Cijene stanova All about
Moderator: anex
- Comrad
#1501 Re: Cijene stanova All about
Ako je za npr. za četveročlanu porodicu sa dvoje djece ideal centar grada i zgrada u rusevnom stanju iz 1910. godine bez parkinga, bez igralista i sa dovoljno smoga da se dobije rak dok se krene u srednju skolu onda jbg. Da ne govorim o cijenama. Naravno nije ni Dobrinja idealna, ali sam napisao da bi to moglo biti idealno mjesto za jedan miran porodicni zivot za ljude bez kompleksa, kojima ne smeta to sto su 10 minuta voznje udaljeni od centra.
Pa prije ce ti onaj sto dodje iz manje sredine u centar, vec sad je tako.
Pa prije ce ti onaj sto dodje iz manje sredine u centar, vec sad je tako.
- alica.k
#1502 Re: Cijene stanova All about
pa cijene na dobrinji su toliko pale da je besmisleno kupiti stan po toj cijeni. ja svoj hocu da prodam po puno manjoj cijeni a veci je od toga! i nisam jedina, ima ti puno ljudi koji vece stanove po dobrinji prodaju jeftino. inace se veci stanovi jeftinije prodaju.begluci wrote:Zamolio bih forumaše da prokomentarišu sledeću dilemu:
- stan 87m" na Dobrinji, stanovi za mlade, stara zgrada, cijena po kvadratu 1800km ili
- stan u Paromlinskoj Čengić vila, zgrada Hidrogradnje, 62m",isto novogradnja, cijena po kvadratu 2500km.
Šta bi ste prije uzeli, cijena stanova bi bila ista, s tim sto na Č. vili dobijam stan 25 metara kvadratnih manji....prednosti i nedostaci istih....
ali tu ti igra ulogu i spratnost, barem po mome misljenju.
a ostalo ti je sve otprilike isto...imas trolu za dobrinju, imas tramvaj za cvilu. imas postu, banku, supermarket i sve te stvari blizu i na dobrinji i na cvili. jedino sto su u trolama manje guzve nego u tramvajima, barem iz mog iskustva. i da, na dobrinji ima puno djecijih igralista, i setaliste.
Last edited by alica.k on 26/11/2010 22:45, edited 1 time in total.
- jesaha
#1503 Re: Cijene stanova All about
Zna li neko kolika bi bila realna cijena za stan ca.60m2 u soliterima u Hrasnom

-
crnaguja
#1504 Re: Cijene stanova All about
ja ne bih dala vise od 1800 KM za m2 na relaciji Grbavica - Alipasino za "polovan"stan i jos se uvjek mora uloziti bar 10 000 KM, kad se i novi stanovi kupiti po cijeni 1800-2000 KM
- jesaha
#1505 Re: Cijene stanova All about
Hm...ja nebih poredila te 2 lokacijecrnaguja wrote:ja ne bih dala vise od 1800 KM za m2 na relaciji Grbavica - Alipasino za "polovan"stan i jos se uvjek mora uloziti bar 10 000 KM, kad se i novi stanovi kupiti po cijeni 1800-2000 KM
-
EUROBIH
#1506 Re: Cijene stanova All about

dok se vi razbacujete
http://www.domprojekt.hr/
- semmy
#1507 Re: Cijene stanova All about
@EUROBIH ne kontam sta je tu jeftino sto si prikazao..
primjer kuca prizemna catarina od 105,56m2 je skoro 86.000 km, raspored i velicina soba meni licno se ne svidja ( ali ko voli nek izvoli )...cijena je bez temelja, elekticne i vodovodne instalacije i bez jos mnogo cega...
kuca cvrsta gradnja koju smo mi napravili je 105,i nesto m2, kostala nas oko 100.000 km sa useljenjem
prizemlje - dnevna soba, kupatilo, kuhinja i trpezarija
sprat - 3 spavace sobe i kupatilo i sve sobe poprilicno komotne
i da fasada je uradjenu u toj cifri
primjer kuca prizemna catarina od 105,56m2 je skoro 86.000 km, raspored i velicina soba meni licno se ne svidja ( ali ko voli nek izvoli )...cijena je bez temelja, elekticne i vodovodne instalacije i bez jos mnogo cega...
kuca cvrsta gradnja koju smo mi napravili je 105,i nesto m2, kostala nas oko 100.000 km sa useljenjem
- shibonja
#1508 Re: Cijene stanova All about
semmy wrote:@EUROBIH ne kontam sta je tu jeftino sto si prikazao..
Gdje ste nabavljali materijal i ko je majstor
-
baby24
#1509 Re: Cijene stanova All about
ako neko zna da se povoljno prodaje stan 50-55 kvadrata u Sarajevu, neka javi.....
- semmy
#1510 Re: Cijene stanova All about
od ervene pa do obija..ovisno sta nam je trebalo i koja je razlika cijena bila za isti kvalitet...e sad mi smo gradili 2007 i 2008g razlika u cijenama tada i sada postoji ali moze se i ispod 200.00 kako se mnogi bacaju s cijenama napraviti kuca od 100m2shibonja wrote:semmy wrote:@EUROBIH ne kontam sta je tu jeftino sto si prikazao..
- shibonja
#1511 Re: Cijene stanova All about
semmy wrote:od ervene pa do obija..ovisno sta nam je trebalo i koja je razlika cijena bila za isti kvalitet...e sad mi smo gradili 2007 i 2008g razlika u cijenama tada i sada postoji ali moze se i ispod 200.00 kako se mnogi bacaju s cijenama napraviti kuca od 100m2shibonja wrote:semmy wrote:@EUROBIH ne kontam sta je tu jeftino sto si prikazao..
U fazi sam papirologije ,projekat mi je cc 180 kvadrata pa me interesuje
-
tvile
#1512 Re: Cijene stanova All about
Vrtovi sunca, cijena stana 63 m2, 2050+PDV po m2. Stan je na 4. spratu tj. posljednjem i nema lifta. Veoma neljubazna cura iz agencije Prostor (mislim) kaže, ono što ja mogu učiniti je spustiti vam cijenu za 50KM po kvadratu
Pomislih, živa bila ko si ti, bolje nemoj ni to! Iskreno lokacija nije vrijedna tih para. S kim u biti treba razgovarati oko cijene? 
- semmy
#1513 Re: Cijene stanova All about
ako ti treba arhitekta javi da ti dam br.tel... i ostali majstori koji su za preporuciti dam ti brojeveshibonja wrote:
- shibonja
#1514 Re: Cijene stanova All about
semmy wrote:ako ti treba arhitekta javi da ti dam br.tel... i ostali majstori koji su za preporuciti dam ti brojeveshibonja wrote:
Ja sam iz TZ,pa mi majstori i nemogu pomoci ,a koliko ti je arhitekta naplacivao glavni projekat po kvadratu ,ako nije tajna ?
- semmy
#1515 Re: Cijene stanova All about
prijatelj je od svekra pa je i cijena bila takvashibonja wrote: Ja sam iz TZ,pa mi majstori i nemogu pomoci ,a koliko ti je arhitekta naplacivao glavni projekat po kvadratu ,ako nije tajna ?
- drndalo
#1516 Re: Cijene stanova All about
I ja htjedoh reci sta to fali A.polju ?zonbirile wrote:----------------------------------Trebam te wrote:Pricas o vremenima kad su ljudi dobijali stanove dzaba od firmi i naravno kad su rukovodioci firmi mogli steliti gdje ce zivjetizonbirile wrote:Eee,Sarajevo se mijenja.Očito je i po preferiranju kvartova grada.Višnjik-Dobrinja.U moje doba ta se dilema nije postavljala,čak i Višnjik-Grbavica je bilo besmisleno....sad ljudi placaju iz vlastitog dzepa i razmisljaju kako i gdje djecu odgojiti i to ce biti jedan stan manje vise za zauvijek u njihovom zivotu...
j nema odgoja djece do B faze Al.Polja.
Jos jedna opaska, stanovi u ta doba nisu bili nimalo jeftini ! Pitaj svoje starce koliko im je u firmi svaki mjesec od plate odbijano za: Stambenu izgradnju... Stanove su dzaba dobijali samo oni sa nikakvim soc. uslovima... Ostali su ih se naplacali... Neki vise, neki manje... Za odabir lokacije i guzonje se slazem...
-
Eborg
#1517 Re: Cijene stanova All about
Trebao bih jedan savjet. Očekuje li se neki rast ili pad cijena stanova u narednih godinu-dvije?
Imam jedan stan u suvlasništvu koji mi nije nužda prodati ali druga strana pravi pritisak da se isti proda.
S obzirom da se radi o Zenici (Kineski sid, 85 m2) najviša ponuđena cijena je bila 1300 KM što je meni nekako kao laiku vrlo malo za veliki stan u samom centru grada.
Da li je to to ili bi se isplatilo čekati još neki kraći period do godinu-dvije?
Imam jedan stan u suvlasništvu koji mi nije nužda prodati ali druga strana pravi pritisak da se isti proda.
S obzirom da se radi o Zenici (Kineski sid, 85 m2) najviša ponuđena cijena je bila 1300 KM što je meni nekako kao laiku vrlo malo za veliki stan u samom centru grada.
Da li je to to ili bi se isplatilo čekati još neki kraći period do godinu-dvije?
-
convict
#1518 Re: Cijene stanova All about
Nisi napisao koji je sprat, ali čini mi se da je to OK cijena. Procentualno su u Zenici puno manje pale cijene nego u Sarajevu i, rekao bih, došle su na realan nivo. Ne očekujem da će u Zenici doći do nekog bitnijeg povećanja cijena, jer ne vidim da se ekonomska situacija može bitnije promijeniti, a 110.500 KM je za zeničke uslove jako puno para.
E sad, da li se isplati čekati još godinu-dvije i možda dobiti još 10-20 hiljada KM više, to je tvoja odluka. Možeš isto tako prodati sad pa oročiti pare na 2 godine i dobiti na taj način tih 10ak hiljada bez rizika.
E sad, da li se isplati čekati još godinu-dvije i možda dobiti još 10-20 hiljada KM više, to je tvoja odluka. Možeš isto tako prodati sad pa oročiti pare na 2 godine i dobiti na taj način tih 10ak hiljada bez rizika.
-
Eborg
#1519 Re: Cijene stanova All about
Stan je na 3. spratu, još je redizajniran tako da su izbijeni neki zidovi pa je prostor otvoreniji.
- Neelix
#1520 Re: Cijene stanova All about
racunaj na to da su veci stanovi po kvadratu obicno jeftiniji od manjih.
-
Eborg
#1521 Re: Cijene stanova All about
Dakle 1300 KM po kvadratu je neki maksimum u ovom periodu, da ne čekam 1400 KM i slično? Prije koju godinu bila je ponuda od 1500 KM pa mi je taj gubitak na cijeni od 17000 KM baš uočljiv.
- Comrad
#1522 Re: Cijene stanova All about
Je li ti novija gradnja? Da li se u blizini moze izgraditi jos novijih zgrada. Ne znam kakvo je stanje u Zenici sa novogradnjom, ali ako je u planu izgradnja novijih zgrada u tvojoj blizini ili vec postoje, planiraj da ce ti i cijena uvijek biti logicno puno manja od novogradnje. U Sarajevu ima ljudi koji su tvrdoglavi i prodaju stan po 5 godina jer hoce, ne znam 2.000KM, a preko puta njega novogradnja 1.900KM. Znam, sad ce svi novija gradnja, nekvalitetna, ovo, ono...ali kupac odlucuje o tome. Vjeruj mi, nijedan kupac nije lud platiti vise stan star 40 godina, izuzev ako se ne radi o elitnim lokacijama.
Kratkoročno, tesko da mozes ocekivati neko povecanje cijene. Upravo zbog ovih novogradnji, jer i oni spustaju cijene i zele prodati ono sto imaju, jer su duboko zaglibili. Na duze staze kada ponuda oslabi, sigurno ce doci do povecanja cijena.
Kratkoročno, tesko da mozes ocekivati neko povecanje cijene. Upravo zbog ovih novogradnji, jer i oni spustaju cijene i zele prodati ono sto imaju, jer su duboko zaglibili. Na duze staze kada ponuda oslabi, sigurno ce doci do povecanja cijena.
-
Eborg
#1523 Re: Cijene stanova All about
Gradnja je prijeratna ali u samom centru grada, ne vjerujem da će biti novogradnje u blizini.
Dakle da sada probam cash in, hvala na savjetima!
Dakle da sada probam cash in, hvala na savjetima!
- Frishak
#1524 Re: Cijene stanova All about
stanovi ce padati jos makar 2 godine
-
zonbirile
#1525 Re: Cijene stanova All about
[j nema odgoja djece do B faze Al.Polja.[/quote]
I ja htjedoh reci sta to fali A.polju ?
Jos jedna opaska, stanovi u ta doba nisu bili nimalo jeftini ! Pitaj svoje starce koliko im je u firmi svaki mjesec od plate odbijano za: Stambenu izgradnju... Stanove su dzaba dobijali samo oni sa nikakvim soc. uslovima... Ostali su ih se naplacali... Neki vise, neki manje... Za odabir lokacije i guzonje se slazem...[/quote]
---------------------------------------------------------------------------------
očito ne znaš egzaktne podatke,ali radilo se o društvenoj solidarnoj gradnji.Starci nisu plačali stanove nego shodno rang listama dobijali.Procenat od 7% bruto ličnog dohotka išao je na usmjerenu gradnju.To je cca 10% neto plače.Prevedeno na današnju statistiku to je cca 80KM mjesečno.Za 35g staža (prosjek odlaska u mirovinu) to je 12x35x80=35 600 KM.Tek oba zaposlena sa punim stažom bi "zaradila" stan tj.70 000KM,međutim nije bilo mjesta za sviju,jer su dobijali i oni sa 1 zaposlenim,ispod prosjeka,guzari po više puta,više stanova i tako dalje.
Što se tiče Sadaka sitija,aka Al.Polje,pa to je leglo kriminala,droge i sl. pravi gradski slam tipa Bronxa i sl. kvartova širom svijeta.
I ja htjedoh reci sta to fali A.polju ?
Jos jedna opaska, stanovi u ta doba nisu bili nimalo jeftini ! Pitaj svoje starce koliko im je u firmi svaki mjesec od plate odbijano za: Stambenu izgradnju... Stanove su dzaba dobijali samo oni sa nikakvim soc. uslovima... Ostali su ih se naplacali... Neki vise, neki manje... Za odabir lokacije i guzonje se slazem...[/quote]
---------------------------------------------------------------------------------
očito ne znaš egzaktne podatke,ali radilo se o društvenoj solidarnoj gradnji.Starci nisu plačali stanove nego shodno rang listama dobijali.Procenat od 7% bruto ličnog dohotka išao je na usmjerenu gradnju.To je cca 10% neto plače.Prevedeno na današnju statistiku to je cca 80KM mjesečno.Za 35g staža (prosjek odlaska u mirovinu) to je 12x35x80=35 600 KM.Tek oba zaposlena sa punim stažom bi "zaradila" stan tj.70 000KM,međutim nije bilo mjesta za sviju,jer su dobijali i oni sa 1 zaposlenim,ispod prosjeka,guzari po više puta,više stanova i tako dalje.
Što se tiče Sadaka sitija,aka Al.Polje,pa to je leglo kriminala,droge i sl. pravi gradski slam tipa Bronxa i sl. kvartova širom svijeta.