Dogovori za protest 13. 2.
-
Lady_In_Red
SARAJEVO: SAMO 15 MINUTA PROTESTA
Protest ispred sarajevske Katedrale, zbog učestalijih pojava nasilja i kriminala na ulicama bh. gradova, okončan je za samo 15.minuta, pozivom jednog od organizatora da se građani raziđu.
SARAJEVO, 16. FEBRUARA (ONASA)- Protest ispred sarajevske Katedrale, zbog učestalijih pojava nasilja i kriminala na ulicama bh. gradova, okončan je za samo 15.minuta, pozivom jednog od organizatora da se građani raziđu.
Protest, treći u posljednjih desetak dana, održan je pred nekoliko stotina građana, a organizovali su ga svi bh. korisnici interneta koji na forumu portala sarajevo-x.com diskutuju o protestima i pozivaju građane na njih.
Ispred zgrade instucija BiH (Trg BiH), zgrada Kantona Sarajevo (KS) i Predsjedništva BiH vidno je bio pojačan broj policajaca.(kraj)
Protest ispred sarajevske Katedrale, zbog učestalijih pojava nasilja i kriminala na ulicama bh. gradova, okončan je za samo 15.minuta, pozivom jednog od organizatora da se građani raziđu.
SARAJEVO, 16. FEBRUARA (ONASA)- Protest ispred sarajevske Katedrale, zbog učestalijih pojava nasilja i kriminala na ulicama bh. gradova, okončan je za samo 15.minuta, pozivom jednog od organizatora da se građani raziđu.
Protest, treći u posljednjih desetak dana, održan je pred nekoliko stotina građana, a organizovali su ga svi bh. korisnici interneta koji na forumu portala sarajevo-x.com diskutuju o protestima i pozivaju građane na njih.
Ispred zgrade instucija BiH (Trg BiH), zgrada Kantona Sarajevo (KS) i Predsjedništva BiH vidno je bio pojačan broj policajaca.(kraj)
-
uhljupce
Dvije hiljade Sarajlija na protestu ispred Katedrale
Oko dvije hiljade Sarajlija okupilo se u subotu u 13 sati ispred sarajevske Katedrale na mirnom protestnom skupu protiv gradskih i kantonalnih vlasti koji su organizoval forumaši portala Sarajevo-x.com.
Demonstranti, uglavnom mladi ljudi, su izražavali svoje nezadovoljstvo sigurnosnom situacijaom nakon vala maloljetničkog nasilja i reakcije vlasti puhajući u zviždaljke i skandirajući "Ostavke" i "Dole vlada".
Neki od nih su nosili i transparente na kojima je, između ostalog, pisalo "Das ist Walter" i "Naše je da pitamo, vaše da odgovorite".
"Želimo pokazati da se ne bojimo i da ovu situaciju možemo riješiti mirnim putem," rekao je jedan od organizatora u obraćanju okupljenima.
"Tvrdite, niste u stanju ništa promijeniti, niste nadležni, preplicete prste, masete statistikom,
Prebacujete vruć krompir iz ruke u ruku i bacite ga nazad u vatru.!
"Za moralnu odgovornost nije neophodan ni akt ni propis. Potrebna je savjest, potreban je ponos potrebna je cast. Potreban je obraz"
Organizatori su apelirali na učesnike da se suzdrže od nasilja i ne ponove scene sa protestnog skupa 13. februara ispred zgrade kantonalne Vlade kada je ranjeno osam osoba, polupana stakla i oštećena fasade zgrade Vlade u trosatnom kamenovanju.
Pokret Dosta! i Građansko organizovanje za demokratiju (GROZD) su rekli da podržavaju okupljanje ali da ne stoje iza njegove organizacije.
Forumaši portala Sarajevo-x.com su rekli u svom saopštenju u petak da Vlada Kantona Sarajevo u svom saopćenju od petka u vezi sa protestom ispred zgrade Vlade 13. februara "ne samo da nas pljuje, već nas pljuje za naše novce".
"Vlast na svim nivoima u ovoj državi ponižava svoje građane već godinama i očito je vrijeme da preuzmu odgovornost i shvate da vlast, već odavno, ne predstavlja skup naših obaveza prema njima, nego njihove dužnosti prema nama."
radiosarajevo.ba
Oko dvije hiljade Sarajlija okupilo se u subotu u 13 sati ispred sarajevske Katedrale na mirnom protestnom skupu protiv gradskih i kantonalnih vlasti koji su organizoval forumaši portala Sarajevo-x.com.
Demonstranti, uglavnom mladi ljudi, su izražavali svoje nezadovoljstvo sigurnosnom situacijaom nakon vala maloljetničkog nasilja i reakcije vlasti puhajući u zviždaljke i skandirajući "Ostavke" i "Dole vlada".
Neki od nih su nosili i transparente na kojima je, između ostalog, pisalo "Das ist Walter" i "Naše je da pitamo, vaše da odgovorite".
"Želimo pokazati da se ne bojimo i da ovu situaciju možemo riješiti mirnim putem," rekao je jedan od organizatora u obraćanju okupljenima.
"Tvrdite, niste u stanju ništa promijeniti, niste nadležni, preplicete prste, masete statistikom,
Prebacujete vruć krompir iz ruke u ruku i bacite ga nazad u vatru.!
"Za moralnu odgovornost nije neophodan ni akt ni propis. Potrebna je savjest, potreban je ponos potrebna je cast. Potreban je obraz"
Organizatori su apelirali na učesnike da se suzdrže od nasilja i ne ponove scene sa protestnog skupa 13. februara ispred zgrade kantonalne Vlade kada je ranjeno osam osoba, polupana stakla i oštećena fasade zgrade Vlade u trosatnom kamenovanju.
Pokret Dosta! i Građansko organizovanje za demokratiju (GROZD) su rekli da podržavaju okupljanje ali da ne stoje iza njegove organizacije.
Forumaši portala Sarajevo-x.com su rekli u svom saopštenju u petak da Vlada Kantona Sarajevo u svom saopćenju od petka u vezi sa protestom ispred zgrade Vlade 13. februara "ne samo da nas pljuje, već nas pljuje za naše novce".
"Vlast na svim nivoima u ovoj državi ponižava svoje građane već godinama i očito je vrijeme da preuzmu odgovornost i shvate da vlast, već odavno, ne predstavlja skup naših obaveza prema njima, nego njihove dužnosti prema nama."
radiosarajevo.ba
- Suicidal Siberian
Ja mislim da treba sljedeci protest organizovati 5.marta...na dan derbija...i da se animiraju Manijaci i Horde Zla...pa ce biti 10 000...
-
fixer
ja mislim da je i ovo velik uspjeh. dosta smo medijski popraceni. sad samo treba nastaviti i cekati novi pravi razlog. ne treba zuriti s novim prosvjedima al treba nastaviti sa stvaranjem civilnog drustva. i dalje nastavimo raspravu da se vidi sta je najbolje za buducnost.
admine vidis da se uspjelo sa mirnim prosvjedima. zbog toga te molimo da nam ne zabranjujes daljnu raspravu. hvala
admine vidis da se uspjelo sa mirnim prosvjedima. zbog toga te molimo da nam ne zabranjujes daljnu raspravu. hvala
-
fixer
dan derbija, navijaci pijani, zeljni belaja.... nije pametno. bolje dvije hiljade ljudi al da su mirniSuicidal Siberian wrote:Ja mislim da treba sljedeci protest organizovati 5.marta...na dan derbija...i da se animiraju Manijaci i Horde Zla...pa ce biti 10 000...
- Simply_Red
treba cekati malo bolje vrijeme, a i treba prosiriti organizaciju van foruma. lijepiti plakate i to sve.. treba definitivno bolja organizacija. ja sam na proslom fasovo gripu i haman upalu pluca, i danas sam mislio doci al doktor ne da
- Suicidal Siberian
U tome je point...jer ovi iz kantona se vjerovatno sada smiju i likuju ovom danasnjem protestu..dok bi se manijaka i hordaša plašili, ne zbog incidenata, nego zbog mase ljudi koje bi oni povukli za sobom...bez njih nam nema vajde, ozbiljno...fixer wrote:dan derbija, navijaci pijani, zeljni belaja.... nije pametno. bolje dvije hiljade ljudi al da su mirniSuicidal Siberian wrote:Ja mislim da treba sljedeci protest organizovati 5.marta...na dan derbija...i da se animiraju Manijaci i Horde Zla...pa ce biti 10 000...
-
fixer
iduci put pozvat one organizacije koje su nas podrzale da nam se pridruze. i za iduci put cemo imati malo vishe vremena. to je super. samo je potrebno da mi i dalje komuniciramo, razvijamo ideje, a vlast ce nas sloziti.
SVIMA CESTITAM NA DANASNJEM PROTESTU.
SVIMA CESTITAM NA DANASNJEM PROTESTU.
-
fixer
ovaj danasnji mirni protest je mnogo veca reklama za iduci nego ista drugo. vjeruj da je danasnji razlog za relativno mal odziv vrijeme i neredi u srijedu. sad kad znamo da bez njih moze proci. iduci put nema opravdanja ne idem na protest jer ne zelim da se borim protiv delikvencije delikvencijom.Suicidal Siberian wrote:U tome je point...jer ovi iz kantona se vjerovatno sada smiju i likuju ovom danasnjem protestu..dok bi se manijaka i hordaša plašili, ne zbog incidenata, nego zbog mase ljudi koje bi oni povukli za sobom...bez njih nam nema vajde, ozbiljno...fixer wrote:dan derbija, navijaci pijani, zeljni belaja.... nije pametno. bolje dvije hiljade ljudi al da su mirniSuicidal Siberian wrote:Ja mislim da treba sljedeci protest organizovati 5.marta...na dan derbija...i da se animiraju Manijaci i Horde Zla...pa ce biti 10 000...
-
kanton_1990
Evo još jednog od razloga zašto je ubijen Denis Mrnjavac.
http://www.ks.gov.ba/kcsr/
Kantonalni centar za socijalni rad. Do ove bruke od web stranice, dolazi se sa stranice kantona Sarajevo. Aktuelnosti iz 2005!!!! STRAŠNO
http://www.ks.gov.ba/kcsr/
Kantonalni centar za socijalni rad. Do ove bruke od web stranice, dolazi se sa stranice kantona Sarajevo. Aktuelnosti iz 2005!!!! STRAŠNO
- fantom slobode
Sve u svemu moze se zakljuciti da se mora jos dosta nauciti vezano za organizaciju protesta i animiranje gradjana da izadju na ulice da ucestvuju i podrze protest, a mislim da je veliku zaslugu za neuspjeh ovog protesta imala cinjenica da se protest protiv nasilja zadnji put u srijedu pretvorio u protest destruktivnosti, toliko o raznim idejama da se rusi, gadja jajima i tako dalje.vidjeli smo slike posije protesta ispred zgrade kantona, mislim da se tu napravila velika greska, koja je odbila mnoge obicne gradjane da izadju na ulicu.
Nije bilo osmisljene kampanje protesta, osim brige ko ce odstampati plakat za protest, i u kojoj firmi to moze dzabe.Umjesto da se vrijeme posvetilo lobiranju javnih licnosti, studenata po fakultetima, ucenika po skolama koji bi dosli i podrzali protest(ne radi se samo o politicarima, oni ce se sami pojaviti kada primjete snagu protesta, da bi ga usmjerili u svom pravcu, nego se radi o uglednim gradjanima, profesorima fakulteta, ekonomskim i pravnim strucnjacima, estradnim zvjezdama, uglavnom svim onima koji bi mogli da svojim glasom pozovu vise stotina ljudi koji ce taj glas poslusati i izaci na ulice(razmisliti i zakljuciti da je vrijeme da se nesto promijeni).Nije dovoljan samo sarajevo-x portal, jer tu je uzak krug forumasa, a postaje sve uzi, zbog nekada cudnih odluka odredjenih ljudi, koji na taj nacin ubijaju forum.
Mislim da je ocigledno da protest mora biti usmjeren na federalnu vladu, no cini mi se takodje da u tome svemu moraju da ucestvuju i gradjani drugih gradova, sto opet trazi saradnju, komunikaciju i usaglasavanje stavova sa organizatorima protesta u drugim sredinama.(tu se naravno postavlja pitanje, koliko je tu ljudi spremno raditi volonterski, jer to kosta puno vremena, a ljudi vole svoje vrijeme da naplate.
Vrlo komplikovana situacija, koja jos jednom jasno pokazuje da sve kosta, pa tako i protest, sto znaci ko zeli da mu uspije mora da lobira, trazi i donatore(a onda donatori postavljaju svoje uslove i vode na neki nacin protest u svom smjeru).
Ne znam, Sarajevo je jednom masovno izaslo na ulici, sa punim pravom, bila je to divna ogromna snaga obicnih ljudi, ali nakon toga sam vrlo pesimistican vezano za masovna desavanja.
Promjena u drustvu je potrebna, makar je ja tako vidim i nadam se da ce uspjeti, krajnje je vrijeme.Mislim da lobiranje za nezavisni antikorupcijski tim koji ce sve divne hapatore smjestiti tamo gdje im je mjesto.Tajkuni i ostali koji zive od istih su nama najveci problem.
Nije bilo osmisljene kampanje protesta, osim brige ko ce odstampati plakat za protest, i u kojoj firmi to moze dzabe.Umjesto da se vrijeme posvetilo lobiranju javnih licnosti, studenata po fakultetima, ucenika po skolama koji bi dosli i podrzali protest(ne radi se samo o politicarima, oni ce se sami pojaviti kada primjete snagu protesta, da bi ga usmjerili u svom pravcu, nego se radi o uglednim gradjanima, profesorima fakulteta, ekonomskim i pravnim strucnjacima, estradnim zvjezdama, uglavnom svim onima koji bi mogli da svojim glasom pozovu vise stotina ljudi koji ce taj glas poslusati i izaci na ulice(razmisliti i zakljuciti da je vrijeme da se nesto promijeni).Nije dovoljan samo sarajevo-x portal, jer tu je uzak krug forumasa, a postaje sve uzi, zbog nekada cudnih odluka odredjenih ljudi, koji na taj nacin ubijaju forum.
Mislim da je ocigledno da protest mora biti usmjeren na federalnu vladu, no cini mi se takodje da u tome svemu moraju da ucestvuju i gradjani drugih gradova, sto opet trazi saradnju, komunikaciju i usaglasavanje stavova sa organizatorima protesta u drugim sredinama.(tu se naravno postavlja pitanje, koliko je tu ljudi spremno raditi volonterski, jer to kosta puno vremena, a ljudi vole svoje vrijeme da naplate.
Vrlo komplikovana situacija, koja jos jednom jasno pokazuje da sve kosta, pa tako i protest, sto znaci ko zeli da mu uspije mora da lobira, trazi i donatore(a onda donatori postavljaju svoje uslove i vode na neki nacin protest u svom smjeru).
Ne znam, Sarajevo je jednom masovno izaslo na ulici, sa punim pravom, bila je to divna ogromna snaga obicnih ljudi, ali nakon toga sam vrlo pesimistican vezano za masovna desavanja.
Promjena u drustvu je potrebna, makar je ja tako vidim i nadam se da ce uspjeti, krajnje je vrijeme.Mislim da lobiranje za nezavisni antikorupcijski tim koji ce sve divne hapatore smjestiti tamo gdje im je mjesto.Tajkuni i ostali koji zive od istih su nama najveci problem.
-
Vedoni
Danas je skup ipak popracen odredjenim medijima. Koliki efekat ce imati se ne moze reci. Kako god pogledas, uspjeli smo pomjeriti par stotina ljudi. Ja se nadam da cemo korak po korak doc do par hiljada. Svaka cast ko god je danas stao ispred katedrale. Sad me samo zanima koliki ce odjek u medijima imati danasnji skup. Sarajevo-x forum je dobio paznje u medijima. Pripremite toplu dobrodoslicu novim posjetiocima portala i foruma 
-
fixer
fantom sve se to moze ispraviti za iduci protest. sve podrzavam osim jedne ideje. donacije. mislim da je potrebno da se prave donacije al ne treba uzimati ni od koga pare ako trazi nesta za uzvrat. ne dat da zbog para utjecu na nashe ideje
- Daphna
Narode, polako... Pokazalo se da može mirno i da su nerede u srijedu izazvali pojedinci!
Ako se krene sa onom pričom za mart biće više podrške. Sada već treba krenuti sa organizacijom jer već se postavlja pitanje da li će biti organizovan i dolazak za ljude iz drugih kantona! Znači, može se, samo polako i pametno!
Ni ovo danas nije bilo loše!
Ako se krene sa onom pričom za mart biće više podrške. Sada već treba krenuti sa organizacijom jer već se postavlja pitanje da li će biti organizovan i dolazak za ljude iz drugih kantona! Znači, može se, samo polako i pametno!
Ni ovo danas nije bilo loše!
-
Legolas
UPRAVO TAKO. Nadam se da je dotičnima sada jasno da su protesti SAMI PO SEBI POLITIČKI ČIN i da je prema tome reći da protesti ne smiju biti "ispolitizirani" ČISTI OKSIMORON. Onaj govor je bio toliko jadan i bijedan i smiješan da nemam riječi Niko konkretno nije prozvan niti pozvan, nikakva strategija izložena. Ljudi poslije TRI MINUTE pozvanid a se raziđi I POPIJU KAFU ... HEBENU KAFU... *EBALA VAS KAFA, DA VAS KAFA *EBALA. Od srijede do subote niste ni jedan zahtjev mogli sročiti.No dobro, radite po svom... pozivajte, pjevajte pjesmice... da u bilo kojoj normalnoj državi VLAST NAZOVE GRAĐANE SARADNICIMA SPOLJENJG NEPRIJATELJA, pola države bi bilo blokirano, a vi pišete "nemojte ih gađati". Jok, eto bolje da im napišemo pjesme i da im dijelimo letke i oni će svi masovnu katarzu doživjeti i popraviti se. Dok vam to ne uđe u glavu zaslužili ste i Semihu i Samira, jer su organiziraniji i djelotvorniji od vas.fantom slobode wrote:Sve u svemu moze se zakljuciti da se mora jos dosta nauciti vezano za organizaciju protesta i animiranje gradjana da izadju na ulice da ucestvuju i podrze protest, a mislim da je veliku zaslugu za neuspjeh ovog protesta imala cinjenica da se protest protiv nasilja zadnji put u srijedu pretvorio u protest destruktivnosti, toliko o raznim idejama da se rusi, gadja jajima i tako dalje.vidjeli smo slike posije protesta ispred zgrade kantona, mislim da se tu napravila velika greska, koja je odbila mnoge obicne gradjane da izadju na ulicu.
- Troll_Happens
Da li se Samir obratio.. rekao je u srijedu da ce se obratiti ako skup bude miran i najavljen...