Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kone wrote:Evo doslo vrijeme da i ja krenem opet,nakon 3-4 mjeseca pauze ..Buranija jedno pitanje za tebe..Imam ON creatine(ostalo od ranije) i pitanje je da li da radim fazu punjenja ili da uzimam normalno 5gr dnevno??
I da ti je prvi put Buranija ti nece preporuciti tu fazu punjenja
pitanje
počeo sam sa treningom u teretani, i čitao sam informacije na internetu o vježbama, prehrani itd. hoću da počnem koristiti neki whey protein pa me zanima koji možete preporučiti da kupim i gdje u Sarajevu i po kojoj cijeni (po internetu hvale neki Inkosporov) njega bi koristio samo nakon treninga.
kone wrote:Evo doslo vrijeme da i ja krenem opet,nakon 3-4 mjeseca pauze ..Buranija jedno pitanje za tebe..Imam ON creatine(ostalo od ranije) i pitanje je da li da radim fazu punjenja ili da uzimam normalno 5gr dnevno??
I da ti je prvi put Buranija ti nece preporuciti tu fazu punjenja
Vidis kako znas
@hopi: Ne kupujem suplemente, ne znam kako se krecu cijene. Top proizvodjaci su ON, Dymatize, Muscletech... Uglavnom, trazi najvise grama proteina (pise na kutiji koliko ima u jednoj mjerici, obicno se to krece oko 80%) za najmanje para i ignorisi sve gluposti tipa "ovaj whey sadrzi to-i-to i bolji je od svih ostalih", manje-vise sve je isto, whey ko whey.
sitna.buranija wrote:
Pricas ko da je "protein" neka ilegalna supstanca, cheat... To je izolirani nutritijent iz sirutke (ako govorim o whey proteinu), i tijelo ne zna jesi li ti pojeo jaja, meso, sir ili popio shake sa proteinskim praskom - jedina razlika je u AK profilu, a kod zivotinjskih izvora proteina, to su finese kojim se rekreativci ne moraju zamarati. Drugim rijecima, ako unosis dovoljno bjelancevina (odnosno proteina, to je sinonim, sto mnogi ne znaju), nema potrebe da uzimas protein, koji je nadopuna/suplement neuravnotezenoj ishrani. I da, proteini su sastavljeni od aminokiselina povezanih peptidnim vezama, a razlika u brzini apsorpcije je nekih 15 minuta (citaj nikakva), tako da je puno bolje i isplativije uzimati whey protein, ako se vec odlucujes za suplementaciju.
Energetski unos ti je prenizak i za definiciju, tijelo je u modu prezivljavanja. Cinjenica da imas plocice ne mora znaciti puno po pitanju sala, jer mozda si genetski predisponiran da ga manje talozis po trbuhu. Da li imas vene po rukama, listovima? Procitaj one linkove koje sam dao na prosloj stranici, da malo bolje shvatis neke stvari i podji jesti kako treba. Zajebi "hocu samo da mi ruke narastu", to je glup i ne-efikasan pristup.
Znas li koliko se obicno preporucuje proteina da se uzme za formiranje ili odrzavanje misicne mase? Je li tacna mjera 1g proteina po kg tjelesne mase? Pitam ovo jer mislim da bih zelio uzimati proteine samo iz hrane, ali me zanima kako da sastavim ishranu pa da dostignem preporucenu kolicinu proteina (iz nemasne piletine, puretine...).
Individualno je to sve... ali neko pravilo je minimum 2 grama bjelancevina po kilogramu LBM (lean body mass, tj. tjelesna masa bez sala) za dobivanje nove misicne mase (mada je iskreno mislim da se moze rasti i na manje). Vise od 3g/kg ne vrijedi ici, osim ako nisi na kuri. Ono sto je sigurno je da te visak bjelancevina nece udebljati, jer termogeni efekat bjelancevina je dosta visok... naravno to ne znaci da treba imati ishranu iskljucivo od proteina, jer onda navikavas tijelo na razgradnju iskljucivo aminokiselina (pa onda jednom kad preskocis par obroka, tijelo ce povuci aminokiseline iz misica da stvori glikogen).
Nije toliko tesko skupiti te bjelancevine... jaja, sve vrste mesa, riba - kako svjeza, tako zaledjena i konzervirana, mlijeko i derivati (svjezi sir vrlo popularno rjesenje medju bilderima; u pola kile nekih 50-60 grama bjelancevina).
isla jucer do skenderije, jedna od 2 kg 20 KM. u pennyju sam bila nedavno, nisam nista nasla. na piku neki momak prodaje neke, ali ja bih voljela kad bih imala one sto nisu zaobljene kako bi mogla sklekove raditi na njima.
Pozdrav za sve na forumu Imam jedno pitanje gdje nabavljate suplimente,kakva je cijena kvalitet(mislim jeste zadovoljni cijenom i kvalitetom) koje marke proizvoda preferirate?Posto ovih dana razmatram jednu poslovnu priliku tj mogucnost nabavljanja sportske prehrane ,s cime bi prodaja isla putem net-a.Pa zanima me sta mislite imal hljeba u ovom
Bubalo1 wrote:Pa naruci prvo jedno ..sebi pa ces vidjet kad te carina pocasti onda ce ti bit sve jasnije hoces li ili neces zapoceti taj biznis
to nije nikakav problem za carinu vec sam donosio svojim drugovima i sebi;) Imam ja za to rjesenje
Mene zanima sta mislite samo dal bi se mogao uklotiti sa ovim cijenama na ovo nase trziste i kako bi isla ta internet prodaja
Bubalo1 wrote:Pa naruci prvo jedno ..sebi pa ces vidjet kad te carina pocasti onda ce ti bit sve jasnije hoces li ili neces zapoceti taj biznis
to nije nikakav problem za carinu vec sam donosio svojim drugovima i sebi;) Imam ja za to rjesenje
Mene zanima sta mislite samo dal bi se mogao uklotiti sa ovim cijenama na ovo nase trziste i kako bi isla ta internet prodaja
Ukucaj to sto imas na pik..ba i vidjeces da li ti se isplati ili ne...
mobsterc wrote:Uzima li ovdje neko da uzima suplemente preko onog flexshop.hr ili je uzimao, da mi da broj vozaca koji bi to prenio?
Ne treba ti broj vozaca,nego otidji na pik i ukucaj flexshop i naci ces pik radnju sa nekih 30 artikala
edit:sta je ono ON izbacio,neki hydrowhey...nije vise gold whey najbolji ..malo malo i izbace nesto novo i onda ide klasicna prica
Jah...
Pa na piku sam i vidio za njih, ali da bi ti nesto dostavili trebas se dogovoriti sa vozacem, nabaviti broj pa ga oni kontaktiraju kada treba razmjena da se desi. Ti trebas vozacu dati pare i nesto na kafu. Nema mi bas logike sto se toliko reklamiraju s obzirom da nemaju razradjenu shemu dostave, ali eto... nije da covjek ima nekog izbora, ovi nase pale po usima zestoko.
Ima li neko ovdje neku shemu razradjenu, da bratski podjelimo troskove i popust?