nisu, bosnjo je endemska vrstabersK wrote:
Ma dobro nisam odmah ubro na šta se odnosilo ovo s otpadom. Po pik radnjama ima samo za dizelase set i lamela. Pa nisu valjda astrini 1.6 benzinci endemske vrste
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- commendatore
#15001 Re: Pitamo Mehanicare ?
-
tempuser
#15002 Re: Pitamo Mehanicare ?
Euromotorio Sip, Simimpex i Total trade Lukavica, Skoljic aerodrom (na ova 3 bi mogao naci nekog boljeg proizvodjaca), Unitrade Pijacna Stup, Automerc Skoro Alipasino, Kare Cvila, Hrasno, Hondas SocijalnobersK wrote:
Ma dobro nisam odmah ubro na šta se odnosilo ovo s otpadom. Po pik radnjama ima samo za dizelase set i lamela. Pa nisu valjda astrini 1.6 benzinci endemske vrste
- Ned071
#15004 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sve se moze naruciti, brzo dođe akp nema trenutno... Blok potrazi kod onog lika sto drzi otpad pred Vitezom...
I kaze se homokineticki
I kaze se homokineticki
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#15005 Re: Pitamo Mehanicare ?
homofobni *Ned071 wrote:Sve se moze naruciti, brzo dođe akp nema trenutno... Blok potrazi kod onog lika sto drzi otpad pred Vitezom...
I kaze se homokineticki
- drug_profi
#15006 Re: Pitamo Mehanicare ?
ne znam bih li ja to u svoje auto ako je homo...
Samo strejt.
Samo strejt.
- drug_profi
#15007 Re: Pitamo Mehanicare ?
Imas na piku nekoliko 1,6 benzinaca za dijelove sa ispravnim motorom. Samo je pitanje koji ti motor treba.bersK wrote:
A evo ti broj Opel tima iz Viteza: 063/117-176
-
Throttle
#15008 Re: Pitamo Mehanicare ?
Opel Tim je jedan od najskupljih otpada vjerovatno u BiH
-
NediM17
#15009 Re: Pitamo Mehanicare ?
Evo iskopao sam informacije koje su provjerene i tacne.Me_again wrote:Kada bi auto samo "ucilo" onda bi bilo konfuzije sa senzorima istog automobila koje se nalazi pored, npr na semaforu i slicno.NediM17 wrote:
Ima li neko Cee'd sa ovakim tockovima? Ako ima, da li bi bio voljan da zamijenimo jedan tocak, da provjerimo sta ce se desiti sa TPMS sistemom?
Jedni tvrde da se ID-jevi senzora moraju unositi putem dijagnostike u ECU prilikom zamjene istih (sto znaci da moras ici u servis da ti prekodiraju ECU, iako imas dva seta tockova i dva seta OEM senzora), drugi da auto sve sam nauci (sto bi bilo puno normalnije i bolje), pa bih zelio eksperimentalno rijesiti svaku dilemu.
Pitanje je samo koliko ID senzora moze ECU upamtiti odnosno koliko ih se moze prijaviti u ECU. Neki proizvodjaci trpe do 9 komada tako da se mogu bezbolno mijenjati setovi tockova ali za Kia / Hyundai korporaciju mislim da se radi samo o 4/5 komada tako da svaki put pri zamjeni setova moras programirati ECU.
Glupost, naravno. Meni je puno bolji sistem preko ESP-a za kojeg ne trebaju ni senzori.
Hyundai/KIA ECU nije u stanju da pamti vise od jednog seta tockove, tj. cetiri sezora, sto znaci da mozes imati upisan max. jedan set.
Medjutim, Hyundai/KIA ECU ce sam sebi upisati nove ID-jeve senzora nakon 30-50km voznje, odnosno momentalno ako senzore prekodiras.
Dakle, dovoljno je imati dva seta tockova sa 2 seta OEM senzora, ECU ce sam sve dalje odraditi. Ne treba nista kodirati.
Opet, ako neko ima ovakve tockove, a voljan je da probamo zamijeniti jedan ili dva, ne bi mi bilo mrsko.
Senzor u ovlastenom KIA servisu za moj auto kosta 240KM, u Hyundai servisu (isti kat. broj) 170KM, dok se sa interneta moze naruciti za oko 60KM/kom. Pricam o OEM senzorima.
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#15010 Re: Pitamo Mehanicare ?
Auto Ilma Jelah pa 3 mjesta praznaThrottle wrote:Opel Tim je jedan od najskupljih otpada vjerovatno u BiH
-
UterivacDugoga
#15011 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ovi u ilmi prodaju skuplje polovne dijelove nego koliko kostaju novi u ovlastenom servisuliaar wrote:Auto Ilma Jelah pa 3 mjesta praznaThrottle wrote:Opel Tim je jedan od najskupljih otpada vjerovatno u BiH
-
Throttle
#15012 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma isto je i sa Jegerom (Opel Tim), Dankom koji drzi BMW otpad u Vitezu itd. Ako dodjes njima znaci da nemas izbora i onda paljenje po usima
-
tempuser
#15013 Re: Pitamo Mehanicare ?
U princpu je tako sa svakim otpadom koji drzi neki monopol.
Ilma je skupa, ali je dobro opremljena, kome je nuzda i zurba kupuje kod njih, zato i opstaju
Ilma je skupa, ali je dobro opremljena, kome je nuzda i zurba kupuje kod njih, zato i opstaju
-
Stari kenjac
#15014 Re: Pitamo Mehanicare ?
tempuser wrote:To nije ista stvar... Taj ventil s pomenuh na predhodnoj strane, i mjenja se sam, a nekomplet kompresor i kosta otpirlike 160 KM-170 KM (zamjenio na nekoj sluzbenoj skodi prije 4-5 god).amar1994 wrote:kolega iz Srbije je to odradio na 2008 A3 1,9 za 100e ,
Citiram post
Majstori su detektovali da je regulacioni ventil na kompresoru klime otisao, koji su i zamenuli i vakumirali mi sistem i dopunili freonom. Za sada ladi kao u frizideru. Imam garanciju 6 meseci i nasut mi je uv u sistem da bi za 2 nedelje dosao kod njih na besplatnu proveru da li negde ima curenje.
Sve to me je "ohladilo" za 100e.
kakva je to deracina , 640KM
Pa i u mom slucaju su ponudili opciju da nesto rade na kompresoru, 140 KM, ali da za hevtu moze da se desi isto, te zbog toga nema ni dana garancije.
-
tempuser
#15015 Re: Pitamo Mehanicare ?
Koliko su meni objasnili, kvar ventila je vezan za problem u samom ventilu, a ne za vanjske faktore koji bi opet pokvatilo ventil meni to vise objasnjenje djeluje da oni nisu sigurni sta je problem pa prave odstupnicu ako fule.Stari kenjac wrote:
Pa i u mom slucaju su ponudili opciju da nesto rade na kompresoru, 140 KM, ali da za hevtu moze da se desi isto, te zbog toga nema ni dana garancije.
Ja sam svojevremeno manupilisao sa vecim brojem sl. auta i imao sam razlicitih problema sa klimama, od banalog kao sto je senzor unutrasnje temp do kompresora i nekad se kvar fakat morao rjesavati putem eliminacije. Imali smo jednu Fabiu koja je imala faktomski kvar, klima je bez ikakvog pravila prestajala da radi i problem nije bio ni u cem na sta su simptomi ukazivali pa se krenulo sistemom eliminacije. Na kraju se slucajno nadoslo da pritisak padne na 0 iako je sistem pun i ispostavi se da je problem u samom hladnjaku koji je fizicki bio bez ostecenja i nije curio. Na autu je nesto radjeno sprijeda, a to niko nije znao, pa je stavljen ili polovan hladnjak klime ili je original bio otvoren o toku popravka pa je pokupio vlagu. U hladnjaku valjda postoje neke hidro-nesto kuglice se koje pod uticam vlage rasire i blokiraju protok. Zato je nov hladnjak dodje hermeticki zatvoren.
-
Stari kenjac
#15016 Re: Pitamo Mehanicare ?
tempuser wrote:Koliko su meni objasnili, kvar ventila je vezan za problem u samom ventilu, a ne za vanjske faktore koji bi opet pokvatilo ventil meni to vise objasnjenje djeluje da oni nisu sigurni sta je problem pa prave odstupnicu ako fule.Stari kenjac wrote:
Ja sam svojevremeno manupilisao sa vecim brojem sl. auta i imao sam razlicitih problema sa klimama, od banalog kao sto je senzor unutrasnje temp do kompresora i nekad se kvar fakat morao rjesavati putem eliminacije. Imali smo jednu Fabiu koja je imala faktomski kvar, klima je bez ikakvog pravila prestajala da radi i problem nije bio ni u cem na sta su simptomi ukazivali pa se krenulo sistemom eliminacije. Na kraju se slucajno nadoslo da pritisak padne na 0 iako je sistem pun i ispostavi se da je problem u samom hladnjaku koji je fizicki bio bez ostecenja i nije curio. Na autu je nesto radjeno sprijeda, a to niko nije znao, pa je stavljen ili polovan hladnjak klime ili je original bio otvoren o toku popravka pa je pokupio vlagu. U hladnjaku valjda postoje neke hidro-nesto kuglice se koje pod uticam vlage rasire i blokiraju protok. Zato je nov hladnjak dodje hermeticki zatvoren.
A sta da radim, ja sam laik. U ovaj servis sam isao kod momka po preporuci zajednickog prijatelja. I rezultat je to sto sam napisao...???
-
tempuser
#15017 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nista... Ja ovo napisah samo kao ilustraciju kako nekad ljudi nisu sigurni u svoju dijagnozu pa prave odstupnicu i kako nekad nemaju drugog izbora nego da gataju.Stari kenjac wrote:
A sta da radim, ja sam laik. U ovaj servis sam isao kod momka po preporuci zajednickog prijatelja. I rezultat je to sto sam napisao...???
- Optimist
#15018 Re: Pitamo Mehanicare ?
Za te pare bi ja gledao u lampicu kako svijetli onih 5 mjeseci zimi koliko mi trebaju zimski set i zimske gume.NediM17 wrote:
Evo iskopao sam informacije koje su provjerene i tacne.
Hyundai/KIA ECU nije u stanju da pamti vise od jednog seta tockove, tj. cetiri sezora, sto znaci da mozes imati upisan max. jedan set.
Medjutim, Hyundai/KIA ECU ce sam sebi upisati nove ID-jeve senzora nakon 30-50km voznje, odnosno momentalno ako senzore prekodiras.
Dakle, dovoljno je imati dva seta tockova sa 2 seta OEM senzora, ECU ce sam sve dalje odraditi. Ne treba nista kodirati.![]()
Opet, ako neko ima ovakve tockove, a voljan je da probamo zamijeniti jedan ili dva, ne bi mi bilo mrsko.
Senzor u ovlastenom KIA servisu za moj auto kosta 240KM, u Hyundai servisu (isti kat. broj) 170KM, dok se sa interneta moze naruciti za oko 60KM/kom. Pricam o OEM senzorima.
-
Stari kenjac
#15019 Re: Pitamo Mehanicare ?
Razuijem te potpuno. Nagledo sam se i ja dundjera i prevaranata. meni je 60 i kusur godina...tempuser wrote:Nista... Ja ovo napisah samo kao ilustraciju kako nekad ljudi nisu sigurni u svoju dijagnozu pa prave odstupnicu i kako nekad nemaju drugog izbora nego da gataju.Stari kenjac wrote:
-
NediM17
#15020 Re: Pitamo Mehanicare ?
Narucit cu OEM senzore preko interneta.Optimist wrote:Za te pare bi ja gledao u lampicu kako svijetli onih 5 mjeseci zimi koliko mi trebaju zimski set i zimske gume.NediM17 wrote:
Evo iskopao sam informacije koje su provjerene i tacne.
Dakle, dovoljno je imati dva seta tockova sa 2 seta OEM senzora, ECU ce sam sve dalje odraditi. Ne treba nista kodirati.![]()
Ovi u Kiji neka ih mami prodaju za te novce koje traze, a isti su mi i tvrdili da moram kodirati senzore svaki put, sto nije istina.
Ne mogu ja nikakvih lampica po instrument tabli, ni od vode za brisace, a kamo li sta drugo.
Radije bih onda koristio fabricke felge, a samo gume premontiravao svake sezone.
- Bakir1
#15021 Re: Pitamo Mehanicare ?
a sto mislis da ce prijavljivati gresku ako nemas senzora?
pasat sam ugasi opciju mjerenja pritiska u gumama, nema greske ni bilo cega drugog, dok vrati ljetni set eto nazad i informacije o pritisku u gumama
pasat sam ugasi opciju mjerenja pritiska u gumama, nema greske ni bilo cega drugog, dok vrati ljetni set eto nazad i informacije o pritisku u gumama
-
NediM17
#15022 Re: Pitamo Mehanicare ?
Na Kiji/Hyundaiju nije tako. Ako nemas senzore svijetli TPMS lampica non-stop.
- amar1994
#15023 Re: Pitamo Mehanicare ?
zar nisu i oni presli na mjerenje preko ABS senzora 
-
NediM17
#15024 Re: Pitamo Mehanicare ?
Koliko mi je poznato svi KIA/Hyundai modeli koriste direktni metod mjerenja pritiska.
OEM broj za moj Cee'd je 52933B1100, a proizvodjac senzora je Continental.
OEM broj za moj Cee'd je 52933B1100, a proizvodjac senzora je Continental.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#15025 Re: Pitamo Mehanicare ?
Moze li se na neki nacin dijagnostikom iskljuciti ta opcija????