Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kurty

#15001 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

Alfons Kauders wrote:
drug_profi wrote:key words: sa pravim ljudima
S pravim naravno, :D ali pokušavam reći da ih više nemamo - ili su u penziji ili vani. Od majstora do doktora nauka, čini se da više nemamo ljude koji bi to mogli.
Ima jerane... Ima itekako ko da ga pravi i napravi...
high_volume

#15002 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by high_volume »

kurty wrote:
Alfons Kauders wrote:... pokušavam reći da ih više nemamo - ili su u penziji ili vani. Od majstora do doktora nauka, čini se da više nemamo ljude koji bi to mogli.
Praksa koju koriste moćnici iz sistema vlasti koji upravljaju tenderima i odlukama o izvođačima cestogradnje, je da određenim firmama, bliskim SDA, konkretno Euro Asfaltu, daju poslove, a EA nema dovoljno radnika pa samo otvori gradilišta na kojima se povremeno pojavi radnik-dva, nešto sitno lopata i provrti se, čekajući da se završi prethodno gradilište i da prenese mehanizaciju i ljude. Rokovi se probijaju skoro bez izuzetka i to postaje uobičajena i redovna praksa, i niko nikom ne odgovara niti kome pada na pamet da pokrene odgovornost, niti se to smije.... Tako da to "itekako ima ko da pravi i napravi", vrijedi za mali broj inžinjera i kvalifikovanih radnika, što zapravo znači da nema...
Alfons Kauders

#15003 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

kurty wrote:
Alfons Kauders wrote:
drug_profi wrote:key words: sa pravim ljudima
S pravim naravno, :D ali pokušavam reći da ih više nemamo - ili su u penziji ili vani. Od majstora do doktora nauka, čini se da više nemamo ljude koji bi to mogli.
Ne znam care, ja to ne vidim. Ja vidim svoju raskopanu ulicu na kojoj je rok izvođenja radova pola godine, za sto metara asfalta. Vidim razvaljeno naselje kod roditelja, već tri mjeseca, niko ništa ne radi. Krenem na sjever, vidim dva lika kako rade tunel Ormanica. Krenem na jug, vidim tri lika kako rade Karaulu, koja kasni vec 6 mjeseci (a ko fol trebali završiti za osam mjeseci ukupno).

Ako imamo sposobnu operativu, ja je još vidio nisam... Ne može 15 ljudi graditi autoput na tri različita mjesta.
kurty

#15004 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

Da vidis kad se stisne , kako se radi...
obiđi sad trasu zenicke obilaznice, pa ako vidis tri vozila (auto, kombi, kamion, masina) od EA, svaka čast...
Teret iznesu podizvođači, kojih ima jako mnogo, a među njima i profesionalnih, iskusnih, modernih...
I EA napadne kad zagusti... i HI uvodi dvije smjene kad ganjaju rok... o turcima da ne pričam

Znate kad politika okupi izvođače i podizvođače kad se sarajevska obilaznica radila... i reče "za dva mjeseca je otvorenje obilaznice... ko misli da se to neče desiti, nek odmah napusti sastanak i nikad vise nece raditi"... i otvori se... jedna cijev tunela se full probi, odradi... Samo kad ima volje.. a ima ko da radi, još uvjek
Alfons Kauders

#15005 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

kurty wrote:Da vidis kad se stisne , kako se radi...
obiđi sad trasu zenicke obilaznice, pa ako vidis tri vozila (auto, kombi, kamion, masina) od EA, svaka čast...
Teret iznesu podizvođači, kojih ima jako mnogo, a među njima i profesionalnih, iskusnih, modernih...
I EA napadne kad zagusti... i HI uvodi dvije smjene kad ganjaju rok... o turcima da ne pričam

Znate kad politika okupi izvođače i podizvođače kad se sarajevska obilaznica radila... i reče "za dva mjeseca je otvorenje obilaznice... ko misli da se to neče desiti, nek odmah napusti sastanak i nikad vise nece raditi"... i otvori se... jedna cijev tunela se full probi, odradi... Samo kad ima volje.. a ima ko da radi, još uvjek
Davno je to bilo drug, nema više. Danas je jasno da se uzimaju krediti samo kako bi se otvorila pusta gradilišta, i da nikog ne boli kurac ni za rokovima ni za bilo čim drugim. Kad je to iko platio penal jer je nešto kasnilo? Čisto klepanje para, preskupo plaćamo nerad i tuđe bogaćenje.

Svakodnevno gledam naše firme kako rade ulice po gradu, magistrale, pa i dionice autoputa. Uz dužno poštovanje, nijednoj od njih ne bih dao da mi asfaltira ulaz u dvorište - radili bi ga tri godine i koštao bi me 100,000 maraka.

Neka care, ja navijam da svaki tender dobije strana firma, a ne lokalni stranački hohštapleri koji su zadnji rok u životu ispoštovali kad su se rodili nakon 9 mjeseci trudnoće. Ne može se tako raditi. Riječ je o milijardama, a ljudi se odnose prema poslu kao da prave čučavac na vikendici.
Thorgerson

#15006 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Ovo je istina, kad se pritisne rade naši ko japanci. ;-)

Rođak je radio kad su završavali 2014 Tarčin - Vlakovo. Kakav je tu pritisak bio. :-) Oni su bili podizvodjaci, samo im dosli i rekli rok je tad i tad. MORA se završit. Radili po 20h na dan. Niko te nista ne pita mozes ne mozes - MORAŠ.
doktor78

#15007 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by doktor78 »

Alfons Kauders wrote:
Neka care, ja navijam da svaki tender dobije strana firma, a ne lokalni stranački hohštapleri koji su zadnji rok u životu ispoštovali kad su se rodili nakon 9 mjeseci trudnoće.
:lol: :lol: :lol:
Oplakah
mijonja

#15008 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mijonja »

Alfons Kauders wrote:

Davno je to bilo drug, nema više. Danas je jasno da se uzimaju krediti samo kako bi se otvorila pusta gradilišta, i da nikog ne boli kurac ni za rokovima ni za bilo čim drugim. Kad je to iko platio penal jer je nešto kasnilo? Čisto klepanje para, preskupo plaćamo nerad i tuđe bogaćenje.

Svakodnevno gledam naše firme kako rade ulice po gradu, magistrale, pa i dionice autoputa. Uz dužno poštovanje, nijednoj od njih ne bih dao da mi asfaltira ulaz u dvorište - radili bi ga tri godine i koštao bi me 100,000 maraka.

Neka care, ja navijam da svaki tender dobije strana firma, a ne lokalni stranački hohštapleri koji su zadnji rok u životu ispoštovali kad su se rodili nakon 9 mjeseci trudnoće. Ne može se tako raditi. Riječ je o milijardama, a ljudi se odnose prema poslu kao da prave čučavac na vikendici.
Onda Počitelj - Zvirovići ima nade, Kinezi dobili :)
drug_profi

#15009 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Uvijek sam bio za domaće snage, ali očito je da je tu na djelu pakleni plan.
Zato, slažem se, daj kineze, turke, bilo koga ko nema vremena da razvlači posao.
Alfons Kauders

#15010 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

drug_profi wrote:Uvijek sam bio za domaće snage, ali očito je da je tu na djelu pakleni plan.
Zato, slažem se, daj kineze, turke, bilo koga ko nema vremena da razvlači posao.
Ja to gledam ovako:

- Domaćim firmama je cilj dobiti ugovor, pa onda uporedo s njim raditi druge projekte, a ugovorene poslove samo kad nemaju gdje drugo angažovati radnike i operativu. Domaće firme zarađuju novac na kašnjenju. Nema penala, to im je "sigurica" i u interesu im je da razvlače radove, jer uporedo rade druge stvari.

- Strana firma zarađuje novac tako što dođe i odradi posao. Oni zarađuju novac na izvođenju radova, ne na poslovima sa strane i kašnjenju.

Zašto onda angažovati domaće, kad im je zapravo u interesu da ne urade posao koji su ugovorili?
bingov buraz

#15011 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by bingov buraz »

Daj Kinezima nek ga izgrade daj im 30 godina koncesiju i ćao,svakako ovi naši to za 30 godina završiti ne mogu.
Naravno vladajući to neće dopustiti jer ne daje prostora za "ugradnju".
Alfons Kauders

#15012 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

bingov buraz wrote:Daj Kinezima nek ga izgrade daj im 30 godina koncesiju i ćao,svakako ovi naši to za 30 godina završiti ne mogu.
Hajmo samo zamisliti koliko bi im godina trebalo da urade Prenj i mostarsku zaobilaznicu?

Našim 50 godina, Kinezima 50 mjeseci... I onda raja kaže treba dati domaćim firmama da rade. Treba, neka dovoze hranu i piće Kinezima i Turcima, neka nahrane cuke i to je to.
escobar__

#15013 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by escobar__ »

Alfons Kauders wrote:Našim 50 godina, Kinezima 50 mjeseci... I onda raja kaže treba dati domaćim firmama da rade. Treba, neka dovoze hranu i piće Kinezima i Turcima, neka nahrane cuke i to je to.
:lol: :thumbup:
bingov buraz

#15014 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by bingov buraz »

Alfons Kauders wrote:
bingov buraz wrote:Daj Kinezima nek ga izgrade daj im 30 godina koncesiju i ćao,svakako ovi naši to za 30 godina završiti ne mogu.
Hajmo samo zamisliti koliko bi im godina trebalo da urade Prenj i mostarsku zaobilaznicu?

Našim 50 godina, Kinezima 50 mjeseci... I onda raja kaže treba dati domaćim firmama da rade. Treba, neka dovoze hranu i piće Kinezima i Turcima, neka nahrane cuke i to je to.
A ovo za Kineze i cuke se čak da iskombinovati nešto :mrgreen:
Dva goruća problema odjednom riješiti.
Alfons Kauders

#15015 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

bingov buraz wrote:
Alfons Kauders wrote:

A ovo za Kineze i cuke se čak da iskombinovati nešto :mrgreen:
Dva goruća problema odjednom riješiti.
Kad već ne znaju raditi i graditi, možda znaju okrenuti Pujdu na ražnju...
drug_profi

#15016 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ja sam se u to uvjerio kad sam sam (i sa komsijama) "investirao" u put prema vikendici.
Nasli nekoliko ponuda, odabrali najbolju i onda ide pitanje jel nam se zuri? Ono, nije o glavu, nemojte fuserit samo, ali daj da bar za mjesec bude gotovo.
I na kraju se svelo na to da rade samo subotom.
Evo sad kad smo ih zaganjali i obecali da im necemo marke vise dati, udarise 4 dana zaredom i zavrsise.
A firma prava, nije dundjer. To im je valjda sada furka. Nema građevinaca, otišlo sve vani, a sve ih izgleda gladan q. pravio.
Last edited by drug_profi on 19/07/2019 10:39, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#15017 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

drug_profi wrote:Ja sam se u to uvjerio kad sam sam (i sa komsijama) "investirao" u put prema vikendici.
Nasli nekoliko ponuda, odabrali najbolju i onda ide pitanje jel nam se zuri? Ono, nije o glavu, nemojte fuserit samo, ali daj da bar za mjesec bude gotovo.
Evo sad kad smo ih zaganjali i obecali da im necemo marke vise dati, udarise 4 dana zaredom i zavrsise.
A firma prava, nije dundjer.
Čim je domaća - dunđer je. :lol:
RJ57

#15018 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RJ57 »

da dođe neko skroz neupućen i da mu treba objasniti kako stvari kod nas ferceraju, samo im daj primjer izgradnje autoputeva i sve će im biti jasno. tj. neće im ništa biti jasno ali će se okrenuti i otići nazad odakle god da su došli bez ikakve želje i namjere da se ikad vrate .... osim ako nisu došli žderat i lokat!
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#15019 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

ima dobrih ljudi u svakom poslu, ali džabe kad sve kasni po 6mj minimalno... i najmanji poslovi

eto tu karaulu što spominju svaki mjesec pomiču rok za mjesec, sve to košta. šta misliš da kući dovedeš da ti lijepi pločice, pa svaki dan po jednu?

očigledno je da je EA otišao dole u Neum, dole sam im najviše kamiona vidio :mrgreen:
drug_profi

#15020 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Haj što sam ja lijepio 5 kvadrata plocica 3 dana, nikad prije u životu nisam, pa eto probao - nije lose ispalo.
Ali cini mi se da bi i ovaj put koji su mi pravili uradio isto "brzo" ko i ova firma. Mozda i isto kvalitetno. Nije velika mudrost osalovat malo podzida, ubaciti drenaznu cijev i zasut tamponom.
Tako isto mi izgleda i ovo sto se radi na autoputevima. Niko nista ne zna, prvi put u zivotu vide projekat i mehanizaciju, i cekaju da dodje onaj jedan sto kao zna...
Alfons Kauders

#15021 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

drug_profi wrote:Haj što sam ja lijepio 5 kvadrata plocica 3 dana, nikad prije u životu nisam, pa eto probao - nije lose ispalo.
Ali cini mi se da bi i ovaj put koji su mi pravili uradio isto "brzo" ko i ova firma. Mozda i isto kvalitetno. Nije velika mudrost osalovat malo podzida, ubaciti drenaznu cijev i zasut tamponom.
Tako isto mi izgleda i ovo sto se radi na autoputevima. Niko nista ne zna, prvi put u zivotu vide projekat i mehanizaciju, i cekaju da dodje onaj jedan sto kao zna...
A i taj jedan je zapravo iz stranke. :)
BadBoy

#15022 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BadBoy »

drug_profi wrote:Ja sam se u to uvjerio kad sam sam (i sa komsijama) "investirao" u put prema vikendici.
A firma prava, nije dundjer. To im je valjda sada furka. Nema građevinaca, otišlo sve vani, a sve ih izgleda gladan q. pravio.

Zato ste trebali raspisati međunarodni javni poziv za odabir izvođača radova na projektu "Aslfatiranje pristupnog puta na vikendici - LOT1". :D :D
Alfons Kauders

#15023 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

I evo redovne doze političke propagande JPAC:

https://www.klix.ba/biznis/privreda/nap ... /190719058

Nakon 11 mjeseci radova, napravili su tri objekta:
Radovi na poddionici autoceste na Koridoru 5C Buna – Počitelj odvijaju se planiranom dinamikom, a objekti koji su do sada završeni su potputnjak Bivolje Brdo, jedan životinjski prolaz, i natputnjak Grabovina, saopćeno je iz Autocesta Federacije BiH
escobar__

#15024 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by escobar__ »

Potputnjak, natputnjak (ko smišlja ove jebene nazive!?) i životinjski prolaz. Aferim. :lol:
Alfons Kauders

#15025 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

escobar__ wrote:Potputnjak, natputnjak (ko smišlja ove jebene nazive!?) i životinjski prolaz. Aferim. :lol:
Jedan radnik napravio potpunjak, drugi natputnjak, treći životinjski prolaz.

Sva tri radila! :lol:
Post Reply