Potrosnja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bakir1

#1501 Re: Potrosnja

Post by Bakir1 »

nije to bezobrazno
Qler

#1502 Re: Potrosnja

Post by Qler »

emko1234 wrote:
corsa wrote:
nightvision wrote:Odlicno, nisam znao da mi je neko u medjuvremenu cak i motor zamijenio bez mog znanja. Ovo postaje sve interesantije. Klix - zona sumraka. Iduca stvar koju cu ovde saznati je da sam bio u zabludi zadnjih nekoliko godina i da vozim neko sasvim drugo auto. Jos da mi neko hoce reci da ne zivim, u Bosni, sreci nigdje kraja.
E volio bih vidjeti to auto koje po gradu trosi 6.5. Znaci to je moguce ukoliko se vozas po gradu u terminima od 18 do 6 ujutro. Ako ti bude trosio 6.5 kad ujutro u 7 ides na relaciji Stup-Drvenija, a u 16 se vracas istom relacijom, glavnom dzadom ja cu ti platiti za njega duplo vise nego sto ga cijenis. Hajde molim te prosvijetli me i reci koji je to motor pa tako malo trosi?
Najjača mi je ta priča stup-dervenija u 7 ujutro ili u 4 popodne.
Upalio auto neko jutro, relacijia Breka-Stup, znači Drveniju sam zaobišao. U 20 do 8 bio na semaforu kod predsjedništva. Znači uber špica. Do stupa vozio nekih 15-17min u toj jutarnjoj gužvi. Potrošnja se po boardu podigla 0.3 litra, ali više zbog toga što sam bio gladan i nervozan pa sam stiskao gas nego zato što je bilo -4.
Elem kući ga noć prije parkirao sa 11.2, i to što sam to jutro vozio došlo na 11.5.
v6 dizel s 3.0 motorom i automatikom.
Valjda vam te kosilice s manjim motorima više troše jer se više natežu da se i ugriju i idu. Jer nema drugog objašnjena. Meni auto stoji u garaži, znači uvijek je čist, ja ga upalim i vozim. Možda i to djelomično doprinosi manjoj potrošnji.
Upalio auto neki dan i odvezao jednom tu relaciju i porasla potrosnja za pola litra... sad skontaj svaki dan, pa neko se kucne, pa guzva, pa nekome se ugasi auto pa guzva, pa ovo ono znas kako kod nas, i tako svaki dan... i skontaj koliko bi ti onda trosio V6 dizel s 3.0 i automatikom....
emko1234

#1503 Re: Potrosnja

Post by emko1234 »

Ja bih na ovom autu tolerisao potrošnju do 14l zimi u prosjeku.
Evo za 4 zime vožnje, nikad nisam ni prišao toj cifri a kamoli da sam je postigao uz normalnu vožnju.
dadoka84

#1504 Re: Potrosnja

Post by dadoka84 »

Megane II dci 1.5 100ks potrosnja po bordu 5.9l mjereno nekih 5000km. Ovo je bila iskljucivo gradska voznja.
Relacija je stup-luzansko polje-malta, jutarnja i popodnevna spica. Popodne naravno relacija obrnuta. Prosjecna brzina je nekih 27kmh.
Vozim u zavisnosti od uslova na putu relativno brzo. Uhvatim brzinu i onda je odrzavam.
johntra

#1505 Re: Potrosnja

Post by johntra »

emko, tvoja potrošnja je mala iz mnogo razloga...garaža, uvijek na toplom, ne zagrijavaš ga toliko...i DSG...meni je to ok potrošnja, a uopšte me ne iznenađuje...
_Reds_

#1506 Re: Potrosnja

Post by _Reds_ »

2.0 TDI

Zadnji rezervar 48.8L = 825 km

Ovo od kako sma počeo da sipam na Gaspromu. Prije na Promingu i Hifi je bio maksimum 740 km. Klima radi manje vise non stop, jer mi u ECON modu magli auto.
jefferson

#1507 Re: Potrosnja

Post by jefferson »

johntra wrote:emko, tvoja potrošnja je mala iz mnogo razloga...garaža, uvijek na toplom, ne zagrijavaš ga toliko...i DSG...meni je to ok potrošnja, a uopšte me ne iznenađuje...
Garaza je majka zimi sto se tice potrosnje.
Inace, dok igla temperature motora se ne pomakne, ja uvijek drzim termometar na hladnom i ventilaciju ugasenu. Time se motor prije zagrije.
jefferson

#1508 Re: Potrosnja

Post by jefferson »

_Reds_ wrote:2.0 TDI

Ovo od kako sma počeo da sipam na Gaspromu. Prije na Promingu i Hifi je bio maksimum 740 km. Klima radi manje vise non stop, jer mi u ECON modu magli auto.
Sto ECON ne moze da se ugasi?
em11r

#1509 Re: Potrosnja

Post by em11r »

jefferson wrote:

Mozda mu je recikliranje upaljeno
jefferson

#1510 Re: Potrosnja

Post by jefferson »

em11r wrote:
jefferson wrote:

Mozda mu je recikliranje upaljeno
Vjerovatno zato i magli odmah.
Sodom1

#1511 Re: Potrosnja

Post by Sodom1 »

Jel normalno da Nissan Terrano I , 2,4 i trosi 22 litre plina? Ja kao kontam zima je makadam nesto gradkse voznje, ali opet puno mi
Mlad i Nevin

#1512 Re: Potrosnja

Post by Mlad i Nevin »

Kod mene matora kosilica Fiesta teske zimske gradske voznje popije i do 15 l plina (otvorene oko 9), a taj Nissan je tri puta tezi, pa sad...imao sam.i Scorpia koji nije silazio ispod 20 l sta god da mu radis. Cekamo strucnjake koji ce reci da plinas mora trositi 6-7 l, inace je sav razvaljen.
Maystor

#1513 Re: Potrosnja

Post by Maystor »

Sodom1 wrote:Jel normalno da Nissan Terrano I , 2,4 i trosi 22 litre plina? Ja kao kontam zima je makadam nesto gradkse voznje, ali opet puno mi
1 litar LPG-a (propan) ima energetski učinak 35% manji od 1 litra benzina. Dakle, normalno je da ti troši 35% više litara plina nego benzina.
A nemam pojma je li normalno da terano 2.4 troši 16 litara benzina, što bi bio ekvivalent tvojoj potrošnji.
Mlad i Nevin

#1514 Re: Potrosnja

Post by Mlad i Nevin »

Mnogi pomisle da kad kupe plinasa misle da automatski za cenera mogu vozati sedam dana...u praksi je to drugacije, svi plinasi s kojim sam imao dodira su znali biti poprilicno pijanci, samo to ne izgleda strasno kad znas da litar kosta ispod marke. Drugar imao Asconu 1.6 na plin, ta takođe nije bila ekonomicna, ispod 12-13 l nije znala ici. Zatim jedan je imao Omegu b automatik, i ona u gradu je pila i do 20 l, otvorene 12-13.
Sodom1

#1515 Re: Potrosnja

Post by Sodom1 »

Pa ako drugi Nissani iste motorizacije i istog godista manje trose nego ovaj onda je nesto pokvareno,znaci treba da se popravi.
Ako ostali isto trose kao i ovaj onda je u redu.
A ova prica ocekujes duplo manje da trosi ovo ono , to je bezze,kupio bi onda motoric neki skuter a ne ovoliku mrcinu. Uostalom mama vozi 95%
vremena,kaze da je zadovoljna koliko god da trosi.
Mene je interesovala samo informacija ako je sta pokvareno rastelano da se popravi
_Reds_

#1516 Re: Potrosnja

Post by _Reds_ »

.. dupli
Last edited by _Reds_ on 20/01/2015 00:12, edited 1 time in total.
_Reds_

#1517 Re: Potrosnja

Post by _Reds_ »

_Reds_ wrote:
jefferson wrote:

Pa kad hocu da iskljucim klimu i ukljucim obicno grijanje, auto mi pocne magliti.
I sta vam je uopce to recikliranje ?? Mislim u ovom slucaju.
jefferson

#1518 Re: Potrosnja

Post by jefferson »

Pa kad hocu da iskljucim klimu i ukljucim obicno grijanje, auto mi pocne magliti.
Recikliranje je zatvoreni sistem. Znaci kada je ukljuceno to znaci da ventilacija reciklira unutrasnji zrak i ne dovodi vanjski.
To se koristi kod hladjenja tokom vrucih dana jer je lakse ohladiti vec malo ohladjen zrak tj. zrak koji ima nizu temperaturu nego vanjski. Takodje, kada naletis na prasinu, gradjevinske radove, ukljucis to da bi zatvorio dotok vanjskog zraka.
To en smijes dugo drzati jer se povecava koncetracija Co.
Ugasi klimu, iskljuci ECOn i drzi obicnu ventilaciju. Ako opet magli, to znaci da je vani zrak vlazan onda ukljuci klimu i stavi na grijanje i bez ECON-a.
Provijeri filter polena tj. filter klime u kakvom je stanju.
NediM17

#1519 Re: Potrosnja

Post by NediM17 »

Mlad i Nevin wrote:Kod mene matora kosilica Fiesta teske zimske gradske voznje popije i do 15 l plina (otvorene oko 9), a taj Nissan je tri puta tezi, pa sad...imao sam.i Scorpia koji nije silazio ispod 20 l sta god da mu radis. Cekamo strucnjake koji ce reci da plinas mora trositi 6-7 l, inace je sav razvaljen.
Moj Sandero 1.6 8v uzme u najboljem slucaju 9.5 l/100km kada se vozi po otvorenoj, po gradu hladno uzme 13l/100km i preko. Tih 7l/100km moze trositi neki 1.2 i to na otvorenoj cesti 80km/h da se vozi.
_Reds_

#1520 Re: Potrosnja

Post by _Reds_ »

jefferson wrote:
Recikliranje je zatvoreni sistem. Znaci kada je ukljuceno to znaci da ventilacija reciklira unutrasnji zrak i ne dovodi vanjski.
To se koristi kod hladjenja tokom vrucih dana jer je lakse ohladiti vec malo ohladjen zrak tj. zrak koji ima nizu temperaturu nego vanjski. Takodje, kada naletis na prasinu, gradjevinske radove, ukljucis to da bi zatvorio dotok vanjskog zraka.
To en smijes dugo drzati jer se povecava koncetracija Co.
Ugasi klimu, iskljuci ECOn i drzi obicnu ventilaciju. Ako opet magli, to znaci da je vani zrak vlazan onda ukljuci klimu i stavi na grijanje i bez ECON-a.
Provijeri filter polena tj. filter klime u kakvom je stanju.
Hvala. Ma neki dan radio mali servis, i mjenjao sve filtere. Vidis zimi mi to ne radi bas najbolje. Puno brze mi auto ugrije bez ECON nego sa. U biti kad drzis ECON, a tek sam upalio auto dugo mu treba da postigne radnu temperaturu, a sa ugasenim, za 10 do 15 minuta zimi.

I ksko uopce na VW cimatronicu ukljuciti samo obicno grijanje, tj. da smo sigurno da klima ne radi ??

Image

Izvinjavam se na malom off topicu.
jefferson

#1521 Re: Potrosnja

Post by jefferson »

Malo su oni to zakomplikovali, jer sam i ja isto se pitao kada sam uzeo Octaviju A5.
Samo upali ventilaciju, okreni tockic. Sve treba biti OFF.
Ako hoces auto ugrijati maksimalno brzo, stavi temperaturu na LO, znaci na maksimalno hladno. To ce zatvoriti drugu radijator/hladnjak kroz koji prolazi vanjski zrak prema unutrasnjosti.
Znaci koliko se sjecam sve lampice na: AUTO, ECON i ON/OFF trebaju biti ugasene a pri tome samo da ventilacija radi.
johntra

#1522 Re: Potrosnja

Post by johntra »

nije recikliranje, već recirkulacija... :D
Qler

#1523 Re: Potrosnja

Post by Qler »

A najlakse ti je podesis na 22*C i ukljucis ECON. Tada ti radi automatska regulacija temperature a ne radi kompresor. To je super za zime. Ljeti naravno sve na auto :)
AdnanSA

#1524 Re: Potrosnja

Post by AdnanSA »

Sodom1 wrote:Pa ako drugi Nissani iste motorizacije i istog godista manje trose nego ovaj onda je nesto pokvareno,znaci treba da se popravi.
Ako ostali isto trose kao i ovaj onda je u redu.
A ova prica ocekujes duplo manje da trosi ovo ono , to je bezze,kupio bi onda motoric neki skuter a ne ovoliku mrcinu. Uostalom mama vozi 95%
vremena,kaze da je zadovoljna koliko god da trosi.
Mene je interesovala samo informacija ako je sta pokvareno rastelano da se popravi
Ta potrošnja je malo veća nego što bi trebala da bude.
Imao sam Volva V40 2,0 16V 140 KS sa nekih 36 litara plina u nekoj gradsko-prigradskoj vožnji sa prosjekom od 29 km/h sam prelazio od 280-310 km.
Znači potrošnja je bila nekih 12-13 litara plina. Na otvorenom najmanje je spadala na 9 litara. Dakle sa tih 36 litara sam izvukao nekih 400 i kusur kilometara. E sada Volvo benzinci su poznati da hoće popiti više nego konkurencija.
Maystor

#1525 Re: Potrosnja

Post by Maystor »

johntra wrote:nije recikliranje, već recirkulacija... :D
recikliranje je proces u kojem se otpad pretvara u korisnu sirovinu :wink:

recirkulacija zraka u kabini s tim nema veze. al hajd, jasno je na šta se mislilo
Post Reply