Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
Profil za pisanje
#1501 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Fujitsu Nocria AWYZ-14LBC kupljena u Mostaru i montirana u Doboju za 2.200 KM.
-
damper
#1502 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
prije desetak dana kupljena LG Art Cool Mirror inverter A12RK u SA kod stanica 1850 sve sa ugradnjom..........
obisao sve sto se ima obici u SA vezano za klima uredjaje i ova mi se ucinila solidnom sa svojim ocjenama i raznim copovima , kao i garancijom i servisnom uslugom od samog stanica sto je barem meni veoma vazno
naravno jos je rano govoriti o pravim ustedama i performansama....o tome cemo kad zazimi ABD tek u januaru
postavljena je u prostor od 40m2 i strucnjaci su potvrdili moje laicko misljenje da je i vise nego dovoljna da zagrije toliki prostor na Sarajevskim minusima
P.S ko ima zivaca da procita sve postove od samog pocetka ne bi bilo zgoreg,i ja sam ih procitao i bili su korisni u jednu ruku ali u drugu ruku su me nekada znali toliko zbuniti i iznervirati da sam htjeo odustati od kupovine klime pogotovo kad procitate razna prepucavanja tipa ova je bolja a ova je smece itd.........dobijao sam dojam da su pojedinci mozda i uposlenici odredjenih firmi ali to je moje misljenje.....
ja sam za tu ideju da se sva iskustva podijele ali na civiliziran i normalan nacin i svaka cast pojedincima na objasnjavanju rada klima uredjaja iako znam da je skeptika bilo,ima i bice........
obisao sve sto se ima obici u SA vezano za klima uredjaje i ova mi se ucinila solidnom sa svojim ocjenama i raznim copovima , kao i garancijom i servisnom uslugom od samog stanica sto je barem meni veoma vazno
naravno jos je rano govoriti o pravim ustedama i performansama....o tome cemo kad zazimi ABD tek u januaru
postavljena je u prostor od 40m2 i strucnjaci su potvrdili moje laicko misljenje da je i vise nego dovoljna da zagrije toliki prostor na Sarajevskim minusima
P.S ko ima zivaca da procita sve postove od samog pocetka ne bi bilo zgoreg,i ja sam ih procitao i bili su korisni u jednu ruku ali u drugu ruku su me nekada znali toliko zbuniti i iznervirati da sam htjeo odustati od kupovine klime pogotovo kad procitate razna prepucavanja tipa ova je bolja a ova je smece itd.........dobijao sam dojam da su pojedinci mozda i uposlenici odredjenih firmi ali to je moje misljenje.....
ja sam za tu ideju da se sva iskustva podijele ali na civiliziran i normalan nacin i svaka cast pojedincima na objasnjavanju rada klima uredjaja iako znam da je skeptika bilo,ima i bice........
-
otorinolaringorolog
#1503 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mene su isto kao tebe ubijedili i ja kupio lg inverter,i meni nije mogla grijat manje od 40 m2,onda sam kupio fujitsu nocriu po preporuci sa ovog foruma,i onda sam se ogrijao kako valja,znaci nebo i zemlja,fujitsu sam platio sa ugradnjom 2100KM,ali ni lg mi nije trosio puno struje,prodao sam ga za 400KM poslije skoro godinu lezanja u podrumu
-
stojanko
#1504 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Rezime je da se za cifru oko 2600 mogu se kupiti Toshiba skvp2 10tka i Mitsubishi FH35 VEHZ. Zatim, oko 2000 KM se moze kupiti Fujitsu Nocria i Mitsubishi FH35 VE. Za sad nam treba da se jave i korisnici i slabijih modela ovih proizvođača, zatim korisnici LG , Panasonic, Haier, Gree, Vivax kllima itd. Mislim da je važno da se vidi šta je najbolja kupovina od 1200 do 1500 KM (mislim da većina ljudi traze u ovom cijenovnom rasponu).
-
stojanko
#1505 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Očigledno da je Fujitsu Nocria klima koja odrađuje posao, tj. niko se nije žalio na ovaj dokazan model. Više nas je kupilo i Mićka FH35VE, pa čekamo minuse da testiramo. Ja ću nastojti da budem što objektivniji. Mene lično zanima kako se u praksi ponašaju i skuplji modeli Panasonic klima, zatim Vivax Gexi i Gree Hansol modela.
-
ketronsd1
#1506 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Panasonica sam imao.Ne bih ga nikome vise preporucio.Doduse nije bio top model ali nije i neki losiji.stojanko wrote:Očigledno da je Fujitsu Nocria klima koja odrađuje posao, tj. niko se nije žalio na ovaj dokazan model. Više nas je kupilo i Mićka FH35VE, pa čekamo minuse da testiramo. Ja ću nastojti da budem što objektivniji. Mene lično zanima kako se u praksi ponašaju i skuplji modeli Panasonic klima, zatim Vivax Gexi i Gree Hansol modela.
Drift panasonic pumpe na -5 do -10 negdje 50-50.
Ispod -10 nemoj je brate ni paliti.Nema hajra od nje.
Za koju sedmicu vam javim kako se ponasaju dvije nove pumpe.Moja dva micka su trenutno u garazi a ugradjene su dvije nove pumpe.Radi se o jednom modelu Mitsubishi Heavy Industries i jednom modelu Sanyo pumpe(proizvode se u Italiji).
MHI nije bas nesto popularan ovdje ali prema ranijim izvjestajima se pokazao kao veoma pouzdana pumpa-Vidjet ce mo.
Sanyo je dobio veoma dobre ocjene i ima dobru garanciju 3+3 dodine i dobar stepen iskoristenosti.(cop)
- Hajlac
#1507 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Uh poskupo je to; cijena 10ke bi trebala biti oko 2300KM a 13ke oko 2600KMzomri wrote:Toshiba skvp2 10tka 2600KM u Sarajevu
ne čuje se ni vanjska ni unutrašnja. radi ko doxa zasad. doduse jos nije imala jaci test jer je oktobar bio prilicno topao.
Naravno u realnosti razlika izmedju kapaciteta manjeg i veceg modela je neprimjetna tako da je manja u 90% slučajeva više nego dovoljna.
Toshiba se cijenama priblizava Mitsubishijevim VEHZ ...
- zomri
#1508 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
prije pola godine cijena je bila ta PLUS montaza. možda je sad jeftinija, jer vidim da je pojeftinila u Hrvatskoj na 8875kn, što je otprilike 2300KM. i ja bih volio da je jeftinija, ali nije.
-
englbert
#1509 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
stojanko provjeri ti da ti ipak da li si kupio 25VE ili 35VE hehehe jer Jelic je skuplji od Otusa...
Otus prodaje MSZ-FH35VE 2.333KM a Jelic je nesto malo skuplji.
MSZ-FH35VEHZ cijena je 2.892KM, posto sam kupio 2, dobio sam popusta i jedna me je izasla oko 2500KM.
Znaci da kupis MSZ-FH35VE za 2006KM, nema sanse jer ta cijena kod Jelica je za 25 a ne 35. Jedino ako nisi dobar sta sa direktorom pa ti je dao veoma dobar popust...
MSZ-FH35VEHZ cijena je 2.892KM, posto sam kupio 2, dobio sam popusta i jedna me je izasla oko 2500KM.
Znaci da kupis MSZ-FH35VE za 2006KM, nema sanse jer ta cijena kod Jelica je za 25 a ne 35. Jedino ako nisi dobar sta sa direktorom pa ti je dao veoma dobar popust...
- Hajlac
#1510 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ta priča oko Otusa i Jelića je jako nedefinisana - ja zvao Otus za cijene VE i VEHZ pa me otkvitaše (oni samo veleprodaju rade - zovite Jelić), u Jeliću govore da oni ne prodaju nego treba prvo zvati Otus i kažu mi ime osobe koju trebam tražiti; opet nazovem Otus a lik počne daaaaaviti s pitanjima (samo što nije pitao za adresu stana i broj cipela) i izbjegavati odgovor na više puta postavljeno pitanje "Koliko košta FH VE klima" (počeo mutiti tako da je po njemu ispala praktično ista cijena VE i VEHZ
) te nemaju VE te VEHZ je bolja vako nako okoliša nikad doći do jednostavne informacije o cijeni te i te klime
Ko trgovac koji te procjenjuje-ispipava pričom prije nego ti definiše cijenu
I na kraju kaže opet nazovite Jelić jer kupovina kao i ugradnja mora ići preko njih
Imao sam kontakt s dosta ovih firmi za klime ali nikad do sad ovakvu neozbiljnu, da ne kazem pijačarsku, korespodenciju u pokušaju dobivanja osnovnih informacija.
Gospodo koji prodajete Mitsubishi vrhunske klime, uozbiljite se kad su u pitanju krajnji kupci i što prije raščistite pitanje kupovine, cijena, ugradnje i garancije jer ovo je potpuno neozbiljno - kao da se radi o zastupnicima i prodavačima nekakvih Vox/Neo sklj klima...
Ko trgovac koji te procjenjuje-ispipava pričom prije nego ti definiše cijenu
I na kraju kaže opet nazovite Jelić jer kupovina kao i ugradnja mora ići preko njih
Imao sam kontakt s dosta ovih firmi za klime ali nikad do sad ovakvu neozbiljnu, da ne kazem pijačarsku, korespodenciju u pokušaju dobivanja osnovnih informacija.
Gospodo koji prodajete Mitsubishi vrhunske klime, uozbiljite se kad su u pitanju krajnji kupci i što prije raščistite pitanje kupovine, cijena, ugradnje i garancije jer ovo je potpuno neozbiljno - kao da se radi o zastupnicima i prodavačima nekakvih Vox/Neo sklj klima...
-
muky__
#1511 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Otisao do Jelica licno, prodavnica na MAlti, cijena za FH 35VE 2006 KM, bas kao sto je stojanko naveo.
-
stojanko
#1512 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kolege, ja sam kupio model FH35VE za 2006 KM. Nazovite Jelić servis u Širokom Brijegu, kontakt osoba Dragana i dobićete sve potrebne informacije. Cijena od 2006 KM je ako se kupuje za gotovinu. Za gotovinu odobravaju popust 10 posto. Pitao sam i za model SF 35 koji je za gotovinu 1500+ KM. Ako je potrebno uslikacu slike računa i ambalažu od klime.
-
stojanko
#1513 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Samo da napomenem da i u servisu Frigo Đukić u Banjaluci, koji radi sa Otusom je cijena 2150 KM, Tako da cijene od 2333 KM su preporučene cijene od Otusa.
- Hajlac
#1514 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam zvao Jelić servis u Sarajevu pošto je Široki Brijeg 'malo' dalekostojanko wrote:Kolege, ja sam kupio model FH35VE za 2006 KM. Nazovite Jelić servis u Širokom Brijegu, kontakt osoba Dragana i dobićete sve potrebne informacije. Cijena od 2006 KM je ako se kupuje za gotovinu. Za gotovinu odobravaju popust 10 posto. Pitao sam i za model SF 35 koji je za gotovinu 1500+ KM. Ako je potrebno uslikacu slike računa i ambalažu od klime.
Što prije riješe te dječije bolesti kad su krajnji kupci - fizička lica u pitanju, to bolje za stanje konkurencije na tržištu toplotnih pumpi.
Može naravno, i ja imam slike pri ugradnji, kao i račun pa ću oboje postaviti. To je najbolji način da se s teme nogiraju svi trgovci tj. uposlenici firmi koje prodaju klime.
Treba nam razmjena iskustava kranjih vlasnika klima a ne zagađivanje teme trgovačkom PRopagandom, bilo da se radi o konvektorima bilo o klimama.
-
stojanko
#1515 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam vidio post na ovoj temi da je Jelić jeftiniji, pa sam zvao Šroki Brijeg jer je tamo i veleprodaja i maloprodaja. Dragana je bila ljubazna i nikakvih problema nisam imao. Šalju i kurirskom službom i naplata pri dostavi. Međutim, iskrslo je da trebam do Mostara pa sam otišao lično po klimu. Hajlac, žao mi je što si imao nezgodno iskustvo kad si zvao Jelić servis. Da li si zvao poslovnicu u Sarajevu, Mostaru ili Širokom Brijegu. Da je cijena bila 2300+, odlučio bi se za Fujitsu Nocria.
- eluna
#1516 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
tamam tako ..... evo već skoro mjesec i pol pratim temu i ubih se okolo gledajući koju klimu da kupim a nije mi problem ni dostava iz širokog brijega, ali samo sam zbunjena ..... ne daje mi se baš 1500 km za nešto što neću moći koristiti tj. nešto što mi neće riješiti problem ....Hajlac wrote:Ja sam zvao Jelić servis u Sarajevu pošto je Široki Brijeg 'malo' dalekostojanko wrote:Kolege, ja sam kupio model FH35VE za 2006 KM. Nazovite Jelić servis u Širokom Brijegu, kontakt osoba Dragana i dobićete sve potrebne informacije. Cijena od 2006 KM je ako se kupuje za gotovinu. Za gotovinu odobravaju popust 10 posto. Pitao sam i za model SF 35 koji je za gotovinu 1500+ KM. Ako je potrebno uslikacu slike računa i ambalažu od klime.![]()
Što prije riješe te dječije bolesti kad su krajnji kupci - fizička lica u pitanju, to bolje za stanje konkurencije na tržištu toplotnih pumpi.
Može naravno, i ja imam slike pri ugradnji, kao i račun pa ću oboje postaviti. To je najbolji način da se s teme nogiraju svi trgovci tj. uposlenici firmi koje prodaju klime.
Treba nam razmjena iskustava kranjih vlasnika klima a ne zagađivanje teme trgovačkom PRopagandom, bilo da se radi o konvektorima bilo o klimama.
a iskreno rečeno - baš me briga koje ime piše na uređaju - bitno da služi svrsi za koju je namjenjeno .... a i sama sam stekla utisak da pojedinci sa teme rade u nekim prodavnicama
-
stojanko
#1517 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Čim dođem kući sa posla postavljam slike i računa i ambalaže i klime. Kada sam zvao Frigo klima Mostar cijena za Nocriu je bila 2000 KM, a prije par mjeseci kad sam zvao 1900KM. Tako da je Mićko kostao 6 KM više od Nocrie. Izabrao sam Mićka i nadam se da se nisam prevario.
-
stojanko
#1518 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Što se tiče rada klime, to ćemo vidjeti kad zahladi. Uslikaću prostor, termostat, mislim da nema potrebe da se lažemo. Ni ja sam ne znam šta sam kupio. Jedino što znam za sad da se ne čuje dok radi.
-
ketronsd1
#1519 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nocria je jednako dobra, ako en i bolja. Jedina mana je taj filter koji se automatski cisti. U praksi se pokazalo da je ipak usisavač zakon. Nocria ima problema sa radom poslije ljetnje pauze.stojanko wrote:Čim dođem kući sa posla postavljam slike i računa i ambalaže i klime. Kada sam zvao Frigo klima Mostar cijena za Nocriu je bila 2000 KM, a prije par mjeseci kad sam zvao 1900KM. Tako da je Mićko kostao 6 KM više od Nocrie. Izabrao sam Mićka i nadam se da se nisam prevario.
To sam opisao ranije.
-
stojanko
#1520 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Uopšte sad kad sam kupio ne razmišljam koja je bolja, izbor je već naparavljen. Neću se nikad upustiti u raspravu koja je bolja, pogotovo što nemam priliku da vidim rad druge u istim uslovima. Samo ću sad reći razloge, što sam izabrao Mićka. Na forumima sam stekao sliku (ponavljam stekao sliku, ne iz iskustva) da je Mitsubishi tiša, ekonomičnija i noviji model klime. Tim sam se vodio i napravio izbor, mada i uz pomoć konsultacije sa Hajlacom. Uglavnom stekao sam sliku da sam izabrao i jednu i drugu, da nebi pogrešio. Mada, Nocria je dokazana i sigurnija kupovina. Ovaj model Mićka treba da se dokaže.
-
ketronsd1
#1521 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
stojanko wrote:Uopšte sad kad sam kupio ne razmišljam koja je bolja, izbor je već naparavljen. Neću se nikad upustiti u raspravu koja je bolja, pogotovo što nemam priliku da vidim rad druge u istim uslovima. Samo ću sad reći razloge, što sam izabrao Mićka. Na forumima sam stekao sliku (ponavljam stekao sliku, ne iz iskustva) da je Mitsubishi tiša, ekonomičnija i noviji model klime. Tim sam se vodio i napravio izbor, mada i uz pomoć konsultacije sa Hajlacom. Uglavnom stekao sam sliku da sam izabrao i jednu i drugu, da nebi pogrešio. Mada, Nocria je dokazana i sigurnija kupovina. Ovaj model Mićka treba da se dokaže.
Ma dobro sad. Nisam ni mislio da raspravljamo koja je bolja. Vise sam išao na to da ti kažem da ne bi pogriješio da si i drugu uzeo.
I ja sam vlasnik Micka
-
stojanko
#1522 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Odgovor se nije odnosio na tvoj prethodni post. Nego sam htio da iznesem svoje razloge sto sam izabrao ovaj model. Da je cijevno bila veća razlika, mislim da bi odabrao Nocriu. Sad jedino sto mogu da iznesem objektivno kakva je u praksi. Ne treba ici na to da je lični izbor uvijek najbolji, onda nismo nista napravili. Treba nam da napravimo svoje testove i da ne vjerujemo niti proizvođačima, niti raznim testovima.ketronsd1 wrote:stojanko wrote:Uopšte sad kad sam kupio ne razmišljam koja je bolja, izbor je već naparavljen. Neću se nikad upustiti u raspravu koja je bolja, pogotovo što nemam priliku da vidim rad druge u istim uslovima. Samo ću sad reći razloge, što sam izabrao Mićka. Na forumima sam stekao sliku (ponavljam stekao sliku, ne iz iskustva) da je Mitsubishi tiša, ekonomičnija i noviji model klime. Tim sam se vodio i napravio izbor, mada i uz pomoć konsultacije sa Hajlacom. Uglavnom stekao sam sliku da sam izabrao i jednu i drugu, da nebi pogrešio. Mada, Nocria je dokazana i sigurnija kupovina. Ovaj model Mićka treba da se dokaže.![]()
Ma dobro sad. Nisam ni mislio da raspravljamo koja je bolja. Vise sam išao na to da ti kažem da ne bi pogriješio da si i drugu uzeo.
I ja sam vlasnik Micka
-
stojanko
#1523 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo sta sam kupio i po kojoj cijeni. Obećao sam slike.englbert wrote:stojanko provjeri ti da ti ipak da li si kupio 25VE ili 35VE hehehe jer Jelic je skuplji od Otusa...
Račun

ambalaza

unutrasnja jedinica

vanjska jedinica

-
stojanko
#1524 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kolega sad možeš vidjeti koliko je Otus jeftiniji. Kod Jelića je i bez popusta više od 100 KM jeftinije.englbert wrote:stojanko provjeri ti da ti ipak da li si kupio 25VE ili 35VE hehehe jer Jelic je skuplji od Otusa...
Mislim da ne bi trebalo davati informacije a koje nisu provjerene
-
damper
#1525 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Upravo to me je i odbilo od kupovine micka jer nisam nasao ozbiljnog sugovornika iliti prodavaca da mi potvrdi tacnu cijenu i ko je zaduzen za servisnu podrsku sto je na danasnjem vremenu vazno....Hajlac wrote:Ta priča oko Otusa i Jelića je jako nedefinisana - ja zvao Otus za cijene VE i VEHZ pa me otkvitaše (oni samo veleprodaju rade - zovite Jelić), u Jeliću govore da oni ne prodaju nego treba prvo zvati Otus i kažu mi ime osobe koju trebam tražiti; opet nazovem Otus a lik počne daaaaaviti s pitanjima (samo što nije pitao za adresu stana i broj cipela) i izbjegavati odgovor na više puta postavljeno pitanje "Koliko košta FH VE klima" (počeo mutiti tako da je po njemu ispala praktično ista cijena VE i VEHZ) te nemaju VE te VEHZ je bolja vako nako okoliša nikad doći do jednostavne informacije o cijeni te i te klime
![]()
Ko trgovac koji te procjenjuje-ispipava pričom prije nego ti definiše cijenu![]()
I na kraju kaže opet nazovite Jelić jer kupovina kao i ugradnja mora ići preko njih![]()
![]()
![]()
![]()
.....i u otusu i u jelicu su muljali oko cijena a pogotovo oko ugradnje a na pitanje vezano za servis i podrsku su okretali pricu i uvjeravali kako se one ne kvare tako da mi i ne treba.....
....svaka cast na vrhunskoj izradi i kvaliteti micka ali "ko se igra sa djecom ostane upisan"....
....nisam htjeo rizikovati par hiljada KM na danasnjem vremenu pa da me neki neozbiljan i neusluzan prodavac ili zastupnik vuce za nos i pravi budalom za moje novce .......