Ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jefferson

#1501 Re: Ljetne gume

Post by jefferson »

konektovan wrote:Ja sam primijetio na dosta automobila, da je brzinski index guma totalno neadekvatan snazi samog vozila?! Ja imam auto od 90 KS, i zasto kupiti v ili w, a ne vozim vise od 130 km/h??? Tako su me u makbelu ubjedjivali da uzmem gume u w verziji, jer nisu imali na stanju H, i naravno, nisu me ubjedili.
130ks obicno dlazi sa V indexom.
Trebas uzeti u obzir da se te oznake zovu "brzinski" index. Medjutim uzmi u obzir da isti gazni sloj mora izdrzati kocnice i suspenziju koja je projektovana mozda za daleko jaca auta.
Kod ljetnih guma, zbog temperature, brzine itd. treba uvijek ici sa brzinskim indexom 20-30km/h vecim od krajnje brzine auta.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1502 Re: Ljetne gume

Post by Truba »

zamijenio sam ih jucer...
jaoj sto psuje vulkanizer...crkvena vrata :lol: nikad cuo tu psovku

i prosle i ove mi rekose da su gume ok

sta vi mislite

Image

moze li se ustvrditi koje su godine pravljene
contipremijum ...auto je iz 2007
nadam se da nisu i gume :cry:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1503 Re: Ljetne gume

Post by konektovan »

Black swan wrote:zamijenio sam ih jucer...

sta vi mislite

Image

Imas na njima napisano, npr. DOT 0807 oznacava da su gume proizvedene u osmoj nedjelji 2007 godine. Na jednoj strani guma ti je brojna a na drugoj oznaka sa slovima. Ti se drzi ove prve. :mrgreen:
nargila.ba

#1504 Re: Ljetne gume

Post by nargila.ba »

-
Last edited by nargila.ba on 21/08/2016 22:49, edited 1 time in total.
l33t

#1505 Re: Ljetne gume

Post by l33t »

ima li ko Nokian gume, utisci?
Truba

#1506 Re: Ljetne gume

Post by Truba »

OK fala... mislim da sam to vidio... ali nisam uslikao... broj mi je bio nejasan... :|

a sta velite za gumu?
šare?

moglo bi i bolje?

joj ako su iz prošlog desetljeća ima da se ranim
konektovan

#1507 Re: Ljetne gume

Post by konektovan »

Black swan wrote:OK fala... mislim da sam to vidio... ali nisam uslikao... broj mi je bio nejasan... :|

a sta velite za gumu?
šare?

moglo bi i bolje?

joj ako su iz prošlog desetljeća ima da se ranim
Ódokativno, nisu lose, al' koliko su stare, to može biti problem?!
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1508 Re: Ljetne gume

Post by mali_milojica »

l33t wrote:ima li ko Nokian gume, utisci?
Nedavno ja kupio,dosle sa felgama. Jednu sezonu vozene. Vrlo,vrlo dobre.
nargila.ba

#1509 Re: Ljetne gume

Post by nargila.ba »

-
Last edited by nargila.ba on 21/08/2016 22:49, edited 1 time in total.
channel10

#1510 Re: Ljetne gume

Post by channel10 »

Sta mislite koja godina proizvodnje moze proci i ovu sezonu? Nisam jos zamijenio gume, pa ne znam tacno koje su godiste moje gume. Prosle godine sam uzeo nove dunlopove (prednje), ali su zadnje miselinke i contipremiumcontact ili contieco(imam po dvije) i mislim da su dooobro stare (2009-2010). Sta mislite mogu li proci i ovu sezonu?
konektovan

#1511 Re: Ljetne gume

Post by konektovan »

channel10 wrote:Sta mislite koja godina proizvodnje moze proci i ovu sezonu? Nisam jos zamijenio gume, pa ne znam tacno koje su godiste moje gume. Prosle godine sam uzeo nove dunlopove (prednje), ali su zadnje miselinke i contipremiumcontact ili contieco(imam po dvije) i mislim da su dooobro stare (2009-2010). Sta mislite mogu li proci i ovu sezonu?
To ti je na granici, najbolje da provjeris sa vulkanizerom, u kakvom su stanju generalno.
channel10

#1512 Re: Ljetne gume

Post by channel10 »

Vidjecu sa njim sta on misli, da li su tvrde itd. Mislio sam kupiti dvije nove, ali sam imao nekih vanrednih troskova pa sad jos imam mijenjati lezaj i krajnicu tako da i tu imam nekih 150-200KM. Mada nije iskljuceno da uzmem dvije nove i onda sam miran naredne 4 godine.
Ci-Nick

#1513 Re: Ljetne gume

Post by Ci-Nick »

Black swan wrote:zamijenio sam ih jucer...

sta vi mislite

Image

Takve iste imao, conti premium 2 iz 2008. godine, poklonio ih jer ipak je to previše godina, bez obzira na cca 4 mm šare.
Last edited by Ci-Nick on 17/04/2016 14:52, edited 1 time in total.
Ci-Nick

#1514 Re: Ljetne gume

Post by Ci-Nick »

Imao sam jučer doživljaj u Maja gume.
Imao termin za kupovinu i montažu CPC 5 i tip odvrne na tri gume vijke ali na četvrtoj slomi krunu na ključu za sigurnosni vijk. :shock: Kaže bila napuknuta,.. jeste vanjski prsten ali nije kruna. I tako montaža posta nemoguća misija. Platih gume, sve u prljažnik i na četiri vijka ( osim na toj sjebanoj) do Zenice. Hajd što mi sjeba ključ al što mi usmdri auto,.. ja ne znam da li ovi ljudi u praonicama i vulkanizerima imaju potrebe de se ponekad presvuku i okupaju. Nigdje gore usluge,.. do Afrike.
Nazovem mehaničara iz opela kaže najbolje navariti vijak na taj sigurnosni i tako odvrnuti. Odem kod čovjeka koji ima garažu, popravlja pa i zavari ponešto, 3 sata zavarivao navrtke na taj vijak ali je uvijek otkine, pukne var. Loš mu aparat za varenje, loša elektroda a izgleda ni njega ne ide kako treba. Uglavnom poslije 5 ili 6 pokušaja odustanem. Jutros se probudim i sjetim se fatalne greške koju je "majstor" pravio. On je sve vijke osim tog i jednog na suprotnoj strani odvrnuo. Sjetih se da je zapravo trebalo ostale vijke maksimalno dotegnuti da bi pritisak na ovom vijku rasteretio i da bi se lakše odvrnuo.
Sutra tražim boljeg varioca, sa boljim uređajem ili će fleks raditi i ode alu felga u tri p.m. :twisted:
530i

#1515 Re: Ljetne gume

Post by 530i »

Zašto nisu potražili negdje neki nastavak isti ili sličan?? Ja vulkanizera i kurca...

Inače, nabacih i ja ljetni set...mogu još dvije godine, šara oko 6mm. Guma sa 4 mm šare je po mom mišljenju i iskustvu potrošena i za zamjenu, jer tada se dešava pad perfromansi, bez obzira na godine i zakon.
Truba

#1516 Re: Ljetne gume

Post by Truba »

sad sam pogledao
jedna je 1213 a ostale tri su 0213
made in portugal ako sam dobro zapamtio

znaci sljedece godine u aprilu dvije nove naprijed a dvije najbolje nazad a???

8)
530i

#1517 Re: Ljetne gume

Post by 530i »

Ne znam koliko prelaziš godišnje, ali slobodno ih vozi još dvije ili tri sezone...neće im ništa biti. Pusti ove panične priče oko starosti guma..to pričaju filozofi po forumima i prodavači guma.
konektovan

#1518 Re: Ljetne gume

Post by konektovan »

Black swan wrote:sad sam pogledao
jedna je 1213 a ostale tri su 0213
made in portugal ako sam dobro zapamtio

znaci sljedece godine u aprilu dvije nove naprijed a dvije najbolje nazad a???

8)
To je ok, skroz, nisu stare koliko si spominjao.
l33t

#1519 Re: Ljetne gume

Post by l33t »

mali_milojica wrote:
l33t wrote:ima li ko Nokian gume, utisci?
Nedavno ja kupio,dosle sa felgama. Jednu sezonu vozene. Vrlo,vrlo dobre.
hvalaa
topcam
Vozim: uzbrdo

#1520 Re: Ljetne gume

Post by topcam »

Ci-Nick wrote:Imao sam jučer doživljaj u Maja gume.
Imao termin za kupovinu i montažu CPC 5 i tip odvrne na tri gume vijke ali na četvrtoj slomi krunu na ključu za sigurnosni vijk. :shock: Kaže bila napuknuta,.. jeste vanjski prsten ali nije kruna. I tako montaža posta nemoguća misija. Platih gume, sve u prljažnik i na četiri vijka ( osim na toj sjebanoj) do Zenice. Hajd što mi sjeba ključ al što mi usmdri auto,.. ja ne znam da li ovi ljudi u praonicama i vulkanizerima imaju potrebe de se ponekad presvuku i okupaju. Nigdje gore usluge,.. do Afrike.
Nazovem mehaničara iz opela kaže najbolje navariti vijak na taj sigurnosni i tako odvrnuti. Odem kod čovjeka koji ima garažu, popravlja pa i zavari ponešto, 3 sata zavarivao navrtke na taj vijak ali je uvijek otkine, pukne var. Loš mu aparat za varenje, loša elektroda a izgleda ni njega ne ide kako treba. Uglavnom poslije 5 ili 6 pokušaja odustanem. Jutros se probudim i sjetim se fatalne greške koju je "majstor" pravio. On je sve vijke osim tog i jednog na suprotnoj strani odvrnuo. Sjetih se da je zapravo trebalo ostale vijke maksimalno dotegnuti da bi pritisak na ovom vijku rasteretio i da bi se lakše odvrnuo.
Sutra tražim boljeg varioca, sa boljim uređajem ili će fleks raditi i ode alu felga u tri p.m. :twisted:
Zar nije bilo lakse tu "krunu" popraviti?
Idi nekome ko ima WIG/TIG aparat, najmanje stete ce napraviti, moze i MAG, i nakon varenja sacekajte malo duze da se "ohladi",
dzaba ti i stezanje ostalih sarafa, ako ti zavaren saraf koji se "od vrucine rasirio" pokusavas da odvrnes, znaci to dotezanje, varenje i cekanje
da se ohladi, plus jedan dobar udar na saraf i poslije toga ga odvrni.
Ci-Nick

#1521 Re: Ljetne gume

Post by Ci-Nick »

topcam wrote:
Zar nije bilo lakse tu "krunu" popraviti?
Idi nekome ko ima WIG/TIG aparat, najmanje stete ce napraviti, moze i MAG, i nakon varenja sacekajte malo duze da se "ohladi",
dzaba ti i stezanje ostalih sarafa, ako ti zavaren saraf koji se "od vrucine rasirio" pokusavas da odvrnes, znaci to dotezanje, varenje i cekanje
da se ohladi, plus jedan dobar udar na saraf i poslije toga ga odvrni.
Ne može se kruna popraviti kad je otkinuta i ostala u žlijebu na vijku. Tu se može samo variti ili bušiti.
ado-šampion

#1522 Re: Ljetne gume

Post by ado-šampion »

Ja sam ranije dosta hvalio Maju, i sad sam uzeo gume kod njih, medjutim imam osjecaj da se usluga znacajno pogorsala. Ti majstori svuda rade isti, na po 2-3 mjesta, sve je to ok, ali jarane opet od poslodavca zavisi nivo usluge, onaj tamo ne vadi cigaru iz usta, ulazi s cigarom u auto, ovaj drugi se zali ko da je u rudniku, svadja se s gazdom... Ja svakim put napomenem za sigurnosti da ga ne udara pistoljem, covjek pito sto, sta te boli qrac sto, nemoj i zdravo. :roll: Imam osjecaj da sve trebam hodati za njima da ne bi sta zajebali. Eto, hvalio sam dosta kad je bilo na mjestu, sad je na mjestu kritika. :)

Ako te sta tjesi, jaranu su u Makbelu sjebali sigurnosni tako da kad mu je guma pukla nije bilo sanse da ga odvrne i morao ga je odslepat do lika koji je izbusio saraf. Tu su skontali da se ni jedan sigurnosti ne moze odvrnuti, tj. sjebali su navoja na sva 4! Drugom jaranu su izgubili sigurnosni, ista situacija pukla guma, nema sigurnosnog. Cirkus.

A evo na istoj stranici dokaza da moze i gori, covjeku nisu dobro balansirali gume. :-)

Ovdje je problem sto usluga bukvlano ne postoji, mi ni dan-danas ne znamo sta to znaci, tako da ce covjek otici kod drugog sve dok mu je marku jeftinije, samo je to bitno. To vise nije ni stvar siromastva nego stvar dusevne fukarastine i mentaliteta.
Ci-Nick

#1523 Re: Ljetne gume

Post by Ci-Nick »

ado-šampion wrote:
Ja sam ranije dosta hvalio Maju, i sad sam uzeo gume kod njih, medjutim imam osjecaj da se usluga znacajno pogorsala. Ti majstori svuda rade isti, na po 2-3 mjesta, sve je to ok, ali jarane opet od poslodavca zavisi nivo usluge, onaj tamo ne vadi cigaru iz usta, ulazi s cigarom u auto, ovaj drugi se zali ko da je u rudniku, svadja se s gazdom... Ja svakim put napomenem za sigurnosti da ga ne udara pistoljem, covjek pito sto, sta te boli qrac sto, nemoj i zdravo. :roll: Imam osjecaj da sve trebam hodati za njima da ne bi sta zajebali. Eto, hvalio sam dosta kad je bilo na mjestu, sad je na mjestu kritika. :)

Ako te sta tjesi, jaranu su u Makbelu sjebali sigurnosni tako da kad mu je guma pukla nije bilo sanse da ga odvrne i morao ga je odslepat do lika koji je izbusio saraf. Tu su skontali da se ni jedan sigurnosti ne moze odvrnuti, tj. sjebali su navoja na sva 4! Drugom jaranu su izgubili sigurnosni, ista situacija pukla guma, nema sigurnosnog. Cirkus.

A evo na istoj stranici dokaza da moze i gori, covjeku nisu dobro balansirali gume. :-)

Ovdje je problem sto usluga bukvlano ne postoji, mi ni dan-danas ne znamo sta to znaci, tako da ce covjek otici kod drugog sve dok mu je marku jeftinije, samo je to bitno. To vise nije ni stvar siromastva nego stvar dusevne fukarastine i mentaliteta.
Upravo tako, i ja hodam za njima jer im ništa ne vjerujem.
Nažalost svuda isto. U opelu u Vitezu, momak koji je radio servis izmjenu ulja i filtera, kad mi izvezeze auto ja mu dadoh još deset maraka na kafu a ruke masne, čađave, isprljao i volan i mjenjač, usmrdio auto znojem starim 15 dana, pokapa im ulje po motoru kad vade filter, niko se ne sjeti da to očisti, obriše.
Jednostavno radnici su loše plaćeni i loše educirani.
Doduše ima u Zenici Unionkomerce, oni su uredni, najmodernije mašine, sve po PS-u ali ne drže continental, a ja zapeo ko sivonja da uzmem continentalke.
taureg71

#1524 Re: Ljetne gume

Post by taureg71 »

530i wrote:Ne znam koliko prelaziš godišnje, ali slobodno ih vozi još dvije ili tri sezone...neće im ništa biti. Pusti ove panične priče oko starosti guma..to pričaju filozofi po forumima i prodavači guma.

pa nece biti bas tako, ja mogao glavom platiti...gume bile gazni sloj kao da su presle 10 000 , ali stare bile, ocito dugo stajale u garazi, puce sa strane guma kao balon, srecom zadnja i srecom pri 50 na sat, inace...
ado-šampion

#1525 Re: Ljetne gume

Post by ado-šampion »

Eno kod buraza, ima malo preko 4 mm, 3-4 godine stare, Bridgestone, na odredjenim brzinama ko da avion uzlijece. I to je 100% do guma, jer kad se stave zimske nista se ne cuje. Jucer ih postavili, volan se preko 130 trese ko haiti.

Treba biti oprezan s tim starijim gumama, posebno kad se kupi auto i ne zna se historija, ne znas ti koliko je puta ta guma najahala na trotoar i slicno. Svaki cudan zvuk, auto trese na balansiranim gumama, samo zamjena sto je sigurno sigurno. Medjutim ako se nista ne cuje, nisu starije od 5 godina, imaju sare, nema potrebe mijenjati.
Post Reply