VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
cyprus

#1501 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by cyprus »

perfekcionista1 wrote:
cyprus wrote:
:D I ti nešto raspravljaj s njim :-)

Ja sam inače vrlo raspoložen za diskusiju sa drugim ljudima... Međutim, kada je riječ o sektašima (što neko reče), nema to nikakvog smisla...
Ti ne diskutujes jer nemas pojma o ovoj temi. Diskusija se vodi argumentima. Inace jedina teza koju zagovornici vakcine ponavljaju jeste da vakcina moze uzrokovati stetne posljedice ali u rijetkim slucajevima. Vele procenat koristi i stete je u korist vakcine. O tome se da diskutovati. A vi ovdje uopste niste ni znali da vakcina moze izazvati ista osim malog osipa ili temperature.
:lol:

Hajde i da pokušam, znam da je džabe, ti ćeš i dalje verglati svoje, ali evo, čisto da ne bude da nisam pokušao...

Kakvi bolan tvoji argumenti? To što zoveš argumentima su ništa drugo nego floskule kojima su ti konspiracijski youtube kanali, facebook stranice i literatura isprali mozak... Koliko je tvoje stvarno poznavanje materije govori i kolosalna provala o ospicama... To ti je otprilike kao da se predstaviš kao veliki poznavatelj historije, a onda se začudiš kad saznaš da Indijanci nemaju veze sa Indijom...

Ja nisam ekspert iz medicine, biologije, imunologije ili bilo čega sličnog... Nisi ni ti, kao ni tvoje kolege iz sekte... Ipak, osnovna razlika između nas je što ja i ne pokušavam biti ekspert, dok vi mislite da se to postoje tako što ćete pročitati nekoliko članaka na internetu... Još ako pročitate i kakvu knjigu koja je na fonu vaših ubjeđenja (stečenih na internetu), ih, onda vam djeluje da vašem znanju nema kraja... Svi drugi su glupani ispranih mozgova od strane mainstream medija, samo ste vi progledali i samo vi razmišljate svojom glavom... I onda krećete u misiju otvaranja očiju priglupom puku, tj. ovčicama koje nisu svjesne ničega i koje vjeruju da se protiv njih ne kuje nikakva urota...

Dakle, kao što rekoh - ja naročitog medicinskog znanja nemam, niti se mogu šicati nekim medicinskim argumentima (ponavljam, medicinskog znanja nemaš ni ti - posjeduješ samo floskule pokupljene iz konspiracijskih izvora dezinformacija)... Međutim, posjedujem u najmanju ruku neku prosječnu sposobnost rasuđivanja o svijetu koji me okružuje i vjerodostojnosti različitih izvora informacija... Ako 99,kusur % doktora tvrdi jedno, a sumnjivi youtube kanal tvrdi drugo, meni jebiga nije teško odlučiti kome vjerovati... Ako 99,kusur % naučnika tvrdi jedno, a anonimne kreature druge, opet ista stvar... Ako maltene sve i jedan naučni rad ide u prilog tvrdnje da vakcine ne izazivaju autizam, koji jebeni razlog imam da to odbacim i vjerujem kojekakvim hohštaplerima iz ćiribu-ćiriba spektra? Dakle, kakvu to logiku i razum čovjek mora imati da pomisli da milioni doktora, naučnika, medicinskih radnika i ekperata iz relevantnih oblasti lažu i žele nanijet zlo mom djetetu, a ta šaka opskurnih likova su eto jedini dobronamjerni...

Naravno, prije nego sam postao otac prošle godine, nastojao sam da se dobro informišem o vakcinama... Pa sam se raspitao i pročitao više tekstova i sa naučne i sa konspiracijske strane, jer jebiga, nije mi svejedno, dijete je to... I mogu ti reći da mi uopšte nije bilo teško razlučiti koja priča više drži vodu... Pogotovo kad su u priču ušli argumenti poput "potreba za reduciranjem svjetske populacije" :D Evidentno je da su određene negativne nuspojave vakcine znale biti zabilježene... Ali to je slučaj sa sve i jednim medicinskim proizvodom... Svačiji organizam ima svoju posebnost, i ne postoji nizašta 100% garancija da neće naštetiti... Hiljade ljudi godišnje umre od aspirina, a da ne govorim o drugim lijekovima... Međutim, svi relevantni dokazi, ali apsolutno svi, govore u prilog teze da su koristi od vakcinacije neusporedivo neusporedivo neusporedivo daleko veće od eventualnih rizika... Svakome ko ima gram nekog zdravorazumskog poimanja stvarnosti to bi trebalo biti jasno...
Last edited by cyprus on 23/05/2018 15:48, edited 1 time in total.
Rampage

#1502 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Rampage »

Žalosno je da jedna Jenny McCarthy (valjda sam ispravno napisao:)) ima više uticaja na određeno javno mijenje po pitanju vakcinacije djece od Svjetske zdravstvene organizacije.

Nažalost, jadna djeca ispaštaju, ni kriva ni dužna, neozbiljnost i neodgovornost svojih roditelja do kojih lakše dopire glas navedene dame od glasa ljudi od struke. Možda to ipak više govori o samim roditeljima?
perfekcionista1

#1503 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by perfekcionista1 »

Bosanska logika: Ljudi umiru od kikirikija pa sta onda fali rizikovati i sa vakcinom. To se zove zloupotreba cinjenica. Nadam se da ce te pogledati ova tri klipa za pocetak a onda vi koji imate bebu koju treba vakcinisati dalje odlucite sami. Nemam namjeru vise raspravljati o ovome, volio bih da vam otvorim razum za istrazivanje ove tematike, nista vise, ali to je do vas.

Mis mekinjas

#1504 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Mis mekinjas »

Nemoj dalje prestaces zbog forumasa trajno i na pdf zdravlje pisati. :mrgreen:
developer10

#1505 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by developer10 »

perfekcionista1 wrote:
cyprus wrote:
:D I ti nešto raspravljaj s njim :-)

Ja sam inače vrlo raspoložen za diskusiju sa drugim ljudima... Međutim, kada je riječ o sektašima (što neko reče), nema to nikakvog smisla...
Ti ne diskutujes jer nemas pojma o ovoj temi. Diskusija se vodi argumentima. Inace jedina teza koju zagovornici vakcine ponavljaju jeste da vakcina moze uzrokovati stetne posljedice ali u rijetkim slucajevima. Vele procenat koristi i stete je u korist vakcine. O tome se da diskutovati. A vi ovdje uopste niste ni znali da vakcina moze izazvati ista osim malog osipa ili temperature.
Je l' da, i Zemlja je ravna ploca?
developer10

#1506 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by developer10 »

Dva nova slučaja morbila u Srpskoj

Dva nova pacijenta iz Banjaluke i Laktaša oboljela su od morbila čime je njihov broj u Republici Srpskoj povećan na 48, rečeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Vijesti Republika Srpska Srijeda, 23.05.2018. | 16:27

"Novi pacijenti, koji su Institutu prijavljeni jutros, su odrasle osobe iz Banjaluke i Laktaša sa lakšom kliničkom slikom morbila", navode iz Instituta.

Iz Instituta dodaju da je od početka marta u Banjaluci prijavljeno 25 oboljelih, u Istočnom Sarajevu šest, Vukosavlju četiri, Modriči i Laktašima tri, u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici po dva i u Vlasenici, Šamcu i Palama po jedno.

Iz Instituta navoda da su od ukupnog broja oboljelih, do sada hospitalizovane 34 osobe.

"U Klinici za infektivne bolesti UKC Republike Srpske trenutno su hospitalizovane dvije osobe oboljele od morbila. Riječ je o odraslim pacijentima koji su stabilnog stanja. Ostali pacijenti su otpušteni sa bolničkog liječenja", navode iz Instituta zajavno zdravstvo Srpske.

Iz Instituta navode da je najveći broj oboljelih iz uzrasnih kategorija od jedne do četiri godine /12/ i od 30 do 39 godina /devet/.

"Od ukupno 48 oboljelih od morbila u Republici Srpskoj, 45 nije vakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano za svoju dob ili su nepoznatog vakcinalnog statusa", ističu iz Instituta.

Dom zdravlja Banjaluka je 3. maja proglasio epidemiju morbila na teritoriji grada zbog širenja morbila među štićenicima Doma "Rada Vranješević" Banjaluka.

Nadležne zdravstvene ustanove, u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, sprovode mjere na sprečavanju i suzbijanju širenja epidemije.

Iz Instituta navode da je jedna od najvažnijih mjera provjera vakcinalnih kartona i vakcinacija djece i omladine prema obaveznom kalendaru, a potom vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih MRP vakcinom koja štiti od morbila, rubeole i parotitisa.

Morbile su virusno, zarazno oboljenje, a bolest se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži.

(Srna)
realna do boli

#1507 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by realna do boli »

perfekcionista1 ..hajd priznaj da li si ti ili tvoji roditelji vakcinisani. Pitaj doktore koji zagovaraju nevakcinisanje..da li su oni primili ijednu vakcinu..pa da nastavimo pricu.
Heller

#1508 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Heller »

vakcina izaziva autizam. kiša izaziva debljinu, jer svaki debeli čojk je nekad pokiso :mrgreen:
problemnatravunu

#1509 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by problemnatravunu »

Image
mayab

#1510 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by mayab »

Image
Filter

#1511 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Filter »

:lol: :lol: :thumbup:
znao sam da ce zavrsiti ovdje, ludi matakovic
lajkujMe

#1512 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by lajkujMe »

Stvarno stvarno mi idete na zivce opasno vi roditelji koji ne vakcinisu djecu jer su culi negdje da je to opasno pa se onda jos pravite pametniji od doktora i naucnika.
Pa kad vam dijete umre na rukama ili jos gore necije drugo dijete umre zbog vaseg dijeteta sram da vas bude!
Ne pravite se pametnijim od doktora i prihvatite da ste sto se medicine tice glupi i neuki.
Ja sam za zakonsku obavezu da se svako dijete mora vakcinisati ako roditelji odbiju oduzeti dijete od roditelja koji ugrozavaju pravo na zivot dijetetu.
Po potrebi i hapsiti roditelje a svima kojima dijeze oboli ili nedaj boze umre optuznica za ubistvo!
Smrcak15

#1513 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Smrcak15 »

lajkujMe wrote:Stvarno stvarno mi idete na zivce opasno vi roditelji koji ne vakcinisu djecu jer su culi negdje da je to opasno pa se onda jos pravite pametniji od doktora i naucnika.
Pa kad vam dijete umre na rukama ili jos gore necije drugo dijete umre zbog vaseg dijeteta sram da vas bude!
Ne pravite se pametnijim od doktora i prihvatite da ste sto se medicine tice glupi i neuki.
Ja sam za zakonsku obavezu da se svako dijete mora vakcinisati ako roditelji odbiju oduzeti dijete od roditelja koji ugrozavaju pravo na zivot dijetetu.
Po potrebi i hapsiti roditelje a svima kojima dijeze oboli ili nedaj boze umre optuznica za ubistvo!
evo ja nisam svoju djecu vakcinisao nakon sto sam analizirao ovu temu o vakcinama debelih 5 Godina, gledajuci dokuemntarce, emisije izjave doktora, knjige itd

djeca su zdrava, i hvala Bogu nista im ne fali.

odluka da se ne vakcinisu je nakon sto se temeljito analizirala situacija sa vakcinama.

toliko sam naucio bio o vakcinama i nekim stvarima u onom sto daju djecu da sam mogao diskusiju voditi sa pedijatrom koji nije upucuen bio nikako, pa postavim pitanja zasto se nalaze kancerogene stvari koje se daju bebama D vitamin kapima, gdje jasno evropski parlement govori da je to cancerogena sastojak a oni ga daju bebama u D vitamin kapima, i kad pitam pedijatrikinju ostane shokirana pa mora da ide da pita doktore o tome, kazu joj ma to su male kolicine da bi bile stetne :-)

pazi sad ovo sto cu ti reci

Ja kazem toj pedijatrici, pa imate D vitamin kapi u prodavnici koje nemaju aditiva, tih cencerogenih sastojaka, zasto nam dajete ove kad mozete te davati. io znas li sta mi je rekla,

druze, mi imamo ugovor sa ovom kompanijom i moramo njihove davati produkte.

I sta ti mislis onda kako se ja osjecam kad cujem da im je para vaznija od zdravlja djeteta :-)

zato molim vas manje palamudite kako smo mi glupi sto ne vakcinisemo djecu a upuceni smo daleko vise nego mnogi pedijatri o ovim stvarima.

dodjem u apoteku i pokaze apotekarki te kapi i taj cancerogeni sastojak, i ona ode i donese veliku knjigu sa nazivima svih sastojaka sta znace, i poslije vidi taj sastojak u tome, i ostane shokirana da to ima u kapima za tek rodjene bebe :-)

to mi je nekako otvorilo oci da dobro istrazim temu prije nego izlozim svoje dijete necemu nepoznatom pa da se kajem poslije.
Bloo
Globalna šefica

#1514 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Bloo »

Gdje god da živiš, nadam se da ćeš dobiti visoku novčanu kaznu, a da je po mom, socijalna služba bi ti oduzela dijete i tebe i ženu smjestila u zatvor.
cyprus

#1515 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by cyprus »

Jel ovo onaj lik što mu nisu mogli dokazati da je 5,5 srednji broj od 10? :D Hajd mu onda nešto dokaži oko vakcinacije :lol:
Bloo
Globalna šefica

#1516 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote: djeca su zdrava, i hvala Bogu nista im ne fali.
Zahvali se ti kolektivnom imunitetu, a ne Bogu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1517 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Truba »

to je isto kao da kažeš
pretrčavao sam cestu na crveno i ništa mi evo 5 godina

sve do jednom :cry:

a kad pređeš na zelenom kad stoje kola... onda si smanjioo mogućnost da te neko udari
Bloo
Globalna šefica

#1518 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Bloo »

Drago mi je da si svestran i ocito nezaposlen/besposlen...osim sto si 5 godina istrazivao vakcine na netu, dekodirao Kuran, bavio se gljivama...vrijeme je da ti dodijelimo Nobelovu.
easy

#1519 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by easy »

Smrcak15 wrote:
lajkujMe wrote:Stvarno stvarno mi idete na zivce opasno vi roditelji koji ne vakcinisu djecu jer su culi negdje da je to opasno pa se onda jos pravite pametniji od doktora i naucnika.
evo ja nisam svoju djecu vakcinisao nakon sto sam analizirao ovu temu o vakcinama debelih 5 Godina, gledajuci dokuemntarce, emisije izjave doktora, knjige itd

djeca su zdrava, i hvala Bogu nista im ne fali.

odluka da se ne vakcinisu je nakon sto se temeljito analizirala situacija sa vakcinama.

toliko sam naucio bio o vakcinama i nekim stvarima u onom sto daju djecu da sam mogao diskusiju voditi sa pedijatrom koji nije upucuen bio nikako, pa postavim pitanja zasto se nalaze kancerogene stvari koje se daju bebama D vitamin kapima, gdje jasno evropski parlement govori da je to cancerogena sastojak a oni ga daju bebama u D vitamin kapima, i kad pitam pedijatrikinju ostane shokirana pa mora da ide da pita doktore o tome, kazu joj ma to su male kolicine da bi bile stetne :-)

pazi sad ovo sto cu ti reci

Ja kazem toj pedijatrici, pa imate D vitamin kapi u prodavnici koje nemaju aditiva, tih cencerogenih sastojaka, zasto nam dajete ove kad mozete te davati. io znas li sta mi je rekla,

druze, mi imamo ugovor sa ovom kompanijom i moramo njihove davati produkte.

I sta ti mislis onda kako se ja osjecam kad cujem da im je para vaznija od zdravlja djeteta :-)

zato molim vas manje palamudite kako smo mi glupi sto ne vakcinisemo djecu a upuceni smo daleko vise nego mnogi pedijatri o ovim stvarima.

dodjem u apoteku i pokaze apotekarki te kapi i taj cancerogeni sastojak, i ona ode i donese veliku knjigu sa nazivima svih sastojaka sta znace, i poslije vidi taj sastojak u tome, i ostane shokirana da to ima u kapima za tek rodjene bebe :-)

to mi je nekako otvorilo oci da dobro istrazim temu prije nego izlozim svoje dijete necemu nepoznatom pa da se kajem poslije.
Ako je neka tvar kancerogena, ne znaci da je odmah stetna. Stetnost zavisi od kolicine i trajanja kontakta/konzumiranja. Npr banane su radioaktivne. Jedna banana ima radioaktivno zracene od cca 1 mikrosiverta. Po tvojoj logici treba prestati jesti banane.
Smrcak15

#1520 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
zasto su onda vakcinisana djeca bolesljivija od nevakcinisane prema istrazivackim studijama?
Bloo
Globalna šefica

#1521 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:
zasto su onda vakcinisana djeca bolesljivija od nevakcinisane prema istrazivackim studijama?
A sad ne uzimamo licni iskustveni argument kao kod tvoje djece?
Ja sam zdrava. Moja porodica je zdrava. Moja skolska generacija je zdrava.
Da li si ti bolesljiv?
Smrcak15

#1522 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Smrcak15 »

easy wrote: Ako je neka tvar kancerogena, ne znaci da je odmah stetna. Stetnost zavisi od kolicine i trajanja kontakta/konzumiranja. Npr banane su radioaktivne. Jedna banana ima radioaktivno zracene od cca 1 mikrosiverta. Po tvojoj logici treba prestati jesti banane.
kako ti mozes znati koliko je stetna za tek novorodjeno dijete?

sta mislis da tebi pedijatrica kaze, nemozemo ti dati zdraviju nego cemo ti dati ovu sa kancerogenom supstancom samo zato sto smo u ugovoru sa tom kompanijom i moramo njihov produkt dijeliti....

kako bi se ti osjecao da pedijatrica kaze na ovan nacin da je vaznija para/ugovor sa kompanijom nego zdravlje djeteta :-)
Smrcak15

#1523 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote: A sad ne uzimamo licni iskustveni argument kao kod tvoje djece?
Da li si ti bolesljiv?
ne pricamo o mojoj djeci nego o studijama gdje se studira vise hiljada djece, pusti sad moju djecu po tom pitanju.
Bloo
Globalna šefica

#1524 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote: A sad ne uzimamo licni iskustveni argument kao kod tvoje djece?
Da li si ti bolesljiv?
ne pricamo o mojoj djeci nego o studijama gdje se studira vise hiljada djece, pusti sad moju djecu po tom pitanju.
Pa maloprije si koristio svoju djecu kao argument da se.moze bez vakcina.
U cemu je problem da ja koristim sebe i svoju porodicu kao argument da vakcine nisu stetne?
Smrcak15

#1525 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:Drago mi je da si svestran i ocito nezaposlen/besposlen...osim sto si 5 godina istrazivao vakcine na netu, dekodirao Kuran, bavio se gljivama...vrijeme je da ti dodijelimo Nobelovu.
i ocito nezaposlen/besposlen...
jasta, ja zivim od have, onako gutam zrak i prezivljavam :-)
Post Reply