Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Alhemicarkaa

#1501 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

LaCici wrote:Evo i mene sa pregleda, uh oduzilo se kako je dr Masic bio na godisnjem. :-D U 27. sam sedmici ali mi bebica ima mjere kao da sam u 30. :roll: Napredna je pravo, tako da ce mama morati traziti carski bude li se ovako nastavilo. I ja sam bila pravo krupna kada sam se rodila tako da je vrlo lako moguce da genetika kod moje bebice odradi svoje. Samo ne znam da li se moze kod nas traziti carski ili moras bas imati preporuku doktora?
I moja beba je tako bila napredna, ali ja sam ko kakva stara baba bila sva sretna kad mi kaže da je iznad prosjeka. Znam da grozno zvuči ali sam uvijek razmišljala nedo Bog prijevremenog poroda bolje da je beba naprednija. I ja sam bila krupna beba (4.600 :-) ), međutim na zadnjem pregledu je naprednija tek 1 sedmicu (sad sam 30. sedmica, a beba je po mjerama 31.)), tako da ne mora značiti da će do kraja tako ostati. Meni je doktor rekao da će vjerovatno imati oko 3,5 kg, ali vidjećemo.
Kako mi je rečeno da je trudnoća uredna i da više ne spadam u rizičnu grupu sve više razmišljam o porodu u kadi, vidjeću šta će doktor reči kad za to dođe vrijeme. Ja o porodu još uvijek ne razmišljam ozbiljno, niti me nešto posebno strah, valjda se strah neće nagomilati i 5 do 12 sav izaći iz mene.
Koliko sam čula od prijateljica Mašić baš forsira prirodni porod i baš u krajnjem slučaju pristaje na carski.
beautyfool

#1502 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

Ja znam nekoliko zena sto su se prirodno porodile i bebica su bile 4 + kg ali u ovim slucajevima nije se radilo o prvoj trudnoci, vjerovatno i to zavisi koja je beba po redu plus zavisi i od tvoje gradje ali svi kazu da doktori nastoje da izbjegnu C.R. ako ikako mogu, to je ipak operacija, bolje prirodno.
minana_na

#1503 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by minana_na »

Felidae wrote:
minana_na wrote:Drage moje trudnice,da se i ja prikljucim temi :D

Prije nekoliko dana sam saznala da sam trudna :D 6-ta sedmica,izgubljena sam prva mi je trudnoca,pa ne znam sta da radim,svaki savjet je dobrodosao..Danas sam bila kod doktorice,ali nisam zadovoljna,tako da mijenjam doktora...Niti me je sta pitala niti ista,a ja jadna izgubljena,toliko pitanja imam ali odg nema,jos sam isla privatno...
prvo CESTITAM!!!
isti slucaj je i samnom bio, mijenjaj doktora hitno, u trudnoci treba da uzivas, nemoj dozvoliti da ti neki bahati doktor to pokvari. pocni piti folnu kiselinu, ako ti nije rekla doktorica, mozes i sama poceti.
preporucujem ti ringeraja.ba ili yumama.com gdje mozes naci informacije koje te interesuju, ali ne ceprkaj po googlu.
na kraju krajeva pitaj ovdje sta te interesuje, uvijek ce ti neko pomoci, i da, opusti se i uzivaj, ceka te najbolje razdoblje tvog zivota...
Hvala punooo... Danas sam kupila folnu kiselinu i dabroston to mi je takodjer doktorica propisala,kao da mi se plod ne otkine,to me je jos vise istraumatiziralo,a dokt. mi nista nije pojasnila,tako da sam vec sutra po preporuci zakazala kod druge doktorice termin,samo da se uvjerim da je sve ok ...Imala sam toliko pitanja,ali nisam stigla da ih postavim.Relativno sam mlada i iako sam htjela bebu i trudila se da budem sto spremnija kada to stigne sad se osjecam kao jedna velika neznalica :(
LaCici

#1504 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Ma prirodno je prirodno, i ja bih voljela da budem svjesna kada mi izvade bebicu i da dozivim sve to, ali s obzirom da je prva beba bas me strah ako bude krupna jer ne zelim da mi je na kraju cupaju na vakuum i forcepsom. A i ja sam cula da dr Masic samo u krajnjoj nuzdi radi carski. :roll: Ali eto ne mora nista znaciti da ce nastaviti ovako, mozda to sve dodje na svoje do poroda, ima jos do toga. A ja cu da uzivam, bitno je da se moja bebica kako treba razvija pa neka ima i 5 kg. :-D
@minana cestitke i od mene i dobro nam dosla :wink:
Alhemicarkaa

#1505 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

minana_na wrote:
Hvala punooo... Danas sam kupila folnu kiselinu i dabroston to mi je takodjer doktorica propisala,kao da mi se plod ne otkine,to me je jos vise istraumatiziralo,a dokt. mi nista nije pojasnila,tako da sam vec sutra po preporuci zakazala kod druge doktorice termin,samo da se uvjerim da je sve ok ...Imala sam toliko pitanja,ali nisam stigla da ih postavim.Relativno sam mlada i iako sam htjela bebu i trudila se da budem sto spremnija kada to stigne sad se osjecam kao jedna velika neznalica :(
Minana, najprije čestitke, da imaš laku trudnoću i još lakši porod.

Nemoj da te brine što je propisala dabroston, to se vrlo često propisuje na početku trudnoće. To je hormon progesteron koji sprijećava spontani. I ja sam uzimala, samo sam ja uzimala utrogestan vaginalno, jer sam imala krvarenje, i evo beba mašala napreduje :D Opusti se i uživaj, a ako nisi sigurna u doktora, promjeni ga, ja idem privatno i dajem pare da mogu postaviti i najgluplja pitanja tipa kad spavam mogu li povrijediti bebu, imam bijelo pranje, vodenasto, da mi ne otiće plodna voda, i doktor me strpljivo sasluša i sve objasni, do u detalje. Još kad sam rekla možda pitam gluposti, rekao mi je bolje da pitaš nego da se u tom stanju traumatiziraš je li ili nije.
Opusti se i uživaj ;-)
safran

#1506 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Ako mogu opet ja jednu da dodam kao matora iskusna porodilja. Veličina bebe nije odlučujući faktor kad je u pitanju težina poroda. Poznajem mame koje su klipane od 4500+ ispalile bez velikih problema, čak jednu koja je za čitavih 45 minuta rodila blizance od kojih je svaki bio blizu 3 kg. Također, poznajem mame koje su se baš napatile sa bebicama do 3 kg. Puno faktora je u igri i nemojte se plašiti prirodnog poroda. Osim toga, te uz mjere nisu baš pouzdane. Ja sam očekivala da će moj prvi bebač imati barem 4500 g jer je po svim procjenama bio +2 sedmice a na kraju bi solidnih 3600 g u 42 sedmici.
Moja druga beba se nije htjela roditi nikako :-). Molila sam boga da se već jednom odluče i urade carski. Kad su mi rekli da ću na zatvoren cerviks dobiti drip mislila sam da nisu normalni (da napomenem da je već drugi dan bio bez plodne vode, 42 sedmica i morao je van) . Nakaš me je ubjeđivao da je to bolje od carskog i da je siguran da ću dobro reagovati. Tri sata i 45 minuta nakon uključivanja infuzije beban je bio van (opis procesa ćemo preskočiti). Ne znam tačno koliko vremena je proteklo - sat ili možda dva - sestra me je odvela u kupatilo i pomogla mi da se operem, presvučem, vratim u krevet i onda sam u ruke dobila svog švrleta. Malo smo probali dojkiti ali je tvrdo spavao a ja sam onda ordinirala po susjednim sobama - trudilicama dodavala čaj, vodu, vlažne maramice ... uglavnom bila sam na nogama. Porodilje sa carskim su bile prikovane za krevet sa plasiranim kateterima.
I još nešto - prvu trudnoću mi je od 8. mjeseca vodio Mašić a porodio me Mišeljić. Drugi put su me pregledali doslovno svi ljekari OB uključujući i specijalizante a porodio Mašić.
beautyfool

#1507 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

minana_na wrote:
Felidae wrote:
minana_na wrote:Drage moje trudnice,da se i ja prikljucim temi :D

Prije nekoliko dana sam saznala da sam trudna :D 6-ta sedmica,izgubljena sam prva mi je trudnoca,pa ne znam sta da radim,svaki savjet je dobrodosao..Danas sam bila kod doktorice,ali nisam zadovoljna,tako da mijenjam doktora...Niti me je sta pitala niti ista,a ja jadna izgubljena,toliko pitanja imam ali odg nema,jos sam isla privatno...
prvo CESTITAM!!!
isti slucaj je i samnom bio, mijenjaj doktora hitno, u trudnoci treba da uzivas, nemoj dozvoliti da ti neki bahati doktor to pokvari. pocni piti folnu kiselinu, ako ti nije rekla doktorica, mozes i sama poceti.
preporucujem ti ringeraja.ba ili yumama.com gdje mozes naci informacije koje te interesuju, ali ne ceprkaj po googlu.
na kraju krajeva pitaj ovdje sta te interesuje, uvijek ce ti neko pomoci, i da, opusti se i uzivaj, ceka te najbolje razdoblje tvog zivota...
Cestitke na trudnoci, joj ja sam bila sva ukocena u trudnoci, jedva cekala da prodje i da bude sve uredu. Ja sam isto pila dobroston cak sam jedno vrijeme i inekcije primala zbog kontrakcija ali hB sve uredu proslo, tako da nista se ne sekiraj.
minana_na

#1508 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by minana_na »

Hvala vam puno svima,na pomoci a i na cestitkama :D
Odmah je lakse kad ti neko ko je to sve prosao kaze svoje iskustvo..Od danas samo lagano i opusteno,trudnoca je bila moja velika zelja koja se ispunila i zelim da svakim danom uzivam u njoj...

Je li neko od vas isao kod dokt. Amire u polikliniku Clarus,meni su ju preporucili i za danas imam zakazan termin kod nje,napravila sam listu pitanja koja zelim da postavim,nadam se da ce iti spremna da odg. :D
niko_niko_kao_ja

#1509 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by niko_niko_kao_ja »

minana_na cestitke i od mene :-D , uzivaj u trudnoci, meni je to do sad najljepsi dio zivota, a kad dodje moje malo pile tada nastupa jos ljepsi period. :-D
between

#1510 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by between »

LaCici wrote:Evo i mene sa pregleda, uh oduzilo se kako je dr Masic bio na godisnjem. :-D U 27. sam sedmici ali mi bebica ima mjere kao da sam u 30. :roll: Napredna je pravo, tako da ce mama morati traziti carski bude li se ovako nastavilo. I ja sam bila pravo krupna kada sam se rodila tako da je vrlo lako moguce da genetika kod moje bebice odradi svoje. Samo ne znam da li se moze kod nas traziti carski ili moras bas imati preporuku doktora?

Ma nista ne brini ja sam se porodila prirodno prosli cetvrtak i rodila djecaka(prvo djete) 4350 dug 54,a iza mene zena rodila sina od 5200 isto prirodno .Normalno sam ustala nakon dva sata,samo ti je vazno da suradjujes sa doktorima tokom poroda,ja bih pozeljela svima porod kakav sam ja imala.

A sto se tice carskog upoznala sam curu na jezeru koja je dosla da se porodi na carski jer joj se beba nije okrenula,kaze da u OB bez obzira kako je beba okrenuta forsiraju prirodni porod.

U svakom slucaju sretno :)
wewa

#1511 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

a samo kod nas nude carski za sve i svasta... te beba okrenuta kontra, te beba velika, te porodilja u godinama...
moja prijateljica je vaginalno rodila blizance od kojih je jedno bilo okrenuto zdjelicom. a nije ni tako daleko, u hrvatskoj...
niko_niko_kao_ja

#1512 Re: Trudnjače i porodilje online

between wrote:

Ma nista ne brini ja sam se porodila prirodno prosli cetvrtak i rodila djecaka(prvo djete) 4350 dug 54,a iza mene zena rodila sina od 5200 isto prirodno .Normalno sam ustala nakon dva sata,samo ti je vazno da suradjujes sa doktorima tokom poroda,ja bih pozeljela svima porod kakav sam ja imala.

A sto se tice carskog upoznala sam curu na jezeru koja je dosla da se porodi na carski jer joj se beba nije okrenula,kaze da u OB bez obzira kako je beba okrenuta forsiraju prirodni porod.

between cestitam na djecacicu, nek' vam je ziv i zdrav. :-D

i da u opcoj bolnici forsiraju prirodan porod, ali ne i u slucaju ako je beba okrenuta na zadak.
between

#1513 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by between »

niko_niko_kao_ja wrote:
between wrote:

between cestitam na djecacicu, nek' vam je ziv i zdrav. :-D

i da u opcoj bolnici forsiraju prirodan porod, ali ne i u slucaju ako je beba okrenuta na zadak.

Hvala
Ja licno ne znam,tako mi je rekla ta trudnica
Felidae

#1514 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Felidae »

sto se tice forsiranja carskog reza, ustvari je do protokola, tako je meni objasnio moj doktor. meni je bebac bio neko vrijeme okrenut zadkom, pa smo pricali o tome, i tad rece da zbog raznih komplikacija je u protokol uvedeno da se takvi slucajevi poradjaju carskim rezom, i tad je rekao da je on jedan od rijetkih koji zna poroditi najnormalnije takav slucaj, ali ne smije, nije do njega, do porodilista je.
sudbina je takva bila da sam se ipak porodila carskim rezom, a niko nije vise od mene prizeljkivao prirodan porod, ali eto.
La cici....i na sekciji mozes prisustvovati porodu....jednostavno uzmes spinalnu anesteziju, dozivljaj je nezaboravan i ne bi ga mijenjala za budjenje iz opste anestezije ni za sta na svijetu.
between

#1515 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by between »

Ja imam mali problem
D3 kapi dajem od dana kada smo izasli iz bolnice,a vidim po forumima da se daju od 15-tog dana .Pa sad ne znam sta da radim,jer vec ih dajem sedam dana :? :? :?
max07

#1516 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

Drage moje,
evo da se javim nakon prvog pregleda kod ljekara. Kako sam i pretpostavila u petoj sam sedmici i sve djeluje dosta dobro. I same kontrakcije materice su se smanjile, ali su zato mucnine pocele :cry: Ali eto, izdrzace se i to nekako :)

Neopisivo je bilo cuti otkucaje srca :) Uvijek sam mislila da nisam emotivac, ali mi se bas suza skupila u oku kad sam to cula. Prelijepo :-D

Doktorica mi je propisala Utrogestan vaginalno kao i da uradim nalaz TORCH (je li ko radio od vas?).

Brine me jedino malo to sto imam cistu (vodenu) na jajniku za koju doktorica kaze da bi se trebala hirurski odstraniti ukoliko do petog mjeseca ne nestane. Ja nikada do sada nisam cula da se vodene ciste operisu, to mi je bas neobicno.
Imate li vi slicnih iskustava?

Sad se pripremam na opustanja i uzivanja. Samo da ova grozna zima prodje pa da mozemo sto vise setati i boraviti na svjezem zraku :D Ja jedva cekam proljece :D

Puno, puno pozdrava za sve vas i uzivajte :kiss:
safran

#1517 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

between wrote:Ja imam mali problem
D3 kapi dajem od dana kada smo izasli iz bolnice,a vidim po forumima da se daju od 15-tog dana .Pa sad ne znam sta da radim,jer vec ih dajem sedam dana :? :? :?
Čestitke na mašala bebanu. Prvih dana nije potrebno dodavati D3 jer beba ima određenu zalihu iz maminog organizma. Pretpostavljam da si davala 2-3 kapi što za bebana njegovih gabarita nije puno pa ne bi trebalo predstavljati problem. Ali ja bih, na tvom mjestu, za sada pauzirala i nazvala patronažnu. Nadam se da ti je ostavila broj, meni moja jeste.
yellow cat

#1518 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by yellow cat »

beba okrenuta na zadak je indikacija za obavezni carski, barem kod mene..

la cici bravo za djevojčicu.. ali te se mjere na kraju izjednače i apsolutno nemaju veze sa veličinom bebe.. moj dječak je u 38. sedmici imao 3.800, znači do termina, imaće preko 4 kg.. ali, prvo, oni fulaju po pola kg skoro, drugo, znam dosta žena koje su rodile bebe od 4 kg sasvim normalno, ništa bolnije nego da su im bebe bile manje.. i nemoj se plašiti unaprijed, ja imam još 7 dana do termina i uopće ne razmišljam o CR, nego želim vaginalni porođaj, i koliko god mazohistički djelovalo, jedva čekam bolove jer to znači da će moj dječak izaći van. Ljubi ga majka. :kiss:
niko_niko_kao_ja

#1519 Re: Trudnjače i porodilje online

yelow cat ima li kod tebe kakvih znakova da se porod blizi? ja sve cekam da nesto pocne, ali kod mene sve k'o i do sad.
LaCici

#1520 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Naravno, imam ja jos do toga, svasta se tu moze izdesavati oko velicine, nego me malo uhvatila panika zato sto je prva bebica pa sam mislila da je teze roditi ako je jos i veca od 4 kg jer se prilicno bojim forcepsa i slicno. Ali, vidjet cemo imam jos dosta do poroda, pa kako bude. Smirile ste me prilicno. :)
yellow cat

#1521 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by yellow cat »

niko_niko_kao_ja wrote:yelow cat ima li kod tebe kakvih znakova da se porod blizi? ja sve cekam da nesto pocne, ali kod mene sve k'o i do sad.

ništa. :roll: nikakvih bolova, nikakvih predznaka.. stomak mi se mrvicu spustio, što samo ja primjetim, ali u očima ostalih posmatrača, još je poprilično visoko. Jest da to nema veze baš sa porodom, ali eto.
malo me zglobovi na prstima bole, vjerovatno ima malo vode, ali burma mi još uvijek bez problema može.. spavam normalno, jedem normalno. Eto. Nikakvih predznaka da bi klinjo mogao ubrzo van. :roll: Jedino me sinoć stomak baš pravo bolio, ali bol je bila konstantna, menstrualna, bez prekida, pa sam znala da nisu trudovi. Legla i sve prošlo. :D

Znači ni kod tebe nema pomaka? Koliko imaš do termina? Mi još 7 dana, danas punih 39 sedmica.
between

#1522 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by between »

safran wrote:
between wrote:Ja imam mali problem
Čestitke na mašala bebanu. Prvih dana nije potrebno dodavati D3 jer beba ima određenu zalihu iz maminog organizma. Pretpostavljam da si davala 2-3 kapi što za bebana njegovih gabarita nije puno pa ne bi trebalo predstavljati problem. Ali ja bih, na tvom mjestu, za sada pauzirala i nazvala patronažnu. Nadam se da ti je ostavila broj, meni moja jeste.

nazvala sam patronaznu,kaze nema nikakvih problema ali ipak da prestanem do navrsenih 15 dana,pa onda da nastavim

Samo da vam kazem ja nisam imala nikakvih simptoma pred porod,samo mi je napuko vodenjak voda bila zelena i panika me uhvatila :sad: to se desilo oko 6 ujutro.Odmah se uputila u bolnicu i porodila se u 8:40 :-D :-D :-D
I zelim da imate porod kao ja,samo da vam ne bude publika kao meni, bila sala puna studenata :D
Semiramida

#1523 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Semiramida »

LaCici wrote:Naravno, imam ja jos do toga, svasta se tu moze izdesavati oko velicine, nego me malo uhvatila panika zato sto je prva bebica pa sam mislila da je teze roditi ako je jos i veca od 4 kg jer se prilicno bojim forcepsa i slicno. Ali, vidjet cemo imam jos dosta do poroda, pa kako bude. Smirile ste me prilicno. :)
Meni je doktor rekao da smanjim sa slatkišima u devetom mjesecu jer beba dobiva na težini (isto 4kg).
Pa sam k'o fol smanjila. :-)

Porod krenuo normalno, al' se onda završio sekcijom, zato što se beba nije spustila dovoljno... Lijepa sekcija. :-)
yellow cat

#1524 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by yellow cat »

between wrote:
Samo da vam kazem ja nisam imala nikakvih simptoma pred porod,samo mi je napuko vodenjak voda bila zelena i panika me uhvatila :sad: to se desilo oko 6 ujutro.Odmah se uputila u bolnicu i porodila se u 8:40 :-D :-D :-D
I zelim da imate porod kao ja,samo da vam ne bude publika kao meni, bila sala puna studenata :D
u kojoj sedmici?
Semiramida wrote: Meni je doktor rekao da smanjim sa slatkišima u devetom mjesecu jer beba dobiva na težini (isto 4kg).
Pa sam k'o fol smanjila. :-)

Porod krenuo normalno, al' se onda završio sekcijom, zato što se beba nije spustila dovoljno... Lijepa sekcija. :-)
definitivno treba pripaziti, jer od slatkiša ni mama ni beba nemaju nikakve koristi.. mada ja moram pojesti nešto slatko u toku dana, stvarno mi se traži, pogotovo zadnje dvije sedmice.. a možda griješim, ali mislim da beba uzima sebi koliko njoj treba i da to nema neke veze sa onim šta mama jede...
wewa

#1525 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

ako ti se jede slatko, to vjerovatno znaci da ti fali energije - probaj s integralnom tjesteninom ili kostunicavim vocem ;-)
Post Reply