Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- Ricken
#15026 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Šta fali Finciju, daleko najbolji kandidat. A i za imidž Sarajeva je najkorisniji. Svaka čast i Stipi, ali nevidim šta je grozno u kandidaturi Fincija, čak šta više. Da li ima neki racionalan razlog zbog kojeg neko misli da g. Finci nije dorasato funkciji gradonačelnika, a da nije povezan sa njegovim opredjeljenjem? Zar smo stvarno toliko primitivna sredina?
- Ricken
#15027 Re: Slatki kolač
Šta se tu ima osudit?rajvosa1 wrote:Sanja Lazar je jedna predivna osoba i razlog zasto sam glasao za ovu stranku koju, izgleda, vode nemoralni besprincipijelni trgovci, koji nijednom rijecju ne osudjuju, na primjer, cirkus oko vojne bolnice.Sarajevo11 wrote:Zdravo Peđa molim te odgovori mi tko je Lazar Sanja i kojoj grupi unutar stranke pripada?
- Banksy
#15028 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Nema ovdje nikakvog ''pića'', piće ste preskočili, ovdje je samo krevet u pitanju - jedan do podne, drugi popodne. Politička prostitucija par excellence.Nermin123 wrote:
Ako se sa prijateljicom dogovoris da odes na pice, ne znaci da ces poslije pica sa njom i u krevet.Zato ces morati praviti novi dogovor.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#15029 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
jel ovo i NS Alijinim stazama revolicije prije podne, a liberali su popodne

mislim uz SDA su u GV, dok su na forumu protiv SDA
ps
hebemu...nisu ovi ludi sekunde...treba učiti
mislim uz SDA su u GV, dok su na forumu protiv SDA
ps
hebemu...nisu ovi ludi sekunde...treba učiti
-
Nermin123
#15030 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Banksy. Da sam znao da ti je pice vazno prije kreveta.Halali
-
Albin Zuhric
#15031 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
josemujica,
Ne znam koja nasa odluka koja ima direktan uticaj na gradjane nije u skladu sa nasom socijal-liberalnom ideologijom. Mi nismo sa SDA ili bilo kojom strankom u GV, osim ako ne mislite na fizicku prisutnost u stolicama one sale. Izmedju NS i drugih stranaka nema nikakvih dogovora, ni usmenih, nakon zavrsetka protokola.
Ono sto sam spreman, ili imam potrebu reci o SDA na ovom forumu, bih isto rekao i clanovima SDA u razgovoru. To je kada bolje razmislim ista stvar. Ovo je javni forum.
sinergija,
Mislim da necete pronaci bilo kakvu korelaciju izmedju nasih 'napada', ili osuda politickih poteza pojedinih stranaka, i naseg licnog odnosa sa njima, uvreda koje trpimo, saopstenja i clanaka koji izlaze u javnost iz drugih stranaka...Meni je veoma ugodno i drago raditi sa ljudima od kojih niko ne bi presutio katastrofalne odluke/poteze, ili kritikovao dobre, zato sto dolaze iz partije koja nas u tom trenutku napada ili ne.
sarajevo11,
Izvinjavam se ako dajem odgovor koji je samo Pedja trebao dati, ali koji je istovremeno poznat svima u NS. Sanja Lazar je opcinska i gradska vijecnica NS, sada vec u drugom mandatu. NS ne zabranjuje frakcije, ali jedine stalne frakcije koje imamo su one koje se zalazu za pripadnost zelenima, i liberalima. Vjerovatno ce se tu formirati/formalizirati jos grupa kako stranka raste. Nisam siguran kojoj grupi Sanja pripada.
Hvala na komentarima.
Zdravo (pare dare samo pare)
Ne znam koja nasa odluka koja ima direktan uticaj na gradjane nije u skladu sa nasom socijal-liberalnom ideologijom. Mi nismo sa SDA ili bilo kojom strankom u GV, osim ako ne mislite na fizicku prisutnost u stolicama one sale. Izmedju NS i drugih stranaka nema nikakvih dogovora, ni usmenih, nakon zavrsetka protokola.
Ono sto sam spreman, ili imam potrebu reci o SDA na ovom forumu, bih isto rekao i clanovima SDA u razgovoru. To je kada bolje razmislim ista stvar. Ovo je javni forum.
sinergija,
Mislim da necete pronaci bilo kakvu korelaciju izmedju nasih 'napada', ili osuda politickih poteza pojedinih stranaka, i naseg licnog odnosa sa njima, uvreda koje trpimo, saopstenja i clanaka koji izlaze u javnost iz drugih stranaka...Meni je veoma ugodno i drago raditi sa ljudima od kojih niko ne bi presutio katastrofalne odluke/poteze, ili kritikovao dobre, zato sto dolaze iz partije koja nas u tom trenutku napada ili ne.
sarajevo11,
Izvinjavam se ako dajem odgovor koji je samo Pedja trebao dati, ali koji je istovremeno poznat svima u NS. Sanja Lazar je opcinska i gradska vijecnica NS, sada vec u drugom mandatu. NS ne zabranjuje frakcije, ali jedine stalne frakcije koje imamo su one koje se zalazu za pripadnost zelenima, i liberalima. Vjerovatno ce se tu formirati/formalizirati jos grupa kako stranka raste. Nisam siguran kojoj grupi Sanja pripada.
Hvala na komentarima.
Zdravo (pare dare samo pare)
-
pemanapemani
#15032 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Razgovori sa SDP-SBB blokom su kao trebali biti dokaz da nije na snazi koalicija sa SDA, a čije ste kandidate podržali par sati prije?
Ne kontam, ako ovo nije politička prostitucija, onda šta jeste?
Zatim, uvaženi gospodin Finci izjavljuje kako "Sarajevo nije zrelo za gradonačelnika iz reda ostalih".
Jesu li građani krivi što se grupa uhljupa ne može dogovoriti oko je.ene, nizašta nadležne, funkcije gradonačelnika?
Mislio sam da NS može razumjeti prosječnog građanina BiH koji (pre)živi od prvog do prvog i da se neće pridružiti mentalnom zlostavljanju ljudi, te da će ti isti građani vremenom razumjeti NS. Jebi ga, očito sam fulao.
Ne kontam, ako ovo nije politička prostitucija, onda šta jeste?
Zatim, uvaženi gospodin Finci izjavljuje kako "Sarajevo nije zrelo za gradonačelnika iz reda ostalih".
Mislio sam da NS može razumjeti prosječnog građanina BiH koji (pre)živi od prvog do prvog i da se neće pridružiti mentalnom zlostavljanju ljudi, te da će ti isti građani vremenom razumjeti NS. Jebi ga, očito sam fulao.
-
Albin Zuhric
#15033 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
pemanapemani,
Razgovori o kojima govorite nisu trebali nista dokazati, protokol sa SDA/SDU je u tom trenutku bio zavrsen. Ovo dakle nije marketing NS, vec je cinjenica koju ce vam potvrditi i iz drugih stranaka, mi vise nismo vezani bilo kakvim dogovorom, sprazumom, protokolom, iako smo naravno mogli izabrati da budemo u koaliciji naredne cetiri godine, za sto nam se nudilo dosta pozicija.
Kada govorite o spremnosti Sarajeva da podrzi nekoga iz reda ostalih, sa vama cu se sloziti oko jedne cinjenice, Sarajevo ne bira gradonacelnika, to radi 28 ljudi u jednoj sali. Naravno postoji i argument da su vijecnici izabrani od strane gradjana, ali razumijem vas argument. Siguran sam da cemo vec na narednim izborima birati gradonacelnika direktno, i imati odgovor.
Hvala vam.
Zdravo.
Razgovori o kojima govorite nisu trebali nista dokazati, protokol sa SDA/SDU je u tom trenutku bio zavrsen. Ovo dakle nije marketing NS, vec je cinjenica koju ce vam potvrditi i iz drugih stranaka, mi vise nismo vezani bilo kakvim dogovorom, sprazumom, protokolom, iako smo naravno mogli izabrati da budemo u koaliciji naredne cetiri godine, za sto nam se nudilo dosta pozicija.
Kada govorite o spremnosti Sarajeva da podrzi nekoga iz reda ostalih, sa vama cu se sloziti oko jedne cinjenice, Sarajevo ne bira gradonacelnika, to radi 28 ljudi u jednoj sali. Naravno postoji i argument da su vijecnici izabrani od strane gradjana, ali razumijem vas argument. Siguran sam da cemo vec na narednim izborima birati gradonacelnika direktno, i imati odgovor.
Hvala vam.
Zdravo.
- Paranoid
#15034 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ispravka Albine, ne rade to ljudi, nego prodane "duše" i ne u jednoj sali, nego se to radi na PAUZAMA i na brzoj "aukciji"...sistemom "ko nudi više"...Albin Zuhric wrote:pemanapemani,
Hvala vam.
Zdravo.
-
pemanapemani
#15035 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Baš kako je @Paranoid naveo.Paranoid wrote:Ispravka Albine, ne rade to ljudi, nego prodane "duše" i ne u jednoj sali, nego se to radi na PAUZAMA i na brzoj "aukciji"...sistemom "ko nudi više"...Albin Zuhric wrote:pemanapemani,
Hvala vam.
Zdravo.
Ne znam kako ne shvatate da ovakve postupke glasači NS neće shvatiti dobronamjerno. Principjelnost, koju ste toliko zagovarali ne treba ni spominjati, sve se može pročitati na temi.
Kao da egzistirate u paralelnom univerzumu. Natežete se oko trenutno marginalne pozicije, sarađujete sa svima u trenutnoj političkoj baruštini i očekujete da građani to shvate?
Kao šlag na kraju šizofrene epizode, gospodin Finci zajebava građane Sarajeva i optužuje ih da nisu "sazreli" za njega. Ko je tu lud Albine?
- webby-x
#15036 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Po čemu je matematička suradnja NS-a i SDA o raspodjeli pozicija
drugačije od matematičke koalicije SNSD-a, HDZ-a, SDP-a ... ?
Vi možete to zvati kako hoćete ali vi ste sa SDA u koaliciji.
I još gore što mislite da je pozitivno to što niste programska koalicija,
nego samo ona za podjelu fotelja. Pa to je gore sto puta!

-
rajvosa1
#15037 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Postoji li ne(t)ko na kugli zemaljskoj koga zanima sta govori, misli, smatra Albin Zuhric?????
- zmajadaH
#15038 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Živim u Vogošći već 9 god.Zbog novčane nepogode, bio sam prinuđen tu kupiti stan ( bio tad kvadrat ubjedljivo najjeftiniji ). I svaki put kad su opštinski izbori zbog određenih osoba nikad nećete dobiti moj glas.
Kada sam vidio da je predsjednica NS u opštini Vogošća Senada Kasumagić , ja vas istog momenta prekrižih.
Izuzetno neozbiljno imati jednog takvog člana koji će vas predstavljati u jednoj opštini.
Senada se fura na Poncija
ili čak cilja na foru Medofa
. Znam da se tim bavila prije par godina, da li se s tim još bavi veze nemam.
Pomislite li vi ikad da se riješite takvih članova.
LP
Kada sam vidio da je predsjednica NS u opštini Vogošća Senada Kasumagić , ja vas istog momenta prekrižih.
Izuzetno neozbiljno imati jednog takvog člana koji će vas predstavljati u jednoj opštini.
Senada se fura na Poncija
Pomislite li vi ikad da se riješite takvih članova.
LP
-
levana
#15039 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
ni(t)ko!rajvosa1 wrote:Postoji li ne(t)ko na kugli zemaljskoj koga zanima sta govori, misli, smatra Albin Zuhric?????
- dado100
#15040 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
svi oni koji prate rad opcinskig vijeca vide da je ovo apsolutno tacno. Vijecnici NS su u koaliciji sa SDA-SBiH-SDU. zajednicki su izabrali predsjedavajuce i zamjenike u opcinama gdje imaju vecinu (centar, NS, NG, Ilidza, Vogosca) i do sada se nigdje nije primijetilo da je NS opozicijawebby-x wrote:Po čemu je matematička suradnja NS-a i SDA o raspodjeli pozicija
-
Pedja Kojovic
#15041 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Kamo dalje, rodjace? - o gradonacelniku i "opstoj situaciji"
Autor: Pedja Kojovic dana Fri, 15/03/2013 - 12:33
Kandidatura g. Fincija ucinila je ono sto se do glasanja o gradonacelniku Sarajeva cinilo nemogucim ; ujedinila je politicke blokove koje predvode SDP i SDA. Vjecnici politickih partija koje se ne mogu dogovoriti niti o jednom pitanju, niti na jednom nivou vlasti, su u ovom slucaju progovorili jednim glasom - Finci ne moze biti gradonacelnik grada u kojem zivi.
S obzirom da je po formalnom i neformalnom obrazovanju, profesionalnoj biografiji i iskustvu g. Finci daleko ispred drugih ponudjenih kandidata ocigledno je problem njegova etnicka pripadnost odnosno nepripadnost.
Postovani,
Molim Vas za odgovore na nekoliko pitanja za tekst koji radim za Balkan Insight o izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH, odnosno procesima koji tome prethode. Sta mislite o medijskom nastupu Predsjednika Federacije BiH Zivka Budimira koji je rekao da je pod pritiskom javnosti donio odluku o tome koja tri kandidata predloziti za sudije Ustavnog suda? Koliko je ispolitizirano to pitanje?
Nisam gledao medijski nastup Predsjednika FBiH Budimira, ali mi je drago da čujem da je fraza "pritisak javnosti" zaživjela i u njegovom političkom razmišljanju. Po tome se vidi da njegov nedavni odlazak u Ameriku nije bio potpuno nekoristan jer je ovakva njegova izjava sasvim sigurno rezultat boravka u jednom demokratskom političkom okruženju. Prije samo nekoliko mjeseci, kada su delegati, koji u Domu naroda predstavljaju demokratski izraženu volju glasača, od Predsjednika Budimira tražili da ode sa funkcije na koju su ga oni i izabrali, on, očigledno nije osjetio nikakav pritisak niti moralnu obavezu da ih posluša.
Što se tiče predloženih kandidata...
Ja ne vjerujem da je sadašnji način izbora sudija i tužilaca apolitičan, niti da promovira isključivo kandidate koji zadovoljavaju zakonske, moralne i profesionalne kriterije.Činjenica da je neko zloupotrebom
službenog položaja počinio krivično dijelo, ali je zbog zastare neosuđen, nije traženje dlake u jajetu nego podatak koji bi ga u vsakoj demokratskoj državi eliminirao kao kandidata za najviše sudske funkcije.
Klub Bosnjaka u Domu naroda Paralamenta Federacije BiH je blokirao izglasavanje nepovjerenja entitetskoj vladi koristeci mehanizam zastite vitalnog nacionalnog interesa, sto se prenijelo na pitanje imenovanja sudija; postoji li mogucnost (buduci da SDA de facto ima vecinu u Klubu Bosnjaka) da se sa imenovanjem sudija desi isto sto se desilo sa izglasavanjem nepovjerenja vladi?
Iako je na našoj političkoj sceni teško predvidjeti ko će s kim koalirati i ko će šta uraditi, ne vjerujem da će u ovom slučaju SDA odustati od strategije za koju su se opredjelili nakon razlaza sa SDP-om, a to je; na svaki način blokirati smjenu svojih kadrova u izvršnoj vlasti. Nejasne ustavne odredbe, situacije koje ustav i zakon ne tretira i nedefinisanost pojma vitalnog interesa predstavljaju savršen teren za takvu političku igru. Kao sto inžinjer najbolje poznaje slabe tačke mosta koji je gradio, tako i SDA poznaje zakonsku i birokratsku strukturu naše zemlje.
Kada bi se politički sukob izmedju SDP-a i SDA koji je blokirao državu na skoro svim nivoima vlasti vodio zakonodavnim sredstvima i iza sebe ostavio legislativu koja će ovakve i slične situacije u budućnosti sistemski rješiti ja bih rekao da nije baš svo vrijeme bilo uzaludno potrošeno u ovom mandatu. Nažalost, nije. Umjesto da mjenjaju loše, nelogične i neprecizne zakone i poslovnike, i jedni i drugi ih zaobilaze ili preskaču, tumače u skladu sa svojim dnevno-političkim potrebama, pravdajuci se, često, nedostatkom vremena ili neosnovanim pozivanjem na zaštitu vitalnog interesa. Ovaj će mandat, zahvaljujući talvom pristupu, biti upamćen ne samo po neuradjenom, poput prethodnih, nego i po nesposobnosti izbornih pobjednika da uopšte formiraju stabilnu izvršnu vlast.
Vi ste i na sjednici kada se to desavalo govorili o mijesanju stranackih interesa sa interesima etnickih grupa, da li mislite da se isto moze i hoce desiti i kada Dom naroda bude glasao o sudijama? U tom slucaju o cemu se radi? Da li se to moze nazvati zloupotrebom tog mehanizma i da li mislite da je realno da zbog toga nece biti nista od smjene aktuelne vlade do izbora 2014.?
Po meni stvar je vrlo jasna i ja sam to iznio kao inicijativu na prvoj sjednici Doma naroda u ovom sazivu. Najbolje rješenje, po nama, je ukidanje Doma naroda i prenos njegovih posebnih nadležnosti, kao što je mehanizam za zaštitu vitalnog interesa, na Predstavnički dom. U drugoj varijanti, ukoliko građani smatraju da je dobro da postoji jedno predstavničko tijelo kao što je Dom naroda, koje bolje nego Predstavnički dom predstavlja FBiH u etničkom i geografskom smislu, onda njegove nadležnosti ne mogu biti identične nadležnostima Predstavničkog doma i moraju biti sužene u okvir sljedećeg pitanja; postoji li nešto u odluci Vlade ili Predstavničkog doma što ugrožava vitalni interes neke etničke grupe ili pripadnika Ostalih. Znači, po nama, treba skinuti sa dnevnog reda Doma naroda svu legislativu koja je etnički neutralna, a učešće delegata u rady ovog tijela u finansijskom smislu tretirati kao dio njihovog kantonalnog mandata.
Nisam siguran da socijalni mir može izdržati do izbora 2014., a ne vidim kako se od ideološki tako različitih stranaka može napraviti Vlada koja će sprovesti bilo kakvu koherentnu politiku. Rekonstrukcija Vlade FBiH, u svakom slučaju, neće sa vlasti ukloniti političke partije koje vlast definišu kao pristup javnim resursima i njihovu zloupotrebu za lične i stranačke interese, nego će samo neke od takvih partija zamjeniti drugim. Ja, i kao građanin i kao predstavnik stranke koja ne pripada ni jednom od ovih političkih blokova, imam osjećaj da se već dvije godine nalazim izmedju čekića i nakovnja. Več dvije godine vlast u FBiH nije dala ni jedan gol. Ukoliko do izbora 2014. građanski orijentisana opozicija ne uspije formirati ideološki snažan blok BiH će još dublje, možda nepovratno, potonuti u blato etnokratije.
p.k.
Autor: Pedja Kojovic dana Fri, 15/03/2013 - 12:33
Kandidatura g. Fincija ucinila je ono sto se do glasanja o gradonacelniku Sarajeva cinilo nemogucim ; ujedinila je politicke blokove koje predvode SDP i SDA. Vjecnici politickih partija koje se ne mogu dogovoriti niti o jednom pitanju, niti na jednom nivou vlasti, su u ovom slucaju progovorili jednim glasom - Finci ne moze biti gradonacelnik grada u kojem zivi.
S obzirom da je po formalnom i neformalnom obrazovanju, profesionalnoj biografiji i iskustvu g. Finci daleko ispred drugih ponudjenih kandidata ocigledno je problem njegova etnicka pripadnost odnosno nepripadnost.
Postovani,
Molim Vas za odgovore na nekoliko pitanja za tekst koji radim za Balkan Insight o izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH, odnosno procesima koji tome prethode. Sta mislite o medijskom nastupu Predsjednika Federacije BiH Zivka Budimira koji je rekao da je pod pritiskom javnosti donio odluku o tome koja tri kandidata predloziti za sudije Ustavnog suda? Koliko je ispolitizirano to pitanje?
Nisam gledao medijski nastup Predsjednika FBiH Budimira, ali mi je drago da čujem da je fraza "pritisak javnosti" zaživjela i u njegovom političkom razmišljanju. Po tome se vidi da njegov nedavni odlazak u Ameriku nije bio potpuno nekoristan jer je ovakva njegova izjava sasvim sigurno rezultat boravka u jednom demokratskom političkom okruženju. Prije samo nekoliko mjeseci, kada su delegati, koji u Domu naroda predstavljaju demokratski izraženu volju glasača, od Predsjednika Budimira tražili da ode sa funkcije na koju su ga oni i izabrali, on, očigledno nije osjetio nikakav pritisak niti moralnu obavezu da ih posluša.
Što se tiče predloženih kandidata...
Ja ne vjerujem da je sadašnji način izbora sudija i tužilaca apolitičan, niti da promovira isključivo kandidate koji zadovoljavaju zakonske, moralne i profesionalne kriterije.Činjenica da je neko zloupotrebom
službenog položaja počinio krivično dijelo, ali je zbog zastare neosuđen, nije traženje dlake u jajetu nego podatak koji bi ga u vsakoj demokratskoj državi eliminirao kao kandidata za najviše sudske funkcije.
Klub Bosnjaka u Domu naroda Paralamenta Federacije BiH je blokirao izglasavanje nepovjerenja entitetskoj vladi koristeci mehanizam zastite vitalnog nacionalnog interesa, sto se prenijelo na pitanje imenovanja sudija; postoji li mogucnost (buduci da SDA de facto ima vecinu u Klubu Bosnjaka) da se sa imenovanjem sudija desi isto sto se desilo sa izglasavanjem nepovjerenja vladi?
Iako je na našoj političkoj sceni teško predvidjeti ko će s kim koalirati i ko će šta uraditi, ne vjerujem da će u ovom slučaju SDA odustati od strategije za koju su se opredjelili nakon razlaza sa SDP-om, a to je; na svaki način blokirati smjenu svojih kadrova u izvršnoj vlasti. Nejasne ustavne odredbe, situacije koje ustav i zakon ne tretira i nedefinisanost pojma vitalnog interesa predstavljaju savršen teren za takvu političku igru. Kao sto inžinjer najbolje poznaje slabe tačke mosta koji je gradio, tako i SDA poznaje zakonsku i birokratsku strukturu naše zemlje.
Kada bi se politički sukob izmedju SDP-a i SDA koji je blokirao državu na skoro svim nivoima vlasti vodio zakonodavnim sredstvima i iza sebe ostavio legislativu koja će ovakve i slične situacije u budućnosti sistemski rješiti ja bih rekao da nije baš svo vrijeme bilo uzaludno potrošeno u ovom mandatu. Nažalost, nije. Umjesto da mjenjaju loše, nelogične i neprecizne zakone i poslovnike, i jedni i drugi ih zaobilaze ili preskaču, tumače u skladu sa svojim dnevno-političkim potrebama, pravdajuci se, često, nedostatkom vremena ili neosnovanim pozivanjem na zaštitu vitalnog interesa. Ovaj će mandat, zahvaljujući talvom pristupu, biti upamćen ne samo po neuradjenom, poput prethodnih, nego i po nesposobnosti izbornih pobjednika da uopšte formiraju stabilnu izvršnu vlast.
Vi ste i na sjednici kada se to desavalo govorili o mijesanju stranackih interesa sa interesima etnickih grupa, da li mislite da se isto moze i hoce desiti i kada Dom naroda bude glasao o sudijama? U tom slucaju o cemu se radi? Da li se to moze nazvati zloupotrebom tog mehanizma i da li mislite da je realno da zbog toga nece biti nista od smjene aktuelne vlade do izbora 2014.?
Po meni stvar je vrlo jasna i ja sam to iznio kao inicijativu na prvoj sjednici Doma naroda u ovom sazivu. Najbolje rješenje, po nama, je ukidanje Doma naroda i prenos njegovih posebnih nadležnosti, kao što je mehanizam za zaštitu vitalnog interesa, na Predstavnički dom. U drugoj varijanti, ukoliko građani smatraju da je dobro da postoji jedno predstavničko tijelo kao što je Dom naroda, koje bolje nego Predstavnički dom predstavlja FBiH u etničkom i geografskom smislu, onda njegove nadležnosti ne mogu biti identične nadležnostima Predstavničkog doma i moraju biti sužene u okvir sljedećeg pitanja; postoji li nešto u odluci Vlade ili Predstavničkog doma što ugrožava vitalni interes neke etničke grupe ili pripadnika Ostalih. Znači, po nama, treba skinuti sa dnevnog reda Doma naroda svu legislativu koja je etnički neutralna, a učešće delegata u rady ovog tijela u finansijskom smislu tretirati kao dio njihovog kantonalnog mandata.
Nisam siguran da socijalni mir može izdržati do izbora 2014., a ne vidim kako se od ideološki tako različitih stranaka može napraviti Vlada koja će sprovesti bilo kakvu koherentnu politiku. Rekonstrukcija Vlade FBiH, u svakom slučaju, neće sa vlasti ukloniti političke partije koje vlast definišu kao pristup javnim resursima i njihovu zloupotrebu za lične i stranačke interese, nego će samo neke od takvih partija zamjeniti drugim. Ja, i kao građanin i kao predstavnik stranke koja ne pripada ni jednom od ovih političkih blokova, imam osjećaj da se već dvije godine nalazim izmedju čekića i nakovnja. Več dvije godine vlast u FBiH nije dala ni jedan gol. Ukoliko do izbora 2014. građanski orijentisana opozicija ne uspije formirati ideološki snažan blok BiH će još dublje, možda nepovratno, potonuti u blato etnokratije.
p.k.
-
pemanapemani
#15042 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Izvinite Peđa, ali opet dvostruki aršini.
NS je dokaz da sve može. Sa svima bez obzira na sve i svašta.
Licemjerno je uzimati u usta principjelnost, ideologiju i mantrati o nekompatibilnosti stranaka, a na gradskom nivou biti glavna "principjelna i vazda suzdržana" politička prostitutka koja se nudi baš svima. Jebi ga, ne ide.
Izvinite još jednom, stvarno mi nije bila namjera vrijeđati nekoga, posebno ne Vas.
NS je dokaz da sve može. Sa svima bez obzira na sve i svašta.
Licemjerno je uzimati u usta principjelnost, ideologiju i mantrati o nekompatibilnosti stranaka, a na gradskom nivou biti glavna "principjelna i vazda suzdržana" politička prostitutka koja se nudi baš svima. Jebi ga, ne ide.
Izvinite još jednom, stvarno mi nije bila namjera vrijeđati nekoga, posebno ne Vas.
- slucajni prolaznik
#15043 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
1.- Pedja, mozes li nam ovdje prikazati ukupan broj clanova "Nase stranke"? Ako je moguce - po godinama, obzirom da nije proslo mnogo vremena od osnivanja, te, ako moze, po kantonalnim zastupljenostima, kao i po broju clanova po opcinskim organizacijama u Kantonu Sarajevo.
2.- Drugo pitanje se odnosi na nacin biranja sarajevskog gradonacelnika: Da li ce "Nasa stranka" podnijeti inicijativu da se promijeni odredba Statuta Grada Sarajeva koja propisuje nacin biranja gradonacelnika, i da li ce "Nasa stranka" inicirati izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, cime bi izbor gradonacelnika bio podudaran izboru opcinskih nacelnika?
2.- Drugo pitanje se odnosi na nacin biranja sarajevskog gradonacelnika: Da li ce "Nasa stranka" podnijeti inicijativu da se promijeni odredba Statuta Grada Sarajeva koja propisuje nacin biranja gradonacelnika, i da li ce "Nasa stranka" inicirati izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, cime bi izbor gradonacelnika bio podudaran izboru opcinskih nacelnika?
-
Pedja Kojovic
#15044 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
slucajni prolaznik
1)
Zaista ne znam tu statistiku o kojoj me pitate.
2)
MI smo se od pocetka zalagali za direktan izbor gradonacelnika, pa i gradskih vjecnika.
Ocekivali smo da ce SDP, koji je podnio i dobio tuzbu protiv kantona, a koja se tice vracanja gradu onih nadleznosti
koji mu po principima lokalne samouprave pripadaju, sprovesti tu presudu.(S obzirom na cinjenicu da su u tom periodu imali vlast i na kantonalnom i na gradskom nivou). Tom se presudom, izmedju ostalog, regulisu direktni prihodi gradskog budzeta, nadleznosti, itd. Ocigledno je da grad sa ovakvim sastavom uposlenih u GU nije u stanju preuzeti upravljanje ni svojim prihodima niti ispunjavati svoje nadleznosti.
Poenta: MI cemo pokrenuti inicijativu za direktan izbor gradonacelnika, zahtijevati restruktuiranje GU i implementaciju
spomenute presude.
p.k.
1)
Zaista ne znam tu statistiku o kojoj me pitate.
2)
MI smo se od pocetka zalagali za direktan izbor gradonacelnika, pa i gradskih vjecnika.
Ocekivali smo da ce SDP, koji je podnio i dobio tuzbu protiv kantona, a koja se tice vracanja gradu onih nadleznosti
koji mu po principima lokalne samouprave pripadaju, sprovesti tu presudu.(S obzirom na cinjenicu da su u tom periodu imali vlast i na kantonalnom i na gradskom nivou). Tom se presudom, izmedju ostalog, regulisu direktni prihodi gradskog budzeta, nadleznosti, itd. Ocigledno je da grad sa ovakvim sastavom uposlenih u GU nije u stanju preuzeti upravljanje ni svojim prihodima niti ispunjavati svoje nadleznosti.
Poenta: MI cemo pokrenuti inicijativu za direktan izbor gradonacelnika, zahtijevati restruktuiranje GU i implementaciju
spomenute presude.
p.k.
- webby-x
#15045 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Možeš to i drugačije gledati, tj. da se NS i SDA mogu samo dogovoritiPedja Kojovic wrote:Kandidatura g. Fincija ucinila je ono sto se do glasanja o gradonacelniku Sarajeva cinilo nemogucim ; ujedinila je politicke blokove koje predvode SDP i SDA. Vjecnici politickih partija koje se ne mogu dogovoriti niti o jednom pitanju, niti na jednom nivou vlasti, su u ovom slucaju progovorili jednim glasom - Finci ne moze biti gradonacelnik grada u kojem zivi.
o raspodjeli fotelja. Zamjeraš drugima što i sami činite.
Inzistiranje na profesionalnom budžetliji Finciju jer već apsurdno.
-
matematicar_teski
#15046 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
zasto bi bio gradonacelnik grada nebosnjak? U gradu zivi 95 posto Bosnjaka? Valjda bosnjak zasluzuje da bude gradonacelnik
- slucajni prolaznik
#15047 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
matematicar_teski wrote:zasto bi bio gradonacelnik grada nebosnjak? U gradu zivi 95 posto Bosnjaka? Valjda bosnjak zasluzuje da bude gradonacelnik
Ma da, mozda cak i hodza neki...
-
matematicar_teski
#15048 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
sto da neslucajni prolaznik wrote:matematicar_teski wrote:zasto bi bio gradonacelnik grada nebosnjak? U gradu zivi 95 posto Bosnjaka? Valjda bosnjak zasluzuje da bude gradonacelnik
- Paranoid
#15049 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Svejedno...ko god bude i kakvo god ime nosio..oni tamo će ga proglasit Bošnjakom..slucajni prolaznik wrote:matematicar_teski wrote:zasto bi bio gradonacelnik grada nebosnjak? U gradu zivi 95 posto Bosnjaka? Valjda bosnjak zasluzuje da bude gradonacelnik
Nego u vezi ovog Pedjinog obrazloženja i postojeće presude u korist SDP-a...Postoji li nešto u ovom nakaradnom sistemu a da se ne mora rješavati sudski. Sud od ovolikih tužbi političara i njihovih partija nemože ni doći do gradjanski parnica...
Drugo...izbor gradonačelnika je sapunica koju čitajući komentare i pregledajući vijesti na portalima prebacim klikom na mišu brzinom svjetlosti...na isti način kao i na daljinskom kada greškom prebacim na obn, pink, ...a mislim da nisam jedini...valjda..
Sjećam se Pedja jedne priče iz prošlosti koja je meni prenesena...pa evo da i ja tebi, možda će ti pomoći oko razmišljanja da li je izbor gradonačelnika bitan u ovom vremenu u kojem živimo...a priča ide ovako..
Za vrijeme stare Jugoslavije se birao takodje predstavnik neke male opštine i komunisti nikako da se dogovore oko imena, i to je trajalo danima...a nakon svake stanke za govor se javljao jedan stari i predpenziju čovjek kojemu su uporno oduzimali glas jer je njegova rečenica kretala sa: Moja nena....
Kada su se delegati u skupštinit umorili od pregovora starac je ponovo digao ruku i napokon su se svi složili da puste starca da kaze šta ima..i on je rekao:
Moja nena je za vrijeme austrougarke vladavine imala javnu kuću i kad je trebalo izabrat ko će dočekivat goste nastala je opšta frka i nikako se nismo mogli dogovorit...Moja nena je kao vlasnica riješila slučaj tako što je dala otkaz kurvama koje su u svadji bile najjglasnije...Onda je krenuo posao i svi bili zadovoljni...
Poenta: Dvije kurve u ovom cijelom haosu u KS su SDA i SDP...zamjenom bi se stvorila idealna prilika da mali čovjek, gradjanin ovog grada bude prioritet...medjutim Pedja vaša tj Naša stranka se već dugo nalazi u postelji jedne od te dvaju kurvi....prema tome, vrlo teško da će neko očekivati od Vas da nešto promijenite...
-
Pedja Kojovic
#15050 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
lud i ponosan
Marko je clan OO stranke.
Na izborima je bio kandidovan za opstinsko vijece, ali nije prosao.
Nadam se da ce biti kandidat na narednim izborima.
Moj drug iz razreda, iz osnovne skole, i jedan od najboljih ljudi koje poznajem.
Sasvim je sigurno da je jedan dio glasaca, clanova pa i rukovodstva stranke smatrao, i smatra, da u taj sporazum nije trebalo ici. Kao sto sam pisao ovdje ranije; na sastanku na kome je donesena ta odluka satima su se suprostavljali argumenti i za i protiv, i nakon sto su saslusani donesena je demokratska odluka. Ali najveci broj onih koji su u opstoj halabuci culi samo rijeci "koalicija" i "SDA" i osjetili mucninu, se ubrzo uvjerio da NS i SDA nisu ni u kakvoj koaliciji i da se nasi stavovi i spremnost da ih iznesemo i branimo nisu promjenili.
Zvanicni razgovori sa g.Komsicem ce poceti nakon osnivacke skupstine.
To je velika i licna odluka koja se tice potrage za licnom srecom i prevelika je odgovornost ponuditi neki jednostavan savjet.
Motiv i cijeli smisao mog politickog angazmana je da odgovor na pitanje, ostati ili otici?, ucinim barem malo tezim.
Bez tog mladog i obrazovanog covjeka bice puno teze i trajace duze.
p.k.
Marko je clan OO stranke.
Na izborima je bio kandidovan za opstinsko vijece, ali nije prosao.
Nadam se da ce biti kandidat na narednim izborima.
Moj drug iz razreda, iz osnovne skole, i jedan od najboljih ljudi koje poznajem.
Sasvim je sigurno da je jedan dio glasaca, clanova pa i rukovodstva stranke smatrao, i smatra, da u taj sporazum nije trebalo ici. Kao sto sam pisao ovdje ranije; na sastanku na kome je donesena ta odluka satima su se suprostavljali argumenti i za i protiv, i nakon sto su saslusani donesena je demokratska odluka. Ali najveci broj onih koji su u opstoj halabuci culi samo rijeci "koalicija" i "SDA" i osjetili mucninu, se ubrzo uvjerio da NS i SDA nisu ni u kakvoj koaliciji i da se nasi stavovi i spremnost da ih iznesemo i branimo nisu promjenili.
Zvanicni razgovori sa g.Komsicem ce poceti nakon osnivacke skupstine.
To je velika i licna odluka koja se tice potrage za licnom srecom i prevelika je odgovornost ponuditi neki jednostavan savjet.
Motiv i cijeli smisao mog politickog angazmana je da odgovor na pitanje, ostati ili otici?, ucinim barem malo tezim.
Bez tog mladog i obrazovanog covjeka bice puno teze i trajace duze.
p.k.