Dakle idemo jedno po jedno u razbijanje mitova:
sumirprimus wrote: ↑17/01/2024 15:18
heh papa nam kriv
isto ko sto su nas turci islobodili mrske kraljevine
Papa je zahtijevao od Kralja progon krstjana, odricanje njihovo od vjere pradjedova, porobljavanje i progon. Kada se pobije i desetkuje stanovnistvo onda je obecao vojnu pomoc. Prvo se desilo, mi uradili svoje, on nije poslao nista. Zvuci kao dolazak seste flote.
Jel realno da o ovome pricamo, s obzirom da su osmanlije okupatori i unistitelji bosne,
Okupatori su bili krstaski vojnici poslani od Pape, Mlecani, Ugari koji su palili Bosnu 5 puta do dolaska Turaka, i koji su unistli Bosnu da se nije mogla branit od Osmanlijskih okupatora. Jel realno da neko ko je ucio "istoriju", a ne povijest ovo ne zna!
Papa je unistio vjeru pradjedova, te prisilno uveo katolicanstvo. Narod se nije mogao poistovjetiti sa tom vjerom. Sve tri etnicke skupine u BiH su se odrekle vjere pradjedove, a samo su danasnji Srbi zadrzali imena - ako nista.
dakle hrvatska je dobila mnogo vise Dobila je civilizacijske europske vrijednosti, drzavu,(prije hiljadu godina nije bilo drzava, no prie 400 500 hrvati suse uspjesno odbranili od osmanilja i to je glavna razlika)
Elementarno nepoznavanje POVIJESTI. Drzava je uvijek postojala, ali uredjenje je bilo drugacije, kraljevina, carevina, republika, you name it.
Tadasnje uredjenje podrucja danasnje Hrvatske nije ni slicno onome danas, niti je bilo svijesti o zajednickom identitetu, Dalmacija, Dubrovnik my god, pogledaj kartu 1593. Podrucje Banske Hrvatske je samo djelomicno odbranjeno - ali de facto nikad nije bilo nezavisno za razliku od Bosne.
Civlizacijske vrijednost? Bravo majstore, znaci preuzeli su u to doba genocidni karakter prema jevrejima, silovanja, progone i unistenje istih - aferim. Hvala, poentirao si, idemo dalje.
a bosna islam od turaka i pokoju cupriju.
tek od austrougara i pokoji put, pivnicu, vijecnicu, muzej,sta ono jos sto vrijedi .dakle opet europljani donijeli neke konkretne vrijednosti u tamni vilajet tada feudalnu bosnu totalno neizgradjenu, zapustenu, sa neobrazovanim stanovnistvom, bijedom.itd etc.
ne vrijedi. ovde ja odustajem, trla baba lan da joj prodje dan, rijedak talenat za toliko zujanja a nista konkretno ne reci. aferim, svako dobro hehe papa kriv
Osmansko carstvo je donijelo razvoj infrastrukture, obrazovanja, higijene, medicine i religiju u BiH. Kada je pocelo da pada, pala je i Bosna, te je Austrija zaista donijela novi razvoj u tada zaostalu BiH. Ali ti ne poznajes dovoljno ni istoriju ni povijest da bi razumio koliko je OC u prva 2 stoljeca izgradilo. Dok su tvoje civilizacijske vrijednosti prosipale fekalije na ulice, u nas je radio vodovod i kanalizacija.
Naravno kasnije se tocak okrenuo, pa je krscanska europa napredovala mnogo vise i dalje.
Sta da zakljucim, nepoznavanje historije, sociologije, jedino poznajes copy/paste sa mossad i SOA udzbenika. Ne upustaj se u ovakve rasprave, prepusti to Trubi rekoh ti, covjek je enciklopedija, nek ti on brani domovinu - mada ja je ni napao nisam, ti se sam uvlacis u takve rasprave.