Android OS

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
febo_acm

#1501 Re: Android OS

Post by febo_acm »

Ispao sam iz fazona, može li koja "ona" stranica za .apk na PM. Hvala :D
kojeime

#1502 Re: Android OS

Post by kojeime »

beco wrote:
kojeime wrote:Pitanje:

Da li je neko koristio i kakva su iskustva sa slijedecim aplikacijama:

ColorNote (pisanje napomena, ali ova za razliku od ugradjene na telefonu ima mogucnost zastititi napisano lozinkom)
Lookout (program za sigurnost telefona ukljucujuci antivirus, pronalazenje telefona, njegovo blokiranje i ostalo)
AVG antivirus
Blacklist (zabrana dolazecih poziva i SMSova)
Mr. Number (zabrana dolazecih poziva i SMSova)

Naravno, sve free verzije.

Procitao sam kritike korisnika na marketu, ali zelim i vas da pitam za iskustva.

Hvala.
ColorNote koristim, dobar, besplatan app, koji moze pravati obicne biljeske i liste, sada da li je moguca sinhronizacija pomocu neta ne znam ali za to imam evernote. Super mi je funkcija da od notova mozes praviti widgete koje mozes stavljat po desktopu. Lookout i AVG i F secure probao vrlo kratko, generalno sam protiv antivirusa na mobitelu zato sto su stalno u pozadini i stalno skeniraju i kad treba i kad netreaba, licno sve sto stavljam sa pc na mobitel prvo proskeniram i to je to.
Hvala.

Ali me posebno interesuju aplikacije za zabranu dolazecih poziva. Kako vidjeh na internetu izgleda da su neke ranije verzije Androida imale ugradjenu tu blacklist funkciju, Gingerbread je nema (barem je nema na mom telefonu). A od aplikacija na marketu ocjene se krecu od super do toga da ne rade ili cak i prve probleme telefonu ako su instalisane. A zabrana odredjenih dolaznih poziva mi je jedna od vaznijih stvari za imati na mobitelu. Zato me interesuje licno iskustvo ljudi koji ih koriste.
MGB

#1503 Re: Android OS

Post by MGB »

beco wrote:
kojeime wrote:Pitanje:

Da li je neko koristio i kakva su iskustva sa slijedecim aplikacijama:

ColorNote (pisanje napomena, ali ova za razliku od ugradjene na telefonu ima mogucnost zastititi napisano lozinkom)
Lookout (program za sigurnost telefona ukljucujuci antivirus, pronalazenje telefona, njegovo blokiranje i ostalo)
AVG antivirus
Blacklist (zabrana dolazecih poziva i SMSova)
Mr. Number (zabrana dolazecih poziva i SMSova)

Naravno, sve free verzije.

Procitao sam kritike korisnika na marketu, ali zelim i vas da pitam za iskustva.

Hvala.
ColorNote koristim, dobar, besplatan app, koji moze pravati obicne biljeske i liste, sada da li je moguca sinhronizacija pomocu neta ne znam ali za to imam evernote. Super mi je funkcija da od notova mozes praviti widgete koje mozes stavljat po desktopu. Lookout i AVG i F secure probao vrlo kratko, generalno sam protiv antivirusa na mobitelu zato sto su stalno u pozadini i stalno skeniraju i kad treba i kad netreaba, licno sve sto stavljam sa pc na mobitel prvo proskeniram i to je to.
i ja sam koristio Lookout, i izbrisao sam ga iz istih razloga, i sto navodi da ima svaku vrstu pristupa mobitelu i mojim podacima (ali izgleda to danas SVAKI ima, na bilo koji nacin), ali mi je problem kod Xperia Arc, sto kada ga prikopcam na PC, ne mogu da ga skeniram sa Antivirusom racunara... jer ga PC ne prepoznava kao Removable Device, vec kao Xperia Arc, i to je to... Antivirusom mu ne mogu pristupiti.. :/ Sta da rOOOdim?! :-)
elmirčo

#1504 Re: Android OS

Post by elmirčo »

kojeime wrote:
elmirčo wrote:i jos jedno pitanjce :D
kako da napravim novi racun, kad hocu da udjem na "market" trazi username i sifru, ima neki username al ne znam sifru, eh kako taj racun da napravim...
inace telefon je LG GW620
Android 2.3.3:

Meni-Postavke-Racuni i sinhronizacija

Pri dnu liste opcija pise Upravljanje racunima i ispod je trenutni (postojeci, aktivni) racun. Dugi pritisak na ime racuna i pojave se nove opcije. Na dnu tih, novih, opcija ima opcija Ukloni racun. Probaj tako.

Druga mogucnost: http://mydigitalbits.com/how-to-change- ... -2-2-phone

Treca mogucnost je, naravno, Factory reset.

Tako ces ukloniti racun starog vlasnika. Sa drugom mogucnosti (linkom koji sam dao) ako ti uspije u isto vrijeme ces ukloniti racun starog vlasnika i upisati svoj, novi, racun. Ako to ne proradi, dakle ako budes koristio mogucnosti 1 i 3 koje sam napisao onda ide slijedece:

Napravi sebi racun na gmail, preporucujem da to uradis racunarom, ne telefonom. Ako vec imas gmail, mozes koristiti taj, a mozes napraviti i novi gmail racun samo za rad sa telefonom. Kada ti taj gmail racun postane aktivan uradi slijedece:

Na telefonu ukljuci WiFi i loguj se na neku wireless mrezu ili koristi mobilni internet (sto ti ne preoporucujem jer je skupo). Odes na aplikacije i dotaknes aplikaciju Market. Aplikacija ce ti traziti da ukucas Username i Password. Ukucaj username i password tog gmail racuna koji koristis ili si napravio i to bi trebalo biti to.

Mozes otici racunarom na android market, logovati se i tamo istim racunom koji koristis za telefon i provjeriti da li ti racun i preko racunara radi kako treba.

Ako se logujes na market samo racunarom, a ne i telefonom, imaces racun na marketu, ali neces nista moci uraditi sve dok ne odes na market i telefonom barem jedan put. Tako ces dodati svoj telefon na listu aktivnih uredjaja za tvoj racun na marketu i onda ces moci koristiti market.

Kada to sve uradis, svaki slijedeci put kada si telefonom na internetu i pokrenes aplikaciju Market bices automatski logovan na svoj racun na marketu, to jeste neces vise morati ukucavati username i password da bi pristupio android marketu. Za odlazak na market racunarom ces trebati upisivati username i password.

aferim djecak :)

jos samo bluetooth ne kontam
AmoK

#1505 Re: Android OS

Post by AmoK »

elmirčo wrote:jos samo bluetooth ne kontam
Objasnio ti je EuroBIH da je na verziji 1.6 Androida bluetooth isključivo za bluetooth slušalice i handsfree.
kojeime

#1506 Re: Android OS

Post by kojeime »

MGB wrote:i ja sam koristio Lookout, i izbrisao sam ga iz istih razloga, i sto navodi da ima svaku vrstu pristupa mobitelu i mojim podacima (ali izgleda to danas SVAKI ima, na bilo koji nacin), ali mi je problem kod Xperia Arc, sto kada ga prikopcam na PC, ne mogu da ga skeniram sa Antivirusom racunara... jer ga PC ne prepoznava kao Removable Device, vec kao Xperia Arc, i to je to... Antivirusom mu ne mogu pristupiti.. :/ Sta da rOOOdim?! :-)
Tebi racunar prepoznaje uredjaj kao MTP (media transfer protocol, to jeste kao device) umjesto kao MSC (mass storage device class, to jeste kao disk). To se desava sa windowsima kada imaju instalisan Windows media player 10 ili noviji i ako je u samom uredjaju isprogramirana ta mogucnost. Neki uredjaji u postavkama dozvoljavaju da ti odredis kako ce racunar prepoznatu uredjaj, kao MTP ili MSC, a ako ti uredjaj ne dozvoljava da ti odredis kako ce ga racunar prepoznavati onda:

Probaj ovaj postupak, opisan je za MP3 player, ali trebalo bi da radi za svaki uredjaj: http://eugeneboon.com/the-quickest-way- ... ia-player/

Kada zelis da ti racunar ponovo prepoznaje telefon kao Xperia Arc a ne kao disk, uradis obrnuti postupak, to jeste kada dodjes do koraka 9 u uputstvu sa prethodnog linka, klikni na MTP i nastavi dalje.

Jos jedan nacin: Mozes skinuti Windows media player 10 i staviti neki stariji (9 ili 8...), ili ga potpuno ukloniti i koristiti neki drugi media player, ali tu imas slijedeci problem, koji ti moze a i ne mora biti bitan: Neki Sony uredjaji (recimo moj MP3 player) ne prepoznaju m3u format playliste ili neki drugi standardni vec samo svoj format, tako da ako zelis napraviti playlistu na takvom Sony uredjaju moras ga konektovati kao MTP i koristiti program za pravljenje playliste na Sony (i drugim MTP, ne samo Sony) uredjaju. Program je besplatan i zove se WalkmanMTP. Ne znam da li Xperia Arc tako to radi, ali buduci da je Sony Ericsson, provjeri, mozda i on ne dovoljava m3u playliste. Ako dozvoljava, odlicno, ne trebas ga nikada vise konektovati kao MTP, ali ako ne dozvoljava, onda ces ga morati konektovati kao MTP ako zelis playliste.

Ili moras koristiti Sony SonicStage softver sto ja ne volim. Radi slicno kao iTunes, kontrolise sta, kad, koliko puta, kako, kada, itd... stavljas na svoj player. WalkmanMTP nema tu kontrolu, on ti samo omogucava da radis sa svojim MTP uredjajem kao sa diskom ali mu ne moras mijenjati drivere i prevarati ga u mass storage (disk), vec ga mozes ostaviti kao MTP uredjaj.
Astrix

#1507 Re: Android OS

Post by Astrix »

Jel ima neka aplikacija s kojom bi mogao slike i video staviti pod sifru, mislim da je bila neka aplikacija ali se sad nesto ne sjecam, i da li mozda ima nesto slicno i za poruke?
A koliko sam cuo da kada proslijedis pozive na drugi broj da tebi skida kredit, jel to istina?
kojeime

#1508 Re: Android OS

Post by kojeime »

https://www.mylookout.com/features

A pretrazi android market i internet uopste, ima mnogo sigurnosnih aplikacija.

Ali pogledaj gore sta su ljudi napisali o sigurnosnim aplikacijama.

Da, kada preusmjeris poziv skida ti se kredit. http://www.bhtelecom.ba/2012.html

Znaci ako si na BH telecomu i trenutno si u Austriji, a neko te nazove iz Njemacke i ti preusmjeris taj poziv na broj u BiH, tebi ce biti naplaceno po cijeni koja vazi za razgovor izmedju Njemacke i BiH. Plus roaming :)
Last edited by kojeime on 26/11/2011 19:34, edited 1 time in total.
ema_

#1509 Re: Android OS

Post by ema_ »

Ko izmisli one ptice :twisted: :lol:

Imam ja jedno pitanjce, da li ima razlike u trošenju sa ovih smartphone-ova kad hoću na fb od onih starijih mobitela? Sve se nešto bojim probati, a prije nije nešto bilo skupo, moglo se uletiti na fb za 10 kf :mrgreen:
kojeime

#1510 Re: Android OS

Post by kojeime »

Ema, zaboravi mobilni internet i idi preko WiFi!
ema_

#1511 Re: Android OS

Post by ema_ »

Ma znam to, ali kad nemam wifi, a uletila bih negdje kao prije, ono par sekundi :zoka:
kojeime

#1512 Re: Android OS

Post by kojeime »

Pa budi strpljiva dok ne dodjes do WiFi, nece ti zivot propasti sto ne mozes trenutno na facebook :roll:

Ali sta ja znam, ja sam 30ak godina zivio i bez mobitela i bez interneta pa sam bio u kontaktu i sa prijateljima i sa ljubavima i za posao i nisam nista propustio da uradim. I svi mi koji smo zivjeli i prije nego sto je mobitel i internet dosao u nase krajeve. Valjda ljudi danas nisu sposobni da se druze ako nisu na internetu ili ne pricaju ili se porukaju svaki sekund s nekim...
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#1513 Re: Android OS

Post by bordo gandalf »

ema_ wrote:Ma znam to, ali kad nemam wifi, a uletila bih negdje kao prije, ono par sekundi :zoka:
Skini operu mini i u opcijama ukini slike i neces imati velik trosak :)
elmirčo

#1514 Re: Android OS

Post by elmirčo »

AmoK wrote:
elmirčo wrote:jos samo bluetooth ne kontam
Objasnio ti je EuroBIH da je na verziji 1.6 Androida bluetooth isključivo za bluetooth slušalice i handsfree.

e jbg :-)
'el to znaci da ne mogu preko Tuta prebacivat kojesta ? :/
reci da ne moze i baci me u depresiju :D
ema_

#1515 Re: Android OS

Post by ema_ »

rashtiman wrote:
ema_ wrote:Ma znam to, ali kad nemam wifi, a uletila bih negdje kao prije, ono par sekundi :zoka:
Skini operu mini i u opcijama ukini slike i neces imati velik trosak :)

Hvala :thumbup: , upravo nabacih Operu, super radi, mislim na wifi, nisam još na mobilnom netu probala :D
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#1516 Re: Android OS

Post by bordo gandalf »

probaj uletiti nakratko...
Dady

#1517 Re: Android OS

Post by Dady »

kojeime wrote: Da, kada preusmjeris poziv skida ti se kredit. http://www.bhtelecom.ba/2012.html

Znaci ako si na BH telecomu i trenutno si u Austriji, a neko te nazove iz Njemacke i ti preusmjeris taj poziv na broj u BiH, tebi ce biti naplaceno po cijeni koja vazi za razgovor izmedju Njemacke i BiH. Plus roaming :)
Mislim da mu obracunava kao poziv Austrija-BiH u roaming-u, isto bi bilo i kada te zove neko iz BiH.
burekodsira

#1518 Re: Android OS

Post by burekodsira »

Dady wrote:
kojeime wrote: Da, kada preusmjeris poziv skida ti se kredit. http://www.bhtelecom.ba/2012.html

Mislim da mu obracunava kao poziv Austrija-BiH u roaming-u, isto bi bilo i kada te zove neko iz BiH.
ja mislim da placas pasivni roaming u austriji i aktivni roaming za poziv prema bih...
kojeime

#1519 Re: Android OS

Post by kojeime »

Kopirano sa linka gore (bhtelecom):

"Aktivacija usluge Preusmjeravanja poziva se ne naplaćuje. Broj na koji ste preusmjerili poziv ne snosi nikakve troškove, a sva preusmjeravanja poziva naplaćuju se broju na kojem je aktivirano preusmjerenje po cijeni standardnog poziva između broja koji je preusmjeren i broja na koji je izvršeno preusmjerenje."

Dakle, ako uzmemo gornji primjer naplacuje se postavljacu pitanja (broj na kojem je aktivirano preusmjerenje) kao razgovor izmedju Njemacke (broj koji je preusmjeren) i BiH (broj na koji je izvrseno preusmjerenje).

Ako je postavljac teme u Austriji on preusmjerava poziv koji je njega zvao, to jeste on je taj koji preusmjerava, ali on ne usmjerava svoj broj, vec broj onoga ko je njega zvao (Njemacka). Zato nema veze gdje se nalazi onaj ko preusmjerava (u stvari ima zbog roaminga), u svakom slucaju mu se naplacuje razgovor izmedju mjesta onoga ko je njega zvao i mjesta gdje se nalazi broj na koji je on preusmjerio poziv.

Za roaming u tom slucaju stvarno ne znam kako se naplacuje, ali da se naplacuje to je sigurno :)
Chuckie

#1520 Re: Android OS

Post by Chuckie »

Evo strašan program:

https://market.android.com/details?id=com.sand.airdroid

Ako vam se neda tipkat poruke sa telefona, pregledat slike na telefonu, zašto to ne raditi preko računara? :D
Radar71

#1521 Re: Android OS

Post by Radar71 »

Uradih update na v20l tel Optimus2x al je sa zadnje strane iznad baterije telefon se grije ko lud :-) bio na punjacu ili ustekan u pc i cak bez ukljcivanja se grijao. Jedino nije kad je ugasen. Jel neko imo slican problem i kako je rijesio?
Enofazni števec

#1522 Re: Android OS

Post by Enofazni števec »

Chuckie wrote:Evo strašan program:

https://market.android.com/details?id=com.sand.airdroid

Ako vam se neda tipkat poruke sa telefona, pregledat slike na telefonu, zašto to ne raditi preko računara? :D

ovo je sila nebeska

veoma korisno
BaDa

#1523 Re: Android OS

Post by BaDa »

ljudi hocel ko pomoci :D imam goatrip 5.0 na galaxy s kernel je semaphore 1.8.0 jvt.. problem je sljedeci kad god pokusam da se konektujem na wireless samo mi pise remembered i kad kliknem connect nista opet samo remembered!! do cega moze biit?? i koji je najnoviji miui za galaxy s??
shiljak

#1524 Re: Android OS

Post by shiljak »

BaDa wrote:ljudi hocel ko pomoci :D imam goatrip 5.0 na galaxy s kernel je semaphore 1.8.0 jvt.. problem je sljedeci kad god pokusam da se konektujem na wireless samo mi pise remembered i kad kliknem connect nista opet samo remembered!! do cega moze biit?? i koji je najnoviji miui za galaxy s??
ako se pokusavas povezati na neki tudji wireless, onda to znaci da nije u dometu mreza (negdje je pokupio u toku dana pa sad se nalazi samo u listi)
febo_acm

#1525 Re: Android OS

Post by febo_acm »

GAU8 wrote:
AMD wrote:Može li pitanje za one sa S2, koji ROM koristite? Ili da počnem redom da isprobavam :D
Nije S2, nego LG GT540, a nabacio sam bas jucer jednu betu ICS-a sa xda.developers.

Znam da nema veze s tvojim pitanjem, ali da se pohvalim :D
Evo da se i ja pohvalim da sam nabacio 2.3.7 CM7 na dva gt540(ukućani su zadovoljni promjenama :D ). Imali su neki black edition 2.1 koji sam davni stavio. Poprilično dobro ide. Kakav je ICS?
Post Reply