Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
vanad

#1501 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

Metoda 1 - Naucite da prepoznavate zvukove djeteta - mozda reagujete previse brzo i dijete hranite svaki put kad zaplace. Ako se stvarno probudi, nahranite ga ali sa minimalnom aktivnoscu - ne palite svjetlo, ne pricajte, ne uzimajte ga kod sebe u krevet...

Metoda 2 - Pokusajte postepeno eliminisati asocijaciju spavanja uz podoj - ciljem ove metode je nauciti dijete da zaspe bez sike u ustima. Kad dijete prestane aktivno da sisa, izvadite siku. Dijete ce vjerovatno protestovati i vi ga ponovo vratite na siku i sve tako ponavljajte. Poslije nekog vremena ce zaspati bez sike.

Metoda 3 - Core night metoda - glavna misao ove metode je ne hraniti dijete u vrijeme koje je prije vec prespavalo. Ako se dijete neku noc probudi oko ponoci i spava do 4, nikad ga vise ne hranite cesce. Ako se dijete probudi u tom periodu, probajte sacekati ili ga uspavajte drugom metodom - cucla, caj, voda

Metoda 4 - Ferberova metoda - postupno produzavanje intervala izmedju podoja i istovremeno skracivanje podoja. Ne dojite cesce nego svaka dva sata i svaki put smanjite vrijeme za 1-2 minute. Sljedeci dan ne dojite cesce nego poslije 2.5 sata i opet skratite podoj o 2 minute. Poslije dvije sedmice bi dijete trebalo da prestane sa nocnim hranjenjem.

Metoda 5 - postepeno odvikavanje na nocno hranjenje. Dajte umjesto podoja flasicu sa mlijekom - umjesto mlijeka caj - caj pravite sve rjedji dok ne bude cista voda - dajte samo vodu - ne dajte flasicu - nosite dijete - ostavite dijete u krevecu - pricajte djetetu - ne pricajte...

Metoda 6 - Plakanje - ostavite dijete u sobi, zatvorite vrata i ostavite ga da place dok ne zaspe. Kad vec jednom pocnete vazno je izdrzati do kraja i ne odustajati poslije pola sata, inace ce vase dijete nauciti da ako bude plakalo dugo, doci cete. Cim je dijete starije, duze place.

Metoda 7 - kontrolisano plakanje - ostavite dijete da place i u tacnim intervalima ga kontrolisite. Intervale svaki dan produzavajte. Kad dodjete da obidjete dijete, ne palite svjetlo, ne pricajte. Ciljem ove metode je da dijete samo nauci da zaspe.

Ja ovo prevodim na brzinu tako da vjerovatno ima puno gresaka. Ne zamjerite :-)
putujucidzindas

#1502 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by putujucidzindas »

hvala ti, sasvim je razumljivo.
meni se i dalje ova metoda 4 najvise svidja. samo, ja sad imam zadatak VRATITI BEBU U KREVETAC, pa tek onda ponovo ukidanje nocnog podoja :lol: :lol:
Alhemicarkaa

#1503 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Ma daj, ta teorija da se zubi kvare od dojenja je po meni nigdje veze. Jesu djetetu davali sokiće? E od toga idu zubi, katastrofa.
Moja je opet zaspala oko pola 7 :roll: , ali sam je probudila u pola 8, stavila na tutu i igrala se sa njom. Onda sam je hranila čvrstom hranom, pa sam se opet igrala i dobro je izmorila. Kupanje i eno je spava :D Mislim da je problem i vreća za spavanje - imamo jednu i ona je na pranju. Ona je nekako onemogući u vratolomijama, kako je nema stavlja nogice između rešetki na krevetiću i to je razbudi. Moraću kupiti još jednu.
Ja sam odlučila da je neću odučavati od noćnih obroka. To ću je odučiti kad prestanem dojiti. I ja sam malo googlala i našla korisnih savjeta. Uglavnom, najveća greška je upravo ova metoda koju je navela vanad :D , tako djete ne odučavate od noćnog obroka, već ste samo zamjenili vrstu obroka (šta zna djete šta je 200 kila) i ono će se i dalje buditi i tražiti flašicu. Dakle, poenta je djetetu uopće nedati ništa, već odvojiti vikend, kad se može pregurati burna noć. I biti dosljedan :D Sve drugo pokušavati, ali nedati ništa ni da jede ni da pije. Uglavnom, djete traži sigurnost i utjehu i treba je pružiti na drugi način, a ne hranom.
Alhemicarkaa

#1504 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Ja, koja sam mislila da nikad neću pomisliti da koristim platnene pelene, počela sam da razmišljam o tome. Računam, 70 KM mjesečno je previše.
džindas, ženo, pomagaj. Sad kad smo počeli sa tutom i uglavnom kaki u tutu koliko mi ih dnevno treba? Koje koristiš, ima li tu veličina i kako to ide? Peglaš li ih?
putujucidzindas

#1505 Re: Bebe - ALL ABOUT!

uzeli smo babysaurus, mutt like i bb like, cisto sto nisam znala koje su mi od njih bolje. sad mi se cini da su ove mutt like malo komotnije, bb like su nekako malo deblje ali su za krupniju djecu, pa reko za svaki slucaj :D mutt like ti imaju jedan dvostruki ulozak, koji se drikerima zakaci s unutrasnje strane pelene. BB like ti imaju tri pojedinacna uloska, kace se jedan za drugi, pa onda za pelenu i mozes izabrati hoces li jedan, dva ili tri. tri idu samo po noci, inace stavljam dva. imam ih 20 komada i 2 zastitne gace (bile 3, a ja jedne strpala u masinu za susenje i upropastila). dovoljne su mi dvoje.

ne peglam ih, nisam nikad ni pokusala. drikeri su plasticni, pa bi ih upropastilo. od svih jednokratnih se mnogo osipao. jedino je podnosio one kao eko babylove, koje nemaju toliko gelova i nisu tako plasticne. od ovih se ne osipa niti i ma ikakvih problema. guzu peremo i ne mazemo nicim. ja sam prezadovoljna.

po noci mu ipak stavljam klix, jer mi je par puta bio skroz mokar. nisam znala dobro namjestiti zastitne gacice, mislim da bi inace ove BB like s tri uloska izdrzale. vidis, probacu opet, sad sam ipak stela :D

ja ih mijenjam preko dana svaka 3 sata otprilike. treba mi u prosjeku 6 komada dnevno. susim ih u masini, sad kad je hladno, tako da nisam sigurna koliko bi trebalo da se osuse prirodno. ljetos su se zacas susile. mislim da bi se na nekom radijatoru isto mogle brzo susiti.

mislim da ne moras imati 20 komada, ali ces ih onda cesce morati prati. ja perem kad ih skupim za punu masinu, nekih 10 komada. struja je sad malo skuplja zbog susenja, ali opet nije mnogo. mislim da mi je racun desetak maraka veci nego prije, ne mogu se sad vise ni sjetiti.

mozda je najbolje kombinovati s jednokratnim?

zaboravih reci, nemas velicina, ove idu negdje do 15-16 kg, koliko se sjecam
putujucidzindas

#1506 Re: Bebe - ALL ABOUT!

ekobeba ima jeftinije varijante, al se ja nesto ne mogu sjetiti zasto nisam kod njih uzimala... moracu pogledati. nesto me oko pamuka i prakticnosti nerviralo, cini mi se
Alhemicarkaa

#1507 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

:-) Gledam cjene, nema šanse, neću ništa uštediti :-)
Probaću sa tetra pelenama (imala sam ih 30, 4 su se negdje zagubile :shock: ) i švedskom, preko dana, po kući da koliko toliko smanjim broj jednokratnih. Ja nemam problema sa ojedom, tako da sam ovo htjela više finansijski da uštedim. Ja svakoa imam sedmično 3-4 njene mašine, 2 šarenog i 1-2 bijelog, pa ako i negdje prokvasi, svakako joj odječu tri puta mjenjam (kako god stavim siperak, hrane bude svugdje, prvo umoči ruku, pa onda uzme kašiku, pa njome pljacka i sva bude narandžasta).
putujucidzindas

#1508 Re: Bebe - ALL ABOUT!

nama se dosad vec dobro isplatilo. doduse, ne znam koliko sad ima smisla, kad vec 8 mjeseci kupujes ove.

ja sam prvo narucila po jedan komad od babysaurus i 1 zastitne gacice. onda sam, dok sam razmisljala sta bi i kako bi, stavljala tetra i preko zastitne i skroz je dobro funkcionisalo. mozes mozda i tu varijantu probati. a sad ti svakako ne treba puno tetra pelena za ove ostale stvari, kao u pocetku sto je bilo.
safran

#1509 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

POtvrđujem - bebe na AD se bude kao i ove što piju direktno iz tetrapaka. Prvog smo istovremeno skinuli sa noćne flašice, flašice i pelena. Imao je preko 2 godine - do tada me je slomio - jedna za uspavljivanje i još 2-3 puta u toku noći i često jedna ujutro - 10 minuta prije nego bi zvonio sat. Nema pelene na svijetu koja bi to izdržala pa ga još treba presvući. Flašice smo jednostavno pobacali - tj. on ih je dao maci da hrani svoje bebe i jednoj bebi koja je plakala u parku jer je bila gladna. 5 noći se budio i tražio mlijeko, ja rekla da nemamo flašice i on kroz san - maca, beba, pace i nastavi spavati. Da sam samo znala ranije .....
Ovaj drugi je krenuo bratovim stopama pa sam negdje oko 6. mjeseca probala ovo što vanad predlaže i super je funkcionisalo. Čaj prihvatao bez problema, rjeđe se budio, čak je znao i preskočiti budđenje. E, a ondak je išlo ovako - dobio je vakcinu nakon koje je krenuo bronhitis - nisam htjela inhalacije pa smo se borili kući - elem, taj fini ritam se totalno poremetio i vratio na staro. Onda smo opet nekad pokušali sa čajem pa nekad upali nekad ne upali. Nedavno smo pribavili vreću za spavanje sa nogavicama i od tada se manje budi -čak se desilo da je prespavao noć u komadu. Tu smo, znači može se! Sad mu pripremim 1,5 dL (ranije 3) pa ako se probudi - to mu je, ja ne mrdam. Preksinoć ga gledam - zavalio se ko hadžija, jednu nogu savio drugu na ogradicu krevetića naslonio - cucla mlijeko i odjednom nestade - izvadi iz usta i promućka pa opet u usta, pa opet izvadi i pogleda prema svjetlu pa opet promućka - na kraju duboki uzdah "došla ova recesija i do moje flašice ....." baci flašicu okrenu se na stranu i nastavi spavati. Elem, sad mi je to strategija, po noći samo 1,5 dL i postepeno smanjivati dok ne skonta da se nema rašta buditi.
Karijesa na zubima kod prvog nije bilo dok se nije prihvatio čokolade i dvojnog C a i tada se pojavio na 4. i 5. u fisurama. Kod ovog malog zubići još uvijek "ko biseri" rodila ga majka - karijesa još nema. Ali zato ni jedan ni drugi nisu pili sokove na flašicu - kašičica, slamka ili čaša. A i ja mislim da je to u većoj mjeri povezano sa ranim karijesom.
vanad

#1510 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

draga Safran moja mala se prva 4 mjeseca budila svaka dva sata a od 4 do 9 mjeseca po 8-10x za noc. Ja imam traume i dan danas kad se sjetim. Naravno ja sam nju svaki put dojila - nije ni cudo sto je imala 9 kg sa sest mjeseci. Ja da nju nisam naglo od sike u noci odvojila i ona pocela spavati i buditi se max 1-2x (to je trajalo do jedno godinu i pol) vjerovatno bih kod psihologa zavrsila.
Zato sam rekla da sa ovim malim necu istu gresku praviti. Sad ima 4 mjeseca i poceo se buditi cesce sto je za mene prvi signal da moramo nesto poduzeti.
A inace kad je mala pocela da spava citave noci (uz to jedno do dva budjenja) da znate samo kako je dijete sebi doslo. Pa i njima sigurno nije fino da se svaki sat bude. Jednostavno oni ne znaju drugacije i moraju se to nauciti. Samo je pitanje na koji nacin.
A sto se tice tog "objasnjavanja" - imam ja drugarica koje vec dvije godine doje djete po citavu noc a tajo spava u dnevnoj. Pa ko hoce bujrum...
yellow cat

#1511 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by yellow cat »

cure, i mene moj satra navečer sa buđenjima. Ali imamo svega dva podoja, jedan u toku noći, obično oko 2, a drugi pred jutro, ostatak kad se budi, obično ga mazim i dadnem mu dudu. Neće da sisa, znači, nije gladan. I baš jutros gledam jednu pedicu na tv-u, veli da se oni bude iz navike, a ne iz potrebe da jedu.

Sinoć oko pola 9 sam mu napravila kašicu, onu Hipp Milk First Papp, pojeo jeoko 220 gr, pred spavaje nije sisao, tek oko 2. Ali ne znam ako bi ukinuli noćne podoje, vjerujem da bi i produkcija mlijeka znatno pala, jer on po danu ima neka cca 2 sisanja u vrh glave. Tako da je moj plan deverati ovako do godine, poslije ide i sisa i podji pa-pa.

duboka-misao :kiss: kako si ti, ženo? Podsjeti me, jel de ti čekaš drugo maksukmče? :-D

I dok nisam zaboravila, podoji ne mogu pokvariti bebi zubiće, nego upravo suprotno, večernji čaj izaziva karijes.
safran

#1512 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Ma vanad, razumijem vas ja 100 % - mene je prvi sin slomio - hem po danu nije spavao, hem kasno navečer lijegao, pa se po noći budio - još je moje bilo samo da pripremim flašicu i plasiram je na vrijeme. Mogu misliti kako je teško nakon podoja bebu odvojit i vratiti u krevetić da bi se ona opet budila maltene samo što se ti vratiš u krevet. Ne znam, eto vam 7 metoda - svaka ima svoje prednosti pa krenite redom.
safran

#1513 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Alhemicarkaa

#1514 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Predviđam za godinu dana da se javljamo yellow cat, džindas i ja sa vapajem kako naučiti bebu na krevetac. :D

E vanad, moja je bila divna i znala je prespavati cijelu noć, zaspi u 9, probudi se u 6 ujutro, a kad je baš htjela da usreći mamu i tatu znala je baciti i do 7. I onda je obavezno spavala ujutro od 9 do 12, i još nekoliko puta u toku dana. Znam da su mi se brat i snaha stalno žalili hoćemo mi ikad doći da je ona budna. A vidi je sad :-) Ja sam sve bliža onoj džindaspvpj misli - da zastrem cijelu spavaću kakvim jogijem :lol:
Alhemicarkaa

#1515 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

safran wrote:otherside - vidi ove dvojice

http://www.youtube.com/watch?v=fJ7qFXne ... re=related
Ovako će moja! :lol:
duboka_misao

#1516 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

moj je nekako poceo sam da ide u krevet sa godinu dana, oko 9 sati ja kazem hajmo spavat on uzme dudu i flasu i ide u krevet,naravno da ne zaspi odmah vec nakon nekih pola sata,mama prica pricu sta smo radili danas i onda se svako okrene na svoju stranu i zaspi,naravno da nekad i nece onda se zaprijeti sa sipkom i tatom kao strasnim autoritetom :D

@yellow kitty ja drugo rodila sad 15-tog :D
vanad

#1517 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

eto da sad nebude da samo tracam ovu moju malu ali ona od godine ide skoro ovako kao i ova dvojica :D . Pila mi je krv prvu godinu ali smo je zato izmustrali da sad spava sama u sobici u velikom krevetcu bez ograde. Ima 26 mjeseci. Samo mora biti caj sa njom u krevetu. Ako nema caja vriska u pet ujutro da joj donesemo caj (ne pije iz flasice sa dudom nego ona Aventova od 18 mjes.). Spava od 20 do 8, nekad i duze. Prosto ne mogu da vjerujem da je to ono isto dijete sto nocima nisam spavala. Eto malo i dobrih vijesti :D
otherside

#1518 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

safran wrote:otherside - vidi ove dvojice

http://www.youtube.com/watch?v=fJ7qFXne ... re=related
sjoooo...dobre mreze :D
ne moze izaci :lol:
pa i moja kad je dobre volje ovako odskakuce i ubaci se u krevetac ali nista od spavanja...to njoj dodje kao neka zabava za naivne roditelje :D
safran

#1519 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

mreža je TITO - još katanac na feršlus i gotovo
putujucidzindas

#1520 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Alhemicarkaa wrote:Predviđam za godinu dana da se javljamo yellow cat, džindas i ja sa vapajem kako naučiti bebu na krevetac. :D

E vanad, moja je bila divna i znala je prespavati cijelu noć, zaspi u 9, probudi se u 6 ujutro, a kad je baš htjela da usreći mamu i tatu znala je baciti i do 7. I onda je obavezno spavala ujutro od 9 do 12, i još nekoliko puta u toku dana. Znam da su mi se brat i snaha stalno žalili hoćemo mi ikad doći da je ona budna. A vidi je sad :-) Ja sam sve bliža onoj džindaspvpj misli - da zastrem cijelu spavaću kakvim jogijem :lol:
uh, sjecam se kako si me s ovim nervirala :lol: :lol: :lol:

ja sam sinoc opet pokusala s kreveticem. nije lose. zaspo je sam, samo sam ja bila pored. izgleda da sam slucajno napravila jednu dobru stvar :lol: :lol: kad sa mnom spava, ja ga ogradim onim jastukom za dojenje, ako slucajno krenem u pravcu njega da se prvo na jastuk navalim :D on kad hoce da zaspi, pocne se okretati s jedne strane na drugu i mazi onaj jastuk. sinoc ja fino jastuk u krevetac, malo mu pricala, malo pjevala, on malo lijevo, malo desno i odeeee :lol:
budio se 3-4 puta, malo ga pomazim i on nastavi. tek je u pola 5 jutros dojio, a svecano su budio u 7.
kad bi ovako bilo svaku noc, ne bi bio problem. samo, bojim se da ce za 2 dana skontati da bi ipak kod mene :lol: :lol:
putujucidzindas

#1521 Re: Bebe - ALL ABOUT!

safran wrote:mreža je TITO - još katanac na feršlus i gotovo

ma samo napraviti da se samo s vanjske strane zakopcava, iznutra nista :lol: :lol:
Alhemicarkaa

#1522 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

A gdje ima tih mreža na feršlus? Ja imam onu običnu, protiv komaraca, samo se navuče na krevetić i u ovome slučaju vrijedi samo na onom putnom, ne ovom sa prečkama.

Sinoć joj nisam dala zaspati, rezultat je bio da je u pola devet spavala kao novorođenče, na leđima, sa rukicama pruženim uz glavu. Inače sad spava na boku. Probudila se u 3 i dojila i opet zaspala do pola 6. :razz:
safran

#1523 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Jooo matere, popodne izvedoh dječake na igralište i kad sam vidjela jednu škodu kako sa mamom, tatom i bebačem u sjedalici prođe pored nas tri puta, sjetih se jedne popularne metode uspavljivanja kad je moj stariji bio beba. Staviš djete u sjedalicu i vozaš ga dok ne zaspi. Moglo se, cijene goriva bile puno manje, svi troškovi bili puno manji a plate tak tu negdje. Moram priznati da sam i ja par puta posegla za tom metodom - kad nam se pila kafa vani a on nije htio zaspati u kolicima ni za litar mlijeka. A znam par kojem je to bila standardna metoda sa starijom kćerkom. Mlađa spavala gdje je polegneš.
Last edited by safran on 26/11/2012 21:09, edited 1 time in total.
putujucidzindas

#1524 Re: Bebe - ALL ABOUT!

:lol: :lol: :lol: super metoda

ovaj opet zaspo sam. izgleda da njemu to i nije problem, nego meni :lol: :lol: voli jastuk za dojenje vise nego mamu :lol:

nego da vas priupitam, sad kad mu budem trebala dati mlijeko, smijem li mu dati ovako dok lezi u kreveticu? muz zapeo svaki put kad mu daje (hoce i on da doji :D ) da ga vadi, a u to se ovaj razbudi. kontam, ovako bi mogao samo u snu sissati i nastaviti...
safran

#1525 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Samo prinijeti dudu ustima - ne vaditi iz krevetića ni za živu glavu :lol: :lol: :lol: :lol: Tata, ako hoće da doji neka i uspavljuje. Valjda sam dobro skontala - flaja je u pitanju.
Najozbiljnije, moja obojica su cuclala u ležećem položaju, ne mogu biti 100 % sigurna od kada ali sigurno puno prije 7. mjeseca. Maleni je počeo jesti kad je imao 4 puna mjeseca i uvijek sam ga hranila u poluležećem položaju - dok nije počeo da se diže. Hell, gospodin se sinoć izvalio na jastuk i zinuo i pokazuje prstom na usta "deder, stara ....". Prasa sa teletinom i rižom - kaka anbilivibl.
Post Reply