Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1501 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Truba »

mi iz toplika :D
kad dođem na čvilu samo kukaju oko vode :cry:
kad pustim vodu sjetim se čvile :cry:
Logovan

#1502 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Logovan »

VjecitiStudent wrote:
zlo87 wrote:
Kladara wrote:Treba se narod skupit pa im jebat majku :D
mi sve nesto po forumima,na kafama seremo a nista konkretno da uradimo.ko nas jebe kad smo debili i treba nam zavrtat :D
Zasada smo niđe veze što bi se reklo, ali doći će i naše vrijeme pa ćemo im jebati majku majčinu. :mrgreen:
Cim napravite fejsbuk grupu?
Napravite? Neću je ja praviti, a nit se bavim tim poslom pravljenja grupa na facebooku. :wink: Čim neko napiše nešto kao što sam ja napisao, odmah neko spomene facebook i pravljenje grupa. :-) Samo kažem da će i našem narodu jednom "puknuti film" zbog stanja u državi a imamo dosta primjera u drugim zemljama, posebno u zadnje vrijeme da ljudi štrajkuju iz ovog ili onog razloga. Izgleda da nama treba više vremena da se počne izlaziti na ulice.

p.s. Da se odmah razumijemo, ne prizivam nikakvo nasilje.
JeronimoBa

#1503 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by JeronimoBa »

Hajde što je zavrnu po noći, navikli smo, od pooći nema, spremi kanister i flaše, ma oprostio bih im i što po danu zavrnu na dva sata, ali da postave negdje informaciju KADA??? :x U KOM TERMINU NEĆE BITI I GDJE
postali su gori od ratnog plina,
Vodovod Sarajevo, zavrćemo i puštamo kad se najmanje nadate!!!!
valterbranisarajevo

#1504 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by valterbranisarajevo »

Redukcije vode zbog nestručnog i nesavjesnog upravljanja sistemom vodosnadbijevanja

B. A. 16/10/2012 21:55:00

SARAJEVO - Rukovodstvo *** saopćilo je da će, na prvoj narednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, pozvati na odgovornost rukovodstvo KJKP "Vodovod i kanalizacija" i tražiti smjenu direktora, kompletnog rukovodstva i uprave tog komunalnog preduzeća zbog nestručnog rukovođenja sistemom vodosnadbijevanja grada Sarajeva.

"Izjava rukovodioca Službe za proizvodnju i distribuciju vode KJKP "Vodovod i kanalizacija" Salahudina Bakala da su redukcije proizvod nestašice vode, iako se rezervoari s kojih se grad Sarajevo snabdijeva vodom pune dva puta dnevno, sama po sebi demantira tu njegovu tvrdnju", navode iz ***.

*** smatra da povećanje potrošnje, na koje se Bakal poziva i pored ovogodišnjih suša, objektivno ne mogu biti opravdanje za nestašicu i redukcije vode u glavnom gradu BiH "jer se u skladu sa njegovom izjavom rezervoari pune dva puta dnevno što je dokaz da vode ima u dovoljnim količinama".

"Sasvim je jasno da su redukcije vode u Sarajevu koji je okružen izvorima, potocima i rijekama proizvod nestručnog i nesavjesnog upravljanja sa sistemom vodosnadbijevanja", navodi *** u saopćenju odaslanom u povodu redukcija vode u glavnom gradu BiH.

(Vijesti.ba/Fena)

(Zvjezdice sam postavio da se ova značajna tema ne bi pretvorila u poligon za međustranačka prepucavanja).
Cafe Camargue

#1505 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Cafe Camargue »

valterbranisarajevo wrote:Redukcije vode zbog nestručnog i nesavjesnog upravljanja sistemom vodosnadbijevanja

B. A. 16/10/2012 21:55:00

SARAJEVO - Rukovodstvo *** saopćilo je da će, na prvoj narednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, pozvati na odgovornost rukovodstvo KJKP "Vodovod i kanalizacija" i tražiti smjenu direktora, kompletnog rukovodstva i uprave tog komunalnog preduzeća zbog nestručnog rukovođenja sistemom vodosnadbijevanja grada Sarajeva.

"Izjava rukovodioca Službe za proizvodnju i distribuciju vode KJKP "Vodovod i kanalizacija" Salahudina Bakala da su redukcije proizvod nestašice vode, iako se rezervoari s kojih se grad Sarajevo snabdijeva vodom pune dva puta dnevno, sama po sebi demantira tu njegovu tvrdnju", navode iz ***.

*** smatra da povećanje potrošnje, na koje se Bakal poziva i pored ovogodišnjih suša, objektivno ne mogu biti opravdanje za nestašicu i redukcije vode u glavnom gradu BiH "jer se u skladu sa njegovom izjavom rezervoari pune dva puta dnevno što je dokaz da vode ima u dovoljnim količinama".

"Sasvim je jasno da su redukcije vode u Sarajevu koji je okružen izvorima, potocima i rijekama proizvod nestručnog i nesavjesnog upravljanja sa sistemom vodosnadbijevanja", navodi *** u saopćenju odaslanom u povodu redukcija vode u glavnom gradu BiH.

(Vijesti.ba/Fena)

(Zvjezdice sam postavio da se ova značajna tema ne bi pretvorila u poligon za međustranačka prepucavanja).
E nek su oni stručni :lol:
valterbranisarajevo

#1506 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Zašto Sarajevo nema vode

Gubici vode u mreži u rangu afričkih zemalja – Konstantni pad isporuke vode praćen konstantnim rastom plaća – Prag i Sarajevo imaju isti broj zaposlenih u vodovodu i kanalizaciji

Iako je neporecivo da su nastupile klimatske promjene i da je godina bila sušna, sva odgovornost za nestašicu vode ne može se prebaciti na majku prirodu ili višu silu. U Kantonu Sarajevo, po već ustaljenom principu, javna preduzeća svoju neefikasnost pokušavaju isfinansirati iz džepova građana. Kada im to ne polazi za rukom, građane ucjenjuju štrajkovima ili im jednostavno obustave svoje usluge.

Koristeći za analizu službene izvještaje o poslovanju Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” lako je zaključiti da je stagnacija i propadanje te, za život građana esencijalne službe, provedena planski i sa predumišljajem. Iz godine u godinu padala je količina proizvedene i dostavljene vode i iz godine u godinu se nije ulagalo u opremu i održavanje nego u plaće zaposlenih. Tako je u periodu od 2000. do 2010. godine isporuka vode vode pala sa 32 na 26 milijuna kubika vode a troškovi plaća su porasli sa 13 na 26 milijuna KM godišnje. Prosječna plata u VIK-u iznosi 1 447 KM neto dok je prosječna neto plata u Federaciji BiH 820 KM.

Postavlja se pitanje: Zašto je uprava preduzeća KJKP Vodovod i kanalizacija, iako je znala da su štete na vodovodnoj mreži svakim danom sve veće, umjesto da dio raspoloživih sredstava uloži u amortizaciju tj. održavanje mreže, povećala plaće za 100%?

Vrlo važan podatak o uspješnosti i održivosti kompanije je da grad Prag koji je četiri puta veći od Sarajeva ima isti broj zaposlenih na neusporedivo veći broj korisnika i kilometara vodovodne I kanalizacione mreže.

Vodovodi su tako kompleksni sistemi da je nemoguće izbjeći gubitke u mreži. Ali i u toj kategoriji podaci su porazni. Njemačka i Danska imaju gubitke do 10%. Većina evropskih zemalja drži se preporuke Svjetske banke po kojoj se gubici vode moraju držati ispod 25%. Gubici vode u Sarajevu kreću se na razini afričkih zemalja koje imaju gubitke po 70 – 80%.

gdjejelova
BlackStone

#1508 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BlackStone »

Black swan wrote:mi iz toplika :D

Neka, neka... :roll: Kukat će i ostali.
nuki_cika

#1509 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by nuki_cika »

Nekoliko puta sam ovdje objašnjavao problem vodosnadbjevanja,održali smo i taj sastanak i te (zasad)manje proteste,ali je zanimljivo da sam u periodu od 20 augusta do 1 oktobra vode imao non stop,sa najaćim moućim pritiskom,nije je nestajalo ni po noću ni po danu,kad odjednom obavještenje "u kantonu vlada opšta nestšica,izvorišta presušila vode bla bla...vode nema ni po danu ni po noći :-)
Last edited by nuki_cika on 17/10/2012 12:59, edited 1 time in total.
mahalas505

#1510 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by mahalas505 »

valterbranisarajevo wrote:Image
Sto bi se reklo obrnuto proporcijalo :D .

Sta kukate, nema jadnijeg naroda, bolje nece biti sigurno u skorijoj buducnosti, nego prihvatite se krampe i kopanje bunareve, ovi u zgradama mogu se utaliti, pa da im to masina odradi. Svakako uskoro bice bolji kvalitet te vode i bunara nego sa Baceva.

Ono sto prognoziram je uskoro ce na tapetu doci Elektroprivreda i Telekom(Gras i Vodovod vec odradjeni) da se malo razmrdaju. Mogu zamisliti situacija, pao napon u ele. mrezi, nema dovoljno struje za sve, redukcija :D :bih: .
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1511 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Truba »

BlackStone wrote:
Black swan wrote:mi iz toplika :D

Neka, neka... :roll: Kukat će i ostali.
al da vas utješim da ne pomislite šta loše

meni često struje nestaje :roll: :roll: :roll: :roll:
Dozer

#1512 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

I potpuno je u pravu onaj ko rece da smo mi sami stoka. I treba da nas caraju ovako jer smo - stoka.

Hajde, evo, ko je besposlen, a ima auto, neka uzme aparat/kameru i obidje izvorista, uslika/snimi i postira ovdje. A onda cemo svi to preuzeti i zasuti sve medije s tim slikama i zahtjevima da se do kraja ispita to stanje.

AKo je odgovoran VIK, onda smjene na isti nacin kako je bilo i sa Mamom i Tajom. Ako nije VIK, nego je neka stranacka muljaza, onda pred centralu i hebat majke redom. Ha ja...
Dr. Kuca

#1513 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dr. Kuca »

Onoliki snijeg i nisu uspjeli napravit zalihe. P+cka vam materina nesposobna ce++i+ka. Alija Alija.
sinuhe

#1514 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sinuhe »

A do kolapsa je doslo samo vam niko nije rekao.
VjecitiStudent

#1515 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Dozer wrote:I potpuno je u pravu onaj ko rece da smo mi sami stoka. I treba da nas caraju ovako jer smo - stoka.

Hajde, evo, ko je besposlen, a ima auto, neka uzme aparat/kameru i obidje izvorista, uslika/snimi i postira ovdje. A onda cemo svi to preuzeti i zasuti sve medije s tim slikama i zahtjevima da se do kraja ispita to stanje.

AKo je odgovoran VIK, onda smjene na isti nacin kako je bilo i sa Mamom i Tajom. Ako nije VIK, nego je neka stranacka muljaza, onda pred centralu i hebat majke redom. Ha ja...
Za dobivanje odgovora uopste nije potrebno obilaziti izvorista jer 87% vode se dobiva iz podzemnih akumulacija u Sarajevskom polju koje nisu podlozne sezonskim susnim fluktuacijama,
Mi njih prekomjerno koristimo, no to je nevolja koja nas tek ceka.

VIK, sa postojecom cijenom vode vise ne moze isplacivati ni gole plate (Valter je gore postavio grafikon prihoda i rashoda), pa je cijelo kino sa redukcijama izrezirano kako bi se izganjalo povecanje cijene vode.

Sporedna korist je sto ce VIK zahvaljujuci redukcijama malo smanjiti i troskove el.energije.
sheilak

#1516 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sheilak »

mahalas505 wrote: Ono sto prognoziram je uskoro ce na tapetu doci Elektroprivreda i Telekom(Gras i Vodovod vec odradjeni) da se malo razmrdaju. Mogu zamisliti situacija, pao napon u ele. mrezi, nema dovoljno struje za sve, redukcija :D :bih: .
Samo kratko o ovome. Cesto se desava da struje nestane iza ponoci (ili oko pola jedan), nema je par minuta (najduze je bilo 10ak min). Znam da nije tema o EP (i njihovim mahinacijama), ali me zanima zna li iko razlog zbog cega bi se to moglo desavati?

Takodjer, mogu li nam stanovnici ostalih gradova BiH reci kakvo je kod njih stanje sa vodosnabdijevanjem? Ili njih nije pogodila susa, posto se, eto, nalaze na drugoj geografskoj sirini?
starii

#1517 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by starii »

ja sam na mejtasu, nemam redukcija znaci 24h online H2O :)
Dzenana88

#1518 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dzenana88 »

Kod mene redovno zaprducka česma u 23:30...i "kapakŠaho" do ujutru.....što si pio,pio si.....Ko kakio,kakio..... :D
valterbranisarajevo

#1519 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Maloprije je u dnevniku bilo direktno uključenje direktorice VIK. Zove se Muamera Srna. Gledao sam da li su na svoj web portal postavili prilog, ali još uvijek nisu pa ću ja pokušati prenijeti ono što sam zapamtio. Unaprijed se izvinjavam ako nešto ne prenesem kako treba, pogotovo vezano za količine vode koje proizvode pojedina izvorišta.

Dakle ona za sve ove naše nedaće optužuje nedostatak kiše i to je pokušala obrazložiti na primjeru tri izvorišta.

Bačevo,sa kojeg se snabdjeva najveći dio grada, nedostaje 300 litara u sekundi a ljetos je nedostajalo 3000. Potvrdila je da se najveći dio vode u Bačevo dobije sa Vrela Bosne.

Mošćanica, sa kojeg se snabdijevaju: Faletići, Vasin Han, Brusulje..Trenutna proizvodnja je 15 litara u sekund,i a normalna 100.

Jahorinski potok, sa kojeg se snabdijeva „memli strana“. Dotok je puno manji, ali nisam siguran da je spominjala cifre. Uglavnom, rekla je da se to izvorište nalazi na teritoriji RS i da se sa njega vodom snabdijevaju i Pale (bilo bi interesantno saznati ima li tamo redukcija).

Što se tiče rekonstrukcije mreže kaže da bi godišnje trebalo izdvajati oko 20 miliona KM i taj novac očekuje od Kantona.

Na direktno pitanje novinarke da li redukcijama pokušavaju iznuditi poskupljenje rekla je NE, ali onda je malo kasnije došlo do „ali“, pa je rekla da bi normalna cijena bila uz uvećanje od čak 145%.

U okviru svega toga je bio prilog sa nekih lokacija gdje voda po ulicama curi mjesecima (jedna u Buljakovu i, druga ne znam gdje). Stanovnici tvrde da ih redovno zovu, oni dođi, samo farbom označe mjesto kvara i odu...

Eto, izvinite što tekst izgleda kao da je pala bomba.... :shock:
poznanik

#1520 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by poznanik »

valterbranisarajevo wrote:Maloprije je u dnevniku bilo direktno uključenje direktorice VIK. Zove se Muamera Srna... ona za sve ove naše nedaće optužuje nedostatak kiše..

Ne brini Muamera, sa'će kiša... :oops:

starii

#1521 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by starii »

Religious Fantastic wrote:
starii wrote:ja sam na mejtasu, nemam redukcija znaci 24h online H2O :)

WOW Jel' to znaci FLAT RATE?! JUPIIII :lol: :D
da odabrao sam taj paket flat rate H2O :D
nermin.padez

#1522 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by nermin.padez »

Znači i voda se naplaćuje po protoku (kad predjes limit zavrce se ) :D :skoljka: :run:
anonimnaosoba

#1523 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by anonimnaosoba »

znači, još mora bit' fair use ? :D
db

#1524 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by db »

Samo da se prijavim i da Vam svima iskazem svoju namjeru,
u vidu nekog svog revolta koji imam prema vladajucim strankama u kantonu
a koji su mirno gledali šta nam Vodovod radi sve ove godine i trenutnom stanju sa redukcijama vode.

Izlijepicu po gradu ovaj plakat koji sam napravio
i bar nekako pokazati da u ovom gradu ima neko ko nece nijemo posmatrati
sta nam rade u 21. vijeku, u srcu Evrope i glavnom gradu jedne zemlje.

Katastrofa.

Image
poznanik

#1525 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by poznanik »

db wrote:Samo da se prijavim i da Vam svima iskazem svoju namjeru,
u vidu nekog svog revolta koji imam prema vladajucim strankama u kantonu
a koji su mirno gledali šta nam Vodovod radi sve ove godine i trenutnom stanju sa redukcijama vode.

Izlijepicu po gradu ovaj plakat koji sam napravio
i bar nekako pokazati da u ovom gradu ima neko ko nece nijemo posmatrati
sta nam rade u 21. vijeku, u srcu Evrope i glavnom gradu jedne zemlje.

Katastrofa.

Image

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Treba ovu ideju razraditi i ostvariti!
Post Reply