BH vojna industrija i naoruzanje
-
Dr Arsla
#1501 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
To si u pravu, slažem se 100 % 
- johnny_blazze
#1502 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
http://www.avaz.ba/globus/region/srbija ... ete-za-uae
da je nama ovkav ugovor potpisati
da je nama ovkav ugovor potpisati
-
crnobijelouboji
#1503 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
nije ni Doboj daleko ..Dr Arsla wrote:Džaba tenkovi u Tuzli kad je sva tenkovska municija u Doboju u RS-u
a Vogošća je još bliža
- Arteta
#1504 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Metnuse nam braca po vjeri. 
-
dragan.s
#1505 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
TheMule wrote:Kojetou, ....
A za to "help baznia pipl" sto open ponavljas, nemoj da te saljem negdje, jer o nasem ratu, a pogotovo pocetku i cjeloukupnoj situaciji znas samo kroz karte i price. Ne vrijedjaj nase borce ni armiju koja odradi nadljusku odbranu protiv visestruko jace armije.
Imam osjećaj da su mnogi koji raspravljaju kao ovaj @Kojetou svoje ratno iskustvo stekli u "Call Of Duty" serijalu i sličnim.
Djeco, rat nije igrica. Samo jednom se gine, nema tu Save-Load.
Inače, za ove teme ima pf Istorija-Historija. A tema o namjenskoj industriji to bi i trebala biti.
-
Tacticus
#1506 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
dragan.s wrote:TheMule wrote:Kojetou, ....
A za to "help baznia pipl" sto open ponavljas, nemoj da te saljem negdje, jer o nasem ratu, a pogotovo pocetku i cjeloukupnoj situaciji znas samo kroz karte i price. Ne vrijedjaj nase borce ni armiju koja odradi nadljusku odbranu protiv visestruko jace armije.![]()
Imam osjećaj da su mnogi koji raspravljaju kao ovaj @Kojetou svoje ratno iskustvo stekli u "Call Of Duty" serijalu i sličnim.
Djeco, rat nije igrica. Samo jednom se gine, nema tu Save-Load.
Inače, za ove teme ima pf Istorija-Historija. A tema o namjenskoj industriji to bi i trebala biti.
-
kojetou
#1507 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Prije par godina sam citao kako se nekih, sada slagat cu, 12, 13 ili 15M84 tenkova iz Banja Luke sele u Tuzlu. Po meni je najjace sto imamo te tenkove u Tuzli zajedno sa manje vise svim drugim oklopom. Za to trebamo da se zahvalimo Amerikancima po meni posto su oni to izgurali. Naoruzavali su Vojsku Federacije do te mjere da su Srbi uvidijeli da je bolje da pristanu na uredjenje OSBIH kakvo Amerika nudi nego da idu jos dalje protiv volje Amerike.
Evo ih u Hangarima Tuzle:

-
kojetou
#1508 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Zar nismo isporucili tenkovske granate Maleziji prije par godina? Ako smo mogli tada mozemo i danas a sutra cemo moci jos bolje.crnobijelouboji wrote:nije ni Doboj daleko ..Dr Arsla wrote:Džaba tenkovi u Tuzli kad je sva tenkovska municija u Doboju u RS-u![]()
a Vogošća je još bliža
Vogosca u svojem programu jos uvijek ima tenkovsku municiju; tako da neznam o cemu neki ljudi pricaju da smo ovisni od nekoga.
http://www.unisgroup.ba
Za 10 godina kada Bosnjaci izguraju na 60% od ukupnog stanovnistva i kada se Hrvati dovedu opet u red bit ce OSBIH manje vise homogena vojska. Samo treba ojacati HSP i predati im Hercegovinu zapadnu.
-
sumirprimus
#1509 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ja sam mislio da mi imamo jedno 2-3 84-ke i jedno 4 72-ke?!?kojetou wrote:Prije par godina sam citao kako se nekih, sada slagat cu, 12, 13 ili 15M84 tenkova iz Banja Luke sele u Tuzlu. Po meni je najjace sto imamo te tenkove u Tuzli zajedno sa manje vise svim drugim oklopom. Za to trebamo da se zahvalimo Amerikancima po meni posto su oni to izgurali. Naoruzavali su Vojsku Federacije do te mjere da su Srbi uvidijeli da je bolje da pristanu na uredjenje OSBIH kakvo Amerika nudi nego da idu jos dalje protiv volje Amerike.
-
kojetou
#1510 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Neznam kolko ih je sada u ispravnom stanju ali posto je M84 solidan tenk i puno rigidniji od t55 mislim da su vecina u dobrom stanju. To 2-3 tenka m84 su ostala iz rata koja su pripadala ARBIH kako sam ja shvatio a prije 2-3 godine ih je doslo jos nekih 14 iz Banja Luke tako da bi ih ukupno trebalo biti nekih 17.sumirprimus wrote:ja sam mislio da mi imamo jedno 2-3 84-ke i jedno 4 72-ke?!?kojetou wrote:Prije par godina sam citao kako se nekih, sada slagat cu, 12, 13 ili 15M84 tenkova iz Banja Luke sele u Tuzlu. Po meni je najjace sto imamo te tenkove u Tuzli zajedno sa manje vise svim drugim oklopom. Za to trebamo da se zahvalimo Amerikancima po meni posto su oni to izgurali. Naoruzavali su Vojsku Federacije do te mjere da su Srbi uvidijeli da je bolje da pristanu na uredjenje OSBIH kakvo Amerika nudi nego da idu jos dalje protiv volje Amerike.
- heckler
#1511 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nebili se ova trakavica na kraju uspjesno zavrsila...
APF i BNT dobili pravnu bitku protiv Đure Đakovića
Visoki trgovački sud u Zagrebu uvažio je žalbu Agencije za privatizaciju u FBiH i Bratstva holding BNT iz Novog Travnika protiv presude Trgovačkog suda u Osijeku koja je u cijelosti ukinuta.
Prihvaćena je elaboracije APF-a i BNT-a putem angažiranog advokata u vezi primjene Ugovora o sukcesiji. Trgovački sud u Zagrebu ne samo što je ukinuo prvostepenu presudu donijetu u korist preduzeća „Đuro Đaković“ iz Slavonskog Broda, već je odredio da u ovom pravnom pitanju ubuduće odlučuje drugi sudac.
Naime, pobijena presuda suda prvog stepena u Osijeku temelji se na pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju, konstatovao je drugostepeni sud u Zagrebu.
Agencija za privatizaciju u FBiH i BNT holding podnijeli su još 2007.godine tužbu protiv preduzeća „Đuro Đaković“ u Slavonskom Brudu kojom se traži isplata 3.013.063 US dolara na ime odštete za ugrađene dijelove u tenkove koji su početkom 90-ih godina prodani Kuvajtu. U proizvodnji tenkova, uz BNT, sudjelovali su i sarajevski "Zrak" te "Famos", a ukupna potraživanja sve tri tvrtke na ime nastalih troškova su nešto manja od 13 miliona dolara. Tenkovi T-84, koji su rađeni po narudžbi iz Kuvajta te su 1991. godine i isporučeni toj zemlji, bili su zajednički proizvod oko dvije stotine tvrtki koje su bile u lancu vojne industrije bivše Jugoslavije.
- atmel
#1512 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Zanimljiv članak. Znači nakon prodaje i donacija AK47 u Avganistan, uništavaju se i preostale puške u OS BiH.
Najviši predstavnici Ministarstva obrane, Zajedničkog stožera OS BiH i izaslanstvo Veleposlanstva SAD u BiH, koje je predvodio veleposlanik NJ. E. Patrick S. Moon, nazočili su 27. 09. 2010. godine aktivnosti uništavanja viškova pušaka M 16 A1 u vojarni OS BiH "Teufik Buza Tufo" u Visokom.
Radi se o procesu uništavanja 30.081 puške M16 A1 koji se odvija pod presom, a cjelokupni proces odvija se pod kontrolom pripadnika Nacionalne garde Merilenda, u koordinaciji s organizacijom UNDP i Oružanim snagama BiH. Do sada je uništeno oko 8.500 pušaka, a dnevno se uništava oko 1.300 komada.
Aktivnosti uništavanja naoružanja prethodio je zajednički sastanak najviših dužnosnika Ministarstva obrane i Zajedničkog stožera OS BiH sa izaslanstvom Veleposlanstva SAD u BiH, na kojem je prezentiran dosadašnji tijek uništavanja naoružanja i planovi za naredno razdoblje.
Ministar obrane BiH dr. Selmo Cikotić je posebice istaknuo transparentnost postupka uništavanja naoružanja i značaj uništavanja viška naoružanja koje je Predsjedništvo BiH identificiralo kao višak u BiH, te se zahvalio na pomoći koju u ovom procesu pružaju SAD i organizacija UNDP.
Veleposlanik SAD Nj.E. Patrick S. Moon izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim postupkom uništavanja naoružanja i istaknuo da će SAD i u ovom segmentu nastaviti pružati potporu OS BiH.
Uništavanju naoružanja, osim najviših dužnosnika Ministarstva obrane, OS BiH i izaslanstva Veleposlanstva SAD, nazočio je zapovjednik NATO stožera u BiH brigadni general David Eneyeart i šef UNDP u BiH Yuri Afanasiev.
Najviši predstavnici Ministarstva obrane, Zajedničkog stožera OS BiH i izaslanstvo Veleposlanstva SAD u BiH, koje je predvodio veleposlanik NJ. E. Patrick S. Moon, nazočili su 27. 09. 2010. godine aktivnosti uništavanja viškova pušaka M 16 A1 u vojarni OS BiH "Teufik Buza Tufo" u Visokom.
Radi se o procesu uništavanja 30.081 puške M16 A1 koji se odvija pod presom, a cjelokupni proces odvija se pod kontrolom pripadnika Nacionalne garde Merilenda, u koordinaciji s organizacijom UNDP i Oružanim snagama BiH. Do sada je uništeno oko 8.500 pušaka, a dnevno se uništava oko 1.300 komada.
Aktivnosti uništavanja naoružanja prethodio je zajednički sastanak najviših dužnosnika Ministarstva obrane i Zajedničkog stožera OS BiH sa izaslanstvom Veleposlanstva SAD u BiH, na kojem je prezentiran dosadašnji tijek uništavanja naoružanja i planovi za naredno razdoblje.
Ministar obrane BiH dr. Selmo Cikotić je posebice istaknuo transparentnost postupka uništavanja naoružanja i značaj uništavanja viška naoružanja koje je Predsjedništvo BiH identificiralo kao višak u BiH, te se zahvalio na pomoći koju u ovom procesu pružaju SAD i organizacija UNDP.
Veleposlanik SAD Nj.E. Patrick S. Moon izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim postupkom uništavanja naoružanja i istaknuo da će SAD i u ovom segmentu nastaviti pružati potporu OS BiH.
Uništavanju naoružanja, osim najviših dužnosnika Ministarstva obrane, OS BiH i izaslanstva Veleposlanstva SAD, nazočio je zapovjednik NATO stožera u BiH brigadni general David Eneyeart i šef UNDP u BiH Yuri Afanasiev.
- Decerto
- Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.
#1513 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Valjda je netko vec odgovorio,al ne da mi se trazit
ako unistavamo m16 a1,i ak 47,koje puske onda mi to koristimo ? A4 ?
- Gojeni H
#1514 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nek' si postavio ovaj tekst da se podsjetim kakvi idioti i maloumnici sjede na "odgovrnim pozicijama".atmel wrote:Zanimljiv članak. Znači nakon prodaje i donacija AK47 u Avganistan, uništavaju se i preostale puške u OS BiH.
S druge strane nije ti halal, evo mi pritisak skocio u tacku.
- atmel
#1515 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nek' si postavio ovaj tekst da se podsjetim kakvi idioti i maloumnici sjede na "odgovrnim pozicijama".
Tuga i žalost. Biće opet help Baznia.
Tuga i žalost. Biće opet help Baznia.
- atmel
#1516 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nebi to bilo tako ni strašno, da mi u rezervi imamo sto hiljada pušaka za ne daj bože.
Bojim se, da sve skupa nemamo za jedan korpus.
Bojim se, da sve skupa nemamo za jedan korpus.
-
TheMule
#1517 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Stvarno nevjerovatno da su se Kalasi prodali/donirali umjesto da ih cuvamo u rezervi
-
155_mm
#1518 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
evo napokon je proradila pretisova stranica nakon jednomjesecne rekonstrukcije. stvarno neznam sta su toliko rekonstruisali,
http://pretis.ba/
http://pretis.ba/
-
155_mm
#1519 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pa nisu valjda sve rasprodali. bio bi veliki zlocin prema vlastitom narodu ako nisu ostavili bar 150 000 cijevi.TheMule wrote:Stvarno nevjerovatno da su se Kalasi prodali/donirali umjesto da ih cuvamo u rezervi
- Raymond Tango
#1520 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
kojetou wrote:Zar nismo isporucili tenkovske granate Maleziji prije par godina? Ako smo mogli tada mozemo i danas a sutra cemo moci jos bolje.crnobijelouboji wrote:nije ni Doboj daleko ..Dr Arsla wrote:Džaba tenkovi u Tuzli kad je sva tenkovska municija u Doboju u RS-u![]()
a Vogošća je još bliža
Vogosca u svojem programu jos uvijek ima tenkovsku municiju; tako da neznam o cemu neki ljudi pricaju da smo ovisni od nekoga.![]()
http://www.unisgroup.ba
Za 10 godina kada Bosnjaci izguraju na 60% od ukupnog stanovnistva i kada se Hrvati dovedu opet u red bit ce OSBIH manje vise homogena vojska. Samo treba ojacati HSP i predati im Hercegovinu zapadnu.
sta reci koju posluku porati ?! gledam i ne vjerujem koje covjek nebuloze govori
-
kojetou
#1521 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Samo se ti smiji. Evo na sledecem popisu se vec procjenjuje da ce Bosnjaka biti 53-55%. Ako odes na ovaj website:Raymond Tango wrote:
sta reci koju posluku porati ?! gledam i ne vjerujem koje covjek nebuloze govori![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ako ima tema na forumu izvala godine da ga uvrstimo u top 10
http://www.fzs.ba
http://www.rzs.rs.ba/
I pogledas malo razliku u prirodnom prirastaja izmedju RS-a i FBIH 17.000 za godinu (2012.). Ako jos pogledas da su Hrvatski kantoni u negativi razlika je znaci jos vec. Tu dodaj jos razliku u emigraciji (mladi serbi se sele mnogo vise u maticu nego mladi Bosnjaci) i eto ti vrlo brzo minimun od 20.000 razlike godisnje. Znaci za 10 godina :
10*20.000 = 200.000
Onda procjena zavoda za statiskuku o ukupnom broju gradjana u BiH je 3,6 miliona. 200.000/3,6*10^6 = 6,5%
Ako uzmemo u obzir da je razlika u emigraciji vjerovatno jos veca nego razlika u prirodnom prirastaju onda bi mogli za godinu imati razliku od 30.000 ili vise; ne ubrajajuci dolazak sandzaklija znaci...
Sto znaci da je Bpjan Bajoc napravio jako realnu procjenu da do 2028. ce biti 67% Bosnjaka u BiH:
http://klix.com/geografija ... jaka-u-bih
- Raymond Tango
#1522 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
I onda je svizac zamotao cokoladu,...kojetou wrote:Samo se ti smiji. Evo na sledecem popisu se vec procjenjuje da ce Bosnjaka biti 53-55%. Ako odes na ovaj website:Raymond Tango wrote:
sta reci koju posluku porati ?! gledam i ne vjerujem koje covjek nebuloze govori![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ako ima tema na forumu izvala godine da ga uvrstimo u top 10
http://www.fzs.ba
http://www.rzs.rs.ba/
I pogledas malo razliku u prirodnom prirastaja izmedju RS-a i FBIH 17.000 za godinu (2012.). Ako jos pogledas da su Hrvatski kantoni u negativi razlika je znaci jos vec. Tu dodaj jos razliku u emigraciji (mladi serbi se sele mnogo vise u maticu nego mladi Bosnjaci) i eto ti vrlo brzo minimun od 20.000 razlike godisnje. Znaci za 10 godina :
10*20.000 = 200.000
Onda procjena zavoda za statiskuku o ukupnom broju gradjana u BiH je 3,6 miliona. 200.000/3,6*10^6 = 6,5%
Ako uzmemo u obzir da je razlika u emigraciji vjerovatno jos veca nego razlika u prirodnom prirastaju onda bi mogli za godinu imati razliku od 30.000 ili vise; ne ubrajajuci dolazak sandzaklija znaci...
Sto znaci da je Bpjan Bajoc napravio jako realnu procjenu da do 2028. ce biti 67% Bosnjaka u BiH:
http://klix.com/geografija ... jaka-u-bih
-
kojetou
#1523 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Bosnjaci u Hercegovini nestaju to je tacno. Ali na prostoru BiH u roku od 7-10 godina ce dostici 60% stanovnistva. Evo Emina je to dobro objasnila:
To su ti cifre agencija za statistiku. Moze biti da recimo Bosnjaci u Kljucu izumiru i da su u negativi -20 za godinu dana ali ako su u Tuzli u pozitivi za +1500 onda je to relativno irrelevantno ili u Sarajevu pozitivno za +3000.
To su ti cifre agencija za statistiku. Moze biti da recimo Bosnjaci u Kljucu izumiru i da su u negativi -20 za godinu dana ali ako su u Tuzli u pozitivi za +1500 onda je to relativno irrelevantno ili u Sarajevu pozitivno za +3000.
-
TheMule
#1524 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ne znam, ali mi nije logicno da unistavaju m16-ke, a da cuvaju kalasnikove koji nisu po NATO standardu. Logicno bi bilo da su i njih unistili ili donirali. Nadam se da nisam u pravu.155_mm wrote:pa nisu valjda sve rasprodali. bio bi veliki zlocin prema vlastitom narodu ako nisu ostavili bar 150 000 cijevi.TheMule wrote:Stvarno nevjerovatno da su se Kalasi prodali/donirali umjesto da ih cuvamo u rezervi
-
155_mm
#1525 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
za rezervu bi bilo sasvim dovoljno nekih 150 000 komada kalasa. a za aktivni sastav nabaviti nekih 20 000 - 30 000 nekih moderniji pusaka na primjer m-4, jer u slucaju odbrane BiH potrebno je 80 000 - 100 000 rezervista ili drugacije receno "linijasa" i nekih 20 000 - 30 000 profesionalaca za takticka dejstva.TheMule wrote:Ne znam, ali mi nije logicno da unistavaju m16-ke, a da cuvaju kalasnikove koji nisu po NATO standardu. Logicno bi bilo da su i njih unistili ili donirali. Nadam se da nisam u pravu.155_mm wrote:pa nisu valjda sve rasprodali. bio bi veliki zlocin prema vlastitom narodu ako nisu ostavili bar 150 000 cijevi.TheMule wrote:Stvarno nevjerovatno da su se Kalasi prodali/donirali umjesto da ih cuvamo u rezervi
prije nekoliko mjeseci se pricalo da bi se nesto radilo u suradnji sa cesima u vezi pjesadijskog oruzja ali nazalost izgleda od toga nista.