Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Oticon

#1501 Re: Bášča

Post by Oticon »

armin_jocker wrote:
Najnoviji, patentirani nacin, pljevljenja i okpavanja luka sa suncobranom, kojeg pomjeram ovisno o polozaja kopanja :D
Image
Armin...ovo moram prepisati...nadam se da se nećeš ljutiti što tvoj patent koristim bez tantijema :wink:
Velika bašča ti je super...najbolja stvar koju ti je dedo ostavio u amanet. Želim ti da u njoj uživaš...imaš hajra od nje i ostaviš svojoj djeci i unucima u amanet.
Oticon

#1502 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mu'min wrote: Kakve si ti ono dimije rezo i krastavice vezo? :)
Iste moje samo u mene zelene. :lol:
:lol: :lol: :lol: I mene je podsjetilo na dimije. Stvarno ...Samo te gledam od čega su ti vezice? ovo nije kritika ovo je samo šala. Inače svaka pohvala za bašču, pogotovo što ti je prva sezona.
Mu'min

#1503 Re: Bášča

Post by Mu'min »

samoTegledam

da i sam dodam da ti je bašta za 5, pogotovu ako je 1. sezona baštovana. Onda je 5+. 8-)
samoTEgledam

#1504 Re: Bášča

Post by samoTEgledam »

:lol: :lol: :lol:
Majke mi sam znao šta će vam biti zanimljivije od behara na krastavcima i na paradajzu :D
Ostala mi ženka "šta se bijeli u bašći zelenoj, ..., ni jedno ni drugo već mi ženka ostala bez haljine" :lol:
Oticon

#1505 Re: Bášča

Post by Oticon »

Moram se pohvaliti da smo juče jeli prve jagode i trešnje iz moje bašče. Doduše trešnje nisu još skroz zrele..treba im još dva-tri dana sunca. Imam i dva paradajza...ali su oni veličine borovnice pa se namam sa čim pohvaliti. Za vikend sam ponovo sijala krastavice i tikvice, valjda će nešto biti. Prije ovih ružnih kiša sam posadila 55 tikvica i nijedna nije nikla... a moja ćerkica se igrala u jednom djelu bašče koji se ne sije ( radovi oko kuće) i posadila staro sjeme tikvica i tikvi...i sve niklo... tako da sam juče bila predmet zezancije čitavoj familiji. MM mi je popijo dušu na slamku.
Oticon

#1506 Re: Bášča

Post by Oticon »

samoTEgledam wrote::lol: :lol: :lol:
Majke mi sam znao šta će vam biti zanimljivije od behara na krastavcima i na paradajzu :D
Ostala mi ženka "šta se bijeli u bašći zelenoj, ..., ni jedno ni drugo već mi ženka ostala bez haljine" :lol:
:lol: :lol: :lol:
Mu'min

#1507 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Osta žena bez gaća radi tvojih krastavica. :lol:
Zato moja ne ide u njivu samnom, bar dok je privezivanje paradajzi. :lol: :lol:
flag

#1508 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote:
Nego da ti nama napiši šta si ti tačno kupio "ona Plantella" je isto "onaj VW auto", što šta more biti. :)
Inače kupuj samo organsko gnojivo i još gledaj jel iz prirodanih materiala (kao kad mi kompostiramo) ili industrijskog otpada?
Evo ovo je ta plantella Mumine
Image
http://hr.unichem.si/?tpl=produkt&pid=1320

Navodno pakovanje (17,70 KM) od 20 kg mijenja 600 kg stajskog đubriva!!! Ja ovo koristim evo već treću sezonu, čini se da nije loše.
Mu'min

#1509 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Zec mi napo čili:
Image
:lol: :lol:
Oticon

#1510 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mu'min wrote:
Mumine...vidiš da mu je i nick "voajer u plasteniku" :lol: :lol: :lol:
samoTEgledam...halali.Toliko se smijem... da kolege misle da nešto nije uredu sa mnom. :lol: :lol: :lol:
Mu'min

#1511 Re: Bášča

Post by Mu'min »

flag wrote:Evo ovo je ta plantella Mumine
Image
http://hr.unichem.si/?tpl=produkt&pid=1320

Navodno pakovanje (17,70 KM) od 20 kg mijenja 600 kg stajskog đubriva!!! Ja ovo koristim evo već treću sezonu, čini se da nije loše.
Zanimljivo.
Ovo bi mogo i ja probati...
PriNc_ba

#1512 Re: Bášča

Post by PriNc_ba »

Mu'min wrote:Zec mi napo čili:
Image
:lol: :lol:

joj Mu'mine :-) samo reci koliko love placam odmah pa salji busom odakle god placam i to :) skrati mi muke ziv bio... prevrn'o sam Seher uzduz i poprijeko al nigdje sadnice ni za zivu glavu :shock:
Mu'min

#1513 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Na žalost Prinče iz Bosne, podaleko sam da bi ti poslao sadnicu. :)
Da sam u SA, radno bi ti pomogao, jer kad vidim kloliko se mučiš, dođe mi da pišem na emisiju "Ispuni mi želju!" :D
Poslao sam ti PP.
PriNc_ba

#1514 Re: Bášča

Post by PriNc_ba »

Mu'min wrote:Na žalost Prinče iz Bosne, podaleko sam da bi ti poslao sadnicu. :)
Da sam u SA, radno bi ti pomogao, jer kad vidim kloliko se mučiš, dođe mi da pišem na emisiju "Ispuni mi želju!" :D
Poslao sam ti PP.
:lol: :lol: hajd makar si me nasmijao dobro :thumbup:
hvala u svakom slucaju :) i znas li slucajno crvene roge jesu to ljute papricice ili klasicne paprike ?
Mu'min

#1515 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Eto meni opet sevapa što nekog nasmija a odg. oko "roga" sam ti odgovorio u temi paprike, da ne miješamo teme. :)
aleckovic

#1516 Re: Bášča

Post by aleckovic »

Kako se zovu oni lijepi niski borići mozemo ih naci oko benzinskih ili nekih lijepih objekata u Sarajevu ?
huxley

#1517 Re: Bášča

Post by huxley »

Da se stupasnem, evo i jedne slike unutrašnjosti mog plastenika nakon uređivanja (plijevljenja i sl.). Nije ništa spektakularno, jer je ovo na lokaciji koja je oko pola sata vožnje od mene, pa ne idem svaki dan, a i na skoro 1000 metara je nadm. visine, ali bar su se sve biljke primile. Plastenik je 3x4m, sa kap-po-kap sistemom i kišnicom koji skupljam sa krova. Ne mogu svaki dan da idem da provjetravam i zaljevam, vjerovatno bi bilo puno bolje da sam stizao. Paradajz OK, paprika tanka, patlidžan upitan, a zasadio sam i 2 krastavca, pa šta bude.

plastenik_2-6-12.jpg:Image

Klikni na sliku za veći prikaz.

Ostalo povrće vani;

- Krompir (mislim da je Agria)
- Luk (crveni, ljubičasti, srebrni i bijeli)
- Grašak (niski provansalac)
- Buranija
- Blitva
- Špinat
- Bob

sve OK, mada su se pojavile zlatice na krompiru. Sve je organska varijanta, bez -cida i vještačkog đubrenja.

Tikvice je poderao onaj snijeg, pa sam njih neki dan ponovo sijao.
Mu'min

#1518 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Da li i na koji način vi vodite evidenciju o tome šta ste planirali, šta ste sijali/sadili i šta planirate sijat u 2013?
Ja se poslužujem sa Excelom. Nije nešto al za sada je recimo ono što mi je potrebno.
Mu'min

#1519 Paradajz

Post by Mu'min »

Evo jedne od sadnica koja je zažutjela na lijehi paradajza.
Evo i primjera šta biva kad tić (desno-gore) izmakne kontorli pa toliko naraste da ga poslije više i ne diram.

Image
Suša čini svoje.
Mada je evo jučer opet padalo.

Bil hajr.
safran

#1520 Re: Bášča

Post by safran »

Bogami ja takve šišam bez problema.
samoTEgledam

#1521 Re: Bášča

Post by samoTEgledam »

Mu'min wrote:Da li i na koji način vi vodite evidenciju o tome šta ste planirali, šta ste sijali/sadili i šta planirate sijat u 2013?
Ja se poslužujem sa Excelom. Nije nešto al za sada je recimo ono što mi je potrebno.
Ja recke urezujem.
Oticon wrote:
Mu'min wrote:
Mumine...vidiš da mu je i nick "voajer u plasteniku" :lol: :lol: :lol:
samoTEgledam...halali.Toliko se smijem... da kolege misle da nešto nije uredu sa mnom. :lol: :lol: :lol:
Valja mrijeti, sjetit ćeš se ti mene.
aleckovic

#1522 Re: Bášča

Post by aleckovic »

Gdje u BiH ima da se kupi ovo drvece:

Image

Image

Image
Mu'min

#1523 Re: Bášča

Post by Mu'min »

safran wrote:Bogami ja takve šišam bez problema.
I ja nekad al kad mi je žao radi otvaranja velike rane na sadnici onda samo pustim špagu odozgo i zavežem za tić.
Mu'min

#1524 Re: Bášča

Post by Mu'min »

aleckovic wrote:Gdje u BiH ima da se kupi ovo drvece
Ima 30 km od Gornje Tuzle, ako ti nije daleko.
aleckovic

#1525 Re: Bášča

Post by aleckovic »

Moze i ovako:

Image
Post Reply