Potrosnja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bakir1
#1501 Re: Potrosnja
nije to bezobrazno
- Qler
#1502 Re: Potrosnja
Upalio auto neki dan i odvezao jednom tu relaciju i porasla potrosnja za pola litra... sad skontaj svaki dan, pa neko se kucne, pa guzva, pa nekome se ugasi auto pa guzva, pa ovo ono znas kako kod nas, i tako svaki dan... i skontaj koliko bi ti onda trosio V6 dizel s 3.0 i automatikom....emko1234 wrote:Najjača mi je ta priča stup-dervenija u 7 ujutro ili u 4 popodne.corsa wrote:E volio bih vidjeti to auto koje po gradu trosi 6.5. Znaci to je moguce ukoliko se vozas po gradu u terminima od 18 do 6 ujutro. Ako ti bude trosio 6.5 kad ujutro u 7 ides na relaciji Stup-Drvenija, a u 16 se vracas istom relacijom, glavnom dzadom ja cu ti platiti za njega duplo vise nego sto ga cijenis. Hajde molim te prosvijetli me i reci koji je to motor pa tako malo trosi?nightvision wrote:Odlicno, nisam znao da mi je neko u medjuvremenu cak i motor zamijenio bez mog znanja. Ovo postaje sve interesantije. Klix - zona sumraka. Iduca stvar koju cu ovde saznati je da sam bio u zabludi zadnjih nekoliko godina i da vozim neko sasvim drugo auto. Jos da mi neko hoce reci da ne zivim, u Bosni, sreci nigdje kraja.
Upalio auto neko jutro, relacijia Breka-Stup, znači Drveniju sam zaobišao. U 20 do 8 bio na semaforu kod predsjedništva. Znači uber špica. Do stupa vozio nekih 15-17min u toj jutarnjoj gužvi. Potrošnja se po boardu podigla 0.3 litra, ali više zbog toga što sam bio gladan i nervozan pa sam stiskao gas nego zato što je bilo -4.
Elem kući ga noć prije parkirao sa 11.2, i to što sam to jutro vozio došlo na 11.5.
v6 dizel s 3.0 motorom i automatikom.
Valjda vam te kosilice s manjim motorima više troše jer se više natežu da se i ugriju i idu. Jer nema drugog objašnjena. Meni auto stoji u garaži, znači uvijek je čist, ja ga upalim i vozim. Možda i to djelomično doprinosi manjoj potrošnji.
-
emko1234
#1503 Re: Potrosnja
Ja bih na ovom autu tolerisao potrošnju do 14l zimi u prosjeku.
Evo za 4 zime vožnje, nikad nisam ni prišao toj cifri a kamoli da sam je postigao uz normalnu vožnju.
Evo za 4 zime vožnje, nikad nisam ni prišao toj cifri a kamoli da sam je postigao uz normalnu vožnju.
- dadoka84
#1504 Re: Potrosnja
Megane II dci 1.5 100ks potrosnja po bordu 5.9l mjereno nekih 5000km. Ovo je bila iskljucivo gradska voznja.
Relacija je stup-luzansko polje-malta, jutarnja i popodnevna spica. Popodne naravno relacija obrnuta. Prosjecna brzina je nekih 27kmh.
Vozim u zavisnosti od uslova na putu relativno brzo. Uhvatim brzinu i onda je odrzavam.
Relacija je stup-luzansko polje-malta, jutarnja i popodnevna spica. Popodne naravno relacija obrnuta. Prosjecna brzina je nekih 27kmh.
Vozim u zavisnosti od uslova na putu relativno brzo. Uhvatim brzinu i onda je odrzavam.
- johntra
#1505 Re: Potrosnja
emko, tvoja potrošnja je mala iz mnogo razloga...garaža, uvijek na toplom, ne zagrijavaš ga toliko...i DSG...meni je to ok potrošnja, a uopšte me ne iznenađuje...
- _Reds_
#1506 Re: Potrosnja
2.0 TDI
Zadnji rezervar 48.8L = 825 km
Ovo od kako sma počeo da sipam na Gaspromu. Prije na Promingu i Hifi je bio maksimum 740 km. Klima radi manje vise non stop, jer mi u ECON modu magli auto.
Ovo od kako sma počeo da sipam na Gaspromu. Prije na Promingu i Hifi je bio maksimum 740 km. Klima radi manje vise non stop, jer mi u ECON modu magli auto.
-
jefferson
#1507 Re: Potrosnja
Garaza je majka zimi sto se tice potrosnje.johntra wrote:emko, tvoja potrošnja je mala iz mnogo razloga...garaža, uvijek na toplom, ne zagrijavaš ga toliko...i DSG...meni je to ok potrošnja, a uopšte me ne iznenađuje...
Inace, dok igla temperature motora se ne pomakne, ja uvijek drzim termometar na hladnom i ventilaciju ugasenu. Time se motor prije zagrije.
-
jefferson
#1508 Re: Potrosnja
Sto ECON ne moze da se ugasi?_Reds_ wrote:2.0 TDI
- em11r
#1509 Re: Potrosnja
Mozda mu je recikliranje upaljenojefferson wrote:Sto ECON ne moze da se ugasi?_Reds_ wrote:2.0 TDI
-
jefferson
#1510 Re: Potrosnja
Vjerovatno zato i magli odmah.em11r wrote:Mozda mu je recikliranje upaljenojefferson wrote:Sto ECON ne moze da se ugasi?_Reds_ wrote:2.0 TDI
- Sodom1
#1511 Re: Potrosnja
Jel normalno da Nissan Terrano I , 2,4 i trosi 22 litre plina? Ja kao kontam zima je makadam nesto gradkse voznje, ali opet puno mi
-
Mlad i Nevin
#1512 Re: Potrosnja
Kod mene matora kosilica Fiesta teske zimske gradske voznje popije i do 15 l plina (otvorene oko 9), a taj Nissan je tri puta tezi, pa sad...imao sam.i Scorpia koji nije silazio ispod 20 l sta god da mu radis. Cekamo strucnjake koji ce reci da plinas mora trositi 6-7 l, inace je sav razvaljen.
- Maystor
#1513 Re: Potrosnja
1 litar LPG-a (propan) ima energetski učinak 35% manji od 1 litra benzina. Dakle, normalno je da ti troši 35% više litara plina nego benzina.Sodom1 wrote:Jel normalno da Nissan Terrano I , 2,4 i trosi 22 litre plina? Ja kao kontam zima je makadam nesto gradkse voznje, ali opet puno mi
A nemam pojma je li normalno da terano 2.4 troši 16 litara benzina, što bi bio ekvivalent tvojoj potrošnji.
-
Mlad i Nevin
#1514 Re: Potrosnja
Mnogi pomisle da kad kupe plinasa misle da automatski za cenera mogu vozati sedam dana...u praksi je to drugacije, svi plinasi s kojim sam imao dodira su znali biti poprilicno pijanci, samo to ne izgleda strasno kad znas da litar kosta ispod marke. Drugar imao Asconu 1.6 na plin, ta takođe nije bila ekonomicna, ispod 12-13 l nije znala ici. Zatim jedan je imao Omegu b automatik, i ona u gradu je pila i do 20 l, otvorene 12-13.
- Sodom1
#1515 Re: Potrosnja
Pa ako drugi Nissani iste motorizacije i istog godista manje trose nego ovaj onda je nesto pokvareno,znaci treba da se popravi.
Ako ostali isto trose kao i ovaj onda je u redu.
A ova prica ocekujes duplo manje da trosi ovo ono , to je bezze,kupio bi onda motoric neki skuter a ne ovoliku mrcinu. Uostalom mama vozi 95%
vremena,kaze da je zadovoljna koliko god da trosi.
Mene je interesovala samo informacija ako je sta pokvareno rastelano da se popravi
A ova prica ocekujes duplo manje da trosi ovo ono , to je bezze,kupio bi onda motoric neki skuter a ne ovoliku mrcinu. Uostalom mama vozi 95%
Mene je interesovala samo informacija ako je sta pokvareno rastelano da se popravi
- _Reds_
- _Reds_
#1517 Re: Potrosnja
I sta vam je uopce to recikliranje ?? Mislim u ovom slucaju._Reds_ wrote:Pa kad hocu da iskljucim klimu i ukljucim obicno grijanje, auto mi pocne magliti.jefferson wrote:Sto ECON ne moze da se ugasi?_Reds_ wrote:2.0 TDI
-
jefferson
#1518 Re: Potrosnja
Pa kad hocu da iskljucim klimu i ukljucim obicno grijanje, auto mi pocne magliti.
Recikliranje je zatvoreni sistem. Znaci kada je ukljuceno to znaci da ventilacija reciklira unutrasnji zrak i ne dovodi vanjski.I sta vam je uopce to recikliranje ?? Mislim u ovom slucaju.
To se koristi kod hladjenja tokom vrucih dana jer je lakse ohladiti vec malo ohladjen zrak tj. zrak koji ima nizu temperaturu nego vanjski. Takodje, kada naletis na prasinu, gradjevinske radove, ukljucis to da bi zatvorio dotok vanjskog zraka.
To en smijes dugo drzati jer se povecava koncetracija Co.
Ugasi klimu, iskljuci ECOn i drzi obicnu ventilaciju. Ako opet magli, to znaci da je vani zrak vlazan onda ukljuci klimu i stavi na grijanje i bez ECON-a.
Provijeri filter polena tj. filter klime u kakvom je stanju.
-
NediM17
#1519 Re: Potrosnja
Moj Sandero 1.6 8v uzme u najboljem slucaju 9.5 l/100km kada se vozi po otvorenoj, po gradu hladno uzme 13l/100km i preko. Tih 7l/100km moze trositi neki 1.2 i to na otvorenoj cesti 80km/h da se vozi.Mlad i Nevin wrote:Kod mene matora kosilica Fiesta teske zimske gradske voznje popije i do 15 l plina (otvorene oko 9), a taj Nissan je tri puta tezi, pa sad...imao sam.i Scorpia koji nije silazio ispod 20 l sta god da mu radis. Cekamo strucnjake koji ce reci da plinas mora trositi 6-7 l, inace je sav razvaljen.
- _Reds_
#1520 Re: Potrosnja
Hvala. Ma neki dan radio mali servis, i mjenjao sve filtere. Vidis zimi mi to ne radi bas najbolje. Puno brze mi auto ugrije bez ECON nego sa. U biti kad drzis ECON, a tek sam upalio auto dugo mu treba da postigne radnu temperaturu, a sa ugasenim, za 10 do 15 minuta zimi.jefferson wrote:Pa kad hocu da iskljucim klimu i ukljucim obicno grijanje, auto mi pocne magliti.Recikliranje je zatvoreni sistem. Znaci kada je ukljuceno to znaci da ventilacija reciklira unutrasnji zrak i ne dovodi vanjski.I sta vam je uopce to recikliranje ?? Mislim u ovom slucaju.
To se koristi kod hladjenja tokom vrucih dana jer je lakse ohladiti vec malo ohladjen zrak tj. zrak koji ima nizu temperaturu nego vanjski. Takodje, kada naletis na prasinu, gradjevinske radove, ukljucis to da bi zatvorio dotok vanjskog zraka.
To en smijes dugo drzati jer se povecava koncetracija Co.
Ugasi klimu, iskljuci ECOn i drzi obicnu ventilaciju. Ako opet magli, to znaci da je vani zrak vlazan onda ukljuci klimu i stavi na grijanje i bez ECON-a.
Provijeri filter polena tj. filter klime u kakvom je stanju.
I ksko uopce na VW cimatronicu ukljuciti samo obicno grijanje, tj. da smo sigurno da klima ne radi ??

Izvinjavam se na malom off topicu.
-
jefferson
#1521 Re: Potrosnja
Malo su oni to zakomplikovali, jer sam i ja isto se pitao kada sam uzeo Octaviju A5.
Samo upali ventilaciju, okreni tockic. Sve treba biti OFF.
Ako hoces auto ugrijati maksimalno brzo, stavi temperaturu na LO, znaci na maksimalno hladno. To ce zatvoriti drugu radijator/hladnjak kroz koji prolazi vanjski zrak prema unutrasnjosti.
Znaci koliko se sjecam sve lampice na: AUTO, ECON i ON/OFF trebaju biti ugasene a pri tome samo da ventilacija radi.
Samo upali ventilaciju, okreni tockic. Sve treba biti OFF.
Ako hoces auto ugrijati maksimalno brzo, stavi temperaturu na LO, znaci na maksimalno hladno. To ce zatvoriti drugu radijator/hladnjak kroz koji prolazi vanjski zrak prema unutrasnjosti.
Znaci koliko se sjecam sve lampice na: AUTO, ECON i ON/OFF trebaju biti ugasene a pri tome samo da ventilacija radi.
- johntra
#1522 Re: Potrosnja
nije recikliranje, već recirkulacija... 
- Qler
#1523 Re: Potrosnja
A najlakse ti je podesis na 22*C i ukljucis ECON. Tada ti radi automatska regulacija temperature a ne radi kompresor. To je super za zime. Ljeti naravno sve na auto 
-
AdnanSA
#1524 Re: Potrosnja
Ta potrošnja je malo veća nego što bi trebala da bude.Sodom1 wrote:Pa ako drugi Nissani iste motorizacije i istog godista manje trose nego ovaj onda je nesto pokvareno,znaci treba da se popravi.
Imao sam Volva V40 2,0 16V 140 KS sa nekih 36 litara plina u nekoj gradsko-prigradskoj vožnji sa prosjekom od 29 km/h sam prelazio od 280-310 km.
Znači potrošnja je bila nekih 12-13 litara plina. Na otvorenom najmanje je spadala na 9 litara. Dakle sa tih 36 litara sam izvukao nekih 400 i kusur kilometara. E sada Volvo benzinci su poznati da hoće popiti više nego konkurencija.
- Maystor
#1525 Re: Potrosnja
recikliranje je proces u kojem se otpad pretvara u korisnu sirovinujohntra wrote:nije recikliranje, već recirkulacija...
recirkulacija zraka u kabini s tim nema veze. al hajd, jasno je na šta se mislilo