Sta ako...
Spominjemo neka ljudska dostignuca u nauci i definicije koje su ljudi vremenom napravili i uvodimo ih u konflikt s nekim teorijama trazeci u tome naucne dokaze !? Sjetimo li se ikad da mozda ne baratamo dovoljnim brojem informacija i sta ako... ono sto mi smatramo sigurnim nije uopste tako kako nam na prvu izgleda.
Ljudi su u proslosti dokazivali mnoge stvari za koje je vrijeme pokazalo koliko su u krivu. Sta ako... nemamo odgovarajucu referentnu osnovu s koje bi se mogli adekvatno upustiti u ovakvu raspravu ?
- Kako da vjerujem u Boga kad niko ne zna koliko je visoko taj Bog?
- Sta je visina?
- Po ljudskim definicijama, vertikalno rastojanje neke tacke od horizontalne ravni. Zajedno sa sirinom i duzinom predstavlja tri dimenzije nekog tijela.
- Kako se mjeri ta tvoja visina?
- U metrima.
- Sta je metar?
- Cedrdesetmilioniti deo Zemljinog meridijana.
- Ko je to izracunao?
- Covjek.
- Moze li covjek da se rodi bez misli o metru?
- Moze.
- Znaci, nije Bog stvorio metar, nego covjek.
- Tacno.
- Kako onda Tvorca covjeka da izmjeris covjekovom tvorevinom?
- Tesko...
- Nikako!
- Kako da vjerujem u Boga kad ne znam koliko je tezak Bog?
- Sta je tezina?
- Proizvod mase tijela i ubrzanja zemljine teze.
- Kako se mjeri masa?
- U kilogramima?
- Sta je kilogram?
- Masa jednog kubnog decimetra vode na cetiri celzijusova stepena.
- Sta je decimetar, sta jedan, a sta kubni; sta je voda, sta stepen, a sta Celzijus?
- Ali... u Parizu postoji etalon kilograma napravljen od iridijuma i platine.
- Ko je to napravio?
- Covjek.
- Moze li covjek da zivi bez znanja o kilogramu?
- Moze.
- Znaci nije Bog izmjerio kilogram, nego covjek.
- Tacno.
- Kako onda da izvagas ljudskom mjerom Onoga Koji ce da vaga cijelom ljudskom rodu?
- Tesko...
- Nikako!
- Kako da verujem u Boga kad ja ne mogu da dokucim koliko vremena traje taj Bog?
- Sta je vrijeme?
- Vrijeme je redoslijed dogadjaja koji se dozivljavaju kao proslost, sadasnjost i buducnost nastajanja i prolazenja tih dogadjaja.
- Kako se mjeri to vrijeme?
- U sekundama.
- Sta je sekunda?
- Sekunda je 1/86400 dio trajanja obrtanja Zemlje oko svoje ose.
- Da li je i dan izdjelio covjek uz pomoc instrumenata koje je napravio i u koje se kune?
- Jeste.
- Moze li covjek da se rodi, zivi i umre bez da spozna sta znaci sekunda?
- Moze.
- Znaci nije Bog proracunao koliko traje vrijeme, vec je covjek definisao sekundu da bi lakse ukalupio redoslijed dogadjaja?
- Tacno.
- Kako onda mislis da izmjeris Bozju vjecnost postojanja bijednom sekundom vlastitog trajanja?
- Tesko...
- Nikako!
- Ali... kako da ja vjerujem u Boga kad ga nikad nisam vidjeo sopstvenim ocima?
- A jesi li ikad vidjeo svojim ogranicenim ocima sjeverni pol, strukturu jezgra atoma ili mozda unutrasnjost vlastitog srca?
- Nisam.
- Pa ipak vjerujes da postoji sjeverni pol, da elektroni kruze oko protona i da tvoje srce ima dvije pretkomore i dvije komore?
- Vjerujem.
- Kako vjerujes kad ni to nisi vidjeo svojim ocima ili osjetio svojim culima?
- Ne mogu ljudske oci sve da sagledaju!
- Tacno... Tu lezi i odgovor na tvoje sumnje...