- Registracija vozila - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
howdy

#1501 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by howdy »

opet poplava svrsavanja na neutemeljena povecana davanja ovom smecu od drzave :lol:
i registracija postaje pitanje prestiza i luksuza poput sipanja skupljeg goriva :lol:
i sad kao sve ce bit u redu....hoce al u kurcu kraljevica marka i njegovog vidovitog sarca.
Bakir1

#1502 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

@pravnikupokusaju
Za razliku od xy puta gdje sam imao volje da ti argumentujem sada necu.
Tvoje pausalno znanje o neki stvarima daje ti za pravo da dezavujises po forumu o tome ima li uporista.
Ti imas argumente?
Obori pravilnik :mrgreen:
@howdy
Ja mogu svrsavati jer se stanici tp-a daje jos jedna mogucnost odbrane od svih nasrtaja kao jedinog i iskljucivog krivca na temu smoga izduvnih gasova auta koji puse i slicno...
Ako nisi primjetio do sada time se bavim...
Stanice nije niko nista pitao evo pravilnik i bavite se..
Ispitna procedura ce donjeti npr puno vise razljetanja motora prilikom mjerenja, u koga ce ti ljudi gledati kada se to desi?
A i do sada je bilo letecih lezajeva po kanalu
howdy

#1503 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by howdy »

Ne radi se uopste o tome da li treba ili ne treba uraditi ekoloski test, normalno da treba, nego mi je pun kurac tih nekih naknada koje odlaze u nebo....znas i sam koje su i kolike su i za sta su namijenjene a ispare u oblake.
I ova odluka o plinasima da se testiraju samo na benzin je imbecilna, sto govori da je krajnji cilj da se nahrani jebena administracija. Kakav kurac i ekologija.
Sto takve testove ne nametnu mitallu zeljezari, gikilu i fabrici sode u lukavcu....
Uzima im se pausalno 30 KM po toni izbacene prasine a ko jebe narod.....ispade da je debilima u tom slucaju isplatnije vece zagadjenje jer pogadjas, vise tona prasine vise para u budzet....
I koliko kvaliteta goriva utice na rezultate eko testa? Jel se nesto radi na tome?
Bakir1

#1504 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

Namet na vilajet normalno ne sporim malo tuc muc medijski popracen ali hajde sa ovim se otvara horizont za eko zone ekoloske takse po stepenu norme i sva ostala sila popratne muzike ali o tome nakon sljedecih nekih izbora...
A na temu goriva tj kvaliteta i eko testa pisao sam stranicu prije....
Sta ce biti kada opet Sarajevska kotlina utone u smog?
Jos veliki zagadjivaca nema vise...
Gledam jucer nebo iznad zenice crveno...
direstraits0078

#1505 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by direstraits0078 »

Sprema se oluja.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1506 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by konektovan »

Ma ovo je harač cisti, nema veze sa ekologijom i qurtzima palcima. Da se stanice za tehnicki pregled drze svog posla 50 %, manje bi bilo automobila na cesti koja su mimo svih normi. Tako je danas normalno, da ti tehnicar u stanici sugerira, da skines katalizator ili dpf,.

Sent from my C6603 using Tapatalk
Bakir1

#1507 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

Koji je to posao stanica tehnickog pregleda?
Do sada bio?
Od sada ce biti?
konektovan

#1508 Re: RE: Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by konektovan »

Bakir1 wrote:Koji je to posao stanica tehnickog pregleda?
Do sada bio?
Od sada ce biti?
Pa valjda da ukazu na propuste, na neispravnost pojedinih sklopova, da nedaju potencijalnim ubicama da izadju na cestu, ili su samo tu da uzmu pare, tu im je jedino skidam kapu, taj posao rade bez greske.

Bakir1

#1509 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

Tehnicka neispravnost kao uzrocnik saobracajnih nesreca je 2% po zvanicnim evidencijama objasni?
konektovan

#1510 Re: RE: Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by konektovan »

Bakir1 wrote:Tehnicka neispravnost kao uzrocnik saobracajnih nesreca je 2% po zvanicnim evidencijama objasni?
Nisam samo mislio na auta kojima ne rade kocnice, sistem upravljanja, a i pitanje je koliko je ta statistika tacna, mislim i na stvari, tipa, nemaju katalizatore, dpf, nemaju auspuh, nemaju retrovizore, umjesto stakla imaju folije, plastike na prozorima, farove i kompletne dijelove zalijepe sa power tape i vozaju se godinama tako, pojasevi nisu u funkciji, dodju na tehnicki sa rezervnom gumom 2x manjih dimenzija, kaplje ulje, to sam svojim ocima vidio, i ti se pravis duduk, 'vako da ti kazem.

Bakir1

#1511 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

Ne pravim se ja duduk nego se ti pravis englez.
Sve i jedan auto je takav i sve i jedan Tehnički je takav?
180 + stanica je u fbih ziv ti meni bio
Moji svi auti imaju katalizatore dpf filtere ispravne kocnice na servis odem prije tehnickog...
Ako ti , karikiram, ides na tehnicki a znas da si neispravan ili prolazis neispravan kriv si isto koliko i onaj koji te je pustio...
I opet se sve svodi na pojedinca a ne na tehnicki...
konektovan

#1512 Re: RE: Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by konektovan »

Bakir1 wrote:Ne pravim se ja duduk nego se ti pravis englez.
Sve i jedan auto je takav i sve i jedan Tehnički je takav?
180 + stanica je u fbih ziv ti meni bio
Moji svi auti imaju katalizatore dpf filtere ispravne kocnice na servis odem prije tehnickog...
Ako ti , karikiram, ides na tehnicki a znas da si neispravan ili prolazis neispravan kriv si isto koliko i onaj koji te je pustio...
I opet se sve svodi na pojedinca a ne na tehnicki...
Onda, koji ce nam quratz tehnicki, ako ce zmiriti na nepravilnosti?! Ako ja znam da je neispravan, to ne treba da utice na tvoju odluku.

530i

#1513 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by 530i »

@konektovan
Do sada eko-test nije bio eliminatoran, tako da je vozilo moglo da puši koliko god i šta god. Meni su u zadnjih šest godina mjerili dva puta... I većina je korektna, ali ima i poneki kukolj u žitu jebi ga.
preludezalude

#1514 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

Bakir1 wrote:@pravnikupokusaju
Za razliku od xy puta gdje sam imao volje da ti argumentujem sada necu.
Tvoje pausalno znanje o neki stvarima daje ti za pravo da dezavujises po forumu o tome ima li uporista.
Ti imas argumente?
Obori pravilnik :mrgreen:
@howdy
Ja mogu svrsavati jer se stanici tp-a daje jos jedna mogucnost odbrane od svih nasrtaja kao jedinog i iskljucivog krivca na temu smoga izduvnih gasova auta koji puse i slicno...
Ako nisi primjetio do sada time se bavim...
Stanice nije niko nista pitao evo pravilnik i bavite se..
Ispitna procedura ce donjeti npr puno vise razljetanja motora prilikom mjerenja, u koga ce ti ljudi gledati kada se to desi?
A i do sada je bilo letecih lezajeva po kanalu
Uvijek si bio branilac stanica za tehnicki pregled i tvrdis da rade kako treba. Nikada niti jedan argument nisi dao u odbranu svog stajalista. Kao da niko od nas nema auto i nikada nije otisao na tehnicki pregled i vidio kako se to radi tj ne radi u tim stanicama. Znas dobro koliki je spisak stvari za preged u praviniku za tehnicki pregled vozila. Kad bi se makar pridrzavali osnovnih 10 stvari sa toga spiska, stanje na cesti bi sigurno bilo bolje sto se tice direktne sigurnosti na cesti. Ali ne. Stanice za tehnicki pregled se ne pridrzavaju nicega, samo pro forme se pregleda trap i kocnice i da se plati. Prolazi se u svakom slucaju. Sto se tice ovog novog pravilnika o eko testiranju, nema potrebe da ja obaram pravilnik. Oborit ce ga oni koji su ga i donijeli i to iz istog razoga iz kojeg i ti nemas odgovore na moja postavljena pitanja. Ja jesam za to da se uvede eko test i da bude eliminatoran, jesam za to da stanice za tehnicki pregled rade posao kako treba, ali sam protiv toga da se taj posao radi na diskriminirajuci nacin jer kako nazvati razlicitu cijenu eko testa za moje i tvoje vozilo, vec diskriminacijom.
preludezalude

#1515 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

Bakir1 wrote:Koji je to posao stanica tehnickog pregleda?
Do sada bio?
Od sada ce biti?
1. Teorijski i po zakonu bi trebalo da bude "filter" koji ce da ispravna vozila pusti da se registruju a neispravna da vrati na popravak da bi mogla da prodju taj "filter" i da se registruju i vozaju na cesti.
2. U praksi nije "filter" tako da i ispravna i neispravna vozila pusta da se registruju i vozaju po cesti. Ipade da im je namjena samo da se uzmu pare.
Bakir1

#1516 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

Ti kao stari legalista koji kalkulise sa fiksnom cijenom osiguranja, koji stavlja kineske xenone, koji nece atest plina, koji se pita kome pravo da mjeri razinu buke komentarises tehnicke :mrgreen:
Ja ti mogu reci kakav ti je trap na autu bez da udjem u liniju tehnickog i ne samo ja nego svaki kontrolor u fbih. Kocnice trap vizuelni izgled da lici auto na nesto legalnost to je nesto na cemu ce svaki tehnicki insistirati ostalo je na dusu svakome pa i vlasniku vozila.
Dalje na sva zvona komentarisete stanje vozila na cesti u vezi sa tehnickim imate dokaze i znate da su neispravni auti prosli? Federalna uprava za inspek. poslove prijava i zatvorite stanicu.
Razlicite cijene su pod
A. Nema isto posla za izmjeriti gasove na razlicitim motorima za dizel to traje dosta duze kao i za vozila sa katom.
B. Nema fbih posebne ekoloske takse koje bi destimulisale koristenje dizel motora pa zbog toga do uvodjenja istih ekotest CE biti skuplji.
C. Niza cijena eko testa za stare Benz. je svojevrsna utjeha za vlasnike tih auta jer kako rekoh isti nece moci svugdje ici.
D. Cjenovnik je pravljen po statistickim pokazateljima o strukturi vozila u fbih.

Ja licno smatram da su vozila sa LPG/CNG atestiranom instalacijom trebala biti oslobodjena istog i da je trebalo napraviti vise razlicitih cijena u zavisnosti od norme ali ni ovo nije lose jer cijena nije skroz unificirana.
mirzet87sa

#1517 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by mirzet87sa »

Ja se na tehnickom zadrzim 2minute.. :D prvi put ispao levat, reko trebal se sta pregledat?? Blijedo me pogledase, od tad vala rijeci ne progovorim.. :D
Bakir1

#1518 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

Ma ja ne idem nikako moze mi se :mrgreen:
mirzet87sa

#1519 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by mirzet87sa »

Haman ne odem ni ja.. dam cenera na kafu, papire, prodjem kroz tehnicki.. donese mi sutra i eto.. :D
Bakir1

#1520 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

Jebo tehnicki ionako nista ne rade uzimaju pare onako :lol:
konektovan

#1521 Re: RE: Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by konektovan »

Bakir1 wrote:Jebo tehnicki ionako nista ne rade uzimaju pare onako [emoji38]
Jedna i jedina istina.[emoji6]

mirzet87sa

#1522 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by mirzet87sa »

Bratam' jedino mi izmjeri kocnice, uslika ga i to je to.. :D
direstraits0078

#1523 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by direstraits0078 »

mirzet87sa wrote:Bratam' jedino mi izmjeri kocnice, uslika ga i to je to.. :D
Meni ni kočnice ne mjeri, ja mu kažem prednji diskovi su 360 mm, zadnji 300 mm, upišite i zdravo.
Bakir1

#1524 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

Eto vidis eklatantan primjer lopovluka jos im ti moras reci :mrgreen:
Seawolf

#1525 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Seawolf »

Dobro jutro želim, obojici forumaša koji ne piju :-D

Vama i svima ostalim želim puno zdravlja i sreće u Novoj godini.

Šta će se sada dodatno pregledati u izduvnim gasovima u okviru "eko-testa" kod dizelaša, sem količine čestica čađi (u stvari prozirnosti "dima")?
Post Reply