Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
minjonja

#1501 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

ja uvijek kazem, za pocetnike nisu macici, ali rijetko ko hoce da uzme odraslu macku. ti si uzeo tog macka sad u najgorem dobu kad oni prolaze kroz neke veoma bitne promjene :D tad su najaktivniji, tad najvise i mjaucu i skacu i igraju se itd. to prestane naaajkasnije do druge godine, najkasnije, kod mirnijih maca po prirodi to bude mnogo ranije i onda ces ih gledati iz dana u dan kako se samo namijesta oko radijatora i inedostajace ti ti dani kad je bilo bar neke akcije sa tom mackom :D
Suicidal Siberian

#1502 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Suicidal Siberian »

minjonja wrote:ja uvijek kazem, za pocetnike nisu macici, ali rijetko ko hoce da uzme odraslu macku. ti si uzeo tog macka sad u najgorem dobu kad oni prolaze kroz neke veoma bitne promjene :D tad su najaktivniji, tad najvise i mjaucu i skacu i igraju se itd. to prestane naaajkasnije do druge godine, najkasnije, kod mirnijih maca po prirodi to bude mnogo ranije i onda ces ih gledati iz dana u dan kako se samo namijesta oko radijatora i inedostajace ti ti dani kad je bilo bar neke akcije sa tom mackom :D
ovaj samo frkce i izgleda frapiran, istraumiran, uplasen...i to moguce zbog nekih stvari od ranije. Ja mislim da cu ga vratiti do kraja sedmice (ne bi se iznenadio da mi u prihvatilistu ovdje u Ljubljani kazu da nije prvi put da ga vracaju :S)..
luna09

#1503 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

ovaj samo frkce i izgleda frapiran, istraumiran, uplasen...i to moguce zbog nekih stvari od ranije. Ja mislim da cu ga vratiti do kraja sedmice (ne bi se iznenadio da mi u prihvatilistu ovdje u Ljubljani kazu da nije prvi put da ga vracaju :S)..[/quote]
Nemoj je vraćati bit će ti žao :( :( Ja kad sam svoju chupu prvi put odvela van kuće 2 dana nije htjela ni jesti ni piti a sakrila u kauč pa sam digla uzbunu u kući a ona sa zavukla ni sama ne znam kako i leži i ćuti .Drugu noć kad smo spavali izašla i jela i sljedeće jutro već u redu.A sa njom smo bili svi koje poznaje.Ko zna kako su tu macu prije tretirali jadnica :( :( :( :(
minjonja

#1504 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

i ovaj je frtko na mene kad smo se preselili ko da me ne zna, a kod mene je otkad mu je 5 dana :-) pa se smirio i onda kad god neko legne, samo se uvali da legne sa nama. ma macke su ti cudo, nikad dosadno nije sa njima.
ne znam znas li nekog ko ima macku da ti dodje kuci da malo izvidi situaciju? da ti malo pomogne. i kao sto luna kaze, ne zna se kako je njemu bilo tamo, ne znam kakvi su gore azili, ali i gore ima takvih gdje je zivotinja 24/7 u kutiji pa je njemu sad ovo sve trauma.
Last edited by minjonja on 06/10/2011 13:21, edited 1 time in total.
Suicidal Siberian

#1505 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

U ovom azilu u Ljubljani je bio u jednom boxu sa jos jednim mackom...box je velicine recimo 1,5 x 1 m..zao mi ga pravo jer vidim da je uplasen nenormalno. tokom noci se nije pokakio po kupatilu...sad kad sam isao vani sam mu sve otvorio da moze hodati po stanu.
tabtabcoon

#1506 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by tabtabcoon »

Nemoj da ga vraćaš. Imaj razumjevanja, ko zna kroz šta je prošao :sad: I zamisli šta ga tek čeka ako ga vratiš.
Samo polako i strpljivo. Budi uporan, sjedi negdje blizu njega, polako mu pričaj i nudi neku mačju poslasticu. I tako svaki dan, dok se ne navikne.
suncica24

#1507 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

macici su isto djeca, moras imati strpljenja, ali i biti disciplinovan s njima :)

skini poklopac od wc-a, stavi macica unutra i sjedi pored. moze biti da ces sjediti duze, ili da ces ga morati stavljati vise puta (isto kao dijete na tuti), ali sacekaj da obavi nuzdu unutra... tek tad ce mu biti jasno
ako piski u kadu, ubaci maramicu kojom si pocistio istu u wc, tako ce skontati gdje treba da piski
mozda nije najbolje rjesenje (kasnije se obije o glavu :D ), ali ako je vec strasljiv, stavi ga da spava pokraj tebe (i glumi mama macu). moj maci nije imao ni mjesec kad smo se usvojili, i bio je strasno strasljiv... ali je razvio ogromnu ljubav ka jednom pufnastom peskiru, koji je glumio mama macu... pokusaj i s tim
ili uzmi iz DM-a one slatkise (pazi da su za macice), komadic piletine, i nagradi ga za blizinu tim

uglavnom, samo strpljivo... nema vracanja... isto kao sto nema vracanja djece :)
Masha.sa

#1508 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Masha.sa »

da bi sto manje cekao pored wc-a predlazem da mu prvo das obilan obrok. (trce da kake cim se dobroooo najedu).
meni je prvih 20 dana s mojom macom bilo haoticno. par puta sam pomislila "ja ovo necu moci, moram naci nekoga da je uzme". nije se piskila i kakila po kuci, ali je radila svakojake vragolije (ukljucujuci grickanje kablova od struje, zavlacenje sapica u produzni i sl.). konstantno je imala proliv, dok je nisam ocistila od pazarita i skopcala da joj suha hrana pase mnogo bolje od one vlazne. prvih dana je takodje bila preplasena, na bilo cije hodanje po kuci bjezala je pod trosjed...dok nije skontala da joj niko nece nista.
hocu da kazem da pretrpis taj krizni period - jer kako ti svi govore: BICE TI ZAO AKO GA VRATIS! pokusaj da ga mazis kad vidis da je raspolozen za to... da se igras maksimalno s njim kad vidis da mu je do igre... pusti ga da spava kad on to zeli... i vidjet ces kako ce se osloboditi nakon par dana.

sretno i ne ostavljaj ga plssss! :sad:

edit: ja sad svoju macu ne bih dala ne znam za kakve pare na svijetu. idem na put prekosutra, nece me biti 6 dana i jedino sto me brine je kako ce ona bez mene, a i ja bez nje.
Suicidal Siberian

#1509 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

dobre vijesti :)

nije se pokakio nigdje juce i nasao je igracku koja mu se dopada i igra se sa njom :)...pomilikio sam ga jednom ali mi je odbrusio u stilu "leave me alone man" ...hehe
luna09

#1510 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :) :) :)
Suicidal Siberian

#1511 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Sad mu moramo jos ime skontati :D

Ja sam mislio Dolph Lundgren :D
minjonja

#1512 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

jel se malo smirio, koristi li wc, jede li?
Suicidal Siberian

#1513 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Hello :)

Smirio se poprilicno ali jos uvijek nema povjerenja, spava iza ves masine. Uredno vrsi nuzdu u svoj wc :)...jede mi iz ruke ali ne dozvoljava da ga pomazim.
minjonja

#1514 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

odlicno, znaci napreduje. neke se mace ne vole maziti, samo kad su gladne :D
dingosp0

#1515 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by dingosp0 »

Nasao sam mace, ima bubice...
gdje cu kupiti prah i ogrlicu protiv bubica?
Ima li gdje u blizini C faze na AP...
neko mi je rekao da ima na mojmilu radnja za zivotinje...
gdje tacno?

Hvala!!!
minjonja

#1516 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

kod okretalje na mojmilu, imaju sve za zivotinje. pitaj prodavacicu da ti objasni kako se koristi.
teAMICA

#1517 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by teAMICA »

dingosp0 wrote:Nasao sam mace, ima bubice...
gdje cu kupiti prah i ogrlicu protiv bubica?
Ima li gdje u blizini C faze na AP...
neko mi je rekao da ima na mojmilu radnja za zivotinje...
gdje tacno?

Hvala!!!
Najbolje da joj kupis kapi Frontline, nakapas na vrat s gornje strane gdje ne moze lizati. Ako je kucna maca Frontline je dovoljan za pola godine. Ne znam za radnju u tvojoj blizini ali ga imas kupiti u Zoo centru na Grbavici i u Svijetu Ljubimaca u Kolodvorskoj na Pofalicima.
dingosp0

#1518 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by dingosp0 »

e hvala vam :)
hana_montana

#1519 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by hana_montana »

nemoj samo da joj ga stavljas navecer,nego nekad preko dana,moja svaki put poludi od toga par sati..pa za svaki slucaj!maca je preslaaatkaaa :)
Suicidal Siberian

#1520 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Sad imamo proljev :S...
luna09

#1521 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

Suicidal Siberian wrote:Sad imamo proljev :S...
Možda je do hrane,probaj sa suhom, u svakom slučaju čestitam na strpljenju svaka čast :thumbup:
Čini mi se da je na temu proljeva kod mace neko pisao na predhodnim stranama pa malo listaj
kakav nered

#1522 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

Masha.sa wrote: ja sad svoju macu ne bih dala ne znam za kakve pare na svijetu. idem na put prekosutra, nece me biti 6 dana i jedino sto me brine je kako ce ona bez mene, a i ja bez nje.
joooj taj osjećaj kad ideš negdje pa je moraš ostaviti uhhh
i svjedno što ih ostavljam kod mame, gdje svakako provode svaki drugi vikend (zajedno sa mnom), opet mi pravo teško padne :( hate it
femme

#1523 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by femme »

Cao, na malom macetu mi se pojavio krpelj na nogici, uzeta je s ulice tako da ne znam kad ga je pokupila.... Savjet veterinara je bio da ga izvadim uz upute, sto sam i ucinila. Nisam se ranije susretala s krpeljima tako da nista ne znam, pa molim pomoc? Kad cu biti sigurna da sam ga dobro izvadila, sta ako nisam i da li krpelj s macica moze preci na covjeka?
Puno hvala
Lp
globosa

#1524 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by globosa »

Ako je izvađen u komadu - zajedno sa glavom.
Bolest krpelja se sa životinja ne može prenijeti na čovjeka, iako krpelji uzrokuju ozbiljne bolesti i kod ljudi.
femme

#1525 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by femme »

globosa wrote:Ako je izvađen u komadu - zajedno sa glavom.
Bolest krpelja se sa životinja ne može prenijeti na čovjeka, iako krpelji uzrokuju ozbiljne bolesti i kod ljudi.
Ja mislim da jeste ako mu je glava mala ko iglicasta?
Najgore mi je sto sam ga danas vodila veterinaru na pregled a oni nisu vidjeli, tek ja veceras primjetila ...
Post Reply