Raiffeisen banka - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
oldtajmer

#1501 Re: Raiffeisen banka

Post by oldtajmer »

zahvaljujem :thumbup:
d.a.d.a.

#1502 Re: Raiffeisen banka

Post by d.a.d.a. »

Nedavno sam otvorila racun sa setom Visa i Maestro karticama ( ne znam ni sto ce mi Maestro, nesto sam se bila zeznula oko popunjavanja)
Uglavnom odrzavanje racuna je 1,99 KM
I prijavila sam mobilno bankarstvo i tu me deru sa 3,99 KM
Ima li neka opcija da predjem na neki jeftiniji paket?
Ovo mi je preskupo :roll:
DON_eARL

#1503 Re: Raiffeisen banka

Post by DON_eARL »

d.a.d.a. wrote:Nedavno sam otvorila racun sa setom Visa i Maestro karticama ( ne znam ni sto ce mi Maestro, nesto sam se bila zeznula oko popunjavanja)
Održavanje računa naplaćuju 1,99KM bez obzira na broj kartica, tako da ti je jedina opcija da ukineš mobilno bankarstvo ako ga ne koristiš...
Dzontra_Volta

#1504 Re: Raiffeisen banka

Post by Dzontra_Volta »

d.a.d.a. wrote:Nedavno sam otvorila racun sa setom Visa i Maestro karticama ( ne znam ni sto ce mi Maestro, nesto sam se bila zeznula oko popunjavanja)
Ja bih na tvom mjestu uzeo paket Trendi, koji izađe 5,99 KM mjesečno (znači onoliko koliko sad plaćaš), ali ti je u to uključeno, pored mobilnog, i internet bankarstvo (preko kompjutera), sms obavijest o stanju računa plus neki popusti npr. na obradu kredita, tehnički pregled vozila i sl.
d.a.d.a.

#1505 Re: Raiffeisen banka

Post by d.a.d.a. »

Al' ga deru :izet:
Trenutno mi treba ovo mobilno :)
@Dzontra hvala ti, mozda se prebacim nekad kad zahladi :D
iceman ze

#1506 Re: Raiffeisen banka

Post by iceman ze »

Supruga ceka vec duze vrijeme na zamjenu kartice, u prvom dijelu zbog reizdavanja, a sad i zbog njihove greske u podacima. Blokiran joj racun, svaki put ceka u banci zbog podizanja novca i posebne procedure....
supercali

#1507 Re: Raiffeisen banka

Post by supercali »

danas me zove gospodja iz raif banke
kaze zovem jer ste bili nas klijent
kaze sta je razlog gospodine respo
neki zahtjev ste podnijeli a nije rijesen?
rekoh pored toga ima jos 2-3 stvari zbog kojih sam presao na drugu banku
svejedno ne vracam se
kaze mogu li vam ponuditi neki kredit ili slicno ako ste zainteresovani
rekoh mozete mi ponuditi hvala al sigurno necu prihvatiti
kaze onda da ne oduzimam vrijeme ni sebi ni vama hvala i dovidjenja
doff

#1508 Re: Raiffeisen banka

Post by doff »

Je li ikad iko od vas podizao novac sa bankomata u drugim zamljama preko iste banke, u ovom slučaju Raiffeisen? Da li osim konverzije u domaću valutu dodatno uzima neku proviziju? Valjda sam postavio jasno pitanje :)
Mehemed
Vozim: automobil

#1509 Re: Raiffeisen banka

Post by Mehemed »

doff wrote:Je li ikad iko od vas podizao novac sa bankomata u drugim zamljama preko iste banke, u ovom slučaju Raiffeisen? Da li osim konverzije u domaću valutu dodatno uzima neku proviziju? Valjda sam postavio jasno pitanje :)
Mislim da uzima samo 1% za konverziju, ne vjerujem da uzima još šta.
doff

#1510 Re: Raiffeisen banka

Post by doff »

Mehemed wrote: Mislim da uzima samo 1% za konverziju, ne vjerujem da uzima još šta.
Bilo bi dobro da ne uzima, podižem koliko mi treba. Ovako bi mi 2x uzimali za konverziju, jednom u stranoj valuti drugi put za domaću :-?
DON_eARL

#1511 Re: Raiffeisen banka

Post by DON_eARL »

doff wrote:
Mehemed wrote: Mislim da uzima samo 1% za konverziju, ne vjerujem da uzima još šta.
Bilo bi dobro da ne uzima, podižem koliko mi treba. Ovako bi mi 2x uzimali za konverziju, jednom u stranoj valuti drugi put za domaću :-?
https://www.raiffeisenbank.ba/templates ... vnov14.pdf

Uzimaju minimalno 5-10KM za podizanje sa bankomata, ili 2,5% + 1% konverzija. Maestro/Mastercard je 5KM, ostale su po 10 mislim. Uglavnom, više ti se isplati plaćati karticom u inostranstvu, samo 1% za konverziju ti uzmu...
doff

#1512 Re: Raiffeisen banka

Post by doff »

DON_eARL wrote: https://www.raiffeisenbank.ba/templates ... vnov14.pdf

Uzimaju minimalno 5-10KM za podizanje sa bankomata, ili 2,5% + 1% konverzija. Maestro/Mastercard je 5KM, ostale su po 10 mislim. Uglavnom, više ti se isplati plaćati karticom u inostranstvu, samo 1% za konverziju ti uzmu...
Hvala puno na trudu. Ko je očekivao da banka služi svojim korisnicima, taj se zajebo :-) LP
Mehemed
Vozim: automobil

#1513 Re: Raiffeisen banka

Post by Mehemed »

Auuu, malo je reci da deru.
Shibby

#1514 Re: Raiffeisen banka

Post by Shibby »

Pozdrav ljudi,

Imam u planu dići nenamjenski kredit od jedno 1000 KM u Raifeissen banci. Da li je još neko podizao ovakav kredit, da li se isplati? To sam planirao otplatiti za max godinu dana. Ima li ko kakvih pozitivnih ili negativnih iskustava sa malim kratkoročnim kreditima? Fiksna kamatna stopa ili varijabilna? Radim trenutno u jednoj firmi i imam zadnje 3 platne liste. Da li je to dovoljno?
strucnjak_kofol

#1515 Re: Raiffeisen banka

Post by strucnjak_kofol »

Pa zar nemas limit dvije place ako radis i primas platu preko RF
Shibby

#1516 Re: Raiffeisen banka

Post by Shibby »

Primam ja jednu platu, zadnja tri mjeseca sam primio tri plate...
bumerangss

#1517 Re: Raiffeisen banka

Post by bumerangss »

Gule kozu!!! :-D Bjezi od Raffeeee :run:
Shibby

#1518 Re: Raiffeisen banka

Post by Shibby »

Koju banku preporučuješ za ove male nenamjenske kredite?
Sodom1

#1519 Re: Raiffeisen banka

Post by Sodom1 »

Shibby wrote:Pozdrav ljudi,

Imam u planu dići nenamjenski kredit od jedno 1000 KM u Raifeissen banci. Da li je još neko podizao ovakav kredit, da li se isplati? To sam planirao otplatiti za max godinu dana. Ima li ko kakvih pozitivnih ili negativnih iskustava sa malim kratkoročnim kreditima? Fiksna kamatna stopa ili varijabilna? Radim trenutno u jednoj firmi i imam zadnje 3 platne liste. Da li je to dovoljno?
Ja ne bih da se nesto pravim pametan , al sta se moze uraditi,kupiti sa 1000 km i imajuci u vidu da ce te jos na to sve oguliti :-) .Bolje malo pricekati ustediti i svoj hadzija
bumerangss

#1520 Re: Raiffeisen banka

Post by bumerangss »

Sodom1 wrote:

Ja ne bih da se nesto pravim pametan , al sta se moze uraditi,kupiti sa 1000 km i imajuci u vidu da ce te jos na to sve oguliti :-) .Bolje malo pricekati ustediti i svoj hadzija
Pametno :thumbup: ja i za dosta skuplje stvari koje zelim da sebi prijustim, pristedim, odreknem se nekih malih luksuza, smanjim rezijske troskove, kupujem na akcijama po trznim centrima, na auto-pijaci pa nesta i u "drugoj ruci" :D ali zato nikad nisam podigao ni limit a pogotovo ne kredit a zivim sasvim normalno pa mozda i iznadprosjecno.
Kljuc toga je da treba biti skroman u dusi... da ti guz... ne zine na sve sto vidis kod drugog!
E druga je prica ako je neka hica ne daj Boze bolesti, lijek... za to je ok ali za sve drugo malo treba smanjiti prohtjeve, zelje, snove... i vratiti se u surovu realnost!
Dzontra_Volta

#1521 Re: Raiffeisen banka

Post by Dzontra_Volta »

Sodom1 wrote:

Pa neko nema baš preveliku platu da može tek tako uštedjeti hiljadu maraka, a odlučio si da kupiš nešto što ti se sviđa ili ti je bitno, uglavnom nisu razlozi važni. Da ne govorimo, teško da ko može uštedjeti neki novac, jer kad nemaš ograničenja, onda ta ušteda počne da se troši prije nego što se skupi onoliko koliko si mislio uštedjeti.
Drugo, čovjek hoće kratkoročni kredit od 1000 KM na godinu dana. Takvi krediti su obično vrlo povoljni u bankama i neke banke, ako preko njih primaš platu, to tretiraju kao neku vrstu "pozajmice", sa vrlo malom kamatom i troškovima obrade.
Uglavnom, raspitaj se malo prvo u svojoj banci, a onda vidi šta i drugi nude. Sve zavisi od tvoje kreditne sposobnosti. Samo nemoj da te navuku ove mikrokreditne organizacije, jer ti si zaposlen i imaš uslove da dižeš kredite u banci.
Sodom1

#1522 Re: Raiffeisen banka

Post by Sodom1 »

Dzontra_Volta wrote:
Sodom1 wrote:

Pa neko nema baš preveliku platu da može tek tako uštedjeti hiljadu maraka, a odlučio si da kupiš nešto što ti se sviđa ili ti je bitno, uglavnom nisu razlozi važni. Da ne govorimo, teško da ko može uštedjeti neki novac, jer kad nemaš ograničenja, onda ta ušteda počne da se troši prije nego što se skupi onoliko koliko si mislio uštedjeti.
Drugo, čovjek hoće kratkoročni kredit od 1000 KM na godinu dana. Takvi krediti su obično vrlo povoljni u bankama i neke banke, ako preko njih primaš platu, to tretiraju kao neku vrstu "pozajmice", sa vrlo malom kamatom i troškovima obrade.
Uglavnom, raspitaj se malo prvo u svojoj banci, a onda vidi šta i drugi nude. Sve zavisi od tvoje kreditne sposobnosti. Samo nemoj da te navuku ove mikrokreditne organizacije, jer ti si zaposlen i imaš uslove da dižeš kredite u banci.
Opet da ponovim sta je to 1000 km?
I drugo kazes da je mala plata i da je tesko ustediti, pa ako je prima preko racuna bankovnog ne moze biti ispod npr 500 km , znaci 60-90 dana stegnes kajis i imas te pare.
A ovo sto kazes ´povoljno´ toga kod banaka nema , mozda merhamet ,caritas ali banke sigurno ne
holowey

#1523 Re: Raiffeisen banka

Post by holowey »

Sodom1 wrote: Opet da ponovim sta je to 1000 km?
I drugo kazes da je mala plata i da je tesko ustediti, pa ako je prima preko racuna bankovnog ne moze biti ispod npr 500 km , znaci 60-90 dana stegnes kajis i imas te pare.
A ovo sto kazes ´povoljno´ toga kod banaka nema , mozda merhamet ,caritas ali banke sigurno ne
kazes od 500km plate, za tri mjeseca da ustedi 1000km? plati li se ista rezija, pojede li se sta, popije li se sta, obuce/obuje li se sta? od takve plate max 20-30km mjesecno bi se moglo ostaviti sa strane... i tako za tri godine bi mozda uspio da ustedi tu hiljadarku... a za tri godine ta hiljadarka realno ne bi vrijedila vise od 700-800 i opet bi ostao nedosanjani san...
podignuta 1000 u banci bi bila, kad se saberu kamate i troskovi, manje od 100 mjesecno na godinu dana...1000 kojom bi odmah mogao da ispuni ono sto je zamislio...
bumerangss

#1524 Re: Raiffeisen banka

Post by bumerangss »

holowey wrote:
Sodom1 wrote: Opet da ponovim sta je to 1000 km?
kazes od 500km plate, za tri mjeseca da ustedi 1000km? plati li se ista rezija, pojede li se sta, popije li se sta, obuce/obuje li se sta? od takve plate max 20-30km mjesecno bi se moglo ostaviti sa strane... i tako za tri godine bi mozda uspio da ustedi tu hiljadarku... a za tri godine ta hiljadarka realno ne bi vrijedila vise od 700-800 i opet bi ostao nedosanjani san...
podignuta 1000 u banci bi bila, kad se saberu kamate i troskovi, manje od 100 mjesecno na godinu dana...1000 kojom bi odmah mogao da ispuni ono sto je zamislio...
Pa sam je rekao na godinu dana sto znaci da moze (mora) mjesecno za ratu odvajati 100 i nesto km s kamatama :roll:
Shibby

#1525 Re: Raiffeisen banka

Post by Shibby »

Vjerovatno ću otići do banke i raspitati se malo oko tih XS nenamjenskih kredita. Nemam ugovor za stalno, ali primam platu preko RB, možda im to bude šta značilo. Znam da mi je mama uzimala 2000 KM kredit i vrlo malo kamate joj izašlo (možda nekih 100 KM) pa zato da vidim je li još ko dizao i koliko bi on na kraju morao vratiti.
Post Reply