Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- skafiskafsnjak
#15026 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja u LAgune to iskljucio daaavvno...u servisu, 5 min posla 
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#15027 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma moze to i kod kie garant, samo ne znaju majstori.skafiskafsnjak wrote:Ja u LAgune to iskljucio daaavvno...u servisu, 5 min posla
- mad_max_ba
#15028 Re: Pitamo Mehanicare ?
na suši je nov manometarNediM17 wrote:Nekada sam gledao svojim manometrom i puhao svojim kompresorom. Onda sam skontao da mi je najprakticnije svratiti na Petrol u Visokom (manometar tacan), provjeriti, dopuhati, poslije zamjene tockova, a kasnije periodicno, i gas.
-
NediM17
#15029 Re: Pitamo Mehanicare ?
O tome koliko znaju dovoljno govori da su mi rekli da se senzori prilikom svake izmjene tockova moraju opet kodirati, ali sam preko svojih izvora dosao do saznanja da to nije tako, nego da sistem sam sebe iskodira poslije nesto vremena, tj. 20ak min voznje.konektovan wrote:Ma moze to i kod kie garant, samo ne znaju majstori.skafiskafsnjak wrote:Ja u LAgune to iskljucio daaavvno...u servisu, 5 min posla
Preko originalne Hyundai/KIA dijagnostike se TPMS ne moze ugasiti, da li se neko od ovih Ćipera bavi time ne znam, i ne zelim da saznam.
Ne znam ni da ima kompresor, a kamo li jos da je nov manometar.mad_max_ba wrote:na suši je nov manometarNediM17 wrote:Nekada sam gledao svojim manometrom i puhao svojim kompresorom. Onda sam skontao da mi je najprakticnije svratiti na Petrol u Visokom (manometar tacan), provjeriti, dopuhati, poslije zamjene tockova, a kasnije periodicno, i gas.
Last edited by NediM17 on 15/05/2018 14:02, edited 1 time in total.
-
tempuser
#15030 Re: Pitamo Mehanicare ?
Na novi Tucson montiran zimski set bez senzora i nije bilo greske, eto nfo iz 1. ruke ako kome sta znaci.Bakir1 wrote:a sto mislis da ce prijavljivati gresku ako nemas senzora?
pasat sam ugasi opciju mjerenja pritiska u gumama, nema greske ni bilo cega drugog, dok vrati ljetni set eto nazad i informacije o pritisku u gumama
-
tempuser
#15031 Re: Pitamo Mehanicare ?
Na Tucsonu 2017. god nije tako. Uz auto dosle celicne felge za zimske gume, ocekivali gresku je na tim felgama nema senzora medjutim nije prijavljivalo gresku. Mozda svijetli ako ima 3, a fali jedan?NediM17 wrote:Na Kiji/Hyundaiju nije tako. Ako nemas senzore svijetli TPMS lampica non-stop.
-
NediM17
#15032 Re: Pitamo Mehanicare ?
Upali nakon 30 minuta voznje Gorane, i blinka na svakom davanju kontakta.
Ciganluk obicni, auto od 40 hiljada (minimalno), a onda skupo dati jos 250KM za cetiri senzora.
Kada bi se moglo voziti bez senzora bez ikakvih nus pojava, to je manje-vise OK. Medjutim, ipak na kontaktu, i u pola voznje krene bacati lampice i upozorenja a to na novom autu ne zelim.
Ciganluk obicni, auto od 40 hiljada (minimalno), a onda skupo dati jos 250KM za cetiri senzora.
Kada bi se moglo voziti bez senzora bez ikakvih nus pojava, to je manje-vise OK. Medjutim, ipak na kontaktu, i u pola voznje krene bacati lampice i upozorenja a to na novom autu ne zelim.
-
tempuser
#15033 Re: Pitamo Mehanicare ?
Moguce, vozio vise puta ali ne znam da sam ikad vozio duze od 30 min u komadu, ali nisam siguran da ima gresku na kontaktu.NediM17 wrote:Upali nakon 30 minuta voznje Gorane, i blinka na svakom davanju kontakta.
- Ned071
#15034 Re: Pitamo Mehanicare ?
menida blinka lampa na novom autu jabiga zapalijo
- amar1994
#15035 Re: Pitamo Mehanicare ?
pa ne kupuj nov ondaNed071 wrote:menida blinka lampa na novom autu jabiga zapalijo
i meni hoce blinkat za pojas kad parkiram
- beni-bu-man
#15036 Re: Pitamo Mehanicare ?
trakom zaljepi i nek blinka do sutraamar1994 wrote:pa ne kupuj nov ondaNed071 wrote:menida blinka lampa na novom autu jabiga zapalijo![]()
- Ned071
#15037 Re: Pitamo Mehanicare ?
Odoh probat Tipa, valjda nece nista blinkatamar1994 wrote:pa ne kupuj nov ondaNed071 wrote:menida blinka lampa na novom autu jabiga zapalijo![]()
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#15039 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kupiš li ga, slobodno mjenjaj forum.Ned071 wrote:Odoh probat Tipa, valjda nece nista blinkatamar1994 wrote:pa ne kupuj nov ondaNed071 wrote:menida blinka lampa na novom autu jabiga zapalijo![]()
- Ned071
#15040 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ozbiljno sam zagrijan al onda se za iste pare pojavi astra k, 1.4 turbo sa 7000 na satu i onda ne znam sta je pametnije..
-
LikeLike
#15041 Re: Pitamo Mehanicare ?
BMW 3 2009. godina, kakav je motor 1.8 dizel? Ja nisam znao da ima uopste 1.8 dizel u tom autu. Ima li neko iskustva, drug opasno zagrijan za auto pa ako ima neko savjet neka pise 
- amar1994
#15042 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa astra , ja ne mogu svarit dizajn unutrasnjosti tipa .Ned071 wrote:Ozbiljno sam zagrijan al onda se za iste pare pojavi astra k, 1.4 turbo sa 7000 na satu i onda ne znam sta je pametnije..
Al ako hoces bit siguran , fiat nije los auto ako ne kupis 1.4 obicni
-
SSemir
#15043 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kad pustim gas i obrtaju kad opadaju otprilike na oko 1200 auto se zatrese malo i onda dalje opet sve super, na leru ne trese. Sta bi to znacilo
-
NediM17
#15044 Re: Pitamo Mehanicare ?
@nedo
treba biti posten pa reci da je astra bolji auto (ne puno bolji ali , a i ona je haman nov auto, jos u garanciji.
taj motor je imao lspi problem, navodno rijeseno sa novom vrstom ulja.
@semir
to su otprilike obrtaji kada motor izadje iz cut offa i pocne ubrizgavati gorivo. samo tjeraj i ne brini.
treba biti posten pa reci da je astra bolji auto (ne puno bolji ali , a i ona je haman nov auto, jos u garanciji.
taj motor je imao lspi problem, navodno rijeseno sa novom vrstom ulja.
@semir
to su otprilike obrtaji kada motor izadje iz cut offa i pocne ubrizgavati gorivo. samo tjeraj i ne brini.
-
Me_again
#15045 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne mislim/vjerujem da je to tako, tj da za 50 km sam auto prepozna senzore. Prije ce biti da iskljuci tu opciju, iz par razloga.NediM17 wrote:Evo iskopao sam informacije koje su provjerene i tacne.Me_again wrote:Kada bi auto samo "ucilo" onda bi bilo konfuzije sa senzorima istog automobila koje se nalazi pored, npr na semaforu i slicno.NediM17 wrote:
Ima li neko Cee'd sa ovakim tockovima? Ako ima, da li bi bio voljan da zamijenimo jedan tocak, da provjerimo sta ce se desiti sa TPMS sistemom?
Jedni tvrde da se ID-jevi senzora moraju unositi putem dijagnostike u ECU prilikom zamjene istih (sto znaci da moras ici u servis da ti prekodiraju ECU, iako imas dva seta tockova i dva seta OEM senzora), drugi da auto sve sam nauci (sto bi bilo puno normalnije i bolje), pa bih zelio eksperimentalno rijesiti svaku dilemu.
Pitanje je samo koliko ID senzora moze ECU upamtiti odnosno koliko ih se moze prijaviti u ECU. Neki proizvodjaci trpe do 9 komada tako da se mogu bezbolno mijenjati setovi tockova ali za Kia / Hyundai korporaciju mislim da se radi samo o 4/5 komada tako da svaki put pri zamjeni setova moras programirati ECU.
Glupost, naravno. Meni je puno bolji sistem preko ESP-a za kojeg ne trebaju ni senzori.
Hyundai/KIA ECU nije u stanju da pamti vise od jednog seta tockove, tj. cetiri sezora, sto znaci da mozes imati upisan max. jedan set.
Medjutim, Hyundai/KIA ECU ce sam sebi upisati nove ID-jeve senzora nakon 30-50km voznje, odnosno momentalno ako senzore prekodiras.
Dakle, dovoljno je imati dva seta tockova sa 2 seta OEM senzora, ECU ce sam sve dalje odraditi. Ne treba nista kodirati.![]()
Opet, ako neko ima ovakve tockove, a voljan je da probamo zamijeniti jedan ili dva, ne bi mi bilo mrsko.
Senzor u ovlastenom KIA servisu za moj auto kosta 240KM, u Hyundai servisu (isti kat. broj) 170KM, dok se sa interneta moze naruciti za oko 60KM/kom. Pricam o OEM senzorima.
Zamijeni te tockove, odradi 50 km i ispusi jednu gumu. Vrlo cvrsto vjerujem da neces dobiti nikakav "error" on board.
-
Me_again
#15046 Re: Pitamo Mehanicare ?
Veliki broj sistema sa senzorima ukazuju samo na ispuhanu gumu ali ne daju info koja je to zapravo. Jbg, nisu svi Citroenitempuser wrote:Taj sistem preko ESP-a je s te strane praktican ali ima manu jer ce pokazati ispuhanu gumu ako ima imalo razlike u precniku guma na jednoj osovini bez obzira sto su jdnako napuhane. Meni se to desilo nedavno, auto presao na fabrickim ljetnim gumama nekih 10-15k km, ali jedna ostecena sa strane. Da se ne rizikuje dzaba, ta se ubaci u rezervnu, a rezervna i(dentican model, marka i starost) se montira na auto. Zbog manje potrosene sare i veceg obima je odmah pokazalo nedovoljan pritisak na kontra strani.Me_again wrote:
Glupost, naravno. Meni je puno bolji sistem preko ESP-a za kojeg ne trebaju ni senzori.
- Ned071
#15047 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mozel meda 1.3 mjtd u tipu? Taj me zanima
-
tempuser
#15048 Re: Pitamo Mehanicare ?
Na Renaultu i Opelu tacno pokazuju koja je guma. Ne znam za druge.Me_again wrote:Veliki broj sistema sa senzorima ukazuju samo na ispuhanu gumu ali ne daju info koja je to zapravo. Jbg, nisu svi Citroenitempuser wrote:
Taj sistem preko ESP-a je s te strane praktican ali ima manu jer ce pokazati ispuhanu gumu ako ima imalo razlike u precniku guma na jednoj osovini bez obzira sto su jdnako napuhane. Meni se to desilo nedavno, auto presao na fabrickim ljetnim gumama nekih 10-15k km, ali jedna ostecena sa strane. Da se ne rizikuje dzaba, ta se ubaci u rezervnu, a rezervna i(dentican model, marka i starost) se montira na auto. Zbog manje potrosene sare i veceg obima je odmah pokazalo nedovoljan pritisak na kontra strani.
- bersK
#15049 Re: Pitamo Mehanicare ?
U astri imam CDR300 blaupunktov radio (beskoristan), a auto nema priključka za aux. Međutim, ispod pepeljare ima par slobodnih kablova koji su pod poklopcem. Jel ima neka caka da se u njih preklema aux sistem ulaz (aux jedinica s kablovima da se prespoji na vec spomenute samostojece kablove ispod pepeljare) i eventualno da se izbusi mjesto za aux
Jel ovaj postupak izvodiv i mora li se ovim pozabavit neki majstor? Fakat dokurci i transmitter i sve, a isplativije mi ispadne ovo s auxom nego da kupujem nov player od 200-300 maraka i da opet moram citavu platformu skidat
P.S. Nisam znao na koju temu ovo da postavim, ova mi se cini kao najadekvatnija
Jel ovaj postupak izvodiv i mora li se ovim pozabavit neki majstor? Fakat dokurci i transmitter i sve, a isplativije mi ispadne ovo s auxom nego da kupujem nov player od 200-300 maraka i da opet moram citavu platformu skidat
P.S. Nisam znao na koju temu ovo da postavim, ova mi se cini kao najadekvatnija
-
SSemir
#15050 Re: Pitamo Mehanicare ?
Masala, makar to. Inace, potrefio sam auto, kao da sam dusmanu kupovaoNediM17 wrote: @semir