Kviz
- Motokultivator
#1502 Re: Kviz
El-haris ibn Umejre je rekao:Falcon wrote: Koji od ashaba Bozijeg Poslanika savs je pred preseljenje ponavljao stihove: "Dobro dosla smrti, dobro dosla. Dosao posjetilac nakon odsutnosti"...?
Sjedio sam kod Mu'aza dok je bio na samrti. Povremeno bi gubio sviejst, pa bi dolazio sebi. Kada je jednom dosao sebi rekao je: "Uzmi me Sebi, jer, tako mi Tvoje velicine, ja Te volim".
Amr ibn Kajs prenosi od nekoga ko mu je pricao o Mu'azu ibn Dzebelu da je on, kada mu se priblizila smrt, rekao: "Pogledajte jesmo li osvanuli!"
"Ne jos", odgovori neko.
Nakog nekog vremena on ponovo rece: "Pogledajte jesmo li osvanuli"
"Ne jos", odgovori neko, sve dok mu jedanput nije bilo receno:
"Osvanuo si"
Tad on rece:
"Utjecem se Allahu od noci cije jutro vodi u Dzehennem. Dobro dosla smrti, dobro dosla. Ti si povremeni posjetilac i voljena osoba koja je dosla u nevolji. O, Allahu, ja sam Te se bojao, a danas ceznem za Tobom. O Allahu, Ti znas da nisam volio dunjaluk i dug zivot na njemu zbog rijeka koje teku niti zbog drveca i suma, nego zbog zedi u toku popodnevne zege, podnosenja tegoba i tiskanja sa alimima kod halki i zikrova"
Bijela, tebi prepustam pitanje
- bijela
#1503 Re: Kviz
koja je bila prva džamija sa munarom?
- oldschool
#1505 Re: Kviz
Uqba džamija, trebalo bi da je ta 
Koliko se puta insan spominje u Kur'anu??
- idealnaM
#1507 Re: Kviz
Pitanjce:
Ko je Jastreb Uhuda?
Ko je Jastreb Uhuda?
- bijela
#1508 Re: Kviz
hmmm uqba (ar. prepreka) nije,oldschool wrote:Uqba džamija, trebalo bi da je ta
pretpostavljam da si htio napisati Kuba - i nije ta džamija.
džamija sa prvom munarom je Emevijska džamija u Damasku,
hintovi: imam Gazali jedno vrijeme proveo u njenoj munari, pišući svoj Munkiz
a kaže se da će Isa, a.s., biti spušten na njenu munaru, kada dođe
- oldschool
#1509 Re: Kviz
Provjeri prvo, tačan sam odgovor dao, slobodno ukucaj pa vidi o kojoj se džamiji radi. Za nju postoji dokaz, a za druge postoje priče, ali nijedna nije potvrđena, pa se ova koristi u relevantnoj literaturibijela wrote:hmmm uqba (ar. prepreka) nije,oldschool wrote:Uqba džamija, trebalo bi da je ta
pretpostavljam da si htio napisati Kuba - i nije ta džamija.
džamija sa prvom munarom je Emevijska džamija u Damasku,
hintovi: imam Gazali jedno vrijeme proveo u njenoj munari, pišući svoj Munkiz
a kaže se da će Isa, a.s., biti spušten na njenu munaru, kada dođe
- ljubav_aha
#1510 Re: Kviz
Quba' Mosque in Madinah
This is the first mosque in Islam. Its foundation stone was laid by the Prophet himself when he reached Madinah.
kriterijum :
The designation of the oldest mosque in the world requires careful use of definitions, and must be divided into two parts, the oldest in the sense of oldest surviving building, and the oldest in the sense of oldest mosque congregation. Even here, there is the distinction between old mosque buildings that have been in continuous use as mosques, and those that have been converted to other purposes; and between buildings that have been in continuous use as mosques and those that were shuttered for many decades. In terms of congregations, they are distinguished between early established congregations that have been in continuous existence, and early congregations that ceased to exist
izgradnja prvih minareta
The first minaret was constructed in 665 in Basra during the reign of the Umayyad caliph Muawiyah I. Muawiyah encouraged the construction of minarets, as they were supposed to bring mosques on par with Christian churches with their bell towers.
najstariji minaret
The massive minaret of the Great Mosque of Kairouan in Tunisia is the oldest standing minaret
This is the first mosque in Islam. Its foundation stone was laid by the Prophet himself when he reached Madinah.
kriterijum :
The designation of the oldest mosque in the world requires careful use of definitions, and must be divided into two parts, the oldest in the sense of oldest surviving building, and the oldest in the sense of oldest mosque congregation. Even here, there is the distinction between old mosque buildings that have been in continuous use as mosques, and those that have been converted to other purposes; and between buildings that have been in continuous use as mosques and those that were shuttered for many decades. In terms of congregations, they are distinguished between early established congregations that have been in continuous existence, and early congregations that ceased to exist
izgradnja prvih minareta
The first minaret was constructed in 665 in Basra during the reign of the Umayyad caliph Muawiyah I. Muawiyah encouraged the construction of minarets, as they were supposed to bring mosques on par with Christian churches with their bell towers.
najstariji minaret
The massive minaret of the Great Mosque of Kairouan in Tunisia is the oldest standing minaret
- bijela
#1512 Re: Kviz
to je veliki Talha ibn Ubejdullah, Allah bio zadovoljan njimeidealnaM wrote:Pitanjce:
Ko je Jastreb Uhuda?
- ljubav_aha
#1513 Re: Kviz
bijela wrote:haj' dobro
- Ciprol
#1515 Re: Kviz
Bukhara, Uzbekistanbijela wrote:iz kojeg grada je imam Buhari?
- bijela
#1516 Re: Kviz
braaavoooo
a iz kojeg je grada imam Kurtubi?
- Ciprol
#1517 Re: Kviz
Kordoba?bijela wrote:braaavoooo![]()
- Ciprol
#1519 Re: Kviz
Termez, nekadašnja Perzija, sada Uzbekistan.bijela wrote:oodlično![]()
još jedno:
a imam Tirmizi?
- bijela
#1520 Re: Kviz
pa ciprol, ti si odličnjak
hvala što si se igr'o, a sad
na spavanje
hvala što si se igr'o, a sad
- Ciprol
#1521 Re: Kviz
moram prvo da te naružim kako možeš postavljati pitanja kad ja trebam ići spavati. gdje si cijeli dan?bijela wrote:pa ciprol, ti si odličnjak
hvala što si se igr'o, a sadna spavanje
- bijela
#1522 Re: Kviz
hajde dečko u krevet, nećeš biti horan na ispitu, poslušaj meCiprol wrote:moram prvo da te naružim kako možeš postavljati pitanja kad ja trebam ići spavati. gdje si cijeli dan?bijela wrote:pa ciprol, ti si odličnjak
hvala što si se igr'o, a sadna spavanje
- Motokultivator
#1523 Re: Kviz
Evo i ja jedno pitanjce. Kojeg ashaba su prekrile ose tako da kao potvrdu njegovog ubistva kurejsije nisu mogle uzeti dio njegovog tijela. Tj. kada su Kurejsije trazili potvrdu da je on ubijen, da se donese dio njegovog tijela, Allah je dao da mu ose prekriju tijelo.
- Motokultivator
#1524 Re: Kviz
Ovo haman kako nejma bijele niko nece nista ni da odgovara, cccc.
Evo jos je'na. Nesto trazio o nekakvim bitkama, pa naletih na ovo (more se brzo naguglat). Ko je ovo izjavio:
"Moja sablja mi je data u amanet, ne da je ispustim kad ugledam neprijatelja, nego da se suocim sa njim. Ja sam ovdje da se borim"
I nesto kontam, kad bismo svi se ovako odnosili spram zivota. Zivot na dunjaluku nam je dat u amanet, ne da ga odbacimo kad ugledamo poteskoce, nego da se s njima suocimo i borimo
Evo jos je'na. Nesto trazio o nekakvim bitkama, pa naletih na ovo (more se brzo naguglat). Ko je ovo izjavio:
"Moja sablja mi je data u amanet, ne da je ispustim kad ugledam neprijatelja, nego da se suocim sa njim. Ja sam ovdje da se borim"
I nesto kontam, kad bismo svi se ovako odnosili spram zivota. Zivot na dunjaluku nam je dat u amanet, ne da ga odbacimo kad ugledamo poteskoce, nego da se s njima suocimo i borimo
-
shillen
#1525 Re: Kviz
Osman r.a. ? 
ako jeste ope' ti postavljaj , ja sam ko tokmak

ako jeste ope' ti postavljaj , ja sam ko tokmak