

#15032 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by daddy-kool »

Da sam čitao - nisam.

http://ba.n1info.com/Binary/95/PRIJEDLO ... ANDATA.pdf

Na brzinu: fol je da iz svakog kantona ima bar po jedan predstavnik konstitutvnih naroda koji imaju takve izabrane zastupnike u kantonu, plus ostali. :D
Dobar prijedlog.
Last edited by daddy-kool on 17/11/2017 08:53, edited 1 time in total.
horkesh

#15033 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by horkesh »

daddy-kool wrote: Sad mi nije jasno da li treba ovaj zakon proći i na nivou BiH, i da li i tamo može proći bez HDZ?
Na nivou BiH se donosi zakon, a može proći i Predstavnički i Dom naroda PSBiH uz podršku Bošnjaka i Srba zato što bi bila ispoštovana pravila o entitetskom glasanju. S tim da Hrvati mogu povući vitalni nacionalni interes u Domu naroda, a onda sve ide na Ustavni sud BiH.
daddy-kool

#15034 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by daddy-kool »

horkesh wrote:
daddy-kool wrote: Sad mi nije jasno da li treba ovaj zakon proći i na nivou BiH, i da li i tamo može proći bez HDZ?
Na nivou BiH se donosi zakon, a može proći i Predstavnički i Dom naroda PSBiH uz podršku Bošnjaka i Srba zato što bi bila ispoštovana pravila o entitetskom glasanju. S tim da Hrvati mogu povući vitalni nacionalni interes u Domu naroda, a onda sve ide na Ustavni sud BiH.
I tamo dva Bošnjaka i tri stranca donesu odluku.
Opet na Dodikov mlin. :-)
spreca

#15035 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by spreca »

mO k3 wrote:
daddy-kool wrote:Sinoć prebaci na Nikolininu emisiju, negdje pred kraj. Razgovarali su o SDP-DF prijedlogu izbornog zakona, i sve je naravno afirmativno, reklama, bla, bla, ali mi bi zanimljivo kada reče onaj Čengić iz SDP: da zakon može glat proći i bez HDZ u FBiH, ali pod uslovom da dobije podršku SDA i SBB? Uokviri on priču kako je to sad Bakirov izbor između države i Čovića.

sta su tacno predlozili?`
Novak20

#15036 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Novak20 »

Naravno da ne može proći na nivou BiH. Hrvati se pozovu na vitalni interes (što i jeste) i onda je potrebno da ima većinu hrvatskog kluba u Domu naroda BiH. Većinu, 3/5 čini HDZ.

U Domu naroda F BiH pogotovo ne može da prođe ništa što je definisan vitalni interes jer HDZ/HNS ima 13 delegata od 17.

Generalno, informacije su lako dostupne biračkom tijelu samo se treba malo potruditi, da ne kažem obrazovati, da bi odmah vidjeli ko nas šalta.
daddy-kool

#15037 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by daddy-kool »

Za FBiH sam uhvatio da smatraju da bi poslije tog veta zakon bio upućen Ustavnom sudu i računaju da bi tamo prošao.
Haris.ba

#15038 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Haris.ba »

Novak20 wrote:Naravno da ne može proći na nivou BiH. Hrvati se pozovu na vitalni interes (što i jeste) i onda je potrebno da ima većinu hrvatskog kluba u Domu naroda BiH. Većinu, 3/5 čini HDZ.
Može proći, jer ako se pozovu na vitalni interes - ide na ustavni sud, i onda kada se vrati može proći.

Ali, mislim da ako Hrvati smatraju da je taj prijedlog zakona krši njihov vitalni interes - treba ga povući.

Može proći i ako se ne pozovu na vitalni interes, bez obzira što imaju većinu u klubu Hrvata. Isto ko što je HDZ ov prijedlog prošao iako je SDA bila protiv.
daddy-kool

#15039 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by daddy-kool »

Haris.ba wrote: Ali, mislim da ako Hrvati smatraju da je taj prijedlog zakona krši njihov vitalni interes - treba ga povući.
Ovo "Hrvati" misliš HDZ?
horkesh

#15040 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by horkesh »

Haris.ba wrote:
Ali, mislim da ako Hrvati smatraju da je taj prijedlog zakona krši njihov vitalni interes - treba ga povući.
Mada se slažem da ne treba ići na nadglasavanje Hrvata, dopusti da istaknem da su oni za svoj prijedlog osigurali podršku Srba i išli na nadglasavanje Bošnjaka, a da ga nisu povukli ni nakon bošnjačkog veta. Znači, da mogu nadglasati Bošnjake na nivou BiH i nametnuti svoju verziju zakona, Hrvati bi to i učinili.
Haris.ba

#15042 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Haris.ba »

daddy-kool wrote:
Haris.ba wrote: Ali, mislim da ako Hrvati smatraju da je taj prijedlog zakona krši njihov vitalni interes - treba ga povući.
Ovo "Hrvati" misliš HDZ?
MIslim Klub Hrvata.
horkesh wrote:Mada se slažem da ne treba ići na nadglasavanje Hrvata, dopusti da istaknem da su oni za svoj prijedlog osigurali podršku Srba i išli na nadglasavanje Bošnjaka, a da ga nisu povukli ni nakon bošnjačkog veta. Znači, da mogu nadglasati Bošnjake na nivou BiH i nametnuti svoju verziju zakona, Hrvati bi to i učinili.
Jeste. Ali, ne moraju predstavnici Bošnjaka biti takvi. Ako ljudi neće, a napisan je korektan prijedlog od SDP i DF - onda ne treba ih tjerati Onda nek Visoki predstavnik radi svoj posao. Jer to je njegova nadležnost. Ako vidi da postoji korektan prijedlog i da neko neće i to će dovesti do problema sa izborima - neka opravda plaću koju prima.
Last edited by Haris.ba on 17/11/2017 09:35, edited 1 time in total.
mO k3

#15043 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by mO k3 »

horkesh wrote:
Haris.ba wrote:
Mada se slažem da ne treba ići na nadglasavanje Hrvata, dopusti da istaknem da su oni za svoj prijedlog osigurali podršku Srba i išli na nadglasavanje Bošnjaka, a da ga nisu povukli ni nakon bošnjačkog veta. Znači, da mogu nadglasati Bošnjake na nivou BiH i nametnuti svoju verziju zakona, Hrvati bi to i učinili.
:thumbup:

nego propustili ste vijest gdje klub hrvata u rs je glasao za vojnu neutralnost manjeg cetniteta...
Novak20

#15044 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Novak20 »

Haris.ba wrote:
Novak20 wrote:Naravno da ne može proći na nivou BiH. Hrvati se pozovu na vitalni interes (što i jeste) i onda je potrebno da ima većinu hrvatskog kluba u Domu naroda BiH. Većinu, 3/5 čini HDZ.
Može proći, jer ako se pozovu na vitalni interes - ide na ustavni sud, i onda kada se vrati može proći.

Može proći i ako se ne pozovu na vitalni interes, bez obzira što imaju većinu u klubu Hrvata. Isto ko što je HDZ ov prijedlog prošao iako je SDA bila protiv.
Mali problem u tvojoj varijanti mogućih dešavanja je što SDP/DF prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata sadrži prepisane dijelove Izbornog zakona koje je Ustavni sud poništio svojom presudom. Iz tog razloga, Ustavni sud bi vjerovatno presudio drugačije nego u slučaju poziva kluba Bošnjaka na vitalni interes kod prijedloga HNS/HDZ.

https://dnevni-list.ba/ustavni-sud-izbo ... og-naroda/
Haris.ba

#15045 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Haris.ba »

Novak20 wrote:Mali problem u tvojoj varijanti mogućih dešavanja je što SDP/DF prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata sadrži prepisane dijelove Izbornog zakona koje je Ustavni sud poništio svojom presudom. Iz tog razloga, Ustavni sud bi vjerovatno presudio drugačije nego u slučaju poziva kluba Bošnjaka na vitalni interes kod prijedloga HNS/HDZ.

Ne vidim da sadži ista rješenja.

Ustavom FBiH je propisano - ako imaš jednoga člana kons. naroda u skupštini kantona - taj kanton ga šalje u dom naroda FBiH.
I to nije proglašeno neustavnim. Ako nemaš - ne šalješ. I prijedlog SDP i DF je na tom principu. To je pozitivna diskriminacija.

Neustavnim su proglašene odredbe izbornog zakona kojima su pojednostavljeno - morali su se slati delegati, iako ih nije bilo u skupštini kantona. I to je glavni razlog što Klub Srba u FBiH nije popunjen. I što su se stvarali problemi da neki kanton šalje isti broj delegata iako iza tih delegata ne stoji približan broj glasova. To jeste pozitivna diskriminacija isto, ali koja je dovodila do prevelike diskriminacije kod "jednakosti vrijednosti glasa".
horkesh

#15046 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by horkesh »

Haris.ba wrote:Jeste. Ali, ne moraju predstavnici Bošnjaka biti takvi. Ako ljudi neće, a napisan je korektan prijedlog od SDP i DF - onda ne treba ih tjerati Onda nek Visoki predstavnik radi svoj posao. Jer to je njegova nadležnost. Ako vidi da postoji korektan prijedlog i da neko neće i to će dovesti do problema sa izborima - neka opravda plaću koju prima.
Inzko će, ako se njemu prepusti, biti jako zabrinut do izbora, nakon čega će trenutno stanje ostati zacementirano iduću deceniju zbog nemogućnosti implementacije, kao u Mostaru. To, realno, odgovara svima osim trenutnoj opoziciji u FBiH. Dodiku ostaje RS, Savezu za promjene državni nivo, SDA i HDZ-u ostaju svi nivoi.

Drugo, Hrvati su decembra 1990. godine u Hrvatskoj ukinuli konstitutivnost Srbima - jer su mogli. Sutra bi, da mogu, isto uradili i Bošnjacima u BiH, kao što su to uradili i Srbima u njihovim kantonima, da ne spominjem da je tamo i dalje "bošnjački" jezik.

A mi se sad možemo pretvarati da smo partizani, dobrice, poštovati ih i nadati se da će i oni tako uzvratiti. Good luck there.

S druge strane, možemo izglasati sve ono što možemo izglasati, a oni mogu plakati strateškom partneru, Dodiku. Politika je umijeće mogućeg.
Altsa

#15047 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Altsa »

horkesh wrote:
Haris.ba wrote:
Svakako ih treba nadglasati gdje god je to moguce. Nek ide na ustavni sud pa nek on odluci. nema razloga da im se vise ista povladuje s obzirom na njihovo ponasanje.
Jucer su nadglasali sa srbima bosnjake u vezi neutralnosti rs i puta u NATO. :-)
Last edited by Altsa on 17/11/2017 10:40, edited 1 time in total.
Novak20

#15049 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Novak20 »

Haris.ba wrote:
Novak20 wrote:Mali problem u tvojoj varijanti mogućih dešavanja je što SDP/DF prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata sadrži prepisane dijelove Izbornog zakona koje je Ustavni sud poništio svojom presudom. Iz tog razloga, Ustavni sud bi vjerovatno presudio drugačije nego u slučaju poziva kluba Bošnjaka na vitalni interes kod prijedloga HNS/HDZ.

Ne vidim da sadži ista rješenja.

Ustavom FBiH je propisano - ako imaš jednoga člana kons. naroda u skupštini kantona - taj kanton ga šalje u dom naroda FBiH.
I to nije proglašeno neustavnim. Ako nemaš - ne šalješ. I prijedlog SDP i DF je na tom principu. To je pozitivna diskriminacija.

Neustavnim su proglašene odredbe izbornog zakona kojima su pojednostavljeno - morali su se slati delegati, iako ih nije bilo u skupštini kantona. I to je glavni razlog što Klub Srba u FBiH nije popunjen. I što su se stvarali problemi da neki kanton šalje isti broj delegata iako iza tih delegata ne stoji približan broj glasova. To jeste pozitivna diskriminacija isto, ali koja je dovodila do prevelike diskriminacije kod "jednakosti vrijednosti glasa".
Ne kažem da nisi u pravu samo što je u postojećem Izbornom zakonu Ustavni sud prekrižio, između ostalog, ovo boldirano.

Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu.

...iz zakonodavnog tijela Kantona br. 5, Bosansko-podrinjski kanton - Goražde, biraju se tri delegata, uključujući jednog iz reda bošnjačkog, jednog iz reda hrvatskog i jednog iz reda srpskog naroda;....

A SDP/DF prijedlog sadrži nešto tipa prekrižena šija, haj'mo staviti vrat.

U Domu naroda bit će najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu.

Ili ovo,

... iz zakonodavnog tijela Kantona br. 5, Bosansko-podrinjski kanton -Goražde, biraju se 3 delegata, uključujući 1 iz reda bošnjačkog ukoliko ima najmanje jedan takav zastupnik u ovom zakonodavnom tijelu, 1 iz reda hrvatskog ukoliko ima najmanje jedan takav zastupnik u ovom zakonodavnom tijelu i 1 iz reda srpskog naroda ukoliko ima najmanje jedan takav zastupnik u ovom zakonodavnom tijelu...;

Posljedica ovog prijedloga je čuvanje statusa quo koji omogućava Bošnjacima da u klub Hrvata izaberu npr. Beganović Mirveta i Fejzić Edima.
Da je barem status quo poznat kao rahat patnja po nečemu uspješan osim po iseljavanju mladih iz zemlje i nazadovanja u svemu, lično ne bih imao ništa protiv. Ovako, stalno se vrtimo u istom krugu i propadamo svi zajedno. Boga pitaj gdje i koliko dugo.
Novak20

#15050 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Novak20 »

horkesh wrote:
Inzko će, ako se njemu prepusti, biti jako zabrinut do izbora, nakon čega će trenutno stanje ostati zacementirano iduću deceniju zbog nemogućnosti implementacije, kao u Mostaru. To, realno, odgovara svima osim trenutnoj opoziciji u FBiH. Dodiku ostaje RS, Savezu za promjene državni nivo, SDA i HDZ-u ostaju svi nivoi.

Drugo, Hrvati su decembra 1990. godine u Hrvatskoj ukinuli konstitutivnost Srbima - jer su mogli. Sutra bi, da mogu, isto uradili i Bošnjacima u BiH, kao što su to uradili i Srbima u njihovim kantonima, da ne spominjem da je tamo i dalje "bošnjački" jezik.

A mi se sad možemo pretvarati da smo partizani, dobrice, poštovati ih i nadati se da će i oni tako uzvratiti. Good luck there.

S druge strane, možemo izglasati sve ono što možemo izglasati, a oni mogu plakati strateškom partneru, Dodiku. Politika je umijeće mogućeg.
U se i u svoje kljuse, je.e se Inzka, a i vjetrovi mijenjaju pravac. Nekad 'vako, nekad 'nako.

BiH nije zemlja uporediva sa Hrvatskom i Srbijom. Srbi nisu bili konstitutivni u Hrvatskoj nego su vojno poraženi nakon zauzimanja 1/3 države. U BiH Bošnjacima niko ne može oduzeti konstitutivnost.

Dobro si rekao da je politika umijeće mogućeg. Zašto se onda uporno gura nemoguće na sve tri strane ?
Post Reply