Komplikovano jeste ako se uzme u obsir broj kojekakvih kombinacija ali ne ako razmatras fundamentale.jeza u ledja wrote:
Ma nije pitanje sta ukljucuje, nego na sta se stavlja akcenat.
U Evropi nema tradicije jakih individualnih sloboda kao u SAD, pa su zbog toga standardi drukciji. Ideja libertarijanizma se generalno zasniva na sto manjoj zavisnosti individue od drzave, a naravno to ukljucuje i takse. Medjutim, u Evropi se pandani americkim libertarijancima uglavnom nazivaju liberalima, sto stvara konfuziju jer se i socijalno-liberalne stranke uglvanom nazivaju liberalnim.
Mislim da termini "liberal" i "libertarian" u Americi imaju dosta razlicito znacenje od onog u Evropi.
Prvo, izraz "libertarijanac" se rijetko upotrebljava, drugo "liberal" u Americi ne znaci samo socijalni liberal vec i americka verzija socijaldemokrate, odnosno fiskalni liberal - neko ko se liberalno koristi drzavnim novcima.
Uglavnom,
Libertarijanci u Americi = konzervativni/klasicni liberali u Evropi
Liberali u Americi = socijal-liberali i socijaldemokrate u Evropi
Uglavnom, u liberalizmu imas desnu i lijevu struju, ali su one cesto kombinirane u jednoj partiji - sve pod geslom sto vecih individualnih sloboda. Imas stranke koje kombiniraju obje struje, ali uglavnom se to svede na preovladavanje jedne od ovih.
Tako su neke od najradikalnijih liberalnih stranaka ekstremno desnicarske i obicno sebe nazivaju nekom verzijom 'Freedom Party' ili 'People's Party'.
Komplikovano je do zla boga, ako pocnes citat o razlici i raspravama ozmedju liberala i libertarijanaca zaboli te glava.
Uglavnom trebas znati da 'liberal' u Americi u uglavnom znaci 'socijal-liberal' u Evropi.
... ne bih pocinjao, neg' sam vise manje zavrsio iscitavat o tome... izucavo sam to u dubine
U glavnom slazem se sa fundamentalnom definicijom filozofske diferencijacije prikazane u onom gore kvadratu sto sam postavio, ili slicnom dvodimenzionalnom karakteru (sve ostalo su kombinacije).
Malo cu od sad obratit' paznju na geografske karakteristike...
Pored ovog offtopic-a... onda jel' to NS treba da bude nesto kao Libertarian Socijalisticka opcija (sto rece Khan o vezivanju dvije kontradiktorne ideje) ili tradicionalno liberalna... po americkim standardima?