Dok god nema potrebe za dosipanjem ulja izmedju dva servisna intervala nemas razlog za brinuti se.chockad wrote:Da ne otvaram zasebnu temu, evo pitanje za nasih automehanicara: kolika je normalna potrosnja ulja izmedju 2 zamjene ulja, ukoliko se radi o ispravnom motoru? kazu da svaki motor trosi ulje, samo me zanima koja je ta neka granica da se covjek ne brine.
imam Peugeot 307 sw, 66 kw 2.0 hdi motor, 2004. godiste. Prilikom paljenja, dok digitalno ocitava nivo ulja, primijetio sam da mi fali jedan podiok, tj pokazuje da se nivo ulja smanjio. do naredne izmjene ulja imam jos 3-3,5 hiljade km, a do sada sam pregazio nesto preko 11 hiljada. motor je suh u potpunosti, tj nigdje nista ne curi pa da fali zbog toga. po mojoj procjeni, a to pokazuje i na mjeracu ulja u motoru, na onoj sipci, fali nekih 4-5 deca ulja.
na nekim forumima sam naisao na informaciju da je normalna potrosnja ulja izmedju 2 i 3 decilitra po hiljadi prijedjenih kilometara, pa me interesuje koliko je ta informacija tacna.
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
NediM17
#1501 Re: Pitamo Mehanicare ?
-
Dzontra_Volta
#1502 Re: Pitamo Mehanicare ?
Otkud je normalno gubiti 2-3 dl ulja na hiljadu km!? Ja nikad ne dosipam ulje, uvijek ostane u granicama min-max do narednog intervala mijenjanja.
To što ti očitava digitalno bi trebala biti viskoznost ulja, a ne nivo.
-
530i
#1503 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kakva viskoznost i kakvih hiljadu kilometra!?Dzontra_Volta wrote:Otkud je normalno gubiti 2-3 dl ulja na hiljadu km!? Ja nikad ne dosipam ulje, uvijek ostane u granicama min-max do narednog intervala mijenjanja.
Čovjek je lijepo napisao, i to je sasvim ok, ne brini se. Premda bih ja mijenjao na 10 hiljada ulje.
- Ned071
#1504 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zavisi od motora...Dzontra_Volta wrote:Otkud je normalno gubiti 2-3 dl ulja na hiljadu km!? Ja nikad ne dosipam ulje, uvijek ostane u granicama min-max do narednog intervala mijenjanja.
- basicm
#1505 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da li si u zadnje vrijeme malo agresivnije vozio? Ja mislim da je to normalno.
-
quarterback
#1506 Re: Pitamo Mehanicare ?
dosipao sam na starom golfu 2 kad su mu otisle karike i po litar na par hiljada km, na novom fordu izmedju 2 promjene ulja nisam nikad ni otvorio cep od uljachockad wrote:Da ne otvaram zasebnu temu, evo pitanje za nasih automehanicara: kolika je normalna potrosnja ulja izmedju 2 zamjene ulja, ukoliko se radi o ispravnom motoru? kazu da svaki motor trosi ulje, samo me zanima koja je ta neka granica da se covjek ne brine.
imam Peugeot 307 sw, 66 kw 2.0 hdi motor, 2004. godiste. Prilikom paljenja, dok digitalno ocitava nivo ulja, primijetio sam da mi fali jedan podiok, tj pokazuje da se nivo ulja smanjio. do naredne izmjene ulja imam jos 3-3,5 hiljade km, a do sada sam pregazio nesto preko 11 hiljada. motor je suh u potpunosti, tj nigdje nista ne curi pa da fali zbog toga. po mojoj procjeni, a to pokazuje i na mjeracu ulja u motoru, na onoj sipci, fali nekih 4-5 deca ulja.
na nekim forumima sam naisao na informaciju da je normalna potrosnja ulja izmedju 2 i 3 decilitra po hiljadi prijedjenih kilometara, pa me interesuje koliko je ta informacija tacna.
ps i ja sam se tjesio ovim sto si zadnje napisao prije nego je golf otisao na generalku motora
- chockad
#1507 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sta mislis koliko je ulja u tom min-max razmaku? I kazes da ne fali ulja?Dzontra_Volta wrote:Otkud je normalno gubiti 2-3 dl ulja na hiljadu km!? Ja nikad ne dosipam ulje, uvijek ostane u granicama min-max do narednog intervala mijenjanja.
- chockad
#1508 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma ja odoh sutra zamijeniti ulje, nije neka para. A u servisu su mi napisali narednu zamjenu kroz 15000 hiljada, pa hajd rekoh da ispostujem...530i wrote:Kakva viskoznost i kakvih hiljadu kilometra!?Dzontra_Volta wrote:Otkud je normalno gubiti 2-3 dl ulja na hiljadu km!? Ja nikad ne dosipam ulje, uvijek ostane u granicama min-max do narednog intervala mijenjanja.
Čovjek je lijepo napisao, i to je sasvim ok, ne brini se. Premda bih ja mijenjao na 10 hiljada ulje.
-
condy
#1509 Re: Pitamo Mehanicare ?
Taj digitalni mjerač nije najbolje mjerilo nivoa ulja u motoru. Najbolje je izmjeriti na šipci, kad je motor hladan i nije vožen duže vremena, npr. ujutru. Digitalni mjerač zavara, kad je auto u strani ili kad auto nije malo odstojalo nakon vožnje. Meni je nekad digitalni mjerač znao pokazivati samo dvije crtice a da je bio pun. Inače, taj motor gotovo da ne troši ulje.chockad wrote:Da ne otvaram zasebnu temu, evo pitanje za nasih automehanicara: kolika je normalna potrosnja ulja izmedju 2 zamjene ulja, ukoliko se radi o ispravnom motoru? kazu da svaki motor trosi ulje, samo me zanima koja je ta neka granica da se covjek ne brine.
-
530i
#1510 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako je ulje hiljadama kilometara na istoj razini, a onda ubrzo se potroši, to znači da ili negdje je krenulo da curi ili je izgubilo svoje karakteristike. Curenje bi vjerovatno primjetio, a za ovo drugo sam i napisao da ne bih forisirao preko 10.000 km obična ulja (ne ona namjenska long-life)...nije toliko skupo, a čovjek ne misli da li je dobro i da li može još i koliko.chockad wrote:Ma ja odoh sutra zamijeniti ulje, nije neka para. A u servisu su mi napisali narednu zamjenu kroz 15000 hiljada, pa hajd rekoh da ispostujem...530i wrote:Kakva viskoznost i kakvih hiljadu kilometra!?Dzontra_Volta wrote:Otkud je normalno gubiti 2-3 dl ulja na hiljadu km!? Ja nikad ne dosipam ulje, uvijek ostane u granicama min-max do narednog intervala mijenjanja.
-
condy
#1511 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mislim da je oko max. pola litra.chockad wrote:
Sta mislis koliko je ulja u tom min-max razmaku? I kazes da ne fali ulja?Dzontra_Volta wrote:Otkud je normalno gubiti 2-3 dl ulja na hiljadu km!? Ja nikad ne dosipam ulje, uvijek ostane u granicama min-max do narednog intervala mijenjanja.
-
Dzontra_Volta
#1512 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja fakat ne znam kakva vi auta vozite, ali u karavan od 66 kw star 10 g., ako mu je motor u redu, ne bi trebalo dosipati ulje između dva intervala mijenjanja.chockad wrote:
Ali pošto ovdje većina još uvijek ima problema sa karburatorom u autu, pretpostavljam da im takva vozila i ulje troše k'o benzin.
P.S. Je l ovaj @530 glavni automehanicar ovdje ili samo svakom loncu želi biti poklopac?
-
530i
#1513 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nisam, nego ti pišeš gluposti.
-
Frutek
#1514 Re: Pitamo Mehanicare ?
Opel Insignia, 2.0 dizel. Ručica mjenjača se iz rikverca vraća extra sporo. Nekad je moram i gurnut da se vrati u ler. Nekim danima je zaista loše, a nekad je kao bolje. Već 1x mi se to dešavalo prije 2,3 mjeseca, odvezao u servis, tamo rekli da se mjenjač bio zaprljao, očistili i to je to. Je li zaista to ili može biti nešto ozbiljnije?
-
condy
#1515 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kad je hladnije vrijeme zna zapinjati ručica jer se ulje u mjenjaču zgusne ili ako ga nema dovoljno u mjenjaču. Isto se dešava kad ulje izgubi na kvaliteti vremenom od upotrebe. Obično u servisu kažu da ne treba mijenjati ulje u ručnom mjenjaču, ali mislim da od toga treba početi.Frutek wrote:Opel Insignia, 2.0 dizel. Ručica mjenjača se iz rikverca vraća extra sporo. Nekad je moram i gurnut da se vrati u ler. Nekim danima je zaista loše, a nekad je kao bolje. Već 1x mi se to dešavalo prije 2,3 mjeseca, odvezao u servis, tamo rekli da se mjenjač bio zaprljao, očistili i to je to. Je li zaista to ili može biti nešto ozbiljnije?
- Danguba
#1516 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pitam jednom jednog mehanicara u ovlastenom VW servisu ''kolika je dozvoljena tolerancija gubitka ulja izmedju dva mijenjanja''?chockad wrote:Da ne otvaram zasebnu temu, evo pitanje za nasih automehanicara: kolika je normalna potrosnja ulja izmedju 2 zamjene ulja, ukoliko se radi o ispravnom motoru? kazu da svaki motor trosi ulje, samo me zanima koja je ta neka granica da se covjek ne brine.
Mi tolerisemo do jednog litra na hiljadu kilometara.
p.s. na auto putu veoma cesto vidim nova auta(bmw, mercedes, audi...) kako zacadi pri preticanju, tako da...
-
Frutek
#1517 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hvala na odgovoru. Ima li veze što svi ostali prelazi rade dobro, najgore je iz rikverca u ler, a ponekad se desi da i iz 2-ge u ler isto tako sporo vraća. Znači ta lijeva strana na mjenjaču je problematična ako tako mogu reći.condy wrote:Kad je hladnije vrijeme zna zapinjati ručica jer se ulje u mjenjaču zgusne ili ako ga nema dovoljno u mjenjaču. Isto se dešava kad ulje izgubi na kvaliteti vremenom od upotrebe. Obično u servisu kažu da ne treba mijenjati ulje u ručnom mjenjaču, ali mislim da od toga treba početi.Frutek wrote:Opel Insignia, 2.0 dizel. Ručica mjenjača se iz rikverca vraća extra sporo. Nekad je moram i gurnut da se vrati u ler. Nekim danima je zaista loše, a nekad je kao bolje. Već 1x mi se to dešavalo prije 2,3 mjeseca, odvezao u servis, tamo rekli da se mjenjač bio zaprljao, očistili i to je to. Je li zaista to ili može biti nešto ozbiljnije?
-
condy
#1518 Re: Pitamo Mehanicare ?
To što ostale rade dobro, znači da je sa mjenjačem u motoru sve uredu. Kada sve zapinju to onda upućuje na mjenjač. Po meni bi trebao zamijeniti ulje u mjenjaču pa vidjeti. S tim da trebaš uliti njegovo orginalno ulje, tačne gradacije jer pogrešno ulje će napraviti puno veći problem. U Opelovom servisu znaju koje ulje ide.Frutek wrote:Hvala na odgovoru. Ima li veze što svi ostali prelazi rade dobro, najgore je iz rikverca u ler, a ponekad se desi da i iz 2-ge u ler isto tako sporo vraća. Znači ta lijeva strana na mjenjaču je problematična ako tako mogu reći.condy wrote:Kad je hladnije vrijeme zna zapinjati ručica jer se ulje u mjenjaču zgusne ili ako ga nema dovoljno u mjenjaču. Isto se dešava kad ulje izgubi na kvaliteti vremenom od upotrebe. Obično u servisu kažu da ne treba mijenjati ulje u ručnom mjenjaču, ali mislim da od toga treba početi.Frutek wrote:Opel Insignia, 2.0 dizel. Ručica mjenjača se iz rikverca vraća extra sporo. Nekad je moram i gurnut da se vrati u ler. Nekim danima je zaista loše, a nekad je kao bolje. Već 1x mi se to dešavalo prije 2,3 mjeseca, odvezao u servis, tamo rekli da se mjenjač bio zaprljao, očistili i to je to. Je li zaista to ili može biti nešto ozbiljnije?
-
NediM17
#1519 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne kontam sta je tu problem, pogotovo ako sada radi kako treba. Ako mjenjac pruza otpor kad ga hoces izbaciti iz rikverca, onda nesto nije uredu, a ako ti zelis da je taknes prstom a ona ispadne u ler kao metak, onda ja tu ne vidim problem. Uzmes rucicu u ruku, vratis je u ler, i vozdra.Frutek wrote:Opel Insignia, 2.0 dizel. Ručica mjenjača se iz rikverca vraća extra sporo. Nekad je moram i gurnut da se vrati u ler. Nekim danima je zaista loše, a nekad je kao bolje. Već 1x mi se to dešavalo prije 2,3 mjeseca, odvezao u servis, tamo rekli da se mjenjač bio zaprljao, očistili i to je to. Je li zaista to ili može biti nešto ozbiljnije?
To sto cade nema veze sa potrosnjom ulja, osim ako nije plavi dim, a nije. Dime crno jer im puknu pun gas iz podrucja gdje turbina ne djeluje, u cilindar ulazi dosta goriva, a nema dovoljno zraka, i onda se to manifestuje kao crni dim. Nista neobicno na dizelima, pa cak i posljednjih generacija.Danguba wrote:Pitam jednom jednog mehanicara u ovlastenom VW servisu ''kolika je dozvoljena tolerancija gubitka ulja izmedju dva mijenjanja''?chockad wrote:Da ne otvaram zasebnu temu, evo pitanje za nasih automehanicara: kolika je normalna potrosnja ulja izmedju 2 zamjene ulja, ukoliko se radi o ispravnom motoru? kazu da svaki motor trosi ulje, samo me zanima koja je ta neka granica da se covjek ne brine.
Mi tolerisemo do jednog litra na hiljadu kilometara.![]()
p.s. na auto putu veoma cesto vidim nova auta(bmw, mercedes, audi...) kako zacadi pri preticanju, tako da...
- Danguba
#1520 Re: Pitamo Mehanicare ?
u pravu si...NediM17 wrote:
To sto cade nema veze sa potrosnjom ulja, osim ako nije plavi dim, a nije. Dime crno jer im puknu pun gas iz podrucja gdje turbina ne djeluje, u cilindar ulazi dosta goriva, a nema dovoljno zraka, i onda se to manifestuje kao crni dim. Nista neobicno na dizelima, pa cak i posljednjih generacija.
ma ko napoleon, radim sesnaest stvari istovremeno pa koncentracija opada.
p.s. kada smo kod dima. gledam jednom na tv kako auto dimi ali ono pravo. niko ne smije da mu se priblizi. policija upalila rotaciju i pored njega. skrenu ga na pupmpu i kazu mu da mora ispustiti visak ulja iz motora.
-
Frutek
#1521 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa ne bih se složio prijatelju, pogotovo jer je prije bilo upravo tako "ispadne u ler kao metak". Sad (ne uvijek, ali počesto), ide kao usporeni snimakNediM17 wrote: Ne kontam sta je tu problem, pogotovo ako sada radi kako treba. Ako mjenjac pruza otpor kad ga hoces izbaciti iz rikverca, onda nesto nije uredu, a ako ti zelis da je taknes prstom a ona ispadne u ler kao metak, onda ja tu ne vidim problem. Uzmes rucicu u ruku, vratis je u ler, i vozdra.
-
530i
#1522 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja bih se tu fokusirao na sistem povezivanja ručice mjenjača sa samim mjenjačom...da je problem u mjenjaču ne bi on nikada normalno radio.
- pink floydd
#1523 Re: Pitamo Mehanicare ?
jutros upalio auto i odvezao se fino, obavio posao, krenuo kuci, opet upalio iz prve......vozio 200 metara kad se motor ugasio. Akumulator je nov, goriva ima, auto vergla ali sasvim slabo (kao kad je akumulator prazan). Zadnjih sedmicu dvije mi se malo zvuk promijenio, kad stiscem papucicu gasa u voznji culo se kao neko zvizdanje, sumnjao sam na španer ili ležaj na alternatoru. Zvao sam jednog covjeka, onako preventivno (samouki majstor) ne vjerujem mu puno ali eto bio je blizu mjesta događaja pa da reko cujem jos jedno misljenje, i nije mi se svidjelo, zadnje sto sam htio da cujem i cega sam se bojao.....motor mi je rikno. Pricajte, onako ukratko sam opisao, ne znam jos sta da kazem, pitajte ako sumnjate na nesto.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#1524 Re: Pitamo Mehanicare ?
mislim da ti je riknuo alternator,i ispraznio ti se akumulator...auto ne radi bez struje...ako je noviji auto sa ecu i diznama ,mislim da se gasi kad napon padne ispod 10V
-
NediM17
#1525 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ili ovo sto kaze Bitanga (moli Boga da je to) ili je radilica rikavela... Probaj ubaciti u petu pa gurnuti, ako nece, trazi novi motor.pink floydd wrote:jutros upalio auto i odvezao se fino, obavio posao, krenuo kuci, opet upalio iz prve......vozio 200 metara kad se motor ugasio. Akumulator je nov, goriva ima, auto vergla ali sasvim slabo (kao kad je akumulator prazan). Zadnjih sedmicu dvije mi se malo zvuk promijenio, kad stiscem papucicu gasa u voznji culo se kao neko zvizdanje, sumnjao sam na španer ili ležaj na alternatoru. Zvao sam jednog covjeka, onako preventivno (samouki majstor) ne vjerujem mu puno ali eto bio je blizu mjesta događaja pa da reko cujem jos jedno misljenje, i nije mi se svidjelo, zadnje sto sam htio da cujem i cega sam se bojao.....motor mi je rikno. Pricajte, onako ukratko sam opisao, ne znam jos sta da kazem, pitajte ako sumnjate na nesto.