VjecitiStudent wrote:jutarnji wrote:VjecitiStudent wrote:No jedno pitanje se neprestano ponavlja: Zasto im nakon 18 godina nije sudjeno i ko je za to odgovoran?
Zato sto je Karla rekla niko nije kriv. A ti bi izmisljao toplu vodu? Oteli predsjednika drzave, u medjuvremenu poklali
sto se poklat moglo, i jos bi da ih gadjam tufahijama. Ma nemoj!!!
RSE: Možete li nas podsetiti na ocenu Tužilaštva da nema dovoljno dokaza koju ste dali u vezi sa materijalima koje ste dobili iz Republike Srpske u slučaju Ganić i Dobrovoljačka.
Swinnem: To jeste bio slučaj u kontekstu „mape puta“, Sud je doneo mišljenje o materijalu koji je dobio. Mi smo dali ocenu koja je bila bazirana na informacijama koje su nam tada dostavljene i poslali je Kancelariji državnog tužioca u Sarajevu, gde se i danas nalazi.
Međutim, naša ocena ne može se uzeti kao konačno mišljenje o ovom slučaju, jer to nije pravosudna odluka zasnovana na svim činjenicama. Čitav slučaj je sada kod državnog tužioca u Bosni i Hercegovini. Dakle, ja ne demantujem da smo mi priložili svoju ocenu na dokaze koji su nam poslati, ali je veoma važno da se razume da je to učinjeno u kontekstu “mape puta” Rimskog sporazuma, da je, dakle, Haško tužilaštvo dalo mišljenje da li nadležni organi treba ili ne treba da podižu optužnicu protiv Ganića. Sa svim ovim činjenicama je upoznato Tužilaštvo za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, gde se dokument koji sadrži naše mišljenje i ocenu nalazi.
http://www.danas.org/content/Frederick_ ... 80068.html
pitaš se zašto nije suđeno za dobrovoljačku?
nakon što je pregledalo sve dokaze koje su dostavili rs i srbija haški tribunal nije podigao optužnicu što znači da nema elemenata da se ovi optuženi procesuiraju,nema elemenata ratnog zločina i kršenja ženevskih konvencija i ljudi su rekli da je naoružana vojna kolona bila legitimna meta.
čak i u ovom slučaju englezi od srbije traže nove dokaze koji se razlikuju od onih prezentiranih u hagu,vjerovatno iz razloga što oni poštuju mišljenje tribunala.
tribunal je rekao da je ovaj slučaj obilježen kao slučaj iz B grupe i tužilaštvo dalje istražuje šta se tu događalo.
s obzirom da je slučaj B kategorije i da je hag odbacio optužbe ne znam zašto te iznenađuje što ovaj slučaj ide sporo.
u bih ovo nije bio jedini incident,nažalost.tužilaštvo se bavi vjerovatno slučajevima koji su okarakterisani kao ratni zločin protiv nenaoružanih civila i slučajevima kojima bi zbog obima pola svijeta trebalo pomoći da se istraže.
puno ima pitanja koja mene interesuju više od dobrovoljačke i na kojih nema odgovora iako je haško tužilaštvo te događaje presudilo kao genocid,ratni zločin......i ni za jednog ubijenog nije reklo da je legitimna vojna meta.
ko je naredio,a ko vozio avione koji su bombardovali sarajevo?
ko je zarobio predsjednika države?
ko je imao tenkove,minobacače u avliji,snajpere i pucao po civilima?
ko je izvukao iz transportera un i ubio potpredsjednika vlade bih?
ko je isključivao struju i vodu građanima sarajeva?
ko je ubio avdu palića?
ko je ubio 8000 srebreničana?
ko je naoružao paravojne formacije i davao im platu?
ko je slao specijalnu jedinicu mup-a srbije na ratište u bih?
ko je blagosiljao škorpione da zarobljenim civilima i djeci pucaju u leđa?..........................................
ovo su samo neki od milion slučajeva genocida,ratnih zločina.. protiv organa države i nenaoružanog civilnog stanovništva,ne legitimnih vojnih meta,na koje ne znam odgovor i imam strpljenja i čekam odgovor pa ne napadam tužilaštvo.