gdje ?славянин wrote:Steta, nikada nece upoznati blagodati i ljepotu zivljenja
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- Connaisseur Karlin
#15001 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- Connaisseur Karlin
#15002 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
pa u BiH , na odmoru, narod susrece povratnike u BiH , zive dobro, vratili se jer im je tako bolje , a ne zato jer nisu uspjeli vanidoboj71 wrote:Jao kako vi sve znate .odlicno.
sto osoba sa srednjom sksoliom moze raditi u Americi , osim fizikaneriti , i sebi laskati kako joj je tako bolje negou BiH , pa naravno da jeoj je bolje u Aerici, jer nema izbora , jer za povratak treba imati nesto u tintari
- Connaisseur Karlin
#15003 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
drugo, dijaspora udana/ozenjena za amerikanca nema izbora, amerika forever 
-
doboj71
#15004 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
ako znas engleski ,onda znas sta su 'trades".Ako su za tebe ti poslovi fizikaneri,onda ok .Znaci elektricari ,vodoinstalateri ,mehanicari ,majstori za grijanje i klime fizikaneri ?bravo.
- Connaisseur Karlin
#15005 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
imas privatnike prodavnica ili kafica u SAD , sto ce oni raditi u BiH , ako nemau nesto pametnije za investiranje , a ralno receno, ni ne prave nesto narocito da bi mogli reci da zive dobrodoboj71 wrote:ako znas engleski ,onda znas sta su 'trades".Ako su za tebe ti poslovi fizikaneri,onda ok .Znaci elektricari ,vodoinstalateri ,mehanicari ,majstori za grijanje i klime fizikaneri ?bravo.
nisam gore spomenute zanatlije ni spominjala, oni su potpuno drugacija kategorija, jer su strucna sprema , a ne obicna srednjsoklska , npr. krojacka ili trgovacka struka
-
doboj71
#15006 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
ja sam zavrsio srednju skolu nekad davno,1990(eletrotehnicka).nesto slicno sad radim ,blisko toj struci.A ko hoce i zeli moze da zavrsi razne kurseve ,sko le ,nocne ,itd .Ne trpajte sve u isti kos .Connaisseur Karlin wrote:pa u BiH , na odmoru, narod susrece povratnike u BiH , zive dobro, vratili se jer im je tako bolje , a ne zato jer nisu uspjeli vanidoboj71 wrote:Jao kako vi sve znate .odlicno.![]()
sto osoba sa srednjom sksoliom moze raditi u Americi , osim fizikaneriti , i sebi laskati kako joj je tako bolje negou BiH , pa naravno da jeoj je bolje u Aerici, jer nema izbora , jer za povratak treba imati nesto u tintari
Rjetko se ko vraca iz amerike ,ili od bilo gdje u bosnu .Nije samo zbog love ,nego zbog 100 drugih faktora.Tema prezvakana 100 puta .Lakse se zivi ,djeca imaju bolju buducnost ,niko me ne pita za stranku zbog posla,niti me zaposle zbog amidze ,dajdze ,tetke...
Ako imate neka konkretna pitanja ,pitajte .Na poslu sam pa dosadno ,imam vremena .
- славянин
#15007 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kazu da je prosjek rada u Americi 60-80 sati sedmicno (barem ovdje na forumu) - pa da te pitam kako izdrzisdoboj71 wrote:
ja sam zavrsio srednju skolu nekad davno,1990(eletrotehnicka).nesto slicno sad radim ,blisko toj struci.A ko hoce i zeli moze da zavrsi razne kurseve ,sko le ,nocne ,itd .Ne trpajte sve u isti kos .
Rjetko se ko vraca iz amerike ,ili od bilo gdje u bosnu .Nije samo zbog love ,nego zbog 100 drugih faktora.Tema prezvakana 100 puta .Lakse se zivi ,djeca imaju bolju buducnost ,niko me ne pita za stranku zbog posla,niti me zaposle zbog amidze ,dajdze ,tetke...
Ako imate neka konkretna pitanja ,pitajte .Na poslu sam pa dosadno ,imam vremena .
- Connaisseur Karlin
#15008 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
drago mi je da si sretan u americi , jer nemas boljeg izboradoboj71 wrote:ja sam zavrsio srednju skolu nekad davno,1990(eletrotehnicka).nesto slicno sad radim ,blisko toj struci.A ko hoce i zeli moze da zavrsi razne kurseve ,sko le ,nocne ,itd .Ne trpajte sve u isti kos .Connaisseur Karlin wrote:pa u BiH , na odmoru, narod susrece povratnike u BiH , zive dobro, vratili se jer im je tako bolje , a ne zato jer nisu uspjeli vanidoboj71 wrote:Jao kako vi sve znate .odlicno.![]()
-
doboj71
#15009 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Haha,ti ne kontas ,ili se zajebavas .jedan je zivot ,trebam ga provesti natezuci se za sve .I
- Connaisseur Karlin
#15010 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
pa o tome ti pricam, imas ili nemas izboradoboj71 wrote:Haha,ti ne kontas ,ili se zajebavas .jedan je zivot ,trebam ga provesti natezuci se za sve .I
-
doboj71
#15011 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
To ti neko dobro laze.Ja radim na koledzu , odrzavanje klima i grijanja za vece zgrade.40 sati sedmicno, druga smjena, 3-11:30.Nekad ako se nesto pokvari , zovu me za. Prekovremeno, do mene je ako hocu da idem.posto je unija , zovu nas po duzini iskustva na poslu.славянин wrote:Kazu da je prosjek rada u Americi 60-80 sati sedmicno (barem ovdje na forumu) - pa da te pitam kako izdrzisdoboj71 wrote:
ja sam zavrsio srednju skolu nekad davno,1990(eletrotehnicka).nesto slicno sad radim ,blisko toj struci.A ko hoce i zeli moze da zavrsi razne kurseve ,sko le ,nocne ,itd .Ne trpajte sve u isti kos .
Ako imate neka konkretna pitanja ,pitajte .Na poslu sam pa dosadno ,imam vremena .![]()
-
doboj71
#15012 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ako imas djecu ,zivot nikad nije monoton .Uvijek se nesto radi ,planira .Odmori zajedno ,skole ,putovanja .Connaisseur Karlin wrote:pa o tome ti pricam, imas ili nemas izboradoboj71 wrote:Haha,ti ne kontas ,ili se zajebavas .jedan je zivot ,trebam ga provesti natezuci se za sve .Iljudi lako odustanu , naviknu se na sigurnost , zivot im postane jednsotavno monton
-
doboj71
#15013 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Da jos dodam;ima i onih koji rade neki extra posao,cicsenje kuca, office,pa tu lovu cuvaju za odmor ili salju rodbini .doboj71 wrote:To ti neko dobro laze.Ja radim na koledzu , odrzavanje klima i grijanja za vece zgrade.40 sati sedmicno, druga smjena, 3-11:30.Nekad ako se nesto pokvari , zovu me za. Prekovremeno, do mene je ako hocu da idem.posto je unija , zovu nas po duzini iskustva na poslu.славянин wrote:Kazu da je prosjek rada u Americi 60-80 sati sedmicno (barem ovdje na forumu) - pa da te pitam kako izdrzisdoboj71 wrote:
Ako imate neka konkretna pitanja ,pitajte .Na poslu sam pa dosadno ,imam vremena .![]()
Cak sam upoznao naseg covjeka koji je radio dva puna posla .Lud .
Sve je do osoba i kako hoce da zive .
-
doboj71
#15014 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
600 stranica vec ,a korisnih stvari ni 10 stranica .I od tih 10 ,rijetko tko pomene vrlo vaznu stvar po meni ;penziono osiguranje i penzije.Ako neko u bosni radi za minimalac od 500 km godinama ,i doceka penziju ,kolika ce ta penzija biti? moze li se normalno zivjeti od te zaradjene penzije?tesko .Cak i oni koji zaradjuju oko 1000 km ,da ;li ce i njihove penzije biti dovoljne za pristojan zivot?
- Rugafet
#15015 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
I ja radim četeres sati, a mogu i pedeset ako oću al neću.
Nek digne dva prsta ko kapira o čemu piše i šta je poenta Consandur Karlinih upisa ovdje, da mi objasni ako nije problem
Nek digne dva prsta ko kapira o čemu piše i šta je poenta Consandur Karlinih upisa ovdje, da mi objasni ako nije problem
-
moonca
#15016 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ako si mladje dobi i ako bi ti tih 10 sati mjesecno znacajno povecali prihod, zasto to ne bi iskoristio. 
- insomnia78
#15017 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ah. Dolazimo do magicnog drugog posla.
Supet je sve. Dobra plata, ne radi se puno ali ako uzmes drugi pos’o
Supet je sve. Dobra plata, ne radi se puno ali ako uzmes drugi pos’o
- insomnia78
#15018 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Uz to naravno trebas nauciti jezik i jos se usavrsavati. Ta neces valjda u magacinu ostati citav zivot 
- muha_sa
#15019 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Fudo387 wrote:Ziv bio, sve najbolje.amidzazeher wrote:
![]()
![]()
Nema te tako dugo i kad dodjes moram 10 stranica na temi procitati!! Ali nije mi zao jer si je prekucao vala!!
I da znas da si me do suza nasmijao! Ohmygoosh!!
Ove levate sto te tjeraju u banovice samo i dalje na trehu, jadni ako nekog ne isprovociraju za ban hoce im nesto biti. Smisao njihovog ”forumanja” se svede samo na to, dusha im se napuni valjda, a ja bih rekao obicna fukarastina!
Uzivaj Fudara i aBda mozda se nekad i sretnemo ako te Havana opet izradi
Eo me ko Nehru...
amidzazeher
ona sisulja iz granapa mu pamet pomutila
-
mali_balon
#15020 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa nesta tipa, koliko sam ja skontao, ona vazda nadje nesta zanimljivije i bolje od nas smrtnika.....tamo joj lik govori kako mu je super u americi a ona kaze pa OK ako si zadovoljan i nemas nista bolje....sta hoce da kaze...hoce da kaze da je ok sto ti trpas zeni u njojzu.....ali ne trudis se da joj ga metnes u zeljanik.....ne uzimajuci u obzir da si ti kao osoba mozda zadovoljan njojzom i neces u zeljanik jer mozda smatras da nije higijenski, ponizavas szeni itd itd.....hoce da kaze da trebas teziti zeljaniku, necem boljem, jer tako razmisljaju intelektualno zrele osobe, bez obzira sto si zadovoljan svojm bijednim zivitom, ona ipak tezi tome da ga primi u zeljanik jer njen itelekt nije u stanju da se zadovolji sa njojzomRugafet wrote:I ja radim četeres sati, a mogu i pedeset ako oću al neću.
Mozda ni ja nisam dobro skonto.......
- 512MB
#15021 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa evo Sherlock sta ti mislis sta bi ova slika trebala predstavljati:Bullet Tooth Tony wrote:Jel ti mrsko da nam kazes svrhu tvog posta, evo, sto si ti stavio sad sliku ovog smeca uz ovaj komentar.. Sta hoces da kazes? Sta ti je cilj posta ovog?512MB wrote:Hos rec da u Bosni nije, vid ljepoteespn wrote:U Beču je deponija smeća popularno izletište
https://www.klix.ba/lifestyle/u-becu-je ... /190516038![]()
Isto ljudi mamlazi i ne znaju da ima smeca u Bosni pa et ti iz Beca im reci...
Eto te ko fudin rodjak iz dizeldorfa.. Kme vidi kako je nam u becu a vama nije kme kme
a) poznato umjetnicko djelo "plastika osvaja krajolik"
b) cinjenicu da smo pogan narod kojem nije nista sveto i koji ne drzi do sebe i svoje djece
c) netaknutu prirodu i cista rjecna korita
Sta mislis bajo moj?
- Rugafet
#15022 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma odradim ja dvije subote, dobrovoljno jel, uzmem im par stoja za to i tako...Taman mi to fino dodje za Rossa,kohlsa, razne molove i papa john'sovemoonca wrote:Ako si mladje dobi i ako bi ti tih 10 sati mjesecno znacajno povecali prihod, zasto to ne bi iskoristio.
mali balon, dobro si ti to povezo i ja sam otprilike tako nešto kontao
Last edited by Rugafet on 17/05/2019 07:01, edited 1 time in total.
- HAVANA
#15023 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Znaci dojka nam je razjebala sijelo? Eeee ,sta je sve muskarac u stanju radi zene uraditi.muha_sa wrote:Fudo387 wrote:Ziv bio, sve najbolje.amidzazeher wrote:
![]()
![]()
Nema te tako dugo i kad dodjes moram 10 stranica na temi procitati!! Ali nije mi zao jer si je prekucao vala!!
I da znas da si me do suza nasmijao! Ohmygoosh!!
Ove levate sto te tjeraju u banovice samo i dalje na trehu, jadni ako nekog ne isprovociraju za ban hoce im nesto biti. Smisao njihovog ”forumanja” se svede samo na to, dusha im se napuni valjda, a ja bih rekao obicna fukarastina!
Uzivaj Fudara i aBda mozda se nekad i sretnemo ako te Havana opet izradi
Eo me ko Nehru...![]()
![]()
amidzazeherHavana ne zna izradit
Fudara je Havanu izradio--samim tim i mene jer je obeco da cemo dernek napravit
![]()
ona sisulja iz granapa mu pamet pomutila
-
moonca
#15024 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Rugafet wrote:Ma odradim ja dvije subote, dobrovoljno jel, uzmem im par stoja za to i tako...Taman mi to fino dodje za Rossa,kohlsa, razne molove i papa john'sovemoonca wrote:Ako si mladje dobi i ako bi ti tih 10 sati mjesecno znacajno povecali prihod, zasto to ne bi iskoristio.
- 512MB
#15025 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Tako brate Fudo reci sta ti fali tamo u US, zadimljene kafandure, sisate pjevaljke i drolje, cuganje sa zgubidanima