Ugradnja plina, cijena, papirologija

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1501 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by _BataZiv_0809 »

Kod Hife ti je bas smecarski plin pajdara. Petrol je zakon sto se toga tice.
Naslovnica

#1502 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

_BataZiv_0809 wrote:Kod Hife ti je bas smecarski plin pajdara. Petrol je zakon sto se toga tice.
Ma kod Hife kako naletim, ali se nikada nije gasio.
Petrol min 25kpf skuplji, za mene što mjesečno trošim cca 300 kila plina, ne isplati mi se. Da trošim rezervoar-dva, nekako bih i halalio toliku razliku.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1503 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by _BataZiv_0809 »

Naslovnica wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Kod Hife ti je bas smecarski plin pajdara. Petrol je zakon sto se toga tice.
Ma kod Hife kako naletim, ali se nikada nije gasio.
Petrol min 25kpf skuplji, za mene što mjesečno trošim cca 300 kila plina, ne isplati mi se. Da trošim rezervoar-dva, nekako bih i halalio toliku razliku.
Pa koliko je to na Hifi plinka? :-?
Naslovnica

#1504 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

.66 u Briješću s bihamk karticom
broi01

#1505 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by broi01 »

Naslovnica wrote:
Naslovnica wrote:
NediM17 wrote:Ako se dogadja nasumicno moguce da je u pitanju senzor pritiska gasa, ako se dogadja vecinom kad ga momacki poklopis onda je skoro sigurno postopan isparivac, eventualno zastopani filteri ako si bas neko smece sipao.

Filteri i postopan isparivac ne idu pod garanciju, senzor pritiska gasa ide.
U 10 dana 2 puta mi se desilo, jednom pri brzini 20-30km/h nizbrdo, jednom na autoputu, na 110km/h. Nimalo indikativno.
Opet mi danas ugasi, 2 puta.
Razmišljam, da li je moguće da me se to počelo dešavati jer sam 2 zadnja sipanja plina imao na BP?! Do tada HIFA, nikada se nije ugasio. Potrošiti ću ovaj plin pa ponovo na Hifu, pa ako se opet bude gasio servis. A ako se ne bude gasio onda je garant nešto do kvalitete plina...
Ovo gasenje i potrosnja od 20l je itekako do majstora.
moje iskustvo:
Ugradio plin 3-4 dana vozio vidim trosi 30-35l odem kazem "ovo ne valja da sam htjeo auto koje ovoliko trosi plina vozio bi na benzin ne bih bacio 1400KM".
Nakon 4-5 dolazaka i mapiranja opet trosi 25l i nisam smio stisnit gas odma prebaci na benzin, Od ugranje proslo i 15 dana odem ponovo ili pravi ili ovo vadi, necuja ovdje kod tebe svaki drugi dan dolazit. Zamjenili isparivac stavii zavoli okrugli. Ponovo mapirali spala potrosnja na podnosljivih 20l i nikad vise nije prebacio na benzn na kickdown-u.
Proslo od toga veremena poce se auto gasit dnevno vise puta, nimalo fin osjecaj kad u krivini sa 2t ostanes bez volana i kocnice, odem do Ede (o edi plin promet govorim) on nesto sa laptopom cacne kaze idi vozaj i tako 8x u 5 posjeta. Dok nisam vise puko i jebo i njega i laptop, trazi mehanicki kvar, sta ga vise drkas vidis da nije do toga. Ispostavilo se da su obe membrane popucale na rasprsivacu, 40KM i rijeseno.
@Naslovnica to moras rijesavat auto se ni pod razno ne smije gasit.
Imas u temi terenci i mehanika opisano kako je momku zbog neispravne plinske instalacije mjenjac otiso u safe mod na grand cherokee-u.

Sto kaze @BataZiv_0809 nije nista savrseno, sto se pokvari da se i popravit a i nismo bezgrijesni, ali ako sam ti doso (doso znaci najavio se i pitao kad cu doci) sa problemom uradi posteno, naplati i alajahmanet.
Takav odnos tenutno imam i sve dok je tako i ja sam zadovoljan.
Naslovnica

#1506 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

Meni se ne ugasi auto, meni se plin ugasi (javi da je nestalo) i automatski prebaci na benzin, tako da samo čujem signal i to je to. Sistem prebaci automatski. Uvijek mi je rezervoar benzina min na pola. Vidjećemo u narednih 7 dana šta će se dešavati.
broi01

#1507 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by broi01 »

Moja greska, ali u svakom slucaju ne smije ni to da se desava. A i potrosnja je prica za sebe :)
NediM17

#1508 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

@Naslovnice, ne moze to biti do loseg plina. Da si rekao da ti lose vuce, trokira, to ima smisla, ovo jok.

Najvjerovatnije ti se zafrkao senzor pritiska gasa. Pogledaj malo instalaciju da se nije dzek neki razlabavio na nekom selenoidu (na boci ili ispod haube), ili na senzora pritiska gasa.

Takodjer, pogledaj kojim redoslijedom ide instalacija, ako ti ide prvo senzor pritiska gasa pa filter gasne faze, vjerovatno je senzoru dohakala prljavstina. To je takva banalnost, a vecinom pogresnu okrenu pri ugradnji. :-)
Naslovnica

#1509 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

NediM17 wrote:@Naslovnice, ne moze to biti do loseg plina. Da si rekao da ti lose vuce, trokira, to ima smisla, ovo jok.

Najvjerovatnije ti se zafrkao senzor pritiska gasa. Pogledaj malo instalaciju da se nije dzek neki razlabavio na nekom selenoidu (na boci ili ispod haube), ili na senzora pritiska gasa.

Takodjer, pogledaj kojim redoslijedom ide instalacija, ako ti ide prvo senzor pritiska gasa pa filter gasne faze, vjerovatno je senzoru dohakala prljavstina. To je takva banalnost, a vecinom pogresnu okrenu pri ugradnji. :-)
Opet ima problem s plinom, počinjem lagano da pizdim.
Kada je hladan, upalim najnormalnije na benzin, zagrije se do neke temperature, prebaci na plin, drži 3-4 sekunde na plinu i ugasi plin (signal da nema plina). Ja opet upalim plin, drži 2-3 sekunde - i ugasi. Jutos mi je prebacio upalio plin iz petog puta. Rezervoar pun. Niđe veze.
Bio sam u subotu na redovnom servisu, do sada prešao 30k na plin.
Opišem šta mi se dešava, nešto oni prikopčali na kompjuter, kaže - riješeno je, neće se više gasiti. OK, hvala, doviđenja, prijatno.
Ja sutra ujutro, opet isti problem. Kada nisam popizdio. Krenem u ponedjeljak da reklamiram, upali plin bez problema. Ja nalijevo krug i vratim se kući. Sutradan ujutro - opet isti problem.
Neki savjet?!
NediM17

#1510 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

Kada jednom prebaci na plin vise ne zafrkava?

Vjerovatno neispravan selenoid (na boci, ili ispod haube, šteka), ili eventualno los kontakt na nekom od selenoida.
Naslovnica

#1511 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

NediM17 wrote:Kada jednom prebaci na plin vise ne zafrkava?

Vjerovatno neispravan selenoid (na boci, ili ispod haube, šteka), ili eventualno los kontakt na nekom od selenoida.
Automatski se upali kada dostigne zadanu tempraturu. I ugasi nakon nekoliko sec. Ja ga ručno upalim, drži 3-4 sec, i opet se ugasi. I tako nekoliko puta, ja palim ručno, on se gasi. I onda konačno skopča i nastavi da radi bez problema.
NediM17

#1512 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

Kao sto i rekoh onda, vjerovatno zeza neki od solenoida, steka, pa tek nakon par pokusaja otvori i pusti plin dalje prema isparivacu, diznama...
preludezalude

#1513 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by preludezalude »

Vrlo moguce da solenoid zeza. Meni se desilo da nece da prebaci na plin nikako. I ispalo je da solenoid zeza. Zaprljao se. Ociscen i i sve ok. Samo, kod mene se taj problem desio nakon gotovo 5 godina koristenja. I jos mi mehanicar rece da se to desava pogotovo kad su vece vanjske temperature. Nije imao objasnjenje zasto.
Naslovnica

#1514 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

preludezalude wrote:Vrlo moguce da solenoid zeza. Meni se desilo da nece da prebaci na plin nikako. I ispalo je da solenoid zeza. Zaprljao se. Ociscen i i sve ok. Samo, kod mene se taj problem desio nakon gotovo 5 godina koristenja. I jos mi mehanicar rece da se to desava pogotovo kad su vece vanjske temperature. Nije imao objasnjenje zasto.
Gledaću da odem u subotu, insistiraću da pregleda taj solenoid. Prešao 30k, plin je pod garancijom.
Hvala svima na savjetima.
the_hooligan_ec

#1515 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by the_hooligan_ec »

Prekjuce naspem pun rezervoar plina,upalim auto inace ne ocita odmah onaj pokazivac plina u kabini tek mozda poslije 90sec.Ali juce odvozim do grada ono drzi crvenu rezervu.Otvorim bocu gdje onaj pokazivac na boci kontajuci da nisu nista nasuli,kad ono normalno pokazuje.Prodrmam onaj djek sto ide na pokazivac u kabini,dadnem kontakt on pokaza 3-4 one lampice.Prebaci auto na plin samo poce padati i opet padne na rezervu crvenu i tako kontanstno drzi.Znam da nije 100% relevantan ali ako nije relevantan na punoj boci neka ga cupaju iz auta.Drzi crvenu konstantno,stanem ugasim auto sacekam 10sec dam kontakt on opet normalno pokazuje pa drzi tako u voznji minutu dvije pa opet crvena.Sta moze biti.pola god nije nista bilo sve normalno otprilike tacno pokazivao u kabini.
muha_sa

#1516 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by muha_sa »

Naslovnica wrote:
preludezalude wrote:Vrlo moguce da solenoid zeza. Meni se desilo da nece da prebaci na plin nikako. I ispalo je da solenoid zeza. Zaprljao se. Ociscen i i sve ok. Samo, kod mene se taj problem desio nakon gotovo 5 godina koristenja. I jos mi mehanicar rece da se to desava pogotovo kad su vece vanjske temperature. Nije imao objasnjenje zasto.
Gledaću da odem u subotu, insistiraću da pregleda taj solenoid. Prešao 30k, plin je pod garancijom.
dobro jutro :-D

izvješce--molit cu lijepo :D
made_in_sarajevo

#1517 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by made_in_sarajevo »

Raja trebam pomoc ili savjet oko konacne odluke :mrgreen: . Auto je renault megane 1.6 8v 66kw, 98 godiste, hocu da stavim plin i svelo mi se u cardexu na dobrinji ili atiker na grbavici. Za cardex znam da radi fino, jaran vec 3-4 auta radio kod njega,a kakav je atiker? Inace bi mi atiker vise odgovorao radi ostavljanja auta :mrgreen:

50KM je skuplji cardex ali jebo i 50KM samo da ne moram visiti na servisu
drug_profi

#1518 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

Niko ti ne odgovara jer vjerovatno niko i nema iskustva sa pomenutim.
Naslovnica

#1519 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

muha_sa wrote:
Naslovnica wrote:
dobro jutro :-D

izvješce--molit cu lijepo :D
Morgen.
Uglavnom, morali su skinuti isparivač plina i očistiti ga (ima nekakav mali mesingani hepek cilindričnog oblika na njemu, tu se valjda uhvati prljavštine, katrana...). Jedva je mali skinuo isparivač (ispod kutije filtera zraka, pa je nekako skroz nepristupačno namonitran), i kada je to očistio, vratio ga, hajde probaj - neće nikako da skopča na plin. Prikopča ga na dijagnostiku i ustanovi da je nekakva temperaturna sonda rikavela. 100% sam siguran da je oštećena dok je skidan isparivač, jer je do tada uredno radila. Uglavnom, morali ponovo raskupusati kutiju filtera zraka da dođu do kvara, zamijenili i sondu, sada je sve OK, pali i ide bez problema (da kucnem u drvo). Zadržali su se minimalno 1.5h oko mog auta, nisu ništa naplatili. Otišao sam do pumpe i nasuo 1L permanta 100%, jer iscuri podosta kada se ovo radi. :thumbup:
Naslovnica

#1520 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

made_in_sarajevo wrote:Raja trebam pomoc ili savjet oko konacne odluke :mrgreen: . Auto je renault megane 1.6 8v 66kw, 98 godiste, hocu da stavim plin i svelo mi se u cardexu na dobrinji ili atiker na grbavici. Za cardex znam da radi fino, jaran vec 3-4 auta radio kod njega,a kakav je atiker? Inace bi mi atiker vise odgovorao radi ostavljanja auta :mrgreen:

Nemam iskustva sa ta dva servisa. Ja sam ugradio plin u Darkomu i tamo ga i servisiram.
Koje su vijene ugradnje kod ova dva i koji tačno sistemi?
made_in_sarajevo

#1521 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Naslovnica wrote:
made_in_sarajevo wrote:Raja trebam pomoc ili savjet oko konacne odluke :mrgreen: . Auto je renault megane 1.6 8v 66kw, 98 godiste, hocu da stavim plin i svelo mi se u cardexu na dobrinji ili atiker na grbavici. Za cardex znam da radi fino, jaran vec 3-4 auta radio kod njega,a kakav je atiker? Inace bi mi atiker vise odgovorao radi ostavljanja auta :mrgreen:

Nemam iskustva sa ta dva servisa. Ja sam ugradio plin u Darkomu i tamo ga i servisiram.
Darkom 700KM za LPG Tech sa valtekim diznama koliko se sjecam, samo mi Darkom nije na ruku da ostavim auto cijeli dan zato sam ga otpisao.
Cardex na Dobrinji 750KM isto Tech mislim da je
Atiker mi rekose 700KM njihov taj sistem.

auto je Megan 1998 godište, 1.6 8V motor, par ljudi mi govori da je "svejedno" koji cu plin staviti jer je stariji motor, prepostavljam nema toliko elektronike da bi mogao neki zijan biti dok se ne ustima.
Naslovnica

#1522 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

made_in_sarajevo wrote:
Naslovnica wrote:

Darkom 700KM za LPG Tech sa valtekim diznama koliko se sjecam, samo mi Darkom nije na ruku da ostavim auto cijeli dan zato sam ga otpisao.
Cardex na Dobrinji 750KM isto Tech mislim da je
Atiker mi rekose 700KM njihov taj sistem.

auto je Megan 1998 godište, 1.6 8V motor, par ljudi mi govori da je "svejedno" koji cu plin staviti jer je stariji motor, prepostavljam nema toliko elektronike da bi mogao neki zijan biti dok se ne ustima.
Ovi motori sa 8 venitla su, koliko ja znam, nepoderivi i savršeni kandidati za plin.
Ja imam LPGTech (poljak), od septembra prešao 30k km - za sada, promjenjene sve 4 dizne (počele da kapaju) i neki dan senzor temperature i očišćen isparivač. Sve unutar garancije. Garancija je 2 godine ili 60k km.
Što se tiče ostavljanja automobila, moraćeš i kod jarana da ga ostaviš do neka doba, ima tu posla poprilično. Nemoj ih požurivati. I insistiraj, ako može na tom Meganu, da ti ugrade čep za punjenje ispod poklopca rezervoara, čisto radi estetike.
Da imam para ugradio bih PRINS (počeo je Darkom da ga radi). 8-)
made_in_sarajevo

#1523 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Naslovnica wrote: Ovi motori sa 8 venitla su, koliko ja znam, nepoderivi i savršeni kandidati za plin.
Ja imam LPGTech (poljak), od septembra prešao 30k km - za sada, promjenjene sve 4 dizne (počele da kapaju) i neki dan senzor temperature i očišćen isparivač. Sve unutar garancije. Garancija je 2 godine ili 60k km.
Što se tiče ostavljanja automobila, moraćeš i kod jarana da ga ostaviš do neka doba, ima tu posla poprilično. Nemoj ih požurivati. I insistiraj, ako može na tom Meganu, da ti ugrade čep za punjenje ispod poklopca rezervoara, čisto radi estetike.
Da imam para ugradio bih PRINS (počeo je Darkom da ga radi). 8-)
posto je oko cepa od benzina mali prostor, mogao bi se ugurati i LPG ali sam cuo price posto ne bi mogao direktno pistolj staviti nego bi morao onaj nastavak zavrtati, eh ovi nakopcaju pistolj i ostave ga da visi pa pukne crijevo sto ide u rezervoar. ja bi najvise volio da ga tu zavucem i jos radi policije, malo sam se vise zajebo pa auto registrovo prije mjesec dana i sad mi zao vala dati opet haman 100KM za tehnicki i saobracajnu :mrgreen: .

sto se tice ostavljanja auta, nije problem ostaviti niti mislim da bi to za 2h bilo gotovo, nego cisto frka, trka, ljudi u svojim obavezama,a Darkom je daleko da se vratim do grada. Dobrinja i pogotovo Atiker su tu blizu pa mi je zato to radi ostavljanja i na ruku :D
beco

#1524 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by beco »

Radio ja u Darkomu prije 2 mjeseca, Zavoli stavio. Otisao u I. Sarajevo, Darko me vratio do Vraca, naručio taksi i vratio se kući. I onako on prvo proba auto na benzin kako se vozi. Sistem 1200 KM dok sam sve poganjao, atest, saobracajna.... 1500 KM.
bersK

#1525 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by bersK »

Zna li neko gdje u Sa se može kupiti pp aparat za auto? Na tehničkom su rekli da moram imati to ako je auto LPG.
Post Reply