Par pitanja za one koji poznaju islam
- minjonja
#1501 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
nisam mogla da vjerujem kad sam nedavno nekim djevojkama ponudila zvaku na faxu i one odbile s razlogom da te zvaku imaju u sebi alkohol i da ne jedu 7days kroasane iz istog razloga.
iz kojeg razloga je zabranjeno vino? je li zato sto ima OH grupu u sebi ili zato sto pomucuje mozak? hocu li ja biti pijana ako stavim kilo zvaka u usta? jezim se takvih stvari i takvog razmisljanja.
nisam neki hemicar,ali sam negdje citala da je ustvari onaj secer sto koriste dijabeticari neki alkohol. je li sad to treba biti zabranjeno? po meni ne treba. alkohol je prirodni nus produkt nekih reakcija i kladim se da u pekmezima i nekim domacim sokovima ima mrvica alkohola. ne moze mi niko reci da je haram da pojedem snitu domaceg pekmeza.
isto tako prica o emulgatorima. znam da zvuci odvratno kad se cuje da se dobija iz kokosjih nogica i svinjskih kopita i dlaka, ali to je mehanicki, hemijski i termici tako obradjeno da na kraju ostane samo prah i nema veze vise sa pocetnim proizvodom. to je jednostavno na kraju neki spoj koji se iz ekonomskih i tehnoloskih razloga dobijaju iz tih stvari. znam da ima svakakvih aditiva koji su kancerogeni i jos stosta, ali to je cijena koju placamo kad nas je 6 milijardi. ja ne mogu ocekivati da su narandze koje sam kupila na pijaci nespricane jer je takvo vrijeme doslo.
jel vi gledate da li ima u zvakama alkohol i kojekakvih E456 u hrani?
iz kojeg razloga je zabranjeno vino? je li zato sto ima OH grupu u sebi ili zato sto pomucuje mozak? hocu li ja biti pijana ako stavim kilo zvaka u usta? jezim se takvih stvari i takvog razmisljanja.
nisam neki hemicar,ali sam negdje citala da je ustvari onaj secer sto koriste dijabeticari neki alkohol. je li sad to treba biti zabranjeno? po meni ne treba. alkohol je prirodni nus produkt nekih reakcija i kladim se da u pekmezima i nekim domacim sokovima ima mrvica alkohola. ne moze mi niko reci da je haram da pojedem snitu domaceg pekmeza.
isto tako prica o emulgatorima. znam da zvuci odvratno kad se cuje da se dobija iz kokosjih nogica i svinjskih kopita i dlaka, ali to je mehanicki, hemijski i termici tako obradjeno da na kraju ostane samo prah i nema veze vise sa pocetnim proizvodom. to je jednostavno na kraju neki spoj koji se iz ekonomskih i tehnoloskih razloga dobijaju iz tih stvari. znam da ima svakakvih aditiva koji su kancerogeni i jos stosta, ali to je cijena koju placamo kad nas je 6 milijardi. ja ne mogu ocekivati da su narandze koje sam kupila na pijaci nespricane jer je takvo vrijeme doslo.
-
Abdulvahid
#1502 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Selam alejkum, jeste u Islamu je sve dozvoljeno osim ono sto je serijatom zabranjeno (naravno), a novotarija je jedna od tih zabranjenih stvari. ,Irish wrote:PO mom nekom misljenu, previse je toga sto se odredjuje novotarijom i samim tim boji u nedozvoljeno.
Allah dz.s. je dozvolio sve sto nije zabranio, pa tako mislim da ne moze biti neka steta pri "proslavi" rodjendana, tj. obiljezavanje necega tek tako se drustvo pocasti, nista posebno..poput 8. marta, to je za mene tek povod da nam muzevi, braca, sestre, prijateljice poklone malo paznje i eventualno koji cvjetak) Ne vidim tu nista lose jer se ne veze za vjeru pa da se kategorise kao ne preporucljivo.
![]()
A sto se tice mevluda povodom poslanikovog rodjendana, isto mislim da ne moze biti GRIJESNO nesto u cemu se velica Allah dz.s. iako mozda sunnetom nije propisano. Tamo gdje se ime Njegovo spominje i u ime Njega uci, tamo nema mjesta za haram- opet neko moje misljenje. ..
Da bi se moglo dalje razgovarati o toj temi prvo bi bilo pametno definirati sta je to novotarija i kako se ona tretira u Islamu, pa na osnovu tih argumenata donijeti zakljucak da li je nesto novotarija ili nije.
Sto se tice konkretno mevluda moramo uzeti u obzir da mevlud nije propisan Kur`anom niti Sunnetom Poslanika Muhammeda saws, niti praksom cetverice pravednih halifa.
Drugo Islamski ucenjaci se spore oko samog datuma rodjenja Poslanika saws neki kazu da je to bilo 9 dok drugi kazu 12 rebiul evvela.
Sta je novotarija?
"Novotarija se u Serijatu moze definisati kao:"Obozavanje Allaha dz.s. onako kako to Allah nije propisao(dakle,za takvo djelo nema uporista u Kur`anu niti u Sunnetu Poslanika a.s. niti u praksi prve cetvorice halifa.)".
Moze se definisati i kao:"Obozavanje Uzvisenog Allaha suprotno od onoga na cemu je bio Poslanik a.s.,kao i cetvorica pravednih halifa."
Prva definicija je uzeta iz rijeci Allaha dz.s.:"Zar oni da imaju bogove koji im propisuju od vjere ono sto Allah nije naredio.?"(Es Shura,21.)"
Druga definicija je uzeta iz rijeci Poslanika a.s.:
"Pridrzavajte se mog sunneta i sunneta pravednih halifa poslije mene. Cvrsto se drzite za njega. Uhvatite se ocnjacima za njega i klonite se novih stvari!"(Ebu Davud,Tirmizi,Ibn Madze)
Ko god bude obozavao Allaha dz.s.necim sto On nije propisao ili necim na cemu nije bio Allahov Poslanik a.s.,kao ni njegova cetverica pravednih halifa,on je novotar.(Salih Usejmin)
Sejhul-islam, Ibn-Tejmijje, definise novotariju i kaze: “Bid’at je ono sto je u suprotnosti sa Kur’anom, sunnetom i idzma’om (onim u cemu su se slozili) prethodnika ovog ummeta.”
Na osnovu gore navedenih definicija mozemo reci:da bi neko djelo bilo primljeno kod Allaha dz.s. ono mora imati uporiste u Kuranu i Sunnetu, Allah dz.s. kaze:Danas sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera.(Al-Maida). Ako neko zeli da se priblzi Allahu dz.s. djelom koje On s.w.t. nije propisao naravno da se to djelo moze dovesti u pitanje, ako neko kaze da se mevlud uci iz ljubavi prema Poslaniku saws postavlja se drugo pitanje. Jeli to neko od nas voli Poslanika saws vise nego sto ga Allah s.w.t. voli, nego sto ga voli Aisa ra, Fatima ra, Ebu-Bekr ra, Omer ra, Osman ra, Alija ra,Hasan ra, Husejn ra, Ebu-Hanife, Malik, Safija, Ahmed ibn Hambel (neka je Allah svima njima zadovoljan). Da se tako izrazava ljubav prema Poslaniku navedeni bi bili prvaci u tom djelu i nebi dopustili nama da ih preteknemo u tako velikom dobru. Oni su ljubav prema Poslaniku saws izrazavali na druge nacine, ispravne nacine, onako kako im je Allah dz.s. naredio a ne izmisljajuci toplu vodu. Slijedjenjem njegovog saws sunneta mi izrazavamo ljubav prema njemu saws, zrtvovanjem za ovu vjeru, donosenjem salawata na njega saws itd itd...
Kako nam Poslanik saws ukazuje na novotariju i daje nam upute kojim putem da idemo.
Kaze Poslanik saws:“Ko od vas bude zivio nakon mene, vidjece mnoga razilazenja. Zato se pridrzavajte moga sunneta i sunneta pravovjernih halifa.”
Allahov Poslanik, saws, upozorio nas je na novotarije u svojoj hutbi u danu dzume, pa je rekao: '’Najbolji govor je Allahova Knjiga, najbolja uputa je Muhammedova uputa, a najgore stvari su novotarije u vjeri, a svaka novotarija je zabluda.'’
Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu kojeg prenosi Ibn-Mes’ud, radijallahu zanhu, kaze: “Povukao je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, (dugu pravu) liniju i rekao: “Ovo je Allahov put.” Zatim je povukao druge (krace) linije sa lijeve i sa desne strane i zatim rekao: “Ovo je Allahov pravi put, a ovo su putevi i na svakom od njih sejtan poziva...” Zatim je proucio ajet: “I doista, ovo je pravi put moj, pa se njega drzite i druge puteve ne slijedite, pa da vas odvede od puta Njegova. Eto, to vam se naredjuje da biste se grijeha klonili.” (Ahmed, Ibn Hibban i El-Hakim)
Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je rekao:
”Ko bude uveo u ovu našu vjeru novu stvar koja nije od nje (vjere), to djelo se ne prima.”
U predaji od Muslima koju bilježi i Buharija stoji:
“Ko bude uradio neko djelo koje nije od naše vjere, to djelo se ne prima.”
Nemojte me velicati kao sto Krscani velicaju sina Merjemina,zaista sam ja rob,Zato recite Allahov rob i Njegov Poslanik.(Hadis je zabiljezio Buharija u svome Sahihu od Omera radijallahu anhu)
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Čuvajte se pretjerivanja. Oni koji su bili prije vas su uništeni radi pretjerivanja.“
U navedenim hadisima Allahov Posalnik Muhammed saws odbacuje novotarije, kaze da one vode u zabludu,da se takva djela ne primaju i na kraju nas savjetuje da u takvim situacijama slijedimo njegov saws sunnet i sto je bitno vezano za mevluda da ne pretjerujemo vezano za njega saws kao sto su pretjerali krscani u pogledu sa Isaom sinom Merjeminim. Mozda danas muslimani u velikoj vecini ne idu tako daleko kao sto su otisli krscani po tom pitanju a sigurno ima i takvih al bolje se drzati onoga cega su se drzali nasi predhodnici i voliti Poslanika saws onako kako su ga oni voljeli i pocast mu davali, prenosi se da je jedne prilike Omer ra rekao Poslaniku saws "Allahov Poslanice volim te najvise na svijetu samo ne vise od sebe" pa mu je Poslanik saws odgovorio "nije tako Omere" pa je Omer malo razmislio i dosao Poslaniku saws i rekao mu "Allahov Poslanice sada te volim vise i od samog sebe", e tako treba Omere odgovori mu Poslanik saws. Njemu saws nije potreban mevlud dovoljno mu je sto je Halilullah, sto je posljednji Allahov Poslanik, sto je poslan svim svjetovima, sto ce prvi uci u Dzennet, sto ce imati najvise pristalica na Sudnjem danu, sto ce mu biti dat sefaat, sto je njemu objavljen Kuran koji rastavlja istinu od neistine itd itd da ne nabrajam dalje blagodati sa kojim ga je Allah dz.s. pocastio i uzdigao iznad drugih ljudi. A takodjer nije potreban ni nama jer djelo koje nema utemeljenja u Kuranu i sunnetu to djelo Allah dz.s. ne prima i takvo djelo se odbacuje.
napisah ove redove u ime Allaha, Milostivog i Samilosnog nadam se da vam nece biti teret nego da ce te ih shvatit na ispravan nacin. Molim Allaha da mi oprosti ako sam sta pogrijesio gore u tekstu.
Es-Selamu alejkum svima.
-
Abdulvahid
#1503 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
selam alejkum, ima smisla to sto govoris. po pitanju alkohola zabranjeno je sve sto opija, ako opija u malim kolicinama zabranjeno je i u velikim, a ako opija u velikim kolicinama zabranjeno je i u malim kolicinama. ovako odprilike je glasio odg na pitanje da li je dozvoljeno bezalk. pivo. hoce se reci ako hiljadu litara pive opija zabranjen ti je i gutljaj ali vec kod desetog litra sumnjam da ces preziviti iz drugih razloga. mozda bi to bila korisna tema za razgovarat medju ucenijim ljudima. Ja sam po tom pitanju zauzeo stav. Da za sto znam da u sebi ima alk. pa makar i malkice ili stetnih ili zabranjaenih emulgatora, smatram takve stvari sumnjivim i vodjen hadisom Poslanika saws parafraziram: "halal i haram su jasni a izmedju toga ima sumnjivih stvari pa ko se bude cuvao tih sumnjivih stvari sacuvao je svoju vjeru."minjonja wrote:nisam mogla da vjerujem kad sam nedavno nekim djevojkama ponudila zvaku na faxu i one odbile s razlogom da te zvaku imaju u sebi alkohol i da ne jedu 7days kroasane iz istog razloga.
ali naravno ne pretjerujem sa ispitivanjem o tome, ne citam sad ama bash svaki sastav hrane itd, nego ono sto mi je poznato da u sebi ima tih stvari njih izbjegavam. selam
- bijela
#1504 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
@abdulvahid, ne pojednostavljuj čovjeka i vjerski osjećaj u njemu i ne reduciraj Poslanikovu misao i širokogrudnost.
jesi li pročitao gore navedenu fetvu imama sujutija?
kada si naveo već toliko hadisa, zašto si zaboravio onaj kojeg prenosi Muslim
Ko uvede jedan lijep običaj u islam, imat će za to nagradu, a i nagradu za sve one koji poslije njega to budu radili, a da se ne umanji njihova nagrada. A ko uvede u islam jedan ružan običaj, bit će mu teret i teret svih onih koji ga čine poslije njega, bez umanjenja njihovog tereta?
nije mi jasno kako se neko uopšte usuđuje porediti slučaj Isaa, a.s., i kršćana sa Muhammedom, a.s., i muslimanima.
Ko uvede jedan lijep običaj u islam, imat će za to nagradu, a i nagradu za sve one koji poslije njega to budu radili, a da se ne umanji njihova nagrada. A ko uvede u islam jedan ružan običaj, bit će mu teret i teret svih onih koji ga čine poslije njega, bez umanjenja njihovog tereta?
nije mi jasno kako se neko uopšte usuđuje porediti slučaj Isaa, a.s., i kršćana sa Muhammedom, a.s., i muslimanima.
-
Static-X
#1505 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
@bijela A zbog cega nebi smijeli? Niko nije rekao da je to bas isto nego takve radnje i slicne mogu dovesti do istog!
- Prozor
#1506 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Čuj Muhammed s.a.v.s. nosio povijene hlače?
Zar su hlaće uopće tad postojale?
- bijela
#1507 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
ne mogu static-x takve radnje dovesti do sličnog.Static-X wrote:@bijela A zbog cega nebi smijeli? Niko nije rekao da je to bas isto nego takve radnje i slicne mogu dovesti do istog!
zašto se šehadet sastoji iz dva dijela? zašto nije dovoljno reći samo: ja vjerujem u Jednog Boga, nego se još kaže i drugi dio: i da je Muhammed, a.s., Njegov ROB i poslanik?
dok muslimani imaju ovu verziju šehadeta neće nikada doći u poziciju u kakvoj su kršćani naspram Isaa, a.s.
a ne postoji druga verzija.
ja ne znam je li iko od ljudi koji koriste ovakvu argumentaciju ikada bio na nekom mevludu? spominjete "neke radnje koje bi mogle odvesti u proglašavanje Muhammeda, a.s., nekom vrstom božanstva" - koje su to radnje? koji narodi praktikuju takvu vrstu mevludova? ja nikad nisam čula za to. svi mevludovi na kojima sam prisustvovala se sastoje od Kur'ana, ilahija, učenja mevluda, salavata.. pijenja šerbeta.
stoga, bilo bi lijepo kada jedni drugima ne bismo inputirali ono što nam nije ni na kraj pameti - da pripišemo Poslaniku, a.s., ono čime on ne bi bio zadovoljan kada bi sjedio tu kraj nas i slušao nas kako učimo taj mevlud.
dakle, šehadet.
- ljubav_aha
#1508 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Irish wrote:Selam svima!
Nije me bilo tu nekoliko dana, vidim razbjezali ste seLjubav_aha, Latina, pa zar nemate vise pitanja
![]()
![]()
Imam ja mnoooooga, samo ne znam koje prvo da postavim
![]()
Irish,smao pitaj
samo budi vlro pazljiva cak i u slucaju pitanja o serijat-u,koji je modficirian u nekoliko drzava,vlro osjetljiva temica koju sam prije spomenula
mevlud
mawlid
or milad
In Islam, the birthday of a holy figure, especially Muhammad. His birthday is fixed by tradition as the 12th day of the month of Rabi' I (actually the day of his death). First celebrated by the Muslim faithful in the 13th century, Muhammad's birthday was preceded by a month of merrymaking, which ended with animal sacrifices and a torchlight procession. The day of the mawlid included a public sermon and a feast. Though mawlid festivities are considered idolatrous by some Islamic fundamentalists, they continue to be widely celebrated throughout the Muslim world and have been extended to popular saints and the founders of Sufi brotherhoods.
For more information on mawlid, visit Britannica.com. Britannica Concise Encyclopedia. Copyright © 1994-2008 Encyclopædia Britannica, Inc.
static-X je u pravu,mevlud znaci rodjedan bilo koje svete osobe
znaci,mevlud smo naslijedili od sufi brace,a sto bi sa sestrama , no sesterhood
Irish,besana i bijela su odlicne sagovornice
-
Static-X
#1509 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
@bijela
Zapravo cuo sam da postoji jos nesto (koliko je tacno neznam) gdje se dodaje Aliijevo ime na sehadet.
A sto se tice samog mevluda, nisam imao priliku prisustvovati, tako da neznam tacno sta se desava na jednom mevludu, ali ako je vec, kako vi kazete, najvise o Allahu, ucenju Kur'ana i ilahije onda doista tu nema nista lose. Ali Allah se treba velicati svakog dana a ne uzimati odredjeni dan za neki obred - virtual koji nije propisan Islamom.
Predhodno ste spomenuli da je njegovo rodjenje the dogadjaj, - ja se nebi slozio s tim jer nas poslanik rodjen je kao i svaka ostala osoba, a tek u cetrdesetoj godini je postao poslanik. Ako cemo proslavljati the dogadjaj, taj dogadjaj vec i imamo, noc koja je boplja od 1000 mjeseci - Lejletul kad. Dan kada je Kur'an prvi put objavljen i pocetak poslanstva naseg poslanika. Znamo za taj mjesec a posebno noc kad se treba ibadetiti, a ne stvarati neke nove datume bez ikakvog znacaja. Zar nije Allah mudro sve stvorio.
Zapravo cuo sam da postoji jos nesto (koliko je tacno neznam) gdje se dodaje Aliijevo ime na sehadet.
A sto se tice samog mevluda, nisam imao priliku prisustvovati, tako da neznam tacno sta se desava na jednom mevludu, ali ako je vec, kako vi kazete, najvise o Allahu, ucenju Kur'ana i ilahije onda doista tu nema nista lose. Ali Allah se treba velicati svakog dana a ne uzimati odredjeni dan za neki obred - virtual koji nije propisan Islamom.
Predhodno ste spomenuli da je njegovo rodjenje the dogadjaj, - ja se nebi slozio s tim jer nas poslanik rodjen je kao i svaka ostala osoba, a tek u cetrdesetoj godini je postao poslanik. Ako cemo proslavljati the dogadjaj, taj dogadjaj vec i imamo, noc koja je boplja od 1000 mjeseci - Lejletul kad. Dan kada je Kur'an prvi put objavljen i pocetak poslanstva naseg poslanika. Znamo za taj mjesec a posebno noc kad se treba ibadetiti, a ne stvarati neke nove datume bez ikakvog znacaja. Zar nije Allah mudro sve stvorio.
- ljubav_aha
#1510 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Static-X
ljubav_aha wrote: In Islam, the birthday of a holy figure, especially Muhammad. His birthday is fixed by tradition as the 12th day of the month of Rabi' I (actually the day of his death). First celebrated by the Muslim faithful in the 13th century
-
Static-X
#1511 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
I sta zelis reci tim 
- Irish
#1512 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Bijela: "Ko uvede jedan lijep običaj u islam, imat će za to nagradu, a i nagradu za sve one koji poslije njega to budu radili, a da se ne umanji njihova nagrada. A ko uvede u islam jedan ružan običaj, bit će mu teret i teret svih onih koji ga čine poslije njega, bez umanjenja njihovog tereta?"
Abdulvahid, postujem i slazem se sa ovim sto si napisao, ali ovdje govorimo o LIJEPIM obicajima. Slazem se da su novotarije zabranjene, ali o kakvim novotarijama govorimo?? Nije isto uvesti nesto novo "ruzno", pa to onda pravdati Allahovim dz.s. imenom, i nesto lijepo raditi u Njegovo ime. Lijepo je receno da sve sto radimo (a da nije grijeh), radimo u ime Njega, kao npr. kada pocinjemo jesti, kada lijezemo, kada stupamo u intimne odnose sa bracnim drugovima itd,..itd...Naravno, ne govorim ovdje o eksiranju ljute sa Bismillom, neuzubillahi (osjetih potrebu da napisem ovaj primjer, da ne bi paljbu pokrenuli na mene
) Helem, shvatit cete sta zelim reci. Sunnet je savrsen primjer i sve ono sto je lijepo i pozeljno slijediti ( a sumnjam da iko od nas ovdje moze dostici savrseni primjer poslanikov, nije on uzalud najdrazi Allahu dz.s., pretjerao bi u ibadetu onaj koji bi uopste mislio da je tako nesto moguce, a znamo da pretjerivanje u vjeri moze isto tako voditi ka sirku), medjutim ono sto ne spada u okvire sunnetom propisane, ne mozemo i nemamo razloga odmah tekfiriti. Neka se niko ne nadje uvrijedjen, ali uskoro ce i kupovinu novog modela automobila sa Bismillom, proglasiti losom novotarijom koju treba izbjegavati..-dobro, sad malo karikiram, mozda djeciji primjer, ali shvatiti cete vec poentu..Licno nisam ucestvovala u navedenom mevludu, ali moje skromno misljenje je da oni koji jesu, nece zbog toga biti gorivo dzehennemsko..
Lijep pozdrav/selam za dobro jutro svima!!!!
Abdulvahid, postujem i slazem se sa ovim sto si napisao, ali ovdje govorimo o LIJEPIM obicajima. Slazem se da su novotarije zabranjene, ali o kakvim novotarijama govorimo?? Nije isto uvesti nesto novo "ruzno", pa to onda pravdati Allahovim dz.s. imenom, i nesto lijepo raditi u Njegovo ime. Lijepo je receno da sve sto radimo (a da nije grijeh), radimo u ime Njega, kao npr. kada pocinjemo jesti, kada lijezemo, kada stupamo u intimne odnose sa bracnim drugovima itd,..itd...Naravno, ne govorim ovdje o eksiranju ljute sa Bismillom, neuzubillahi (osjetih potrebu da napisem ovaj primjer, da ne bi paljbu pokrenuli na mene
Lijep pozdrav/selam za dobro jutro svima!!!!
- Irish
#1513 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Irish,besana i bijela su odlicne sagovornice
[/quote]
Hvala draga!!
Ovdje i jesmo da razgovaramo, da podjelimo vlastita misljenja i licne nedoumice..zato valjda i jesmo ovdje
, a da bismo samo citirali hadise i ucenjake, za to nam valjda ne treba forum-knjigu u ruke i listaj
, a na forumu smo zarad razmjene misljenja o tim istim hadisima i stavovima ucenjaka...

Hvala draga!!
Ovdje i jesmo da razgovaramo, da podjelimo vlastita misljenja i licne nedoumice..zato valjda i jesmo ovdje
- bijela
#1514 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
ja ne čuh šehadet u kojem se spominje hazreti Alija.Static-X wrote:@bijela
vjerujem da imaš svoj stav o mevludu, ti vidiš da ja imam drugačiji i nema svrhe raspravljati o tome.
ne bih ni počinjala ovo da se nije spomenulo poređenje mevluda sa onim šta su kršćani uradili sa Isaom, a.s. - to nisam mogla prešutiti.
-
Static-X
#1515 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Neki siti dodaju na sehadet jos i Ali je boziji drug - nesto tako.
A vec kad govorimo o uvodjenju dobri i losi stvari,... pa neznam, ja bi prije rekao da su stvari vec definisane, mozda je poenta u radjenju vise dobri i potsticanju na to. Jer ako nisu definisane kako bi znali razliku dobrog od loseg. Mozda mnogi uzimaju primjer novi stvari i izuma, kao sto Irish pomenu auta. Te stvari nemaju veze sa vjerovanjem, zato nemaju potrebe biti klasificirane kao dobro niti kao lose.
A vec kad govorimo o uvodjenju dobri i losi stvari,... pa neznam, ja bi prije rekao da su stvari vec definisane, mozda je poenta u radjenju vise dobri i potsticanju na to. Jer ako nisu definisane kako bi znali razliku dobrog od loseg. Mozda mnogi uzimaju primjer novi stvari i izuma, kao sto Irish pomenu auta. Te stvari nemaju veze sa vjerovanjem, zato nemaju potrebe biti klasificirane kao dobro niti kao lose.
-
Abdulvahid
#1516 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Selam alejkum, sto se tice doticnog hadisa treba uzet u obzir povod ovoga hadisa pa onda na osnovu toga vidjeti sta je to ljepa novotarija, mozes li na to pronaci da se insaAllah okoristimo.bijela wrote:@abdulvahid, ne pojednostavljuj čovjeka i vjerski osjećaj u njemu i ne reduciraj Poslanikovu misao i širokogrudnost.
A sto se tice poredjenja, pa zar ti nije poznato da danas imas ljude koji odu u Medinu okrenu ledja Mekki i ucine sedzdu okrenuti prema Poslanikovom saws mezaru i tako niz drugih primjera..
- ikrime
#1517 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
To je ništa kakvo je bilo stanje prije jedno 200 godina...Doslovno sam shokirana
Posijecivali su kabur ashaba Zejda b. el Hattaba, kog su sa strahom i nadom dozivali...
Kao što to mnogi danas takođe čine... neke grupacije medju pristalicama šija ali i pojedinaca pristalica sufijskog misticizma vjere i duhovnosti.
-Iste radnje su činili pred kaburom, za kojeg su tvrdili da pripada ashabu Dinaru b. El ezveru.
-Imali su palmu zvanu Fehhal, koju su smatrali svetom, posjećivali su je grupno muškarci i žene. Žene bi je grlile, moleći: " O mužjaku svih mužjaka, zelim muža prije isteka godine!" tražeći udaju.
- Zatim brdo Terfije, za koje su vjerovali da donosi bereket.
- U podnožju Derije bila je pećina koju su smatrali svetom, tvrdili su da se rascijepila u brdu zbog djevojke zvane Bintulemir, koju je pećina navodno spasila nakon sto joj je život bio ugrožen od strane pojedinaca.
......
- Irish
#1518 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Da nas Allah dz.s sacuva od ovakvih poremecaja 
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#1519 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Ono sto je sigurno je da mnogi ljudi od vajkada nastoje naci stelu. Pa i u svojoj "vjeri" traze nekog posrednika iako im sam Bog doslovno kaze da im je uvijek blizi od zile kucavice.
Vjerovatno da oni koji nemaju dovoljno jak iman ocajno traze nesto sto bi bilo iole opipljivo. Takvi bi zasigurno najradije pospremili kakvog kipica u dzep (citaj hamajlija, talisman...) i tako sebi olaksali svoju teznju.
Sta se moze... svako sam bira svoj put.
Vjerovatno da oni koji nemaju dovoljno jak iman ocajno traze nesto sto bi bilo iole opipljivo. Takvi bi zasigurno najradije pospremili kakvog kipica u dzep (citaj hamajlija, talisman...) i tako sebi olaksali svoju teznju.
Sta se moze... svako sam bira svoj put.
- black
#1520 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
ako vjerujesh da ces odgovarati za svoja djela, znash li da ces za ovo debelo, debelo odgovarati...a ti i dalje vjeruj da je to tako sto piseshAbdulvahid wrote:
A sto se tice poredjenja, pa zar ti nije poznato da danas imas ljude koji odu u Medinu okrenu ledja Mekki i ucine sedzdu okrenuti prema Poslanikovom saws mezaru i tako niz drugih primjera..
- ružmarin-a
#1521 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
pa i dan danas hodđe daju hamajlije pogotovo djeciBig Boy wrote:
.
ako su nam to davali, sve mislim kad nismo znali, nismo se zar ogriješili
- Irish
#1522 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Posto je opet vidim utihnulo
, imala bih ja jedno pomalo djecije pitanje mozda, ali eto bas sam o tome nesto razmisljala
neka me samo ne napadaju "sveznalice", a ko ima bilo kakvu teoriju ili misljenje, voljela bih cuti.
Naime, moje pitanje se odnosi na pojam vjerovanja u Kur"anu. Stalno se ponavlja vjerovanje-nevjerovanje, ko kaze ovo-vjernik je, ko kaze ono-nevjernik je... Ko uradi jedno-veruje, ko uradi drugo-izasao je iz vjere..Govorimo dakle o grijesima koji izvode i vjere, odnosno dobra djela koja je potvrdjuju..
Eh sad,....ono sto mene interesuje je, zna li neko tacnu arapsku rijec i njen prijevod za vjerovanje (islamsko koje se spominje u Knjizi)..Jer bas se stalno ponavlja taj pojam ( ko uradi nesto, nije jedan od nas itd..), a sam pojam vjerovanja, onakvog kakvog ga mi/ja shvatam je ipak malo drugaciji u nasem jeziku..Dakle nesto nevidljivo, neopipljivo, iznutra stanje.. E sad..znamo i kako je Iblis postao nevjernik ( odbio se nakloniti covjeku kada mu je naredjeno), a znao je da Bog postoji, da je jedan-nije morao niti vjerovati, on je To Znao...jer kako bi drugacije Bogu se zakleo da ce ljude navoditi na zlo i raditi protiv Njega..??...i onda je citiram "postao nevjernik" a i dalje se svim silama suprotstavlja Bogu iako zna da postoji. Iz ovog se moze zakljuciti da u islamu vjerovanje, nije samo vjerovanje onakvo kako ga mi s tom rjeci povezujemo
A jesam sad zafilozofirala
Nije ovo sad meni posebno vazno pitanje ali eto, nesto sam se zapitala...I Boze sacuvaj, nije mi namjera da ja nesto osporim sada, cisto neko razmisljane jer je u nasem islamu ipak VJEROVANJE najvazniji segment i kljuc svega ostalog, pa eto uzeh za shodno da i sam taj (najvazniji) pojam malo iskristaliziramo
Ps. i da, znam da su mi pitanja wierd
, napisala sam vec negdje da sam komplikovana i misli su mi ko bujica
Selam!!
Naime, moje pitanje se odnosi na pojam vjerovanja u Kur"anu. Stalno se ponavlja vjerovanje-nevjerovanje, ko kaze ovo-vjernik je, ko kaze ono-nevjernik je... Ko uradi jedno-veruje, ko uradi drugo-izasao je iz vjere..Govorimo dakle o grijesima koji izvode i vjere, odnosno dobra djela koja je potvrdjuju..
Eh sad,....ono sto mene interesuje je, zna li neko tacnu arapsku rijec i njen prijevod za vjerovanje (islamsko koje se spominje u Knjizi)..Jer bas se stalno ponavlja taj pojam ( ko uradi nesto, nije jedan od nas itd..), a sam pojam vjerovanja, onakvog kakvog ga mi/ja shvatam je ipak malo drugaciji u nasem jeziku..Dakle nesto nevidljivo, neopipljivo, iznutra stanje.. E sad..znamo i kako je Iblis postao nevjernik ( odbio se nakloniti covjeku kada mu je naredjeno), a znao je da Bog postoji, da je jedan-nije morao niti vjerovati, on je To Znao...jer kako bi drugacije Bogu se zakleo da ce ljude navoditi na zlo i raditi protiv Njega..??...i onda je citiram "postao nevjernik" a i dalje se svim silama suprotstavlja Bogu iako zna da postoji. Iz ovog se moze zakljuciti da u islamu vjerovanje, nije samo vjerovanje onakvo kako ga mi s tom rjeci povezujemo
Nije ovo sad meni posebno vazno pitanje ali eto, nesto sam se zapitala...I Boze sacuvaj, nije mi namjera da ja nesto osporim sada, cisto neko razmisljane jer je u nasem islamu ipak VJEROVANJE najvazniji segment i kljuc svega ostalog, pa eto uzeh za shodno da i sam taj (najvazniji) pojam malo iskristaliziramo
Ps. i da, znam da su mi pitanja wierd
Selam!!
- Irish
#1523 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Uh, ja taman napisah da je utihnulo, kad ono sijelo na temi 
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#1524 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Svako sam bira svoj put... jedino sto to neko spozna prije, neko kasnije... a vecina misli da vec sve dovoljno zna.ružmarin-a wrote:pa i dan danas hodđe daju hamajlije pogotovo djeciBig Boy wrote:
ako su nam to davali, sve mislim kad nismo znali, nismo se zar ogriješili
Jednom poodavno sam s jednim drustvom bas diskutovao o hamajlijama gdje se nosenje istih opravdavalo misljenjem da mozda i nema koristi od njih ali i da tako nema ni zla. Moj stav je da svako svoj iman nosi u svom srcu a ako ga tu nema onda moze zakaciti i citav Kur'an oko vrata i time nece postici da mu svjetlost vjere samo tako osvjetli dusu. Slijepo vjerovanje nekim samoproglasenim autoritetima moze biti jako opasno pa zato treba dobro otvoriti oci i preispitati sve ono sto covjeku moze biti upitno i zbunjujuce.
Uci (citaj, proucavaj) u ime Gospodara svoga.
- black
#1525 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
...za ogromnu vecinu ucenjaka i filozofa (Platon, Aristotel, Seneka, Gazali, Ibni Rusd, Muhjiddin Arebi, Spinoza, Paskal, Kant, Dostojevski, Tolstoj i dr.) vjera je ceznja ljudskog uma Najvecem, Vjecnom, ljubav prema Stvoritelju, teznja razuma za saznanjem Vrhovne Istine, Onoga Najveceg, Apsolutnog, Neogranicenog, Boga...za Gazalija i Masarika vjera je odnos covjekov prema Bogu i beskrajnom svijetu, za Tolstoja odgovor na pitanje kako da zivimo, po Hartmannu "najvisi kulturni faktor, srediste duhovnog zivota", a po njemackom filozofu Kantu (slicno uci i islamski mistik Muhjiddin Arebi) vjera je osjecaj i spoznaja duznosti ciji se temelj nalazi u Bozijim zapovijedima, ali ne zato sto ih je Bog zapovjedio, nego sto su izraz najsavrsenijeg uma (akli-kulli) i uopce zakon svakog slobodnog bica...Irish wrote:Posto je opet vidim utihnulo, imala bih ja jedno pomalo djecije pitanje mozda, ali eto bas sam o tome nesto razmisljala
![]()
neka me samo ne napadaju "sveznalice", a ko ima bilo kakvu teoriju ili misljenje, voljela bih cuti.
![]()
Eh sad,....ono sto mene interesuje je, zna li neko tacnu arapsku rijec i njen prijevod za vjerovanje (islamsko koje se spominje u Knjizi)..Jer bas se stalno ponavlja taj pojam ( ko uradi nesto, nije jedan od nas itd..), a sam pojam vjerovanja, onakvog kakvog ga mi/ja shvatam je ipak malo drugaciji u nasem jeziku..Dakle nesto nevidljivo, neopipljivo, iznutra stanje.. E sad..znamo i kako je Iblis postao nevjernik ( odbio se nakloniti covjeku kada mu je naredjeno), a znao je da Bog postoji, da je jedan-nije morao niti vjerovati, on je To Znao...jer kako bi drugacije Bogu se zakleo da ce ljude navoditi na zlo i raditi protiv Njega..??...i onda je citiram "postao nevjernik" a i dalje se svim silama suprotstavlja Bogu iako zna da postoji. Iz ovog se moze zakljuciti da u islamu vjerovanje, nije samo vjerovanje onakvo kako ga mi s tom rjeci povezujemoA jesam sad zafilozofirala
![]()
Nije ovo sad meni posebno vazno pitanje ali eto, nesto sam se zapitala...I Boze sacuvaj, nije mi namjera da ja nesto osporim sada, cisto neko razmisljane jer je u nasem islamu ipak VJEROVANJE najvazniji segment i kljuc svega ostalog, pa eto uzeh za shodno da i sam taj (najvazniji) pojam malo iskristaliziramo![]()
Ps. i da, znam da su mi pitanja wierd![]()
, napisala sam vec negdje da sam komplikovana i misli su mi ko bujica
![]()
![]()
![]()
Selam!!
a i ovo je samo djelic onog sto bi se moglo odgovoriti, citaj malo islamsku filozofiju i filozofiju inace, psihologiju itd. zanimljivo kako se ljudi vecinom bave samo nekim formalnostima, kako ovo kako ono, zasto ruke drzati na vrh glave, duzinu nogavica, bla bla.. preskacuci mnogo stosta, zanemarujuci sustinu, promisljanja, istrazivanja itd. kad pogledam neka pisanja ovde, bude mi zao..a sa druge strane i drago sto Islam ne upoznah preko takvih ljudi, citajuci tako sto nikad ne bi postao vjernik...(ovo je nevezano za tebe