ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
sumirprimus

#1501 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by sumirprimus »

Kiki_Musampa wrote: 12/04/2024 22:11
sumirprimus wrote: 12/04/2024 22:06 Prvo onda oduzet sjediste epbih iz sarajeva pa otjerat jedno 500 600 uhljeba iz centrale na trziste rada. Ako to ne moze onda prodat epbih ne bil uhljebi sami otisli.
Uglavnom ukinut parazitima dzaba paru
Sumire,šta misliš hoćwmli sad i grijanje za Tuzlu i Lukavac poskupiti,jer jbg,u gubitku su
Iskreno Da . Kao i struja..
Da su u gubitku nisu . Pogotovu tuzla
vjeshalica

#1502 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by vjeshalica »

dječak sa šibicama wrote: 12/04/2024 22:06 Penzionera je cirka 440000 u federaciji, ako 60% njih prima najnizu penziju, onda je brojka od 70 hiljada subvencioniranih opet u onoj prici "moras krepavati od gladi, da bi dobio subvenciju".
Moja majka trosi mjesecno cca 80kwh struje. Doduse aparati su noviji, ali ona nesto ne trosi puno. Meni se zna desiti da upalim masinu i peglu kad ne treba, ali opet ne prebacim 220kwh mjesecno nikako,bas sam sad pogledala. Moze se to smanjiti jos hehe
Hakiz

#1503 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Hakiz »

Ci-Nick wrote: 12/04/2024 22:01
dječak sa šibicama wrote: 12/04/2024 21:48
Ci-Nick wrote: 12/04/2024 20:55 ako je pola stanovnika za socijale, ko vozi 700.000 putnickih automobila u FBiH, to je 1 automobil na 3 stanovnika. Trosak za svaki automobil je minimalno 400 maraka mjesecno.
To je 2000 KWh po novoj cijeni.
Nisam rekao da su za socijale, nego za ovu ili onu pomoc, penzioneri sa najnizom penzijom (njih je 70%) svi listom, svi sa malim primanjima a takvih je i najvise na zalost.

Broj automobila ne govori nista, kao ni "puni trzni centri u Sarajevu", ali ne bih na tu temu opet. Postoje brojevi koji su relevantni, a porazavajuci su za nas.
70.000 penzionera već dobiva subvencije i oni će i dalje plaćati račune ispod 30 maraka.
Opet: Da bi ostvario subvenciju ne smiješ imati više od 450. Imaš primanje 460. Ovih 10 će ti puno pomoći? Neka imaš 500, 50 je velika pomoć?

Naravno, mora postojati granica iznad koje nemaš pravo na subvencju. Ali, ta granica treba biti na mjestu na kojem ako si iznad možeš živjeti. A ne na mjestu na kojem, ako je pređeš, ne možeš živjeti.

Tako da pored tih 70.000 koji imaju subvencije imaš još (ne znam tačan broj) 70.000 koji će plaćati puno više od 30, a ne mogu to podnijeti. To su samo penzioneri. Onda invalidi, pogotovo civilni, RVI imaju dodatak koji civilni nemaju. Onda ljudi koji imaju male plate, da ponovim, 50 % zaposlenih prima manje od 850 KM platu, to je medijalna. Svi gledaju prosječnu, ali medijalna daje precizniju sliku o standardu ljudi koji rade.

1 auto na 3 čovjeka znači jedna porodica sa 3 auta i 2 porodice bez ijednog.
aston_martin

#1504 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by aston_martin »

Hakiz wrote: 12/04/2024 21:45
aston_martin wrote: 12/04/2024 21:42
Hakiz wrote: 12/04/2024 21:39

Kao što rekoh, meni bi sa tom cijenom solara i trenutnim mjesečnim računima trebalo malo manje od 12 godina. A za 12 godina, ko zna šta će se desiti. Ao uračunam i poskupljenja struje, opet bi trebalo oko 10 godina. Osima ako struja svake godine poskupi 50 %, tada bi bila druga računica. A tada bi se isplatilo dizati revoluciju umjesto ulagati u panele :lol:

Isplati li se za 10-12 godina? Ko zna. Ako ti je 30, isplati se. Ako ti je 50, vjerovatno. Ako ti je 60, možda. Ako ti je 70 i više, najvjerovatnije se ne isplati.

Samo, poslije 5 - 10 godina vjerovatno, ma sigurno, bi morao mijenjati panele, svu instalaciju, za novu (paneli, invertori, baterije, kablovi, kontroleri...). Pa tu, novu, investiciju isplaćivati.
Ovdje je garancija 25 godina: https://www.energianaturalis.hr/zelim-z ... -elektrane

Meni se isplati sad po ovoj cijeni, a koliko tek će se isplatiti kad EP još poskupi struju? Ovi pričaju o poskupljenju od 50%. :run:
:thumbup:
Možda bi me došlo i manje.
vjeshalica

#1505 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by vjeshalica »

Neces to dozivjeti. Ako jedno uspijes subvencioniraati, uzme ti olos na drugi nacin.
sumirprimus

#1506 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by sumirprimus »

Opstine u kojima se ne proizvodi struja ili ne kopa ruda za prizivdonju struje, trebaju imati skupjji kilovatsat. :thumbup:
Cisci zrak, ne radite nista, izvolite platiti :thumbup:
Kiki_Musampa

#1507 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Kiki_Musampa »

Gurali su TP,pa nas navukli na tanak led,ko ti garantuje da to sutra neće uraditi i s panelima. Ja mislim da je TK već jednom pokušala uvesti taksu na solarne panele
sumirprimus

#1508 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by sumirprimus »

Kiki_Musampa wrote: 12/04/2024 22:20 Gurali su TP,pa nas navukli na tanak led,ko ti garantuje da to sutra neće uraditi i s panelima. Ja mislim da je TK već jednom pokušala uvesti taksu na solarne panele
Na sta tacno mislis pod tp, ima vise tp skracenica :)
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1509 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by mk ultra »

Nece biti takse
Ali ce te limitirati na sve moguce nacine

Dokle god je ovakva cijena struje, na domacinstvima se to ne isplati
U EU sa cijenama preko 0.2eur,/kWh sve se isplati
Hakiz

#1510 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Hakiz »

Kiki_Musampa wrote: 12/04/2024 22:20 Gurali su TP,pa nas navukli na tanak led,ko ti garantuje da to sutra neće uraditi i s panelima. Ja mislim da je TK već jednom pokušala uvesti taksu na solarne panele
Koncesiju na Sunce. Zemlja ispod privatne zemlje poslije određene dubine nije dio tog privatnog vlasništva nego pripada državi. Vazdušni prostor iznad države je pod ingerencijom te države.

Pa je TK rekao da Sunce iznad Tuzle je u vlasništvu Tuzle i mora se platiti koncesija na to što Sunce obasjava panele koji proizvode struju. Da im je to prošlo, naplatili bi to što te Sunce grije na području kantona, pa onda vazduh koji se udiše na teritoriji kantona itd. Naplatili bi na kraju to što si živ na području kantona. Ulaziš u kanton i platiš dozvolu da budeš živ dok si na teritoriji kantona.

Logično.
Haris.ba

#1511 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Haris.ba »

mk ultra wrote: 12/04/2024 22:25 Nece biti takse

Haj kontam sto po TK npr.se sabotira. Ali, sto se sabotira u KS ne kontam.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1512 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by mk ultra »

Haris.ba wrote: 12/04/2024 22:30

UIO ti ne dozvoljava prosumere jer hoce da oporezuju energiju koju ti vracas u mrezu
To je temeljni problem

Ostalo bi distribucija nekako resila
sumirprimus

#1513 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by sumirprimus »

Hakiz wrote: 12/04/2024 22:29
Koncesiju na Sunce. Zemlja ispod privatne zemlje poslije određene dubine nije dio tog privatnog vlasništva nego pripada državi. Vazdušni prostor iznad države je pod ingerencijom te države.

Pa je TK rekao da Sunce iznad Tuzle je u vlasništvu Tuzle i mora se platiti koncesija na to što Sunce obasjava panele koji proizvode struju. Da im je to prošlo, naplatili bi to što te Sunce grije na području kantona, pa onda vazduh koji se udiše na teritoriji kantona itd. Naplatili bi na kraju to što si živ na području kantona. Ulaziš u kanton i platiš dozvolu da budeš živ dok si na teritoriji kantona.

Logično.
Meni je ludilo da s a proizivdnja struje i sve vetano za el.en koncentrise se u Sarajveu koje nema veze s tim, osim parazitiranja uhljeba u centrali epbih i jos par agencija
sumirprimus

#1514 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by sumirprimus »

Haris.ba wrote: 12/04/2024 22:30

Rjesenje je raspad epbih.
nauticamid

#1515 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by nauticamid »

Nisi dovoljno pismen da shvatiš ili?
Hakiz

#1516 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Hakiz »

sumirprimus wrote: 12/04/2024 22:32

Logično.
Meni je ludilo da s a proizivdnja struje i sve vetano za el.en koncentrise se u Sarajveu koje nema veze s tim, osim parazitiranja uhljeba u centrali epbih i jos par agencija
Ako bi premještanje iz Sarajeva značilo da struja neće poskupiti "nikad", eto vam :mrgreen:
Mate_Miso_Kovac

#1517 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Mate_Miso_Kovac »

Kakva je plejada apsolutnih imbecila s ETFa preko guzova, babe, dajdze, amidze, kuma, komsinice ugurana u kompletnu vertikalu privreda/prijenos/distrubucija/regulatori + razni sinovi šefova odsjeka, šefova spratova, šefova kancelarija, njihove hanume, hanumina familija, dobro ikako imamo struje, po bilo kakvoj cijeni.

Jebeni bogalji, kojima je kao i telekomu kumrovački diktator u amanet ostavio kompletnu infrastrukturu, da bi oni sada, sisajući tu infrastrukturu, mogli drkati mikropenise po kancelarijama trokutaste zgrade na socijalnom.

Usputbudirečeno, disclaimer, ne dotiče me porast cijene struje, niti bi me doticao da poskupi 100% :D
tramvajtrojka

#1518 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by tramvajtrojka »

Hakiz wrote: 12/04/2024 22:34
sumirprimus wrote: 12/04/2024 22:32

Logično.
Ako bi premještanje iz Sarajeva značilo da struja neće poskupiti "nikad", eto vam :mrgreen:
ma pusti ih dobili su svi 200 miliona od sarajevskog pondera pa gdje su im te pare nesposobni u potpunosti, ibrete se kako jedan tk nema metra autoceste, a prstom nisu mrdli 30ak godina da ih barem nacrtaju u prostornim planovima, da sutra dodje vlada fbih i kaze ev dvije milijarde za ceste u tk ne bi se moglo nista izgraditi

da nema Sarajeva ova bi se drzava davnih dana raspala jer 90% federacije je apsolutno nesposobno i boli ih briga za državu vidimo po primjeru reprezentacija i svih sportskih saveza da ih Sarajevo ne pomaze svi savezi bi se ugasili
tramvajtrojka

#1519 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by tramvajtrojka »

Mate_Miso_Kovac wrote: 12/04/2024 22:35 Kakva je plejada apsolutnih imbecila s ETFa preko guzova, babe, dajdze, amidze, kuma, komsinice ugurana u kompletnu vertikalu privreda/prijenos/distrubucija/regulatori + razni sinovi šefova odsjeka, šefova spratova, šefova kancelarija, njihove hanume, hanumina familija, dobro ikako imamo struje, po bilo kakvoj cijeni.

Jebeni bogalji, kojima je kao i telekomu kumrovački diktator u amanet ostavio kompletnu infrastrukturu, da bi oni sada, sisajući tu infrastrukturu, mogli drkati mikropenise po kancelarijama trokutaste zgrade na socijalnom.

Usputbudirečeno, disclaimer, ne dotiče me porast cijene struje, niti bi me doticao da poskupi 100% :D
Sta je ba bilo ostavljeno od PTT neko ovako nesto lupi kao argument i ostane ziv :lol: :lol: :lol: :mrgreen:
Hakiz

#1520 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Hakiz »

tramvajtrojka wrote: 12/04/2024 22:39
Mate_Miso_Kovac wrote: 12/04/2024 22:35 Kakva je plejada apsolutnih imbecila s ETFa preko guzova, babe, dajdze, amidze, kuma, komsinice ugurana u kompletnu vertikalu privreda/prijenos/distrubucija/regulatori + razni sinovi šefova odsjeka, šefova spratova, šefova kancelarija, njihove hanume, hanumina familija, dobro ikako imamo struje, po bilo kakvoj cijeni.

Sta je ba bilo ostavljeno od PTT neko ovako nesto lupi kao argument i ostane ziv :lol: :lol: :lol: :mrgreen:
Ostavljena je infrastruktura. Morala se obnoviti, ali zamisli da se moralo graditi sve iz početka. Od dozvola, preko zgrada, do kopanja kanala za kablove, linija ka "vukojebinama" itd. Nije telecom samo 4G.
shheff

#1521 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by shheff »

Baš sam zeta pitao koliko plaća kWh u De, kaže 0.4e i kaže izvukao dobar deal, napravio sebi smart home praćenje potrošača. Ja sam jedan od rijetkih koji se grije na struju (klime) i sasvim mi je normalno ovo poskupljenje, jer kad sam prije 5g to odlučio uračunao sam da me ni 50% ne može značajno poremetiti i ko me je pitao za mišljenje objasnio sam mu prednosti i mane. Ali nažalost većina je nepismena pa ne napravi računicu za svoje potrebe, nego rade što je in, pa imamo svako malo svi na maline, svi na pelet, svi na konvektore... U mom gradu su sve nove zgrade, preko 10+, sa centralnim na termoblok, i ja kad se čudim tome nikome zanimljiva tema, ali evo uskoro će biti popularnija. Možemo mi nastaviti silovati el.en. sistem pa će nam i 0.4e biti dobar deal. Naravno tu ubrajam i kradljivce od najnižeg koji kući ponese malo papira iz printera, do najvećih direktora, tenderaša, firmi sa jednim zaposlenim...
Last edited by shheff on 12/04/2024 22:52, edited 1 time in total.
bumerangss

#1522 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by bumerangss »

Mea_parvitas wrote: 12/04/2024 07:25 Zamisli diskriminacije, kupim kartu za tramvaj na Bascarsiji i platim 1,8 KM do katedrale a covjek na istoj stanici kupio kartu i ode do Ilidze za iste pare :-? :-?
Bravo
Isto kao racuni za smece. Samac u stanu od 60 kvadrata placa isti racun za smecekao petoclana porodica koja isto zivi u 60 kvadrata a proizvodi 5x vise smeca nego onaj samac koji placa isto :-)
nauticamid

#1523 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by nauticamid »

shheff wrote: 12/04/2024 22:46 Baš sam zeta pitao koliko plaća kWh u De, kaže 0.4e i kaže izvukao dobar deal, napravio sebi smart home praćenje potrošača. Ja sam jedan od rijetkih koji se grije na struju (klime) i sasvim mi je normalno ovo poskupljenje, jer kad sam prije 5g to odlučio uračunao sam da me ni 50% ne može značajno poremetiti i ko me je pitao za mišljenje objasnio sam mu prednosti i mane. Ali nažalost većina je nepismena pa ne napravi računicu za svoje potrebe, nego rade što je in, pa imamo svako malo svi na maline, svi na pelet, svi na konvektore... U mom gradu su sve nove zgrade, preko 10+, sa centralnim na termoblok, i ja kad se čudim tome nikome zanimljiva tema, ali evo uskoro će biti popularnija. Možemo mi nastaviti silovati el.en. sistem pa će nam i 0.4e biti dobar deal.
Bolje ti je da sad napustiš forum :D

Zaboravio si dodati, svi na klime(ali svi pametni pa uzimaju D kategoriju potrošnje, jer isto grije za 1000 kao i ona od 2000 tisuće :lol: ).

Sad napusti sahranu, avaj forum...
Hakiz

#1524 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Hakiz »

shheff wrote: 12/04/2024 22:46 Baš sam zeta pitao koliko plaća kWh u De, kaže 0.4e i kaže izvukao dobar deal, napravio sebi smart home praćenje potrošača. Ja sam jedan od rijetkih koji se grije na struju (klime) i sasvim mi je normalno ovo poskupljenje, jer kad sam prije 5g to odlučio uračunao sam da me ni 50% ne može značajno poremetiti i ko me je pitao za mišljenje objasnio sam mu prednosti i mane. Ali nažalost većina je nepismena pa ne napravi računicu za svoje potrebe, nego rade što je in, pa imamo svako malo svi na maline, svi na pelet, svi na konvektore... U mom gradu su sve nove zgrade, preko 10+, sa centralnim na termoblok, i ja kad se čudim tome nikome zanimljiva tema, ali evo uskoro će biti popularnija. Možemo mi nastaviti silovati el.en. sistem pa će nam i 0.4e biti dobar deal.
Po starinski. Bojler, šporet, usisivač, pegla i slično samo u jeftinoj tarifi. Kada izađem iz kuće samo frižider radi, sve ostalo izvučeni kablovi iz utičnice, uključujući modem/ruter, kablovski prijemnik.

Ne treba smart, sa "dumb" sistemom mjesečni račun između 28 i 35 KM. U to uključena TV pretplata.

Grijanje - Toplane. Klima - nema, ventilator kada zagusti i propuh.
dječak sa šibicama

#1525 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by dječak sa šibicama »

Logicno je porediti cijenu kw u Njemackoj i BiH, jer mi imamo ista primanja kao Hans i Gertruda.
Post Reply