Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- kreso_atac
#1501 Re: Terenci i mehanika
@stevo123: jesi gledao, provjeravao ili mijenjao vodenu pumpu? provjeri čep radijatora je li dobro zatvara, da li je ozračen sistem, i je li negdje radijator zatvoren? Kada se auto ugrije, hladnjak mora biti vruć cijelom površinom, a ne recimo u vrhu topao, u dnu hladan. Dalje, ako je sve to uredno, vrlo vjerovatno da treba mijenjati dihtung glave motora. taj motor ima čvrstu "cast iron", čeličnu glavu, ali dugotrajnije pregrijavanje naravno ipak može izazvati i pucanje. Pregrijavanje može uzrokovati i ako je već puknuta glava negdje, ali pretpostavljam da si to provjerio već? Takođe i hladnjak možeš oprati pod pritiskom kada budeš prao auto, ako je zatvoren.
-
BISCANIN2
#1502 Re: Terenci i mehanika
Pregijavanje :vodena pumpa ,termostat,hladnjak,crijeva ako je sve ovo ok ,onda dihtung glave motora .
E sad u 5 mjesecu da napravimo jedan off susret .
1 dan dolazak u kamp (ujutro )osvježenje , i polazak na off voznju gdje bi zadali neke ispite za zahtijevnije i sposobnije i soft off za sviju.Povratak u kamp ,nogomet odbojka u pijesku,druzenje itd.
Dan 2 rafting ko hoce ,povratak u kamp proglasenje pobijednika i razlaz .
Moze i short opcija da sve napravimo u jednom danu ,kraci off sa terenskim ispitima ,rafting i navece proglasenje pobijednika ko hoce konak itd.
Ima kamp obezbijedjen ,free boravak i spavanje u kampu i sve aktivnosti ,grah i lovacki kotlic takodje free , i dva tri bureta pive free ,rafting free .
Dajte mi prijedloge za datume i da odredimo datum kad .

E sad u 5 mjesecu da napravimo jedan off susret .
1 dan dolazak u kamp (ujutro )osvježenje , i polazak na off voznju gdje bi zadali neke ispite za zahtijevnije i sposobnije i soft off za sviju.Povratak u kamp ,nogomet odbojka u pijesku,druzenje itd.
Dan 2 rafting ko hoce ,povratak u kamp proglasenje pobijednika i razlaz .
Moze i short opcija da sve napravimo u jednom danu ,kraci off sa terenskim ispitima ,rafting i navece proglasenje pobijednika ko hoce konak itd.
Ima kamp obezbijedjen ,free boravak i spavanje u kampu i sve aktivnosti ,grah i lovacki kotlic takodje free , i dva tri bureta pive free ,rafting free .
Dajte mi prijedloge za datume i da odredimo datum kad .
-
broi01
#1503 Re: Terenci i mehanika
Ja cu doc pa makar autobusom 
Samo mi nije jasno u kojoj cu bit skupini oko proglasenja pobjednika
Samo mi nije jasno u kojoj cu bit skupini oko proglasenja pobjednika
-
preludezalude
#1504 Re: Terenci i mehanika
Pozdrav narode, novi sam na ovom forumu i vidim da se puno pametnih stvari moze pokupiti ovdje. Ja sam inace ljubitelj japanaca, trenutno vozim alfu 166 a u potrazi sam za grand cherokee. He he he, kakva kombinacija. Sto bi rekli Mostarci "Niđe veze".
Da ne otvaram novu temu bezveze, mogu ovdje da se nadovezem na ovu citavu pricu.
Kao sto rekoh u potrazi sam za grand cherokee 1999-2002 godiste, benzinac sa plinom. Nesto mi privlacnije djeluje opcija sa 4,7 motorom, jaci je, daleko brzi od 4,0 i 90% ih je full opremom. Ja cu inace sa tim jeep-om biti samo a asfaltu, ne vjerujem da cu ikada ga koristiti kao pravo terensko vozilo.
Sad me zanima vase misljenje kao nekoga ko ima iskustva sa tim vozilima, za koji motor se odluciti 4,7 ili 4,0? Ima li neki znacajan razlog zasto jedan, a ne drugi? Ima li nekih posebnih zamjerki na jedan ili drugi motor? Ima li nekih posebnih zamjerki na mjenjac select track ili quadra drive 2?
Svaki savjet je dobrodosao.
Da ne otvaram novu temu bezveze, mogu ovdje da se nadovezem na ovu citavu pricu.
Kao sto rekoh u potrazi sam za grand cherokee 1999-2002 godiste, benzinac sa plinom. Nesto mi privlacnije djeluje opcija sa 4,7 motorom, jaci je, daleko brzi od 4,0 i 90% ih je full opremom. Ja cu inace sa tim jeep-om biti samo a asfaltu, ne vjerujem da cu ikada ga koristiti kao pravo terensko vozilo.
Sad me zanima vase misljenje kao nekoga ko ima iskustva sa tim vozilima, za koji motor se odluciti 4,7 ili 4,0? Ima li neki znacajan razlog zasto jedan, a ne drugi? Ima li nekih posebnih zamjerki na jedan ili drugi motor? Ima li nekih posebnih zamjerki na mjenjac select track ili quadra drive 2?
Svaki savjet je dobrodosao.
-
silver testelone
#1505 Re: Terenci i mehanika
za takve namjene što si naveo, za tebe je bolji 4.7... 4.0 je onako izdržljiviji, za "gaženja", maksimalnog eksploatisanja po terenu i pod redukcijama, praktično neuništiv 
- kreso_atac
#1506 Re: Terenci i mehanika
Ma dobro, konacna brzina ti i onako ne igra ulogu, ne vjerujem da ces ici sa njim 180 km/h, malo je jezivo sa tako dugim amortizerima ici na te brzine
No, ubrzanje itd jeste, logično, bolje kod 4.7. I za te potrebe svoje rekao bih ti da ideš na 4.7, mjenjač 45rfe nije toliko kritičan, reduktori su ok, možda ćeš u početku morati zamijeniti lamelice u diffovima, ali nije strašno. 4.7 generalno ima više opreme, troši gotov isto kao 4.0, a ide bolje.
-
preludezalude
#1507 Re: Terenci i mehanika
Ma meni konacna brzina nije bitna. Nemam gdje voziti tako brzo. Uostalom po meni to vozilo nije namjenjeno bas za tih brzina. Samo kazem da kad mi zatreba za preticanja imam snagu da se ne mislim. Vise me interesuju mane jednog i drugog motora i mjenjaca. Ovdje negdje sam procitao da je select track ipak bolji za svakodnevne cestovne upotrebe, a ja razmisljam da je quadra drive2 ipak novija stvar i puna automatika. Da li je stvarno bolji ovaj prvi mjenjac, mislim na ono da ce me manje glava boliti.
-
Kiberluskoni
#1508 Re: Terenci i mehanika
Ukratko, uzmi najočuvanijeg kojeg nađeš 
Za te potrebe, nema velike razlike. 4.0 je češći motor i dugo je u opticaju, tako da za njega ćeš lakše naći dijelove. Sa druge strane, limited verzije su najčešće sa 4.7 motorom.
Selct trac i quadra drive/trac su vrste reduktora, dok su mjenjači 42re, 45 rfe i 545 rfe.Zadnja 2 imaju više brzina i generalno su bolji i dolaze uz 4.7 motor. U Bosni, puno ćeš lakše riješiti problem oko motora nego automatskog mjenjača, tako neka ti to bude prioritet.
Za te potrebe, nema velike razlike. 4.0 je češći motor i dugo je u opticaju, tako da za njega ćeš lakše naći dijelove. Sa druge strane, limited verzije su najčešće sa 4.7 motorom.
Selct trac i quadra drive/trac su vrste reduktora, dok su mjenjači 42re, 45 rfe i 545 rfe.Zadnja 2 imaju više brzina i generalno su bolji i dolaze uz 4.7 motor. U Bosni, puno ćeš lakše riješiti problem oko motora nego automatskog mjenjača, tako neka ti to bude prioritet.
- iceman ze
#1509 Re: Terenci i mehanika
Razmisljamo o jednoj ideji vec neko vrijeme. Planiramo kupovinu WJ za dijelova. Nas dvojica bi iz USA narucili Jeepa, kao kad smo svje dovozili, po pola bi ga platili, pa kome sta bude trebalo, samo skidamo sa njega. Sta mislite o toj opciji?
Na tog Jeepa bi stavili nove gume, jos jedan komplet guma na felgama u prtljaznik, stavili bi jos novih potrosnih dijelova, i sve to put za Bosnu.
Na tog Jeepa bi stavili nove gume, jos jedan komplet guma na felgama u prtljaznik, stavili bi jos novih potrosnih dijelova, i sve to put za Bosnu.
-
Miro Spiro
- Grijem se na: toplotna pumpa
- Vozim: Jensen Interceptor
#1510 Re: Terenci i mehanika
Moj drug je tako napravio sa Land Cruiserom V8 iz 1972. godine. Na kraju je i toga sastavio
od jednog engleskog sa volanom na desnoj strani.Sad ne znam da li bi moglo zbog euro standarda ali je on 1998 uveo bez problema i stavio 2002 godine iz havarisanog land cruisera motor D4D
- iceman ze
#1511 Re: Terenci i mehanika
Iskreno, radim to da bih zastittio investiciju, s obzirom da sam 2010.g. ulozio dobre pare dok sam ga kupio u USA, uradio servis, transportovao, platio carinu i porez, ugradio plinsku instalaciju, full kasko.
Trenutno ga prodajem, s obzirom da je zenidba zakucala na vrata....
, medutim ljudi nemaju novca i uzimaju starije, jeftinije, neipravnije i sl., a ja nemam racuna ga toliko spustiti, koiko ljudi po oglasima stavljaju cijene.
Dakle, nesto novca jos ulozim, i sacuvam za sebe auto trajno.....
Trenutno ga prodajem, s obzirom da je zenidba zakucala na vrata....
-
Miro Spiro
- Grijem se na: toplotna pumpa
- Vozim: Jensen Interceptor
#1512 Re: Terenci i mehanika
Nisam skontao hoces da prodajes auto a kupujes jos jedan da ulozis u njega ?iceman ze wrote:Iskreno, radim to da bih zastittio investiciju, s obzirom da sam 2010.g. ulozio dobre pare dok sam ga kupio u USA, uradio servis, transportovao, platio carinu i porez, ugradio plinsku instalaciju, full kasko.
Trenutno ga prodajem, s obzirom da je zenidba zakucala na vrata...., medutim ljudi nemaju novca i uzimaju starije, jeftinije, neipravnije i sl., a ja nemam racuna ga toliko spustiti, koiko ljudi po oglasima stavljaju cijene.
- iceman ze
#1513 Re: Terenci i mehanika
Radi se o tome da ne mogu dobiti za njega ni priblizno ulozeno. Tako da cu ga najvjerovatnije sebi ostaviti. Eh kada ga vec ostavljam, onda razmisljam da uzmem jos jedan za dijelova i da ne mjenjam vise auta. 
- iceman ze
#1514 Re: Terenci i mehanika
Sigurno se ranije pricalo; koje ulje motorno koristite, i da li ga se moze naci u BiH i po kojoj cijeni. Ako je kvalitet bolji u Hr, uzeo bih ga tamo, samo me uputite. Pozz
P.S kod mene je benzinski motor.
P.S kod mene je benzinski motor.
- kreso_atac
#1515 Re: Terenci i mehanika
Mobil 10W-30
Konkretno za Jeep 4.0 i 4.7 moja preporuka je izbjegavati Castrol, jer zna se vrlo često desiti da negativno utiče na dihtung glave (originalni Chryslerov).
Konkretno za Jeep 4.0 i 4.7 moja preporuka je izbjegavati Castrol, jer zna se vrlo često desiti da negativno utiče na dihtung glave (originalni Chryslerov).
- iceman ze
#1516 Re: Terenci i mehanika
Nasao sam u Nuicu u Ljubuskom Mobil 5w30 po cijeni 20 KM/lit, nemaju 10w30, pretpostavljam da isto takoder moze, radi se o viskozitetu ulja. Koliko ulja je potrebno, prvi put mjenjam pa nisam u toku?
U Sandoru sam nasao uljni filter po cijeni 15 KM, a za zracni traze 51 KM
Medjutim u jednoj drugoj prodavnici u Biloj sam nasao zracni za 19 KM.
Gdje u Sarajevu mogu uraditi dijagnostiku Jeepa, ili negdje u blizini, da li neko od forumasa zna?
U Sandoru sam nasao uljni filter po cijeni 15 KM, a za zracni traze 51 KM
Gdje u Sarajevu mogu uraditi dijagnostiku Jeepa, ili negdje u blizini, da li neko od forumasa zna?
-
Kiberluskoni
#1517 Re: Terenci i mehanika
Željko na Stupu bi ti mogao odraditi dijagnostiku. Nemoj me pitati gdje je, jer nisam bio, ali sam čuo da on to radi. Ako ti je nešto jednostavnije, ja imam onu univerzalnu, pa se javi na pp na kafi da to odradimo.
Ja sam filtere (doduše za XJ-a) kupovao kod Škore na Mihrivodama i višestruko su jeftiniji od Šandora. Champion je brand, tako da ne bi trebalo da su nekvalitetni.
Za ulje sipam 10w40 i gledam da je neko poznatije i da sam siguran da je original. Nikakvih problema do sada u 5 godina po tom pitanju uz dva x godišnje zamjene bez obzira na kilometre. Mislim da se treba držati polusintetike i 10w40 gradacije, jer sve rjeđe od toga nije baš za ove motore.
Ja sam filtere (doduše za XJ-a) kupovao kod Škore na Mihrivodama i višestruko su jeftiniji od Šandora. Champion je brand, tako da ne bi trebalo da su nekvalitetni.
Za ulje sipam 10w40 i gledam da je neko poznatije i da sam siguran da je original. Nikakvih problema do sada u 5 godina po tom pitanju uz dva x godišnje zamjene bez obzira na kilometre. Mislim da se treba držati polusintetike i 10w40 gradacije, jer sve rjeđe od toga nije baš za ove motore.
- drndalo
#1518 Re: Terenci i mehanika
A kakav je po iskustvima onaj Nissan Terrano II, 2.7 TD ???
- limited5,9
#1519 Re: Terenci i mehanika
kreso ja u 5.9 sipam castrola 10w 40
sta onda drugo preporucujes osim njega ,shel ,mobil ili
hvala
sta onda drugo preporucujes osim njega ,shel ,mobil ili
hvala
- iceman ze
#1520 Re: Terenci i mehanika
Ako se radi o istom majstoru u Doglodima, trazio mi je za vod.pumpu 380 KM. Zvao sam Skoru, imaju nesto na stanju sto se tice filtera, ali rekose da je uljni 5 KM, skuplje sam placao za Golfa....
Koliko litara ulja staje u motor 4.0l ?
Koliko litara ulja staje u motor 4.0l ?
- kreso_atac
#1521 Re: Terenci i mehanika
nešto ispod 6 litara ide u 4.0 kada mijenjaš i filter.
Filter ulja, interesantno, odgovara od Fiata 128 (po dimenzijama)
za pritisak ne bih garantovao - ne znači da ne može podnijeti, ali zbog višeg pritiska sam ja lično malo skeptičan.
@limited: ja sipam mobil i u kockicu i u granda.
Filter ulja, interesantno, odgovara od Fiata 128 (po dimenzijama)
@limited: ja sipam mobil i u kockicu i u granda.
- iceman ze
#1522 Re: Terenci i mehanika
Kako ide rokada tockova zbog ravnomjernog trosenja pneumatika, negdje sam citao na netu. Vozim vec godinu i po, a i da malo otpustim sarafe na gumama, ako zatreba zamjena bojim se da necu moci bez vulkanizera?
Koji je pravilan pritisak u gumama, kod mene su 225/75 16-ke AT/S? Primjetio sam da mi jedna guma vise se izduva nego ostale, da nije gdje mozda ostecena felga?
P.S Prednja lijeva ide nazad desno, a prednja desna nazad lijevo; a zadnje gume samo prebaciti naprijed.....ili grijesim
Koji je pravilan pritisak u gumama, kod mene su 225/75 16-ke AT/S? Primjetio sam da mi jedna guma vise se izduva nego ostale, da nije gdje mozda ostecena felga?
P.S Prednja lijeva ide nazad desno, a prednja desna nazad lijevo; a zadnje gume samo prebaciti naprijed.....ili grijesim
- iceman ze
#1523 Re: Terenci i mehanika
Koristi li neko prirucnike za svog Jeepa, vidim u USA dosta ima vlasnika, koji popravljaju svoje Jepove, barem neke manje kvarove, nisam mislio na rasklapanje mjenjaca.....
Nasao sam na amazonu neke od njih.....Jeep Grand Cherokee 1993-2004 (Haynes Repair Manual)
Nasao sam na amazonu neke od njih.....Jeep Grand Cherokee 1993-2004 (Haynes Repair Manual)
- kreso_atac
#1524 Re: Terenci i mehanika
dijagonalno se mijenjaju. 2.3 bar ide pritisak na svim, a moguce da na felgama pusta zrak, pogotovo ako si ih nekad pricepio uz ivicnjak ili kamen. sto se tice uputstava, haynes ne valja, ostavi mail i poslat cu ti chryslerova uputstva. Jako korisne stvari onako za trivijalnije stvari, prvenstveno za dijagnostiku problema, a i rjesavanje sitnih stvari...
- iceman ze
#1525 Re: Terenci i mehanika
hvala kreso,
Imam prijatelja, koji je autoelektricar, ali mu to sada nije osnovno zanimanje, cisto da imamo neki prirucnik, da mozemo nesto i popraviti, hvala puno.
evo mail: [email protected]
Imam prijatelja, koji je autoelektricar, ali mu to sada nije osnovno zanimanje, cisto da imamo neki prirucnik, da mozemo nesto i popraviti, hvala puno.
evo mail: [email protected]