PM72 wrote:Na ovom forumu učesnik je akcije hapšenja snajperista sa Holidej in-a.Ako bude raspoložen neka nam pojasni detalje.Sve ostalo je šuplja priča.
Nezahvalno je danas bilo sta pisati, prepričavati i objasnjavati jer nepišu historiju oni koji su se borili, branili, bili ranjavani, oni koji su danas RVI i sl. vec oni koji su se skrivali po podrumima, oni koji su se borili u cuvenoj Minhenskoj brigadi, i oni koji su za vrijeme rata sami sebe nazivali ekspertima, analitičarima i sl. to je jednostavno tako kod nas.
Gledam ovu dvojicu padobranaca i čitam im komentare, znaju i oni sami sta se desilo, ko je pucao sa Holiday Inna i sl. ali tu se jednostavno da pokusaju isprovocirati, napraviti pometnju ne meni vec onima koji neznaju sta se desavalo, djeci koja su rodjena pred rat ili u ratu i tu istu djecu danas zanima sta se desavalo, pisu na ovom forumu i sl.
Glavom se ide kroz zid, i pored toga sto su navedena dva imena od njih sestorice, jucer tako naivno krajnije meni pomalo i simpatično govori "pa mozda nisu oni pucali" ...
U Holiday Innu od februara 1991. SDS je imao svoje prostorije na desetom spratu, gdje je ujedno bila i glavna kancelarija Radovana Karadžića, Holiday Inn je inace prije rata i pred izbijanje samog rata bio leglo SDS-ovaca, slavile su se tu srpske nove godine, odrzavali sastanci i sl. direktor prije ratnog Holiday Inna bio je srbin Dursum (ne mogu mu se imena sjetiti) koji je aktivan član SDS-a postao jos od formiranja 1990. hotelsko obezbjeđenje 1991. zamijenili su pratioci i obezbjeđenje SDS-a, kontrolisali su izlaze i ulaze, bili na recepciji i sl.
Početkom 1992. u kancelarijama SDS-a "useljava" krizni štab SDS-a na čelu sa Rajkom Dukićem, glavnim organizatorom i komadantom barikada na ulicama Sarajeva.
05. Aprila 1992. poznate demonstracije sa kontraobavjestajnom manipulacijom naroda/protestanata, sjecam se kako je narod pricao kako su legalni MUP preuzeli ustaše i islamski fundamentalisti, kako će pripadnici MUP-a pucati iz zgrade PU. Novo Sarajevo na demonstrante kada dodju pred samu zgradu i sl. gluposti.
Normalno policija, specijalna jedinica, teritorijalna odbrana, obavjestajne strukture i ostali imali su odredjene informacije, medjutim nedovoljno da bi se sta saznalo ili protumačilo sta ce se desiti.
Policija je na nekoliko mjesta oko Marin Dvora postavila tkz. visece kontrolne tacke sa pogledom na skup, protestante,i samu raskrsnicu, u zgradi prirodno matematičkog fakulteta, UNITIC-ovim neboderima i stambenoj zgradi odmah do katoličke crkve.
Prvi pucnji detonacije cuju se iza 12h-13h (ne sjecam se tacno) kada demosntracije jos nisu ni dosle do Marin Dvora a dolazaili su iz pravca Grbavice i Vraca sto je ustvari bio napad na zgradu policijske akadamije na Vracama, narod iz pravca Grbavice bježi prema mostu na Socijalnom, prema Pofalićima i Vrbanja mostu dok istovremeno JNA i vojna policija blokira glavne ulice i raskrsnice iz pravca Pofalića prema Grbavici, raskrsnicu kod Željinog stadiona kao i rasksrnicu kod slasticarne Palme.
Nakon sto se kao malo sve smirilo demonstranti dolaze do zgrade skupštine, tada i ja iz Centra dolazim kao tada mladi policajac sa kolegama i stajemo na cosak katoličke crkve, nas trojica, tada kalašnjikov kod mene sa ukupno četiri metka

jednostavno nije bilo municije, sto me zapalo zapalo me.
Nakon par minuta jači pucnji i puškaranje iz pravca Vrbanja mosta, nastaje haos, narod bježi, žene vriste i plaču, tu gine Suada Dilberović i Olga Sučić a jos par gradjana biva ranjeno, tu se mi selimo na sami ulaz UNITIC-ovih nebodera, iz zgrade parlmaneta izlazi obezbjeđenje u civilu sa automatima pojačani rezervnim sastavom policije zajedno sa par pripadnika TO.,nakon par minuta iz komande stiže kolona specijalaca sa džipovima, oklopnim vozila i teskim mitraljezima istovremeno ponovo se puca po demonstrantima, zahvaljujuci policajcima iz UNITIC-ovog nebodera i gradjanima koji su vidjeli siluete i otvaranje/zatvaranje prozora znalo se odakle se puca tj. sa desetog sprata Holiday Inna, eh sad posto veci broj pripadnika specijalne jedinice odlazi u pravcu Vrbanja mosta i okolnih ulica, manji broj dolazi kod tadasnje osnovne skole "Silvije Strahimir Kranjčević" (neznam kako se danas zove) i krece prema Holiday Inu, zanimljivo na ulazu nikoga ni obezbjeđenja ni recepcionara, momci iz specijalne jedinice odradjuju posao (nisam direktni učesnik samim tim neznam detalje), u tim momentima dolazim i ja sa kolegama ispred samog ulaza i platoa gdje se nakon nas pojavljuju Jukini momci trazeci snajperiste da ih ubiju, da ih oni lično vode i sl. u tim monetima pripadnici specijalne jednice niz stepenice vode SDS-ove snajperiste i u holu im skidaju pancire, malo ih prevaspitavaju, nastaje pometnja jer Jukini hoce da ih biju tu se petljamo i mi uniformisani policajci, nakon manje od pola sata prebacuju se u klub 92' gdje sam i ja bio u pratnji, kasnije prebacuju na Dobrinju gdje se razmjenuju, od njih šestorice koji su uhapseni dvojica su bili snajperisti jedan od njih Goran Galešić, dok je drugi bio Stojadinović, pretresom kancelarija pronaslo se jos dosta oruzja sto u sanducima sto u vodokotlićima wc šolje, dakle punim imenom i prezimenom sjecam se dvojice, jedan od "sestorke" pogunio je 1994. na Ilidži i to ne od nas vec se izmedju sebe "porokali" zbog "poslova", postoje arhivirani dokazi u MUP-u sa otiscima snajperista na puškama, zrna vadjena iz ranjenih i uporedjena sa puskama (balističko vjetsacenje), fotografije mjesta odkle je pucano, fotografije 6.torice uhapšenih imenom i prezimenom itd. dakle niko nemože reci da nije bilo onako kako se priča pa čak ni budaletina Čegar niti bilo ko drugi a kamoli padobranci na forumu.
(nadam se da nije predugo napisano, max. sam suzio)
Kancelarije SDS-a
http://imageshack.us/f/4/293015.jpg/