BH klubovi u Evropi 2011/12

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
jutarnji

#1501 Re: BH klubovi u Evropi 2011/12

Post by jutarnji »

Pa za Zelju nije sve gotovo, kako god su primili dva kod kuce protiv one seljacke ekipe, tako
mogu zabiti i dva na strani. Nije onaj Maccabi nista posebno, ne znam kako onaj nas glavonja
iz spanske lige zaglavi kod njih?
JThomas

#1502 Re: BH klubovi u Evropi 2011/12

Post by JThomas »

nije gotovo dok nije gotovo, al' ja nam dajem šanse nekih 0.0001%. i pribojavam se katastrofe jer protiv ovih, naročito pred 15.000 njihovih i na 42 C u pet minuta možeš primiti četiri gola, a ostalo skroz dobro da odigraš.
Obuca9

#1503 Re: BH klubovi u Evropi 2011/12

Post by Obuca9 »

Image

Dokad više mahanje sudijama. Šest igrača maše sudiji, umjesto da poprati akciju, bar jedan je mogao stici do lopte prije Sionka ili ovog što je centrirao.

Podsjeti me na Francusku i Koševo i ono mahanje sudiji, dok ga Malouda hladno smješta u mrežu. To mahanje sudiji je izgleda samo još kod nas popularno.
Baudelaire

#1504 Re: BH klubovi u Evropi 2011/12

Post by Baudelaire »

hz__semir wrote:Image

Dokad više mahanje sudijama. Šest igrača maše sudiji, umjesto da poprati akciju, bar jedan je mogao stici do lopte prije Sionka ili ovog što je centrirao.

Podsjeti me na Francusku i Koševo i ono mahanje sudiji, dok ga Malouda hladno smješta u mrežu. To mahanje sudiji je izgleda samo još kod nas popularno.

Isto sam pomislio u tom momentu. Na stranu što nas sudija jest oštetio u ovoj i rekao bih još par situacija, ali tvoje je da igraš, sudijino da maše. Ja sam uvjeren da ovaj drugi gol ne bi bio primljen da je prvo Čomor, a onda kasnije i Belošević umjesto mahanja ispratio svog igrača do kraja, a to bi možda uticalo i na dalji tok utakmice i konačni rezultat.
IlijaLadin

#1505 Re: BH klubovi u Evropi 2011/12

Post by IlijaLadin »

@JThomas

ja govorim o čisto sportskim stvarima.
elSaik

#1506 Re: BH klubovi u Evropi 2011/12

Post by elSaik »

Pa kad igraju u ligi gdje kad si domaćin ti daješ znak pomoćnom da svira. :mrgreen:

Našim timovima je potrebno iskustvo. Kurac bi Željo ovako dobro igrao da smo se pripremali protiv Kladuše, GOŠKa i TOŠKa. Valjda će, kada se liga skrati, sve krenuti nekim boljim tokom. Samo da iste ekipe nastave izlaziti u Europu i bit će oke.
Lakat Jebić

#1507 Re: BH klubovi u Evropi 2011/12

Post by Lakat Jebić »

i onaj igrac sto je otprilike u horizontalnoj liniji s loptom, i on gleda prema pomocniku :D

znaci 7 od 9 igraca u ovom kadru trazi ofsajd :-) :-) :-)
Last edited by Lakat Jebić on 29/07/2011 12:25, edited 1 time in total.
Baudelaire

#1508 Re: BH klubovi u Evropi 2011/12

Post by Baudelaire »

elSaik wrote:Pa kad igraju u ligi gdje kad si domaćin ti daješ znak pomoćnom da svira. :mrgreen:

Našim timovima je potrebno iskustvo. Kurac bi Željo ovako dobro igrao da smo se pripremali protiv Kladuše, GOŠKa i TOŠKa. Valjda će, kada se liga skrati, sve krenuti nekim boljim tokom. Samo da iste ekipe nastave izlaziti u Europu i bit će oke.
Ovo je ključno, samo da ostvari kontinuitet izlaska u Evropu.
elSaik

#1509 Re: BH klubovi u Evropi 2011/12

Post by elSaik »

Mislim da je u Europa ligi play-off plafon za naše ekipe, ukoliko u startu igraju to takmičenje. Čak i u nekoj bližoj budućnosti kada bismo eventualno više ulagali novca. Timovi koji čekaju u play-offu su jednostavno suviše jaki. Grupna faza, međutim, nije nedostižna čak ni u trenutnim okolnostima ukoliko se ide preko LP. U drugom pretkolu su sada svi naši značajniji timovi nosioci, a u trećem je potrebno "samo" malo sreće pa da se dobije neki tim tipa Šerif, koji je rejtingom jači, ali ne i igrom, ili da se dobije pobjednik dvomeča drugog pretkola i slično. Iskren da budem, ukoliko Željo bude išao preko LP očekujem grupnu fazu EL u naredne 3 sezone.
Obuca9

#1510 Re: BH klubovi u Evropi 2011/12

Post by Obuca9 »

Baudelaire wrote:
elSaik wrote:Pa kad igraju u ligi gdje kad si domaćin ti daješ znak pomoćnom da svira. :mrgreen:

Ovo je ključno, samo da ostvari kontinuitet izlaska u Evropu.
Kontinuitet izlaska u Evropu je jako bitan i zbog koeficijenta.

Evo recimo, Sarajevo zahvaljujuci trećem i četvrtom pretkolu EL u zadnje tri godine, ima za iduću sezonu koeficijent od najmanje 4.183 (kažem najmanje, jer će se on nešto sitno povećati u slučaju da Sarajevo ili Željezničar idućeg četvrtka izvuku koji remi ili pobjedu). Kada bi i u iduće dvije godine dogurali do trećeg pretkola EL, onda bi koeficijent za sezonu 2014/15 Sarajevu bio preko 6.500, a to bi moglo biti dovoljno da se bude nosilac u trećem pretkolu EL.

Također ne treba zanemariti ni to da će ukoliko ove ezone PL osvoje Sarajevo, Željezničar, Borac ili Zrinjski, bh. prvak iduće godine će biti nosilac u drugom pretkolu EL. Dakle nema Maccabija, Hapeola i slicnih, nego jedinstvena prilika da se protiv prvaka Armenije, S. Irske, Luksemburga i slicnih ostvari prolazak u trece pretkolo LP i prilika za četiri nove utakmice u Evropi, te dvostruka šansa za ulazak u grupnu fazu EL ili LP.

I upravo zato mi se svidja novi nacin bodovanja, jer sve manje ovisis o ostalim klubovima u drzavi, a sve vise je bitan tvoj rezultat u Evropi. Upravo zato, iako je recimo lištica u zadnje tri sezone tri puta izašla u Evropu, a Sarajevo jednom manje, Sarajevo ima dosta veći koeficijent (4.183 naprema 2.933). Ali je zato Sarajevo iggralo jednom četvrto, a jednom treće pretkolo, dok su hercegovci sva tri puta ispali u prvom ili drugom pretkolu. Da je na snazi stari sistem bodovanja, od prije tri godine, Sarajevo i lištica bi danas imali isti koeficijent.
Baudelaire

#1511 Re: BH klubovi u Evropi 2011/12

Post by Baudelaire »

hz__semir wrote: Kontinuitet izlaska u Evropu je jako bitan i zbog koeficijenta.

Evo recimo, Sarajevo zahvaljujuci trećem i četvrtom pretkolu EL u zadnje tri godine, ima za iduću sezonu koeficijent od najmanje 4.183 (kažem najmanje, jer će se on nešto sitno povećati u slučaju da Sarajevo ili Željezničar idućeg četvrtka izvuku koji remi ili pobjedu). Kada bi i u iduće dvije godine dogurali do trećeg pretkola EL, onda bi koeficijent za sezonu 2014/15 Sarajevu bio preko 6.500, a to bi moglo biti dovoljno da se bude nosilac u trećem pretkolu EL.

Također ne treba zanemariti ni to da će ukoliko ove ezone PL osvoje Sarajevo, Željezničar, Borac ili Zrinjski, bh. prvak iduće godine će biti nosilac u drugom pretkolu EL. Dakle nema Maccabija, Hapeola i slicnih, nego jedinstvena prilika da se protiv prvaka Armenije, S. Irske, Luksemburga i slicnih ostvari prolazak u trece pretkolo LP i prilika za četiri nove utakmice u Evropi, te dvostruka šansa za ulazak u grupnu fazu EL ili LP.

I upravo zato mi se svidja novi nacin bodovanja, jer sve manje ovisis o ostalim klubovima u drzavi, a sve vise je bitan tvoj rezultat u Evropi. Upravo zato, iako je recimo lištica u zadnje tri sezone tri puta izašla u Evropu, a Sarajevo jednom manje, Sarajevo ima dosta veći koeficijent (4.183 naprema 2.933). Ali je zato Sarajevo iggralo jednom četvrto, a jednom treće pretkolo, dok su hercegovci sva tri puta ispali u prvom ili drugom pretkolu. Da je na snazi stari sistem bodovanja, od prije tri godine, Sarajevo i lištica bi danas imali isti koeficijent.
:thumbup:

O tom sam i govorio. Malo nas je zeznuo za koeficijent neizlazak u Evropu prošle sezone, jer da smo izašli puno bi to ljepše izgledalo u ovom momentu ali hajde. Treba nastaviti raditi. Uostalom, ako recimo Sarajevo ili Željo izbore grupnu fazu Evropske u narednih par godina, automatski sebi stvaraju priliku da prodaju igrače za veće pare. Ime u evropskim okvirima ne može se izgraditi preko noći, ali Uefa pomaže s ovim sistemom bodovanja ekipe koje su konstantne. Ako je jedan Sheriff uspijevao da igra grupnu fazu EL, ako je Bate Borisov igrao grupnu fazu Lige prvaka i opet bi mogao, možemo i mi u skoroj budućnosti napraviti taj pomak.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#1512 Re: BH klubovi u Evropi 2011/12

Post by Dado dijasporitus »

Da budemo realni, trece predkolo je plafon. U to sam se potpuno uvjerio sinoc kad je Beslija pustio jednu lose proslijedjenu loptu u aut iako je realno mozda mogao stici, i na vrh svega toga odmahnuo rukom. Jedino dobro je sto ga je Osim poslije toga zasluzeno poslao na klupu.

Nemamo disciplinovanih odbrambenih igraca. Imamo par playmakera koji misle da mogu vise nego sto znaju i apsolutno nemamo golgetera. Ovo govorim za sve timove sto su ove godine igrali u Evropi. Borac npr. bi u svoj trening program trebao da ukljuci i pucanje na gol iz peterca.
al_akhisari

#1513 Re: BH klubovi u Evropi 2011/12

Post by al_akhisari »

...sta reci nakon sinocnjih utakmica :sad: bijah sretan - presretan gledajuci zelju u 1. poluvremenu; nekako sam bio siguran da necemo izgubiti, na kraju tog 1. poluvremena; medjutim :sad: nemoguce se oteti dojmu da ovakav zeljo moze igrati, skoro pa ravnopravno, sa ekipama tipa macaby; nazalost, samo skoro pa ravnpravno :sad: naravno da sam, nakon sto je sudija odsvirao kraj bio razocaran ( rezultatom ),...slozit cu se sa onima koji isticu iskustvo igranja u ovakvim utakmicama i psiholosko stanje ekipe ( pojedinaca ), kao trenutno mozda najvece probleme nasih momcadi; ono sto mene raduje jeste napredak ekipe pod vodstvom ovog strucnog staba, te bih prije svega zbog te uzlazne putanje, zelio jos jednu dobru predstavu u izraelu i svakako pozelio izbjeci nekakav tezi poraz - jos se nismo oporavili od one petarde hapoela, zamislite koliko bi stete nanio sada jedan takav rezultat :-) mislim da postoje svi realni uslovi da ove sezone uzivamo u dobrim nastupima najdrazeg kluba :thumbup:

...sto se tice nastupa fcs, ne bih plaho o tom; vidjelo se da je sparta ipak ozbiljna ekipa i da sarajevo ne moze parirati istoj; ipak, nadam se da ce igraci fcs popraviti utisak u uzvratu u sa; p.s. gledam onaj neki kweuke, covjek jede malu djecu :shock:
ganjeta

#1514 Re: BH klubovi u Evropi 2011/12

Post by ganjeta »

Sinoć na jugu jedan deda 70.godina sigurno.Iskreno deda se sejbao kako igra Željo i govori da ovakvg Želju nije gledao ni sam ne zna,kaže sine ne sjećam se da su ovako igrali još od Baždarevića,i bojim se da nas ne kazne za ovakve promašaje.Ostatak priče je poznat.Šta radi to iskustvo. 8-)
ultima_palabra

#1515 Re: BH klubovi u Evropi 2011/12

Post by ultima_palabra »

Realno, treba imati i sreće da bi dogurao do grupa... kao što je Željo imao malo sreće što je Sheriff promijenio 7-8 igrača ili Sarajevo što je Orebro dramatično palo u formi otkako je žrijeb napravljen. Nije ni taj BATE nikoga razvalio u pretkolima nego je jednom imao sreće u žrijebu, jednom na terenu, treći put je protivnik imao 5-6 povrijeđenih igrača... i eto te u Ligi prvaka :-D

Ali treba svake godine igrati u Evropi, pa će te jednom i fortuna pogurati... osim ako se ne zoveš Dinamo Zagreb :oops:
ganjeta

#1516 Re: BH klubovi u Evropi 2011/12

Post by ganjeta »

hz__semir wrote:Image

I sto je najgore uzalud mašu.Situacija čista do bola :-)

Image
Doda37

#1517 Re: BH klubovi u Evropi 2011/12

Post by Doda37 »

ultima_palabra wrote:Realno, treba imati i sreće da bi dogurao do grupa... kao što je Željo imao malo sreće što je Sheriff promijenio 7-8 igrača ili Sarajevo što je Orebro dramatično palo u formi otkako je žrijeb napravljen. Nije ni taj BATE nikoga razvalio u pretkolima nego je jednom imao sreće u žrijebu, jednom na terenu, treći put je protivnik imao 5-6 povrijeđenih igrača... i eto te u Ligi prvaka :-D

Ali treba svake godine igrati u Evropi, pa će te jednom i fortuna pogurati... osim ako se ne zoveš Dinamo Zagreb :oops:
Bez obzira sto ima istine u tvojoj recenici mnogi bi se mjenjali za Dinamove rezultate, ne ulaze u LP ali igraju zadnje 4 godine ligu Uefe
ultima_palabra

#1518 Re: BH klubovi u Evropi 2011/12

Post by ultima_palabra »

Doda37 wrote:
ultima_palabra wrote:Realno, treba imati i sreće da bi dogurao do grupa... kao što je Željo imao malo sreće što je Sheriff promijenio 7-8 igrača ili Sarajevo što je Orebro dramatično palo u formi otkako je žrijeb napravljen. Nije ni taj BATE nikoga razvalio u pretkolima nego je jednom imao sreće u žrijebu, jednom na terenu, treći put je protivnik imao 5-6 povrijeđenih igrača... i eto te u Ligi prvaka :-D

Bez obzira sto ima istine u tvojoj recenici mnogi bi se mjenjali za Dinamove rezultate, ne ulaze u LP ali igraju zadnje 4 godine ligu Uefe
Znam, ali nisu iste ambicije sarajevskih klubova i Dinama, kao ni budžet. Dinamu je cilj grupna faza LP, promjene sistema takmičenja su im legle ko kec na desetku a oni nikad da se plasiraju... vidjećemo mogu li ove sezone.
Point.

#1519 Re: BH klubovi u Evropi 2011/12

Post by Point. »

Meni nije jasan Amar Osim sto se odmah predao nakon prve utakmice i veli ode na izlet u Palestinu. Koji si djavo trener ako se predajes odmah u startu? I ona prica oko budzeta mu je katastrofa, i protiv Sheriffa je govorio budzet vamo tamo a na kraju se pokazalo da ih je Zeljo nadigro u svakom pogledu. Ebo bolan budzet odigraj momacki, Zeljo nije imao srece protiv jevreja ali moze se desiti da fru fortuna okrene ledja jevrejima i eto ti rezultata. A ovaj bi odmaro igrace za mega utakmicu protiv NK Listice. E moj Amare, bodovi i reputacija se zaradjuju upravo protiv Maccabija, Sheriffa etc a ne protiv Listice i Bihac Uniteda.
Doda37

#1520 Re: BH klubovi u Evropi 2011/12

Post by Doda37 »

U zadnjih 10 godina ispali u kvalifikacijama LP od Milan, Dynamo Kiev, Arsenal , Werder Bremen, Shakhtar Donetsk, Red Bull Salzburg, Sheriff Tiraspol, po meni jedini je kiks Sherif i to su ispali na penale

a o ambicijama, hm. pa valjda svako zeli LP ili ligu UEFA, samo je pitanje mozes li...
simonese

#1521 Re: BH klubovi u Evropi 2011/12

Post by simonese »

Point. wrote:Meni nije jasan Amar Osim sto se odmah predao nakon prve utakmice i veli ode na izlet u Palestinu. Koji si djavo trener ako se predajes odmah u startu? I ona prica oko budzeta mu je katastrofa, i protiv Sheriffa je govorio budzet vamo tamo a na kraju se pokazalo da ih je Zeljo nadigro u svakom pogledu. Ebo bolan budzet odigraj momacki, Zeljo nije imao srece protiv jevreja ali moze se desiti da fru fortuna okrene ledja jevrejima i eto ti rezultata. A ovaj bi odmaro igrace za mega utakmicu protiv NK Listice. E moj Amare, bodovi i reputacija se zaradjuju upravo protiv Maccabija, Sheriffa etc a ne protiv Listice i Bihac Uniteda.

ma to je finta x13K,ono ko fol se predali a tamo punom parom tricka
ganjeta

#1522 Re: BH klubovi u Evropi 2011/12

Post by ganjeta »

simonese wrote:
Point. wrote:Meni nije jasan Amar Osim sto se odmah predao nakon prve utakmice i veli ode na izlet u Palestinu. Koji si djavo trener ako se predajes odmah u startu? I ona prica oko budzeta mu je katastrofa, i protiv Sheriffa je govorio budzet vamo tamo a na kraju se pokazalo da ih je Zeljo nadigro u svakom pogledu. Ebo bolan budzet odigraj momacki, Zeljo nije imao srece protiv jevreja ali moze se desiti da fru fortuna okrene ledja jevrejima i eto ti rezultata. A ovaj bi odmaro igrace za mega utakmicu protiv NK Listice. E moj Amare, bodovi i reputacija se zaradjuju upravo protiv Maccabija, Sheriffa etc a ne protiv Listice i Bihac Uniteda.

ma to je finta x13K,ono ko fol se predali a tamo punom parom tricka
Ne mogu da vjerujem da likovi kontaju da se Amar predao. Šta treba reći idemo tamo da ih razvalimo. :-)
Baudelaire

#1523 Re: BH klubovi u Evropi 2011/12

Post by Baudelaire »

Pa možda je Osim realan i svjestan da je bitnije odigrati dobro u našem prvenstvu da bi iduće sezone imao priliku za popravni u Evropi, nego poginuti na evropskoj sceni a kući nanizati loše rezultate, pa se na kraju sezone vaditi.
ultima_palabra

#1524 Re: BH klubovi u Evropi 2011/12

Post by ultima_palabra »

To je klasična pila naopako porodice Osim ;-) Zna Amar vrlo dobro sve što ti govoriš.
Doda37 wrote:U zadnjih 10 godina ispali u kvalifikacijama LP od Milan, Dynamo Kiev, Arsenal , Werder Bremen, Shakhtar Donetsk, Red Bull Salzburg, Sheriff Tiraspol, po meni jedini je kiks Sherif i to su ispali na penale

a o ambicijama, hm. pa valjda svako zeli LP ili ligu UEFA, samo je pitanje mozes li...
Dobro, po starom sistemu je bilo teško proći. Zato i kažem da im novi sistem odgovara, Sheriff su morali proći a i sa Red Bullom su imali realne šanse. Baš me zanima ko će im doći nakon Helsinkija...
Eborg

#1525 Re: BH klubovi u Evropi 2011/12

Post by Eborg »

Ima li Željezničar ikakvog finansijskog interesa da pobijedi u gostima, tj. dobija li se i dodatni novac za pobjedu/golove? Sarajevo će vjerovatno spašavati obraz što je pohvalno.

BTW, zaboravih, da li se bodovi za koeficijente dodaju za prolaske u naredni krug i/ili za pobjede?

Dakle, ako pretpostavimo da su oba kluba ispala, ima li još novca ili bodova u igri za njih?
Locked