Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post Reply
sokkia

#1501 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

koliko mogu skontat ovdje je @nedobrovoljac najpozvaniji objasniti ova zbivanja vezano za Kljuc-Mrkonjic.
e pa daj molim te reci nam jel ovo tacno.
znaci ARBH je zauzeka Kljuc, nevezano za datum i VRS je pokrenuo jaku kontraofanzivu da ga povrati.
znam pouzdano da je i Arkan ucestvovao sa svojim formacijama.
znam pouzdano da je pad Kljuca bio neminovan i pitanje dana.
pitam ,( mada si vec to napisao), zbog cega je prestala ofanziva VRS na Kljuc, jel zbog pada Mrkonjica od strane HV ?
ovo cisto da se ne razglaba bezveze o ovome i ne iznosi svako svoju istinu :-D
Tutnjavac

#1502 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

Možda ne bi bilo loše da se otvori jedna tema za taj period rata i taj dio ratišta. Koliko razumijem to su posljednje operacije na zapadu, a uključuju i akcije Armije i HV/HVO... Ovo je ipak tema Srednja Bosna. :)
XOX100

#1503 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by XOX100 »

Nedobrovoljac wrote:Ni drot ni specijalac.
Poslije propasti deblokade, i kad je nastalo zatišje, prikupili su nas iz raznih bataljona i uz neke dobrovoljce poslali na zapad.

Studentska su je zvali, ne znam joj pravi naziv. Kad negdje zagusti pokupe ih sa banjaluckih fakulteta i domova, kad popusti vrate se nauci.
Znam da su jednom najebali kod Bihaća, to su mi pričali naši specijalni drotovi.
Da vi niste bili oni " Dzokeri " ?? KO-fol studenti iz Banjaluke. Samozvani specijalci ?

PS.
Mrkonjic je brze pao od Drvara.
Cudim se kako ne znas to.
bingov buraz

#1504 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by bingov buraz »

sokkia wrote:
nestrpljiv sam :-)
Strpljenje je vrlina.
Hronologija
Kljuc osloboden 15.09.
Srpska kontraofanziva pocinje odmah nakon pada Kljuca,20.09 u borbu ulazi 17 krajiska i 23.09. srpska kontraofanziva ie zaustavljena,most jeste bio miniran ali most se nalazi na ulazu u Kljuc a rahmetli general Alagic odlucuje da svoje komandno mjesto ostavi na desnoj obali sto je vjerovatno uticalo na moral (i cinjenica da je brigadir Cuskic vezao tri dezertera za ogradu mosta :mrgreen: )

kasnije je bilo povuci potegni upada i jedne i druge vojske,ganjanja po obroncima Manjace ali grad Kljuc vise nije dolazio u opasnost da bude osvojen.
Hrvatska ofanziva Maestral pocinje tek 08.10. a Mrkonjic zauzimaju 10.10. a Sanski Most je oslobodjen dan kasnije.
vrlo je moguce da je istina ovo sto pise nedobrovoljacda je gledao Kljuc jer je selo Velecevo ostalo pod kontrolom Srba i po potpisivanju dejtonskog sporazuma a ono je na prepisaj hoda od Kljuca,kasnije je Velecevo sporazumno zamjenjeno za selo Koprivna kod S.Mosta ali da su tad mogli uci u Kljuc je bajka.
ZAGORS

#1505 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

Evo na forumu HercegBosna gledam teme o zločinima u Srednjoj Bosni. Jesu li na Križančevo selo, selo Bobaši, selo Buhine Kuce napali mudžahidi sa ARBIH ?
Spominje se ubijanje 119 hrvata ( civila i vojnika ) u Bugojnu, jel to bilo u nekoliko dana, mjeseci ili za vrijeme citavog rata ?
Također spominje se zločin u Kiseljaku ARBIH, ubijanje 94 hrvata ( civili i vojnici ) ?
rasuta_riza

#1506 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by rasuta_riza »

bingov buraz wrote:
sokkia wrote:
nestrpljiv sam :-)
Strpljenje je vrlina.
Hronologija
Kljuc osloboden 15.09.
Srpska kontraofanziva pocinje odmah nakon pada Kljuca,20.09 u borbu ulazi 17 krajiska i 23.09. srpska kontraofanziva ie zaustavljena,most jeste bio miniran ali most se nalazi na ulazu u Kljuc a rahmetli general Alagic odlucuje da svoje komandno mjesto ostavi na desnoj obali sto je vjerovatno uticalo na moral (i cinjenica da je brigadir Cuskic vezao tri dezertera za ogradu mosta :mrgreen: )

kasnije je bilo povuci potegni upada i jedne i druge vojske,ganjanja po obroncima Manjace ali grad Kljuc vise nije dolazio u opasnost da bude osvojen.
Hrvatska ofanziva Maestral pocinje tek 08.10. a Mrkonjic zauzimaju 10.10. a Sanski Most je oslobodjen dan kasnije.
vrlo je moguce da je istina ovo sto pise nedobrovoljacda je gledao Kljuc jer je selo Velecevo ostalo pod kontrolom Srba i po potpisivanju dejtonskog sporazuma a ono je na prepisaj hoda od Kljuca,kasnije je Velecevo sporazumno zamjenjeno za selo Koprivna kod S.Mosta ali da su tad mogli uci u Kljuc je bajka.
Otprilike tako nekako.
A evo da pročitaju i @nebrovoljac i @sokkia, u noći sa 25. na 26.9. smo stigli u Ključ, inače 7 korpus miksani dijelovi brigada (bugojanska,donjovakufska, travnička, novotravnička itd). VRS se jeste na nekih kilometar primakao par dana ranije samom gradu i gađali su čak sa m-84 mitraljezima. Mislim, bili su blizu. Armija je kao što kažeš bila i na Manjači ali se je odgurali. Tada u najkritičnijih par dana nije bilo osim 17. i 727. ništa od jedinica Armije u odbrani Ključa tako su bili govorili ovi iz 17.brigade i bili su razvučeni na sve strane. Most jeste bio miniran a u ta dva dana oko 6-7 stotina naših je prešlo Sanu i uspostavilo odbranu, tada nije bilo više šanse da išta VRS uradi u smislu zauzimanja grada jer su se naši konsolidovali i stizale su i iz Sarajeva neke jedinice.Na smjeni je oko Ključa baš bilo dosta naših čak je bilo i iz Tuzlanskog korpusa imali smo okršaja kod nekih sela mislim da su Dubočani(ne sjećam se više tačno tih naziva jbg) i malo smo ih pomjerili prema nazad. A i neki su tenkovi VRS bili zarobljeni tih dana, ili malo kasnije nešto sjevernije od Ključa.Linija nije ni bilo. Arkanovci, jeste ih bilo e sada mi smo Arkanovcima zvali skoro sve IDV VRS jedinice, jer nije bilo šanse da ih je bilo u tom broju i na toliko mjesta. I bila je ta neka kozarska brigada srpska naspram nas.
Mrkonjić i Sanski Most će se kasnije zauzeti kako si napisao.
Da podvučem crtu-Srbi nisu mogli zauzeti Ključ tada jer da su mogli to bi i uradili, kao što ni mi nismo mogli Bos.Novi a o Banja Luci da i ne pričam.

Ali čemu priča o tome kad je tema sukob Armije i HVO-a? MIslim da ima nekih tema na forumu koji se bave baš ovim, pa bi to trebalo tamo prebaciti.
Meni je zanimljiva bila tematika oko Žepča jer nisam bio dobro upoznat kako i šta tamo a i Kiseljak bi bio zanimljiv za pročitati.
Last edited by rasuta_riza on 28/02/2014 01:02, edited 6 times in total.
sokkia

#1507 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

ZAGORS wrote:Evo na forumu HercegBosna gledam teme o zločinima u Srednjoj Bosni. Jesu li na Križančevo selo, selo Bobaši, selo Buhine Kuce napali mudžahidi sa ARBIH ?
Spominje se ubijanje 119 hrvata ( civila i vojnika ) u Bugojnu, jel to bilo u nekoliko dana, mjeseci ili za vrijeme citavog rata ?
Također spominje se zločin u Kiseljaku ARBIH, ubijanje 94 hrvata ( civili i vojnici ) ?
:lol:
opet pitanje :-D
te forume ti je bolje ne citati ako hoceš znati istinu :-D
Tutnjavac

#1508 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

Za Buhine kuće znam 300% da nije bilo nikakvih mudžahedina.
ZAGORS

#1509 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

Ko pita ne skita :D
Ma imam ja neke svoje informacije, ali evo po raznim forumima se raspravlja pa reko da ovdje provjerim.
Na Klixu je istina :D
sokkia

#1510 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

ZAGORS wrote:Ko pita ne skita :D
Ma imam ja neke svoje informacije, ali evo po raznim forumima se raspravlja pa reko da ovdje provjerim.
to najcešce i jebe stvar :-D
inace je poznato kod nas -nas dva tri mišljenja- jer cinjenice malo ko benda :-D
Last edited by sokkia on 28/02/2014 08:24, edited 1 time in total.
ZAGORS

#1511 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

sokkia wrote:
ZAGORS wrote:Ko pita ne skita :D
to najcećce i jebe stvar :-D
inace je poznato kod nas -nas dva tri mišljenja- jer cinjenice malo ko benda :-D

Ma ovo sukobi u Srednjoj Bosni su nekako i najvise komplikovati. Ne zna se ko koga :D Ma ko bi saznao cinjenice kada svako svoje prica.Kada je riječ o mundžosima meni pola stvari nisu jasne. Znači ljudi mi lično govorili ( vojnici ARBIH ) da su na Vozućoj bili hrabri, da se ne ne bi oslobodila bez njih. Gledao sam film Džihad u Bosni gdje neki valjda pripadnik odreda El-Mudžahid govori o njihovom stvaranju. Rekao je da su prve bitke imali protiv HVO-a nabrojao je bitke, ali hrvati su skoro sve te kote vratili. Pa eto ako neko nešto zna neka javi jer o ovom muslimansko-hrvatskom ratu najmanje znam :D
shadowblade

#1512 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by shadowblade »

Nedobrovoljac wrote: Ne znam koliki su gubici, ali su bili veliki u svakom slučaju, imali su ih i Hrvati, znam da su Kaštelani stradali na jednom prevoju, pa i general Matijašević je poginuo kod Mrkonjića..
Da, 114. brigada, ali to je bilo u 8. mjesecu i daleko od Mrkonjića, kod prjevoja Derale..
Matijaš je poginuo na ulazu u Podrašnicu od protuoklopne granate. Šteta, poginuo doslovno zadnji dan rata.
Ne zna se o kojim brojkama se radi kad su u pitanju gubitci tih jedinica kod Mrkonjića?
Tutnjavac

#1513 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

Na forumu HB objavljena je mapa Žepča u "okruženju". Ispada da se jedna hrvatska brigada branila od 10 brigada Armije, plus protiv VRS. :)

O tome koliko je snaga bilo i moglo biti, sa strane Armije u tom periodu, već sam pisao.

Sada samo stavljam obje mape. Evo izvorna

Image

Evo mape s "pojašenjenjem".

Crvenim tačkicama je označen dio koji uopšte nije bio front. To je slobodni prostor između VRS i HVO, gdje je HVO dao VRS-u položaje. To je veliki prostor zapadno (od Tutnjavca do Brezovih Dana) i prolaz VRS na rijeci Bosni prema Bočinji, kod Maglaja.

Plavim tačkicama je označen dio linije koji drži VRS, a HVO samo učestvuje preko interventnih jedinica.

Narandžastim tačkicama je označen dio fronta prema Zavidovićima, gdje su VRS i HVO zajednički napadali.

Image

Pored toga, ima još grešaka/obmana. Navode se imena brigada, a nigdje se ne označava kako i koliko ta brigada učestvuje. Već sam pisao o tome. Ovdje opet, nije nikako navedeno 314. (jedan bataljon), ali je 309. (koja je na Vozući), navodi se 320. (druga zavidovićka brigada) koja je u ključnim momentima tog rata tek u formiranju. Naravno, opet je navedena 7. muslimanska, a te brigade u nekom jačem smislu nije je bilo tamo; tek jedna manja četa lokalnih boraca, koja je jedno kratko vrijeme formalno pripadala 7. muslimanskoj.

Da ne govorim, opet, o ovom sjevernom dijelu, gdje ispade da su skoro sve tešanjske brigade i maglajska imale samo zadatak kidisati na hrvatsku nejač.
ZAGORS

#1514 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

Na Forum.hr sam primijetio jedan upadljiv komentar. Kaže " Činjenica ostaje da 50 000 vojnika ARBIH nije moglo da pobijedi 5 000 vojnika HVO ". Ma bježi, ti hrvatski forumi najviše i lažu.
Tutnjavac

#1515 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

Stara navika HVO-a da misle da, pošto oni nisu, niko nije ratovao sa VRS-om. :-)
ZAGORS

#1516 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

Ali nema mi ništa gore neko kada počnu da pričaju da nas nije bilo Bosna bi pala, mi im oslobodili Bosnu a oni nama tako vraćaju... Koliko su nam pomogli toliko nam i odmogli.
muflon1977

#1517 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by muflon1977 »

ZAGORS wrote:Ali nema mi ništa gore neko kada počnu da pričaju da nas nije bilo Bosna bi pala, mi im oslobodili Bosnu a oni nama tako vraćaju... Koliko su nam pomogli toliko nam i odmogli.

Nekvakaj zagore! Ovde smo da malo ja i sokkia i tutnjavac diskutiramo
ti seres.i potpaljujes.Sigurno ti i tvoj babo nejasite istu zato zacepi...sa svojim po hebavanjem ok
ZAGORS

#1518 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

muflon1977 wrote:
ZAGORS wrote:Ali nema mi ništa gore neko kada počnu da pričaju da nas nije bilo Bosna bi pala, mi im oslobodili Bosnu a oni nama tako vraćaju... Koliko su nam pomogli toliko nam i odmogli.

Nekvakaj zagore! Ovde smo da malo ja i sokkia i tutnjavac diskutiramo
ti seres.i potpaljujes.Sigurno ti i tvoj babo nejasite istu zato zacepi...sa svojim po hebavanjem ok
Nije valjda da sam uvrijedio pravog 'rvata iz Širokog Brijega ili išćapljine možda ? Ne moj mi bgt pametovati i ti tvojih mudrorija sa Herceg foruma.
muflon1977

#1519 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by muflon1977 »

Ne zboris posteno...ljudino iz sandzaka...nisi uvridio mene
trazis vraga daleko od kuce...imas ga blize sigurno.Ohani delijo ok
ZAGORS

#1520 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

Ma samo opušteno.
melac

#1521 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by melac »

kingofsnake wrote:
ocuban wrote: Misliš na Sjeverni Logor?
Je ono je bilo podlo, ali nisu se ni oni usrećili.
Nego šta mislite o mudžahedinima, tim hrabrim borcima za građansku BiH? Čujem da su i oni djelovali u sr. Bosni. kakav je njihov značaj?
Njihov značaj u Srednjoj Bosni je bio takav da su se hrabri bojovnici sasirali kad čuju da dolaze. Sjećam se kako su kažnjavali hrabre HVO snajperiste koji su djelovali po civilnom stanovništvu u Travniku. Na početku sukoba ih je bilo 4,5 koji su hrabro djelovali po Travniku i okolnim mjestima. Nisu dugo djelovali, jer su ih mudžahidi jednog po jednog...

Može se danas o njima pričati svašta, ali istina je da su nam itekako valjali tih godina.
Sto se tice 7 muslimanske i odreda El Mudzahid, zaista nisu predstavljali nikakvu opasnost i strah, kao ni laste i slicni odredi. Jedino djelovanje cacinih boraca se svaki put osjetio na terenu, sve ostalo je prosjek. Uostalom sva ova prica je bez osjecaja za ljudski zivot iliti osjecaj za moje i tvoje je jak, dok osjecaj za ljudski zivot kao univerzalne vrijednosti je potpuno izostao.
Tutnjavac

#1522 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

Kakvi Cacini borci, o čemu pričaš? U Srednjoj Bosni? Kad? Prije nego što je pucao na svoju vojsku ili poslije?
ZAGORS

#1523 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

Ma kakav Caco. To onaj " heroj " što je poubijao 9 mladih policajaca, još sahranjen na Kovačima.
melac

#1524 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by melac »

Tutnjavac wrote:Kakvi Cacini borci, o čemu pričaš? U Srednjoj Bosni? Kad? Prije nego što je pucao na svoju vojsku ili poslije?
U ljeto '93, srednja Bosna.
sokkia

#1525 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

melac wrote:
Tutnjavac wrote:Kakvi Cacini borci, o čemu pričaš? U Srednjoj Bosni? Kad? Prije nego što je pucao na svoju vojsku ili poslije?
U ljeto '93, srednja Bosna.
de pojasni,gdje to?

ponovo mi tlak skoci kad vidim ovo, i kako sad da ti ne kažem da si trol i provokator.
majke ti šta te tjera da se javljaš na temu kad o kojoj nemaš pojma i kad je dovoljno tri rjeci koje napišeš da se zakljuci da nemaš pojma :(
znaš li ti uopšte gdje je srednja Bosna :(
najuljudnije te molim-razguli sa teme :?
Post Reply