BOG vs NAUKA

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bloo
Globalna šefica

#1501 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bloo »

cartman wrote:
Ne znam sta da ti kazem, Svabe su disciplinirane postepeno, na neki drugi nacin.

naionalsocijalizmom :D
fatamorgana

#1502 Re: BOG vs NAUKA

Post by fatamorgana »

Da bi se razumio uticaj religije, uglavnom zen budizma ali ne isključujući ni druge bud. škole kao ni šinto religiju, na japansku kulturu pa time i cjelokupno društvo (kroz vijekove) preporučujem knjigu Japan od Vladimira Devide-a velikog poznavaca japanske kulture. Također su vrlo su lijepe i njegove knjige posvećene haiku poeziji.

Evo jedan haiku: U tamu starog zdenca pao je cvijet kamelije.
Great Cornholio

#1503 Re: BOG vs NAUKA

Post by Great Cornholio »

Današnje vodeće religije ( religije sa najvećim brojem sljedbenika ) su predstavljale napredak u vrijeme kad su se pojavile, ali danas predstavljaju veliku smetnju daljnjem napretku čovječanstva. Razlozi su brojni, od širenja sujevjerja, pravljenja vještačke podjele među ljudima, stvaranja sadističko-mazohističkih karaktera podložnih manipulacijama bolesno ambicioznih ljudi željnih slave i materijalne dobiti itd.
cartman

#1504 Re: BOG vs NAUKA

Post by cartman »

carobnjak_iz_voza wrote:
Great Cornholio wrote:Današnje vodeće religije ( religije sa najvećim brojem sljedbenika ) su predstavljale napredak u vrijeme kad su se pojavile, ali danas predstavljaju veliku smetnju daljnjem napretku čovječanstva. Razlozi su brojni, od širenja sujevjerja, pravljenja vještačke podjele među ljudima, stvaranja sadističko-mazohističkih karaktera podložnih manipulacijama bolesno ambicioznih ljudi željnih slave i materijalne dobiti itd.
danasnja nereligiozna drustva takodjer imaju jasna obiljezja materijalisticko konzumeristicka te jasne simptome demoralizacije i drustvenog voajerizma sa ocitim sklonostima autodestrukciji i razaranju drustva od njegovih osnovnih elemenata pa do vrha piramide na kojem nisu ni naucnici ni filozofi vec ljudi cije se sposobnosti ne mogu svrstati u domenu inteligentnog,drustveno korisnog i nikako ne moralnog .
I sta cemo sad?
ovo sto si gore napisao, to materijalisticko-kapitalisticko drustvo ima veoma jaku vjersku pozadinu.
Great Cornholio

#1505 Re: BOG vs NAUKA

Post by Great Cornholio »

carobnjak_iz_voza wrote:
Great Cornholio wrote:Današnje vodeće religije ( religije sa najvećim brojem sljedbenika ) su predstavljale napredak u vrijeme kad su se pojavile, ali danas predstavljaju veliku smetnju daljnjem napretku čovječanstva. Razlozi su brojni, od širenja sujevjerja, pravljenja vještačke podjele među ljudima, stvaranja sadističko-mazohističkih karaktera podložnih manipulacijama bolesno ambicioznih ljudi željnih slave i materijalne dobiti itd.
danasnja nereligiozna drustva takodjer imaju jasna obiljezja materijalisticko konzumeristicka te jasne simptome demoralizacije i drustvenog voajerizma sa ocitim sklonostima autodestrukciji i razaranju drustva od njegovih osnovnih elemenata pa do vrha piramide na kojem nisu ni naucnici ni filozofi vec ljudi cije se sposobnosti ne mogu svrstati u domenu inteligentnog,drustveno korisnog i nikako ne moralnog .
I sta cemo sad?
Da tako je, svi smo loši, ali da nisu imale podršku vjerskih institucija kod nas u BiH ne bi pobijedile nacionalističke stranke, i možda ne bi bilo onoliko krvoproliće.
fatamorgana

#1506 Re: BOG vs NAUKA

Post by fatamorgana »

Bušman

#1507 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bušman »

carobnjak_iz_voza wrote:danasnja nereligiozna drustva takodjer imaju jasna obiljezja materijalisticko konzumeristicka te jasne simptome demoralizacije i drustvenog voajerizma sa ocitim sklonostima autodestrukciji i razaranju drustva od njegovih osnovnih elemenata pa do vrha piramide na kojem nisu ni naucnici ni filozofi vec ljudi cije se sposobnosti ne mogu svrstati u domenu inteligentnog,drustveno korisnog i nikako ne moralnog .
I sta cemo sad?
Da, kao recimo Svedska ili Finska ili Estonija, inace propale zemlje, ugusene u nemoralu i autodestruktivnom ponasanju. Saudijska Arabija, SAD, Indonezija i BIH se guse u prosperitetu i moralu.

Moral je lokalna stvar, jer da je apsolutna stvar, sve bi religije imale isti moralni kodeks (barem ove abrahamske), a ne preporucivati ubijanje ljudi koji rade nedjeljom ili ne vjeruju u natprirodno, a istovremeno predstavljaju Boga, jednog i jedinog, kao gospodara zivota i smrti i jos se dice kako su miroljubive.
arte.fakt

#1508 Re: BOG vs NAUKA

Post by arte.fakt »

Bušman wrote:
carobnjak_iz_voza wrote:danasnja nereligiozna drustva takodjer imaju jasna obiljezja materijalisticko konzumeristicka te jasne simptome demoralizacije i drustvenog voajerizma sa ocitim sklonostima autodestrukciji i razaranju drustva od njegovih osnovnih elemenata pa do vrha piramide na kojem nisu ni naucnici ni filozofi vec ljudi cije se sposobnosti ne mogu svrstati u domenu inteligentnog,drustveno korisnog i nikako ne moralnog .
I sta cemo sad?
Da, kao recimo Svedska ili Finska ili Estonija, inace propale zemlje, ugusene u nemoralu i autodestruktivnom ponasanju. Saudijska Arabija, SAD, Indonezija i BIH se guse u prosperitetu i moralu.

Moral je lokalna stvar, jer da je apsolutna stvar, sve bi religije imale isti moralni kodeks (barem ove abrahamske), a ne preporucivati ubijanje ljudi koji rade nedjeljom ili ne vjeruju u natprirodno, a istovremeno predstavljaju Boga, jednog i jedinog, kao gospodara zivota i smrti i jos se dice kako su miroljubive.
da ali u skandinavija ima najveci procenat samoubistava na svijetu .
Bušman

#1509 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bušman »

arte.fakt wrote:da ali u skandinavija ima najveci procenat samoubistava na svijetu .
Prema ovome: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... icide_rate

Japan je 5., Finska je recimo 14., bivsa SCG 13., a BIH 33. A jedna pretezno rimokatolicka Litvanija je 1., a jedan pretezno islamski Kazahstan je 3.
arte.fakt

#1510 Re: BOG vs NAUKA

Post by arte.fakt »

Bušman wrote:
arte.fakt wrote:da ali u skandinavija ima najveci procenat samoubistava na svijetu .

Japan je 5., Finska je recimo 14., bivsa SCG 13., a BIH 33. A jedna pretezno rimokatolicka Litvanija je 1., a jedan pretezno islamski Kazahstan je 3.
losi ti podatci ...
cartman

#1511 Re: BOG vs NAUKA

Post by cartman »

arte.fakt wrote:
Bušman wrote:

losi ti podatci ...

Da, mozda je tacno, ali i ti i ja dobro znamo zasto je to tako. Iskljucivo radi geografske pozicije skandinavije. Ja sam licno u svedskoj, i meni nekad zimi dodje da se samoukinem, jer je zima jako depresivna jer je dan kratak i mracan, tmuran, a zima duga i hladna.
arte.fakt

#1512 Re: BOG vs NAUKA

Post by arte.fakt »

cartman wrote:
arte.fakt wrote:
Bušman wrote: Prema ovome: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... icide_rate

losi ti podatci ...

Da, mozda je tacno, ali i ti i ja dobro znamo zasto je to tako. Iskljucivo radi geografske pozicije skandinavije. Ja sam licno u svedskoj, i meni nekad zimi dodje da se samoukinem, jer je zima jako depresivna jer je dan kratak i mracan, tmuran, a zima duga i hladna.
jasta pogotovo kad nemas dzemat i radost takvog druzenja ...
Bušman

#1513 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bušman »

arte.fakt wrote:
Bušman wrote:

losi ti podatci ...
Podaci su zvanicni, a ti kako hoces. Imas u tom clanku i reference na koje se pozivaju. Ne moras ih prihvatiti isto kao sto ni evoluciju ne prihvacas.
arte.fakt

#1514 Re: BOG vs NAUKA

Post by arte.fakt »

Bušman wrote:
arte.fakt wrote:
Bušman wrote:

losi ti podatci ...
Podaci su zvanicni, a ti kako hoces. Imas u tom clanku i reference na koje se pozivaju. Ne moras ih prihvatiti isto kao sto ni evoluciju ne prihvacas.
pogledaj samo godine pored statistickih podata neki su strariji od 15 godina ...
Bušman

#1515 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bušman »

arte.fakt wrote:pogledaj samo godine pored statistickih podata neki su strariji od 15 godina ...
Velika vecina je unutar decenije, osim nas i ostalih jadnika koji popise stanovnista rade kad je krajnja nuzda ili ih neko natjera. Nisam ja kriv sto se popis samoubica ne radi svake godine.
A bilo bi jako lijepo od tebe da odes napraviti popis na Sao Tome and Principe. Ipak je 1987. davno bila...
Last edited by Bušman on 22/04/2011 19:28, edited 2 times in total.
cartman

#1516 Re: BOG vs NAUKA

Post by cartman »

arte.fakt wrote: pogledaj samo godine pored statistickih podata neki su strariji od 15 godina ...
to su vjerovatno zemlje gdje su vodjeni ratovi, gdje su se desavale katastrofe ili gdje je stopa samoubistava jako niska
arte.fakt

#1517 Re: BOG vs NAUKA

Post by arte.fakt »

Bušman wrote:
arte.fakt wrote:pogledaj samo godine pored statistickih podata neki su strariji od 15 godina ...
Velika vecina je unutar decenije, osim nas i ostalih jadnika koji popise stanovnista rade kad je krajnja nuzda ili ih neko natjera. Nisam ja kriv sto se popis samoubica ne radi svake godine.
A bilo bi jako lijepo od tebe da odes napraviti popis na Sao Tome and Principe. Ipak je 1987. davno bila...
kad vec tjeramo mak na konac wikipedia ne moze biti pouzdan izvor :D
cartman

#1518 Re: BOG vs NAUKA

Post by cartman »

arte.fakt wrote:
kad vec tjeramo mak na konac wikipedia ne moze biti pouzdan izvor :D

lista je statisticki podatak WHO-a :D
NIN

#1519 Re: BOG vs NAUKA

Post by NIN »

@ arte.fakt, PRIMIRI!
Bušman

#1520 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bušman »

carobnjak_iz_voza wrote:Kojom logikom si ti strpao BiH u ovu grupu ?! :-) Osim toga ne postoji uopce ta podjela na religiozne i nereligiozne drzave i nema uopce adekvatnog primjera na kojem se to moze vidjeti.Skandinavske zemlje koje su navedene kao "ateisticke" uopce to nisu po svom odnosu prema religiji.Skoro je vrhovni sud mislim Svedske donio presudu u korist muslimanke policajke koja je dobila otkaz zbog nosenja hidzaba na poslu.Vracena je na posao i samim tim to je presedan za sve ostale muslimanke u tim drustvima.Znam dosta muslimana koji zive i rade u tim zemljama i oni sami kazu da imaju izuzetne uslove za praktikovanje islama jer su to vjerski vrlo osjetljiva drustva i u pravilu se nikada ne dovode u konfrontaciju sa religijama pogotovu u zadnje vrijeme sa islamom.
Takodjer KSA ,SAD i Indonezija nisu uopce primjeri drzava uredjenih na vjerskim postavkama...jok!To nema veze sa stvarnoscu
Teokratija vlada u svakoj od njih ili je barem znacajan utjecaj. Kod nas vecu vlast imaju imami, popovi i fratri nego sekularne institucije drzave. U Saudijskoj Arabiji teokratija bukvalno vlada drzavom (i to ona koja odgovara uskom krugu ljudi). U Indoneziji zavrsavas u zatvoru ako nosis majicu Slayera, a samo u SADu (od zapadnih zemalja) se raspravlja o ubacivanju inteligentnog dizajna u plan i program biologije/nauke, a na novcanici pise "In God We Trust".
Super za Svedsku, sekularna drzava izgradjena na principima gradjanskog prava. Sa druge strane u Saudijskoj Arabiji vlada vjerski serijatski zakon baziran na striktnoj vjerskoj doktrini.
Postavlja se pitanje do kada ce zemlje kao sto je Svedska trpiti ponasanje radikalnih vjerskih krugova. Holandija vec ima gadnih problema da zastiti i tekovine zapadne civilizacije i da smiri radikalne islamiste. Gert Wilders uporedjuje Kur'an sa Mein Kampf, sto je njegovo apsolutno pravo. Ili onog dokaza-da-je-evolucija-tacna iz SAD-a kada prijeti da ce spaliti isti na sto ima apsolutno pravo. Sve to moze u sekularnim drzavama u kome je pravo na slobodu govora vrhovno pravo. Jer od tog prava zavisi kompletan napredak drustva - umjetnost, nauka, politika, filozofija itd. su proizasle upravo iz tog prava, sve one stvari koje podizu kvalitet zivota.
Evo primjer, u srednjem vijeku je nauka zabranjivana od strane crkve. Kada se pojavila kuga, koju najcesce prenose glodari, crkva je optuzivala vjestice i spaljivala ljude bez razloga. Pored toga su ubijali i macke kao simbol vjesticarstva. Macke koje love miseve, pacove i ostale glodare s kojima ljudi dolaze u dodir. Ne moram ti dalje pricati, znas ishod pandemije.
U isto vrijeme, bliski istok koji je preuzeo starogrcku filozofiju razvija dalje nauku, filozofiju i knjizevnost i bio je najrazvijeniji dio svijeta. Kvalitet zivota bio neuporedivo bolji nego na zapadu.
Ono sto hocu reci, kvalitet zivota ne zavisi od vjerovanja u natprirodno nego od toga koliko se trudis da svoj zivot ucinis boljim i koliko se drustvo trudi da ljudski zivot ucini boljim. Tu su najvazniji nauka, umjetnost i politika.

I za kraj, nisam rekao da su "ateisticka", ali definitivno je ateizam imao utjecaj u promociji sekularnosti i ljudskih prava. Svedska je primjer drzave posvecene svojim gradjanima, sto govori i primjer koji si naveo. A sjeti se sta je kod nas bilo sa Queer festivalom i kako su prosli ljudi koji su bili samo posjetioci umjetnicke postavke koja promovira ljudska prava.
Bušman

#1521 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bušman »

carobnjak_iz_voza wrote:Izmedju "utjecaj" i "vladavina " je ogromna razlika ,oprosti .U KSa ne vlada teokratija samo imaju takve kazneno-pravne zakone i to je ono sto ljude zbunjuje jer to je kao sto sam naziv kaze "Kraljevina" Saudijska Arabija a to je u sustoj suprotnosti sa samom islamskom teokratijom.Dakle samo kazneno-pravna sfera je takva a ona je samo manji dio uprave
Onda ti ne znas sta je vlast. Posto ne znas, Jemen, Arabija, Afganistan, Mauritanija, Somalija, Sudan i Iran su teokratski rezimi. Vlast u njima imaju vjerske strukture pocevsi od sudova, do vjerskih policija koje sprovode iskljucivo vjerski zakon.
carobnjak_iz_voza wrote:vidis koliko si kontradiktornosti strpao u samo jednu recenicu.Prvo si nahvalio kao i ja ta skandinavska drustva ,a onda ........opaaaa bato ti bi ni manje ni vise nego-mijenjao jer postavljas pitanje do kad ce oni nesto "trpiti' :? Pa jos onda kazes da Holandija "ima problem" da zastiti "tekovine zapada" i onda opletes po SAD-u a isti je predvodnik zapada !Da,da predvodnik dzabe se neko ogradjuje od "takvog zapada" kad je to u biti velika vecina istog "zapada".
Nisam rekao nista kontradiktorno. Zastita ljudskih prava nije u kontradikciji sa borbom protiv radikalnih islamista koji ubijaju (Theo van Gogh) i prijete (Gert Wilders) ljudima koji iskoristavaju svoje osnovno ljudsko pravo u zemlji koja im to svojim drustvenim uredjenjem dozvoljava. Niti sam ja to na neki nacin doveo u kontradikciju.
SAD nije predvodnik zapada po pitanju ljudskih prava niti ce ikada biti obzirom da krscanski fundamentalisti imaju ogroman politicki i ekonomski utjecaj u toj zemlji, a procenat deklariranih nevjernika manji od 3%. Kontradikcija je kada zemlja u Ustavu sebe proglasava sekularnom, a izdaje novcanicu na kojoj pise "in God We Trust" ili u sudu moras reci "So help me God".
carobnjak_iz_voza wrote:haha kazes da je "ateizam imao utjecaj u promicanju ljudskih prava " a gore trazis da se "postavi pitanje do kad ce se trpiti..." i tu je i najveci problem.Ti samo mislis da si objektivan ali jos je to svjetlosne godine daleko od toga
Obzirom da nisam emotivno vezan za tematiku, po definiciji barem mogu biti objektivan. Makar i svjetlosne godine daleko.
Radikalni islamski pokreti su u zapadnim zemljama proglaseni teroristickim, sto oni i jesu. To vec nije pravo na slobodu govora, to je otvoreno krsenje zakona. U evropskim zemljama se pravo na slobodu govora ogranicava time da se ne smije otvoreno pozivati na ubijanje, promovirati ksenofobija ili bilo koji drugi oblici mrznje. A sto se tice kraja "trpnje" u tim zemljama, mislio sam na to da ce poceti sa deportacijama i za najmanje krsenje zakona i puno strozijom imigrantskom politikom, sto neke vec i rade. I pitanje nisam postavio ja nego to pitanje postavljaju ljudi u tim zemljama.
arte.fakt

#1522 Re: BOG vs NAUKA

Post by arte.fakt »

Bušman wrote:
carobnjak_iz_voza wrote:Izmedju "utjecaj" i "vladavina " je ogromna razlika ,oprosti .U KSa ne vlada teokratija samo imaju takve kazneno-pravne zakone i to je ono sto ljude zbunjuje jer to je kao sto sam naziv kaze "Kraljevina" Saudijska Arabija a to je u sustoj suprotnosti sa samom islamskom teokratijom.Dakle samo kazneno-pravna sfera je takva a ona je samo manji dio uprave
Onda ti ne znas sta je vlast. Posto ne znas, Jemen, Arabija, Afganistan, Mauritanija, Somalija, Sudan i Iran su teokratski rezimi. Vlast u njima imaju vjerske strukture pocevsi od sudova, do vjerskih policija koje sprovode iskljucivo vjerski zakon.
carobnjak_iz_voza wrote:vidis koliko si kontradiktornosti strpao u samo jednu recenicu.Prvo si nahvalio kao i ja ta skandinavska drustva ,a onda ........opaaaa bato ti bi ni manje ni vise nego-mijenjao jer postavljas pitanje do kad ce oni nesto "trpiti' :? Pa jos onda kazes da Holandija "ima problem" da zastiti "tekovine zapada" i onda opletes po SAD-u a isti je predvodnik zapada !Da,da predvodnik dzabe se neko ogradjuje od "takvog zapada" kad je to u biti velika vecina istog "zapada".
Nisam rekao nista kontradiktorno. Zastita ljudskih prava nije u kontradikciji sa borbom protiv radikalnih islamista koji ubijaju (Theo van Gogh) i prijete (Gert Wilders) ljudima koji iskoristavaju svoje osnovno ljudsko pravo u zemlji koja im to svojim drustvenim uredjenjem dozvoljava. Niti sam ja to na neki nacin doveo u kontradikciju.
SAD nije predvodnik zapada po pitanju ljudskih prava niti ce ikada biti obzirom da krscanski fundamentalisti imaju ogroman politicki i ekonomski utjecaj u toj zemlji, a procenat deklariranih nevjernika manji od 3%. Kontradikcija je kada zemlja u Ustavu sebe proglasava sekularnom, a izdaje novcanicu na kojoj pise "in God We Trust" ili u sudu moras reci "So help me God".
carobnjak_iz_voza wrote:haha kazes da je "ateizam imao utjecaj u promicanju ljudskih prava " a gore trazis da se "postavi pitanje do kad ce se trpiti..." i tu je i najveci problem.Ti samo mislis da si objektivan ali jos je to svjetlosne godine daleko od toga
Obzirom da nisam emotivno vezan za tematiku, po definiciji barem mogu biti objektivan. Makar i svjetlosne godine daleko.
Radikalni islamski pokreti su u zapadnim zemljama proglaseni teroristickim, sto oni i jesu. To vec nije pravo na slobodu govora, to je otvoreno krsenje zakona. U evropskim zemljama se pravo na slobodu govora ogranicava time da se ne smije otvoreno pozivati na ubijanje, promovirati ksenofobija ili bilo koji drugi oblici mrznje. A sto se tice kraja "trpnje" u tim zemljama, mislio sam na to da ce poceti sa deportacijama i za najmanje krsenje zakona i puno strozijom imigrantskom politikom, sto neke vec i rade. I pitanje nisam postavio ja nego to pitanje postavljaju ljudi u tim zemljama.
kako onda se karikature i slicne stvari stite slobodom govora !?
Bušman

#1523 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bušman »

arte.fakt wrote:kako onda se karikature i slicne stvari stite slobodom govora !?
Stite se zakonom. Niko im ne smije nista, jer nisu pozivali na ubijanje muslimana, protjerivanja ili zatvaranje u zatvore i konc-logore. To da te karikature vrijedjaju nekoga nije sporno, ali to je pravo na slobodu govora. U protivnom bi recimo nasi Djoko Ninkovic i Hasan Fazlic bili vjecito na sudu, jer ce se za svaku njihovu karikaturu uvijek naci neko cija su osjecanja povrijedjena.
arte.fakt

#1524 Re: BOG vs NAUKA

Post by arte.fakt »

Bušman wrote:
arte.fakt wrote:kako onda se karikature i slicne stvari stite slobodom govora !?
Stite se zakonom. Niko im ne smije nista, jer nisu pozivali na ubijanje muslimana, protjerivanja ili zatvaranje u zatvore i konc-logore. To da te karikature vrijedjaju nekoga nije sporno, ali to je pravo na slobodu govora. U protivnom bi recimo nasi Djoko Ninkovic i Hasan Fazlic bili vjecitno na sudu, jer ce se za svaku njihovu karikaturu uvijek naci neko cija su osjecanja povrijedjena.
evo ti jedan primjer da vidis to sto pricas je samo teorija koje nigdje nema na djelu ... iste novine koje su izdale karikature poslanika a.s. (danski sud je stao u obranu njih sititili su slobodu izrazavanja ) iste te novine izdaju karikaturu danske kraljevske obitelji i gle cuda CENZURA dobiju zabranu objavljivanja istih ...
cartman

#1525 Re: BOG vs NAUKA

Post by cartman »

arte.fakt wrote:
evo ti jedan primjer da vidis to sto pricas je samo teorija koje nigdje nema na djelu ... iste novine koje su izdale karikature poslanika a.s. (danski sud je stao u obranu njih sititili su slobodu izrazavanja ) iste te novine izdaju karikaturu danske kraljevske obitelji i gle cuda CENZURA dobiju zabranu objavljivanja istih ...

Koliko sam ja upucen, karikature kraljevske familije nisu uopce trebale biti u listu koji je izdao karikature Muhammeda a.s, vec u nekom muzeju, te sud uopce nije imao veze sa zabranom istih. A da li si ti uopce vidio sliku kraljevske familije?

http://www.theartnewspaper.com/imgart/S ... royals.jpg
Last edited by cartman on 23/04/2011 18:09, edited 1 time in total.
Locked